You are on page 1of 37

Elijah Michael Charles Elijah Michael Charles

Bibelfreunde 2012
Ezt a Biblia-rtelmez tanulmnyt szabad lemsolni, tovbbadni, terjeszteni, de vltoztats nlkl.

I.rsz

rklet diadala felttelekkel


Az letre vezet keskeny t megtallsa
A z s s z t a n t s n a k m e g f e ll e ll B ii b ll ii a - r t e ll m e z Az ssztan tsnak megfe e B b a-rte mez

Vallsoktl fggetlen modern Biblia -rtelmez

Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert A Z I S T E N S Z E R E T E T . Isten azt akarja, hogy minden ember dvzljn s az igazsg ismeretre eljusson . Ennek a knyvnek, tanulmnynak ppen ez a clja: Isten szeretet-elvnek tovbbtsa.
(I.Jnos 4, 8; I.Timtheus. 2, 4; I.Korinthus. 15, 54.)

Tartalomjegyz k
A FELMERL KRDSEK MEG KELL HALLANOD! ron vtettnk meg Tbb mint 300 keresztny egyhz melyiket alaptotta Jzus? Keresztelni tzzel? nvben? A BIBLIA, MINT MOZAIK-KP VAGY KIRAKS KP (PUZZLE) rted-e, amit olvasol? ISTEN GRETEI AZ EMBEREK SZMRA Elnyeletett a hall diadalra! (I.Korinthus. 15, 54-57) Mindenki l neki Halottak llapota; szellemek megjelense Hol van a mennyorszg? Isten azt akarja, hogy minden ember dvzljn Kevesen lesznek, akik dvzlnek? Kik vannak a szles ton? De kik vannak a keskeny ton, amit meg kell tallni? Imdkozs, adakozs, templombajrs rk let jraszletsek tisztttz rk pokol tze Jzus nyomban a keresztviselk. Atyk vtke a fiakban. Szentek, blvnyok tisztelete 3 4 4 5 6 8 10 11 11 14 15 19 21 23 24 26 26 30 33

Vallsi zsargonok s megvltozott jelents bibliai szavak


Tbb kifejezst tallunk a Biblia mai nyelvben, amik eredetileg teljesen ms jelentssel brtak, s tbbnyire htkznapi szavak voltak. Megemltnk itt egy nhnyat, hogy fontos igazsgok fell helyes rtelmezsre jussunk. Egy plda: Ma is hasznljk emberek ezt a kifejezst: elad lny. Ezalatt ma egyszeren hzassgra alkalmas lnyt rtnk. Azonban rgen a lny szlei bizonyos ellenrtket (pnzt, llatokat) kaptak a vlegnytl a lnyrt. Nhny bennszltt trzsnl ez mg ma is szoksban van. A Biblia knyvei 2000-3500 vesek. Szksges, hogy a nyelvi vltozsokat amennyire tudjuk figyelembe vegyk. Az -Testamentum hberl, az j-Testamentum pedig grg nyelven rdott. Keresztsg sz (mint pusztn egyhzi sz) nincs grgl a Bibliban. Grg szava: baptz, ami elrasztst, elmerlst, belemertst jelent, de nem felttlenl vzbe. Pl. egy haj ha elsllyed, az baptz
(keresztsg); ha a foly kint, az baptizol; ruht ha festkbe mertenek, az baptz (keresztsg). tvitt rtelemben is elmerlhetnk: gondolatainkba, olvassba, adssgba, szerelembe stb.

Jzus beszl tzzel val keresztsgrl s szenvedssel val keresztelsrl is. Ma a keresztsg sz alatt egy vallsi ritulist: vzbe-mertst, vagy vzzel lelocsolst rtenek. Ez azonban nem merti ki a bibliai baptiz szt de errl mg sz lesz a ksbbiekben. Egyhz sz a grg nyelv Bibliban ekklzia; magyarra lefordtva kihvottak-at jelent (esetleg meghvsra trtn gylekezst). Az egyhz sz alatt ma egy organizlt vallsos csoportot rtenek, pp az ellenkezjt a bibliai " egyhz sz jelentsnek. Isten szemben pontosan azok teszik ki az npt, akik elfogadjk az organizcikbl val kihvst. Megtrni sz jelentse: megfordulni, 180 fokot fordulni. gy fizikai, mint tvitt rtelemben hasznlatos. Falun gyakran lehetett hallani ilyet: Pista, trtsd meg a tehenet!, azaz: fordtsd meg, hajtsd vissza! A klnbz vallsokban levk a vallsukon kvliekre hasznljk ezt a szt, akiket agitlnak, hogy jjjenek, csatlakozzanak hozzjuk. Isten gyakran ppen a vallsosokhoz intzi a megtrs szksgessgnek zenett (lsd pl. Lukcs 22, 32). A megtrs sz msik lnyeges jelentse: El az emberek kvetstl, s Jzust kvetni egyedl. ldani sz jelentse: jkat mondani. Amikor Isten ld, jkat gr; amikor az ember ldja az Istent, akkor felsorolja irnta val jsgos tetteit s jindulatt. gy van tartalma ennek a sznak. Kegyelem: j indulat, j akarat valaki irnt, rdem nlkl; a megszolglt bntets elengedse. A dicssg sznak tbb bibliai rtelmt lthatunk. 1. Kprzatos szn- s fny-pompa (I.Tim. 6, 16). 2. Istennek dicsretre, dicstsre mlt tettei, csodatettei (Jnos 1, 14; 2, 11). 3. A leszmolst, bntetst is a dicssg szval fejezi ki Isten. Erre igen sok a plda (sais 66, 15-19; Zsolt. 24, 8; Mt 16, 27; 25, 31-32. 41). A bor sz alatt is gyakran mst kell rteni a Bibliban, mint erjedt, alkoholos italt. Az rsszakasz sszhangjbl ltalban kitnik, hogy erjedt, vagy erjedetlen borrl van-e sz. Ha ajnlva van s lds grete kapcsoldik hozz, akkor szlrl vagy erjedetlen gymlcslrl van sz, de ha negatvumknt, bntetssel vagy fenyegetssel kapcsolatosan emlti Isten, akkor erjedt bort kell rteni alatta. A hsvt sz sem helyes a Bibliban. Amit hsvt-nak fordtottak (Lukcs 22, 1), az a valsgban a pskha-brny nnepe volt (II.Mzes 12, 3. 21. 27). Hsvt nnepe pogny, babiloni eredet, a tavasz isten-njvel, ill. a termkenysggel van kapcsolatban. rk sz grgl: aion. Nem vgnlkli idt jelent, hanem egy meghatrozatlan idszakaszt. Nem fognak a krhozottak vg nlkl szenvedni a pokolban, hanem egy id utn megsemmislnek. Az rk sz csak akkor rk, ha Istennel van kapcsolatban, mert rk. gy az dvzltek lete is valban rk let, rkk fog tartani, mert Isten grete az, hogy nem lesz hall. Ilyen eredeti rtelmt vesztett kifejezseket lehet mg tallni a klnbz fordts Biblikban. Ez csak egy bemutat, hogy valban kalandos a Biblit kutatni s nagyobb ismeretre szert tenni. A legjobb szmagyarzatot maga a Biblia tartalmazza: a krdses szavakat tartalmaz fejezetek esemnyei s amellett a ms rshelyeken tallhat azonos trgy kijelentsek legtbbszr meg is rtetik a szavak jelentst.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 2

A felmerl krdsekbl nhny, amiket a 7-rszes knyvben trgyalunk


Ki az Isten? Mi az Isten? Milyen az Isten? Mit tesz velnk s mi a clja velnk? Milyen tulajdonsgokkal, micsoda hatalommal rendelkezik, s milyen nagy? Mi az ember s ki az ember tulajdonkppen? Honnan szrmazik? Milyen clbl ltezik? Mirt kell az embernek fradni, szenvedni, betegeskedni, megregedni s meghalni? Mi a bn, mi a rossz? Mirt van hbor, katasztrfa, nyomor? Lesz-e megolds a szenvedsre, bnzsre, megregedsre s a hallra? Mi van az eddigi meghaltakkal? Lehetsges-e a hallt megszntetni? Lesz-e halhatatlansg s rklet? Van-e let a hallon tl? Mi lesz bolygnk jvje, valamint a rajta lak emberek s a tbbi llnyek sorsa? Van-e let a Fldn kvl? Van-e vagy lesz-e pokol s mennyorszg, s milyen ott? Ha van vagy lesz mennyorszg, mibe kerl nekem, hogy odajussak? Ki kerlhet oda, s ki nem mehet oda? Tovbbi krdsek a mennyrl: lesz-e ott evs, ivs, hsevs, szrakozs, szerelem, szexualits, nek, zene, mvszet, tudomny, technika, rutazs, fejlds... s amiket ltalban az emberek egynenknt maguknak hajtanak? s mg egy dolog: klnbz vallsi irnyzatok s filozfik lteznek, s az rthet, hogy azok nem lehetnek egymssal egysgesek, hiszen pp amiatt tartanak kln, mert egymstl eltr mdon akarjk az embereket tantani, irnytani s a felmerl krdsekre magyarzatokat adni. Termszetesen nem lehet mindegyiknek igaza. Melyiknek van igaza? Mi az igazsg? A Biblia ezzel szemben, amin keresztl Isten beszlni akar az emberhez, csak egyflekppen tant. Mi a Biblia Istennek az llsfoglalsa? Ilyen s hasonl krdsek egymsutn rintve lesznek.
A vlaszok teljesen prtatlanok, filozfiktl mentesek s mindennem vallsi irnyzattl is neutrlisak. Azonkvl a Biblia ssztantsnak megfelelek kell hogy legyenek, s ez azt jelenti, hogy nem egy-egy kiragadott bibliai kijelentsre alapulnak, hanem a Bibliban tbbszrsen ismtelt, tmhoz tartoz s elvknt ll tantsokra. Nem vitakeress vagy tmads a cljuk, mg akkor sem, ha a klnbz vallsi felfogsoknak nagyrszben ellene mondanak. Azt akarjuk ltni, hogy a Biblia egyes tantsai hogyan illesz kednek az ssztantshoz. Kt nagy vonal egymssal prhuzamosan halad a Bibliban, az egyik az Isten szeretete, a msik Isten igazsgossga. Isten sokszorosan bemutatta, hogy jt akar teremtmnyeinek s ezt mg gyakran ltni fogjuk. Hogyha a kvetkez Biblia-ismertetben valami olyat tallsz, ami az eddigi ismereteid miatt megrendt, nehezen elfogadhat, vagy bosszant lesz, ne haragudj meg. Ez a tanulmny az eddigi ismeretekhez kpest egy nagyobb vilgossg, ami mg ezutn is mindig nvekedni fog, Jzus visszajvetelig. Az igazak svnye pedig olyan, mint a hajnal vilgossga, mely minl tovbb halad, annl vilgosabb lesz, a teljes dlig. (Pldabeszdek 4, 18.) Az igazsgban val nvekedst a tradcik lebntjk, pp ezrt a Biblia tantsra s parancsolataira kell hallgassunk (sais 8, 20). Nagy eljog nagyobb igazsg ismeretre szert tenni. Isten sok okos papnak s tanult embernek rtelmt elzrja, mert valami miatt nem rdemlik meg a nagyobb igazsgra val eljutst. Az igazsgot szeretni kell, hezni s szomjhozni kell az igazsgot (Mt 5, 6). Mivelhogy nem fogadtk be az igazsgnak szeretett az dvssgkre, ezrt bocstja rjuk Isten a tvelygs erejt, hogy higgyenek a hazugsgnak; hogy elkrhozzanak mindazok, akik nem hittek az igazsgnak, hanem gynyrkdtek az igazsgtalansgban. (II.Thessalonika 2, 10-12.)
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 3

Meg kell hallanod!


Sokfle krds merl fel az emberben, mieltt elhatrozza magt, hogy egy istenes tmj eladst meghallgasson, vagy egy rst elolvasson, ami elre lthatlag nem olyan rdekes, mint valamilyen szrakoztat knyv vagy TV-msor. Kezembe vegyem-e, elolvassam-e egyltaln? Vegyek-e idt ilyesmire? Nincsen ppen elg elfoglaltsgom? Biztosan valami hitets ez, ha bibliai tmval foglalkozik! Nekem van tisztessges vallsom. s klnben is: n gysem hiszek semmi ilyesmiben. Kr az idt pocskolni r... Ilyen s ehhez hasonl gondolatok szntjk vgig az emberek elmjt jogosan , amikor egy vallsos tmval llnak szemben. Ebben az esetben nem kell flni. Ez az rs az Isten szeretettl titatott, nzetlen kutati munka eredmnye. Ennek a Biblia-ismertetnek nem az a clja, hogy hiszkeny embereket keressen, ket valamilyen egyhzba vagy vallsi csoportba csalogassa, hogy aztn gy szellemileg, mint anyagilag kihasznlja. Ellenkezleg: felszabaduls! Ennek a knyvnek ppen az a clja, hogy az nllsgra vgy embereket a vallsoktl s babonktl megszabadtsa, s egyenesen, kerl utak nlkl, az egyedl igaz l Istenhez s az tancsaihoz, parancsaihoz vezesse, Akitl s amiktl az ember boldog lete fgg. Ez az Isten a SZABADT, aki megszabadt a ktelkektl, az egyhzi terhektl, a gonosztl, a bntl, s felszabadulst knl s ajnl s hajt minden ember szmra rkre. Ilyeneket mond:

Oldd ki magadat nyakad bilin cseibl, Sion fogoly lenya! (sais 52, 2.) Jaj Sion! Szabadtsd ki magadat! (Zakaris 2, 7.) Isten a foglyoknak szabadulst hirdet, s a megktztteknek megoldst (sais 61, 1; Lukcs 4, 18.) Ahol az rnak Lelke, ott a szabadsg! (II.Kor. 3, 17.) Isten beszde nincs bilincsbe verve. (II.Tim. 2, 9.) Isten teljes lelkiismereti s szlsi szabadsgot akar. ron vtettetek meg! Ne legyetek emberek szolgi!
(I. Korinthus. 7, 23.)

gy szl a foglyoknak: Jjjetek ki! s azoknak, akik sttben lnek: lpjetek el! (sais 49, 9.) Aki teht a Szabadt-Jzus szabadtst ignybe veszi, az nem marad semmifle vallsi szervezetek szolglatban, sem irnytsa alatt.

ron vtettnk meg


Terroristk elraboltak egy gyermeket s az letrt kifizethetetlen nagy vltsgdjat kveteltek. Az apa egy csert ajnlott fel: A fiam helyett n maradok fogsgban. A gyermek szabad lett, de a terroristk az apt megltk. A fi helyett az apja halt meg. Ez rviden az emberisgnek s az Isten megvltsi tette trtnetnek illusztrcija . A "terrorista" Stn az embert hatalmba kertette, de Isten, a mi Atynk, annyira szeretett minket, hogy emberi testet lttt, s mint Jzus Krisztus meghalt helyettnk, hogy lete ltal lefizesse rtnk a vltsgdjat. Jzus nemcsak Fi, Megvlt, hanem az rkkvalsg Atyja ez a Biblia tantsa (sais 9, 6; 63, 16; 64, 7). gy rta le a megvltst Pter apostol: Nem veszend holmin, ezstn vagy aranyon vltattatok meg... hanem drga vren, mint hibtlan s szepltlen Brnyn: a Krisz tusn. (I.Pter 1, 18-19.)
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 4

Isten volt ez, Aki megltogatta egyszer az emberisget s megvltotta (Lukcs 1, 68. 78; Jzus ez a trtnelmi alak, Akit mi a Biblin keresztl megismerhetnk, Aki annyira szeret, hogy mindent ldozott rtnk. Ksz volt a sajt lett felldozni, csakhogy minket a fjdalmak tjrl s az rk halltl megmenthessen. Ez a nagy ldozat az szinte s igazsgot szeret emberben termszetszeren viszont-szeretetet vlt ki. Mi azonban csak gy tudjuk bebizonytani Isten irnt val hlnkat, ha pldja szerint, mi is nzetlenl embereket megmenteni segtnk az rk hall tjrl s az rk boldogsg tjra vezetnk. Aki ezt teszi, az megtallta az letnek rtelmt. Jzus tantvnya, Jnos apostol, ezt rja levelben: Az a parancsolatunk is van tle, hogy aki szereti az Istent, sze resse embertrst is.
II.Korinthus. 5, 19); (I.Jnos 4, 21.)

Az Istent lehet szeretni? Az emberek nagy rsze kromolja, s a legtbben, ha hisznek is Benne, haragszanak R, egyltaln nincsenek Vele megelgedve, sehogy sincsenek Vele kibklve. Azrt van ez, mert nem ismerik t. De ezennel kzelebb kerlnk Hozz, s jobban meg fogjuk rteni t. A szeretet nem csupn egy rzs, hanem egy elv kvessk ezt az elvet! Jzus tantvnyokat keres, s ezt vrja el tlk: j parancsolatot adok nktek: hogy egymst szeresstek. Amint n szerettelek titeket, gy szeresstek ti is egymst. Ez a megment szeretet. Errl ismeri meg mindenki, hogy az n tantvnyaim vagytok, ha egymst szeretni fogjtok . (Jnos 13, 34-35.) Nem mondhatja valaki, hogy szereti az Istent, ha az embertrsait nem szereti. Jzus tantvnyainak vagy kvetinek az ismertetjele pedig Jzus sajt kijelentse szerint nem valamilyen egyhzhoz val tartozs, sem nem klnfle egyhzi szertartsok, ceremnik meg hagyomnyok ismtelgetse, hanem egyms megbecslse s az egyms irnti nzetlensg tettekben val megnyilvnulsa.

Tbb mint 300 keresztny egyhz melyiket alaptotta Jzus?


Jzus nem alaptott semmifle egyhzat. Egyetlen egyhz neve sincs feljegyezve a Bibliban, ahov tartoznunk kellene. Az egyhzak sokflesge ppen a vallsosok szeretetlensgrl tanskodik, akik klnbz eszmik miatt kizrjk, kitkozzk, kitiltjk, gyllik, st sok esetben lik egymst lsd az egsz trtnelmet, mind a mai napig! Ezek az egyhzbl kizrt emberek aztn gyakran maguk alaptottak j egyhzat, ahonnan k is kizrtk azokat, akik tllptek az hittanaik keretein. Emiatt van ht a sok klnbz egyhz. Ebbl knnyen kivehet, hogy vallsi csoportosulsok nem Isten tallmnya, s semmi esetre sem a Jzus tantvnyainak ismertetjele. Az utbbi vekben 40 ezer vallsos mozgalom alakult a Fldn. Ki tud annyi idt ldozni, hogy megvizsglja, melyik az igaz? Csupn a 370 ezer lakos Zrich vrosban 370 vallst tartanak szmon.

Az rklet diadala felttelekkel

I. rsz

oldal 5

Jzus, az feltmadsa utn, mieltt a mennybe ragadtatott, kvetinek, tantvnyainak egy utols parancsot adott: Nkem adatott m inden hata lom mennyen s Fldn. Menjetek azrt, tegyetek T A N T V N Y O K K m inden npe ket. (Mt 28, 18-20.) Nem azt mondta Jzus, hogy tegytek vallsoss a npeket; vagy lehetleg sok vallst alaptsatok; vagy hogy valamilyen egyhzba tmrtstek ket... hanem hogy tantvnyokk tegytek ket, Jzus tantvnyaiv, spedig azon a mdon, hogy szeresstek ket hiszen ez a tantvnysg ismertetjele (Jnos 13, 35). rtkeljtek ket, mentstek meg ket, vezesstek ket Jzushoz, irnytstok a Mesterhez, az egyedli Tanthoz, hogy az rk halltl megmenekljenek s rk boldog letre jussanak, valamint hogy az igazsg ismeretre is eljussanak. Hogyan tegyk ezt? Ezt mondja tovbb Jzus: Kereszteljtek meg ket az Atynak, a Finak s a Szent Lleknek nevben.

Keresztelni tzzel? nvben?


Amit itt keresztsg szval fordtottak, annak az eredeti jelentse: belemerteni, elmerteni, elrasztani (grgl: baptz). Mindenki ismeri ennek a sznak az tvitt rtelm jelentst, pl. elmerl az adssgban; gondjaiba merl, belemerl az olvassba stb. Ebben az rtelemben kri Jzus, hogy mertsk el az Atynak, a Finak s a Szent Lleknek N E V B E N az embereket.

A keresztsg sz tbb klnbz rtelemben van hasznlva a Bibliban, pl.: 1. szenvedssel megkereszteltetni (Mt 20, 22-23); 2. hallba keresztelkedni (Rma. 6, 3); 3. felhbe keresztelkedni (I. Kor. 10, 2); 4. Krisztusba keresztelkedni (Galata. 3, 27); 5. Szent Llekkel s (Mt 3, 11); 6. tzzel keresztelni (Mt 3, 11); 7. nvben keresztelni (Mt 28, 19); 8. vzzel keresztelni ez volt a Jnos keresztsge.
Aki elkldtt engem, hogy vzzel kereszteljek... A Jnos keresztsge honnan volt?
(Jnos 1,33) (Mt 21, 25).

Mint ahogy Jzus a valsgban sohasem keresztelt tzzel holott Jnos ezt jvendlte Rla , gy a nvben val keresztsg plne hogy nem jelenthet vzben val keresztsget. Jl figyeljnk fel! Jzus az sajt szenvedseit s keresztre-fesztst is keresztsgnek nevezte mgsem akarnak a keresztnyek keresztre-fesztve lenni. Lukcs 12, 50: Keresztsggel kell nkem megkereszteltetnem; s mily igen szorongattatom, amig az elvgeztetik. (Lsd szintn Mt 20, 22-23.) Ltjuk ht, hogy nem csupn vzkeresztsgrl vagy vzbe-mertkezsrl beszl a Biblia? Ltjuk, hnyfle dologra hasznlja a keresztsg szt? Pl apostol, a pognyok nagy apostola, hlt adott Istennek, hogy nem keresztelt, hiszen gy elfajult ez a szoks, hogy szemlyi kultuszhoz vezetett. Azzal dicsekedtek, hogy kit, ki keresztelt (lsd I.Korinthus. 1, 13-17). Pl ellenttbe lltotta a vzkeresztsget az evanglium hirdetssel. Ezt mondta: Mert nem azrt kldtt engem a Krisztus, hogy kereszteljek, hanem hogy az evangliumot hirdessem
(17. vers).

Kereszteljtek meg ket az Atynak, a Finak s a Szent Lleknek N E V B E N . (Mt 28, 19-20.) Nem vzkeresztsget parancsolt itt Jzus, hanem az Isten neveiben val elmertst, az Isten NEVEIT kell megismertetni mindenkivel, mert Isten sok-sok nv ltal ismerteti magt, tetteit s tulajdonsgait
(Jel 2, 32; Apostolok cselekedetei 2, 21).

Az rklet diadala felttelekkel

I. rsz

oldal 6

A Miatynkban, a minta-imban is (Mt 6, 9), egyrtelmen, az Isten nevn van a hangsly: Szenteltessk meg a te neved. Nagyon fontos teht elmerlni a nvben, mert az r nevben van az ember megtartatsa Zsoltrok 91, 14-15: Mivelhogy ragaszkodik hozzm, megszabadtom t, felmagasztalom t, MERT ISMERI AZ N NEVEMET... meghallgatom t, vele vagyok hborsgban, megmentem s megdicstem t... megmutatom nki az n SZABADTSOM AT. Jzus nevnek jelentse: Szabadt (Mt 1, 21). Az -szvetsg vge fel, Jzus fellpse eltt, Jnos vzbe, folyban mertette el az embereket, ami ltal az lett bemutatva, hogy Isten ezentl a templomi llat-ldozatok nlkl is az bneiket megbocstja. A vzkeresztsg azonban mg csak szimbluma, rnyka volt a valdi Jzustl val szletsnek. A valsgban Abban kell elmerlni, Attl kell jra-szletni, Akit a vz szimbolizl: Jzusban, Istenben (Mt 1, 23; Jnos 4, 10. 14). Isten nevben kell elmerlni, Isten nevben kell hinni ahhoz, hogy Isten fiaiv legynk Azok lesznek Isten fiai, akik az NEVBEN hisznek, akik nem a testnek akaratbl, hanem Istentl szlettek. rasszuk el ht (kereszteljk meg) Isten-ismerettel az embereket, hiszen az Isten megismerstl fgg az rk let (Jnos 17, 3).
Jnos 1, 12-13:

Az Isten megismersvel klnsen a IV. s V. rszben foglalkozunk.

Tovbb ezt mondta mg Jzus: Tantstok meg ket, hogy megtartsk mindazt, amit n parancsoltam nktek
Istent kell megismernnk teht ezt jelenti az Isten neveiben val elmerts parancsa; azonkvl a mi letnkre vonatkoz parancsolatait, vagy is az jelenval akaratt is meg kell ismernnk erre vagyunk felszltva.
(Mt 28, 18-20).

s mi lesz a kvetkezmnye, ha ezeket tesszk? n tiveletek vagyok minden napon a vilg vgezetig ezt grte a minden hatalommal rendelkez Jzus (Mt 28, 20). J rzs tudni, hogy Jzus most velnk van minden klssgek, neklsek s imdkozsok nlkl, minden extzisba ess s csodk trtnse nlkl! Ms alkalommal is jelenltt grte: Ahol ketten vagy hrman egybegylnek az n nevemben, ott vagyok kzttk (Mt 18, 20). Ha kt ember beszlget egymssal az Isten dolgairl, Harmadiknak Jzus ott van kzttk minden nekls s imdkozgats, meg kls formasgok nlkl , s figyeli, hogy az tantsnak megfelelen igazsgot mondunk-e. Nem nagy templomokrl beszl Jzus, hanem azokrl az alzatos, nfelldoz egyenknti emberekrl, akik lncszeren tovbbadjk az rmzenetet (az evangliumot) Jzusrl s a halltl val megmeneklsrl. Egy msik rshelyen gy vagyunk biztatva az Istenhez val kzeledsre: Boldog, aki olvassa, s akik hallgatjk e prftlsnak beszdeit, s megtartjk azokat, amik megrattak abban, mert az id kzel van. (Jelensek 1, 3.) Jzus parancsa az, hogy megtantsuk az embereket, hogy megtartsk, amiket Isten parancsolt, hogy mr itt a Fldn lelki bkessgk legyen, s ezen fell boldog, rk letet nyerhessenek. Ez ennek a Biblia ismertet anyagnak is a clja, hogy megismertesse az emberekkel Jzust s az parancsolatait, amikhez az Isten gretei kapcsoldnak. Biztos lehetsz benne, hogy nem bnod meg, st nagy nyeresg lesz mindenki szmra, aki ezt a knyvet ttanulmnyozza akr magban, akr tbbedmagval, csaldjval, vagy pl. hzi-bibliakrk alkalmval, amik kellemes s izgalmas rkat nyjthatnak.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 7

Az embernek csak kt vlasztsa van: vagy az rk letet vlasztja, vagy az rkre val elmlst. Ha ekkora nagy tt forog kockn, letrl vagy hallrl van sz, akkor rdemes mindenkinek szemlyesen foglalkozni azzal, hogy mi az igazsg, mi az Isten jelenval akarata. rdemes megismerni azt, hogy hogyan vlaszthatod az rk jltet, s hogyan kerlheted el az rk elmlst. Most mg tart a kegyelem ideje, mg nem ks a Jzus Krisztus hvsra igent mondani: Kellemetes idben meghallgattalak, s az dvssg napjn megsegtettelek. m, itt a kellemetes id, m, itt az dvssg napja!
(II.Korinthus. 6, 2.)

Jjjetek nhozzm mindnyjan, akik megfradtatok s megterheltettetek, s n megnyugosztlak titeket. Vegytek fl magatokra az n igmat, s tanuljtok meg tlem, hogy n szeld s alzatos sziv vagyok, s nyugalmat talltok a ti lelkeiteknek. Mert az n igm gynyrsges, s az n terhem knny.
(Mt 11, 28-30.)

Az emberek teljes ervel s gytrelemmel maguk akarjk hordani a terheket, amibl mindig tbb s tbb van, s amiket sokan mr el sem brnak. Mindig tbb a fizikai s pszichikai beteg, s vannak, akik az elhordozhatatlan terhek miatt id eltt maguk fejezik be az letket. Jzus tudja ezt, s felajnlja, hogy foglalkozzunk az dolgaival, amik nem nehezek, s meggri, hogy nyugalmat tallunk Nla. Figyelembe vve azt a tnyt, hogy az emberek a Biblia olvassakor vagy a Biblirl val beszlgetsek sorn felmerl krdseikre azonnal vlaszt szeretnnek kapni, tbb esetben megllunk, hogy a leggyakoribb fontos krdsekre ismereteink szerint a Biblia ssztantsnak megfelelen vlaszt adjunk.

A BIBLIA, MINT MOZAIK-KP

VAGY

KIRAKS KP (PUZZLE)

Az ember dvssge, az rklet elrse szorosan sszetartozik az igazsg ismeretre val eljutssal. Szksges ht j igazsgok felismerse s minden igazsgra val eljuts (Jnos 16, 13). A kvetkezkre szltott fel mindnyjunkat Jzus: Ne aggodalmaskodjatok! Keresstek az Isten orszgnak igazsgt, s a fldi szksgletekrl a ti mennyei Atytok, Isten gondoskodik (Mt 6, 33). A Szentrs tudja, annak blcs rtelmezje, tantja, aki Jzus tantvnyaknt a mennyeknek orszga fell az Igazsg-Lelktl, Istentl ismereteket kapott, hasonlatos az olyan gazdhoz, aki t s jat hoz el az lstrbl gy tantotta ezt Jzus. s mi pontosan ezt fogjuk tenni: rgi s j rtelmezseket fogunk jra s jra feltrni (lsd Mt 13, 52; I.Korinthus. 12, 8. 28). Egy idegennyelv fiatalemberrel ismerkedtem meg egyszer. A hit dolgairl beszlgettnk, de a Biblit nem ismerte. Msnap vsroltam egy Biblit az anyanyelvn, s felknltam neki, hogy olvassa el. Kt nap telt el, hozta kezben a knyvet, s mondta: "Visszahoztam a Biblidat, elolvastam". 1100 apr-bets oldalt?! Azonnal tudtam, hogy nem mondott igazat; taln bele sem nzett. Nem volt hes az igazsgra. Azonban akik hezik s szomjhozzk az igazsgot, azok elgttetnek meg ezt grte Jzus (Mt 5, 6). A Biblia 66 knyvbl ll. Nem csupn nagy terjedelm, hanem elg nehz s rgies nyelvezet. Nem csoda, hiszen tbb ezer ves rs. Knyvek s levelek gyjtemnye, szinte egy knyvtr ez, ezrt "Knyvek Knyv"-nek is nevezik. Igen sok prftikus kpet s pldzatot tartalmaz, amik miatt is elgtelen volna a Biblia egyszeri elolvassa. Figyelmes tanulmnyozst s kutatst ignyel s Istentl jv tantst ahhoz, hogy a Biblia elveit az olvas minden korban sajt magnak is aktualizlni tudja. A Biblia szent rsain keresztl Isten minden korok emberei szmra kzlni akart letelveket, aktulis trsadalmi problmkra megoldst, meg akarta mutatni az utat sajt Maghoz, a blcsessghez, boldogsghoz, szabadsghoz, gazdagsghoz, a tiszta szerelemhez s sok-sok ms jhoz. A legtbb ember, aki kezbe veszi ezt a knyvet s elkezdi olvasni, nem knnyen jut a vgre. A Biblia nagy terjedelme miatt teht s rohan vilgunk id-hinya miatt, indokolt, hogy a Biblia lnyege sszefoglalva, rviden az emberek el legyen trva, hogy azltal kedvet s tvgyat kapjanak a teljes Szentrs tanulmnyozsra (Mt 4, 4).
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 8

A Biblia Byblos nev grg vrosrl kapta a nevt, ahol elszr talltak rst Mzes kora eltti idbl (a kikt vros kori neve Gebl volt, s Fnicihoz tartozott). Az rs keletkezst a szakemberek Kr.e. 3100-ra adjk meg, teht az rs mvszete sokkal rgebbi, mint Mzes kora, aki a Biblia els knyveit rta Kr.e. 1491-ben. A rgszek Ugaritban is talltak rgebbi rsokat, s mshol is, amik ltal a Biblia rdsa kornak hitelessge igazoldik. Tbb mint 40 szemly rt a Biblia 66 knyvben, akik 1600 esztend leforgsa alatt ltek, klnbz korokban, legklnbzbb krlmnyek kztt, legklnflbb neveltets alatt. Volt kzttk kirly, llamf, hadvezr, npvezr, prfta, zeneszerz, mvsz, klt, fldmves, psztor, vmszed, halsz, orvos stb. Ennek ellenre a Biblia egy tkletes egysget alkot. Ez az sszhang arrl tesz bizonysgot, hogy Isten irnytsa alatt llt el, pp ezrt "Szent rsnak" nevezik. Gyakran maga Isten beszl a Bibliban, amiket prfti lertak. Isten ihlette azt is, hogy milyen rsok kerljenek bele a gyjtemnybe, melyek fontosak s hasznosak az emberisg javra, tanulsgkppen, hogy az dvssg tjt megismerjk (II.Timtheus. 3, 16). Jzus egyik tantvnya, Pter, ezt rja a prftikus rsokrl: Mert sohasem ember akaratbl szrmazott a prftai sz, hanem a Szent Llektl indttatva szltak az Istennek szent emberei. (II.Pter 1, 21.) A Biblia klnlegessge az, hogy minden kornak szl, a benne lert tantsokat elvknt minden idre alkalmazni lehet, s tartalmazza a jelenval igazsgokat. Rgisge dacra ahogy a Fld nyomorsgos trtnelmnek vge fel haladunk idszer, fontos informcikat ad Isten akaratra vonatkozlag az emberisg javra. A Biblibl szerezhetnk komoly ismeretet Istenrl, Akinek megismerse az ember szmra rk letet jelent, hasonlan, mint egy jszltt szmra az anyjnak kzelsge s megismerse letet jelent. Az Isten megismerse szksges ahhoz, hogy t az ember megszeresse, Vele egyttmkdjn, s hogy alapelveihez szabja magt ezltal Jzus bartjv vlik
(Jnos 15, 14).

A Biblia negatv vagy pozitv tartalmval a mi tanulsgunkra ratott meg. Az egyik rsze negatv esemnyeket, trtnseket tartalmaz, amik azrt rattak meg, hogy mi azok szerint ne cselekedjnk ez a nagyobbik rsze. Nincs ember, akit pldakpnek vehetnnk, mert minden ember vtkes, rkltt bns tulajdonsgokkal kszkdik, s elgtelennek, gyarlnak, kzmbsnek, hamisnak vagy gonosznak bizonyul. Ezrt figyelmeztet a kvetkezkppen Isten: "Az pldjuk szerint ne cselekedjetek"; "Megrattak pedig a mi tanulsgunkra, akikhez az idknek vge elrkezett" (Mt 23, 3; I.Korinthus 10, 5-11 stb.). A Biblia kisebbik rsze pedig azt tartalmazza, amit Isten szeretne, hogy mi azok szerint ljnk s cselekedjnk. Itt lthatv lesz Isten jsga, v keze, gondvisel s megment szeretete irntunk s minden embertrsunk irnt (II.Timtheus. 3, 16-17). Klnbz szn s nagysg kveket gy egyms mell lehet illeszteni, hogy vgl egy gynyr szp mozaikkpet adnak ki. Vagy lehet olyan kiraks kpeket kapni, amik 200, 500 vagy 1000 darabbl is llnak, s ssze kell illeszteni a darabokat ahhoz, hogy a megfelel kpet kiadjk. Mindenesetre van hozz egy mintakp, ami utn ki lehet rakni. Ha nincsen, akkor nagy nehzsgeket okoz az sszeillesztse. Egy ilyen sok apr darabbl ll kphez is hasonlthat a Biblia, amelynek az sszerakshoz nincs ugyan mintakp, de egy ms segtsg van: Ugyanaz, Aki a Biblia rdst ihlette, mindenre megtant s elvezet minden igazsgra ezt az gretet kaptuk Jzustl (II.Pter 1, 21; Jnos 14, 26; I.Jnos 2, 20. 27). A kiraks kp illusztrcijval mondva: isteni ihlets folytn tudhatjuk meg, hogy melyik darab illik a msikhoz. Vannak sznes kvek, amiket a mozaik kpnek klnbz helyeire is be lehet erszakolni, de az egsz kpet, vagy azon bell egy-egy kpcsoportot szemllve, kitkzik a hiba, s rjn az ember, hogy nem j az sszhang, a kvek nem passzolnak oda. Ezrt van szksgnk, hogy maga az ihlet Isten vezessen el minden igazsgra. Aki nem Istennek a tantvnya, aki nem dolgozik ssze Istennel, az elveit, tancsait, parancsait, tmutatsait figyelmen kvl hagyja, az sohasem tudja sszerakni az igazi mozaikkpet, s ebbl kifolylag a Biblia igazsgait illeten bolyongani fog.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 9

rted-e, amit olvasol?


Isten tervezte gy sztszrtan a mozaik-kvecskket: itt egy kicsi, ott egy kicsi... (sais 28, 13.) Keresstek meg majd az r knyvben, s olvasstok; ezeknek egy hjuk sem lesz, egyik a msiktl el nem marad, mert az szja parancsolta, s az Lelke gyjttte ssze ket. (sais 34, 16.) Isten nem akarta, hogy minden tants vilgosan, egyvgbe lerva egyttlegyen, mgpedig abbl az okbl kifolylag, hogy az szinte Isten-keresk s az szinte igazsg-keresk krjenek, keressenek, zrgessenek, s Istenhez menjenek tanulni: Mindnyjan Istentl tantottak lesznek (Jnos 6, 45; sais 54, 13). Akiknek pedig lnok szndkaik vannak, dicssgre, uralomra vgynak, hatalomra, pnzre, emberek elhitetsre trekszenek, azok megbotoljanak. Pontosan ezt mondja Isten: s lett nekik az r beszde: parancsra j parancs, parancsra j parancs; szablyra j szably, szablyra j szably; itt egy kicsi, ott egy kicsi, hogy jrjanak, s htra essenek, s sszetressenek, s trbe jussanak, s megfogassanak... Ezrt halljtok az rnak beszdt, csfol frfiak, akik uralkodtok e npen, amely Jeruzslemben lakik. Mert gy szltok: ...az ostoroz radat, ha jn, nem r el minket, mert a hazugsgot vlasztottuk oltalmunkul, s csalsban rejtztnk el. (sais 28, 13-15.) Mi ebbl a tanulsg? Az uralkodk jelenthetik ma is az egyhzak elljrit, akik a npnek nem mondjk el az dvssg feltteleit, hanem azrt hogy npszersgk megmaradjon vallsilag fligazsgokat hirdetnek. A Jeruzslemben lakk pedig az egyhzakon belli hvket jelenthetik, akik be vannak csapva, mert annyira mgsem ismerik a Szentrst, hogy maguk le tudnk kontrollni azt, amit nekik tantanak. Sok esetben bizony ilyen tudatosan vezetik flre a vallsuralkodk az emberek lelkiismerett, hacsak maguk is nincsenek becsapva. Ezzel magyarzhat az is, hogy tanult, okos emberek, st bibliatantk, teolgusok nem kpesek megrteni azt, vagy mint nem-fontos mellett elhaladnak, amit egyszer, szinte, igazsgra szomjaz emberek megrtenek. Mt 11, 25-ben Jzus szavait olvassuk errl: Hlkat adok nked Atym, mennynek s Fldnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a blcsek s rtelmesek ell, s a kisdedeknek megjelentetted. A kisdedek az alzatosak, akik nem tartjk magukat nagynak (Pldabeszdek 30, 2-3). A blcsek s rtelmesek itt azok a valls-tantk, akik magukat okosoknak tartjk s akiket msok is flttbb okosoknak tartanak, annyira, hogy teljes mrtkben megbznak bennk. I.Korinthus. 1, 19:

Elvesztem a blcseknek blcsessgt s az rtelmeseknek rtelmt elvetem .


Ezrt van az, hogy sok hivatalos egyhzi tant elgtelen Biblia-ismerettel br s helytelen Biblia-magyarzattal rendelkezik, mert az Isten kijelentse szerint hazugsgot vlasztottk oltalmukul s a csalsban, a maguk tradciiban bznak, meg klnbz cselekedeteikben, s nem keresik, st kikerlik az igazsgot, amit Jzus tant. Vagy hamis illzikban ringatjk az embereket, vagy pedig ijesztgetik, s emberi parancsolatokkal terhelik. Elmosdott kpet vagy absztrakt, meg nevetsges kpet, vagy nagyon szomor s ijeszt kpet alkotnak Istenrl s az szavrl, amelyek a valsgnak egyltaln nem felelnek meg. Isten olvassa a gondolatokat s rti az emberek igazi szndkait, s akik nem keresik az igazsgot szintn, azokon a kbultsg lesz rr Rma. 11, 8-9: Amint meg van rva: Az Isten kbultsg lelkt adta nekik, szemeket, hogy ne lssanak, fleket, hogy ne halljanak mind e mai napig. Dvid is ezt mondja: Legyen az asztaluk trr, hlv, botrnkozss s megtorlss. Sttljenek meg az szemeik, hogy ne lssanak, s az htukat mindenkorra grbtsd meg! Akiknek grbedt a htuk, azok meddig ltnak? Csak az orruk el, s nem tovbb. Isten csak az szinte keresket jutalmazza meg s az alzatosaknak ad kegyelmet, a kevlyeknek pedig ellene ll (Jakab 4, 6).
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 10

ISTEN GRETEI AZ EMBEREK SZMRA


Elnyeletett a hall diadalra!
(I.Korint. 15, 54-57)

Isten fjdalom- s hall-mentes letet knl fel az dvzlendknek egy tkletes, mltsgteljes, fiatal s szp testben. Tl nagy s hihetetlen gretnek tnik ez? Vagy nem ezen dolgozik llandan az orvostudomny is? Egyre jobban meg akarja hosszabbtani az emberi letet, mentess tenni a szenvedsektl, s az emberisg azon lmodozik, hogy a hallt megszntessk. Mi mindent meg nem tesznek egyesek, csakhogy az regedst s a hallt kijtsszk! Pl. Vannak, akik hallos betegsgek miatt lefagyasztatjk magukat vagy hozztartozikat (nitrognben mnusz 196 fokon), hogy ksbb, amikor majd azt a bizonyos betegsget gygytani tudjk, jra felkeltsk ket, s tovbb lhessenek. Vannak fiatal prok, akik karrierjk miatt egyelre nem akarnak gyermeket, de az embrijukat lefagyasztatjk, hogy idsebb korukban a fiatal veikben megtermkenylt sejtekbl legyen majd a gyermekk. Klnbz metdusokon dolgoznak a kutatk, hogy valahogy az letet legalbb tbbszz vre meghosszabbtsk. Isten meggrte, hogy a hallt eltrli s hogy az dvzlteknek j testet alkot. s ha jl belegondolunk, mgcsak nem is tl nehz ezt megrteni. Isten egyszer valamikor megteremtette az embert, s ugyanezzel a hatalmval jj is tudja teremteni egy romolhatatlan, halhatatlan testtel. Az jj teremts utn valszn mshogy fog kinzni: szebb lehet, nagyobb lehet, vonzbb lehet de ugyanaz az ember marad. Azt az j testet ugyan nem tudjuk mg elkpzelni, lelki testnek nevezi a Biblia (I.Korinthus. 15, 44). De hiszen egy gyermek sem tudja mg elkpzelni, hogy milyen lesz majd 90 ves korban, st mg azt sem, hogy milyen lesz 18 ves korban! A gyengnek nehz elkpzelni, hogy milyen lehet ersnek lenni, vagy egy szpnek nehz elkpzelni, milyen lehet csnynak lenni. Tudjuk, hogy nz ki az ember gy fizikailag, mint szellemileg csecsem korban. Aztn vltozik: n, fejldik, 10 ves lesz, 20, 40, 60, esetleg 100 ves, s minden korrl fnykpeket, hangfelvteleket s filmeket kszthetnk, s ms-ms veiben teljesen klnbz kinzet, vltoz sly, ms hang, s mgis ugyanaz az ember. Sok esetben kpes visszaemlkezni ids korban is a kisgyermek korra. Jzus gy mondta ezt: a test nem hasznl semmit; a llek az, ami megelevent (Jnos 6, 63). Teht a szellemnk, az rtelemi s rzelmi vilgunk az, ami szmt, ami lnyeges a feltmads utn is. Ezekbl a kpekbl teht a lnyeg az, hogy a feltmads utn az ember ugyanaz az ember marad, de bn nlkl s romolhatatlan testben, s termszetesen halhatatlansgban
I.Korinthus 15, 51-53:

Mindnyjan elvltozunk, nagy hirtelen, egy szempillantsban, az utols trombitaszra, mert trombita fog szlni, s a halottak feltmadnak romolhatatlansgban, s mi [akik lnk] elvltozunk. Mert szksges, hogy ez a romland TEST romolhatatlansgot ltsn magra, s e haland TEST halhatatlansgot ltsn magra. Hall nem lesz tbb ezt olvassuk az dvzltekrl Jelensek 21, 4-ben: s az Isten eltrl minden knnyet az szemeikrl, s a hall nem lesz tbb, sem gysz, sem kilts [jajgats], sem fjdalom nem lesz tbb, mert az elsk elmltak. Mr sais is rja ezt 25, 8:
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 11

Elveszti a hallt rkre, s letrli az r Isten a knnyhullatst minden orcrl. Azutn nem lesz szksg tbb gondterhes munkra, orvossgra, orvosokra, krhzakra, rendrsgre, brsgra, gyvdekre, brtnkre, regotthonokra, sem temetkre. Azt pedig, hogy az emberek feltmadnak, maga a Teremt grte meg: Eljn az ra, amelyben mindazok, akik a koporskban vannak [akik meghaltak], meghalljk az szavt, s kijnnek, akik a jt cselekedtk, az let feltmadsra, akik pedig a gonoszt mveltk, a krhozat feltmadsra. N feltmasztom azt az utols napon ezeket lltotta Jzus, s mi 100%-ig biztosak lehetnk, hogy megteszi (Jnos 5, 28-29; 6, 54). Azt olvastuk az elbb, hogy a mi mostani testnk romland s haland. Ezt a tnyt nemigen kell bizonytani. Mindnyjan tudjuk, hogy ez a testnk olyan, mint egy lehelet, mint egy virg, ami reggel van, estre pedig lehull. Sok reg alig mer a tkrbe nzni, mert fjdalmas ltni magn a fiatal desg elmlst. sais 40, 6-7: Minden test f, s minden szpsge, mint a mez virga. Megszradt a f, elhullt a virg, ha az rnak szele fuvallt r. Bizony, f a np! Minden ember bns, romlott s haland (Zsoltr 14, 3). A bn zsoldja a hall (Rma. 6, 23). A vtkes embernek teht meg kell halnia: Amely llek vtkezik, annak kell meghalni (Ezkiel 18, 20). A hall llapotban ezek szerint az egsz ember meghal, gy a teste, mint a lelke, rzs-vilga s a gondolkozsa is megsznik Prdiktor 9, 6-8: Jobb az l eb, mint a meghalt oroszln. Mert az lk tudjk, hogy meghalnak, de a halottak semmit nem tudnak... Mind szeretetk, mind gylletk, mind gerjedezsk immr elveszett, s tbb semmi rszk nincs semmi dologban, amely a Nap alatt trtnik. A meghals a teremtsnek a fordtott folyamata: s a por [a test] fldd lenne, mint azeltt volt, a llek pedig megtrne Istenhez, aki adta azt. (Prdiktor 12, 9.) Mi megy vissza az Istenhez? Mit adott a teremtsnl Isten? Amikor Isten az embert a fldnek porbl megteremtette, az orrba az let lehelett lehelte, gy lett az ember l llekk (I.Mzes 2, 7). Isten adta a megformlt lettelen agyagba az let lehelett. Amg az ember llegzik, addig l. A meghalsnl teht visszatr Istenhez az let lehelete, pontosabban az let, amit kapott. Nem l lelket kapott az ember, ami a test nlkl, nmagban is lhetne, hanem az ember egszben lett l llekk, vagy llnny. Az nem mindegy, ha azt mondom, hogy egy kutyt kaptam, vagy azt, hogy kutyv lettem. Az ember nem kapott valamifle l lelket, ami a hall utn a test nlkl tovbb lhetne, hanem lett az ember l llekk. lettelen volt, s letet kapott. Meghalskor az ellenkezje trtnik: az ember az letet elveszti. gy is mondhatjuk, hogy az letet Isten visszaveszi, s az ember jra let-telen lesz. Az ember a hall llapotban tudat nlkl van, semmirl sem tud, ami ezen a fldn trtnik. Isten nagy szeretett lthatjuk mg az tokknt rendelt hallon keresztl is. Sok esetben megvltsnak tartjk, ha valaki hossz, fjdalmas betegsg utn vgre elhunyt. s micsoda megnyugtat ez a gondolat, hogy a hallban nyugalom van, s nem zaklatottsg . Isten mondja ezt Jda kirlynak: n tged a te atyidhoz gyjtelek, s a te srodba bkessggel visznek tged, s meg nem ltjk szemeid azt a nagy veszedelmet, amelyet n e helyre hozok. (II.Kirlyok 22, 20.) A halottak teht nem ltnak s nem tudnak semmit, mg Jda nagy kirlya sem. Szrny lenne az, hogyha a meghaltaknak ltniuk kellene, hogy a visszamaradott hozztartozik mi mindenen mennek mg keresztl azutn. Pl. Aut-baleset: az apa meghal, az anya tolszkbe kerl, a gyermekk meg szellemileg nyomork lesz... Vagy: hbor tombol; katasztrfa sjtja ket; napirenden a veszekeds; elvlnak stb. Milyen bkessge volna a halottnak, ha ilyen dolgoknak szem- s fltanja lenne? Nmetl a temett Bkeudvar-nak nevezik (Friedhof), s ez valban igaz, s egy igazn megnyugtat vigasz.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 12

Jzusnak egyik neve: Bkessg Fejedelme; bkessget ad a hallban is. A vgig-kzdtt, sok szenvedssel, nyomorsggal s kudarcokkal teljes let utn bizonyossgunk lehet, hogy a hallban nincs tovbb szenveds s nyugtalansg, hanem alvs van s bke. Hla legyen a Bkessg Fejedelmnek rte! A feltmadsrl ezt olvassuk Rma. 4, 17-ben: Isten a holtakat megeleventi, s azokat, amelyek NINCSENEK, elszltja, mint meglevket. A hall llapotban az emberek eltnnek, nincsenek. Amg Isten az embert letenergival elltja, addig l, s utna az let megsznik. Ha az ramot bekapcsolom, a villany vilgt. Ha az ramot elveszem hov lett a vilgossg? Nincs tovbb. Hasonlan van ez az let tel is: a hallban nincs tovbb let. Jzus ezt mondta egyszer: Ne fljetek azoktl, akik a testet lik meg, a lelket pedig meg nem lhetik, hanem Attl fljetek inkbb, aki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennban.
(Mt 10, 28.)

Az Isten ez mint tl Br , aki vgl az embert mindenestl megsemmistheti. Az emberektl azonban nem kell nagyon flni, mert az els hallbl van feltmads. Az els hall nem vgrvnyes. Az emberek a lelket meg nem lhetik. Mi ez, amit az emberek meg nem lhetnek ? Ez az embernek az N-je, amit az rtelmi - s rzelmi vilga tesz ki. Amikor Isten feltmaszt, ugyanaz az ember jn el, mint aki meghalt. A klseje s a teste nzhet ki ugyangy, vagy mskppen is, az nem tesz semmit, de a lelki -, vagy rzelmi vilga s szellemi -, vagy rtelmi vilga ugyanaz lesz. Az ember N-jt s ntudatt Isten valahogy elraktrozza s visszahe lyezi a feltmadt emberbe. (A computer vilgban ezt neknk mr jval knnyebb elhinni s elkpzelni, mint a rgi embereknek.) Hogy aztn llek-nek, vagy szellem-nek nevezzk ezt az elraktrozott tulajdonsgot, vagy mind a kettnek, az semmit sem szmt. A lnyeg az, hogy ennek a lelki - s szellemi vilgunknak test nlkl semmifle lete nincs nmagban. A test, a llek s a szellem (rtelem) adja ki tulajdonkppen az embert mg a feltmadott embert is! Hogy milyen lesz az ember a feltmads utn, arra Jzus a mintapldny: Aki elvltoztatja a mi nyomorsgos testnket, hogy hasonl legyen az dicssges testhez
(Filippi. 3, 21).

A Biblia sszes prfti a feltmadsban hittek, s a hall llapotrl, mint egy alv, egy tudat nlkli llapotrl beszltek:
Jb 14, 12: gy fekszik le az ember, s nem kl fel; az egek elmlsig sem brednek, nem kltetnek fel az lmukbl. Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 13

Zsoltrok 6, 6: Nincs emlkezs Rlad a hallban; a seolban kicsoda dicst Tged? Zsoltrok 115, 17: Nem a meghaltak dicsrik az Urat, sem nem azok, akik alszllnak a csendessgbe. Dniel hallt gy jelenti meg neki Isten: Te pedig nyugszol, s felkelsz a te sorsodra a napoknak vgn. (Dniel 12, 13; lsd Jb 33, 28-30; 19, 25-27. stb.)

Nyugszol, s majd felkelsz ez a tudat vigasztalsul van mindazoknak, akik a hall eltt llnak, de fkppen a halott hozztartozi szmra.
I.Thess. 4, 13. 18: Nem akarom... hogy tudatlansgban legyetek azok fell, akik elaludtak, hogy ne bnkdjatok, mint a tbbiek, akiknek nincs remnysgk... vigasztaljtok egymst e beszdekkel a feltmads remnysgvel ugyanis. Elnyeletett a hall diadalra! (I.Kor. 15, 54).

Mindenki l NEKI
Neknk, embereknek halott a halott, Isten eltt azonban csak alv embernek szmt, mert akrmikor, egy szempillants alatt feltmaszthatja a halott embert. Ezt mondta Jzus: Hogy pedig a halottak feltmadnak, Mzes is megjelentette a csipkebokornl, mikor az Urat 'brahm Istennek s Izsk Istennek s Jkb Istennek' mondja; az Isten pedig nem a holtaknak, hanem az lknek Istene, mert mindenek lnek nki. (Lukcs 20, 37-38.) Amikor Jzus elindult, hogy Lzrt, a 4-napos halottat feltmassza, azt mondta rla, hogy Lzr alszik (Jnos 11, 11-14). Egy meghalt kislnyra, Jairus lenyra is azt mondta, hogy csak alszik. Az emberek kinevettk t, mert az embereknek halott a halott, de Jzusnak ezek csak aludtak, mert Neki hatalma van, hogy feltmassza ket (a trtnet Lukcs 8, 49-54-ben).
(Rma. 4, 17.)

A holtakat megeleventi, s azokat, amelyek nincsenek, elszltja, mint meglevket. Akkor ad nekik letet, amikor akarja, hogy letre keljenek. Honnan fogja Isten elhvni a halottakat? Taln a mennybl, vagy a pokolbl ?

Eljn az ra, amelyben mindazok, akik a koporskban vannak [akik a hall llapotban vannak], meghalljk az szavt, s kijnnek... (Jnos 5, 28.) s a k i k n em l e t t e k el t em et v e ? Azok is feltmadnak, akik a tengerbe haltak, vagy akik tzben gtek el, vagy felrobbantak, vagy brmilyen ms halllal haltak meg, mindenhonnan eljnnek ezt olvassuk Jelensek 20, 13-ban. Azt azonban nem olvassuk sehol a Bibliban, amit olykor-olykor, klnsen a temetsek alkalmval prdiklnak, hogy az elhunyt ember mr a mennyben van, lenz a gyszolkra s ket vigasztalja, s vgl a feltmadskor onnan jn majd le! Nem a mennyben, hanem a koporskban halljk meg az Isten szavt, teht halott llapotukban Jzus ezt lltja. Msok meg azt hiszik s lltjk, hogy a halott emberek angyalok lesznek. Klnsen a gyermekeknek szvesen ezt tlaljk fel, akiknek testvrkjk vagy anyjuk-apjuk meghalt, hogy k angyalok lettek a mennyben, akik lenznek r, ltnak, esetleg segthetnek is. Mennyivel btortbb s tiszteletremltbb lenne az igazsgot mondani, mint ahogy Jzus mondta, hogy az elhunytak alszanak, nyugodnak, de lesz feltmads. Testben tmadnak fel a halottak, s tletre lesznek vonva, vagy meg lesznek jutalmazva, aszerint, amiket e testben cselekedtek, jt vagy rosszat (II.Korinthus. 5, 10; Mt 16, 27). Isten EGYEDL hal hatatlan ilyen vilgosan tantja ezt a Biblia (I.Timtheus. 6, 15-16). Ezzel pedig azt is kimondja, hogy minden ms teremtmny haland s elpusztthat. Aki azt tantja, hogy az ember lelke vagy szelleme valamilyen formban tudatosan tovbb l, azzal azt lltja, hogy az ember halhatatlan, s Istent hazudt olja meg. Vajon minek kellene a feltmads Jzus eljvetelekor, hogyha a halottak valamilyen mdon lk volnnak?
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 14

Halottak llapota; szellemek megjelense


Az rdg, amikor az den-kertben vt elhitette, ezt mondta neki: Bizony nem haltok meg Jzus flrerthetetlenl leleplezi az scsalt, s hazugsg atyjnak nevezi (Jnos 8, 44), mert tle indult el a hazugsg, fkppen az a nagy hazugsg, hogy a halottak tovbb lnek. Hogy mgis igazolja hazugsgt, Stn s csatlsai (akik szellemi lnyek, bukott angyalok) olykor-olykor halottak nevben vagy kpben megjelennek, beszlnek, kopognak, rnak, zenetet tovbbtanak s az elhunytak halluk eltti kpessgeit sokmindenben utnozhatjk. gy vagy egyb mdon hazudnak s prbljk flrevezetni az embereket, a hallt pedig bartsgoss tenni. Sajnos nemcsak bartsgoss, hanem nmelyeknek flelmet-keltv is teszik a halotti llapotot. Egyesek inkbb csak elkpzelik, hogy halott hozztartozjuk mg valamilyen mdon velk kapcsolatban van, ami flelmet idzhet el; de nem kell flni, hanem inkbb meg kell szabadulni ilyen hiedelmektl.
(I.Mzes 3, 4).

Fkppen a spiritizmus s az okkultizmus gazatai foglalkoznak szellemidzssel, azonkvl a pogny vallsok, de a keresztny vallsok sem mentesek a szellem-hittl. Nmelyik azt tantja, hogy halluk utn a halottak szellemei a pokolba kerlnek, vagy a tisztttzbe, vagy pedig egyenesen a mennybe. mde ezek a tantsok a Biblinak teljesen ismeretlenek! J nhny eset van feljegyezve a Bibliban arrl, hogy halottak feltmadtak, de egyetlen egy esetben sem tudtak elmondani semmit sem, hogy a halluk llapotban mit ltek volna t. A Biblia ugyanis azt tantja, hogy a halottak semmit sem tudnak mind a feltmadsig gy mint ahogy egy alv ember sem tudja, hogy mi trtnik krltte. Vannak olyan keresztny vallsok is, akik azt nem hiszik ugyan, hogy a halottak valamilyen mdon tovbb lnek, de a halottak feltmadsval kapcsolatban nekik is ferde nzetk van. Hiszik, hogy az emberek testben tmadnak ugyan fel, de azt kpzelik, hogy mgsem rendelkeznek majd ugyanolyan kpessgekkel, mint amikkel most, hanem majd elvesztik nemisgket, szerelmi kpessgket, nemz-kpessgket, partnerket, s sok mindent, amik ezekkel kapcsolatosak, s amik az ember jellemzihez nagyon is hozztartoznak. Ezeknek az den-kertben ajndkknt kapott kpessgeknek elvesztse azt jelenten, hogy a teremts nem lett volna tkletes, s a hall utn, a feltmadskor vltoztatni kellene rajtuk. Ilyen ferde elkpzels a Teremt mvt az emberekben hibsnak tntetn fel. Ezen kvl a megvlts rval kivvott feltmads az rk letre, az j ember gyzelmi helyrelltsa is hinyos lenne. Bizonyra nagyon tetszene az rdgnek, ha Jzus visszajvetelekor a feltmadott emberek hinyos testet kapnnak vissza, valamint hinyos rzelmi s szellemi vilgot. A megvlts, amit lete felldozsval tett lehetv szmunkra Jzus, nem rne teljesen clt, ha a meggrt feltmads utn valami fontos kpessgnket elvesztennk, amit a teremtskor kaptunk, pl.: a dntsi szabadsgot, a beszd - vagy az rs kpessgt, vagy ltsunkat, vagy kezeinket, vagy a nemnket, vgyainkat, vonzalmainkat, vagy a boldogsg s a szeretet rzett. Krisztus az tallkozst dvzltjeivel a Brny menyegzjnek nevezi, a hvk serege pedig az felesg-nek van nevezve (Jelensek 19, 7-9). Frjed a te Teremtd Megvltd az egsz Fld Istennek hvattatik. (sais 54, 5.)

Aki pedig az rral egyesl, egy Llek vele. (I.Korinthus. 6, 17.)


Ilyen intim hasonlatok arra engednek kvetkeztetni, hogy az jjteremtett embernek igen is meglesz a nemisge, frfi s n is lesz, s csecs-szopkrl beszl Isten az j Fld terletre utalva, meg llatok klykeirl (sais 11, 6-9). A nemisg ajndkt az Isten megbnta volna s megfosztana attl? A Bibliban azonban az ll, hogy m egbnhatatlanok az Istennek ajnd kai (Rma. 11, 29). Hogy mire alapozzk sokan az ember feltmads utni nemtelensgt, ez a VII-ik rszben lesz rszletesen kitrgyalva. Trjnk vissza most a halottak llapota tmhoz.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 15

Isten va int a hamis istenektl, Stn hatalmtl, s attl, hogy kapcsolatot keressnk a halottakkal vagy halott-idzkkel, mert ez egy nagyon veszlyes dolog. Ezt mondta Isten Izrael npnek, amikor bevitte ket Knan fldjre s kizte ellk a gonosz s tiszttalan nemzeteket, akik az rdggel cimborltak s halott-idzssel is foglalkoztak: Mikor te bemgy arra a fldre, amelyet az r, a te Istened ad nked, ne tanulj cselekedni azoknak a npeknek utlatossgai szerint. Ne talltassk tekztted, aki az fit vagy lenyt tvigye a tzn, se jvendmond, se igz, se jegymagyarz, se varzsl, se bbjos [drogos, kbtszeres, kuruzsl], se rdngsktl tudakoz, se titokfejt, se halott-idz. Mert mind utlja az r, aki ezeket mveli, s ilyen utlatossgokrt zi ki ket az r, a te Istened teelled. Tkletes lgy az rral, a te Isteneddel, mert ezek a nemzetek, akiket te elzl, igzkre s jvend-mondkra hallgatnak, de tenked nem engedett ilyet az r, a te Istened. (V.Mzes 18, 9-14.) lljon elvknt ma is ez az isteni tilalom elttnk! Isten elveszi v kezt azokrl, akik ilyen utlatossgokkal foglalkoznak Jelensek 16, 14: Mert rdgi lelkek azok, akik jeleket tesznek... Az rdg jeleirl olvasunk II.Korinthus. 11, 13-14-ben: Az ilyenek hamis apostolok, lnok munksok, akik a Krisztus apostolaiv vltoztatjk t magukat. Nem is csoda, hisz maga a Stn is tvltoztatja magt vilgossg angyalv. Nem nagy dolog azrt, ha az szolgi is tvltoztatjk magukat az igaz sg szolgiv, akiknek vgk az cselekedeteik szerint lesz. A Biblia leleplezse folytn vilgoss vlik, hogy Stn ugyangy, mint az szolgi, klsejk megvltoztatsa ltal maszkrozva vannak (pl. tiszteletet parancsol ltzetek, magas pozcik, nagy befolys, pomps pletek, kszerek, gazdagsg, kesszls s hasonlk ltal). Jt sznlelnek, de hamissg van mgtte, mert az Isten s Jzus parancsait nem tisztelik. Ezt mondta Jzus: Ha engem szerettek, az n parancsolataimat megtartstok .
(Jnos 14, 15.)

Fel lehet-e ismerni Stnt az szolgiban, amikor tekintlyt kelten vilgossg kzvettjeknt jelenik meg? Esetleg arrl, hogyha nem igazsgot tant. Ennek lekontrollshoz azonban elegend Biblia-ismeret szksges. Sokat lehet olvasni manapsg kzlemnyeket tetsz-halottakrl, akik kzellltak a hallhoz, s az jralesztsig eltelt nhny perc alatt egy fnyes lny jelent meg nekik. Mikzben az illet legcsnybb bnei is az letfilmjn leperegnek, ez a fnyes lny csak mosolyog, st tetszst nyilvntja ki. A hazugsg atyja, az rdg lehet az, aki az embereket flrevezeti s ket minden oldalrl csak becsapni igyekszik. lehet az, aki vilgossg angyala -knt egyeseknek megjelenik az elbbiekben olvasott szveg szerint. Mindenesetre, csak a meg-nem-haltak mondhatnak el halllmnyeket, mert ha valakinek az agya halott, azt nem tudjk tbb visszahozni az letre. A tetszhalottaknak, vagy akiket operci alatt altatnak, lehetnek klnleges eufrikus lmnyeik, hasonlk, mint a kbtszerek hatsa alatt levknek. Akik jra magukhoz trnek, azok nem voltak valban halottak, pp ezrt az tudstsuk nem lehet megbzhat. Az agyhall a valdi hall, amibl az embereket nem lehet felleszteni. Miutn a szv lell, a vr nem szllt tovbb oxignt az agyba, s nhny perc utn az agy ezt mr megsnyli, t.i. az agysejtek elhalsa megindul. Ha 10 perc utn tudjk valakinek a szvt jra elindtani, annak az agya jelents kroso dst szenved, s mr ltalban nem lesz normlis.

Az rklet diadala felttelekkel

I. rsz

oldal 16

Tbben elmeslik, hogy sajt magukat lttk lebegni a testk felett. Ez egy ltalnos lomban is megtrtnik jra s jra, s nincsen benne sok csodlni val. Egy baleset kvetkeztben fellp sokk alkalmval a szervezet rendkvli mrtkben termel klnbz kmiai anyagokat (endogn anyagokat,
endorphineket, pl. az adrenalin hormont),

amik minden tovbbi nlkl okozhatnak ilyen delriumos furcsa jelensgeket. Opercik alatt az altats idejn, vagy klnbz letveszlyes llapotban szintn tlnek pciensek rendkvli lmokat, pl. az alagt-hatst. Ezt mr n magam is tltem.
Altats alatt, operci kzben gy reztem, mintha egy kb. 2 mter tmrj cs kzepn lebegve, fejjel elre szguldank. A gyorsulssal arnyosan ersd bg hangot hallottam. A csszersg kifel kiss szlesedett, s a vgn nagyon ers, de mgis jles fny volt. Amikor mr olyan gyorsan szguldtam kifel, mint egy gyorsvonat, a zaj mindig ersebb lett s olyan volt, mintha sok ember beszlgetsnek morajt hallottam volna. A kvlrl beraml fnycsvkat mr elrtem, s gy reztem, hogy vgre mr kijutok, de akkor egszen hirtelen lefkezett, teljesen lelassultam, szrke stt vett krl, s gy lebegve sokig lassan szinte sztam a levegben. Egy depresszis rzs fogott el, hogy mg megint nagy t van elttem. Aztn fokozatosan ismt gyorsultam, s az elbbieket jra meg jra tltem. Mindenkinek lehetnek rendkvli lmai. Termszetesen nekem is volt mr egy jnhny ssze-visszasg. Emlkszem, vtizedekkel ezeltt lmodtam: Fekdtem a koporsban, s mentem, hogy magamat megltogassam. Bementem egy kapun, sok kopors volt ott a polcokon, de azonnal tudtam, hogy melyikben fekszek. Beszlgettem vele, s aztn vgignztem, hogy kiviszik s eltemetik. Sok ember llt krltte, n is ott lltam, s a sajt magam temetst vgignztem. Mg a srgdrbe is lenztem, ahov a kopors t leengedtk. Jl emlkszem mg r, mert e tma miatt akkor lertam. Egy msik alkalommal valakivel karddal harcoltam, s leszrt engem. n figyeltem az esetet, s sajnltam otthagyni a holttestemet. Akkor egyszeren fogtam egy hti kosarat, amiben rgen a pkstemnyeket szlltottk, beletettem, htamra vettem, s gy cipeltem magamat. brenlti llapotban ilyesmit elkpzelni egy iszonyatos dolog, de lomban egyltaln nem volt htborzongat vagy flelme tes. Sokszor lmodtam mr ismtelten olyan ismerseimmel, akik rgta halottak. Tisztbban lttam az arcukat, mintha brenlti llapotban rjuk gondolok; beszltem is velk. De ugyangy tallkozok lmomban lkkel is; nmelyiket ismerem, egyeseket nem. Valszn, hogy mindenki mg cskolzott is mr lmban szenvedlyesen, vagy szerelmeskedett is mr lmban, s klnbz intenzv, alig elkpzelhet jeleneteket, meg lmnyeket lhetett t a legklnbzbb ismert vagy ismeretlen szemllyel. Ilyen lmokat ltalban nem mond el msnak az ember, mert szgyelli, hiszen a valsgban ltalban gondolni sem merne ilyesmikre. Mindezek tulajdonkppen az agynak tudat alatti produkcii, de sok esetben egszen intenzven a testre is kihatnak. lom alatt hangokat adhat ki az ember, nyszrg, felordt, frad hat, izzadhat, s gy eledelt, mint brmi mst intenzven lvezhet is. Ha ritkn is, de vannak ilyen rendkvli lmok. Isten is beszl ilyen lehetsgekrl, amit pl. Salamon rt:

Hiba nktek korn felkelnetek, ksn fekdntk, fradsggal szerzett kenyeret en netek! Szerelmesnek lmban d eleget. (Zsoltrok 127, 2.) Isten mg lmban is megelgtheti az szeretteit. nem hagyja Jzus kvetit sokig nyomorban, nlklzsben, s nem hagyja ket henhalni. Sok gretnk van ezekre s szemlyes tapasztalatunk.
Jnos 6, 27: Munklkodjatok, ne az eledelrt, amely elvsz, hanem az eledelrt, amely megmarad az rk letre, amelyet az embernek Fia ad majd nktek. Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 17

Mg valamit a klnleges lmokrl: Gyermekkoromban lmomban sokszor meneklnm kellett, de nem tudtam elszaladni, nem mozogtak a lbaim, s szrny volt elviselni. Aztn megprbltam felreplni. Elszr nem sikerlt, de addig-addig gyakoroltam, amg egyre jobban megtanultam replni. lmomban azta is felhasznlom ezt a kpessgemet, ha lmomban kergetnek. Ezeket csak azrt emltem, hogy ilyen vagy hasonl lmai s lmnyei brkinek lehetnek, s vannak is, s semmi klnleges jelentsk nincsen; csupn az egyik ember felfigyel rjuk, megjegyzi, a msik meg nem. Elfordulhatnak azonban rtelmes, jelentsgteljes lmok is, amikor az Isten szeretne valakit valamire figyelmeztetni, de ltalban kevesen figyelnek fel r. Egyszer egyik j ismersmet lmomban nagy veszlyben lttam. rtam neki egy levelet, hogy vigyzzon magra, nehogy valami baj rje, mire visszart, s ksznte, mert valban nagy veszlyben volt. Sorolhatnm tovbb, de trjnk vissza tmnkhoz. Ma is sokan vannak, akiket az rdg becsap, jsokhoz jrnak, s asztrolgiban (csillag jslsokban) hisznek, halottidzkhz is elmennek, vagy mindenfle vallsokba tmrlnek. Nem egyenesen Istenhez mennek, s nem a Biblia igazsgaihoz ragaszkodnak. Az ilyen embereknek nincs hajnaluk gy mondja Isten , nincs vilgossguk, hanem csak, mint a rszegek, bolyonganak, s amire k azt kpzelik, hogy bennk vilgossg, az csupn sttsg
sais 8, 19-21:

s ha ezt mondjk tinktek: Tudakozzatok a halottidzktl s a jvendmondktl, akik sipognak s suttognak! Ht nem Istentl tudakozik- a np? Az lkrt a holtaktl kell tudakozni? A tantsra s bizonysgttelre [a trvnyre s a prftkra] hallgassatok! Akik nem ekknt szlnak, azoknak nincs hajnaluk. gy bolyongani fognak a fldn, szorongva s hezve. Azok, akik ilyen babons rdgi terletre lpnek, amiket Isten megtiltott, s ezekben bznak, azoknak vllalniuk kell tetteik negatv kvetkezmnyeit. A Biblia azokrl is r, akik az asztrolgiban, a csillagjslsban hisznek. A pognyok pldjval figyelmezteti Isten a keresztnyeket is, akik az gi jelekre figyelnek
Jeremis 10, 2:

Ezt mondja az r: A pognyok tjt el ne tanuljtok, s az gi jelektl ne fljetek, mert a pognyok flnek azoktl. Se szemeidet fel ne emeld az gre, hogy meglsd a Napot, a Holdat s a csillagokat, az gnek minden seregt, hogy meg ne tntorodjl, s le ne borulj azok eltt, s ne tiszteljed azokat... (V.Mzes 4, 19; 17, 3-5.) Isten letet knl fel neknk, de ezt felttelekhez szabja Ezkiel 18, 31-32:

Vesstek el magatoktl minden vtkeiteket, amelyekkel vtkeztetek, s szerezzetek magatoknak j szvet s j lelket! Mirt halntok meg?! Mert nem gynyrkdm a meghal hallban . T r j e t e k m e g a z r t , s L J E T E K !
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 18

Hol van a mennyorszg?


rdemes Istennel megismerkedni s a Biblival foglalkozni, mert az nagy kincset rejt az ember szmra: tmutatst az rk, boldog lethez. Mikor kezddik ht az a boldog let? Jzus visszajvetelvel kezddik, amikor a halottak feltmadnak, az lk j testbe tvltoznak, s az dvzlendket Isten magval viszi a mennybe (Jnos 14, 1-3). A mennybe? s hol van a menny? Hny milli fnyvre tlnk? Melyik bolygn az Univerzumban? jra a Biblihoz kell nylnunk, hogy milyen feleletet rejt erre. Feltmadsa utn Jzus elszr Mria Magdalnnak mutatta meg magt, de nem engedte magt megrinteni, azzal az indokkal, hogy mg nem ment fel az Atyhoz. Ez a hajnali rkban volt. Ugyanazon a napon este megjelent tantvnyainak, s k megtapogathattk, s evett elttk halat s lpesmzet. Ebbl arra lehet kvetkeztetni, hogy azalatt a rvid id alatt, azon a napon a mennyben volt, s vissza is jtt (Jnos 20, 17; Lukcs 24, 39-43). Hol lakik az Isten ? Az egekben (Zsoltrok 2, 4). Mi Atynk, ki vagy a mennyekben mit jelent ez? Hol van a menny, ha a mi Atynk minden egyidben imdkoz ember szobjban is ott van, ha Isten mindentt ott van? Te pedig amikor imdkozol, menj be a te bels

szobdba, s ajtdat bezrva imdkozzl a te Atydhoz, aki titkon van; s a te Atyd, aki titkon nz, megfizet nked nyilvn. (Mt 6, 6. 9.) gy tudta ezt mr Dvid is: Ha a mennybe hgok fel, ott vagy! Ha a srba vetek gyat, ott is jelen vagy! Ha a tenger tls partjra szllnk, ott is a Te kezed vezrelne engem. (Zsoltrok 139, 8-10.)
Az Isten az egekben van, a mennyben van; az Isten mindentt van; a menny fogalma alatt teht a Kozmoszt, a Vilgmindensget rthetjk, amibe a Fldnk is beletartozik. Dniel prfta imdkozik egyszer; le van rva az imja, ami kb. 3-4 percig tarthatott. gy mondja el Dniel: n mg az imdsgot mondtam, amikor ama frfi, Gbriel, akit elbb ltomsban lttam, sebessggel replve, megrintett engem... s szlt nekem... A te esedezsed kezdetn egy szzat tmadt, s n eljttem, hogy megjelentsem, hogy rtelemre tantsalak. (Dniel 9, 21-23.) Ez azt rzkelteti velnk, hogy nagyon rvid id alatt ott volt ez az angyal a mennybl a Fldn, teht nem valami nagy tvolsgrl jhetett mg ha fnysebessggel jtt volna is! A fny sebessge 300 ezer km msodpercenknt; ez pedig 7 s -szeri krl-utazs a Fld krl msodpercenknt. Ha felgyjtjuk a villanyt, azonnal elrasztja a helysget a vilgossg. Fldnk 150 milli km-re kering a Nap-tl, ahonnan 8 perc alatt r hozznk a fny, a Holdrl pedig 1 mp alatt. Amit a fny 1 v alatt tesz meg, az 1 fnyv (9,46 billi km). Ezzel mrik a vilgmindensgben a csillagok tvolsgt. A legkzelebbi csillag (a Proxima Centauri) mr 4,3 fnyvre van tlnk. A legkzelebbi csillag-rendszer, az Andromdagalaxis pedig 105 fnyvre. A galaxisok szmt legalbb 100 millirdra becslik, s minden galaxis legalbb kb. 100 millird csillagot lel magba. A mi tejutunk kb. 200-400 millird csillagbl ll. De vannak kisebbnagyobb extra galaktikk is. A szaktudomny egyszeren kptelen a csillagok felmrhetetlen seregrl biztosabb adatot kzlni. Orionkd
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 19

2010. jliusban fedeztek fel egy monszter csillagot. R136a1 gy katalgoztk. Ez tlszrnyal minden eddigi rekordot: 10 milliszor fnyesebben ragyog, mint a Napunk, s a tmege (slya) 265szr nagyobb. s mg valami nagy dolog: 10 millirdszor messzebb van tlnk, mint a Nap. A csillagok tlnk lev tvolsgt lehetetlen elkpzelni, csupn hasonlatokkal alkothatunk valami fogalmat magunknak, holott az is felfoghatatlan. Kpzeljnk el egy modellt, amiben 1000 km 1 mm-nek csak a szzadrsze lenne, vagyis Fldnk csak egy/tized millimterr zsugorodna ssze (10-szer lenne kisebb, mint egy gombostfej). Ebben a kicsinytsben a Nap csak 14 mm nagysg, s ettl a Fld 1,5 mter tvolsgra keringene. A legkzelebbi csillag ebben a modellben mr 400 km-re tallhat, a kvetkez pedig, a Szriusz, 900 km-re stb. A mi Tejtrendszernk tmrje ebben a parnyira lekicsinytett modellben is mr olyan nagy, hogy 240-szer rn krl valsgban a Fldgolynkat. Gondoljuk el, hogy Isten ezeket mind betlti, ezeket mind nmagban teremtette meg, s mindegyiket gondviselse alatt tartja Zsoltrok 147, 4-5: Elrendeli a csillagok szmt, s mindnyjukat nevrl nevezi. NAGY a mi Urunk, s igen hatalmas; blcsessgnek nincsen hatra. Ezekbl az elgondolsokbl s a bibliai kzlemnyekbl a kvetkeztetst levonva: a mennyorszgot s Istent nem valahol a messzesgben s valamilyen ms helyen kell keresnnk, hanem csupn egy msik dimenziban. Nem gy kell elkpzelnnk, hogy Isten ide-oda ugrl, mialatt valamit kszt, vagy odarepl, ha valahol ott akar lenni, hanem mindentt egyidejleg jelen van, brhol egyidejleg mkdni tud. Mg ltni fogjuk, hogy Jzus mikzben a Fldn volt, a mennyben is volt s van, teht egyidejleg az egsz Univerzumban van (Jnos 3, 13). Blcs Salamon gy fejezte ki: Az g s az egeknek egei be nem fogadhatnak Tged (I.Kirlyok 8, 27). A mi Napunk s Holdunk az gben van, az Univerzumhoz tartozik. A Holdrl, vagy az rllomsrl az asztronautk a Fldet az gben ltjk, s Isten az gben lakik: Az egek nekem lszkem ezt mondja Isten maga, s azt jelenti ki, hogy betlti az eget s a Fldet (sais 66, 1; Jeremis 23, 24). Isten a Vilgegyetemben mindentt jelen van, itt is, ahol mi lnk. Bizony nincs messze egyiknktl sem magyarzza Pl apostol (Apcs. 17, 27). gy rthet az is, hogy amikor az ember bajba kerl s Istenhez kilt, azonnal ott lehet a segtsg, a msodpercnek egy tredke alatt. Ugyanitt, ahol mi lnk, itt vannak a rdi- s a kp-hullmok, s mgsem zavarnak minket, mert nem ltjuk ket. Ilyen mdon lehet felfogni azt, hogy ugyanitt van a menny, csak egy ms tekintetben, egy ms dimenziban. Jzus nincs lekorltozva csupn egy emberi testre. Ezt olvassuk Koloss. 1, 16-17-ben: BENNE teremtetett minden, ami van a mennyekben s a Fldn, lthatk s lthatatlanok... mindenek ltala s re nzve teremtettek. s elbb volt mindennl, s minden BENNE ll fenn. Ez azt mondja ki, hogy Jzus mint Isten, a valsgban annyira nagy s felfoghatatlan, hogy mindent gy az anyagi, mint a szellemi vilgot nmagban teremtette meg. (Errl mg tbb sz lesz A sztdarabolt Isten cm 5-ik rszben.) gy rthetjk meg Jzusnak az Evangliumokban olvashat sok kijelentst a mennyorszgrl. Pldul: Elkzeltett a mennyeknek orszga (Mt 10, 7); Elrkezett hozztok az Isten orszga (Mt 12, 28); Isten orszga nem szemmel lthatlag jn el; se azt ne mondja (senki): me itt; vagy: me, amott van!; mert me, az Isten orszga tibennetek van (Lukcs 17, 20-21); Ha pedig Isten ujjval zm ki az rdgket, ktsg nlkl elrkezett hozztok az Isten orszga
(Lukcs 11, 20).

Jzus parancsolt az rdgknek, s azok tvoztak. Jzussal az Isten orszga volt kzttnk. Ha valahol Isten nem uralkodna, ott nem volna az orszga; de Isten mindentt uralkodik, pp ezrt mindentt van az Isten orszga. Az emberi szv az egyedli, amiben nem mindig Isten uralkodik pontosabban kifejezve: az ember lelki - s szellemi vilgban. ppen ezrt, amg Stn uralmon van, addig iminkban krhetjk: Szabadts meg a gonosztl! Jjjn el a Te orszgod!, azaz jjjn el az a nap, amikor majd csak egyedl Te uralkodsz bennnk s az egsz Fldgolyn is!
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 20

Izrael tekintlyes tanti, papjai s vezeti nem hittek Jzus tantsnak, nem hittk, hogy lenne a Messis, s a legtbben a mai napig sem hiszik. Az egyik nagy tantjuk, Nikodmus, mgis szeretett volna Jzussal tallkozni, de, hogy a tekintlyn csorba ne essk, titokban, jjel kereste fel Jzust. Beszlgetsk kzben Jzus, tbbek kztt, egy hatalmas dolgot rult el nmagrl neki, spedig azt, hogy mikzben itt van a Fldn, egyidben a mennyben is van: ...az embernek Fia [Jzus], aki a mennyben van (Jnos 3, 13; Efzus. 4, 10). Sajnlatos, hogy a modern fordtsok, a revidelt s tdolgozott Biblik nagyrsze (pl. a magyar kumenikus fordts is) Jzusnak ezt a kijelentst kihagyjk, meg elmstjk, taln, mert rtelmetlennek talltk, s nem akartk elhinni. Hogyan lehetne egy ember egyidejleg kt helyen jelen? Azonban Jzus kijelentse flrerthetetlen: a mennyben van. Vissza fog jnni, s maghoz veszi majd dvzltjeit gy grte: Ahol n VAGYOK, ti is ott legyetek (Jnos 14, 3). Nem azt mondta, hogy ahol n leszek, hanem ahol n vagyok. Jzus mindentt ott van; mi pedig mindenhova el fogunk tudni menni az egsz Univerzumba, ahol van. Ezer vig a mennyben lesznk ennyit mond a Biblia. Ezid alatt, de ksbb is, megltogathatjuk a tbbi bolygkon l teremtmnyeket, s elmondhatjuk a kudarcokat, gyzelmeket, a Fldn szerzett lmnyeinket, de fleg az Isten jsgt, amiket tltnk. Kicserlhetjk tapasztalatainkat, ismereteinket, megismerhetjk tudomnyukat, technikjukat, foglalatossgukat, lelmket, szrakozsaikat s ms-ms dolgaikat, amikrl most fogalmunk sincs. Jzus feltmadott teste a minta szmunkra, ami nem volt tovbb Fldhz ktve (Filippi. 3, 21). Aztn visszateleplnk az jjteremtett Fldre (II.Pter 3, 13). Ma egy roppant nagy utazsi lz jellemzi az embereket. A Fld kicsi lett, mert mindenhov relatv egyszeren eljuthatunk. Akik utazni szeretnek, akik j dolgokat kutatni szeretnek, akiknek tuds-szomjuk van, s jabb s jabb felfedezseket akarnak tenni, azok szmra a Mennyorszg klnskppen vonz kellene hogy legyen. tvltozott testnkben sokkal nagyobb lehetsgek knlkoznak majd, s letnk csodlatosan lmnyds lesz, rmmel teljes s minden lmot, vgyat kielgt. Itt meg akarjuk ismtelni azt, hogy a meghalt emberek, feltmadsuk s tvltozsuk utn, valban ugyanazok az emberek maradnak, emlkezni fognak azokra, amiket fldi letkben tltek, az ntudatuk megmarad. Jb meggyzdtt hite is ez volt: Tudom, hogy az n Megvltm l, s utoljra az n porom felett megll; s miutn ezt a brmet megrgjk, testem nlkl lto m meg az Istent, Akit magam ltok meg magamnak, az n szemeim ltjk meg, nem ms. (Jb 19, 25-27.) Ezt a testet ugyan a frgek megemsztik, de j testet, j szemet alkot Isten, s ezrt mondja Jb: n magam, az n szemeim ltjk meg t.

Is te n azt a ka r ja , hogy mi n d en emb e r dv zl jn


Sokan azt gondoljk s hamisan azt hirdetik, hogy vgl minden ember valahogy rk dvssgre jut. Az igaz, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember dvzljn, ez az szndka s haja (I.Timtheus. 2, 4; II.Pter 3, 9). meg is tette a maga rszt ez irnyban, de sajnos, mgsem fog mindenki az rk boldogsgban rszeslni, hanem azt rja a Biblia, hogy kevesen fogjk ezt megkapni. Isten ugyanis szabad-akaratot, szabad-vlasztst adott az embernek, s tiszteletben tartja az ember szabad-akaratt, s senkit sem knyszert, hogy az felknlt ajnlatt s ajndkt elfogadja. Van, aki kszsgesen elfogadja s rmmel a felttelekhez szabja lett, de olyanok tbben vannak, akik visszautastjk (Rma. 6, 23; 11, 4). De mondhatja valaki: Mirt nem dvzt Isten minden embert? hiszen senki sem kredzkedett erre a vilgra, hanem sajt akarata nlkl kerlt erre a Fldre, e vilgkrzis sznterre. A Fld s az ember szintn Isten akaratn kvl kerlt krzisbe s errl is sz lesz mg. Az Isten szeretetbl teremtett nll gondolkozs, nll tl- s dntkpessggel rendelkez embereket. Engedelmessgi prba el lltotta ket, de dm s va a prbt nem llta ki, hanem Isten parancst thgta, bnbe esett, s hallt zdtott magra.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 21

Isten az igazsga s szeretete folytn egy megoldst hozott az emberek megmentsre: a bntetst, a bn kvetkezmnyt sajt magra vllalta, s emberknt elszenvedte. Ezltal jogot szerzett a megbocstsra, s hogy a Benne hv teremtmnyei rkletet kaphassanak. gy teht senkinek sem volna muszj rkre meghalnia, hanem Jzus bnbocst ldozatt ajndkban el kellene fogadnia, s tovbbi lett az Isten parancsolataihoz szabnia. Ez nagyon egyszernek tnik, s mgis a legtbb ember maga akar szenvedni sajt bneirt, s Isten ldozatt (Isten Brnyt, Jzust) visszautastja. Az -szvetsg ceremonilis parancsai szerint az ember elkvetett bneirt helyettestknt egy rtatlan llatot kellett levgni, sok esetben brnyt, amely Jzust szimbolizlta; ezrt van Isten Brnynak is nevezve (Jnos 1, 29). Senki sem teheti Istent felelss azrt, hogy megszletett, s azrt sem, hogy esetleg majd elkrhozik. Isten ugyanis kitrta a Mennyorszg kapujt minden ember eltt. Jzussal elkzeltett a mennyeknek orszga (Mt 10, 7). Jzus az ajt, amin keresztl az letre bemehetnk (Jnos 10, 9). A legtbben sajnos ms utakat vlasztanak, ms ajtkat s kapukat keresnek, emberekben meg egyhzaikban remnykednek, s sajt rzelmeikben bznak, s gy Jzus felknlt kegyelme tjt s az rk let ajtajt nem keresik, nem rtkelik, s meg sem talljk. Hogy a vallsok kvetinek, akik hvknek mutatjk magukat, a legkevesebb a sanszuk az rk letre, ezt Jzus j nhny esetben megvilgostotta. Pl. Kikldte egyszer tantvnyait a krnyez nagy vallsos zsid vrosokba, ahov hamarosan menni akart, s felksztette ket arra az esetre, hogyha zenetket nem fogadjk be, nem hiszik el, hogy elkzeltett az Isten orszga szmukra. A rgi vallsos Izrael vrosai amiket Jzus kvetkez beszdben felsorol a mai egyhzak szimblumai. Lukcs 10, 10-15: Valamely vrosba pedig bementek, s titeket be nem fogadnak, annak utcira kimenvn, ezt mondjtok: 'Mg a port is, amely renk ragadt a ti vrosotokbl, itt kztetek letrljk; mindazltal ez legyen tudtotokra, hogy az Isten orszga elkzeltett hozztok'. Mondom pedig nktek, hogy a Sodomabeliek llapota trhetbb lesz ama napon [az tlet napjn], hogynem az a vros. Sajnos, hasonlkppen a mai vallsok kveti sem hiszik el, hogy elkzeltett szmukra az Isten orszga, nem tudjk elkpzelni, hogy Jzus ebben a mi idnkben, hamarosan visszajhet mint tl br. Jaj nked, K ORZIN ! Jaj nked, B ETHSAIDA ! (Ezek voltak a hv zsid vrosok.) Mert ha Trusban s Sdonban lettek volna azok a csodk, amelyek tebenned lettek, rgen megtrtek volna. (Ezek pogny vrosok voltak.) Hanem Trusnak s Sdonnak trhetbb lesz llapota az tletkor, mint nektek. De mg a legnagyobb hv vros (mondhatnnk ma: a legnagyobb hv egyhz, vagy pl. a trvnyt legjobban ismer gylekezet) is hitetlen volt, s az Isten kldtteit eltiporta. J e r u zs l e m v r o s n ak h v i r l b e s z l a k ve t ke z kb e n J zus : Jeruzslem, Jeruzslem!, aki megld a prftkat, s megkvezed azokat, akik tehozzd kldettek, hnyszor akartam egybegyjteni a te fiaidat, miknt a tyk egybegyjti kiscsirkit szrnyai al, s te nem akartad. me, pusztn hagyatik nktek a ti hzatok! (Mt 23, 37-38.) Az hzuknak mondja Jzus a nagy hres jeruzslemi templomot, s nem nevezte azt mr tbb magnak.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 22

Kevesen lesznek, akik dvzlnek?


Egyszer megkrdezte valaki Jzustl: Uram, kevesen lesznek, akik dvzlnek? pedig mondta nekik: Igyekezzetek bemenni a szoros kapun, mert SOKAN mondom nktek IGYEKEZNEK bemenni, s NEM MEHETNEK . (Lukcs 13, 23-24.) Kik ezek, akik nem mehetnek be, noha igyekeznek, st SOKAN is vannak? Ezek nem az Istentl megadott mdon akarnak elrni az dvssgre, hanem a maguk mdjn, ahogy az egyhzaik, vagy a papjaik, lelkszeik diktljk (26-27. versek). Ezek nem a keskeny ton haladnak, ahol Jzus jrt, nem a szoros kaput vlasztjk, amit Jzus felknlt, hanem valami vallstantkra, papokra, egyhzakra, meg szektkra bzzk sajt maguk dvssgt. Igyekeznek, kzdenek ugyan, de nem helyesen, nem az isteni szablyoknak megfelelen
II.Timtheus. 2, 5:

Ha pedig kzd is valaki, nem koronztatik meg, ha nem szablyszeren kzd. Aki nem az Isten ltal lefektetett szablyoknak megfelelen igyekszik, az hiba kzd, nem dvzlhet. A legtbb ember sszes erejt ebbe a fldi letbe helyezi, itt akar teljes jltet; van, aki vallsosan akarja, s van, aki valls nlkl. De gy, vagy amgy, az Isten tjt, az dvssg feltteleit sajt maga nem keresi, nem elgg igyekszik, vagy nem helyesen igyekszik az elbb olvasott szveg szavaival lve. Jzus gy tantotta: Menjetek be a szoros kapun; mert tgas az a kapu s szles az az t, amely a veszedelemre visz, s sokan vannak, akik azon jrnak. Mert szoros az a kapu, s keskeny az az t, amely az letre visz, s kevesen vannak, akik megtalljk azt. (Mt 7, 13-14.) Nos, amit meg kell tallni, azt elszr keresni kell. Ha pldul egy nagy vrosban keresek egy utct vagy egy pletet, s krdezskdk utna, tbb esetben klnbz emberek klnbz vlaszt adhatnak, ms-s-ms irnyba kldenek. Hogyha azonban van egy vros-trkpem, akkor sajt magam utna nzhetek, s a legrvidebb ton odatallok. Ebbl a tanulsgot levonva: Ha az Isten orszgra, vagy az rkletre tartoz dolgokra vonatkozan az egyhzak kpviselitl krdezskdk a szz meg szz vallsi irnyzat miatt , k klnfle utakra kldenek.

Kevesen vannak, akik megtalljk azt mondta Jzus , spedig azrt, mert nem sajt
maguk olvassk a Biblit, nem a Szent-Llektl, az igazsgnak Lelktl tanulnak, ami grve van (Jnos 16, 13), hanem az egyhzak tantira bzzk dvssgket. Jzus a hvknek szemrehnyst is tesz emiatt: Mi dolog, hogy ti magatoktl is meg nem tlitek, mi az igaz? (Lukcs 12, 57.) Mi Jzus tantvnyai kell hogy legynk, s azokk kell tennnk az embereket. Annak ellenre, hogy nem ltjuk t, mgis velnk van ezt el kell higgyk: Ahol ketten vagy hrman egytt vannak az n nevemben, n ott vagyok kzttk (Mt 18, 20). Mindnyjan Istentl tantottak lesznek ezt mr a prftk is megrtk (Jnos 6, 45; sais 54, 13; Jeremis 31, 34). Vonjuk le a tanulsgot Jzus szavaibl! Isten teht egyhzi, vallsi, politikai prtok ideolgiinak gymsgtl mentes, nllan gondolkoz, ismeretekben nvekv, fejldkpes frfiakat s nket keres, akik az rkletre vezet keskeny utat megtalljk. Az embernek keresnie kell az rk letre s rk boldogsgra vezet keskeny utat. Ezen a keskeny ton val halads nmi lemondssal jr ugyan, nehzsgeket is rejt, bizonyos vonatkozsban terhet is jelent, de az rklet grethez viszonytva ezek a terhek elenyszek. Jzus ezt lltotta: Az n igm gynyrsges, s az n terhem knny (Mt 11, 30). Jzus terhe knny. Teht nem lemondsok miatt van az t keskenynek nevezve, hanem amiatt, mert a megtallshoz nll, szabadon gondolkod egynisg szksges, nem pedig a tmegszuggeszti hatsa alatt elbdult elme. A szles t pedig, ami az rk megsemmislsbe vezet, nem azrt szles, mert az olyan knny t lenne, hanem azrt, mert sokan jrjk. Nem knnyebb a szles t, mint a keskeny, hiszen ott az emberek nem szabadok, hanem nagyon nehz batyukat hordanak: mindenfle emberi meg egyhzi terheket Mt 23, 4:
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 23

Mert k nehz s elhordozhatatlan terheket ktznek egybe s az emberek vllaira vetik.


Gondoljunk pl. a naponknt sokszori imdkozsokra, templomba-jrsra, egyhzi szervezetek fenntartsnak finanszrozsra, pleteinek tatarozsra, valamint az Isten parancsolatait nlklz, de sok-sok emberi rendelet ktelessgnek teljestsre. Jzus leleplezte az egyhzak tekintlyeseinek hamis rendeleteit Mrk 7, 9:

Az Isten parancsolatjt szpen flreteszitek, azrt, hogy a magatok rendelseit tartstok meg.
Az nyilvnval, hogy az egyhztagok a vezetik slyos rendeleteit fanatikusan megtartjk, kveteljk akr az letket is ezt bizonytja gy a mlt, mint a jelen vallsi harcainak trtnelme. Az Isten parancsait s utastsait (mint pl. irgalmassg, felebarti szeretet, alzatossg, jsg... cselekvst) tvolrl sem veszik fontosnak. Az egyhztagok nemcsak szellemileg vannak megterhelve, lelkiismeretkben, hanem anyagilag is, meg fizikailag is a legklnbzbb egyhzbeli, az Isten parancsolatait nlklz ceremonilis gyakorlatokkal, amik haszon nlkliek Pl apostol szavaival: kevs hasznuk van (I.Tim. 4, 8). Nagyon sokan vannak, akik nem maguk kerestk az utat, hanem a szletsk vagy nemzetisgk miatt nekik felknlt, vagy rjuk knyszertett, rjuk erltetett ember-alkotta vallsok szles tjt jrjk amely a veszedelemre vezet, a maguk veszedelmre!

Kik vannak a szles ton?


A szles ton vannak a meggyzdtt ateistk, akik nem hisznek Istenben, csak a sajt eszkben hisznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ateistk rosszabbak lennnek a vallsosaknl. Nagy rszk magas moralitssal rendelkezik, j polgrok, becsletes letmddal, nem erklcstelenek, nem rosszindulatak, st tbbsgknek az letszemllete a humanits, emberek megbecslse, krnyezetvdelem, Plantnk vdelme stb. Nem lehet egy hatrvonalat hzni, hogy az ateistk jobban kihasznlnk a szegnyeket s a gazdagokat ltetnk, mint ahogy azt a sok hv s magas llsokban levk teszik. Az ateistk fleg azrt nem tudnak hinni Istenben, mert ha az lenne az Isten akarata, amit a vallsok tesznek s parancsolnak, akkor k nagyon szpen megvannak anlkl. Sokan a hvk kzl sem morlisabbak, mint a hitetlenek; hisz vallsos emberekkel vannak tele a brtnk, a kzlekedsi szablyokat s hasonl trvnyeket azok is thgjk, s kzttk is vannak, akik az szt-bdt alkoholos italokat kedvelik... Kr, hogy ppen ezek, akik kztt sok a tudomnyhoz orientlt ember, nem ismerik fel az egyedlll alkot s fenntart Istent, mg a sok csoda nyomn sem, amiket a tudsok mr kimutattak, csak amik pl. ezen a Fldn az letet lehetv teszik... ppen akik a kutatsban lvezik ki letket, k elgszenek meg egy majom-vonal leszrmazssal, egy pr vtizedes lettel. Nem akarnak az egsz Univerzumban tovbb kutatni az rkk-valsgon t!? Tragdia ez; Atyjukat megtagad fiak ezek (sais 29, 16; 30, 8-9). Egy msik nagy csoport azok az emberek, akik csupn azrt nem hisznek Istenben, mert sok tanult ember sem hisz, s k inkbb ezekben az ideljaikban bznak. Az ateistk tulajdonkppen nem hitetlenek, csupn Istenben nem hisznek, s taln azrt, hogy elzzk az Isten eltti szmads gondolatt. Azonban sokkal nagyobb hittel rendelkeznek, mint a hvk, hiszen az vilgszemlletk sokkal nagyobb hitet ignyel, mint az Isten-hit. Hihetetlen, mi mindent kell a hitetleneknek hinnik ahhoz, hogy hitetlenek legyenek! k az egsz vilgegyetem keletkezst szintgy az let keletkezst vletlenek sorozatnak hiszik. Ezekbl az ateista emberekbl a Fld lakossghoz mrten arnylag nem tl sok van, pp ezrt nem lehetsges, hogy csupn k kpeznk a szles ton haladkat, az sszes Isten-hvk pedig a keskeny ton jrkat.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 24

A vallsok is a szles ton vannak. A legnagyobb keresztny vallsokban mr a picinyke csecsemket mondhatjuk knyszerkeresztsggel felveszik az egyhzba; teht azoknak nem kell keresni, sem nem kell megtallni az igazsgot, hanem a gyerekeket egyszeren beleerszakoltk valamelyik vallsba. A bbik rklik a szleiktl a vallst, tulajdonkppen predesztinlva vannak, hogy ebbe vagy abba az egyhzba tartozzanak. Az emberisg legnagyobb rsze valamilyen hitben l, vagy valamilyen vallst kvet. A legegyszerbb vallsoktl kezdve, a pogny vallsokon keresztl, egszen a keresztnysgig, az emberek hvk. Vagy termszetfeletti erkben hisznek, vagy valamilyen istenhvk, hiszen imdkoznak s vallsi gyakorlatokat vgeznek. Ezek sokan vannak, rengetegen vannak, teht mind a szles ton jrk kz sorolhatk (Mt 7, 13). Mirt vannak ilyen remnytelen helyzetben, akik valamilyen vallst kvetnek? Azrt, mert Jzus szavai szerint a Szent Llek az, Aki elvezet minden igazsgra, s nem az egyhzak. Hogyha az egyhzak valamelyike is igazsgra vezetne, akkor rgtn felmerlne a krds, hogy melyik egyhz? mg a tbb szz keresztny egyhz kzl is! Minden egyhz s minden szekta vagy vallsos csoport azt kpzeli be, hogy meg tallta az igaz utat s hirdeti s kveti az igazsgot. ppen emiatt a bekpzeltsge miatt az ellenkez diagnzist mondja a gylekezeteknek Jzus, Aki tudja az dolgaikat: Az a neved, hogy lsz, de halott vagy; Ezt mondod: 'gazdag vagyok s meggazdagodtam, s semmire nincs szksgem', s nem tudod, hogy te vagy a nyomorult s nyavalys, s szegny s vak s meztelen. (Jelensek 3, 1. 17.) Ez klnsen a mi korunk egyhz-tagjainak a diagnzisa, akik mg csak nem is tudjk, de tudni sem akarjk, hogy Istentl ilyen elfogadhatatlan llapotban leledzenek. Ismeretben, valamint lelkileg gazdagnak rzik magukat, magabiztosak, gy rthet, hogy semmi vltozst, semmi megjobbulst nem vrnak el sajt egyhzuktl. Bekpzeltsgk miatt az Isten nem adhat nekik nagyobb vilgossgot, hiszen nem krik, nem zrgetnek, nem keresnek, gy ht Isten nagyobb vilgossgot nem erszakol rjuk. Az isteni elv az, amit Jzus mondott: Hlkat adok nked Atym, mennynek s Fldnek Ura, hogy elrejtetted ezeket [az ismereteket] a blcsek s az rtelmesek ell, s a kisdedeknek megjelentetted. (Mt 11, 25.) A legklnbzbb vallsok kvetinek nelgltsgk miatt van kevs sanszuk az rkletre; s mert azt vlik, hogy semmire sincs szksgk, nem akarnak fejldni a hitben, az Istenismeretben, a Biblia-igazsgok ismeretben, a felebarti szeretetben s az nzetlensgben, ami az anyagi javak igazsgosabb megosztst, humnus trvnyrendeletek kiadst is magbafoglalja. Ezrt vannak azok is, akik a keresztny vallsokat s prtokat alkotjk, s nemcsak az Isten-tagadk, a s z l e s t o n jrk kztt, akik a veszedelemre mennek
(Mt 7, 13-14).

Az rklet diadala felttelekkel

I. rsz

oldal 25

De kik van nak a ke ske ny to n , am it m eg k ell tall ni?


Jzus sajt magt T-nak nevezte, amit meg kell tallnunk s meg kell ismernnk, ha az letet vlasztjuk (Jnos 14, 6). Meg kell tallnunk a blcsessget s az egyedl blcs Istent, Akirl ezt olvassuk: Akik engem szorgalmasan keresnek, megtallnak (Pldabeszdek 8, 17). Ha figyelsz a blcsessgre fleiddel, s elmdet rtelemre hajtod... ha keresed azt, mint az ezstt, s mint a kincseket, kutatod azt, akkor... az Istennek ismeretre jutsz. (Pldabeszdek 2, 1-5.) Aki ismeri az n parancsolataimat, s megtartja azokat... n... kijelentem magamat annak. (Jnos 14, 21; Mt 11, 27.) Egyes -szmban beszl itt Jzus: aki, annak. Ezek az egyenkntiek, akik megismerik Istent, nllv vlnak a hit tern, sajt maguk kutatjk a Szentrst, s amit az Isten Lelke megtant nekik, amit megrtenek, azt meg is cselekszik. Aki az Isten akaratt cselekszi, az marad meg rkk (I.Jnos 2, 17). Ezek az emberek jrnak a keskeny ton. Egy keskeny ton egyesvel, egyenknt lehet menni, nem csoportokban, mert csak egyenknt frnek el rajta. Jzus jr elttk, s ezek az lbnyomban jrnak Jnos 12, 26: Aki nkem szolgl, engem kvessen, s ahol n vagyok, ott lesz az n szolgm is a mennyben ugyanis, spedig rkk.

Imdkozs, adakozs, templombajrs


Az rk let felttelei kztt nincs valamifle egyhzhoz val tartozs. Egyetlen parancsot sem adott Isten arra vonatkozan, hogy valamilyen templomba vagy gylekezetbe vagy imahzba kellene jrni, s ott valamifle szent nekeket kellene nekelni, adakozsokat adni, s nyilvnosan, az emberek szeme lttra imdkozgatni. Akik ilyeneket tesznek, azokat Jzus egyenesen eltlte s a mennyei jutalombl kizrta, amennyiben ezt tantotta (Mt 6, 1-8 szerint): Vigyzzatok, hogy adomnyaitokat [pnzeteket] ne osztogasstok az emberek eltt, hogy lssanak titeket, mert klnben nem lesz jutalmatok a ti mennyei Atytoknl. A kpm utatk teszik ezt a gylekezetekben. A te adomnyod titkon legyen! s amikor imdkozol, ne legyl olyan, mint A KPMUTATK , AKIK A GYLEKEZETEKBEN fennllva szeretnek imdkozni, hogy lssk ket az emberek. Bizony, mondom nktek, hogy elvettk jutalmukat azoktl az emberektl ugyanis, akik lttk ket, mert vallsosnak s j hvnek tartjk ket, s csodljk s dicsrik ket, elismerik ket, s felnznek rjuk. Sok esetben nyilvnos imik szerint minstik egymst, hogy ki milyen j hv. Te pedig, amikor imdkozol, titkon imdkozzl. Menj be a te bels szobdba, s ajtdat bezrva imdkozzl. s ne legyetek sokbeszdek, mint a pognyok, akik azt gondoljk, hogy az sok beszdkrt hallgattatnak meg. Ne legyetek ezekhez hasonlak! Jzus ezeket a hit-szablyokat mr fellpse utn az els nagy beszdben, a minden Biblia-hiv ltal jlismert hegyi beszdben felsorolta. Nem sajt npnek, hanem egyszeren pognyoknak nevezi azokat, akik naponta sokat vagy sokszor imdkoznak. Vannak, akik imamalmot hajtanak, a kerepelnek minden egyes kattansa egy imnak felel meg, vagy kerepels nlkl krbeforog. Az imamalmoknak mg sokfle vltozatai vannak: sznes szalagokat lobogtatnak a szllel, vagy tengelyen hengereket forgatnak, amin imk vannak felrva; btyks lncok, amiken minden btyk, amit tovbbtolnak, egy-egy imt jelent, s hasonl emberi kitallsok lteznek. Nmely kolostorban naponta hatszor is sszegylekeznek imdkozsra. Vannak, akik rzsafzrt morzsolnak, ahol minden btyknl, vagy minden gyngy-szemnl egy-egy imt kell elmondani; sokaknak gyns utn, a bnei levezeklsrt, bntetsbl kell sok imdkozst megtenni.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 26

A TV-ben ilyen imdkozkat jra s jra ltni lehet. Vajon mirt csinljk ezt? Az Evangliumokban olvashatjk, hogy Istennek ez nem tetszik. Jzus pognyoknak nevezi ezeket a sokatimdkozkat, s az kvetinek azt parancsolta, hogy ne legyenek ezekhez hasonlak. Azt gondoljk, hogy Isten elfelejtette, amit rviddel azeltt Neki mondtak? R akarjk t valamire beszlni? Sajt akaratukat r akarjk Istenre erltetni? A MiAtynk-ban pedig azt mondjk el, hogy legyen meg a Te akaratod! Isten az emberek gondolatait is jl ltja, t nem lehet becsapni, ha taln nmelyek sok imkkal jtatossgot sznlelnek. Sok imdkozs az Istent srti, Jzus ezt tantotta: Mert jl tudja a ti Atytok, mire van szksgetek, mieltt krntek tle. (Mt 6, 8.) Lssunk nhny pldt! Mzes, a nagy szabadt prfta, aki kivezette Izrel npt Egyiptombl, nagyon szeretett volna bemenni Knanba, az gret fldjre, miutn mr 40 ve vndoroltak a pusztban. Taln ktszer-hromszor krhette emiatt az Istent. Els krseire Isten valszn nem vlaszolt neki, hiszen akkor tbbet nem merte volna azt krni Tle. Aztn amikor mgegyszer krte, akkor ezt mondta neki az r: Elg ez nked, ne szlj mr nkem tbbet e dolog fell! (V.Mzes 3, 25-26.) Isten szinte megtiltotta neki, hogy mgegyszer krje t emiatt. Egyrtelm, Isten nem akarja, hogy krseinkkel bombzzuk t. Zsolt. 80, 5 rja: ...Meddig haragszol a te npednek knyrgsre? Pl apostollal hasonlkppen trtnt. Pl megvakult, amikor Jzus nagy fnyben megjelent neki a damaszkuszi ton. Hrom nap mlva visszakapta ugyan a szemevilgt, de gy ltszik, hogy nem teljesen. Ezrt krte Jzust mr hromszor; de neki is gy mint Mzesnek megtiltotta az r, hogy mg egyszer krje. Ezt mondta neki: Elg nked az n kegyelmem rlj, hogy egyltaln megkegyelmeztem neked, hiszen ldzted a bennem hvket (lsd II.Korinthus. 12, 8-9; Apcs. 9, 1-18.) Ills prfta fel akarta tmasztani a sareptai zvegyasszony meghalt kisfit; feltette az gyra s hromszor rborult, de tbbszr nem. Csak egyszer krte az Istent, hogy trtse vissza a gyermek lelkt bel! s a kisgyermek feltmadt (I.Kirlyok 17, 17-24). Nem kell ht Istennek vgnlkl mondani valamit, amit anlkl is tud, s azt is tudja, hogy mit akar tenni, mg ha mi nem is rtjk mindig az dnt szndkt. Neknk bzni kell az rban. Rma 8, 28: Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van . A sok imdkozs lekorltozza az emberek gondolkozsi szabadsgt, gy hat az, mint egy agymoss, mindig ugyanazt kell sokszor elmondani naponta, mint valami varzsigt hiszen lehetetlen mindig valami jat kitallni, amit Istennek elmondjanak. Ilyen esetben az imdkozs blvnny vlik, mert abban bznak. Nem hitbl akarnak megigazulni, hanem cselekedetekbl, s ez nigazsg. Isten a mi Atynk, ismeri szksgleteinket, gy ht a sok imdkozsukkal a hvk csak lefokozzk s megbntjk t. A sokat-imdkozk elidegentik az szinte igazsg-keresket, gy mutatjk be Istent, mint aki kedvt leln abban, hogy az emberek szorongjanak, vagy rott imkat betanuljanak. Minden vallsban megtallhat ez a tendencia, hogy az emberek agyt messzemenkig le akarjk foglalni lltlag Istennek tetsz szolglatokkal, foglalatossgokkal , hogy lehetleg ne maradjon idejk elgondolkozni afelett, hogy vallsaikban be vannak csapva, hogy viselkedsk helyes-e, vagy nem, s hitk a szeretet Istene alapelveinek megfelel-e, vagy nem. A sok imdkozs azt eredmnyezi, hogy az emberek belefradnak, kikapcsol az agyuk, s mr nincs tovbb lehetsgk az nll gondolkozsra, nem tudnak msok javra lni, sem idejk, sem erejk nincs hozz. Ez a haszontalan lefoglaltsg az ember fizikai s szellemi erejnek gytrse, robot-masinv teszi az embert, s egy j kiegyenslyozott let megvalstst akadlyozza. Aki idejt elpazarolva, azt akarja elimdkozni sokszor naponta, amit Isten anlkl is tud, az elvonja magt a lelki vagy szellemi tovbbfejldstl. St, mi tbb, megzavarhatja az agyt. Ismernk tbb ilyen esetet. Egy ideig egytt laktunk egy ilyen imdkozs asszonnyal, aki csak nhny rt aludt, alig evett, gy testben, mint llekben szenvedett, mert jjel s nappal trdenllva imdkozott. Sebes trdei, dagadt lba s izomgrcsei miatt nha ordtania kellett fjdalmban, amire jszaka felriadtunk, s szaladtunk hozz segteni.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 27

A sokat imdkoz ember gyakran meg van zavarva munkjban, s vgkppen nem tud igazn elmerlni valami fontos dologban pl. az olvassban, tanulsban, gondolataiban, kutatsban, komoly munkban, mvsziessgben, zenben, sportolsban, de mgcsak igazn kikapcsoldni sincsen lehetsge szrakozssal, trkkal s egyebekkel. Semmit sem tud kitartan vgig-gondolni, vgigcsinlni, hiszen nhny rnknt az esze jbl meg jbl meg van zavarva. Hogyan lehet egyltaln kitartan s eredmnyesen valamit is dolgozni, pl. egy hossz opercit elvgezni, autbuszt, vonatot, replt vezetni, vagy gyrban dolgozni, amikor imdkozs miatt, kzbekzbe jra flbe kell szaktania, amibe belekezdett? Az idhz szabott hossz imdkozsok olyan radiklis ktelessgek, amelyek a gondolkozsi szabadsggal felruhzott emberek idegeit felrlik, letket boldogtalann, s gy rtktelenn teszik. Amikor aztn egyszer esetleg szreveszik magukban, hogy nem blcsen cselekednek, csupn egy dolog krl forog az eszk, szreveszik, hogy nem rtelmes, amit az ismereteik szerint Istenk tlk elvr, akkor elbb-utbb elkerlhetetlenl bosszsak lesznek Istenre, hogy milyen cllal kvetelhet tlk ilyen rtelmet megvet, vallsi szolgasgot. Vgl is haragjuk zavartsgban, fanatizmusban tr el, fkppen azon embertrsaik ellen, akik mskppen mernek gondolkozni, mint k. Nem Istennek van szksge a mi iminkra, Neki nem lesz azzal sem jobb, sem rosszabb. Az imdsg nem krst, sem knyrgst jelent, hanem az igazi imdsggal magunkat felajnljuk Istennek. Ez pedig a mi segtsgnkre szolglhat, hogy a klnbz ksrtsekben el ne essnk, nehogy bnbe essnk, ne bntsuk meg embertrsainkat, se Istennket, hogy aztn minket nehogy Isten bntetse sjtson. Jzus neve Szabadtt jelent; hagyjuk ht magunkat emberi vallsos rendeletektl ebben a vonatkozsban is felszabadulni. A szabadd lett idnket pedig hasznljuk msok javra s megmentsre, mert ez az, ami Isten szmra rtknek, felajnlsnak, szntelen imnak s dicsretre mltnak szmt: Bizony, mondom nktek, amennyiben megcselekedttek eggyel emez n legkisebb testvreim kzl, nvelem cselekedttek meg mondta Jzus (Mt 25, 40; lsd Jakab 1, 27). Egy msik alkalommal is tantotta Jzus az imdkozni akarkat: Hidd el nkem, hogy eljn az ra, amikor SEM nem ezen a hegyen, SEM nem Jeruzslemben imdjtok az Atyt De eljn az ra, s az most van, amikor az igazi imdk llekben s igazsgban imdjk az Atyt, mert az Atya is ilyeneket keres az imdiul. Az Isten Llek, s akik t imdjk, szksges, hogy llekben s igazsgban imdjk. (Jnos 4, 21-24.) Vannak nem-igazi imdkozk, akik mg mindig helyhez kttten, templomokban vagy imahzakban imdkoznak, de vannak igazi imdk is, akik llekben s igazsgban imdjk az Istent. Egyrszrl llekben, vagyis gondolatban mindig jra beszlgetnek Istennel, helyhez ktetlenl, fggetlenl attl, hogy hol vannak. A hitk szinte, mert nem a ltszat kedvrt imdkoznak, hanem mert szintn Istent keresik, s valban vele akarnak beszlgetni. Msrszrl igazsgban imdjk az Istent, azaz nem az sajt j cselekedeteikben bznak, sem jmbor vallsos letkre nem hivatkoznak, hanem Jzus ldozatra emlkezve imdkoznak; s ha akaratlanul, vagy meggondolatlansgbl bnt kvettek el, vtkeztek, akkor bneik bocsnatt krik, nem akarnak tbb vtkezni, s gy minden nap megigazulnak (Jb 1, 1. 5). Az ilyen imdkozkat keresi az Isten. Az egsz letnk egy ima-let lehet, egy szntelen ima, hogyha magunkat az emberek megmentsre felajnljuk. Az aktv llekmentk az Isten szerinti imdkozk. De ezekbl sajnos kevesen vannak, hisz azt mondja Jzus, hogy keresnie kell az Atynak az ilyen imdkat. Az igazi Isten-dicsret nem abban ll, ha ismtelgetem a szmmal, hogy Istent szeretem, vagy ha a betanult Miatynkot mormolom, hanem gymlcsterm, vagyis embereket Jzushoz vezet letben (Jnos 15, 8). Ezek cselekszik a szeretetet, mgpedig az igazi, az embereket megment, letment szeretetet. Egyszer metdust pedig mindenki tallhat arra, hogy az rklet feltteleit msokkal is megismertesse s ez llekments. Akiket az Atynak keresnie kell, azok nem lehetnek teht a templomokba jrk, sem betanult imkat mormolk, akikbl igen sokan vannak, millirdok vannak! Azokat nem kell keresnie Istennek, akik gylekezetekben lnek, meg parancs-szra letrdepelnek, hiszen ezek tmegestl, egycsomban ott ttlenkednek, mikzben a Jzus megvlt - s felszabadt evangliumnak hinyban haldoklik a vilg! Jzus parancsa a kvetkezkppen hangzik:
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 28

Menjetek e szles vilgra, hirdesstek az evangliumot minden teremtsnek! azaz minden embernek (Mrk 16, 15). Ez Istennek a szeretet-tja: Mert gy szerette Isten e vilgot, hogy az egysz ltt Fit adta, hogy ha valaki hisz benne, el ne vesszen, hanem rk lete legyen. (Jnos 3, 16.) Ezek szerint, aki nem hisz Jzusban mint Isten Fiban s Megvltban, az el fog veszni. Ezrt vannak a hvk elkldve, hogy az embereket Jzus tantvnyaiv tegyk s sokan dvzlhessenek. Pl. ezen tanulmny tovbbadsa, terjesztse ltal amely az dvssg elrshez eddigi ismereteinken felli bibliai igazsgokat tartalmaz segthetsz megvalstani Isten hajt, hogy emberek dvzlhessenek s az igazsg ismeretre jussanak. Csak az szlthatja gy Istent: Mi Atynk, s az szlthatja t Uram-nak, aki cselekszi a Mennyei Atya akaratt; s azt akarja, hogy ti elmenjetek s gymlcst teremjetek, s hogy minden ember dvzljn s eljusson az igazsg megismersre (Mt 7, 21; Jnos 15, 8.16; I.Timtheus. 2, 4). A templomokban l, ttlen, szeretetlen emberek, akiket hidegen hagy az Atynak megment munkra kld parancsa ezek szerint nem a mennyei Atynak a fiai. Egyetlen templom volt, amely Isten jvhagysval plt (mgcsak nem is a parancsval! II.Smuel 7, spedig az -szvetsgben 3 ezer vvel ezeltt. De az teljesen ms volt, mint a mostaniak, s ms clt szolglt. Az a templom kellkeivel egytt s a papok is a megvlts bemutatsra voltak. Az evanglium brzolsa, rnyszolglata trtnt abban (Zsid. 8, 5). Krisztus s az megvlti munkja volt ott bemutatva kpekben a kvetkezend korok szmra.
6-7),

A np csupn a templom udvarba mehetett be, st a papok is az pletnek csak az els rszbe mehettek be szolglatot vgezni. A bels legszentebb helyre csak vente egyszer s csupn a fpap lphetett be az engesztelsi nnep alkalmval, amikor az egsz np bne egyttesen el lett trlve. Ezzel szemben ma mindenki belhet a templomba. A papok s a np mr akkor visszaltek az Isten bizalmval. Templomukban bztak s ceremnik cselekvsben Isten helyett. Ezrt a templomuk ltjogosultsga megsznt. Erre utal Jzus ezzel a tantsval: Sem nem ezen a hegyen, sem nem Jeruzslemben..., hanem az igazi imdk llekben s igazsgban imdjk az Atyt (Jnos 4, 24). Mr az -szvetsgben, a templom virgkorban gy beszlt Isten a templomrl: Kiltsd ott e beszdet, s mondjad: Halljtok az r beszdt mind ti Jdabeliek, akik bementek, hogy imdjtok az Urat! ... Ne bzzatok hazug beszdekben, mondvn: Az r temploma! Az r temploma! Az r temploma ez! Mert csak ha valban megjobbtjtok az taitokat s cselekedeteiteket... akkor lakozom veletek ezen a helyen. (Jeremis 7, 1-7.) Jzus hallval a templomi szolglat s a papi hivats befejezdtt a Dniel knyvben megjvendlt idnek megfelelen (Dniel 9, 27). A fggny, a krpit, ami a templomot kt rszre vlasztotta, Jzus hallakor kett-szakadt (Mt 27, 51). Ezltal Isten beigazolta, hogy Jzus vres ldozata ezennel az llatok vres ldozatt s az tel-ldozatot felvltotta. A ktemplom, a szenthely a papi szolglattal, azaz a templomi ceremnikkal egytt idejket mltk. rtelmileg azonban mr Jzus fldi letidejben rvnyt vesztette a templom, mert nem jobbtottk meg utaikat. Jzus rablk barlangjnak nevezi, az hzuknak mondja, s kijelenti nekik, hogy elhagyja azt: m, pusztn hagyatik nktek a ti hzatok (Mt 23, 38). Megjvendlte Jzus, hogy templomukbl nem marad k kvn, amely le nem romboltatik (Mt 24, 2). Jeruzslem ostromlsa s a templom lerombolsa Kr.u. 70-ben teljesedett. Jzus NMAGT nevezte templomnak (Jnos 2, 19-21). Az j-szvetsgben hasonlkppen, a templom maga az ember (I.Korinthus. 3, 16-17). Istennek nincs szksge emberek ltal kiagyalt templomi cselekedetekre Mikes 6, 8: Megjelentette nked, ember, mi legyen a j, s mit kvn az r tetled. Csak azt, hogy igazsgot cselekedjl, szeressed az irgalmassgot, s hogy alzatosan jrj a te Isteneddel.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 29

Az igazi, a helyes Isten-tiszteletrl is r a Biblia, s mindenki utnagondolhat, hogy akkor mifle az az Isten-tisztelet, amit Isten nem fogad el. Jzus kimondja, hogy van hibaval tisztelet: Hiba tisztelnek engem, ha emberek rendelseit tartjk (Mrk 7, 7). Ezzel szemben a tiszta s szepl nlkl val Isten-tisztelet az Isten s az Atya eltt ez: a nyomorban levknek, a testi-lelki rszorultaknak segtsget adni, s a vilg bns letszoksaitl nmagt tvoltartani. Ez az, amivel Istent tisztelhetjk s szolglhatjuk (Jakab 1, 27). Isten megjelentette, hogy mit szeretne: azt, hogy minden ember meg legyen mentve s megismerje az igazsgot (I.Timtheus. 2, 4). Erre a munkra minket kld, minket akar felhasznlni, a Biblia bartait, Jzus tantvnyait. Neknk mondja: Menjetek, tegyetek tantvnyokk minden npeket, minden embert! (Mt 28, 19). Aki ennek a parancsnak engedelmeskedni akar, annak elszr is sajt magnak ismernie kell az isteni letel vet, Isten megment zenett, a jelenval igazsgot s az rkkval evangliumot s erre treksznk most.

rk l et

jrasz let sek

tiszttt z

rk pokol t ze

Az rk letet nem nehz elkpzelni. Az ember testnek funkcikpes felptse, valamint az rzelmi s a szellemi kpessge, csodkkal teljes. Gondoljunk csak az ember kvetkez klnleges tulajdonsgaira, amikbl az llatok alig kaptak: szeretet, szerelem, rm, boldogsg, vidmsg, komdia, nevets, szomorsg, aggodalom, lelki-fjdalom, srs, rs, olvass, beszlkpessg, tgondolsfilozofls, diszkusszi, tuds-szomj, tudomnyos kutats, tervezs, kpnyelv, kpletes-tants, kltszet, nekls, mvsziessgek, zenei kpessgek, gondoskods, igazsgrzet, moralits, hlaads, imdkozs... Ha csak ezekre az emberi kpessgekre s rzelmekre gondolunk, rthet, hogy a Jzus neveinek felsorolsnl, Aki a vilgot s az embert teremtette, els neveknt a Csodlatos neve van megadva (sais 9, 6). Az ember gy lett megalkotva, hogy rkk fiatalon lhetne, csupn a bn hozta magval a hallt. Nzzk csak a szvet: az a kis kl nagysg, 30-35 deks pumpa, micsoda teljestmnyre kpes! 72-szer pumpl percenknt, s kb. 7200 liter vrt pumpl t az ereinken naponknt, spedig sznet nlkl letnk vgig. Ht mg az agy, micsoda felfoghatatlan kpessgekkel rendelkezik! 100 millird neuront (idegsejtet) saccolnak, s mindegyiknek szinapszisok ltal ms neuronok tzezreihez van kapcsoldsi kpessge. sszesen legalbb 100 billi a neuronok kapcsoldsi lehetsge. Az oxignnel feldstott vr 20%-t az agyunk hasznlja fel, s az annyira szksges, hogy mr 10 msodpercnyi kimaradsa az agyat megrongln. Ennyire preczen letkpesen van a szervezetben minden megalkotva, spedig rkletre. A Zsoltrok kltje mr 3000 vvel ezeltt csodlta Alkotnkat: Seregek Istene! Kicsoda olyan ers, mint Te vagy, Uram? Tid az egek, a Fld is a Tid. E vilgot, minden benne valval Te fundltad. (Zsoltr 89, 9. 12.) gy az llati, mint a nvnyi llnyeknek is ltalban van valami egyni klnleges kpessgk, s mi tbb, vezredek ta mindegyik megfr a msik mellett, lni hagyja a msikat. Az ember klnsen sok specilis adottsggal van megldva, de rtelmi kpessge s ntudatossga miatt felelsggel lett felruhzva, teht helytelen s rossz tetteirt Istentl felelssgre is lesz vonva. Az ember szmra a legrtkesebb ajndk a szabad-akarat, a gondolkozsi s szlsi szabadsg, amiket azonban erszakos uralkodk, valamint hatalomra trekv vallsok irnyti a legszvesebben megbilincselnek. Az l teremtmnyek kzl egyedl a bnbe sllyedt ember az, aki maga alatt lefrszeli az gat, nzen a fld svnykincseit, a nvny- s llatvilgot minden egyttrzs nlkl kipuszttja, de mg sajt fajt, embertrsait is az utolskig kihasznlja. rklet. Nos, bennnk van a tusa, hogy nem akarunk meghalni, hanem lni szeretnnk. Azonban gy, ahogy most vagyunk, senki sem szeretne rkk lni, viszont egy megvlto zott testben, j emberek kztt, mr igen. Mindenki el tud kpzelni egy fjdalom nlkli letet rk fiatalsgban s jltben. Ki nem szeretne gy rkk lni?
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 30

Azt ehetsz, amit csak akarsz, csokoldt, tortt, tojst, hst (sais 25, 6-10), sajtot meg diflket, s nem leszel tlk beteg, sem kvr; mindent, amit a szemed, szd s a szved megkvn, megkaphatsz; nem lesz tele az leted korltozsokkal, tilalmakkal, flelemmel, s rkk boldogan lhetsz
sais 35, 10:

Hisz az r megvltottai megtrnek [hazatrnek] s ujjongs kztt Sionba jnnek, s rk rm fejkn; vigassgot s rmt tallnak, s eltnik fjdalom s shaj. A parancsolatok s tilalmak, amikkel krokat s fjdalmakat kerlhet el az ember, azonban nmegtartztatst s lemondsokat ignyelnek, ezek Jzus eljvetelig vannak rvnyben, de nem tovbb
(I.Timtheus. 6, 14; Mt 5, 18. s Titus. 2, 12).

Amilyen vilgosan tantja a Biblia az rk boldog letet, ugyanolyan vilgosan tantja a szles ton haladk veszedelmes vgt: Van olyan t, amely helyesnek ltszik az ember eltt, s vge a hallra men t. (Pldabeszdek 14, 12.) Amely llek vtkezik, annak kell meghalni. (Ezkiel 18, 20.) A llek teht az egsz ember nem halhatatlan, hanem haland. Az rk let valban rkk tart letet jelent, mert Istennel lesznk s rk! Az rk pusztuls viszont rtelemszer, hogy rkre szl, vgrvnyes megsemmislst jelent, miutn a bns a bneirt jr bntetst elszenvedte. Az rk tz nem valami rkk tart tz lesz. Ez csak sok egyhz hamis magyarzata, ami Isten szeretetnek alsst eredmnyezi, hiszen gy mutatjk be t, mint valami hamis brt, aki egy nhny vtized bns fldi letrt rkk knozn az elkrhozand embereket. Ilyen igazsgtalansgot nem szabad Istenre rfogni. Klnben ma mg nincsen pokol tze, a vgtlet mg a jvben lesz. Az rk tz s pokol borzalmaival akarjk a papok megflemlteni s sakkban tartani hveiket, hogy az egyhzban van a helyk. St, ezltal a papok sajt tekintlyket is nvelik, hiszen gy lltjk be magukat, mint akik az emberek dvssgre juttatshoz szksgesek. Azt vlik, hogy k az sszekt kapcsok (a hdptk, pontifexek) az Isten s az emberek kztt. A valsgban azonban k azok, akik odallnak Isten s az emberek kz, hogy gondolataikat befolysoljk, s hogy az Isten Lelke munkjnak tjt lljk. Jzus kertels nlkl kijelenti rluk: Jaj nktek, kpmutat rstudk s farizeusok, mert a mennyeknek orszgt bezrjtok az emberek eltt; mivelhogy ti nem mentek be [a mennyorszgba], akik be akarnnak menni, azokat sem bocstjtok be. (Mt 23, 13.) Nagyon figyelemre mltak Jzusnak ezek a szavai, miszerint pp azok, akiktl az emberek lelki dvssgket vrjk, azok vezetik ket a hallba, a vgtlet megsemmist tzbe. A Biblia nem beszl rkk tart tzrl. Amit a magyar nyelv az rk szval fordt, azt a grg az aion szval fejezi ki, s ez egy meghatrozatlan idszakaszt jelent. Az rk tz egy meghatrozatlan ideig g tz. A tz, tbbnyire kpnyelv, teht valamilyen bntetsi forma, amelyben mindenki elnyeri mlt bntetst, visszakapja azt, amit msoknak fjdalmat s krt okozott. Isten ugyanis megfizet mindenkinek az cselekedetei szerint (Rma. 2, 6). Az -szvetsgi igazsgos isteni tlet az volt, hogy a bnst ugyanaz a bntets fenyegette, mint amit elkvetett. Visszakapta mindenki azt a rosszat, amit msokkal tett; pl.: szemet szemrt; fogat fogrt; kket kkrt stb. (II.Mzes 21, 23-25). Az rk tz nem rkk tart tz teht, hanem rkre megsemmist tz, ami vgl is megsemmisti mg azt is, akinek hatalma van a hallon, tudniillik az rdgt (Zsid. 2, 14). Az tlet tze az rdgknek kszttetett (Mt 25, 41), de az emberek nkntesen stlnak bele. Nos, kik ezek a bntetend eltltek? A rvidlt Isten-tagadk, a telhetetlen, egoista gazdagok, a nagy vallsos blvny-imdk, a szeretetlen, gyllkd, uralomra vgy hamis hitek, a rosszindulat, gonoszsgokra hajland, jjszletni nem akar emberek, akik a Szent-Llek tforml erejt visszautastjk, akik a Biblia Istennek parancsolatait thgjk.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 31

Mindenkinek fel van knlva az rk let, de a legtbben megelgszenek ezzel a mostani minsgtelen letkkel. Ezt a mland dlibb letket veszik biztosabbnak, mint az Isten ltal meggrt jvbeli letet. Jzus visszajvetelnek napja kzeleg, a kegyelem s az tlet napja feltartzhatatlanul jn. Az tletet a kvetkezkppen ecseteli a Biblia: Mert kzel van az rnak napja minden npek ellen; amint cselekedtl, gy cselekesznek veled; amit te fizettl, visszaszll fejedre... s azutn jn a megsemmisls: olyanok lesznek, mintha nem lettek volna. (Abdis 1, 15-16.) Istentl a mennybl tz szll al, s megemszti azokat. (Jelensek 20, 9; Zsoltrok 145, 20.) A 37. Zsoltrbl olvassuk: Egy kevs id mg, s nincs gonosz; nzed a helyt, s nincsen ott. A szeldek pedig rklik a fldet, s gynyrkdnek nagy bkessgben De a gonoszok elvesznek, s az rnak ellensge, mint a liget kessge, elmlik, fstknt mlik el... Vrjad az Urat, rizd meg az tjt, s felmagasztal tged, hogy rkld a fldet, s megltod, amikor kiirtatnak a gonoszok. Lttam elhatalmasodni a gonoszt, s sztterjeszkedett az, mint egy gazdag lombozat vad fa. De elmlt, s m, nincsen! Kerestem, de nem tallhat. (Zsoltrok 37, 10-11. 20. 34-36.) Ezek a szvegek mind az rk pokoltz-tants ellen szlnak. j r a s z l et se k ? Sokan vannak a keresztny vilgbl, akik keleti filozfikhoz drgldtek, klnsen a buddhizmus, hinduizmus s azok vltozatainak tantsaihoz. Ezek azt tantjk, hogy halluk utn az emberek jra s jra szlethetnek. Hveik lltlag nem flnek a halltl, m annl inkbb flnek az jra-szletsektl! A hall teht, szerintk, egy j let kezdete. Akik ilyen tantssal szimpatizlnak, azok nagyon be vannak csapva. Egyetlen bizonytk sincs, amely valamilyen jraszletgetseket altmasztana, hanem az egsz csak illzikon s hagyomnyokon nyugszik. A reinkarnci tana teljesen ellenkezik a teremt Isten kijelentseivel, pp ezrt az igazsgot szeretknek el kell fordulniuk ilyen bizonytalan emberi tantsoktl. Azt olvassuk a Bibliban, hogy az egy elhatrozott dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, s azutn jn az tlet (Zsid. 9, 27; Prdiktor 12, 16). A meghals utn mr csak az tletre val feltmads kvetkezik, s nincs egy msodik sansz, hiszen mi mr most egy msodik sanszban lnk. dm elbuksa utn minden ember egy msik sanszot, egy jabb lehetsget kapott, hogy sajt maga dntsn s a Jzustl felknlt rk boldog letet vlassza, vagy rdektelensge folytn el is vetheti. Ezt mondta Jzus: Az pedig Annak az akarata, Aki elkldtt engem, hogy mindaz, aki ltja a Fit, s hisz benne, rk lete legyen, s n feltmasszam azt az utols napon. (Jnos 6, 40.) Aki meghalt, az nem l; de lesz feltmads egy j testben, s most mi magunk dnthetjk el rk sorsunkat. Az embereknek ebben az letben van egyedl lehetsgk a megtrsre, s nincs tbb lehetsg, hogy a halluk utn kitkletesedjenek, megvltozzanak, vagy hogy valaki megtrtse ket s megjobbuljanak. A llekvndorls tana ellenkezik a Biblia tantsaival. Mirt volna szksg ugyanis Jzus Krisztus megvltsi mvre, ldozatra, kegyelmre s az tlet napjra, amiket a Biblia tant, ha az emberek valamilyen emberi vagy llati testben jra s jra megszletnnek, mindaddig, amg valahogy megvilgosodnnak? Az jraszletsek lehetsgnek gondolata taln kecsegtet a keresztnyek szmra, hiszen akkor nem kellene nekik egykor az elkvetett bneikrt, nz letkrt az Isten tlszke el llni; azonban be vannak csapva. Jzus ugyanis meggrte, hogy visszajn, s az Isten parancsaihoz engedetlen embereket megtli s rkre elpuszttja; s az nzetlen, szeret embereket elviszi maghoz a mennybe, aztn egy j Fldet teremt szmukra (Mt 25, 31-46). Ez a valsg, s ezek a Biblinak tbbszrsen kijelentett magasztos igazsgai. Mindezen gretek nagyon hamar bekvetkezhetnek, hiszen ki nem veszi szre ezeket az risi vltozsokat a Fldn, az let minden skjn, amik Jzus visszajvetelnek a jelei kell hogy legyenek. Jzus ezekre a napokra jvendlt hsgeket, az emberek szorongst, jvtl val flelmet, s az emberek zgoldst a felkorbcsolt tenger habjaihoz hasonltotta. Jzus vgl, szinte az utols jelknt, ezt jelentette ki: Az Isten orszgnak ez az evangliuma hirdettetik majd az egsz vilgon, bizonysgul minden npnek, s akkor jn el a vg. (Mt 24, 14.)
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 32

Ez a jel csak mostanban tud beteljesedni, a nyomtatvnyokon, a rdin s TV-n keresztl is, azonkvl az interneten, a szatellitkon (mbolygkon) keresztl, hogy minden ember meghallhatja Jzus felszabadt s maghoz hv rm-zenett. Ezekrl az rm-zenetekrl mg ms alkalmakkor jra s jra sz lesz. s most lpjnk tovbb. A t i s zt t t z t a n a nem tallhat a Bibliban. Ez csak emberi kitalls; 1439-ben vezette be a katolikus egyhz a dogmi kz, bizonyra zleti okokbl, mert fizets ellenben az egyhz feloldst grt azok szmra is, akik ebben az letben nem akartak Isten elvei szerint lni, s az egyhz tantsa szerint rkre a pokolban kellett volna maradniuk. Minden bnre is bnbocst leveleket rultak. Pontosan ez volt a legfbb kivlt oka a mr rgen hajtott reformcinak. A sok ferde vallsi tants kpviseli s kveti sajnos a szles utat jrjk, amely rk pusztulsba vezet. Ha valamilyen gyet sokan is kpviselnek, az nem jelenti azt, hogy az igaz gy. Inkbb ktelkedsre kell hogy okot adjon, mint ahogy mr lttuk: Van oly t, amely igaz az ember szeme eltt, de vge a hallnak tja. (Pldabeszdek 16, 25.) Ezellen van egy j tancs a Bibliban: Ne indulj a sokasg utn a gonoszra! (II.Mzes 23, 2.)

J zus nyom ban a ker eszt viselk . A tyk v tke a fiakba n. S ze ntek , blv nyok tiszt elet e
A keskeny utat nemcsak meg kell keresni, hanem jrni s haladni is kell azon. Mondta pedig mindenkinek (Jzus): Ha valaki nutnam akar jnni, tagadja meg magt, s vegye fel az keresztjt minden nap, s kvessen engem. (Lukcs 9, 23.) Ezt a legkevesebben akarjk vllalni. Akik Jzus kvetinek adjk ki magukat, a keresztet inkbb a nyakukban hordjk... Jzus azonban itt nem nyakba val keresztrl beszl, hanem az nmegtagad, msokrt ldozatokra ksz letnek leutnzsrl, amit a hv ember minden nap nkntesen vllalhat a megvlts rtkelseknt s felmagasztalsaknt. Klnben, akik Jzust a kereszten hordjk a nyakukban, akik oltrokat csinlnak otthonaikban, vendglkben, iskolkban meg templomaikban, vagy feszleteket s Mria-szobrokat lltanak fel falujuk hatrban, ton tflen, vagy pedig vd-szenteket brhol fellltanak s brmilyen mdon tisztelnek, imdnak, krseket intznek hozz, s vdelmet vrnak el tlk, vagy akik ereklyket s klnbz kabalkat, figurkat, szobrokat, szerencst hoz trgyakat tisztelnek, ezek homlokegyenes thgi a Bibliban lert Isten trvnye II. parancsnak, ami vilgosan megtiltja ezek ksztst, tisztelett s imdst: Ne csinlj magadnak faragott kpet s semmi hasonlt azokhoz, amelyek fenn az gben, vagy amelyek alant a fldn, vagy amelyek a vizekben, a fld alatt vannak. Ne imdd s ne tiszteld azokat, mert n, az r, a te Istened fltn szeret Isten vagyok, aki megbntetem az atyk vtkt a fiakban harmad- s negyedziglen, akik engem gyllnek; de irgalmassgot cselekszem ezerziglen azokkal, akik engem szeretnek s az n parancsolataimat megtartjk. (II.Mzes 20, 4-6.) Illusztrci cljbl szemlletess tenni valamely bibliai prfcit vagy trtnst, ez termsze tesen nem tartozik e parancsolat thgshoz, hanem csak azok a ksztmnyek, amiket vallsi okokbl tisztelni akarnak. Nos, azt olvastuk, hogy Isten tbb genercin keresztl megbnteti azokat, akik faragott kpeket, szobrokat csinlnak, akr eladsra is, azrt, hogy tiszteljk s leboruljanak eltte, amely imdatos tiszteletadst jelent. Mg a hatalmas tant angyal is megfigyelmeztette Jnos apostolt, hogy nehogy letrdeljen eltte, mert csak egyedl Isten az, aki leborulsra, imdatra mlt
(Jelensek 22, 8).

Az rklet diadala felttelekkel

I. rsz

oldal 33

A kpek s szobrok tiszteletnek tilalma az egyetlen parancs, amelynek thgsa miatt az Isten bntetse igazsgtalannak tnik, ugyanis, mirt kell szenvednik a gyermekeknek mg akr a 4-ik leszrmazottaiig is a szleik blvny-tiszteletnek s blvny-imdsnak bneirt? Itt nagyon oda kell figyelnnk, hogy megrtsk, mit is akar Isten tantani neknk ezzel a gyermekeket is fenyeget szigor paranccsal, mire akarja ezzel figyelmeztetni nemcsak a szlket, hanem az utdokat is? Nos, a gyermekeknek tisztelnik kell a szleiket, ppen erre szlt fel az tdik parancsolat (II.Mzes 20, 12), azonban nem mindenek felett, mert az Istent mg inkbb kell tisztelni, t kell tenni az els helyre letnkben a mi dntseinknl. Isten nem szeretn, hogyha az utdok az eldeik tiszteletben tartsa miatt elvesztenk nllsgukat, klnsen a hit tern, s nem fejldnnek tovbb. A trvnyad, Isten, azt akarja, hogy mindenki szemlyesen legyen felels nmagrt, amit gondol s amit tesz. Vallst az emberek tbbsge szleitl kapja, eldeitl rkli. Sajnos ilyeneket mondanak az utdok pl.: n megmaradok a csaldi tradcik mellett, ami apmnak j volt, az nekem is j. Apm is ezt hitte mr, nagyapm is, meg az apja is, s ezen nincs mit vltoztatni. Vagy: n megmaradok az n nemzetem tradcii mellett, amibe beleszlettem Azt gondolja, hogy igazsg az, amit neki a szlei tadtak. Na, de egyltaln nincs felvilgostva, tl kevesek az ismeretei a dntshez. Sok, vallsban fanatikus szl a gyermekeit az ismeretszerzsek lehetsgtl, amennyire csak lehet, elvonja. Ravasz mdon lebeszlik s eltancsoljk, esetleg meg is fenyegetik a gyermekeiket. Nmely vallsoknl egsz radiklis mdon megfenyegetik ket, s a beleszletett vallsbl kilpni tilos. Vallsaikba a szlk belekeresztelik gyermekeiket, azonban a gyermekeik beleszlsa nlkl. Valls-oktatsra is rbeszlik, vagy knyszertik a gyermekeiket, de csak a sajt vallsuk megismersre tantjk meg, s gy a beleszletett vallsba szinte belebetonozzk ket. Aki nem gondolkozik el sajt maga az rkkval dolgok felett, s nem rdekldik az igazsg irnt, annak sajnos, szlei bneinek bntetst magnak is viselnie kell. Isten nem akarja, hogy a gyermek a szleinek vtkeit helyeselje, leutnozza, s amiatt az rkletet is elvesztse. Jzus ezt tantotta: Aki inkbb szereti apjt s anyjt, hogynem engemet, nem mlt nhozzm (Mt 10, 37.) De mirt von maga utn ilyen slyos bntetst mindennem kpek, szobrok s klnbz faragvnyok ksztse, tisztelete s imdata? Ez az ember szemben nem tnik olyan slyos bnnek, mint pl. a lops, ls vagy istenkromls. De pontosan ezt a bnt, ami szigoran az Isten bntetst vonja maga utn, ezt csempszte be Stn a legnagyobb keresztny egyhzba: a kpek tisztelett ugyanis, s ezzel a vd-szentek tisztelett s imdst is. Isten ezt gylletnek veszi maga irnt mint ahogy az elbbiekben a Tzparancsolatbl olvastuk: engem gyllnek. Sokan tisztelnek angyalokat, prftkat, szobrokat, mint pl. Buddha s sok egyb trgyakat, kveket, meghalt emberek csontjait, ereklyket, s cskoljk a sze rencst hoz tisztelt trgyakat. Sokaknak templomok, pletek s vdszentek foglaljk el a Tzparancsolatot s egyb trvnyeket kiad Isten helyt az rtelmkben. Vrosoknak, falvaknak, szigeteknek, hgknak, alagutaknak, bnyknak, hajknak, iskolknak, templomoknak meg a legklnbzbb pleteknek stb. vd-szenteket neveztek ki; gy ltezik az a sok-sok szent-nev vros s falu, mint pl.: Szentpter, Szentendre, Szentandrs, Szentanna, Sankt -Gotthard, San Francisco, Santiago stb. Veszedelmes dolgok ezek, elszr is azrt, mert a lthatatlan, semmihez s senkihez sem hasonl l Istenrl fldi, megfoghat dolgokra terelik a gondolatot, valamint a feltmadott, mennybe ment s mindeneket betlt Jzus helyett (Efz. 4, 10), a kereszten fgg halott Jzusra.
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 34

Msodszor, mert a szobrok ltalban meghalt embereket brzolnak s azokra emlkeztetnek. Az egyhzi ereklyk szintn meghalt embereknek a maradvnyai s hasznlati trgyai. A templomok s klnbz egyhzi intzmnyek vdszentjei is elhunyt emberek. Ilyen holtaktl vagy lettelen trgyaktl, ereklyktl vrjk a segtsget, hozzjuk fohszkodnak, hogy rjuk vigyzzanak, vagy hogy ket klnbz problmikban megsegtsk. Nos, ha a gondvisel Atya Isten a blvnyaikhoz intzett krseikre megsegten az embereket, akkor ezt a kvetkeztetst vonnk le: Faragott kpem mvelte ezeket..., s csak megersdnnek hamis hitkben (sais 48, 5). Ezt pedig az Isten nem akarja. gy ht tulajdonkppen Isten gondvisel kezt ktik meg a II. parancsolat thgsa ltal. Jzus a kereszten szintn halott llapotban van. A keresztnyek nagy rszben csupn gy akarnak Jzussal szembenllni, ha fel van fesztve s halott, amikor ugyanis nem lt, nem hall, nem szl s nem bnteti ket. Nem akarjk tudni, hogy Jzus l, s az R, a parancsol s trvnyad, Akinek engedelmeskednik kellene. Jzus keresztre-fesztst mi csupn gondolatunkban hordhatjuk, s hlt mondhatunk rte mint a bnbocsnat rrt a feltmadt Jzusnak. Ezt mondja Isten a faragott kpekre: me, ti semmibl valk vagytok, s dolgotok is semmibl val; utlatos az, aki titeket szeret. (sais
41, 24.)

Ma igazn itt az ideje, hogy vgre felvilgosuljunk s meglssuk, hogy a legtbben, akik Isten szolginak adjk ki magukat, Isten parancsolatainak vakmer, tudatos thgi. Le kellene hulljon a hlyog a szemnkrl, hogy meglssuk, mirt van a katekizmus Tzparancsolatbl Istennek ez a II. parancsa kihagyva. Csupn azrt, mert a legnagyobb keresztny egyhz nem akarja blvnyait otthagyni. A II. parancsolat kihagysa ltal az egsz Tzparancsolat sorrendje is felborult. A tizedik parancsolatot kettvgtk, hogy mgis meglegyen a tz micsoda vakmersg! Istennek sehogy sem tetszik az, hogy csfot znek Belle azltal, hogy t, akitl minden j szrmazik, faragott kpekkel helyettestik. Jakab 1, 17: Minden j adomny s minden tkletes ajndk fellrl val, s a vilgossgok Atyjtl szll al, Akinl nincs vltozs vagy vltozsnak rnyka. A Teremt hajtja, hogy az embereket legalbb a nehzsgek vagy fjdalmak arra ksztetnk, hogy Hozz forduljanak. Sajnos csak nagyon kevesen vannak, akik rdbbennek, hogy hamis hitk okozza az Isten elfordulst. Isten ezt csupn olyan clbl teszi, hogy feleszmljenek s megtrjenek
Jelensek 9, 20-21:

A tbbi emberek pedig, akik meg nem lettek e csapsokkal, nem trtek meg az kezeik csinlmnyaitl, hogy ne imdnk a gonosz lelkeket s az arany s ezst s rc s k s fa blvnyokat, amelyek nem lthatnak, sem nem hallhatnak, sem nem jrhatnak. rdekes, hogy az emberek megalkusznak, s meghajolnak egyhzaik tantsa eltt, s nem ragaszkodnak a Biblihoz, ami a kezkben van. Ma mindenki olvashatja a Biblit, s errl a korrl jvendlte Isten, hogy ekkor nagyobb lesz fkppen a Biblia-tuds (Dniel 12, 4). Mindenki sajt maga utnanzhet, ha akar, hogy mi az igazsg s mi az Isten akarata minden vonatkozsban. Az ismeretek bvlsvel de mr az ismeretek megszerzsnek lehetsgeivel is a felelssg is megn. Kr, hogy a hvk megbznak a vezetik ltal megszabott tantsokban, s kzben az Isten akaratnak megismerst elmulasztjk. A Biblia vilgosan ezt tantja: Ha valaki az egsz trvnyt megtartja is, de vt egy ellen, az egsz trvny megrontsban bns. Mert Aki ezt mondta: Ne parznlkodjl!, ezt is mondta: Ne lj! s ha nem parznlkodol, de lsz, trvny-szegv lettl. (Jakab 2, 10-11.)
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 35

Vagy vehetnnk a Tzparancsolatnak brmelyik ms parancst, vagy pedig Jzus egyb parancsait: pl. ha Isten nevt nem veszed fel hiba, vagy ha nem lopsz, de hogyha kpet tisztelsz, vagy faragott, vagy nttt kpet vagy blvnyt imdsz, vagy tisztelsz, azltal is, hogy kszerekknt hordod, akkor trvny-szegv lettl. gy szljatok s gy cselekedjetek, mint akiket a szabadsg trvnye fog megtlni. (Jakab 2, 12) Szabadsg trvnye elszr is azrt, mert dntsi szabadsgom van, szabad vagyok, n dntm el, hogy Isten parancsait figyelembe veszem-e, megtartom-e, engedelmeskedek-e azoknak, vagy elvetem. De akr figyelembe veszem, akr nem, mindenflekppen az parancsolatai szerint leszek megtlve. Szabadsg trvnye msodszor azrt, mert ettl fgg az ember rk halltl val megszabadulsa. Vilgos, hogy azok a szabad emberek a trsadalomban is, akik az llam trvnyeit betartjk; akik thgjk, azokat szabadsg-vesztsre tlik, bebrtnzik. Azok szabadok a trvnytl, vagyis a bntetstl, akik a trvnyt betltik (Galata. 5, 22-23; Rma. 2, 13). A blcs Salamon kirly is erre hvta fel az emberek figyelmt: A dolognak summja mindezeket hallvn, ez: Az Istent fljed, s az parancsolatait megtartsad, mert ez az embernek f dolga. Mert minden cselekedetet az Isten tletre elhoz, minden titkos dologgal, akr j, akr gonosz legyen az.
(Prdiktor 12, 15-16.)

Ugye ltjuk mostmr, Jzus kvetse mirt jelent keresztviselst ? Mert az sszes egyhzakkal szembe fogsz kerlni, ha Jzus lbnyomban akarsz haladni, mint ahogy Jzus is llandan konfliktusban volt a korabeli vallstantkkal, vallsvezetkkel s papokkal. De aki Jzus lett tanulmnyozza s leutnozza, aki ugyanazt hiszi, mint amit Jzus tantott, az az lbnyomban jr, vagyis t kveti, s oda kerl, ahol Jzus van: a mennybe ugyanis
Jnos 12, 26:

Aki nekem szolgl, ENGEM kvessen, s ahol n vagyok, ott lesz az n szolgm is. ENGEM kvessen, aki nekem szolgl mondta Jzus , teht ne a papokat, ne egyhzak tantsait, katekizmust, kt-jt... kvesse! s Jzus grete, amit kvetjnek tesz, magtl rtetd: Ahol n vagyok, ott lesz az n szolgm is. Ez Jzus grete, de csupn azoknak, akik T kvetik. Egy autgyr is csak akkor vllal garancit az eladott autra, ha a tulajdonosa a gyr hasznlati utastsait betartja. Jzus, a mi teremtnk is csak azok szmra vllal garancit, hogy az rk letre megtartja ket, akik az utastsait betartjk. s m i r e ut a s t J zu s a p a p o k k a l s v al l s - v e ze t k k el k a p cs o l at o s a n ? Arra, hogy ne kvesstek ket, hagyjtok magukra ket, vakoknak vak vezeti k. Ha pedig vak vezeti a vakot, mind a ketten a verembe esnek (Mt 15, 14).
Jelensek 1, 3-ban olvassuk: Boldog, aki olvassa s akik hallgatjk e prftls beszdeit, s megtartjk azokat, amelyek megrattak abban, mert az id kzel van .

Olvasd, hallgasd, kutasd s tartsd meg Isten utastsait, hogy mr itt a Fldn nyugalmat tallj lelkednek, kiegyenslyozott, boldog leted legyen, s tvihessen Isten tged az mennyei orszgba. Mert ezt grte Jzus: Helyet ksztek nktek. s ha majd elmegyek s helyet ksztek nktek, ismt eljvk, s magamhoz veszlek titeket, hogy ahol n vagyok, ti is ott legyetek. (Jnos 14, 1-3.) Mert gy szerette Isten a vilgot, hogy az egyszltt Fit adta, hogyha valaki hisz benne, el ne vesszen, hanem rk lete legyen.
Jnos 3, 16:

Az rklet diadala felttelekkel

I. rsz

oldal 36

Ezt az eddigi rst, ha valaki az igazsg utn val szomjsggal tolvasgatta s megszvleli, az egy mrfldes lps tett meg az rklet elrse fel. Aki megszabadul az egyhzi terhektl, az elklnl azaz szentt lesz , mint ahogy Isten is szent. Szentek legyetek, mert n, az r, a ti Istenetek, szent vagyok. (III.Mzes 19, 2.) Mgsem marad senki sem egyedl, hanem Jzus bartja lesz. Hogyan? Ti az n bartaim vagytok, ha azokat cselekszitek, amiket n parancsolok nktek. (Jnos 15, 14.) Jzus utols krse, mieltt a mennybe ment, ez volt: Tegyetek tantvnyokk minden npeket Tantstok meg ket, hogy megtartsk mindazt, amiket N parancsoltam nktek, s n tiveletek vagyok minden napon a vilg vgezetig. (Mt 28, 19-20.) Minden idben voltak s vannak Jzusnak tantvnyai, akik egyhzakon kvl, egyedl Jzusnak, Istennek engedelmeskednek, annak a parancsnak is, hogy Jzus tantvnyaiv tegyk az embereket; gy ht sohasem leszel egyedl (Jnos 15, 8). Jnos, Jzus tantvnya, levelben ezt rta: Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az parancsolatait; az parancsolatai pedig nem nehezek. (I.Jnos 5, 3.) Hogyha az dvssg ingyen is van felknlva, s ha a parancsok nem is nehezek, de mgis belekerl neked is valamibe: nmelyeknek kevesebbet, nmelyeknek tbbet kell letkn, szoksaikon vltoztatni. 1.) Egy kis idbe kerl, hogy a tantsokat elolvasd; 2.) El is kell hinni, amit olvastl; 3.) Termszetesen cselekedni is kell, amit Jzus tant. 4.) Aztn szeretni is kell az letet, hogy akarjl rkk boldogan lni. Jzus neknk ajndkozza ingyen az rk letet, de senkit sem knyszert r. 5.) Tovbbi ismereteket is kell szerezzl. Kvetkez nhny tanulmnyunkbl Jzusnak sszes tbbi parancsolatt is megismerheted, amik az rklet feltteleihez tartoznak. Ezt mondta Jzus: H a e n g e m s z e r e t t e k , a z n p a r a n c s o l a t a i m a t m e g t a r t s t o k ! (Jnos 14, 15.) 6.) Jzus utols krse, st parancsa az volt, hogy tehetsgeink s lehetsgeink szerint adjuk t ismereteinket msoknak, tegyk Jzus tantvnyaiv az embereket. Ma nem kell s nem lehet vilgg menni, hogy az embereknek az ismereteimet elmondjam. Ma knnyebb s jobb metdusok vannak, mint kt ezer vvel ezeltt, pl.: ezeket az rsokat szeretetbl tovbb szabad adni, vagy kldeni... Isten sszes parancsolatt Jzus rviden kt nagy parancsolatban tmrtette ssze: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szvedbl, teljes lelkedbl s minden erdbl, s teljes elmdbl, s a te felebartodat, gy, mint magadat. Jzus pedig mondta Ezt c sel ek e d d ! s l s z. (Lukcs 10, 27-28; Mrk 12, 29-31.) Ez a tmr Biblia-ismertet nzetlen, ingyenes s szeretet-munka eredmnye. Mindenkivel, akihez eljut ez s megszvleli, tallkozni fogunk az Isten orszgban, a mennyben, az rkkvalsgban, s akkor megismerkedhetnk. Jzus mondta: n vagyok a Mester, ti pedig mindnyjan testvrek vagytok. Mindegy, hogy fiatal vagy-e, vagy ids, gazdag, vagy szegny, iskolzott, tuds, vagy egyszer ember, mi egyforma testvrek vagyunk, Isten gyermekei. A gazdagok is megtrhetnnek s dvzlhetnnek, mint mindenki, de nekik nehezebb, mert ket az lomnehz gazdagsg visszatartja. k azt gondoljk, hogy mr itt a mennyorszgban vannak, mind-addig, amg nem jn egy betegsg, vagy a hall. Akkor rjnnek, hogy mindent itt kell hagyniuk. Isten szemben minden ember egyforma, s dvzlhet, ha akar s ha a feltteleket betlti.

Most, e tanulmnyon keresztl az rklet sszes feltteleit mg nem ismerted meg, csak az els lpcsfokokra rtl de akard megismerni, mert ez a fldi let nagyon rvid! s, ha mr megszlettl, mirt nem az letre? Az t kszen van, mert Jzus elksztette, de most el kell kezdened jrni rajta. Szabad rkk boldogan lni, de senki nem knyszert r. Ezt tancsolom: Vlaszd az letet, hogy lhess! (V. Mzes 30, 19.) Mi az, amit te is megtehetsz szeretetbl? Lemsolhatod, lekpizhatod e tanulmnyt - csak ne vltoztass rajta -, s elajndkozhatod azoknak, akiket szeretsz, meg akiket szeretnl, hogy a mennyben k is ott legyenek. Amennyiben ezt teszed, s elhatrozod, hogy mindenben az rklet tjn jrsz, akkor Jzus veled van, mert meggrte: n tiveletek vagyok minden napon a vilg vgezetig (Mt 28, 20). Minden lehetsget megkaptunk, hogy rkk ljnk. Jzus mindent megtett megvltsunkrt, a feltteleket is elmondta a ksbbiekben ezeket is rszletesebben megismerheted. Egyedl rajtad ll, hogy az rklet diadalmaskodjon rajtad a hall felett (I.Korinthus. 15, 54-57). Jzus meggrte, hogy visszajn s maghoz veszi dvzltjeit (Jnos 14, 3). Ez mr annyira kzel van, hogy taln mr meghalnunk sem kell addig. rljnk, s vgyva vrjuk az visszajvetelt !
Az rklet diadala felttelekkel I. rsz oldal 37