PREDGOVOR
Sta je bila pre, jaje ili kokoska? Oko toga filozofi se prepiru do dana danasnjeg. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, [aje je veoma vazan dec nase tshrane, stavise, za organizam U razvoju, za bebe j decu u razvoju, takcreci je nezamenljiva hrana, jer sadrzi mnostvo belancevina, vitamina i mineralnih soli. Sto se tice kori§cenja jaja u ishrani starijih - u poslednje vreme se zbog kolicine holesterola u jajima suceljavaju sasvim suprotna rnisljenja. Medullin, najzad su se smirili duhovi i pcnovo je doslo do izrazaja zla tno pravito: da se sa merom sve moze' Ovakve dileme i strahovi, medutim, ne dolaze u obzir kada [e u pitanju sir, koji je novijeg porekla u toj meri koliko je bilo potrebno ~ovel;jem umu i radu njegovih ruku da ga stvore. Na sumitskim ghnenim reljefima vee 3000. g. pre nase ere zapafeni 51.1, Iratn kojl drte six. S to se til;e sireva, mnogo mozemo da zahvalimo bas popovima, U srednjern veku po manastirirna su spravljani najfini]! sirevi od kravljeg i ovcijeg mleka, Sir nazvan trapist prvi su napravili fratri iz reda Trapista, poznatih po cutanju, skrcmnosti i isposntstvu, a da i ne govorimo 0 finim - smrdljivirn sirevima tipa kamembsr, koji je po svorn slavnom pohodu oko sveta krenuo iz radionice jednog normandijskog tratra. a svajim putovanjima po svetu iskuslo sam, da je sir prirodna hrana gorstaka, stanovnika planina, StaviAe, oni u njemu, vodeni praiskonskim instinktima vide neki ~ivotni eliksir, zalog vecne mladosti, a taka reei nista ne znaju 0 nauci 0 mLecnim kiselinama. Ravnicarima - ako ne uzmemo u obzir retke izuzetke - iako i tame kravljeg, ovcijeg i kozjeg mlska ima u izobilju, uglavnom sirevi su strani, srnatraju ga luksuzorn bogatib. ¢uveni nsrodi, veliki Ijubitalji sira - pre svega Francuzi - tvrde, da abed bez sira nije zavrsen, izuzetak cini samo vecera. Oni smatraju da je "sir izjutra i u podne lek, uzitak, a uvece otrov", [er lose c:ini kako stomaku taka i snu. I sam sam to iskusio, narocito treba voditi racuna sa toplim jelima od siral Nismo slucajno svrstali jela od jaja i sira u istu knjigu, 'I'akorsci i ne postoje dve vrste hrane koje se taka dobra slazu, U vecini ovde navedenih recepata, iako u razlicitim srazrnerama, tako reei obe vrste se mogu naci. Kako uz jaje taka i uz sireve mogu se posluZiti razni zelenisi i voce. Vee sam u prvoj knjizi recepata naglasio da treba eksperimentisati, uvoditi

novine, i tome bih dodao jos jedan znak usklika, na kraju recenice. Jela od jaja i sira tako reci je prava umetnost pokvariti, medutim, mogu se pripremiti na bezbro] nacina, a u krajnjoj liniji, a to i nije bas tako zanemarljivo: veoma brzo i relativno jeftina se priprernajul U dodatku receptima moze se otkrrti jail poneki koristan savet, a ostalo je jednostavno kao, redmo ... Ko!umbova jaje! Recepti su p1'ip1'emljeni zc cetiri osabe.

Iseci trake sirme dlana. Na tihoj vatri kuvati dok se ne zgusne. da bude sasvim tanko. Sutradan. koje se sluze posebno. Poznati slikar je ovu supu navcdno smislio radi svoje prijateljice. pOI. Radlom iseei raviole. so i skuvati . gl'ejati na tihoj vatri i kada je voda mlaka u nju staviti grasak.uz nju treba ponuditi neko Lagano glavno jelo. Iorrnirati hlepcic. biberiti. Ako Izmedu ostane vazduha ravioli ce se cesanj belog luka pri kuvanju u supi raspuci. U meduvrernenu prokuvati Iitru i po vode. od sVeZeg graska.1'. Je10 [e ukusno i kada je hladno! Varijanta: . konjaka kocka za supu so biber veza persunovoq lista trapista. vodu odllti i grasak proprati.5 kg 2. 50g 300g 1 dl Ravioli sa sirorn od mesa 300g brasna U supl 4 200g 70g jaja bilo kojeg mekog topljenog pikantnog sira ribanog parmezana litra supe ad mesa iii ementalera 1. te supu sipati na 1 i sve to pirjati da omekne.5dl 50g luka slatke pavlaks rnesnats dlmljene stanme putera sira (ementalera.5 orascic so persunov list Luk ocistiti. Kada je grasak skuvan Ispasrratt gao Na tihoj vatri uz stalno rnesanje grasku dodati slatku pavlaku. vruca. soliti. sa jedne strane na razmacima 4-5 em staviti po jednu kafenu kasieicu krema od sira.u skspres loneu sve to ide mnogo brze. umesiti ad brasna. Sir iseci na tanuk ke reznjeve i staviti u supu koja tiho vri. Dodati malo orascica. igracice Zan Avril. kada se sir rastopi dodati slatku pavlaku. . koja je obozavala i sir i luk. Supa je veoma sita.Takode i od pasulja. Pre posluzenja supu posuti sitno iseckanim persunovim Iistorn. tri cela [ajeta sa malo vode i soli elasticno testo. beli luk. U litru i po vode ubaciti kocku za supu. konjak i sitno iseckan persun. ajdamera) isprzi ti kockice zemil'!ke. zatim drugim krajern preklopiti. a na kraju po ukusu biberiti.JELA 00 SIRA Supa od graska sa sirom 200g 2. sitno Of! kocke iseckan sir (treba potpuno da se otopi). . Prethodno veee potopiti grasak u mlaku vodu.5dl 200g suvog graska (zutog) slatke pavlake kocka za supu tvrdog sira (ementalera. u tom slucaju slatko] pavlaci treba dodati malo brasna i prornesati. Supa treba da bude prilicno gusta. sitno iseckati i sa slaninorn takode iseckanorn na sitne kocke ria pute u prziti da bude staklast. krajeve ovlaziti i spojiti ih. i ukuvati ih u gotovu supu koja vri na tihoj vatri. U med:u vremenu na ul] u Supa od luka a la Tuluz Lotrek 1. te uz niu sluzrti i ribani 5i. ajdamera) 'Topljeni sir dobra izrnesati sa ribanim sirom i jednim celim [ajetom. biber u zrnu so 2 zernicke ulje trapista. zatim teste razviti. Servira se u unapred zagrejanim keramickim Hi zemljanirn tavama. u kipucu vodu dodati kocku.jelo se moza prtpremtti i.

Varijanta: OShO\' za sendvice. kao koktele od rakova. pa pojedinacno doda ti zumanca i na kraju po ukusu 0$0liti. komade hleba. i sve to dobro izmellati. dodavati persunov list iseckan i kap po kap konjak. sve to staviti u vatrostalnu ili zemljanu ciniju. P1'imedba: konjaka biber i so .Uz samo malu izmenu dobicerno i recept za klasicnu Irancusku supu od luka: .posuti ga brasnom pazeci cia se ne stvore gru- . Ovaj umak servira se uz bela mesa (piletinu na primer). ali pikantnl sirevl) Morni umak sa rokforom 4dl 1 dl 100 g besarnsia (vid! na strani 60) rnleka rokfora zurnanceta 40g 150g 3dl votke so biber 2 so Besamel pripremiti na uobicajcni nacin.sir ne ukuvati u supu vee ga sipati na prlene U klasican Mornijev umak stavlja se i oraseic. Uz mesanje.5df 30 9 1 slatke pavlake krern-sira kafena kasika karija Zeleni umak garnirung 100g 200g 2 3cl putera krem-sira velike vezs persunovoq llsta Penasto umuriti krern sir i dodati mu kari. ribu. krompir. Umak veoma prija uz ribu. zelja. i na kraju ponovo pobiberiti. uz stalno mesanje. umaku dodavati izlon'tljeni slr i dobro sve to izmesati. Kad se sir potpuno rastopi malo pomalo doda vati votku. lndonezanskl umak ad sira 2. a dodaje se j gratiniranom povrcu neutralnijeg ukusa. Kada je smesa vel'!psnasta. Poljski umak od sira vsel brasnastl krompir 2dl 50g mleka putera brasna blageg ovcijeg sira (odgovaraju i drugi biagi.treba cia bude gustine kao besamel . na sasvim tihoj vatri. iseci na tanke reinjeve i u serpici sa rnlekom i 1 dl vode. ali ga U ovom slucaju valja izostaviti jer njegov ukus ne ide uz rokfor. po ukusu pobiberiti iposoliti. kao kad se priprema majonez. pa nije bas po svacijem ukusu. ohladiti. cimetom ili safranom. ali.kari se moze zameniti ljutom alevom paprikom. kao sto su praziluk.nuditi uz peeeno pile. preliti sa malo putera. jos dok je topao izmiksati ga i vratiti u serpicu. obareno lisnato povrce (spanac. Po originalnom receptu stavlja se veoma mnogo bibera. zatim pomalo pavlaku pazeci da se ona ne peni. Krompir ocistiti. da bude tek mlaka. Kada je sir otopljen smesu skinuti sa stednjaka. [aja. pornalo dodavati krem-str. Umak ne treba staviti u hladnjak. preliti suporn od luka i oko 15 minuta ostaviti u zagrejanoj pecnici. salata). tj. Ako nam se cini da je urnak redak . Na tihoj vatri dodati puterdobra promesati. je veoma ukusan i kad sa maze na hleb. sargarepa. bilo kojim mirisljavim zaeinom u zavisnosti od toga uz sta cemo umak servirati i kakve boje 2elimo da bude. zatim dodati sir isockan na kockice. dok je jos topao dodati mu mleko kako btsmo dobili redi umak. [er ce se stvrdnuti! . ili U dubljoj ciniji penasto umutiti purer. malo soli i bibera skuvati.

mencici i ponovo ga prokuvati. sitno iseckan persun i izgnjeeen beli luk izmesati tako da se dobije uiednacsna masa. tada na gore navedeni nacin pripremite fondue . malo po malo dodavati rnleko ili slatku pavlaku. Krem sir. mogu se i izostaviti. Varijanta: . przene kobasice. Ovim kremom mogu se puniti i korpice ad Iisnatog testa. lepse. Sir se isitni. kako se jaje ne bi skuvalo. U serpici na slaboj vatri rastopiti puter i mleko kajim je do sada bio preliven sir. Na kraju po ukusu solrti. Kada se mleko dobra zagrejalo dodati sir i uz stalno mesanje ga rastopiti. Zatim nad parom smesu mesati dok se ne zgusne (ako 5 minuta). dobro izmesati i pazljivo mu dodati sneg od belanaca. samo treba voditi raeuna da pri peeenju druge ture korpice ne zagore! Za razliku od ostalih fonduea ovaj se priprerna u kuhinji i tek se naknadno iznosi na sto. sipati u posudu za fondue. alevu papriku. propasiran kroz sito. takode. virsle i barene zelenise. naravno. reeimo) mleka putera velicine oraha iumanceta so biber gomoljika (aka ima) 3 Topli krem od sira 150 9 3 1/2 dl struganog tvrdog sira belanceta pavlake so Ulupati sneg od belanaca sa malo soli. kao preJiv za salate iii uz barena povrca neutralnog ukusa. Pre svega ova] urnak slaze se sa ribom pecenom na rostilju. Uz stalno mesanje kuvati dok sa smesa ne rastopi i postane gust krem. so. dodati sir. zatim namazane kremom ad sira i u vreloj pecnici peci dok ne porumeni. Umak servirati topao uz kuvanu sunku. prelije mlekom i petnaestak minuta ostavi da stoji. jer to zavisi od toga do koje mere je krompir "brasnast". U narnascen pleh poredati reznjeve hleba namazane prethodno puterom. Engleski fondue sa pivom 300g 100g rnesanop tvrdog sira (maze jednim delom dimljeni sir) putera Pari ski umak od sira 30g 40g krem-sira kravljeg sira veza oersunovoq cesan] belog luka orascic clrnet aleva paprika karl so biber 1 dl mleka iii pavlake lista na vrh noza Ijule aleve paprike kasika senla so biher V2 dl piva (ako je moguee cmog) Sir nastrugati na treniei (grubljoj strani) ili ga iseckata na kockice. Serpicu skinuti sa vatre i po[edinaeno dodavati :2umanca uz stalnc mesanje. biber i pivo. kravlji sir. uz jaje. Pariski umak specijalitet je karakteristicnih restorancica sa leve strane Sene. biberiti. posuti odozgo Iisticima gomoljike (ako ima) i odmah servirati uz przene kockice hleba. malo cimeta nikako. Za(:ine dodavati po sopstvenom ukusu. da bi se dobila smesa srednja gustine. soliti tsk ria kraju. U posudi za fondue rastopiti puter. U krem se umaeu przene kocke hleba ill komadi(:1kifle. kuvana mesa. medutim. Neki ad zaCina. Francuski fondue 200g 2dl tvrdog topivog sira (em ental era.ako fondue zelite da servirate bogatije. Sir i mileram se malo soli. senf. Da Ii treba dodati brasno Ili ne tesko jereci. jer on daje jelu karakteristiean ukus. Mora se voditi racuna da vatra ne bude suvise jaka.

staviti serpu. Sluii se uz przene kocke hleba. malo tanka iseckanih gcmoljika. dornaeica taka reci nema nikakvog posla oko vecere.' Vatru sasvim smanjiti i fondue se vee moze jesti. I 40 9 suvog belog vina pirincanog tresnlevaee orascica so biber iii kukuruznog brasna limunovog soka Svajcarski fondue (Neuchatel) 500 9 112 tvrdog topivog sira (recimo emenlaiera) litre suvog belog vina tresnjevace beli luk biber gomoljika (ako ima) so 1/2dl '/2 dl Gorionik na spil"itusnoj grejalici podesiti na tihi plarnen. svinjsko pecenje. keleraba.koji se zamaee u sir. iseckane virsle. sargarepa. medutim. Servirati vrelo. dodati sok od Iiznuna i ora§ti~. Poklopiti zemieke sesiriCima. Odresci pecenice u umaku od sira 800 9 2 make peceniee velika glaviea crnog luka oesnja belog luka ulja soli bibera grancica sveieg ruzmarina (iii kafena kasicica samlevenog) . Kada je sir potpuno rastopljen do dati pirinC:ano ili kukuruzno brssno pomesano sa rakiiom. Sve vreme mesati. To bi bila klaslcna varijanta. staviti u njih nekoliko kasika fonduea. Stanovnici Vaduza tvrde da [e ovaj recept za fondue stariji od onog Iz Neuchatela. a osoba koja slucajno ispusti komadic naboden na viljusku. rotkvice. Svajcarski fondue II (Vaduz) 600g ementalera iii nekog drugog lako topivog sira (po originalnom receplu priprema se od "Gruyere") malo putera eesan] belog luka 'j. staviti iseckani sir. parizer. po ukusu soliti. i prelrti sa nekoliko kapi konjaka. rastepiti u njoj maslac. Potpaliti spiritusnu Iampicu ispod serpe i kuvati sve dok se sir potpuno ne rastopi. urnasto hleba mogu se umakati i druge poslastice Iseckane na kocke.moze se spremiti od vi~e vrste sireva. Odseci gornje delove zemicki.i drzite ga na toplom. i kad pocne da vri polako. krastavci. .i jos nesto je veoma vazno. uz stalno rnesanje dodati tanko iseeeni sir. biberiti. biberiti. te ostatak Ionduea. Kod Svajcaraca fondue se jede kolektivno. te ih staviti u pecnicu i desetak minuta peel. Sluzi se uz kockice hleba przene na puteru. odozgo diigericu. l po ukusu pobiberiti sveze samlevenim bibsrom. dimIjene kobasice. i svako od prisutnih za stolom obavezan je da prornesa sir koji se kuva na sredini stela. na kraju po ukusu soliti. dodati zgnjecen beli luk i vine. 1/3 recimo moze da bude od dimJjenog sir-a. Uz fondue se pije belo vino. vino i rakiju. ::maci onaj pravi! Varijanf. atmosfera je Intirnna . na primer: [abuke. isitniti i sa nekoliko list ova kadulje na puteru isprziti 200 g pilece dzlgerice. placa bocu vinaFondue-vecere su veoma vesele.a: Posudu aa fondue dobro natrljati prepolovljenim te~njevima beJog luka. izdubiti ill. U meduvrernenu -oprati. kuvani komadici piletirie itd.

.

U slucaju da voda ispari. Meso izvaditi iz soka ad pecenja. naliti malo vode i pod. dinstati.poklopcem peci. sa [ezika skinuti kozu. Na kraju vratiti reinjeve mesa u umak. U meduvremenu izgnjeciti sireve. doliti drugu. Veorna je pikantno i situ jelo! Upozorenje: pasteta ad sardina j kaprun su inace prilieno slani! . uvezati ga kao sunku tankim kanapom. blago posoliti.. dodati soku od pecenja i 8-10 minuta polake kuvati. ruzmarin. bareni pirinac.ZII umak: 50g 50g 150g 1 dl rokfora ovcijeg slra kuvanog. neposredno pre serviranja ubaciti u urnak sitno iseckanu vezu persunovag Iista. ruzmarin ukloniti. U soku od mesa iz. iseci na tanke rezance. dodati kaprune i sve to pomesati sa sokom od pecenja i ponovo prokuvati.gnjel:iti luki beli luk. susenoq svinjskog jezika slatke pavlake zrna kapruna riblja pasteta veza persunovop lista 10-15 Meso oprati. Uz ova jelo serviramo krompir-pire na puteru. posuti biberom. dodati na kriske isecen crni i bell luk. pornesati sa pavlakorn. naglo sa svih strana zapeci. krokete od krompira. jos jednom dobra zagrejati. ukloniti kanap i iseci ga na tanke reznjeve.

[aja. izgnje(:iti.Posna faslrana snlcla sa sirom i ribom 2009 300g 2 30g sarcina u ulju kravljeg sira cela jajeta slruganog tvrdog sira lista veza psrsunovoq brasno so limun de cvrsta. aka se ucini mekom treba dodati malo struganog sira. malo ih istanjiti. po ukusu soliti. strugani Pasne fasirana snicla sa sirom i rlbom . Servira se vrelo. Masa treba da bui dodati sir. Mokrim rukama formirati loptice. a ukrasava lcriskarna Iirnuna. uvaljati u brasno i na malo putera ili margarina sa obe strane prziti dok ne porumeni. sir. i dobro izmesati. iseckan persun. Zato. putera iii margarina Pohovana taslrana sntcla sa sirom 400g govedine glavica cmog luka srednje velicine jOlje cesanj belogluka na vrh noza aleve paprlke Ocediti rtbu. staviti [e u dublju ciniju.

biber. alevu papriku. t na umerenoj vatri dinstati snicle dok ne omeknu i dok sok ne uvri. po dve snicle sastaviti. eventualno dodati jos jedno zumance. U dubljoj cinij. izgnjecen beli luk. malo ill pritisnuti. strugani Iuk. dobro izmesiti mleveno meso. U sok u kojern su se przile snide sipati vino. preko njih nastrugati malo "rokfora". Vlaznirn rukarna formirati paran broj veoma tankih. Kare sa sirom i paradajzom 8 4009 1009 5009 1509 komada karea bez kostiju mesnatog.so biber veza persunovoq lista 50g 100g 50g 1 dl slruganog pulera tvrdog sira rokfora iii nekog drugog pikantnog sira suvog belog vina Poslusiti uz SVezesalate. ovaLnih snicli. krornpira ne suvise zrelog paradajza dimljene slanine veza persunovog lista topljenog masnog sira . so.[elo se maze pripremiti i od ostataka kuvanih mesa. sitno iseckani persun i jaje. u tom slueaju treba ga malo jace zaciniti. Primedba: . strugani sir. uvaljati u brasno i sa abe strane na puteru prziti.

Pre serviranja preliti sa 2 dl vrele pavlake. dodati pire od paradajza. na krompir poloziti meso. pobiberiti. tek toliko da se sir otopi. prebaciti preko mesa zatim abe strane. Krompir u ljusci dopola obariti. i u malo zagrejanoj pecnici peci jos 20-25 minuta. mleveno meso i sir i sve to na blagoj vatri krckati dok sok gotovo sasvim ne uvri. posoliti. Vatrostalnu ciniiu oblositi reznjevima alanine. ostaviti nekoliko minute.mleveni bosiljak ruzmarin vranilova Irava so biber ulje Meso oprati. Po ukusu soliti i biberiti osta- . !rapisla iii ajdamera) supene kasike pirea od paradajza mlevenog mesa (ostataka od pecenja iii kuvanog mesa) kocka za supu 50g 2dt putera ulje suvog belog vina so biber 2 100 9 viti da se ohladi. sve dok paradajz malo ne porumeni. i na ulju sa abe strane zapeci i ostaviti 11a stranu. na sasvim tihoj vatri peel dvadesetak minuta. evrsto ih uviti (poceti od korsna. na meso naslagati komade stra i vraUti u pecnicu. Tada skinuti foliju. cvrsto prekriti fOlijom. i u zagrejanoj pecnici. Preliti uljem. zatim puniti listove kelja. Preliti sokom od peeenja. lako topivog sira (ementalera. 2 dl slatke iii kisele pavlake Listove kelja dobro oprati u vise voda. doliti vino. preliti sokom. U serpu staviti 1/41 vode i kada pocne da vri otopitiu njoj kocku za supu. blago nasoliti. dok je jo1i toplot Sarma od kelja sa sirom 12 300g listova kelja srednje velicine tvrdog. Na kraju. posuti mlcvenim zacirnma. oljustiti i iseci na krugove.i peCi sledecih 10-15 minuta dok ne perumene. a zatirn sve to preklopiti reinjevima paradajza . zatim ih ocediti i na kuhinjskoj krpi dobro osusiti. Ukrasiti seckanim persunovim Iistom i posluziti odrnah. Sir iseckati na kockice.. Belim koncern ili tankirn kanapom povezati sarme i slotiti ih u pleh prethodno dobro namazan puterom. Voditi raeuna da se sarrnice ne prepeku. slatke ill kisele i odrnah jesti. i uvit! sve do kraja). popariti ih vrelorn slan om vodom. u vodi. povrh slanine rasprostrti krornpir. malo tzlupati. obrisati.

izgnjecen beli Iuk. Ovo jelo [e zaista ukusno samo aka se pcsluzi veoma hlad- no. dodati malo ulja. ukrasiti kiselim krastavcima i kruzicima zelene paprike. U meduvrernenu sprerniti srnesu za pu400g 1 dl Mleveni slozenac sa sirom mlevene govedine zsmrcka mleka -- . vratiti odozgo poklopce. posoliti ako treba. Napuniti paradajz. odseci gornji okrugli deo. izdubiti ga. - ---- - ----- --~ -. kako bi masa postala zitkija. te poloziti na izdubljenu stranu. ali ne suvise zrela paradaiza ovcijeg sira mesnate zelene paprike veza persuna cesalij belog luka kiseli krastavac srednje velitine ulje biber njenje. dodati iseckanu zelenu papriku. blago posoliti. kao prilog lIZ natur snide i ostala so Paradajz oprati. iseckan persun. Izgnjeciti sir viljuskom. Hladiti u frizideru. pobiberiti i dobro izmesati da bude penasto.Paradajz punjen oveijlm sirom 4 250g 2 veta. Odlieno prija pecenja. .

Sluzi se uz bareni pirinac i salatu. Sir izribati na grubom delu trenice i dodati jos toplom besamelu. izmedu dve peeurke staviti kruzno izrazan rezanj sira (iseei ga ~a!:iomHi modlom za pogaeice). bareno povrce preiiveno puterom: hladno i toplo pod[ednako [e ukusno. 150g 250g 12-16 ementalera iii nekog drugog tvrdog sira mesnate. Ulupati jaja sa sirom. slaninu tanka izrezati. pa ostatak mlevenog mesa i povrh svega malo putera. Pleh u obliku srnecih leda dobro narnazatt puterom. zatim dodati sir. tursijom ili kiseljenirn vocem. Servirati UZ salate. odozdo lupiti plehom 0 plocu stela (vidi pripremanje nabujka) i tridesetak minuta peci. zatim je dobra iscediti. i smesu ohladiti. biberiti po ukusu. Posuti seckanim persuncvirn Iistom i preliti tartar sosom. biberom i uvaIjati pecurke. suve slanina kockica hleba nekoliko glavica. 200g kravljeg sira veza persunovoq puler mrvice 16 llsta Pohovane pecurke sa sirom vecih samplnjona reznja ernentalera jaje so biber prszle ribana kora limuna utje 4 1 Zemicku natopiti u mleku. Raznjici sa sirom . sa svezorn salatom. ukiseljenog srebrnjaka 1-2 2 kisela krastavca jajela krompira srednje velicine rainja duzlne oko 25 em (koji uspravno mogu da stanu u pecnieuj luka Besamel 50S pripremiti na uobicajeni nacin. dva cela jajeta i ribanim sirom. dodati orascice. i usuti masu u pleh. dodavati jedno po jedno zumarice. osu~iti i skinuti im stabljike (mogu se upotrebiti za supu ill nadev). bibertti po ukusu. 2 dl tartar sosa veza persunovog lista Nabujak od guscije dzigerice sa sirom na naeln Marije Terezije 200g 200g 4 ementalera konzerviraneguscijedzigerice jaja orascica so blbar putera velicine oraha prezle 2dl nesamel sosa (vidi stranu 60) Peeurke dobro oprati. Izvaditi ih iz ulja i stavtti na upijai::. umutiti i dodati besamelu. Servirati odmah. Svaku . krastavce debljine prsta. te u dubokorn i vrelorn ulju pr~iti. napuniti pclovinu pleha smesom od mesa koja je prethodno pomesana sa 1 jajetom. zatim pecurke jos uvaljati i u mrvice hleba pomesane sa ribanoro korom Iimuna.3 80g jaja tvrdog struganog sira cesan] belog luka so biber nom. u dubljoj ciniji izrnesiti sa mlevenim mesom. posuti prezlama. Na umerenoj vatri peci dok ne porumeni (oko 1 sat). Scliti. Puterom zamastiti kalup za tortu sa supljom sredi- 2 iii 4 4 Sir iseci na komade velicine 2x2 santimetara. U drugoj posudi dobro izrnesati gugCiju dzigericu. te belim lukom. kompote sa sircetom. posuti mrvicarna hleba. hleb takode iseci na kocke velieme sira. u obliku venca. Soliti. i malo ih stisnuti.

.

[elo [e ukusno i kad [e hladno. i na vlaznoj dasci za mesanje. ocediti. luk. kako bi stajao uspravno. Do ssrviranja krokete dd:ati u toploi peenici . kada se Ispeku povaditi ih na upijal:. mesane sezonske salate ili tal' ta r sos. ali i ne iscuri. Ostaviti masu od pirinea da se potpuno ohladi. Za to vreme pilinai:! ne treba rnesatf Izvadivsi ga iz pecnice dodati ribani parmezan. iii plo1::i stela razviti kao teste. umociti u njih nanizane raznjice i zabosti ih u po Kroketi od plrlnea sa sirom 500g 60g 1. debljine 1 em. Servirati zajedno sa krornpirom umotanim u Ioliju. pa kad se masa dcnekle ohladi dodati dva cela jajeta. a zatim u mrvice od hleba.5 50g 250g pirtnca putera litra supe od mesa (moze i od instant kocke) ribanog parmezana Ivrdog. preliti suporn i kuvati dok ne provri. Peci u dubokom i vrelom ulju. ako treba dosoliti. 3 Kruske sa sirom 150 9 4 raznih tvrdlh. zatim u zagreianoj. topivlh sireva kruske Ists velicine zumancs orascic so biber Sir iseei na sitne kockiee. obrisati. toplo.. U jednoj einiji ulupati jaja. mesane sezonske salate. pobiberiti i posuti mlevenim ora~1::iCima. Nap omena: .koeku sira uviti u po jedan rezanj slanine. na puteru zagrejati. lsto to uraditi i sa reznjevima sira debljine pola santimatra. i malo ih stisnuti. a jaje postane rumeno.Jelo je zaista ukusno same ako se sluii sveze. Kruske zatirn napuniti. masnog sira jaja mrvice urje so jedan krornpir zavijen u aluminijumsku foliju. poredatl ill na vatrostalnu ciniju i u zagrejanoj pecnici peel oko 15 minuta. po ukusu posoliti. Pofezne (moze) sa sirom 8 1-2 1-2dr 4 kriski zur-vekns iii tost-hleba jaja mleka reznja ementalera sira iii nekog dimljenog iii 1-2 supene kasike pirea od paradajza gulas krerna so puler iii margarin . Sluzit! odmah. krastavce naizmenicno nanizati na razanj. Toliko je vremena dovoljno da se sir umotan u slaninu malo otcpi. izdubiti kostice i oko polovinu kruske (cia zld kruske ostane debljine oko 1 santimetar). vreloj pecnici peei 20 minuta. Casoro srednje velicine iii modlom za pcgaeice izvaditi kl'u'bce precnika 3-4 santirnetra. Zatim spojiti izmedu dva kru:H6a pirinca jedan krug sira. zattm ih uz kocke hleha. iZmdati. pomesati Sa i\umaneem. Pailjivo ih prsvmuti na drugu stranu da se ne raspadnu. a maze da zameni desert od sira: Pirinae oprati. pazeci da se raznjici ne prevrnu.) Sve to pafljivo staviti u zagrejanu pecnicu. uz sveze. Kruske oprati. Uz ove krokete moze sa servirati ukiseljeno voce. PreostaJo jaje ulupati i uvaljati kruzice. uaduz preseci ria pola. Na umerenoj vatri peCi petnaestak minuta. Izdubljeni mesnati dao voca dodati srnssi od sira i [aja. (Krompir je potreban sarno da bi se u njega zabo razanj.

.

Jedan dec slra naribati za ukrasavanje. mekih listova sal ate so biber oraMit vezica snidlinga suvog belog vina na vrh noza seter u prahu joguna Jabuke oprati. sipati [edan slo] palente. sargarepe. Kad griz primi svu vodu. uglavnom je potreono na [edan deo kukuruznog griza staviti 3 dela vode. Odozgo [abulce posuti ribanim sirom. Dodatl opranu. dodati mu iseckan Hi. ali i hladno jelo je veoma ukusno! Proleena torta od sira 4009 200g 2009 100g 3 1 dl Jabuke punjene sirom zamrznutog lisnatog testa zamrznutog rnesanop povrca (graska. listcvima zelene sal ate iIi reznjevima zelene paprike. kao prilog uz varivo. PosIednji sloj neka bude palenta. Vatrostalnu <:!i. sve to na tihoj vatrl kuvati dok se sir potpuno ne otopi. i umociti u ulupana i posoljena jaja. i persunovim Iistorn. Na momenat ih umociti u hladno mleko.fIleb seci tako da dye kriske ne treba do kraja razrezati. u tankom mlazu ukuvati kukuruzni griz. aka su crvene. vazno je da su boje kontrastne. kelerabe. Za vreme kuvanja ne sme se vise dodavati ni so ni voda! Da bi se dobila pal uta srednje gustine. U posoljenu kipucu vodu. zatirn krema od sira. Maze se sIuziti j kao sarnostalno jelo uz puna salate ili. obazrivo da se jabuka ne prcbusi. U drugo] I::iniji izrnesati jogurt. kamembera) mleka Jabuke punjene sirom 4 'h 250 9 4-5 \12 dl 1 dl velike kiselkaste jabuke limunovog soka ementalera iii trapista mladih.:ice. na vatri srednje [acme peci dok ne porumeni (45-50 minuta). kad sa odvaja od stranice serpe. malo setera u prahu I na kraju dodati vine. ali (:Vfsto spojiti. a na kraju mleko. Dok se palenta polako hladi na puteru staklasto proprziti sitno iseckan crni luk. a ostatak iseckati na kocke. kako bi se dobila 4 komada hleba kao neka vrsta "tor-biee". ocedenu i na tanka listice iseckanu zelenu salatu i snidling. Ako je potrebno moze se dosoliti. karfiola) kravljeg sira tvrdog sira jaja slatke pavlake putsra velicine oraha so biber . i tako sve dok sa ne petrosa svi sastojci. staviti u njih po komad sira. ka!iil::icorn ili nozem ih izdubit! (tako da zid [abuke ostans debljine aka 1 em). Ako su jabuke zelene ukrasiti ih paradajzorn. Sluziti toplo. Jabuku i izdublj ni deo jabuke utrljati sokom od limuna da ne potamni. U vrelom puteru Hi margarinu peel dok ne porurnene abe strane. uz stalno mesanje. dve kriske oprezno. Do serviranja drzati na hladnorn. Erdeljska palenta sa sirom 300g kukuruznog griza litra vode so 100g 200g Y.nijuamazati pun terom. Ostatak putera staviti odoego i u zagrejanoj pecnici. ciji vrh je namazan kremom za gulas iIi paradajz-pireom. ora~(. dl putera mala glavica crnog luka pikantnog sira (rokfora. i na [ako] vatri. uz stalno mesanje kuvati dok potpuno ne omekne. tzdrobljen sir. gnz je kuvan. takode sitno iseckan. Sve to dobra lzmcsati sa sirom i tom masorn napuniti [abuke. i oseu se slatkasti mitis. so j bibsr.

iii mesnate slanine putera so. 2 [ajeta. samo treba vodi ti racuna da ih iseckamo na kockice . Namazati ga topljenim puterom i staviti povree. i staviti u dublju ciniju. brasno biber lisnalog testa 50" . Pleh namazati puterom. i pavlaku kao i so i biber. Dodati mu izmrvljen kravlji sir. posuti brasnom i staviti izvaljano testo. i u zagrejanoj pecnici peci da porumeni (35-40 minuta).jelo se maze pripremiti i ad sveieg povrca. Odozgo testo premazati ulupanim jajetom. Kada se Iisnato testa otopi razvuci ga U obliku kruga taka da nakon postavljanja tepsije krajevi budu dovoljni da se jos jednom pleh prekrije testorn. ali oprezno prornesati.Zamrznuto povrce bez otapanja bariti u slanoj vodi dok ne omekne. te pokriti ostatkam testa. na tanke listice isecen tvrdi sir. Napomena: iste velicine. Sve to dobra. kuvati ga u slanoj vodi i dobra ocediti. aka vada ne ispari dobro ga ocediti. inace ce testa da se pokvasil Francuska pita ad sira 400g 100g 100g 100 9 20g 20g 1009 zamrznutog krem sira tvrdog sira kravljeg sira suvog groi:da plnjota iii Ijustenog badema kuvane sunke. Servirati to plo Hi mlaka.

moie se puniti peeurkama i povrcem. "Rummy club" 4009 1009 4 ribanog sira tipa parmezana brasna cela jaja prezle so biber ulje Umutiti 3 jaja. kravlji sir. pokrrti kornadima sunke ili slanine. Pita se sluzi odmah. na dasku za mesanja staviti vecu kuhinjsu krpu. ali prvih 20 minuta pecnica se ne sme otvarati. Ako nam se ucini da 'ce gornji dec pite suvise da se iSU5i. priIicno tanka. poloziti na prethodno narnascenu tepsiju oblozenu namascenom alu-Iolijorn i u zagrejanoj pecnici peei dok ne porumeni. so. U dubljoj ciniji penasto umutit. a moze i pola-pola. namazati ga mlekom. Premazati puterom.i krem-sir. biberiti. nju posuti brasnorn i teste razvuci na krpi U obliku pravougaonika. topla. po ukusu soliti. prethodno dobra oprano osuseno suvo grozde. grubo iseckan badem (ili pinjole) i tanko iseckan sir. brasno u obliku piramide staviti na dasku za mesanje i dobro ga .Francuska pita ad sira Testo otopiti. Pornocu kuhinjske krpe sto cvrSee testo uviti U obliku potkovice. dobro promesati i ravnomerno rasporediti masu na testu. Varijanta: . dodati sir.

so.'eba da izgleda kao testa za hleb. dodati biber. bez pritiskanjal Na kraju premazati zumancetom i u zagrejanoj pee- nici. kamembera) krem-sira iii ovcijeg sira kravljeg sira jaja slalke pavlake luka malo mleka ulje puler vellcine oraha puler Potrebno je oko 15-20 kalupa za tortilete (iste su kao kalupi za kuglot. inace je dovoljno izgnjeciti ga samo viljuskom. tako da se krajevi mogu presaviti. posuti biberom.urriesiti sa ovirn sastojcima. na malo ulja i mleka ga przitt. Staviti ih u kalupe. pcstaviti njime namascen kalup za tortu (ne treba ostaviti ivicu) donji dec testa viljuskorn izbockati i posuti sunkorn iseckanom na rezance. Preostalo jaje umutiti. i sve to sipati na testa. uvaljati u prezle i u dubokom i vrelorn ulju prziti. umociti U njega testo. kravljirn sirom i jajima. posuti brasnom. medutim. krem je veoma sian) krem-sira slatks pavlake jabuke reznjeva sunkarice reznjeva sira pulera kriiiki hleba Teste otopiti. dodati . Kolieina [aja bi trebala da bude dovoljna da testo bude dobro. i na kraju dodati 2009 1 dl 2 8 8 30g 8 8 polovina oraha Vitaminski sendvic slatku pavlaku.i u zagrejanoj pecnici peei (25-30 minuta). krajeve testa presaviti. Tl. na trenici rzrendati dva Iuka. Hi iseckati na male komade. tj. Tockicem iseckati testo u obliku rornbova i1i kocki velicine 5-6 ern. staviti ga u dublju einiju i dobro ga izmesati sa krern-sirom. Sireve izrendati na grub om delu trenice. Servirati toplo! Ovo jelo nudi se kao grickalica uz pice. testa dobro izmesiti i razvuci ga da bude debljine oko 1 em. Po ukusu soliti. Kalupe namastiti putarom. solju. dosta tesko: Ne treba ga jesti za veceru! Korpice sa sirom pecene u kalupu [za sest osoba) 400g 400g zamrznutog mssanoq so blber zumance testa za lineer sira Torta od sira sa sunkorn i kravljim strom "Quiche lorraine" 400g 1009 100g 100 9 100 9 4 1 dl zamrznutog testa za llncer stisnjene sunke: $unkarice pikantnog slra (rokfora. odozgo nadrobiti malo putera . samo sto su male). Jelo je veoma ukusno. pazljivo ih izvmuti iz kalupa i servirati tople. Medutim. stavitl na upijae i drzati na toplom dok se sve ne Isprzi. zreo. Izvaditi iz ulja. a ime je dobilo po [ednorn cuvenom londonskorn kartaskom klubu. a nije mu mala prednost §to se mogu iskoristiti i ostaci raznih sireval 2 orascic so biber 2 Vitaminski sendvlc kasike krema od zeleni (paznja. malo orascica. Ako sir nije dovoljno mekan. ali samo ovlas. Servirati toplo iIi mlako . ako nam se ueini da je tvrdo (recimo jaja su mala) treba dodati malo vode. U meduvremenu. razvuci ga sasvim tanko. biberiti. Vaoma [e ukusno [elo. Zamrznuto teste otopiti. postaviti testo i dopola napunltl sirom. na umerenoj ternperaturi peci (oko 30 minutal. iseckati ga na kockice. Kad se korpice ispeku. razviti ga na ne suvise tanki okrugli list. teekieem za secenje testa iseckati cetvrtaste kornade.

.

. jaja. zatim debelo namazati . dodati jaja i. po ukusu soLiti. i komad oraha. medutirn. Staviti teste u ciniju. rastop]jeni puter. po jedan rezanj jabuke. zatim sve to pomesati. sunku i sir. na svaki komad testa staviti po kasiku mesa vine sa sirom. Sir i persunov list sitno iseckati. Povrh toga staviti sunkartcu.umesto u ulju torbice mogu da se peku i u peenici. jer ce pucil U dubokom i vrelom ulju torblce peci sa abe strane dok ne porumene. kvasac rastopljen u mleku sa secerom i sve to dobro umesiti. Paznja! Za vreme peeenja torblce prilieno narastu. doda ti [aja. Komade hleba sa obe strane Isprziti. taka da testa bude i na stranicama pleha. postaviti njime namaseenu i brasnorn posutu dublju tepsiju. oljustiti ga j jo~ topao iz~e1!i ti. po ukusu soljen j biberen dobro umutili i dodati. i na toplijem mestu ostaviti da uskisne (oko 2 sata). preklopiti testo u obliku torblce. krern-sir i slatku pavlaku penasto umutiti. U pecnici peci na srednjoj ternperaturi dok sir ne porurneni. sir. spojiti. malo pritisnuti. i u zagrejanoj pecnrci peci na umerenoj temperaturi dok ne porurneni (40-45 minuta). biberiti. To~kicern za se~enje testa iseci pravougaonike velieme 12x 15 em. so. ribani sir. sve to staviti u dubJju l:iniju. rezan] sira. mleko. Razvuci ga sasvim tanko. 100 9 ovcijeg sira cesan] belog luka (moze se i izostaviti) Za teste: krompira brasna 50g 2dl ribanog parmezana (iii nekog sli6nog sira) besarnel sosa (vidi strana 60) . vcditi racuna da u njima ne ostane vazduha. Kad je kvasac sprsman pornesati ga s brasnorn. razviti ga na dasei za mesanje. pa trebaodjednom peci same 2-3! Primedba: Skuvati krompir sa Ijuskom.Krern od zeleni. usuti nadev. stranice namazati uljern. ako je potrebno. Kada se testa diglo.kremom koji je pripremljen. u namascenom plehu. pokriti ga kuhinjskom krpom. uz malo vode zamesiti tvrdo teste. Servirati toplo. spoji ti sa brasnom. tanko namazati puterom. tada ih treba premazati ulupanim zumancetom! B Topti sendvici sa ovcijim sirom kriski hleba za sertdviee reznjeva kuvanog susenog nareska B Pastirska tepinja 300g 3009. U meduvremenu pripremiti nadev: isitniti nareske. a polovina mozs da bude pikanlnija) ribanog sira (istog kao cela jajeta mleka so lisla biber sto je dada! testu) narezaka 2 20g jaieta kvasca malo mleka kocka secera veza persunovog so biber ulje 2 1 dl Pripremiti kvasac sa malo mleka i kockom setal'a na uobi~ajeni naein kako bi se podigao. 50g ribanog sira (ernentalera iii parmezana) cslo jaje kvasca mleka kocka secera so 20g Jermenske torbice sa sirom 300g 200g tvrdog sira brasna Za nadev: 500g 50g 150g 50g dobro zacinlenih barene sunke (praske sunke) sira (polovina slatkasta.

po ukusu solrti.2dl Kuglice (okruglice) sa sirom pikantnog sira (rokfora. i dok su jos tople dobro ih natrljati belim Iukom. medutim. 4 1 dl 2dl mtska milerama (kisele pavlake) eela JaJeta kasiciea senla so biber buter 2 Topli sen~vici sa sirom i sunkom 8 80g 4 4 2 50 9 %I kriski zur-vskne. konjak i.povrh slozenca moze se staviti i nekoliko rei- so supena kasika senfa Penasto umutiti 60 g putera sa senfom i time namazati kriske hleba. Sendvici su pogodni za dceek gostiju. da bude tek mlak. a zatim u grubo iseckan orah. i namazati besamelorn. i preliti mlako. ne suvise tanke kriske hleba ispditi bez rnasnoce. Uz ovo jelo najbolje prijaju sezonske salate ih paradajz. dodati tobasko-sos ili krem od paprike. 100g Siozenac sa sirom 8 200g kriski zur-vekne ementalera cesnja beloga luka iii razenog hleba U 6niji pomesati sir i puter. sir sa solju njeva przene slanine. kriske hleba poredati na dno jednu do druge. jakoj vatri peci dok mleko ne ispari. putsra reznja barene sunke iii nekog drugog nareska lste velicine kao sto je hleb reznja em ental era jaja ribanog sira mteka iii hleba za sendvice Lepe. kamembera putera konjaka malo tobasko-sosa paprike oraha slatka aleva paprika so biber iii krem ad Ijute iii kvargle) Besamel sos pripremiti na uobieajeni nacin. dodati ribani sir. iseeene u obliku petlove kreste. ribani sendvice. Na eetiri parceta hleba poloiiti po reianj sunke i sira pa pcklopiti preostalim hleborn. taka da ne kaplje sa strane. ako ocekujete goste! Varijanta. dobice prijatan dimljeni ukus! Na umerenoj vatri pect desetak minuta i odrnah servirati. Uz sendvice posluziti sezonske salate ill tursiju. Sluzi se uz kreker ili reznjeve kruske prelivene limunom. dok su sendviei jos topli. nil. Hlab preliti osoljenim mlekorn. dobra umutiti Jaja. Do serviranja kugnce drzati na hladnom. ohladiti gil. biberiti.' . U namascenu vatrostalnu tavu poredati sendviee. Slozenac u pecnici preliti. Nakcn toga od smese praviti kuglice iste velieine. peci dok ne porumeni i toplo servirati. .so biber putera velieine oraha persunov list 150 9 100g 0.penasto umutiti sa jajima. U meduvrernenu pripremiti preliv: pavlaku . Na kratko vreme (15 min uta) smesu staviti u hladnjak. i u zagrejanoj pecnici. Ukrasiti persunovim Iistorn i odmah slufiti. dodati mu ovciji SIT i dobro gil.jakoj vatri peel desetak minuta. pravilns. zatim jos deset na urnerenoj vatri. red sira. predlazemo da beli luk lzostavite iz recepta. po ukusu soliti. izgnjecen beli luk. aka ne poznajete ukus svojih gostiju. U unapred zagrejanoj pecnici nil. izmesati da ne bude grudvica. na svaku staviti po rezanj nareska. Zgodno jelo. unapred se mogu pripremiti i peei kad je potrebno. slagati naizmenicno red hlaba. U vatrostalnu {!iniju namascenu puterom. aka ie potrebno malo soli. uvaljati ih u alevu papriku. Vecu i plicu vatrostalnu Ciniju namastiti. biberiti i dodati senf.

K ~. sledeci nacin: Nil.dok se testa ne cdvoji od zida serpe. brzo izrnesati . Kada se malo ohladi dodati jedno po [edno cetiri eela jajeta. Zatim vee potpuno hladnim krofnama ostrirn nozem odseci vrhove i napuniti ih kremom od sira. uobieajeni naein prtpremiti be- . koji se sprema nil. ali krofns ostaviti unutra jos 5-8 minuta. dodati brasno. iskljuciti pecnicu. zatim krofniee prernazati ostatkom jaja. U zagrejanoj.rofnice Za testo: 80g 110g 5 sa sirom putera iii margarina brasna celih jaja soli na vrh noza Za krem od sira: 3dl 150 9 besamsl sosa (vidi stranu 60) ementalera sir) zumanceta putera SO aleva paprika (polovina moze biti i dimljeni 4 100g Puter i 1 dl posoljene vode staviti cia provri. pazIjivo. pola sata testa ostaviti da se odmara tako na plehu. jer ce teste splasnuti). jer se tad a teste nece dici. dobro izmesati. vreloj pscnici peci dvadeset minuta (vrata pecnice se ne smeju otvcriti. jer od toga. da jaje ne kane na pleh. Kada nam se eim da su krofrie dvostruko porasIe. zavisi vazdusastost krofni.i uz stalno mesanje kuvati . Na namascen pleh na razdaIjini ad 4-5 em kasikom stavljati male gomilice.

Sir na male kocke. iseci na kornadice debljine prsta. salatu preliti tek neposredne pre serviranja. vinsko sirce.rsle skuvati. Vi. -. ~.ovim kremom rnozerno puniti i rE. iseckane i osusene pecurke na sitne Iistiee.eke od lisnatog testa koji se mogu kupiti. Preliv do serviranja drzati u Irizideru. Krem ad sira kojirn se puna krofnice posuti alevorn paprikorn i ribanim sirom. (energteno rnesati kako se jaja ne bi zgrusalal) zatim ohladitl. seri. a krajeve urnoeiti u ribani sir. Preporueuje se onima koji drze dijetu. Pripremiti preliv: ulje. Puter dobro urnutiti. lukom. inace. Varijanta: . jer salata sadrZi sve potrebne vitamine neophodne organizrnu. [er ce. Do serviranja drzat! na hladnom mestu. paprikom) izmesati. iumancn i so. kasiku po kasilw dodavati besamel 50S sa sirom i penasto umutiti. ocediti. oprane. uvenuti. ali ne u Iriziderll. i u dubljoj ciniji zajedno sa ostalim sastojcima (kaprunom. 4-5 komada crvene krsele paprike par virsli suvog serija iii suvog vina ulje vinsko slrce iii limun Y2 dl so biber Nicanska salata 200 9 ementalera iii nekog drugog tvrdog sira tvrco kuvana jajeta marinirana sarnpinjona glavic:a zelene salate kapruna mariniranih lukcica 3 2 1 Salatu dobra oprati.~ . so i biber izmesati. ohladiti. L( jo~ topao usuti sir. iskidati je na sitne komadice. i veoma je sita . [aja iseci na kolutove.Nicanska salata samel 50S.

.

2 2 '12 dl Y2 dl 100 9 Kriske hleba isprziti na puteru. Salatu pre serviranja staviti na sat-dva u trizider. U principu salati sa paradajzorn nije potrebno sirce. kako bi se ukusi dobro sjedinili. ovorn prilikom nije na odmet dodati nekoliko kapi limuna. ali tvrda paradajza ulje biber mala glavica luka Cukini oprati. preliti sa malo rastopljenog putera i zapeci u peenici. Odmah servirati Salata od cukinija sa sirom 2 300 9 2 rntada cuklnija pikantnog sira (rokfora iii kamembera) velika. dobro izmesati i prelitl salatu. polovinu dodati kremu od sira. medutim. ne treba ga ljustiti. dodati vanilin secer. paradajz iseckati na tanks kolutove. i sve to posuti suva przenim bademima. j kuvati sve dok ne postane gusti krem. Bademe iseckati na stapice. presnog ga izribati na ribezu za krastavac (na kolutove). ukrasiti slagorr.Przenice na velski naeln "Welsh rarebit" 4 100-120g kriske belog hleba iii osarn reznjeva zemicke ribanog sira (u ariginalu cestsra) piva rnleveni biber aleve paprike na vrh noza oko 100 9 putera 500g 100 9 Sir u casi sa cokoladorn i bademima kravljeg sira se6era u prahu zumanceta supene kaslke kakaoa paketit vanilin setera· ruma Ijustenih badema slag Zumance penasto umutiti sa secerom. so. Pivo zagrejati u serpi. i sve to izmesati. Zatirn poslagati hleb na pleh. Luk iseckati ill naribati. dodati ulje. staviti u cinijicu. u sasvirn vrelo dodati sir. i kakao. zrela. biber. tim kremom napunif case. Po ukusu btberiti staviti paprike. zatim izgnjecen sir i rum mikserom dobro umutiti. sir izlomiti na sitne kornade. sve dok ne porumenl (aka 10 minuta). Salata ad cukinija sa sirom . i namaza ti na krtslce hleba.

nekoliko celih 50g 200g 500g . jabuke oprati. biberom. orahe krupno naseet. i polako dodavati tvrdo ulupan slag. Pre serviranja ciniju obloziti Iistovima oprane i osusene zelene salate. takode iseei na tanke stapiee. preliti. da ne hi oksidirala.5dl Salata od krusaka sa slrom krem-sira slatke pavlake jezgra oraha dvs vrste tvrdog sira zrelih secenih krusaka limunov sok biber O('!isceni celer isecl na tanka stapice.Salata Valdorf 2. Majcnez pornesati sa solju. poprskati limunovirn sokom. ukrasiti celim jezgrima oraha. orahovoq jezgra slatke pavlase 75g 2. Time preliti salatu. pazljivo promesati i staviti u friZider da se dobro ohladi.00 9 3 150 9 100g 'h dl 1 dl celera (ociscenogi) kiselkaste jabuke limunovog soka ementalera majoneza so bibsr g'lavica zelene sal ate iii traplsta (vldi stranu 36) [ezgara ostaviti za ukrasavanje. Sir iseet ria kocke. na nju sipati smesu.

posuti sveze mlevenim biberom. kimom i alevom paprikom. grubo mleveni biber. sir penasto umutiti sa 50 g putera. preltti Iimunovim sokom. ocediti ih u cedilu. ribanom korom od Iimuna. Kru!lke koje smo ostavili izduhiti. Ukrajinska vatruska sa siram 4 1. zumancima. Kada omeknu. zaciniti solju.5dl 250 9 60 9 2 50 9 50 9 zemitke mleka kravljeg sira putera iumancela suvog grozda polopljenog belo vino sec era u prahu ribane kore od 1/2 llrnuna paketic vanilin secera malo kristal secera u slatko . Kruske oprati. da ne pocrne. i izdubljenim delovirna zemieke. pazljivo ih pomesati i preliti prelivom od pavlake. popuniti prethodno pripremljenom salatom. dobro ocediti. iseCi na kolutove. Kolicina putera i jaja ostaje ista. Servirati toplo.ova [elo moze se priprerniti i u slanoj varijanti. na kraju dodati ocedeno suvo grozde. Sir iseCi na stapice debljine prsta. zatim sledi priprema preliva: u drugoj ciniji pomesati ulje i sent. Sir iseci na Sasvim tanks naznjeve. dodati malo ribanog Iuka i snidlinge. tada treba uzeti polovinu ovcijeg sira.i polovinorn krupno Krem-sir penasto umutiti sa slatkom pavlakom. izvaditi kostice. pdljivo sve to pomesati i odmah servirati. te dobra ohladiti. dublju staklenu ciniju postaviti kolutovima kruske. postaviti njome [ednu dublju ciniju. dye ostaviti za ukrasavanje. iseckanih oraha. i u zagrejano] pecnici peci dok secer ne porumeni. biberom. so. i ukrasiti jezgrirna oraha. Napunib zemieke. poprskati ih sokom od limuna. staviti ill na namasceni pleh. kruske na tanke kl'iske. Odseci gornje delove zemicki. obrisati (ne treba ih ljustiti). Varijanta: . iz ostalih izvaditi kostice. posuti kristal-secerorn. Pikantna salata ad sira 1 250 9 glavica zelene salate Beleske rnesanoq sira (obavezno da medu njima bude neki sir tipa roktora iii dimljeni) 2 supene kasike Ijutog senla malo ulja so biber Zelenu salatu briZljivo oprati. izdubiti ih i zajedno sa sesiricllna poprskati mlekom. i staviti ga povrh salate. vanilin secerom.

.

Kada se hleb dobra napio mleka. Supu prerueiti u einiju i posuti je sitno iseckanim persunovim Iistorn. rnajeine dusioe i bosiljka slatke pavlake iii milerama virsli svetlog piva lilra supe od mesa (rnozel od instant kocke) so biber dan od najpoznatiuh jaliteta. Veoma je sita. kako bi se ukusi dobra sjedinili. kao drugo jelo predlazem ribu sa l'ostilja iii pecenu perad sa puna sezonske salate. koje srno prethodno pripremili. Ovaj recept potice eak iz XIV veka. u supu praziluk i sargarepu iseci na tandopola ke Iistice.5 dl 4 sredine od crnag hleba mleka slatke pavlake jaja litra govede supe litra kokcsjs supe (obe sups mogu da se pripreme ad instant kockeJ 2.5 dl 200g 2 dl Zelenis staviti ocistiti. aka je potrebno isitniti. solju. i sve to penasto umutiti. 4 Zelen ocistiti. moze se spremiti I kao jedino [elo. Na malo putera ispecl 8 ja[a na oko. procedeno mleko u kojem je blo potopljen hleb. posoliti ih i pobiberiti. Uz ovu supu nudi se obicno ribani parmezan. talijanskih eorbastih speci- Holandska supa sa knedlama ad jaja (za 6-8 osoba) 300 9 V2 I 2.JELA 00 JAJA Paveska corba ad jaja I1Zuppa Pavese" litra supe od mesa (od bilo kakvog mesa. Kada se zelenis . oprati. qrasak spargle . dodati slatku pavlaku. staviti u porcelansku ciniju. i potopiti je u mleko. Supu sipati u zagrejane tanitre. i kuvati dvadesetak minuta na tihoj vatri. sve to koja vri. po jedan przcn! hleb sa [ajima.ako se feli ncsto bogatija corbica. Frankfurtska supa sa guscijim jajima [za 6-8 osoba) 4 2 guscija jajeta struka praziluka mali koran cetera (100 g) 2 2 1 krompira srednje velicine sarqarspe srednje velicine veza persunovog lisla na vrh nai. Deset minuta pre serviranja. zacinit] biberom. na svaki kornad prienog hleba stavili po 2 jajeta.sto vise vrsta to je bolje) kriske przenoq crnog hleba puler so biber 50 9 ribanog parmezana orasoc so biber parsunov list Izmrviti sredinu hleba.a mlevenag majorana. iscediti ga. supenom kasikom u kipucu supu zakuvati knedle od jaja. po ukusu soliti i biberiti. nekada 58 smatrala [elom siromaha (jer je zelenis bio skuvan same u slanoj vodi) a danas je avo je- Varijanta: . pasulj iz mahune. a krompir i celer na sitne kocke. moze i od instant kocke) 8 500 9 jaja mesane zeleni (sarqarepa. oraseicern. dodavati jedno po [edno [a- je. i skuvati u supi. Dobije se gusta supa od povrca. sitnez od pileta i. Iako je veoma lake jelo ipak [e situ. U serpi sjediniti abe supe. a povrh nje staviti. karfiol. celer. maze se dodati pileca dtigerica. keleraoa.li nekoliko kasika govedeg mozga.

Nikako nije za vee rnji obrok! 10-15 kockl leda ulje za pr2enje hleba sredina zemleke Kineska kukuruzna supa sa jajima srceta (7. t. zatim je iseci : na tanke kolutove. Votke) 20 9 2 kukuruznog cela jaja persunovoq iii pirincanog llsta orasna Od kostiju ill instant kocke skuvati [aku supu. biberUt Sve to oko dva minuta miksati. Uz supu nuditi kockice przenog hleba ill slane stanglice sa kimom.a 6 osoba) konzerva od 250 g kukuruza lilra supe od kostiju (maze i ad kocke) mrvica durnblra na vrh noza celerove soli 2 supene kasike vinskog so biber przene kockice hleba Oslin sto se kocke hleba prze. dodati dumbir i deset min uta zajedno kuvati. npr. Veoma je sadr-zajna i hranliiva. dodati kocke leda i na pola sara ostaviti u friZider da se hladi. staviti U mikser. Kra. skinut! je sa vatre i servirati. na kraju kada je zelenis potpuno skuvana. zaeine i pivo. beli biber. sri. soliti. soljama i sa ohladenim kockarna przenog hleba. tesko varljiva. zaeiniti 50lju i biberom. biberiti. papriku i sitno iseckan crni i bali luk. Nuditi uz svez erni ili razeni hleb. zemicku poprskati sa 56% vinskim sircetorn. po ukusu soliti.stavac oljustiti i iseci na sitne komade. zatim je iscediti.ovacka supa iz Graca (za 6osoba) lilra jake supe od mesa (maze i od instant kocke) 50g srZi gove(!ih kostiju jaja jakog crnog vina cesnja belog luka 8 'hi 3-4 so biber Hladna clleanska bela supa "Supe blanco" 4 bslanceta krastavac srednje velicine zelena paprika luk srednje velic'ine cesanj belog luka ulja Kad supa provri dodati joj vine.JAoJA skuvao dodati iseekane virsle. u meduvremenu pripremiti preliv: celerovu so. Supu odozgo posuti seckanirn persunorn i servirati tcplu. Supu odmab skinuti sa vatre jer ce inace jaja postati sunderasta i neukusna. tada usuti ulje i jos rniksati oko jedan minut. Prava je zimska supa za zagrevanje. Kukuruz ocediti. kuhinjsku so. zicom za sneg pazljivo belanca umesati u supu. pornesati sa rakijom i dodati malo kukuruznog ili pirincanogbra- 34 - -- ~--- -- - - -~-- - -- -- - - -_ . i uz energicno i stalno mesanje ukuvati u supu. i izgnjece» beli luk. Servira se u zernljanim. izvaditi sredinu. Vtljuskom umutiti jaja. dodati slatku ili kiselu pavlaku. Za to vrerna sa malo soli ulupati sneg od belanaca i kada se led otopi. Jaja ulupati. prava je to poslastica za vruce dane. papriku oprati. i sve to brzim pokretima stalno rnesajuci dodati supi. dodati ga supi i kuvati dok ne provri.J~LA OD . dodati krastavce. Na kraju celu smesu presuti u twju za supu. so kafena kasika bsloq bibera supena kasika. eim supa pocne da s zgusnjava. ova supa se ne kuva. "sake a" (kineska rakija od pirindza iii neke druge neutralne bele rakije.

kuvanu ribu. puler i dodati bell luk. kajganu. sve to dodati puteru. vrelo servirati uz bareno povrce. Supa je zaista ukusna sarno kad je malo ljuta. po ukusu solrti. uz stalno mesanje kuvati dok se ne zgusne. na veoma tihoj vatri. Kad je puter vee zagrejan brzo dodati sirce u krem sa jajirna. ria tihoj vatri kuvati 1 minut da se malo zgusne.sna natopljenog u hladnoj vodi. Odmah.. dodati vinsko siree. biberiti. U dobro zatvorenoj posudi umak se danima moze odrzati u frizideru. veoma je ukusan i hladan! Bavarski umak od jaja 4 40g 40g cela jaja cesanj belog luka brasna putera kaslke sirceta Umak ad jaja na rimski naetn 3 1 dl 8-10 4 tvrdokuvana maslinovog jaja ulja maslina bsz kostica komada oraha cesnja belog luka veza persunovoq malo cimeta so biber lista 2 so biber 2 U tavici od porcelana umutiti jaje. Sve to dodati supi. brzim pokretima ulupana jaja sipati u supu. U serpici rastcpiti . posuti sitno iseckanim persunovim listom i servirati. Zatirn supu skinuti sa vatre. izvaditi dumbir.

Za razliku od klasienog majoneza zumance zajedno sa belancetom staviti u mikser. Deset minuta ciniju drzati u vreloj vodi. posuti solju i nekoliko kapi limunovog soka. mesa.nije preporucljivo majonez stavljati u zamrzivac. ali [aja bar sat ranije izvaditi iz frizidera. Po ukusu soliti.za pripremanje majoneza uvek treba koristiti suncokretovo.ako se odvoje jaja. Na kraju poprskati smesu lirnunovirn sokom i majonez je vee gotov. ili ih propasirati kroz cetku. do dati nekoliko kapi mlake vode i ponovo promesati. Brzi majonez (kada se ima malo vremena i mikser) jaje 1 dl suvag sarnpanlca eela jajeta 4 so bibar ulja so. kao kad se priprema majcnez. Umak je neobicnog ukusa i u starom Rimu bio [e veoma popularan. Ako nam se ipak cini da je umak suvise gust treba ga vratiti u vrelu vodu. Ova vrsta majoneza je zgodna kad je potrebna mala kolieina i aka nemate ili ne volite gotov rnajonez. ina nizem broju obrlaja mutiti sve dok ne postane cdgovarajuee gustine (2-3 minute). nema problema! Treba samo odstraniti ulje. zumance i poncvo promssati. jer se ulje odvoji. 1 dl 60g Majanez na nacln seta kuhinje [Iakse vadjiva varijanta klasicnog majoneza) mleka brasna U dublju eiruju razbiti jedno po jedno zumance. a zatim ulupati sneg od belanaca. Pciedinacno u umak dodati hrrnanca.Jaja naribati. Kasnije. biberiti i zajedno sa cimetom penasto umutiti. kad majonez pocne da se zgUsnjava. toliko puta po 1 dl ulja. Na ova] nacin majonez u Irizideru moza da se odr:!. koliko zumanaca. biberiti. malo soli i malo soka od limuna. obrtaja. dodati prah ad gomoljike i ostaviti da se malo ohladi.odjednom se mofe pripremiti i veca kolicina. Upozorenje: Umak ad jaja sa sarnpanjcem 50g 80g 2dl putera brasna . malo po malo. . Uz stalno mesanje treba da se dobije krem sliean majonezu.. presnu salatu od peeuraka. ali ipak ne suvise gust. . lesnlkovo iJi kukuruzno ulje. nekoliko kapi limunovog soka prah od gomoljike (po ukusu) Brasno isprztti. UU\ti. pihtijast. ali ne hladno. MAJONEZI Klasican majonez U zavisnosti od toga koliko majoneza se Zeli. Na niskom broju obrtaja mutiti pola minuta. i encrgicnim pokretima rnesati dok ne postane ujednaceni umak. zatim doliti ostatak ulja. Veoma je ukusan uz ribe i divljac. jer se ono mnogo tezc vari. . beli luk takode sa persunovim listom i iseckanim orasima do dati kremu. sve dok majonez ne bude sasvim tvrd. . a ne rnaslinovo. ulje se moze sipati u tankom mlazu i rnesati na vecem broju 2 1 dl oela jajela ulja so biber 36 ~ -- - - ~~---- ---- - ---=-:-----------:. staviti u dublju vatrostalnu ciniju i.. uglav- nom sluii kao osnov za razne druge umake (vidi pojedine opise recepata). dedati malo soli i polovinu ulja. uz stalno mesanje. dodati mu [edno sveze. Servirati uz bareno povree. naliti sampanjcern. dodavati ulje. Soliti. Majonez se u ovom obliku retko koristi. kuvane ribe. pre nego sto se u posudi koja se dobro zatvara odloii u Irizider sipati na njega s prsta ulja (koje se pri upotrebi otkloni).i nedelju-dve dana. Masline sitno rseckatl. i uz stalno mesanje mikserom (na niskom broju obrtaja) dodavati ulje kap po kap.

:SkoJjke dobro ocediti. kajoj je prethodno izvadena sredina sa kosticarna. ribe. ostale skoljke dodati kao ukras. Kada je gotovo sve to presuti u mikser. Pri serviranju. Po ukusu soliti. Napomena. cmiju prekriti alufolijom kako iriiider ne bi primio miris luka. Nuditi uz hladna pecenja. kakve boje se zeli. ) tesanj so biber belog luka vlnsko slrce ulje nekoliko kapl vorcester sosa Napuljska salata od jaja 6 4 tvrdo kuvanih jaja glavica slatkog crnog luka paradajza blagog ovcijeg sira origano V2dl maslinovog so biber urja 15-20 dagnji. kadulja. Iseci na tanke kolutove. tarkanj. kao kada pravimo majonez. celerov list. dovoljan je i persunov list. 5-6 komada ostaviti za ukrasavanje. izgnjecenog belog luka. Na vrhu ostaviti jaja. snidling. bibera. oprati. i iseei na kolutovc. ulju dodati origano. neposredno pre serviranjal . paradajz takode. i po ukusu Voreester sosa.U jednoj serpiei brasnu malo po malo dodavati mleko. iIi paprika. Salatu promesati. na kraju sir. Isto to ucinitl sa zelenorn paprikom. dodati jaja i po ukusu soliti. ali zrela paradajza zelena paprika fino iseckane rnlrisljave trave (npr. luk i krompir otistiti i iseci na kolutove. obrisati. i time prelrti salatu. biberiti. soli. iseci na tanks kolutove. itd . propasiran svez paradajz. Ostaviti umak da se ohladi u rnikseru. zatim uz sporo me!Janje u tankom rnlazu dodavati ulje. na sitne reinjeve. biberiti. kako bi se ukusi sjedinili.uvanih jaja krompira srednje velicinekuvana u Ijusci velika glavica crnog luka. i redan dok se ne potrose svi sastojci. dobro ga prornesati. paradajz i oveiji sir isto. iii svezi list od bosrljka. uskrsnju barenu sunku. Zatim priprerniti preliv. j odzavisnostr od toga za kakvu namenu je potreban. skoljki u ulju iii pesolcu Jaja cljustiti. na laganoj vatri kuvati dok ne postane umak. sve dok se ne petrosa svi sastojci. Vinskog-sirceta. . luk takode. dodati mu fino iseckani persunov list. (:. Ulje izrnesatt sa sircetorn solju i biberom. na dno staklene 1':inije staviti red krompira.. red luka pa red jaja. safran iii senf itd. U dubljoj staklenoj ciniji redati prvo jaja. iii 2 veze rntadop luka ulje vinsko slrce iii limunov sok supena kasika senfa so biber 4 Portugalska salata ad jaja (za 6osoba) 6 6 tvrdo kuvanih jaja tvrda. Sve to prcliti umakom za salatu. Kad je umak prirnio ulje nekoliko sekundi ga mesati na visokorn broju obrtaja.serviranja: malo ulja. i uz stalno dalje mesanje. paradajz. Na velikom tanjiru reznjeve smestiti tako da izrnedu dva koluta jaja uvek bude paradajz. iii kuvanu cveklu.. koji se sipa tek neposredno pre .skoljko se mogu zameuiti i racicima I Salata ad jaja sa lukom 8 tvrdo k. i ostaviti je da se hladi. a ostale iseckati i sa njima posuti pripremljenu salatu. persunov 1151. Ako se nema nista drugo. izmesati i dodati rnirisljave trave. do serviranja drzati u frizideru. zatirn ga presuti u staklenu iii porcelansku posudu. boslljak. 100 9 Jaja oljustiti.iniju prekriti alufolijom i staviti je u friiider. majoina duslca. zatim luk. Jaja.

. dobro namascenu i peci u unapred zagrejanoj pecnici. Grasak dinstati dok ne omekne. po ukusu zaeiniti. tako je rnnogo bde! Marokanska torta odjaja "M'guena" 4 krompira srednje vellclne velika glavica luka cesan] belog luka SOg 2 2 ociscenog svazeg graska presna jajeta Ivrdo kuvana jajeta so bibar na vrh noh Ijule alsvs paprika. dodati isprzene pecurke. Do serviranja dd!ati jaja na hladnom. dodati iseckani persunov list i briZljivo oprane iseckane pecurke. [er sarno hladno zaista prija! Jaja oljustiti. na puteru prziti da postane staklast. pazljivo izvaditi zumanca. Presna jaja umutiti. Je10 je podjednako ukusno i hladno i toplo: Luk naribati. Majonez pomesati sa pireorn od paradajza. pcloziti na posluzavnik i nasaditi punjena jaja i ria kra]u preliti umakom. razrediti mileramom ih slatkom pavIakom tako da dobijemo smesu slicnu tartar-sosu. ulju ga pditi da bude staklast i dodati izg:njeeen beli luk. na vatri srednje jacine (oko 20 minuta). Ma koliko izgJedalo eudno jagode i sumske [agode nisu slatko voce i sa jelima neutralnog ukusa odlieno se slazu. Salatu opranll u vise veda. sa okruglije strane odseci komadic kako bi mogla da se postave.Jaja oljustiti. jaja U obliku zvezde poredati na cintju postavljenu Iistovlma zelene salate. dobro ih izgnjeeit! i pomesati sa majonezom. nil.punjena jaja mogu se naravno pripremiti i od gotovog majoneza. belanca. smesu umutiti da bude penasta. Zatim naribati koru od lim una i na svaku kupolicu staviti po jednu sumsku jagodu (jos lepse izgleda kada se nil! odstrani drska). Seci kao tortu. iii tobasko-sosa Punjena jaja sa peeu rkama 8 150 9 tvrdo kuvanih jaja orascica ulje pecuraka (sampinjona iii vrganja) velika glavica crnog luka veza psrsunovoq lista 2 1 dl 2 supene kasike majoneza (vidi stranu 36) milerama ili slalke pavlake supene kasiks pirea od paradajza putera vellcine oraha so biber glavica zelene salate Krompir obariti u Ijusci. Sve to sipati u vatrostalnu Ciniju. Luk sttno iseokati. dodati izgnjecenom krompiru. sa siljatije strane odseci toliko da se iumanee moze izvaditi. zatim [e sa punjaeem zvezdastog oblika vratiti u belanca. preseci uzduz po pola. Jelo staviti u frizider bar jedan sat. zumanca izgnjeciti viljus- Marokanska torte od jaja . Jaja pomesati sa ostalirn sastojcima.dosoliti. soli po ukusu.Punjena jaja sa sumsklm jagodama 8 2dl tvrdo kuvanlh [a]a majoneza (vidi stranu 62) zrna surnskih jagoda iii sitnih jagoda kora od jednog Ilmuna Iistovi zetens salate 16 kom. dodati biber. Sve to prtiti I kad je gotovo ostaviti da se oliladi . obrisanu. izgnjeciti viljuskorn i staviti u dublju Nniju. odsecene komade belanea propasirati kroz site. ot"8.::)cie i ljutu paprlku (karakteristicno [e za ovo jel0 da je ljuto). zatim ih vratiti u belanca (do vrha napuniti). ako je potrebno . oljustiti ga. kao i oljustana i na kocka iseckana tvrdo kuvana jaja. Primedba. .

.

na vatri srednje jacine. mleko sa kvascem. i u zagrejanoj pecnici. Na uobi- .:!. malo soli. a zatim ga pa. Postaviti njime brasnorn posut i. Dok S6 testo pece priprerniti sos od sira. peei 25-30 minuta.ljivo premestiti na tacnu.Avinjonska torta od jaja sa boranijom (za 6-8 osoba) Za teste: 2009 100g brasna putera iii margarina zumanceta kvasca mleka kocka secera so Za krern od sira: 4dl 100g 100g 4 bssamal sosa (vidi stranu 60) ribanog emenlalera ribanog dlmljenog sira zumancela so biber orascic Za ukrasavanje: 6 200g 2 tvrdo kuvanih jaja barene boranije veza rotkvica iii paradajza 2 109 'h dl 1 Kvasac u zasladenom mleku rastopiti. Testa ostaviti da se ohladi u kalupu. dodati zumanca. i umesiti testa srednje tvrdoce. sacekati da se podigne. namaseen kalup za tortu sa reckavirn stranicama. brasno i puter sjediniti. odmab ga razviti. Testa ne treba da uskisne. viljuskom izbockati testo na dnu i stranicarna.

pojedinacno dodati zumanca. boraniju. 2-2. dodati im razne druge materijale i vratiti sve to u belanca.vrsta fila odreduje koji cemo upotrebiti. So. a odlican je "pratilac" narescima i peeenju. stavljajuci ih dijagonalno Jaja oljustiti. a tek zatim jaje. biber i seck ani persunov list srnatraju se osnovnim zacinirna. dobro ocedi ti. i staviti U dublju ciniju. staviti jaje i ukrasiti kcmadima sunke. posuti iseckanim maslinama ili reznjevima kisele paprike. ukrasiti komadima paradajza . dobra ocedenu barenu zorn Ili rotkvicarna. osnovni princip je uvek isti: tvrdo kuvana [aja preseci po pota ili odseci sesiric sa siljatije strane jaja. Po ukusu soliti i dobro izmegatL Urnakom preliti piramidu od jaja i driati na hladnom do sluzenja. Na uobicajen nacin pripremiti posirana [aje (vidi seranu 60).sto grama sunke sitno iseckati. Pre serviranja jaja na najmanje preko jaja. Kada se krem potpuno ohladi sipati ga dye vrste ribanog Piramida od jaja sa umakom odkiseljaka (za G osoba) 15 4009 tvrdo kuvanih jaja kiseljaka veza reckavog francuskog lista persunovoq na teste (skoro ce napuniti formu). ocediti ih i dobra izrnepo ukusu posuti biberorn i origanom. ispasirana l!umanca i toliko slatke pavlake da umak li<::i na krem. staviti na njih po jedno posirano jaje. medutim. i dodati orascie. Dodati sitn iseckanu papriku. Nekcliko minuta kuvati. na to staviti jaje. po ukusu soliti. izvaditi 2umance. Ringlice tzvadtt! iz ulja. Reznjeve bleba ili z·elnicke na ulju ispecl i drzat! na toplom. kako bi postalo prhko i upilo krem od sira. Veoma lepo deluje kada se jaja stave na zelenu salatu. Svako parce hleba namazati namazorn od putera I ringlica. Torta je zgodna kao hladna veeera. ulje. u koju [e stavljeno i malo sodabikarbone. kako bi kiseljak zadrzao boju. iseckan persunov list. oprati u blago osoljeno] vodi. preostala tri zumanceta propasirati kroz site. dvanaest poredati U obliku piramida na jednoj tacni. ostale dodajemo u zavisnosti od toga cime oplemenjujerno zumanca. jos dok je sira. 2 zelene paprike oko 1 dl statke pavreke so biber Posirana jaja sa ringlicama (za 6 osoba) 6 jaja rei:njeva hteba iii zemi~ke putsra iii margarina ulja zrnaca ringlica biber origano celerov list soda bikarbona 6 50 9 6 sati sa 50 g putera ili margarina. senf . kojoj smo prvo izvadili ku6lite sa kosticama. ukrasiti paradaj- Preporucljivo je testo pripremiti dan pre serviranja jela.·i cajen nacin napraviti topao umesati besamel sos. isecka ti sitno iIi izmiksati. sat-dva staviti u friziderl .i francuskim per- I sunovim Iistorn. ukrasiti ceIerovim listom i servirati toplo. zatim staviti okrugli rezanj paradajza ili kisele paprike. sok od limuna. prethodno ostaviti 12 dugackih reznjeva Sunku izrnesati sa puterorn. Vazno je upotrebiti razne boje za ukrasavanje. puter. Varijante: . . Uvek je neophcdan neki materijal za omeksavanje. majonez. biberrti. sve to posuti iseckanirn persunovirn Iistom. Filovi za tvrdo kuvana jaja Jaja se mogu puniti na bezbroj nacina. Kiseljak o(:istiti. Odozgo poredati na krugove iseckana tvrdo kuvana jaja.reznjeve hleba namazati jetrenorn pastetorn kupljenom u radnji. to moze biti: pavlaka slatka i kisela. . uklonivsi sa ivica suvisno belance.kornade hleba namazati majonezom koji je ZQCinjen senfom. namazati kriske hleba.

.

dodati glavice spargli. glavice spargli odseci. Komadice spargle sa sitno seckanim persunom dobra izmtksatt. i kap senfa. kari. so. U zagrejanoj pecnici peel dak se belance ne zapece. so. . Sa malo rastopljenog putera namastiti <::etirirnanje vatrostalne einije. odozgo za ukrasavanje rezanj rotkvice i po zrno kapruna. so.ispod fila u belance stavitl paree salame uvijene U obliku levka puniti zumancetorn kojem je dodat puter. Seme paradajza prethodno uklomti.sardina u ulju izgnje1':ena viljuskom.paststa. a jednoslavnije ako su iz konzerve) puler so biber snidling 2. so. izvaditi semenke i nju iseci na kocke i u drugoj serpici priili na malo ulja. lirnunov sok. ostaviti ih ustranu.majonez. i re:l:anj paradajza. Namazati puterom vatrostalnu ciniju. puter. slatka pavlaka.5dl. persunov list. glavice isto. paprike j povrh toga belance. mesnanh paradajza ulie Posirana jaja u umaku od spargli 6009 spargli (bolje ako su zelene. i u zagrejano] pecnici zapeci oko tri minuta. Jaja razbiti tako da se razdvoje zumanca i belanca. obariti ih u limunom blago zakiseljenoj vodi. biber. . a ua vrh 1/4 reznja paradajza i malo persunovog Iista. lako zagori! Kuvati 5-6 minuta. persunov list. snidling. biber. kisela pavlaka. 8 1009 8 80g slalke pavlake jaja ribanog parmezana iii emenlalera llsta velika veza psrsunovoq manjih pecuraka u ulju iii ~rc&tu '-----putera so biber sok od 1/2 limuna Filovi za tvrdo kuvana jaja Na malo zagrejanog ulja proprziti oljusteni i na kocke iseceni paradajz. . ostatak iseckati na staptee velicine 2 em. biber. za ukrasavanje po mali ra1':i6. senf. .krlskom luka. . a povrh svega po [edna maslina. sent. Paznja. so. sene. Spargle oprati. . kecap. dobra ocedrti.kasika francuske salats. usuti krem od spargli. ukrasiti crvenirn kavijarom. Nuditi uz razanl hleb. ocistiti papriku. biber. Na uobicajern nacin pripremiti posirana jaja (vidi stranu 60) suvisno belance sa ivica odstraniti. sent. samo 11 posebno] i'lerpi. biber. so. sent. slatka pavlaka. snidling iii strugam luk. Svako [aje ukrasiti po [ednom peeurkorn.tosos 1. ili uz przene zemieke.fino iseckana zelena paprika. . mileram. ria njega staviti jaja. Ili skoljka. majonex. persunov list. Kad [e paradajz prepclovljen treba ga samo malo stisnuti i semenke ispadaju same. nekoliko ideja: . biber. Na dno svake cinije staviti paradajza. svako po svojoj mastl. so. a za ukrasavanje kriska svezeg krastavca. ulje. slatka pavlaka. . $0.i take dalje i tako dalje.majonez. povrh svakog staviti putera velicine lesnika. Andaluzijska jaja u solji jaja 2 2 400g zelene paprika paradajz-paprike ne suvise zrelih.mlevena kuvana sunka.1 ulju. U meduvrernenu. brizljivo oljustrti. kokosovo brasno. i uz stalno mesanje slatku pavlaku i sir. . biberiti. biber. mileram ill rnajonez. po ukusu soltti. na vrh jedna ringlica ili kapar. a za ukrasavanje koristiti malo limuna l pirea od paradajza. odozgo reznjevi kiselog krastavca. sitno iseckan kiseli krastavac. snidling. po ukusu soliti i bibertti. . . na vrh zrno tresnje ili visnjo. ukrasiti sa crnim kavijarom i malim parcicima Iimuna. sitno iseekan kiseli krastavac. usuti umak. i odmah servtrati. jedno do drugog. so.A siula. sok od Iimuna.kasika tatarskog bi Iteka.zrnca kapruna. sok od limuna. U serpici ugrejati 50 g putera. .

4 1 dl rnleka putera velicine oraha origano 80g ribanog ovcijeg sira Jaje u solji sa kremom od celera 5009 4 celera jaja slatke pavlake so biber Puterorn namastiti vatrostalnu ciniju (mogu se koristiti i ~etiri posebne tavice. Sto znaci da ga treba peci tek 2-3 minuta. posuti malo origana. manjom kutlaeorn napraviti "gnezdo" za jaje. Na uobieajen nacin pripremljena posirana jaja (vidi na strani 60) dobro ocedena. tako izgleda jos leps _. Na kraju sve to posuti ribanim sirom. Poslrana jaja na talijanski nacin 4 4 jaja kriske hleba iii zernicke mesnata.zatim izvaditi. trcba da ostane presno. na dno gnezda staviti malo putera. sa uklonjenirn viskom belanceta staviti u svako gnezdo. koje takoreci. zrela paradajza gnjecen paradajz (tako da paradajz pokrije ceo hleb). U zagrejanoj pecnici peci oko 3 mmuta. Kad se jelo izvadi iz pecnice posuti ga sitno iseckanim snidlingam iii persunovim listorn. i na sredinu spustiti po zumance. por dati kriske hleba debljine dva santimetra i na svaku staviti po jedan viljuskom iz- 1 dl so biber - - - -- -------- ------ - . po ukusu soliti i biberrti. i sa malo mleka. ukrasiti persunovim listorn i servirati.

.

i sa malo pavlake pen asto umutiti. soliti. Sarno toplo je fino I potrebna da bi spanac zadrzao lepu zelenu boju). Jaja pecena u tsv! 58 soenecem -.-- . povrh kreme razbiti po jedno jaje. zatim celer ocediti. Pri serviranju posuti jaja alevom paprikom i ukrasiti persunovim Iistorn.-_----_ ---- -------=--------- . biberrti i staviti malo pavlake. propasirati. biber orascic malo sode bikarbone Spanac ocistiti i oprati. iseci na tanke Iistice i obariti u blago osoljenoj vodi (20-25 minuta). oljustiti. Cetiri vatrostalne cinijiee narnastiti. Jaja pecena u tavi sa spanacern 800g spanaca (same svez. na dno staviti krem od celera. iz zamrzlvaea nije dobar) puler velioine oraha 2 2 dl 4 zumanceta slatke pavlake ceta jaja so. U loncu sa malo sode bikarbone kuvati oko 5 minuta (soda bikarbona je U zagrejanoj pecnici peci dok se belance ne stvrdne (10-15 minuta).puler Celer oprati.

Dodati sitno iseckanu Sunku. biber psrsunov list . Na sredinu sipati zumanca pornesana sa milerarnorn i ribanim sirorn. sltno seckanim persunovim listom i odmah servirati. isitniti (3-4 em) u malo slane vode blansirati. ukusno je i sito. Puterorn premazati vatrostalnu tavu. i u njih razbiti cela jaja. V orna lepo izgleda.rvirati uz mesane prolecne sala leo Jaja u gnezdu ad krampir-pi rea 4 1 kg 50g 2dl 200g jaja krompira putera mteka so barsne sunke 800g Lepinja od boranije sa jajima boranije (maze iz konzerve iii zamrztvaca) putera glavice crnog luka jaja so bibar bosiljak veza persunovog lista oraselca Krompir oprati. Na pleh za pecenje smestiti kriske zemicke u obliku punog kruga. i prelrti preko venca ad pecuraka. U zagrejano] pecnici lepinju peCi sve dok jaja ne postanu pihtijasta (oko 10 minuta). izgnjecit] ga. napraviti manja udubljenja. Belanca sa malo soli ulupati da bude tvrd sneg. pecurke staviti na bleb u obliku venca. Luk naribati iJ. so biber 8 2dl 80g celih jaja milerama ribanog sira 8 8 8 Krompir punjen jajima vecih krornpira jaja reznjeva sira edamera putera 100 g Na puteru isprziti kriske zemicke. Kada je [elo gotovo posuti gil. na 70 g putera pr2iti ga da bude sta- Venae ad jaja i gljiva 8 200 g 80g kriski zerntcke sampinjona persunovoq putera iii bilo kojih drugih gljiva lista klast. oljustiti ga. moze da se sluii i kao [sdino jelo. Servirati vrelo! sitno iseckanim persunovim Iistorn. Na srednje jakoj vatrt peci 4-5 minuta. po ukusu soliti. Na ostatku putora dinstati naribane ili isitnjene peeurke sa so. posuti malo mlevenog Hi izmrvljanog bosiljka. 1009 2 8 Boraniju oprati. u svako razbiti po jedn jaje i u zagrejano] pecnici peci sve dok se balance ne stvrdne.i sitno iseckati. Jelo je zaista dobro samo aim zumanea ostanu pihtijasta! Se. po ukusu 50liti. U zagrejanoj peen ici peci tek toliko da se belanca stvrdnu. ne ispasirati. a kad se spanac ohladi. umesati dva zwnanceta pomesana sa slatkorn pavlakom.Ocediti ga. uliti masu. ocediti. po ukusu soliti. Servirati uz mnogo salate Hi tursije. napraviti u njamu 4 gnezda. Odlicno jelo za one koji drze dijetu. dodati boraniju. rnanjom kutlacorn prethodno pokvasenom u vodi. po ukusu soliti i ?aLim penasto umutiti. Fire staviti u puterom namascenu vatrostalnu tavu. biberiti. ispasirati. dodati rnleko. e1':istiti. Puterom namastiti vatrostalnu tavu. staviti u serpu. umutiti jaja i sipati ih na boraniju. staviti u nju boraniju. malo ol'ascica. putera velicine oraha. oiberiti. hiberiti i posuti malo orascica. skuvati u ljusci.

.

Krampir punjen jajima

listom i sluzi.ti uz puna, puna sveze sezonske salate ilj tursije,

Ralat sa sunkom
(za 6 osoba)

Krompir brtzljivo oprati u vise veda 1:etkom, i u Ijusci skuvati, voditi raeuna da mu nil' pukne ljusku, ida se ne osteti, jer ce se pas Ie i peci u Ijusci. Uzdua, sa krompira odseci jedan rezanj, kasieicom. ga izdubiti, tako da II udubljenje stane po jedno jaje, U svako gnezdo staviti putera velicine oraha, po ukusu soliti, biberitt, zatim sledi komad sira, a na kraju jaje. Voditi racuna da zumance ostane celo. Ostatkam putera namastiti vatrostalnu ciniju, krompire poredati jedan do drugi - izdubljeni ostatak krompira i onaj koji [e II obliku ~e~i.ri~a odsecen, staviti izrnedu celih krompira j peci II zagrejano] pecnici, na srednjoj temperaturi sve dok jaie ne postane pihtijasto. Izvadivsi jelo iz pecnice ukrasiti ga persunovim

8
150g 30g 50g '/2dl 120g

jaja barene sunke (stisnjene sunkattce) brasna ribanog sira (parmezana, em ental era, trapista) mleka margarina senf

so
biber kiseli krastavac srednje velicine (60 g)

Jaja umuuti, posoliti, pobiberiti, malo po malo dodavati brasno, sir, mleko i mikserom idalia

Ao/at

sa

5unkom

rnutiti. Namastiti (sa 40 g putera) manji pleh (20x30 em) uliti masu ad jaja i u zagrejanoj petmel peci 8-10 minuta. Ostaviti da se ohladi, Ostatak od 80 g putera penasto wnutiti, dodati supenu kasiku senfa, i sitno iseckan krastavac, Ovim kremorn namazati ohladenu lcpinju, zatim naslagati reznjeve sunke i Iepinju cvrsto uviti u oblik.u relata. Umotati je u alufoliju i staviti u frizider. Seci na reznjeve sirtne prsta, servirati uz puno salate i przen Web. Varijante: -lepinja se moze namazati mesavinom riblje pastete i putera, a umesto sunke muze se staviti marinirana paradajz-paprika, masline bcz kostica, kiseli Iuk srebrnjak; - lepinja od jaja moze se nadevati tankim reznjevirna ementalera, a zatim sunkorn, umotati je u rolat, narnazati sa malo putera i nckoliko minuta staviti u pecnicu. Servirati odmah!

Lepinja od jaja sa zabljim batacima
8
jaja slalke pavlake brasna zabtjih bataka ulje cesanj be log luka malo bosiljka iIi mente so biber

Yz dl
100g 200g

Grcke kobasice sa jajima
8 250g 700g 15-20
jaja dimljene Ijute kobasice krornpira tista mente so biber

Kobasiee iseel na kolutove, U ~erpi ih propeci, izvaditi i ostaviti na stranu. Krompir oljustiti, oprati, iseCi ga i nil. jakoj vatri prziti u masti od kobasica, zatim smanjiti vatru, poklopiti serpu i ostaviti krompir da ornekne i upije sok. Skinuti ga sa vatre, vratiti kobasice, [aja umunti, zaciniti solju, biberorn i sitnomiseckanlm listo vi rna mente, zatim sve to sipati na krompir . kobasice, i br20 mesati, Na srednje jakoj vatri jelo zapeci i sa jedne i sa druge strane, Servirati odmah, uz sveze sezonske salate.

Brasno pomesati sa slatkom pavlakom tako cia ne bude zgrudvano, pojedinacno dodati jaja, penasto umutttt, po ukusu soliti, bib eriti , zaciniti zgnjel;enim b lim lukom, bosiljkom Ili mentum. :labije batake brizljivo oprati, dobra ih obrisati, uviti u brasno (visak brasna otresti) i batake dodati umueenim jajima. U vecem tiganju zagreiati uljc i uliti masu, Dobro [e ispcci sa obe strane (svaku stranu po sedam minuta). Zablji bataci su veoma osetljivi zato paztti kada se lepinja okre6e, da se ne bi raspali (vidi dodatak: na6in pripremanja [ela od jaja - Lepinja). U slucaju da su bataci veei (5-6 em) nije na odmet prethodno ih nekoliko minuta bariti (u vodu se ne sme staviti so), zatim ihoeedlti i osusiti pre ncgo sto sa stavi u lepinju. Jelo servirati toplo, Veoma prija sezonska salata,

Omlet "Rossini"
8
50 9 2 50 9 jaja pirea od paradajza, iii 500 9 propasiranog svezeg paradajza plava patlidzana srednje velicine ribanog parmezana iii ementalera ulje puter so biber gomoljike (moze i da izostane)

50

-

-~-

--

-

-- -

-- -

--

----

_

__________::...---------------_

Plavi pattidzan oprati, drvenim nozem ga oljustiti i iseci na sitne kocke, dinstati ga na malo putera, soliti, biberiti. Umutiti jaja, blago ih oscliti, u vecem tiganju zagrejati ulje, i od jaja ispeei dva
ornleta (ispeci samo jednu stranur). Plavi pat'll8 2 150g

Ljuti ornlet sa maslinama
jaja velika glavica crnog luka cesnja belogluka mesnatog paradajza iii dye supene kasike paradajz-pirea na vrh noza mlevene mente malo bosiljka na vrh noza majorana sasvim malo ljute paprika (iii tobasko-sosa) 1009 maslina so, biber ulje

dian podelif na elva deja, staviti ill na sredinu omleta, zatim omlet presaviti (nepeceni deo omleta treba da je iznutra). Vatrostainu ciniiu namastiti (u njoj ce se jelo servirati), staviti u nju oba omleta, posuti ribanim sirom sa malo vode i preliti paradajzom. U zagrejanoj pecnici, na umerenoj vatri peci desetak minuta, Kada je jelo peeeno posuti ga tanko isecenim gomoljikama. Posto su gomoljike jako skupe mogu se zameniti samptnjonima: u tom slucaju peeurke (J 00 g) 5 rninuta kuvati u paradajz-sosu

dok se sok ne ukuva. dodati masline iz kojih 5U prethodno izvadene kostice. i oko 10 minuta krckati. ljuta paprika se naravno moze izostaviti. ill ga izgnjeciti viljuskom. rnajoran i ljutu papriku. po ukusu solrti. a na kraju zgnjeceni bell luk. nekoliko minuta jos peci. Veoma je ukusno izrnsdu dva hleba kao hladna uzma. tako. Ako ovo jelo priprernamo i za decu. paradajz oljulltiti. i ispeci cetiri ornleta. Servirati toplo. skinuti sa vatre. zajedno sa sokorn.. jer nije fino. dcdati luka. zaeiniti Ih sa malo bibera. biberiti. pomesati. - - -.Sitno iseci iii naribati luk.ostaviti ill da se ohlade.- - -----~--.de rnentu. Urnutiti [aja.na jedan preko drugog . bosiljak. staviti ih na tanjir ili dasku za secenje . ali vise ne mesati. i sve to sipati na podlogu od paradajza i zacina. poklopiti i nekoliko minuta ostaviti da stoji._ - ~- - --- . Ornlet sa spanacern <I 150g 50g jaja zamrznutag orasci6 ribana kora ad 1/2 limuna putera veliejne oraha supena kasika ulja iii svezeg spanaca iii ementalera) ribanog sira (parmezana so biber Umutiti jaja sa solju i biberom. iseci ga na sitne kocke. Ne sme se dozvoiiti da se jelo isusi. u dubljem tiganju ugrejati puter. na malo ulja u vecoj serpi pditi ga da bude staklast.

dl mesnate zelene paprike paradajza srednje velieine na vrh noza Ijule sieve paprike jaja so mleka Iseckati Kajgana na madarski naeln 50 9 100 9 mesnate dimljene slanine debrecinera glavica crnog luka srednje velicine slaninu na kocke. osnovicu. staviti spanac . namazati ga na omlete. zatim skinuti poklopac i peci sve dok sok ne ukuva. Spanac podeliti na cetin dela. Urnutiti jaja sa mlekorn i malo soli. pod poklopcern kuvati dck ne omekne. dodati luk. biberiti. raskvasice omlete. isprzit! je da postane staklasta. ako spanac ostane vlazan. i ostaviti u vatrostalnu ciniju. Sluziti odmah. Nairne. dodati otgcenu papriku iseckanu na kolutove. blago mesati. 2 2 8 V. Sluziti vrelo. kobasice i oljusten paradajz secen na reznjeve.oliko da jaja postanu pihtijasta. Posuti alevom paprikorn. Po ukusu soliti. i sirom U zagrejano] peenici peci dok se sirne otopi. uviti ih kao palacinke. prethodno ga obariti u slanoj vodi. iseckan na kocke i peci. Sarno sveze ie dobrol . Odozgo ih pas uti orascicirna. ocediti i iseckati) dinstati sve dok sok ne ukuva.U serpici zagrejati ulje. ribanom korom od limuna. peei tek t.ne treba sacekati da se otopi (ako je spanac svez. i sipati ih na leco.

zatim u zagrejanoj vreloj pecnici nastaviti pecenje cia se kajgana naduva kao sufle._----- ---- -- - . ulje Spargle oprati. biberiti. po ukusu soliti. jer taj deo viSe nije za upotrebu). U ciniju ulupati jaja. Dobro ih ocediti i iseckati na stapice duzine 3-4 em (nadole. prema kraju. dodati ribani sir i komadice spargle. pazljivo ocistiti i povezati belirn koncem (u dye pusle).u zavlsnostl od sezone) . U vatrostalnoj tavi zagrejari puter.. Peel dok ne porumeni. usuti mesavinu. vise ne treba so bibar persunov list list mente iii bosiljka -- - ~ . U vodi sa limunovim sokorn. solju i kockom secera kuvati dok ne omeksaju. Odmah jesti! 800 9 80 9 1 dl Lepinja od jaja sa povrcern 6 80g 1 dl 300 9 jaja brasna -rnleka zetem (jedne iii vise vrsta.Koh od kajgane sa sparqlama (za 6 osoba) 12 jaja spargli tvrdog ribanog sira suvog belog vina sok ad pola limuna so biber putera vellclne oraha kocka sscera seckati. i uz povrernerio rnesan]e upola ispeci.

Prava poslastica za skolsku uzinu! (Pripremiti odmah duplu porciju jer ce polovinu sigurno pojesti skolsk [ drugovi. i na tihoj vatri dinstati. od Ijute papriks 2 cesnja belog luka ulja so Jaja obariti. mirodiju i sitno iseckan u staklenu iii porcelansku pastetu. mah servirati. Sve i od- sluziti. Tvrdo kuvana jaja na grcki nacin 8 500g tvrdo kuvanih jaja Jaja sa zacinjenlm prelivom 80g rnajonez (vldl stranu 36) kiseli krastavac srsdnje velicine riblje 2 mesnatog. ako nam se eini suvise gusum. da bude Oljustiti jaja.Taja uzdui preseci. sasvim ciniju. Pnpremiti umak: u sel'piei na vrelom ulju priiti cele ce:§njeve belog luka. uzduz Ih preseci na pola. ostatak zagrejanoj jaja tako da secena strana bude urnaka sipati na njih. U meduvremenu pomesati scnf. paprike. sitno isecriblju ckrenuta gore. izmedu dye kriske aemicke. polozi. na dna vatrostalne Cinije staviti malo umaka. majonez. srnesu dodati povreu. uzduz preseci na pola. sa nekoliko Iistova zelene salate.:atim ih ukloniti. krornpira. dodati na reznjeve naseckan. po ukusu soliti. obe strane (vidi u dcdatku). slatku pavlaku. . Ovo [elo veoma je ukusno j_ iii krema '12 dl kad je hladno. oljustenog paradajza cetera (50 g) velika glavica cmog luka struk svezeg iii kasicica susenoq bosiljka so biber ulje 109 109 oastete lista miroaije veza persunovoq vorcester-sosa 4 4 lista zelene salats tvrdo kuvana jaja Sitno iseckan Iuk na malo ulja pditi staklast. ovim umakorn Veoma je fino i 'brzo jelo! . usuti tnasu i na slanoj vodi prethodno umerenoj vatri dobro ispeei so. Jaja prelrti persunov Jist staviti dodati vorcester-sosa. U vecoj serpi zagrejati uIje. spanaca. tobasko-sos.). i po ukusu dobro izmesati. obrisati. biberiti. mleko i brasno pornesati da ne bude cvorova.) oljustit]. umak razblazit: vodom. Na umerenoj vatri oko 15 minuta sve to kuvati. preliti [aia i odmah servirati. i u pecnici samo dobro ugrejati i odmah preliv: krastavce kati. oljusten sitno iseckan celer. Dodati umucena jaja. vodu ocediti. Sa svake stram' peci oko5 minuta. krastavcem Hi reznjevima paradajza. so.ti na tanjir za servinJ_nje. praziluka. poredati secenom stranom Priprernlfi nadole. listom mente Hi bosiljkom. Lepinju staviti na tanjir za serviranje. paradajz.JELA 01. bosiljak. seci kao tortu. itd. boranije kiseljaka. vazno je jedino da je treba samo sitno lseckati i na malo ulja u Povrce ostaviti da se ohladi. biber. dodati paradajz i na [akoj vatri nekoliko minuta kuvati. odozgo je posuti sitno seckanim persunovim listom. . JAJA Ova kajgana rnoze se pripremiti od raznih vrsta povrca (luka. Zatim sve to presuti u drugu posudu i dobro izmutiti rnikserorn . Na svaki list staviti po dve polovine jajeta. seeenom stranom nadole poredati ih u tavu. 6 100g 1 dl Tvrdo kuvana jaja na spanskt nacin tvrdo kuvanih jaja pasiranog paradajza slatke pavtake supena kasika senta nekoliko kapi tobasko-sosa. po ukusu soliti i dodati paradajzu. Iistove salate oprati.

milerarn ili slatku pavlaku i senf. kako bi spagete ostale duze tople ida se jaja ne bi ukccilal Ovo jelo je veoma starog porekla. zatim mleko i na kraju zajedno sa bademima dobro izmesati. ugljenar. tek mu se aroma zadrzava. izvaditi zumanea. Krem od jaja sa medom i bademima 8 50g 50g 80g 1 dl 50g zumanaca lilre mleka oljustenih badema brasna od plrtnca meda konjaka putera Spageti sa jajima "il la Carbonara" 400 9 100 9 1 30 g' 3 30 9 spagela mesnate. Zemicku natopiti u malo mleka.Jaja punjena kiselom pavlakom 8 2dl 50g tvrdo kuvanih jaja slatke iii kisele pavlake putera so biber parsunov list malo mleka i ssnta zemicka Za preliv: 1 dl starke iii kisele pavlake so seekani snidling boraviti dodati ulje. iz Napulja. nikako iz frizidera. da se testa ne bi slepilo). ime je dobilo po karbonarskorn revolucionamom pokretu koji je bio veorna znacajan u doba ref'ormacije. i na dno sipati kutlaeu vrele tekucine u kojoj su se spagete kuvale. zaciniti 501ju. Bslanea dobro napuniti smesom. ocediti ih. i na kraju dodati slatku pavlaku (tada vise ne sme da se mesa).. "Carbonar!" u stvari znaci cumurdzija. u tu smesu staviti seckani persunov list. U msduvremenu pripremiti preliv: snidling pomesatl sa slatkom iIi kiselom pavlakorn. Kuvati oko 5 minutao Skin uti s vatre j uz cesto mesanj e hladiti da se ne hi skorilo. i odmah servirati. biber Badem sitno iseci. ili u vodenoj kupki uz stalno mesanje do dati puter velicine lesnika. staviti ih u ciniju i viljuskom izgnjeeit]. i "h dl Slaninu iseckati na sitne kocke i isprziti je na ulju. izgnje¢ili. posuti masnocom od slanine i kockama slanine. dobro iscediti. i poredan ih u vatrostalnu tavu dobro namascenu puterom i u zagrejanOi peemct na srsdnjoj vatri peci 10-15 minuta. Servirati hladno iIi mlako. po ukusu biberom. zajedno sa ribanim sirorn. slanoj vodi (ne za- tako reci kap po kap konjaka.umesto spageta (knedle. razni vafli i keks. Zatim razdeUti u manje emije iii case. velika mu je prednost !ito med zamenjuje secer. U kipucoj. otopljenim puterorn. V(lrijanta: . dimljene slanine supena kaslka ulja putera iii margarina eela jaja ribanog parmezana slatke pavlake so. mozemo kuvati i valjuscice Jaja uzduz preseci. Mladi iz tog revolucionarnog pokreta okupljali su se u sumama kra] peci za paljenje uglja.~- - ---~ -- . Veoma je fin. Servira se uz svezu zelenu salatu. Slobodno se maze dati i deci i rekonvalescentima [er se konjak uopste ne oseca. Umutiti [aja. biberiti. skuvati spagete. Uz ovaj krem moze se servirati i bebi-piskota. malo soli. Na veoma slabo] vatri. dodati zumancima. Spagefi sa jajima "a te Carbonara" -~. namazati njime vrela jaja izvadena iz pecnice i odmah sluZlti. preliti prelivom ad jaja. Nije na odmet Ciniju u koju se stavljaju spagete prethodno dobro zagrejati.-- -- -- -_. i rnaIo po malo dodavati brasno od pirinea. lak slatkis. noklice). mleko skuvati i procediti gao U serpici penasto umutiti zumanca sa medom. po ukusu soliti.

.

bademe..____. Veoma je branljiv napitak. preporueIjivo je piti ga kad je [ako hladno i nakon zamornog kretanja na svezem vazduhu. tako ce se Lazni Chantilly krem za iskol'iseavanje belnnaca. . jer se brzo opusti.-- .- - - - --- _---. Slu~i sa vrelo. krern priprerniti neposredrio pre serviranja.-:- . Ne sme da vri! Skin uti sa pare t kap po kap dodavati procedeni sok od limuna. cdjednom same nekcliko. daje snagu. Za svaki slutaj sa [ajirna se mo:l:€ pomesati i 20-30 g pudinga od vanile. [er priHeno narastu. i pazl] iva mu dodavati vocni sok. na pari. uz puslice sa bademom ili vatle. ali ne u frizideru. Aka je moguce.kao knedle kuvati u mleku. jer originalni hem se pravi od Slaga 6 6 belanaca supenih kasika pikanlnog vocnop soka (maline. rupieastom kasikom ih jednom obrnuti a za tim ih izvaditi. Belanca sa 40 g secera u prahu penasto ulupati. Nekad je to bio omiljeni "dorucak" normandijskih ribara. izvaditi stanglu vanile. sljive) kiselkaslog kora od Jednog limuna nskollko zrna oraha iii badema so Krupno iseci bademe i orahe. zatim kuvati na pad. Pomesati i jos nekoliko minuta kuvati. Sa malo soli ulupati ad belanaca cvrst sneg. naribati koru od limuna. ili na sasvim tihoj vatri kuvati dok se ne zgusne. stalno mesajuc. orahe i ribanu koru limuna. malo po malo dodavati vino. sve dok se ne zgusne. a deca ga veorna vole. Raspodeliti u case ili pehare i do serviranja drzati na hladnom.-- - ______. ribizle. Zumanca umutiti sa ostatkom prah secerai sa 1-2 kasike hladnog rnleka razrediti. Nije tako postojan kao kad se pravi od slaga. eventualno mu dodati malo mirisljavog likera. Sok izmesati. i vaditi ih supenom kasikom . zatim krem razlrti u vatrostalne case (case za punc). dodati rnleku i uz stalno rnesanje kako se jaja ne bi zgrusala. Elektricnim mikserom priprema se za nekoliko' minu tao - . Mleko procediti.Narmandijski krem ad jaja 1I 3dl 100 9 4 crnog vina burgundca kristal secera zumanceta veliki limun 6 Pticije mleka na vise naeina mleka jaja stangle vanile seeera u prahu V2 150g 1 U dubJjoj Ciniji penasto umutiti zumanca sa seeerom. Prokuvatt rnleko sa vanilorn i ostaviti ga da tiho vri. Ponovo skinuti sa vatre i 2-3 minuta energicnirn pokretirna mesati. ali na ovaj nacin mogu se iskoristiti preos tala belanca. stavi ti n a site ill porcelanski tanjir IVUekokoje knedle puste ponovo sipati II serpu.

ina tihoj vatri ie otoprti. sve dalje raditi isto. i uz stalno mesanje kuvati dolt ne postane krem. vidi stranu 61) soli na vrh noza puler. Narnastiti.Jesnik. samo knedlu od belanceta ukrasiti . ribizle iIi visnje. a zatim sledi trsca ploca. Pojedinacno dodati :1umanca i dobra tzmesati. i ostuviti da se potpuno ohladi. Namastiti kalup za tortu iIi kuglol'. Skinuti zatirn sa vatre i jos nekoliko minuta mesati. polako dodajuci seeer (vidi stranu 62. precnika 15-18 em. Serpu staviti u hladnu voduo Sipati u cinijice. .zumancetu dodati 50 g kakaoa. ukrasiti visnjama odmah.5di slatke 'pavlaka vanilin krema cc mleka (dodatak. U zagrejanoj pecnici na veoma slaboj vatri vise ih susiti nego peci. uz stalno mesanje ga proprziti. Vcditi racuna da ostanu beli. U obliku piramide. U zavisnosti od toga . umesati ga u krem. deca ga volel Penasta torta Zgodna za iskoriscavanje preostalih belanaca 4 belancela secera u prahu pake! varulin se6era 2. a ne zvezdastim uloskom. Kada se prohladila. pa ponovo staviti na sporet. uz stalno mesanje.5dl 2. dodati je osnovnom kremu. mleko zagrejati i polako ga dodati brasnu. Na- mazati ih polovinom kreme od vanile ili cokolade. ~ zatim ih uz pomoc Iopatice pazljivo premestiti na tanjir za seryiranje. Servirati hladno. Varijante: . brasno Za ukrasavanje: strugana cokolada 2009 visnje u rumu iii kandirano voce U serpicu rastopiti 45 g putera.OD JAJA sigurno zgusnuti. staviti drugu ploeu. Ploee ostaviti da se ohlade. lmedle od belanaca ukrasiti po [ednim da Ii smo tortu punili kremom od vanile ili eokolade. U malo vade rastopiti seeer. Lako. stpati u njega 1/2 dl ruma. Sa malo soli ulupati cvrst sneg od belanaca.skuvati ga nesto gus(:e (povecati kolicinu pudinga) i dcdati propasirane maline. Ostaviti da se donekle ohladi. <:ase.JELA. i nju namazati kremom. badem. Serpu skinuti s vatre. praviti okrugle ploce debljine prsta. Ova torta pruza lep prizor i veoma je fina! Koh od cokolade 6 1239 100 9 60g 30g 3dl celih jaja cokolade secera putera brasna mleka na vrh noza sode bikarbone so zrriorn voca. kandiranim vo- eem ili struganom Moze se servirati cokoladom. brasnorn posuti pleh i sa obicnim.kad je pticije mleko jo~ mlako. Za vreme peeenja pecnica se ne sme otvarati jer ce koh splasnuti. usuti masu i u zagrejanoj pecnici na umerenoj vatri oko 50 minuta peci. staviti u svaku po 2-:1 knedle i po jedan orah.ribanorn cokoladorn i visnjorn u rumu. hranljivo jelo. Nekoliko saveta). treba istisnuti slag. Dodati izlomljenu C()koladu. . preko koje. iz ruma. !lolje. Servirati odmah! Nudili lIZ kompote i slag. Sa malo soli i sode bikarbone ulupati evrst snag ad belanaca i paZljivo da se ne izl omi . dodati brasno i na tihoj vatri.

kuvati 10 rninuta. vatrostalne i':inije iii kalupe stsviti u vcdenu kupku. i na tihom kljueanju ga kuvati S minuta. da bude pihtijasto. slpati u casu i odmah servirati.niju. smanjuje se iii pavecava srazrnera brasna i mleka. a u mnogome smanjuje vrsme provedeno u kuhinji! Posinn\o jaje Blago zakiseljcnu slanu vodu grejati do kljucanja (na 2 litre vode 1 dl s. spretno ga spustiti 1.ajuci. ~iniji jaja pojedinacno l~azbiti (fumance treba da ostane celo).rceta). Na tiboj v atn kuvati sve dok se ne dostigne . kako recept propisuje redi ili gu§ci. eventualno rastopljenim puterom. Balance se p\ltpuno skuva. i do serviranja drtati na toplom. Rupicastom kaslkom izvadtti [aje iz vode. i mlkserom rnutitl da bude penasto. ukus je identican sa sveze pripremljenim sosom. Jaje na alto Puter iii neku drugu masnocu zagrejati.·imedba: Od zavisnosti kakve gustine :2elimo SOS. spustit! ga u tiganj.1 kipucu vodu. se rastopi. Mueena [aja staviti u hladnu vodu.aic kasikom spustit! u vodu. Kajgana Jaja razhiti i na vreloj rnasnoci. Toliko dekagrama putera i brasna. P.'i. Kada veda vri. kasicicom ga izdubiti. reckavi deo belanceta ostr+m nozem ili casom cdseci..podeliti na porcija i staviti u zamrzivae. prziti brasno. na primer: za 5 dl besamela pctrebno je:5 dl rnleka.oze se pripremiti i take sto se stavlja da se kuva u hladnu vodu. peci u peenici sve dok sa balance ne stvrdns.6 minuta.eljena gustine (oko 10 rninuta). 1. 50 g brasna. ali ti umaci vee imaju svoja vlastira buena. zatim u stalak za jaje i odmah servirati.1 ~oJju iii.5. Staviti ga u hladnu vodu. a zatim uz stalno mesanje. koju vise puta treba prornenitt.solji iii i':iniji Na podlogu od povrca Hi mesa razbiti [aja. Znaci. a zumance ostaje donekle rovito. . sol i ti same belance. drugim zactnirna. rupieastom kasikom [aje Izvaditi iz vode. samo sto se kuva . biberiti takode.ze da stoji. a kada provri skme se sa vatre i dobra umotano u krpe ostavi 10-15 minuta da stoji a zatim staviti u hladnu vodu itd. Mol1:cse odjednom pripremiti ve~a Kolii':inn. so i biber. Mesecima mo. pazeci da tumance ne iskoci. na trenutak ga soli Jaje peeeno II . jaje razbiti na tanjiric (treba daostane celo zumance). malo po malo. kako bi dobilo lep okrugao oblik. U serpici zagrejatt puter (najbolje teltonskoj). Polutvrdo jaje Cela jaja umutiti sa slatkom pavlakom. [er zumancs inace gubi sjaj i nabora se. Besarnel sos se najrede koristi u ovom obliku. 50 g putera. Hladiti ga kako bi ljuska sto lakse sisla M. Od trenutka kad voda ponovo pocne da vri kuvati ga jos 3 minuta. j. uz stalno mesanje naglo peci. na jako] vatri.DODATAK Besamel sos Mleka oncliko ill koliko sosa zelimo da pripremimo. dodavati vI'e10 mleko. nad parom u roku od pols sate. uglavnorn se i dalje obogacuie ribanim sirom. is- Tvrdo kuvano jaje Na uobrcajeni nacin u slanoj Hi limunom zakiseIjenoj vodi od prvog vrenjs raeunajuei. orascicem. Staviti ga na pleh za pecenje iii ci. tek na kra] u sollti i bi beritl. pazeci da se ne razbijs. staviti ga na kuhinjsku krpu. Nacin pripremanja jaja ltovilo [a]e U vodu u kojoj sokuva jaje stavitl onoliko kasika ih soka od limuna koliko zelimo da kuvamo jaja. Pri prema se na isti naein kao rovi to jaje. na vreloj rnasnoci (uglavnom puteru iii margarinu) peci na umerenoj vatrt ponekad me!. zacinima. Umesto stalka za jaje moze se staviti i u Casu: vrh jaja nozem odseei (po mogucnosti da se kora ne izlom i).

da bude mlak. ali ovako nam krem sigurno nece zagoreti niti ee prokuvati. koje odgovaraju [edna drugoj. Zumanca sa secerorn penasto umutiti. [ednu manju i jednu veeu. da je vee peceno). i servira toplo. sto je najjednostavnije uciniti ria sledeci nacin: tiganj ili serpu u kojoj peeerno lepinju pokriti poklopcern tste velicine. procediti. Parna kupka [za pripremanje umaka i kremova) Uzeti dve ~erpe. ali i gornji deo da se pece (iglom za meso moze se ustanoviti.:kesice) j umutiti ga u krem.vrata pecnice ne smeju se otvarati 20 minuta: . i kako se ne bi ceo izduvao: . sasvirn tihoj vatri.Umutiti jaja sa pavlakom. Sve to staviti u pecnicu i drzati toliko vrernena koliko je u rcceptu propisano. kuvati sve dok se ne zgusne. dobra ga je naueiti. i uz slain mesanje gil. [er je ovaj metod neophodan i kod priprernanja drugih [ela (slozenaca.ne sme da vri! Kad se krern zgusnuo. U meduvrem nu tvrdo ulupati slatku pavlaku (iii slag I:. presuti u rnanju serpu. terti itd. iii nad parom. sporom vrenju. aka se ne Iepi. malo po malo dodati mleko. Spustiti tigan] na sto i sa poklopca preokrenutu lepinju vrattti u tigan] da se peee sa druge strane. Krem od vanile (bavarios) 4 100g 2. zelatin.masa se moze pripremiti t ranije.) j serviranja. U donju sipati toliko vode da pokrijo polovinu gornje. Nije to nikakav madioniearski trtk. Na odrcdenoj temperaturi peei-kuvati. kada je pecnica vec topla i kalupi pripremljeni: .pecnica se uvek mora zagrejati ranije. Krem staviti u manju scrpu. skinuti ga s vatre.da bi koh iz kalupa lepo izasao. mlekorn. postoje dva nacrna: 1) sacekati nekoliko rninuta (ali tada moze i da splasnc) 2) sigurniji: na nekoHko trenutaka kalup staviti u mlaku vodu.kada je koh izvaden iz pecnice probosti ga na dva tri mesta iglom za meso. ohladiti ga. Vazno je znati za pripremanje koha: . i nil. Vodena kupka (za pripremanie kohova) Kalup napunjen masorn iii vatrostalnu ciniju staviti u pleh sa visokirn stranicama u kojem [e mlaka voda. do dati mu konjak. Kad je lepinja s jedne strane pecena prevrnuti [e na unutrasnju stranu poklopca. s tom razlikom lito 5e lepinja sa obe strane zapece. kako bi para iaasla gde treba. zelatin rastopiti u malo mlake vade. Lepinja Sastav je isti kao kod omleta. sirorn. zurnanceta seeera mleka zelabna slatke pavlake (slaga) stanqlice vanile malo konjaka Skuvati mleko sa vanilom. ali pena se ulupa tek u poslednjem sekundu.5dl 20g 5dl 'I. puni se nekim tilom. . povrcern ili mesorn. a kad se kalup vee stavi u nju temperaturu treba jos malo poveeatt: . Uglavnom se savije na pola. ohladiti gil. Vodu zagrejati do kljutanja i do kraja [e driati nil. zatim uz stalno mesanje. Malo je dugotrajan posao. pazeci da voda ne curi u njega. uz stalno mesanje kuvati do vrenja . na vreloj masnoci ispeci samo sa jedne strane.

5 dl vode. stave u najlon vrecicu. isplivace na povrsinu. mleka. slatke pavlake.8 meseci. naime: jaja koja vise nisu dobra za penu ili ieie na oko. jaje ce ostati na dnu u vodoravnom polozaju. je relativno vazno. bez otapanja.Jaja razbijati pojedinacno u soljicu iii l':asu i tek tada ih dodati ostalirna. senfa. svaki put treba dobro promesati i to odozdo prerna gore. smrznuta. . Ako lebdi u sredini.Da bl sa sneg od belanaca sigurno ulupao treba mu dodati malo soli. sir 20 9 20 9 50 9 masnoee velicine oraha masnoee velicinc jaja casica alkohoia 0. pirea od paradajza prah secera brasno.5 dl (rum. konjak. ne sme se ponovo zamrzavatil ..Puter ili rnargarin u zamrzivacu moze da stoji 6. ima oko nedelju dana: ako stoji uspravno ima 4-5 dana. . sir masnoes (puter.Jaja se u zamrzivacu mogu odrzati dugo (5-6 meseci). viljuskorn iii rucnirn mikserom. Pomesana (soljena ili zasladena) sipana u posudicu za led. rakije. . rastvorttl u njoj 60 g soli. kristal secer. mast) 15 9 15 9 12 9 Ako je sveze. Elektricni mikser izlorru penu. a belancs se vercvatno moze ulupati za sneg. seeer. ali se malo izvrne prema gore. Osim originalnog pakovanja treba ga umotati u jos [edan sloj folije i napisati datum. Frapantna slikal Kada se zarnrzrtuto jaje otopi odrnah mom da se upotrebi. napise se datum. zatim kasikorn spustiti u nju jaje. Ako je starije od 2 nedelje. . . kada mu dodajerno seeel u prahu. Ovaj nacin moze se prirneniti samo na scoska [aja. staro je oko 10 dana. jer ako je i same jedno jaje mueak. tj. koliko je jaic sveze.Da se ulupani sneg ne bi opustio. uspravno. margarin. itd. jos uvek su dobra za tvrdo kuvanjc ili lepinju. U duboku staklenu ciniju sipati 4. Posle se maze 1 mala glavica 1 glavica srednje velicine 1 velika glavica 20 9 50 9 100 9 peci u vrelom puteru.) Luk Nekoliko korisnih saveta .Ako jaje nije sveze razliva mu se zumance (to jaje se slobodno rnoze upotrebiti za testa ili lepinje). vocn09 soka. sve mora da se baci.DODAT~K Kako znati dalisu jaja sveza? Na veoma [ednostavan. treba postupiti na sledeei nacin: secer dodavati malo po malo. sprecava se njihova poroznost i zato ona duze ostaju svezaInaee. jer fabricka jaja se drugacije priprernaju. iJi nekog likera. dornaci naein. izvade se. Na primer: ako ostane na dnu. 20 9 Vrhom puna supena kasika brasno. Dornaee mere 1 pljosnata supena kasika vade. pre nego sto pocne mucenje.

SADRZAJ PREDGOVOR 13{ JELA OD SIRA 151 Supa ad qraska sa sirom IS! Ravioli sa sirom u supi ad mesa IS! Supa od luka la Tuluz Lotrek /5/ Zeleni umak za garnirung /6/ Morni umak sa rokforom 16/ lndonezanski umak od sira f6/ Poljski umak od sira /61 Panski umak od sira 17/ Topli krem od sira 171 Engleski fondue sa pivom 17/ Francuski fondue 171 Svajcarski fondue (NeucMtel) /8/ Svajearski fondue II (Vaduz) f81 Odresei pecenlce u umaku od sira 181 Posna fasirana sniela sa slrorn. ribom 1111 Pohovana taslrana snlcta sa sirom 111/ Kare sa sirom i paradajzom 112/ Sarma od kelja sa sirom 113/ Paradajz punjen ovcijim sirom /141 Mleveni srczenac sa sirom 1141 Nabujak od guscije dzigerice sa sirom na nacin Martje Terezije 115/ Pohovane pecurke sa sirorn 1151 Rainjici sa sirom 115/ Kruske sa sirom 117/ Krokati od pirinca sa sirom 117/ Polezna (mozs) sa sirom 117/ Jabuke punjene shorn /191 Erdeljska palenta sa strom 119/' Prolecna lorta od sira 1191 Francuska pita od sira 120/ "Rummy Club" 1211 Torta od sira sa sunkorn i kravljim sirom "Quich lorraine" f22/ Korpice sa sirom pecene u kalupu 122/ Vitaminski send vic 122/ Jerrnsnske torbiee sa sirom /241 . Pastirska lepinja 1241 a Topli sendvici sa ovcijim sirom f241 Slozenac sa sirom 1251 Kuglice (okrugliee) sa sirorn 125/ Topli sendvici sa sirom i sunkorn 125/ Krofnice sa sirom /261 Nicanska salata 1271 Przeniee na velski nacin "Welsh rarebit" /291 Salata od cukinija sa sirom 1291 Sir u casi sa ookoladom i bademima 1291 Salata valdori 1301 Salata ad krusaka sa sirom 1301 Pikantna salata od sira 1311 Ukrajinska vatruska sa sirom 131/ .

la Carbonara" 1561 Krem od jaja sa medom i bademima 1561 Normandijski krern od jaja 158! t.3.ovacka sup a lz Graca 1341 Kineska kukuruzna supa sa jajima 1341 Bavarski umak od jaja 1351 Umak ad jaja na rimski naein 1351 Umak ad jaja sa sampanjcem 1361 Majonezi 1361 Klaslcan majonez 1361 Brzi majonez 1361 Majone.aja na spanski nacin /55/ Jaja sa zacinjsnim prellvom 1551 Jaja punjena kiselorn pavlakom f56/ Spageti sa jajirna ".JELA 00 JAJA Paveskacorba ad jaja "Zuppa pavese" 1331 Holandska supa sa knedlama od jaja 1331 Frankfurtska supa sa guscijim jajima /331 Hladna cileanska bela supa "Sups blanco" 1341 l. vodena kupka 161! Krem od vanile /611 Vaino ie znati za pripremanjs koha 1611 Kako znatl da Ii su jaja sveza? 162/ Nekoliko korisnih saveta /62/ Dornace mere 1621 Ornlet "Rossini" 150/ Ljuti omlet sa maslinama 1511 Ornist sa soanacern 1521 Kajgana na rnadarskl nacln 153! Koh od kajgane sa sparqlarna 1541 Lepinja od jaja sa povr6em 1541 Tvrdo kuvana jaja na grcki naGin 1551 Tvrdo kuvana j.azm Chantilly krem /58! Plicije mleko na vise nacina !58! Penasta torta 159/ Koh od cokolade /59/ .z na natin sera kuhinje 1361 Portugalska salata od jaja /371 Salata od jaja sa lukom /37/ Napuljska salata od jaia /371 Punjena jaja sa surnsklrn jagodama 1381 Punjena jaja sa pecurkama 138! Marokanska torts od jaja "M'guena" /38/ Avinjonska torta od jaja sa boranijom f401 Posirana jaja sa ringlicama /41/ Piramida od jaja sa urnakom od kiseljaka/41/ Filovi za tvrdo kuvana iaia 1411 Posirana jaja u umaku od spargli /43/ Andaluzljska jaja u solji f43! Poslrana jaja na talijanski nacln /44/ Jaja u solii sa kremom od celera 1441 Jaja peeena u tavi sa spana6em 1461 Jaja u gnezdu od pire krompira 147/ Venae od jaja i gljiva 1471 Lepinja od boranije sa jajima !471 Krompir punjen jajima f471 Rolat sa sunkorn 1491 Grcke kooasice sa jajima 1501 Lepinja od jaja sa zabljim batacima 1501 OODATAK 8esamel sos 1601 Nacin priprernanja iaia 1601 Parna kupka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful