You are on page 1of 3

Declaraci unitria:

PER LEDUCACI PBLICA DE CATALUNYA, CAP RETALLADA


Les entitats i organitzacions sotasignants, totes elles vinculades a la societat i a leducaci del nostre pas, VOLEM MANIFESTAR la nostra preocupaci per la situaci de leducaci pblica davant les retallades de pressupostos que planteja el Govern de Catalunya. El dret a leducaci ha de ser responsabilitat de tothom. Leducaci pblica ha de garantir laccs a aquest dret en condicions digualtat per a totes les persones i en totes les etapes de la vida. Catalunya no es pot permetre creuar les lnies vermelles que suposin un retrocs qualitatiu en leducaci. Cal fer efectiu el dret a leducaci des de leducaci infantil de primer cicle a tota la resta detapes educatives. Les retallades que est realitzant el Govern de la Generalitat incideixen en latenci a lalumnat, els centres, els professionals i els serveis educatius i, per tant, estan afectant la qualitat de lensenyament. Leducaci s la millor eina que tenim per superar lactual crisi econmica i social i, leducaci pblica lnica que pot garantir la cohesi social, els valors de la solidaritat, la no discriminaci i la igualtat doportunitats per a totes les persones, en totes les etapes de la vida. EMPLACEM al Govern de Catalunya, i especialment als Departaments dEnsenyament i dEconomia i Coneixement , a adoptar de manera urgent les mesures perqu leducaci pblica de qualitat esdevingui un dret de tota la ciutadania del nostre pas. Els sotasignants REAFIRMEM el nostre comproms amb leducaci pblica i aquesta tarda volem FER UNA CRIDA a tota la ciutadania de Catalunya a implicar-se activament en la DEFENSA I EN LA PROMOCI de leducaci pblica i a NO PERMETRE cap mesura que pugui suposar la prdua de qualitat de leducaci pblica. Per una educaci pblica de qualitat, equitativa i democrtica RECLAMEM al Govern de la Generalitat: 1- Aturar les retallades anunciades en matria deducaci. No a laprovaci del pressupost d'Ensenyament de la Generalitat per al 2012. s inferior al del 2007, tot i comptar amb 150.000 alumnes ms. Reclamem per leducaci prioritat en la despesa pblica perqu s una de les claus per construir el futur. 2- Augmentar la inversi en educaci, recomanada per tots els organismes internacionals, al 6% del PIB.

3- Frenar el desenvolupament de la gesti privada en els serveis complementaris i de refor de leducaci. 4- Garantir una rtio mestres-alumnes adequada per a una educaci de qualitat i fer-la efectiva amb les plantilles necessries. 5- Que els centres disposin dunes infraestructures i espais dignes per fer la seva tasca i dunes dotacions pressupostries que permetin fer front a les seves despeses de funcionament. 6- Assegurar les places pbliques suficients per atendre la poblaci escolar a totes les etapes educatives des de leducaci infantil de primer cicle, garantint els recursos compromesos amb els municipis. 7- Obrir el sistema educatiu a les persones que provenen de latur o necessiten una formaci complementria, ampliant loferta pblica de la formaci professional, els programes de qualificaci professional inicial, la formaci de persones adultes, el batxillerat i la universitat. 8- Acordar un Decret de Matriculaci que permeti una igualtat doportunitats reals i no impliqui cap mena de desigualtat en laccs als centres educatius sostinguts amb fons pblics, ja siguin pblics o privats concertats. I, en parallel, elaborar un pla concret decidit, coordinat i acordat contra la segregaci escolar. 9- Fer un especial esfor, tant d'inversions com de recursos, en aquells entorns on les condicions socioeconmiques sn ms desafavorides. 10- Assegurar una gesti democrtica i participativa en els centres pblics educatius. 11- Garantir les beques i ajuts a l'alumnat de totes les etapes educatives i a les famlies que ho necessitin donada la seva precria situaci econmica, per fer realitat el principi d'igualtat d'oportunitats. 12- Reforar el sistema universitari i de recerca pblics per fer del progrs cientfic un motor de progrs individual i collectiu. Amb el COMPROMS de treballar per a una educaci pblica de qualitat a Catalunya, en aquests moments de retallades a leducaci pblica, la Comunitat Educativa anunciem que hem decidit constituir-nos en un Observatori per lEducaci Pblica de Catalunya, amb els objectius de: Recollir i sistematitzar amb rigor dades que afectin a leducaci pblica de Catalunya, per donar-les a conixer a la comunitat educativa i a lopini pblica. Analitzar de manera conjunta els efectes que tenen els pressupostos i les poltiques educatives en la qualitat de leducaci pblica.

Fer les propostes que, des de la comunitat educativa, veiem que poden tenir incidncia en la millora educativa i social del pas.

ATUREM AQUESTS PRESSUPOSTOS. UNS ALTRES PRESSUPOSTOS SN POSSIBLES. PER LEDUCACI PUBLICA, CAP RETALLADA.
Associaci dEstudiants Progressistes (AEP) Associaci de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) - Associaci de Mestres Rosa Sensat (AMRS) Federaci dAssociacions de Pares dAlumnes dEducaci Secundria (FAPAES) - Federaci dAssociacions de Mares i Pares dAlumnes de Catalunya (FAPAC) - Federaci dEnsenyament de CCOO - Federaci de Moviments de Renovaci Pedaggica de Catalunya (FMRPC) - FETE-UGT Sindicat dEstudiants (SE) - USTECSTEs (IAC).

Barcelona, 11 de febrer de 2012