You are on page 1of 9

A madrinfluenza

Ksztette: Kaposi Anita Gazdlkodsi menedzser asszisztens Neptun kd: WGKZK6

Bevezets
Dolgozatom a madrinfluenza okozta problmkkal foglalkozik. Azrt vlasztottam ezt a tmt, mert az Apukm (Kaposi Istvn) a Hegyht-BR. Kft. baromfitenyszt keltetjben zemvezetknt dolgozik, itt lakhelynkn, Bbolnn s el tudott ltni tapasztalatokkal, vlaszokkal a krdseimre, amik felmerltek bennem a madrinfluenza kapcsn. Mindig is rdekelt a tma, hiszen gyerekkoromtl kezdve a szleim baromfitenyszt cgnl dolgoztak s gy rzem ez egy fontos dolog, ami sokaknak, st szinte az egsz vilgnak problmkat okozott, okozhat az vek sorn. A dolgozatom alaphipotzisnek vlasztottam, hogy mit tehetnk azrt, hogy a madrinfluenza ne bontakozzon ki vilgmret jrvnny. Vajon mit s hogy kell csinlnunk, hogy megelzzk a jrvny kialakulst? Elssorban kzlm a dolgozatomban a madrinfluenza fogalmt, majd a betegsg terjedst a vilgban. Ezt kveten pedig rtrek majd a magyarorszgi helyzetre, hogy mikor tapasztaltak elszr Magyarorszgon a H5N1 vrus ltal megfertztt madarat, majd a gazdasgi problmkrl fogok beszlni, amit okozott a vrus az orszgban. Vgl pedig a megelzsrl fogok szt ejteni, majd sszegzem a tmt.

Mi is a madrinfluenza?
A madrinfluenza vrusos megbetegeds, amelyet valamely, a madarak szervezethez alkalmazkodott influenzavrus okoz. Nem kizrlag madarakat betegthet meg. Az emberre legveszlyesebb vltozatnak a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz magas patogenits madrinfluenza) H5N1 trzseket tartjk. A madrinfluenzt elszr Olaszorszgban azonostottk be a 20. szzad elejn, mra a vilg minden rszn megtalltk mr. Az 1997-ben azonostott H5N1 tpust a WHO egy lehetsges pandmia (vilgjrvny) forrsnak nevezte. A H5N1 a vadon l madrfajokat s a hzi baromfi fajokat egyarnt kpes megbetegteni. Csak nhny eset ismert, amikor emberrl emberre terjedt, az influenzavrusok azonban vltozkonyak, gy fenn ll a lehetsge, hogy kialakul egy emberrl emberre terjed vltozat, amely kpes lehet egy jrvny kirobbantsra.

Hogyan fertzdik meg a baromfi?


Leggyakrabban a fertztt madarakkal val kzvetlen kontaktus sorn, de kzvetlenl a vrus mechanikai terjedsvel: - vadmadarakkal, klnsen vndormadarakkal val kontaktus ltal, - ismeretlen egszsgi sttussal rendelkez, jonnan beszerzett baromfi vagy madr farmra vagy udvarba val teleptsvel, - egyb jszggal, rgcslkkal stb. val kontaktus ltal, - tpszer vagy vz ltal (klnsen, ha nylt terleten tartjk ket s kzs vz- s lelemforrst hasznlnak), - a baromfival kontaktusban lev szemlyek ltzke vagy lbbelije, felszerels, szllteszkz stb. ltal.

Hogyan terjed a betegsg a vilgban?


A vndormadarak ellenllak a betegsggel szemben, ritkn betegszenek meg klinikailag, azonban vrushordozk lehetnek s gy terjeszthetik azt tvolabbi trsgekbe is. Emellett, a fertztt terletekrl val madarak behozatalval a betegsg elterjedhet olyan orszgokban is, amelyekben mg nem jegyeztk.

Magyarorszgon elszr
A 2006. februr 15-n Nagybaracskn (Bcs-Kiskun megye) felfedezett hatty tetemek laboratriumi vizsglata kimutatta, hogy az llatok a H5N1 vrussal voltak fertzdtek, s ez okozta pusztulsukat. A baromfi fogyaszts ezek utn nagy mrtkben cskkent, a baromfi termkek ra jelentsen cskkent (kzel 20%-kal) s gy 2006. mrciusban mr az els piaci szerepl bezrta az egyik zemt.

Krtalants Magyarorszgon
A baromfihs- s tojsgazat magyar szerepli nagy bevtelkiesst szenvedtek el a 2005. november 1-je s 2006. augusztus 31-e kztti idszakban a madrinfluenza vrusnak vadmadarakban val megjelenst kvet knyszerintzkedsek miatt. Egy FVM-rendelet szerint a jogosult krosultak 2006. szeptember 30-ig szemlyesen vagy postai ton nyjthatjk be krenyht tmogats irnti krelmket a Mezgazdasgi s Vidkfejlesztsi Hivatal (MVH) budapesti kzpontjhoz. A tmogatsi krelem rvnyessgnek alapvet felttele, hogy azt a Baromfi Termk Tancs, valamint a jogosult llatorvos a formanyomtatvnyon ellenjegyzssel igazolja. Ennek hinyban a krelmeket az MVH elutastja. Hinyptls esetn a felszltsban jelzett problmkat t nap alatt kell rendezni.

Tmogats egybknt az albbi vesztesgek utn vehet ignybe: keltet tojs megsemmistse vagy feldolgozsa, napos baromfi megsemmistse, tenyszllomnyok elrehozott kivgsa, ksleltetett betelepts, termels nkntes cskkentse. Krenyhtsre mintegy 2,5 millird forint ll rendelkezsre, felerszben EU-s, felerszben hazai forrsbl.

Milyen mdon vdekeznek a madrinfluenza terjedse ellen?


Nagyon fontos az llattarts ltalnos jrvnyvdelmi szablyainak betartsa, pldul az llatllomnyok zrt tartsa, az istllk beteleptse eltti alapos ferttlents, a vadmadarak tvoltartsa stb. A madrinfluenza hivatalos megllaptsban s lekzdsben az llami llategszsggyi szolglat hatsgi intzkedseinek van meghatroz jelentsge. Jogszablyok rjk el a pontos tennivalkat, amelyekkel a megbetegeds helyhez kthet, majd megszntethet. ltalnossgban kimondhat, hogy a fertztt llattart telepek, udvarok zrlat al vonsa, a megbetegedett illetve fertztt llatllomnyok hatsgi rendelkezsre trtn, llami krtalants melletti leletse, az llati tetemek zrt lnc rtalmatlann ttele, a raglyhordoz trgyak megsemmistse s a szigor, tbb lpcss ferttlents elvgzse teremti meg a betegsg felszmolsnak lehetsgt.

Megelzs
Napjainkban sokat hallani a madrinfluenza elleni oltanyagrl. A megelzs egyik leghatkonyabb mdszert valban a vakcina jelentheti, azonban nem szabad megfeledkezni arrl sem, hogy a madrinfluenza-vrussal trtn fertzs egyb mdon is megelzhet. A madrinfluenza elssorban a szrnyasok slyos, rendkvl fertz megbetegedse. A hzi szrnyasok ltalban mentesek a madrinfluenza-vrusoktl, mg a vadon l madarak egy rsze, pl. a kltz vzi szrnyasok, kacsk, libk lland hordozinak tekinthetk. Tlk a hzi szrnyasok, st ms llatok, fknt a sertsek is megkaphatjk a betegsget, rendszerint a fertztt madarakkal val kzvetlen rintkezs tjn. A madarak egyes fajai klnbz fokban rzkenyek a krokozra. A vadonl viziszrnyasok leggyakrabban tnetmentesen

hordozhatjk, de a blsarukkal krnyezetkbe rthetik a vrust. A hziszrnyasok a legrzkenyebbek a madrinfluenza-fertzsre. A fertztt llomnyokban szlelhet tnetek slyossga, valamint az elhullsi arny alapjn mrskelt, illetve fokozott megbetegtkpessg vrusvltozatok klnbztethetek meg. A madrinfluenza-vrus csak l szervezetben kpes szaporodni, 70 C-ot elr hkezels hatsra elpusztul. Fentiekbl kvetkezik, hogy a madrinfluenza-vrus fertztt llatrl emberre kizrlag szoros, kzvetlen kapcsolat rvn, blsrral, vladkokkal, vrrel, tovbb fertztt rlkkel szennyezett por belgzse tjn terjedhet. gy fknt azok a szemlyek veszlyeztetettek, akik munkjuk kapcsn kzvetlenl, megfelel vdltzk s az elrt higins szablyok be nem tartsa mellett rintkeznek a fertztt l llattal, valamint vladkaival. A fertzds elkerlhet, ha a veszlyeztetett szemly munka kzben a szemet, s a lgutakat vd szemveget, maszkot, tovbb gumikesztyt visel. A rendszeres kzmoss ugyancsak kiemelt jelentsg. Az llatok egyms kzt trtn fertzdsnek, a vrus felszaporodsnak megelzsben fontos a klnbz madrfajok elklntse, akrcsak az, hogy az llatok ne legyenek nagy szmban sszezrva kis terleten. Mivel a szrnyasok hsa s az abbl kszl feldolgozott hsksztmny a fogyasztk asztalra nem nyers formban, hanem eltr hkezelsi eljrsok utn kerl, ezrt az elfogyasztott tel jelenlegi ismereteink szerint az emberi szervezetre nzve semmifle veszlyt nem jelent. Kerlni kell a nyers, vagy nem kellen hkezelt csirke, kacsa vagy ms baromfi, illetve nyers, nem megfelelen hkezelt tojsuk fogyasztst. A betegsg elkerlsnek tovbbi eszkze kt forgalomban lv gygyszer. A Tamiflu s Relenza elnevezs ksztmnyek alkalmazsval megelzhet a madrinfluenza tneteinek kifejldse. A szrnyasok kztt fellp madrinfluenza-jrvny sjtotta trsgekbe ltogatst tervezknek javasolhat, hogy betegen, legyenglt llapotban ne kezdjenek utazst. Amennyiben ez halaszthatatlan okok miatt nem maradhat el, akkor ne ltogassanak baromfit rust piacra vagy szrnyasokat feldolgoz telepre, zembe. Az utbbi vekben vilgszerte tapasztalhat elszrtan jelentkez jrvnyok miatt az Eurpai Unis tagorszgaiban felkszlsi terv kszlt annak rdekben, hogy a madrinfluenza-vrus

emberrl emberre terjed j trzsnek kialakulsakor az egszsggyi szervek idben reaglni tudjanak. Azokbl az orszgokbl, amelyekben madrinfluenza pusztt, az Eurpai Uni betiltja a szrnyasok behozatalt.

Friss hr: Ismt felbukkant a madrinfluenza Hongkongban


Egy 59 ves nt szlltottak krhzba slyos llapotban, s a vizsglatok sorn kiderlt, hogy H5N1 vrussal fertztt. A trcavezet szerint a kormny azonnal "komoly" szintre emelte a betegsg miatti veszlyhelyzetet, ami a fertzs nagy a kockzatra utal. Chow szerint hongkongi illetkesek cstrtkn tancsoznak arrl, hogy szksg van-e ms intzkedsek bevezetsre a polgrok vdelmben. Egszsggyi szakemberek most arra prblnak fnyt derteni, hogy a beteg Hongkongban, vagy mshol kapta meg a fertzst. Az asszony oktber vgn egy htig Knban jrt, de nem kerlt kapcsolatba baromfival. A madrinfluenza vrusa elszr 1997-ben ttte fel a fejt Hongkonban. Akkoriban Knhoz tartoz terleten minden baromfit levgtak. A vrus okozta betegsgbe hat ember belehalt. Legutoljra 2003-ban volt Hongkongban H5N1 vrussal fertztt beteg.

Mirt aggdjunk?
Amennyiben valaki idnyjelleg influenzt kap, a madrinfluenzval fertztt baromfival val kzvetlen kapcsolata esetn megfertzdhet a madrinfluenza vrusval is. Az ilyen szemly szervezetben ezen kt vrustpus gncserjt kveten egy teljesen j vrus keletkezhet, amely mr kzvetlenl terjed emberrl emberre, s az embereknl potencilisan a pandmia (tbb orszgra vagy vilgszerte kiterjed jrvny) kialakulshoz vezethet.

sszegzs
Az embereket elssorban nem a madrinfluenztl kell megvdeni, hanem a madrinfluenza s a humn influenza vrus kombinldsval esetleg ltrejv j humn influenza vrustl. Ez ellen kell majd oltanyagot kszteni (ha ltrejn az j vrus), s ezzel kell szles kr vakcinzst (vdoltst) vgezni a vilgmret jrvny elkerlse rdekben. Szerencsre az Apukm cgt nem rintette komolyan a madrinfluenza, inkbb a krnyez baromfi telepeket. Br meg volt a veszly az influenzra, hiszen a telepek kzel vannak a keltethz s gy a szl knnyen ttelepthette volna a vrust. Sok minden vltozs trtnt viszont a vrus megjelense ta. Jobban figyelnek az egszsggyi krlmnyekre, pldul, hogyha brmilyen teheraut rkezik a keltet udvarba, annak mindnek ktelez jelleggel ferttlent mosson kell tesnie, ami azrt van, hogy mg vletlenl (a kerekekrl sem) juthasson semmifle baktrium, vrus a keltet kzelbe. A dolgozkat is jobban vizsgljk egszsggyi szempontokbl.

A felhasznlt irodalom jegyzke


Knyv: Michl Gbor, 2006, A gyilkos kr madrszrnyakon rkezett. Madrinfluenza. Budapest: Medicina Folyirat: Dobozi Plma, 2006, H5N1: kisllattartk pnikban. Magyar Hrlap 2006-03-10 Dobozi Plma, 2006, H5: jabb gyans hattytetemek. Magyar Hrlap 2006-02-20 Kristly Lehel, 2006, Madrkr: emberrl emberre nem terjed. Magyar Nemzet 2006-03-22 Nagy Ott, 2006, A baromfitenysztk vrjk a tmogatst. Magyar Nemzet 2006-03-21 Zsilka Lszl, 2006, Hazai kszlds a madrinfluenzra. Magyar Nemzet 2006-02-15 Web: Kerekes Blint, 2006, Tjkoztat a madrinfluenza megbetegedsrl. Elrhet az interneten: http://www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu/#C (Utols letlts: 2010-12-10) Gyenese Jnos, 2006, Madrinfluenza lehetsges hatsai a magyar pnz- s tkepiacra. Elrhet az interneten: http://www.pszaf.hu/data/cms367859/A_mad__rinfluenza_lehets__ges_hat__s ai_a_magyar_p__nz____s_t__kepiacra.pdf (Utols letlts: 2010-12-10) MTI, 2010, Ismt felbukkant a madrinfluenza Hongkongban. Elrhet az interneten: http://hvg.hu/vilag/20101118_madarinfluenza_h5n1_hong_kong_virus_ferto (Utols letlts: 2010-12-10) MVH munkatrsai, 2006, Madrinfluenza okozta krok enyhtsre. Elrhet az interneten: http://zalaihirlap.hu/gazdasag/20060927_pseenyhitesere (Utols letlts: 2010-12-10) Srik Anik, 2007, Aviris influenza (madrinfluenza), Elvigyzatossg igen, pnik nem. Elrhet az interneten: http://www.zenta-senta.co.rs/doc/AIBrosuraHu.pdf (Utols letlts: 2010-12-10)