Budaya: Bab 4 Ketaksamaan Peluang Pendidikan KETAKSAMAAN PELUANG PENDIDIKAN 1) Definisi Ketaksamaan — Menurut Kamus Dewan edisi ke-3: Ketidaksamaan

perihal (sifat, keadaan) tidak sama antara gambaran dan hakikat. • • • • • • • Noran Fauziah Yaakub - keadaan di mana manusia tidak memperoleh ganjaran sosial yang sama. Perbezaan semulajadi seperti sahsiah,kecondongan yang berlainan Perbezaan darjat@taraf seperti keupayaan mental, bakat dan kekuatan Bergantung kepada penilaian sesuatu masyarakat Penilaian tersebut adalah suatu yang berterusan dalam suatu jangka masa panjang Penilaian boleh diwarisi dari satu generasi ke genarasi yang lain Memberi kesan langsung kepada peluang-peluang pendidikan

2)Jantina — Gender — Memberi makna wujudnya status, cita-cita, perlakuan dan ciri-ciri yang sesuai untuk lelaki dan perempuan, interaksi lelaki dan perempuan. — Zaman tradisonal: fungsi wanita terhad sebagai pembantu suami. — Pada zaman penjajahan peluang melanjutkan pengajian diutamakan untuk golongan lelaki. — Amalan patriarki iaitu menerima budaya lelaki sebagai ketua yang mempunyai kuasa dan dominasi ke atas wanita dan kanak-kanak. — Sistem meritokrasi telah digunakan iaitu pemilihan berdasarkan pencapaian akademik dan bukannya gender. — Kecenderungan pemilihan kursus di institusi pengajian tinggi

3)Murid Berkeperluan Khas — Dr. Chua Tee Tee- satu program khas untuk kanak-kanak istimewa atau luar biasa. — Mempunyai kecerdasan yang amat rendah atau kebolehan mental yang lebih tinggi.

. .biasanya mula berlaku pada usia 30 bulan. — Kanak-kanak lelaki lebih banyak mengidap dengan nisbah 4:1. — Golongan ini mesti diberi peluang supaya tidak tertinggal dalam arus pendidikan nasional. — Melalui Akta Pendidikan Khas 1966 memberi kuasa kepada KPM menyediakan pendidikan yang sesuai untuk golongan ini.gangguan dalam otak yang menguasai bahagian kefahaman. emosi & komunikasi.— Persekitaran yang kurang yang kurang “mesra” menyebabkan golongan ini tertinggal. — Mereka mengalami kecelaruan tingkah laku — Tingkah laku terbias — Tingkah laku bersifat pengongkongan dalaman.ketidakupayaan kanak-kanak memahami perkara sekeliling. — Mengalami ketidakmatangan yang sangat ketara. 4)Siapakah Mereka? — Kerencatan mental — Masalah pembelajaran — Kecelaruan tingkah laku — Kecacatan pendengaran & masalah komunikasi — Kecacatan penglihatan — Kecacatan fizikal — Pintar cerdas & berbakat istimewa 5)Kerencatan Akal a) Autisme . — Bilangan pengidap di dunia 10-15 dalam 10 ribu orang. .

— Pakar jiwa. . b)Sindrom down — Sindrom Down .Punca pembahagian kromoson yang tidak seimbang. — Boleh sembuh jika mengidapi sebahagian ciri-cirinya. — Hantar ke Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia untuk rawatan.Wanita mengandung berumur 40 tahun ke atas kebarangkalian bayi mendapat sindrom down 5%.Ciri-ciri Autisme. — Suka menyendiri — Masalah bahasa & komunikasi — Asyik dengan aktiviti sendiri — Ketawa tiba-tiba — Tidak rasa sakit apabila jatuh — Tidak takut pada bahaya — Menangis/marah tanpa sebab — Mengulangi kata-kata — Tidak dapat mengawal keseimbangan fizikal — Tidak bertentangan mata semasa bercakap — Menunjukkan dgn jara arah yang disukai — Bertingkah laku melampau Cara Mengatasi.kecacatan mental dan fizikal. . — Ibu bapa bersabar dan membimbing dengan penuh perhatian. .

— Bukan berpunca daripada keturunan tetapi faktor lain. sembelit & leukemia — Kecerdasan — IQ rendah daripada 50 — Boleh diajar mengurus diri apabila meningkat dewasa c)Cerebral palsy — Cerebral-otak & palsy-kurang daya kawalan pada otot. — Masalah koordinasi antara kawalan otot dan pergerakan tangan dan badan.Ciri-ciri. — Otot kurang bermaya (mudah letih) & lambat menyiapkan kerja. — Kerosakan otak — Deman kuning yang teruk selepas lahir — Deman panas . — Penyakit yang berkaitan dengan kerosakan otot. — Fizikal — Kepala bulat — Hidung kemik — Berbadan pendek — Mata sepet — Rupa hampir serupa — Mudah mendapat penyakit jantung. kaki & tangan kejang. badan lembik. — Kesan-gerak badan kekok. imbangan badan mengeletar. — Terjejas pusat kawalan otok di otak.masalah menghisap & menelan Punca.

— Keturunan — Jangkitan kuman semasa mengandung. — Kekurangan vitamin A.siplis. — Mengajar kebolehan asas. campak rubell. tingkah laku & aduan. kanta khas dan latihan khusus.cirinya dapat dilihat dari segi rupa. Punca.— Kelahiran awal — Kecederaan. — Termakan bisa — Kemalangan Hewett & Forness. Berjumpa pakar otopedik. fisioterapi. — Definisi di Malaysia. — Penyakit berjangkit. — Individu yang tidak nampak sebarang cahaya dan penglihatannya 3/60 atau kurang. — rupa: sensitif pada cahaya. jurupulih cara kerja & jurupulih pertuturan d) Kecacatan Penglihatan — Keadaan seseorang tidak dapat melihat dan memerlukan braille. pembengkakan otak & selaput — Jangkitan rahim — Pendarahan sebelum kelahiran Rawatan.mereka yang tidak boleh melihat dengan terang tanpa kawalan cahaya. . — Individu yang kehilangan penglihatan sepenuhnya atau ketajaman penglihatan 6/60 atau 20/200 atau kurang. bgh tepi mata merah & berair. juling terdapat bintik putih di tengah mata hitam.

— Tingkah laku: mengosok-gosok mata.terdiri daripada lelaki dan tingkah lakunya jelas pada usia 4-9 tahun. — Aduan: mengadu mata panas. — Baka — Jangkitan kuman semasa mengandung — Ibu mengidap kencing manis. . — Kecacatan pendengaran tidak mengalami kecacatan akal. menutup sebelah mata. kabur. — Lambat menjawab pertanyaan — Lain ditanya lain dijawab — Gangguan dalam sebutan — Sukar menguasai kosa kata — Menyendiri Punca. e) Kecacatan Pendengaran — Terbahagi dua pekak deria tidak berfungsi dan separuh pekak boleh mendengar tetapi kurang jelas boleh dibantu dengan bantuan alat. selalu mengelip mata. penyakit beri-beri & pernah menagih dadah — Lahir tidak cukup bulan — Demam campak — Terdedah bunyi yang sangat kuat f)Kecelaruan Tingkah Laku — Hiperaktif. Ciri-ciri. menjeling kelopak mata dan memegang buku dekat dengan mata. berganda & pening kepala.

— Kurang kasih sayang — Minta perhatian — Pengaruh cerita — Pengaruh keluarga — Kerosakan otak — Sifat semula jadi — Selalu ditakuti oleh keluarga semasa kecil — Kebimbangan tinggi — Deraan .— Mula berkurangan pada usia 9 tahun ke atas. g)Ciri-ciri Hiperektif — Bising/merayau — Mengganggu orang tanpa sebab — Nakal & tidak takut pada hukuman — Tidak mendengar kata — Tidak menumpukan pada kelas — Tidak menyiapkan kerja sekolah — Suka membuat rekaan — Suka merosakkan harta orang — Kasar — Resah — Tidak disukai orang lain Punca. — Jika tidak berubah langkah rawatan mesti diambil untuk mengelakkan masalah tingkah laku.

. — Kesukaran ini akan hilang apabila meningkat dewasa. Ciri-ciri. — Kesukaran menyebut atau menulis abjad tertentu spt s. — mereka mengalami kesukaran mengikuti arahan sama ada secara lisan atau tulisan.— Keluarga terlampau keras dalam mendidik h)Masalah Pembelajaran — Masalah Pembacaan (Dyslexia) sebagai gangguan yang jelas menunjukkan kesukaran membaca walaupun diajar secara lisan. mempunyai kecerdikan yang memuaskan & boleh bersosio budaya.c. — Boleh dipulihkan. — Melakukan banyak kesilapan ejaan. i)Ciri-ciri Kanak-kanak Pintar Cerdas — Daya pemerhatian tajam & perasaan igin tahu tinggi.p & d. — Ingatan yang baik. — Menyelesaikan masalah kreatif & inovatif. — otak kanak-kanak tidak dapat memproses bahasa dan bunyi dengan baik. — Bahsa.perbandaharaan kata luas & pertuturan lancar. — Kesukaran membaca sifir. tambah & tolak. — Perlu perhatian dan kesabaran untuk mendidik kanak-kanak ini. — Cepat menguasai kemahiran baru. — Lambat atau terhenti-henti ketika membaca. — Selalu menggunakan jari atau alat untuk mengira.

— Inisiatif & mahu bekerja sendiri. — Sangat kritikal pada diri sendiri.” YB Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein ( Perutusan Tahun Baru. yang merangkumi jurang di antara bandar dengan luar bandar . — Minat menulis & membaca.. guru terlatih dan sumber mencukupi. jurang digital dan jurang antara mereka yang bekeperluan khas . 6) KETAKSAMAAN PELUANG PENDIDIKAN. — Menyusun turutan secara logik. — Terangsang dengan sesuatu yang kompleks & suka meramal. — Cepat belajar & mengaplikasikan apa yang dipelajari. — Menghasilkan idea yang aneh & tidak munasabah. — Boleh berbincang & menghuraikan idea. — Menunjukkan kepintaran & kelucuan. jurang di antara yang miskin dengan yang kaya . — Menggunakan perkara yang dipelajari dalam konteks baru. ( PEDALAMAN ) ” … merapatkan jurang pendidikan. agar tidak ada sebarang golongan yang tercicir dari arus pembangunan negara. 2006 ) A) Pengenalan Pembangunan pendidikan di Malaysia pada peringkat awal sekolah di bandar dan kawasan pertumbuhan ekonomi sekolah di bandar dibekalkan dengan kemudahan bangunan. .— Menunjukkan bakat luar biasa. — Menunjukkan perasaan & pendapat yang teguh. — Menumpukan perhatian yang lama & meneruskan kerja yang mencabar.

sekolah Orang Asli dan sekolah di pedalaman. Jurang antara tahap pencapaian pelajar . ekuiti dan kualiti dapat ditingkatkan. mengalami pelbagai kekurangan daripada segi kemudahan asas. tahap sosioekonomi dan tahap keupayaan pelajar. Matlamat KPM adalah untuk memastikan semua sekolah dan pelajar mempunyai peluang dan keupayaan yang sama untuk cemerlang termasuklah daripada SK dan SJK. Guru serta sokongan ibu bapa dan masalah jurang pendidikan ini wujud disebabkan keutamaan pada usaha memastikan lebih ramai pelajar mendapat peluang pendidikan yang disediakan. Walaubagaimanapun.Bagi penduduk di luar bandar dan pedalaman. Jurang ini dan pencapaian pelajar. Jurang Digital · Jurang digital merupakan perbezaan daripada segi akses kepada kemudahan ICT antara lokasi dan penguasaan kemahiran ICT dalam kalangan guru. B)Dasar dan Matlamat Dasar KPM adalah untuk merapatkan jurang pendidikan antara lokasi. Usaha merapatkan jurang pendidikan telah berkembang pesat dan mencapai banyak kemajuan sejak RMKe-3. tugas ini belum selesai dan akan terus diberi keutamaan dalam RMKe-9. Selain lokasi. Impak jurang pendidikan telah menyumbang perbezaan yang ketara dari segi sosioekonomi antara penduduk. Usaha menangani jurang ini terus mendapat perhatian Rancangan Malaysia Ketiga (RMKe-3). KPM telah mengenalpasti jurang pendidikan yang perlu dirapatkan supaya akses. Jurang bandar dan luar bandar · Jurang antara bandar dan luar bandar merujuk kepada ketidaksamarataan daripada segi penyediaan infrastruktur dan penempatan guru terutama di Sekolah Kurang Murid (SKM). penyediaan kemudahan fizikal pelajar. jurang pendidikan juga wujud antara jenis sosioekonomi dan tahap keupayaan pelajar.

2. · Jurang antara pelajar normal dan bekeperluan khas merujuk kepada perbezaan penyediaan pelbagai kemudahan yang sesuai untuk menyokong proses p&p pelajar bekeperluan khas termasuklah yang kurang upaya. Bagi sekolah-sekolah tersebut. Kekurangan Kemudahan Asas o Terdapat 767 buah sekolah rendah dan 28 buah sekolah menengah yang masih belum mempunyai bekalan elektrik 24 jam. kegagalan mencapai standard minimum dan pelajar berisiko tinggi untuk cicir daripada sistem pendidikan. bekalan air disediakan melalui kaedah bekalan air graviti. Jurang sosioekonomi · Jurang sosioekonomi merujuk kepada perbezaan daripada segi tahap kesihatan. · Cabaran KPM adalah untuk membekalkan janakuasa yang berkuasa tinggi iaitu 30-35KVa. o Kebanyakan sekolah mempunyai bekalan air awam kecuali di 1517 sekolah rendah dan 68 sekolah menengah. Sekolah Kurang Murid . · Bekalan air graviti menggunakan air dari sungai atau air terjun manakala penuaian hujan pula menggunakan air tadahan hujan. menyediakan mekanisme penyelenggaraan janakuasa dan pembekalan diesel agar sekolah-sekolah ini dapat memanfaatkan penggunaan ICT sepenuhnya untuk p&p. · Jurang antara pelajar normal dan bekeperluan khas. Janakuasa yang dibekalkan pula berkuasa rendah dan tidak mencukupi untuk menampung penggunaan ICT di sekolah. kebajikan pelajar dan kemiskinan termasuklah kemiskinan dalam Bandar. penuaian hujan (rain harvesting) dan telaga tiub (tube well).· Jurang antara tahap pencapaian pelajar merujuk kepada kesulitan menguasai 3M. disiplin. di samping menghadapi kesukaran mendapatkan bekalan diesel terutama sekolah-sekolah yang jauh di pedalaman. pintar cerdas dan berbakat. 3.

BANTUAN DAN PROGRAM SOKONGAN KPM memperuntukkan lebih daripada RM 1. terdapat 2. a) Rancangan Makanan Tambahan (RMT) b) Kumpulan Wang Simpanan Pelajar Miskin (KWAPM) c) Bantuan Makanan Asrama. 4.261 (29. pusat akses akan dibina. penempatan guru di SKM sukar dilakukan kerana kebanyakannya berada jauh dipedalaman.· Sehingga tahun 2005. · Dalam program pembestarian sekolah.0 bilion setiap keluarga miskin dan golongan kurang upaya melalui program berikut. semua sekolah luar bandar akan dilengkapkan dengan makmal komputer. bilik komputer dan perkakasan yang mencukupi.7%) sekolah rendah yang dikategorikan sebagai SKM. iaitu sekolah yang enrolmennya kurang daripada 150 orang. · Norma perjawatan sedia ada tidak bersesuaian dengan keperluan SKM seperti ketiadaan perjawatan guru pemulihan. Hampir 90 % SKM ini berada dalam keadaan daif dan menghadapi masalah kekurangan peruntukan. kemudahan dan guru terlatih. Cabaran KPM · Cabaran KPM adalah untuk memastikan agar infrastruktur. Sekolah-sekolah juga akan dirangkaikan dengan akses jalur lebar SchoolNet dan bagi sebahagian sekolah di luar bandar dan pedalaman. · Jumlah murid yang terlalu kecil pula menyebabkan SKM mengamalkan pengajaran kelas bercantum atau multigrade teaching iaitu mengajar sebuah kelas yang terdiri daripada pelbagai tahun persekolahan. d) Bantuan Perjalanan dan Pengangkutan Murid e) Jaket Keselamatan f) Elaun Bulanan Pelajar Kurang Upaya . Selain itu. perkakasan. perisian dan latihan yang mencukupi diberi kepada sekolah-sekolah di kawasan luar bandar yang kurang terdedah dengan ICT berbanding kawasan bandar.

— Ia merujuk kepada kegagalan sesuatu kawasan itu untuk berkembang sebagai pusat penawaran khidmat perbandaran yang efektif. — Hal yang demikian menyebabkan cara ataupun pendekatan yang digunakan oleh guru di dalam kelas semasa proses pengajaran dan pembelajaran menjadi tidak menarik. Hal ini juga turut mengakibatkan muridmurid tidak berminat dan tertarik pergi ke sekolah untuk memajukan diri mereka sendiri. . elektrik . murid tidak berminat untuk belajar apatah lagi kebanyakan murid-murid di kawasan pedalaman terutamanya di Sabah dan Sarawak pada kebiasaanya akan menggunakan bahasa pertuturan kaum mereka sendiri. secara tidak langsung ia menjadi sebagai satu halangan kepada murid-murid untuk pergi menuntut ilmu. kurangnya kemudahan awam seperti bekalan air. guru perlu belajar menguasai bahasa pertuturan satu-satu kaum agar apa yang disampaikan semasa proses pengajaran dan pembelajaran difahami oleh anak muridnya dan secara tidak langsung ia akan menarik minat untuk mereka belajar dan meningkatkan tahap pencapaian akademik mereka. Sebagai contoh. Faktor kedua : Pertumbuhan pusat urban yang lembab. — Oleh yang demikian. — Apabila segala kesulitan ini dihadapi oleh murid-murid. pengangkutan serta kemudahan prasarana sekolah yang teruk.g) Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) h) Skim Baucer Tuisyen (SBT) i) j) Biasiswa Kecil Persekutuan (BKP) dan Biasiswa Kelas Persediaan Universiti (BKPU) Asrama Harian FAKTOR-FAKTOR KETAKSAMAAN PELUANG PENDIDIKAN BAGI MASYARAKAT PEDALAMAN — Faktor pertama : Kurangnya guru pakar yang berpengalaman dalam satu-satu bidang. — Kesannya.

boleh dikatakan tidak berfikiran terbuka terutama dalam aspek pendidikan. — Ia merujuk kepada masyarakat pedalaman yang boleh dikatakan masih tebal dengan ciri-ciri penduduk desa. Mereka lebih suka anak-anak mereka melakukan aktiviti harian seperti menangkap ikan dan mencari hasil hutan.Faktor ketiga : Suasana persekitaran fizikal dan sosio budaya yang kurang merangsang. Ketaksamaan Kelas Sosial Ø Taraf @ kelas sosial adalah faktor kepada ketaksamaan peluang pendidikan Ø Boleh wujud dalam sesuatu kumpulan kaum itu sendiri atau juga antara kaum Ø Contoh: Masyarakat Melayu( golongan pembesar dan rakyat bawahan) Ø Masyarakat India ( kasta dalam masyarakat ) Ø Masyarakat Cina ( antara golongan berada dan kurang berkemampuan Ø Kelas sosial masyarakat: Ø Sistem feudal Ø Rakyat bawahan@marhain Ø Golongan pembesar Ø Golongan istana Ø Aspek ketaksamaan peluang pendidikan: Ø Kemudahan mendapatkan guru Ø Bahan-bahan rujukan Ø Peluang kerjaya selepas tamat belajar . ibu bapa di kawasan pedalaman tidak mementingkan pelajaran anak-anak mereka. Hal ini berlaku kerana ibu bapa itu sendiri turut tidak berpendidikan ataupun tidak berpelajaran. — Sebagai contoh.

. antaranya mempertahankan nilai-nilai budaya tanpa kehilangan kemampuan mempelajari sesuatu. • Merujuk kelompok masyarakat yang tinggal jauh di pedalaman & masih belum menerima sebarang perubahan luar. sistem belajar asli memiliki banyak hal positif.Ø Kelas sosial masyarakat: Ø Perubahan zaman. Padahal.sistem kelas masyarakat turut berubah: Ø Golongan petani Ø Golongan masyarakat kampung Ø Golongan yang tinggal di bandar Ø Golongan kurang berkemampuan Ø Golongan pemimpin Ø Golongan berada Ø Aspek ketaksamaan peluang pendidikan: Ø Kemudahan mendapatkan guru Ø Kemudahan peralatan fizikal di sekolah Ø Kelas tambahan@tuisyen Ø Pembiayaan kewangan Ø Bahan-bahan rujukan Ø Peluang-peluang melanjutkan pelajaran Ø Peluang kerjaya selepas tamat belajar Pendidikan Masyarakat Indigoneous • Sistem pendidikan sekolah yang secara nasional dikembangkan di Tanah Air belum menyentuh sistem belajar asli (indigenous learning system) masyarakat tradisional.

Bajau. • • • • • Dalam sistem belajar asli.• Mereka masih taksub dengan sistem kehidupan mereka. memikirkannya secara konseptual. • Sistem belajar asli yang diwarisi potensi yang berharga. Di Sabah spt Kadazan. • Proses belajar di sekolah yang cenderung melakukan proses belajar secara deduktif iaitu proses yang dialami adalah pengetahuan konseptual dulu barulah mengalami pengalaman nyata. • Sistem belajar asli masyarakat indigenous berpandukan pengalaman merupakan proses pendidikan yang manusiawi kerana proses pendidikan itu disesuaikan dengan kudrat dan perkembangan manusia. Suluk & Orang Brunei. Murut. proses belajar seseorang akan mencakupi empat perkara. • • • Dalam konteks Malaysia merujuk penduduk pribumi di pedalaman Sabah & Sarawak. Iban. . manusia akan mengalami sesuatu secara nyata. Penan & Kelambit. Melanau. • Sistem belajar asli mempertahankan nilai-nilai budaya tanpa kehilangan kemampuan mempelajari sesuatu. dan mencubakannya dalam situasi lain yang lebih luas. mengamati sesuatu sambil merenung. Bidayuh. • Sistem pendidikan nasional belum menyentuh sistem belajar asli (indigenous learning system) masyarakat tradisional. Di Sarawak spt Melayu.

hasil hutan yang bermanfaat dan cara pemeliharaan. ketangkasan dan ketepatan berburu dan menyumpit. — Kadar keciciran sangat tinggi dalam kalangan murid Orang Asli merupakan isu yang perlu ditangani secara bersama dan bersemuka supaya sejajar dengan dasar pendemokrasian pendidikan.28 peratus dilaporkan tidak menamatkan pendidikan sehingga ke tingkatan lima. — Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) melaporkan 34. . Faktor kemunduran Orang Asli turut dikaitkan dengan latar belakang akademik yang rendah (Mustaffa Omar. 2002) — Kajian Kementerian Pelajaran.31 peratus murid Orang Asli tercicir daripada memasuki sekolah menengah sementara 46. ada dalam kalangan ibu bapa ORANG ASLI yang menanamkan kepercayaan bahawa sekolah tidak akan mengubah masa depan kaum mereka. masyarakat lebih memiliki kepekaan terhadap alam dan nilai-nilai budaya Orang Asli — Orang Asli merupakan komuniti yang terbukti kaya dengan ilmu pengetahuan dan kebijaksanaan tentang pengurusan alam semulajadi.• Berbeza dalam sistem belajar asli masyarakat indigenous. dan sebagainya. • Dalam sistem belajar asli. — Dalam kes tertentu terdapat segelintir kanak-kanak Orang Asli yang tidak dapat ke sekolah kerana tergolong sebagai kanak-kanak berkeperluan khas. mendapati. — `Sekolah' bagi mereka ialah kemahiran membezakan madu dan tuba. — Keserasian cara hidup dengan alam sekitar membolehkan mereka mengetahui di mana tanah yang sesuai untuk bertani. 2004). (Rusli Zaenal.

2 peratus (kadar nasional 6. — Bagi golongan dewasa pula. — Cara hidup yang masih tertumpu kepada hutan mendorong ramai anak Orang Asli berhenti sekolah lebih awal untuk mengikut bapa mereka ke hutan mencari rotan atau membantu mengusahakan ladang ubi dan padi bukit. — Taraf sosio-ekonomi yang rendah. — Seisi keluarga adalah tenaga kerja yang keluar mencari makan seharian suntuk. . — Minat belajar dalam kalangan anak Orang Asli masih berada pada tahap yang kurang memuaskan. — Tempat kediaman terlalu jauh dengan sekolah.— Menurut JHEOA (1998). buta huruf dan sering ditipu peraih. minat belajar dalam kalangan Orang Asli masih berada di tahap rendah. — Pengaruh persekitaran seperti kurang ambil berat ibubapa terhadap hal-hal berkaitan pelajaran dan tiada tekanan untuk berubah. — Kesannya pendapatan Orang Asli merosot dan hidup serba kekurangan. makan-Rancangan Makanan Tambahan (RMT) dan muzik-tarian dan kegiatan kebudayaan). guru hendaklah mengubahsuai sistem pendidikan daripada 3M kepada 6M (dengan tambahan main-pelajaran di luar bilik darjah. — Keciciran yang dicatatkan pada 1998 adalah tinggi iaitu 45.8 peratus dan kadar buta huruf 49. — Bagi meningkatkan minat pendidikan anak Orang Asli dan seterusnya mengurangkan kadar keciciran pelajaran. — Tanggapan negatif ibu bapa dan penjaga terhadap anak sama ada anak mereka itu normal atau berkeperluan khas.4 peratus). — Kesannya berlakunya keciciran pelajaran dalam kalangan mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful