P. 1
A SZAPORODÁS

A SZAPORODÁS

|Views: 14|Likes:
Published by Melinda Ambrus

More info:

Published by: Melinda Ambrus on Mar 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

A SZAPORODÁS

A férfi nemiszervek

amely a végét alkotó makkról hátrahúzható Alsó részén húzodik a hugycső Nagyon sok érző idegvégződéssel rendelkezik .HÍMVESSZŐ: Barlangos testből álló szerv Nemi izgalom hatására megtelik vérrel Bőr borítja .

HEREZACSKÓ .

 Herezacskó :  Bőrzacskó. ebben helyezkednek el a hereképletek .

bár némelyik csak csökevényes formában. Ezek a rétegek. a sövények a here kapuban (mediastinum testis) összetalálkoznak. A herék az embrióban a hasüregben kezdenek fejlődni. de mind megtalálhatók a herék. kívülről egy kollagénban gazdag tok (tunica albuginea) veszi őket körül. valamint az ondóvezeték körül. A lebenyek ék alakúak. hálózatos elrendeződést mutatnak (rete testis).Here   A herék lebenyezett szervek. . Vándorlásuk során a lágyékcsatornán (canalis inguinalis) haladnak keresztül. majd a here kapuhoz érve kiegyenesednek (tubuli seminiferi recti). A lebenyek lényegében kis csövekből állnak. és a fejlődés során innen szállnak le a gáttájékra. amiről a lebenyeket elválasztó sövények (septula testis) erednek. Itt finom. melyek a felszínhez közel kanyargósak (tubuli seminiferi contorti). melyek a here hátsó felszínén található mellékherébe (epididymis) vezetnek. a mellékherék. maguk előtt tolva a hasüreg rétegeit. Ezek már a mellékheréhez tartoznak. majd ismét nagyobb különálló csatornákat képeznek (ductuli efferentes testis). rajtuk a lebenyekből érkező csatornák haladnak keresztül.

Feladata : spermium tárolása és elvezetése Alsó. elkeskenyedő végéből indul az ondó .     Mellékhere : Herék hátsó felszínéhez hozzánőtt hosszúkás páros szerv Itt folytatodnak a herékből kivezető csatornák.

 Dülmirigy  (prosztata): gesztenye alakú és nagyságú.idős korban mirigyállománya felszaporodhat . páratlan mirigy. húgyhólyag alatt. kivezetőcsöve a húgycsőbe nyílik. körülfogja a húgycsövet. sejtjei váladékot termelnek.

páros mirigy. Feladata a válladék termelése . Feladata nemi váladék tovabbítása ONDÓHÓLYAG: Tömlőszerű .      ONDÓVEZETÉK: Mellékherék csatornácskájának folytatása ..

A férfiak ondójában (sperma) a hímivarsejtek (spermium) száma milliliterenként 20-60 millió között van. .

NŐI SZAPORÍTÓ SZERVEK .

A NŐK .

KÜLSŐ NŐI NEMI SZERVEK .

nyílirányú hasadéka a szeméremrés .          több rétegű elszarusodó laphám fedi őket szemérem domb csikló kis ajak nagy ajkak húgycső szűzhártya hüvely bemenet Bartholin vezeték (váladékuk sikamlóssá teszi a hüvelybemenetet) Gát: a csontos kismedencét lezáró vaskos izmos terület.

kis. méh két oldalán.és nagymedence határán. páros szerv.  Belső női nemi szervek Petefészek mandula nagyságú.és velőállománya van működésének legfontosabb elemei: a kéregállományban elhelyezkedő tüszők termeli a tüszőkben elhelyezkedő petesejteket belső elválasztású mirigyként is működik hormonális ciklusos hatásokra a tüszők megnagyobbodnak> fokozatosan a petefészek felszíne felé közelednek> majd megrepednek a tüszőfolyadék kiáramlásával az érett petesejt a szabad hasüregbe jut> onnan a petevezetékbe a megrepedt tüsző helyén hormontermelő anyagok képződnek (ösztrogén és progeszteron)> ezek a méh nyálkahártyáján idéznek elő olyan elváltozásokat> amelyek az esetlegesen bekövetkező megtermékenyítés (petesejt és ondósejt találkozása) után az embrió fejlődéséhez szükségesek ha nincs megtermékenyítés> a méh nyálkahártyája lelökődik>> ez a havonként (átlag 28 naponként) ismétlődő vérzés = menstruáció              . méhszalagokhoz rögzített kéreg.

            Petevezetékek (méhkürt) méh felső két oldalán eredő szarvszerűen elhelyezkedő. amely „belelóg” a hüvelybe> ez a méh hüvelyi része> laphám fedi> a hám vizsgálata a nőgyógyászati rákszűrés része feladata: a megtermékenyített petesejt befogadása. fejlődésének biztosítása  . üreges. a hashártya csak felülről borítja szalagrendszer és a gát izomrendszere biztosítja a helyzetét a méhnyak végén van a méhszáj. hashártya alatt helyezkedik el. nyúlványok terelik a petesejtet a hasüregből a vezetékbe Méh többrétegű simaizommal rendelkező. nyálkahártyával bélelt vezetékek végeiken a hasüreg felé kiszélesednek az itt lévő szálak. körte alakú szerv kismedencében.

5 cm átmérőjű szabadon nyílik a gáton nem tartalmaz mirigyeket hüvelyváladék termelődése:     a hüvelyben élettani körülmények között jelen vannak a Döderlein-bacilusok> a hüvelyfal hámsejtjeiben lévő glikogénból kémiai úton tejsavat képeznek> ez gátolja a bejutott kórokozók szaporodását>> így a hüvelynek öntisztulása van  a hüvely a szexuális úton terjedő betegségek gyakori kiindulási helye . kb.      Hüvely ferde csatorna 8-10 cm hosszú.

.

ÓVSZER .

TERHESSÉG .

.

.

KÉSZÍTETTE : Imreh Csaba Ambrus Mózes .

Köszönjük a figyelmet! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->