Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamt

Proiect
Examen pentru obţinerea certificatului de competenţe profesionale Nivelul III Tema:Reţele de calculatoare şi adrese IP

Calificare: Tehnician Telecomunicaţii

Îndrumator: Prof.Irimia Mihai

Elev: Iosub Andrei-Iulian

Argumentare Ce inseamna lucrul in retea? Calculatoarele personale. grafice si inscriptionarea datelor in medii de stocare. portabile pentru a putea fi utilizate si de alte calculatoare. editarea foilor de calcul. sunt in principal de ordin logistic. adica sistemul de calcul neconectat la o retea. iar versiunile documentului original nu pot fi combinate cu cele corespunzatoare altor sisteme de calcul unde a fost transmis. De exemplu: scrierea unui CD/DVD cu un fisier sau salvarea unui document pe un stick USB si citirea mediilor scrise pe calculatoarele aferente. lucrand individual realizeaza o serie intreaga de activitati cum ar fi: citirea si prelucrarea datelor. procesare de imagini. documentele trebuiesc tiparite sau atasate unor medii de stocare externe. Principalele dezavantaje ale unui mediu de lucru independent. partajarea datelor nu se poate realiza intr-un timp suficient de scurt. In lipsa unei retele. .

Pornindu-se de la 1000 de intstructiun pe secunda in 1945 s-a ajuns la 1. acestea devenind supercalculatoare. O problema acuta. era imposibil de realizat in cadrul fiecaruia sau cel putin a unuia dintre ele toate serviciile necesare utilizatorilor. Primul complex de calcul a fost realizat din mai multe calculatoare interconectate pentru a oferi capacitati de stocare si procesare marite. ineficienta fiind o problema la ordinea zilei. au acces la resurse comune) . a fost construit primul sistem complex de calcul denumit SEAC+DYSEAC.Leiner. a fost multiaccesul de la distanta la resursele acestora. un sistem de calcul prin indermediul caruia se realiza conectarea si transferarea informatiilor intre terminale la distanta.Solutia la aceasta problema consta in creearea sistemelor de teleprelucrare a datelor.000.000.Sub conducerea savantului A. isi permiteau sa isi procure un astfel de sistem de calcul datorita pretului foarte ridicat. Oricat de perfomante ar fi fost complexele de calcul.000. plasate la distanta .000. Aceste calculatoare puteau opera impreuna.000.Solutia propusa consta in cresterea complexelor multiprocesor(sisteme de calcul ce contin mai multe procesoare .Notiuni generale Aparitia calculatoarelor electronice in 1943 a demarat o crestere spectaculoasa a vitezei de calcul ce devine de zeci de ori mai rapida cu fiecare an.000. complexul continand 2 calculatoare separate interconectate pentru a obtine un sistem de intrare-iesire a datelor . In anul 1954 au fost propuse solutii arhitecturale de ordinul milimetrilor pentru a creste performatele sistemelor de calcul.M. nemaivorbind de multe persoane fizice.1. implicit si o putere de procesare mult superioara unui singur computer. fiind interconectate pentru rezolvarea unor sarcini irealizabile pana la acel moment de un singur calculator. in Marea Britanie. aparuta odata cu implementarea calculatoarelor .000 instructiuni pe secunda in 1995 iar apoi la 15. operand sub dirijarea unui singur sistem de operare). Ulterior au fost construite diverse sisteme complexe multicalculator insa problema accelerarii proceselor a ramas deschisa.000 instructiuni pe secunda(ips) in anul 2000. Se numeste complex de calcul sistemul format din mai multe unitati de procesare a informatiilor plasate la distante relativ mici.A devenit necesar schimbul operativ de informatii la distanta intre mai multe calculatoare iar in scopul acesta au fost construite retelele de ccalculatoare(sisteme de calcul ce contin mai multe calculatoare sau terminale ce.Nu orice unitate economica.Primele sisteme de teleprelucrare a datelor au fost puse in functiune la inceputul anilor ’60.

utilizate in scop personal. Terminalele sunt dispozitive ce permit utilizatorului accesul la resursele retelei fara a dispune de facilitatile proprii de prelucrare si stocare a datelor. Calculatoarele unei retele pot fi atat servere cat si spatii de lucru.Serverele dedicate nu pot fi utilizate concomintent ca statii de lucru. acestea fiind dotate cu sisteme de operare ce nu permit interactiunea utilizatorului obisnuit cu sistemul de procesare. Statii si tehnologii de cooperare in retele a) Statii in retele Intr-o retea de calculatoare sistemul de transfer de date interconecteaza terminalele retelei si in functie de destinatie. stocare transfer si prelucrare de informatii la distanta. şa.2. Egal-la-Egal(peer to peer) . o tastatura.Aceasta interactiune poate fi realizata in mai multe moduri.Sunt larg cunoscute patru tehnologii majore de cooperare a statiilor in retele:     Stapan-Aservit(Master-Slave) Server de Fisiere( file server) Client-Server.Ele presteaza diverse servicii informatice de gestiune. calculatoare personale. imprimante. terminale neinteligente.Uzual un terminal neinteligent include un monitor pentru afisarea informatiilor si o interfata de introducere a datelor. b) Tehnologii de cooperare in retele Interconectarea statiilor in retea este impusa de necesitatea cooperarii lor la prelucrari de date. statiile pot fi: terminale de calcul.

iar in acest scop atat serverul cat si terminalul ruleaza programe ce interactioneaza la nivel software intre ele. terminalele erau simple. Modelul client-server prevede distribuirea rationala a lucrarilor de prelucrare a datelor intre statia-client si statia-server. Serverul receptioneaza cererile din retea.Aceasta a determinat denumirea topologiei utilizate stapan-aservit.Tehnologia Stapan-Aservit. fluidizand si optimizand functionarea interconexiunii. serverul ocupandu-se cu gestiunea rationala a bazelor de date pentru multiplii utilizatori iar statia client serveste la prelucrarea locala a infomatiilor. .De mentionat este ca o parte uneori considerabila a lucrarilor necesare se executa la statia client.Sistemele respective includeau un calculator sau un supercalculator la care erau conectate mai multe terminale prin intermediul unor calane de transfer a datelor si a unor multiplexoare de transmisie date sau a procesoarelor frontale. aplicata la doua statii ce coopereaza in retea din care cel putin una este calculator. aplicatia client initializata de statia client denumita si frontend si reteaua de calculatoare. reducandu-se astfel si traficul transferului de date pe retea.Functiile ce revin statiilor cooperante au caracter complet diferit. de aceea era natural ca procesul de gestionare si transmisie a datelor sa fie controlat de calculatorul central.Termenul „client” se refera la partea care a initializat o tranzactie de informatii. le examineaza si executa anumite operatii de accesare a bazelor de date si extragere a informatiilor.La un calculator poate rula un program-client.Transferul de date intre client si server se realizeaza prin intermediul retelei de transfer de date. un program-server sau ambele. folosind functii de prelucrare a datelor intre statiile retelei.Aceasta tehnologie a fost implementatamai intai in sistemele de teleprelucrare a datelor. Tehnologia Server-de-Fisere.Un sistem client server include trei componente de baza: serverul de baza de date. realizau doar functii elementare de afisare si citire a datelor. prevede partajarea datelor in retea. prevede gestionarea de catre o statie calculator atat a procesului de prelucrare cat si a procesului de transmisie a datelor intre aceste statii.Fisierele sau datele sunt stocate pe server de utilizatori sau adminsitrator si sunt accesate in momentul de necesitate prin intermediul sistemului relational. In primii ani de utilizare. Tehnologia client-server este conceputa pentru repartizarea eficienta a functiilor prelucrarii de date intre statiile retelei.

Diverse aplicatii de tip client-server pot rula pe unul si acelasi calculator.Un server suporta executia mai multor aplicatii simultan. adica deservirea mai multor statii-client concomintent. Tehnologia client-server contribuie esential la dezvoltarea sistemelor deschise realizand accesul la diverse statii-client sau servere asigurand performante mai inalte decat tehnologia server-de-fisiere. se poate intampla ca deservirea cererii unei statii-client sa implice mai multe servere din retea. deasemenea. fara evidentierea uneia sau catorva statii cu functii speciale de dirijare si fara evidentierea unor programe client si programe server cum este la tehnologia client-server. acest sistem fiind implementat larg in cadrul retelelor mici.Fiecare din statiile cooperante.procesare si control a datelor. conform tehnologiei egal-la-egal realizeaza functiile necesare de administrare. Tehnologia Egal-la-Egal prevede cooperarea intre statii in mod egal. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful