You are on page 1of 2

Finn-volgai rteg:

A mordvin nyelv, npcsoport: A finnugor nyelvek egyike, a finn-permi gba, azon bell a finn-volgai nyelvek kz sorolhat. Beszli a mordvinok. A mordvin nyelv kt nagy ga az erza s moksa. Arrl, hogy az erza s a moksa dialektusoknak vagy nll nyelveknek tekintendk, jelenleg is vita folyik, ami a 20. szzad elejn kezddtt, s mindvgig mindkt oldalon politikai rdekekkel is befolysolt. Az erza s moksa szkszlet 80%-ban megegyezik, 3 komolyabb nyelvtani eltrs mutatkozik, s a moksa 5 fonmval, illetve a moksa rs ennek megfelelen 5 betvel gazdagabb az erznl. A kzpkor folyamn az erzkra inkbb hatott az orosz nyelv, mg a mokskra a trk nyelvek kzl a tatr. A mordvin nyelv kihalt dialektusai a terjuhn, a karatj s a muroma.
Beszli fleg Mordvinfld (Oroszorszgi Fderci), Kazahsztn, Ukrajna s a Tatr kztrsasg terletn lnek. Mordvinfld 1930-tl nll terlet, lakossga krlbell 890 000 f. (2002) Ami majdnem megegyezik a mordvin nyelvet beszlk szmval. (kb. 840 000) Fvrosa Szaranszk. A finnugor npek kzl az egyik legnagyobb, legdlebben l npcsoport. A.O.Visnen gyjttte a legrtkesebb anyagokat a mordvin terletekrl. 2 fontos mfajuk az epikus hagyomny (histris nek, amely si finnugor zenvel maradt fenn) s a sirat, ami mg ma is l. A cseremisz (mari) nyelv, npcsoport:

A marik tbbsgkben Oroszorszgban, Marij El kztrsasgban l, finnugor nyelv np. Llekszmuk az 1989-es npszmlls idejn 670 686 volt, azonban csak a 43%-uk lt a kztrsasgban. Tbb mint 50%-uk a volt Szovjetuni ms terletein, legtbben Baskriban (105 000 f). Nyelvk a mari nyelv, melynek kt eltr dialektusa a hegyi s a mezei mari nyelv. A marik hivatalos neve 1918-ig cseremisz volt, ma ez a kls elnevezsk Marij El Kztrsasg (Marifld) teljes npessge kb. 720 000 f, fvrosa Joskar-Ola. Terlete krlbell a Dunntl nagysgval egyezik meg. (23 000 km2) A cseremiszek nagyjbl 3 fbb csoportra tagolhatk: Hegyi cseremiszek Nevkkel ellenttben sk vidken lnek, hatrvidkket kpezi a Volga foly. Nevket azrt kaptk mert a Volga magasabbik partjn lnek. Erdei Cseremiszek A hegyi cseremiszek mellett a msik nagy csoport, kb a marik 4/ 5 rszt jelenti.
Keleti Cseremiszek Baskrban izolltan lnek. (kb 105 000 f) (Nem tartjk a kapcsolatot a tbbi mari nppel.) Trk npek krben laknak, primitv, elmaradott np, a pogny hitnek mig sok nyoma van. (Erdei tisztsokon llati ldozat bemutatsa..) Bartk Bla s Kodly Zoltn munkssgnak is rszt kpezte a cseremiszeknl val gyjts. Leginkbb innen ismerjk zenjknek jellemzit: Kvintvlt, ismtelget sorok. (A-B-A5-B szerkezet, kvintvlts csak az els s harmadik sorok kztt.) Leginkbb eltrksdtt finnugor np lvn zenjk kzelebb ll a trkkhz, mint sajt si zenei nyelvkhz. (Kihalt epika, csak lrai dallamok vannak.) Nagy hangterjedelem, hossz sorok jellemzik. (sz-pentaton, d-pentaton, l-pentaton) 1906-ban egy finn kutat 24 fonogrf felvtelt kszt, amely magyar felesge (Hermann Jlia) lvn Bartkhoz is eljut. (Kodly egy hadifogoly ltal hozott cseremisz ktet tanulmnyozsval fordult a cseremiszek fel) Hangszereik: Okarina Sspk (Madr alak, agyagbl kszlt fvs hangszer) Sijalts (rvid furulya)

Lsts (levl) Duda Dob Kszle (15-22 hr van rajta, kzzel pengetik)