P. 1
Contoh Soalan Bahasa Melayu Tahun 3

Contoh Soalan Bahasa Melayu Tahun 3

|Views: 14,326|Likes:
Published by Norlida Ramli

More info:

Published by: Norlida Ramli on Mar 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2015

pdf

text

original

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 3 TAHUN 3 Bahagian A: (30 markah) Bulatkan jawapan.

1 Pelajar-pelajar yang belajar diluar negeri tinggal di _____________. A. hotel C. asrama 2 B. bangsal D. asmara

Monyet itu sedang ____________ pokok kelapa itu. A. memanjat C. menaiki B. mendaki D. bergayut

3

Kapal tangki itu singgah di ___________. A. stesen C. lapangan terbang B. pelabuhan D. perhentian

4

Banduan-banduan itu ditahan di dalam ____________. A. makmal C. istana B. pentas D. penjara

5

Kereta-kereta yang rosak dihantar ke __________ untuk di baiki. A. bengkel C. zoo B. kilang D. klinik

1

Pilih perkataan yang berlawanan/berpasangan dengan perkataan yang bergaris bawah dalam setiap butiran berikut. sejuk Pilih kata gandaan yang paling sesuai. hidup C. segar D. menawan C. gagah C. lemah C. huru-hara 10 Baju budak itu basah terkena hujan. susah B. A. tumbuh 9 Keadaan negeri itu tidak aman. 6 Pak Dolah dapat menangkap burung itu. melepaskan 7 B. panas B. damai C. A. memburu D. berani 8 Ikan-ikan dalam akuarium itu mati. A. 11 Bangunan-bangunan di bandar raya itu ___________ belaka. A. wafat B. pendek-pendek B. menembak Budak gemuk itu tidak kuat. A. A. lembab C. kering D. hodoh-hodoh 2 . sakit B. senang D.

kuang-kunang Pilih kata penghubung yang paling sesuai. dalam-dalam 12 Kakinya _________ kerana duduk terlalu lama. A. A. batang-batang D. apabila B. api-api C. layang-layang 13 Di kebunnya ditanam ________ bunga. A. 16 Ali ___________ bapanya pergi ke pasar.C. semut-semut C. sumpah-sumpah 15 Cahaya ___________ di jalan raya sungguh terang ketika malam. dan C. lampu-lampu B. tinggi-tinggi D. kuda-kuda B. anai-anai D. anai-anai D. bola-bola D. A. labah-labah B. tangkai-tangkai B. atau 3 . lalat-lalat C. A. serta C. pokok-pokok 14 ________ suka merosakkan harta benda kita. daun-daun C. jika D. sebab B. A. tetapi 17 Budak kecil itu ___________ berani. tetapi D.

18 Awak mahu minum teh __________ milo? A. membangun 4 . berpanas 23 __________ di Singapura sangat tinggi. dan D. A. pembangunan D. A. A. kerana B. kalau Pilih perkataan yang paling sesuai. supaya 20 Rajin-rajinlah belajar ___________ lekas pandai. sambil C. tersama-sama C. dipanaskan C. penyama-nyama 22 Emak _________ air yang sejuk itu. lalu B. dibangunkan B. sambil D atau 19 Budak itu membaca ___________ makan kuih. supaya B. memanas D. atau C. memanaskan B. bersama-sama D. A. dan C. sebab C. menyama-nyama B. A. 21 Linda _________ keluarganya pergi ke India. bangunan C.

Pada zaman dahulu. A. Semua orang tahu dia cekap bermain dengan tiga biji bola itu. pemukul D.24 Kakinya luka kerana ___________ kaca. pilih jawapan yang paling sesuai bagi setiap butiran berikut. dipukul C.” jawab Dara lagi sambil teresak-esak. memijak C. anak tukang kebun istana yang sedang menangis teresak-esak. Puteri raja itu menghampiri Dara dan bertanya perlahan. tetapi ……tetapi…. pukulan Berdasarkan petikan karangan di bawah.” 5 . “Wahai Dara. dipijak B. Dia tidak sombong dengan dayang-dayangnya dan semenjak kecil Tuan Puteri itu asyik bermain-main dengan tiga biji bola hadiah sewaktu dia dilahirkan. “Hamba akan dikahwinkan dengan buah hati hamba esok. Puteri baginda terlalu cantik parasnya. Apabila besar dia menjadi seorang puteri yang berbudi bahasa selain memiliki rupa paras yang sungguh menawan. sedang Tuan Puteri asyik melambung-lambungkan bola-bola kesayangannya dia terserempak dengan Dara. Salah satu hadiah yang dibawa ialah tiga biji bola kecil yang comel. Pada suatu hari. terpijak 25 ___________bola itu telah patah. Semasa kelahiran puteri tersebut ramai pari-pari yang datang membawa jenis hadiah yang indah. Tuan Puteri sangat disayangi rakyat jelata. A. raja yang memerintah sebuah negeri baru saja dikurniakan seorang puteri. memukul B. mengapakah kamu menangis?” “Ampun tuanku. berpijak D.

A. mengomel B. anak menteri . Apabila besar dia menjadi seorang puteri yang ____________. Tuliskan jawapan kamu itu di ruangan yang disediakan. Gopal suka main bola sepak. lelaki B. anak raja Bahagian B : Sambungkan ayat-ayat itu dengan kata penghubung yang sesuai supaya menjadi satu ayat yang betul. seorang cahaya mata B. perempuan D.26. dewa perempuan 29. Raja yang memerintah sebuah negeri baru mendapat ___________. Dara adalah _____________. “pari-pari” dalam cerita ini adalah ______________. A. A. jantan C. sebuah rumah 27. jahat C. berbudi bahasa 30. Cahaya matanya seorang anak _____________. 31. anak tukang kebun istana C. A. betina 28. __________________________________________________________ 6 B. anak nelayan D. A. ikan D. seekor kuda putih C. sebiji bola D. burung C. sombong D. anjing B. John suka main bola sepak.

__________________________________________________________ __________________________________________________________ 35. Ramai murid masih makan. Loceng telah berbunyi. __________________________________________________________ __________________________________________________________ 33. Hasnah menangis. Ikan itu sudah mati. __________________________________________________________ __________________________________________________________ 7 . Wang perbelanjaannya telah hilang. Ikan itu masih hidup. Saya ada masa lapang. Saya akan pergi ke rumah awak.__________________________________________________________ 32. __________________________________________________________ __________________________________________________________ 34.

_____________________________________________________ 37 Orang yang baik hati disayangi orang. _____________________________________________________ 38 Kebanyakan penduduk kampung itu buta huruf. _____________________________________________________ 40 Osman lebih suka makan gaji daripada bekerja sendiri. Aminah selalu memakai alas kaki ketika berjalan. kasut. selipar suka menolong orang lain tidak tahu membaca dan menulis lokek atau kedekut menerima bayaran tetap 36. _____________________________________________________ 39 Encik Hanim seorang kaya yang tangkai jering.(5m Pilih jawapan bagi maksud simpulan bahasa di setiap butiran di bawah ini. ______________________________________________________ (5 m) 8 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->