You are on page 1of 8

MEMORANDUM BANTAHAN

PEMBINAAN 1 BLOK SERVIS APRTMENT 19 TINGKAT & 1 BLOK PEJABAT 10 TINGKAT DIATAS PT1, JALAN TERATAI PJU 6A, MUKIM PEKAN KAYU ARA, DAERAH PETALING SELANGOR DARUL EHSAN
Kepada

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya Dato’ Hj Mohammad Roslan Bin Sakiman Daripada JAWATANKUASA BERTINDAK
BANTAHAN PEMBINAAN PEMBINAAN 1 BLOK SERVIS APRTMENT 19 TINGKAT & 1 BLOK PEJABAT 10 TINGKAT DIATAS PT1, JALAN TERATAI PJU 6A, MUKIM PEKAN KAYU ARA, DAERAH PETALING SELANGOR DARUL EHSAN

Tarikh 19hb OGOS 2010 “Ke Arah Keselamatan, Ketenteraman dan Kesejahteraan Seluruh Penduduk Kampung Sg Kayu Ara”
Kami, sebagai ahli-ahli Jawatankuasa Bertindak, ingin menyampaikan bantahan kami terhadap cadangan pembinaan 1 blok service apartment 19 tingkat dan blok pejabat 10 tingkat yang ingin dimajukan oleh GLOMAC KRISTAL SDN BHD di kawasan penempatan kami iaitu di Kampung Sg Kayu Ara Damansara kepada Yang Berbahagia Dato’- Datuk Bandar Petaling Jaya. Pada hemat kami pembangunan mega dan kormesial di persekitaran kediaman kami akan mengundang pelbagai risiko dan kesan-kesan negetif samada sebelum, semasa dan selepas pembangunan tersebut dilaksanakan.

Sekian. namun kami berharap Yang Berbahagia Dato’ sedia mendengar suara-suara hati penduduk setempat sebelum sesuatu pembangunan hendak dilaksanakan. terima kasih. Jawatankuasa Bertindak kami terdiri daripada wakil-wakil dari semua agensi dan pertubuhan yang sedia ada di Kampung Sg Kayu Ara antaranya JKKK Kg Sg Kayu Ara. …………………………………………… (RAMLI BIN HJ DAUD) . KG SG KAYU ARA. SELANGOR D. Kami sedar dan peka bahawa pembangunan tidak boleh dihalang. JALAN TERATAI PJU6A.S(D) 13596. H. Persatuan Penduduk Puncak Ara. Rujukan : MBPJ/040100/T/P23/ PJU 6A 5796/2010) Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk : Dimaklumkan bahawa kami. Persatuan Penduduk Kg Sg Kayu Ara. ingin menyerahkan satu memorandum bantahan terhadap projek tersebut kepada Yang Berbahagia Dato’ – Datuk Bandar Petaling Jaya. MUKIM PEKAN KAYU ARA. Persatuan Penduduk Pelangi Ara. PIBG SRA Kg Sg Kayu Ara. wakil-wakil pertubuhan politik dan individu serta orang perseorangan yang berjiran dengan kawasan yang bakal dimajukan. PENCAPAIAN DIUTAMAKAN” Yang Benar. DAERAH PETALING.E (No. Jawatankuasa Masjid Al-Makmuriah. JKKKP Kg Sg Kayu Ara.17 Ogos 2010 Kepada : Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya Dato’ Hj Mohammad Roslan Bin Sakiman Tingkat 2 Ibu Pejabat MBPJ Jalan Yong Shook Lin 46675 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan Yang Berbahagia Datuk PENYERAHAN MEMORANDUM BANTAHAN TERHADAP CADANGAN PEMBANGUNAN GLOMAC KRISTAL SDN BHD DIATAS PT1. “RAKYAT DIDAHULUKAN. ahli-ahli Jawatankuasa Bertindak bantahan projek diatas mewakili seluruh penduduk Kampung Sg Kayu Ara.

Peti Surat 9000. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Tuan Hj Syed Abdul Malek Bin Syed Abd Hamid Al Jefree Ahli Majlis MBPJ Zon 2 Dato’ Zulkepli Bin Ahmad Pegawai Daerah Petaling Encik Sharip Bin Penghulu Mukim Sg Buloh II Pengarah Biro Pengaduan Awam. Kuala Lumpur Ekonomi.Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Bantahan s. Pengurusan Bangunan dan Setinggan R Sivarasa Ahli Parlimen Subang Cik Elizabeth Wong ADUN Bukit Lanjan Merangkap Pelancongan. Majlis Tindakan Belia dan Sukan Tuan Iskandar bin Abdul Samad Exco Perumahan. Kewangan. - .k Tan Sri Datuk Abdul Khalid bin Ibrahim Dato’ Menteri Besar Merangkap Exco Pembangunan Tanah.

JALAN TERATAI PJU6A.E ( No. JALAN TERATAI PJU 6A.MEMORANDUM BANTAHAN PEMBINAAN 1 BLOK SERVIS APARTMENT 19 TINGKAT & 1 BLOK PEJABAT 10 TINGKAT DIATAS PT1. KG SG KAYU ARA. kami merujuk kepada perkara diatas dan di sini kami senaraikan kronologi Bantahan terhadap cadangan 19 Tingkat “Service Apartment” dan Ruang Pejabat seperti berikut : 1) Kg Sg Kayu Ara pada peringkat awalnya adalah sebuah kampong melayu tradisional yang aman damai. Pada tahun 1979. JALAN TERATAI PJU 6A. DAERAH PETALING SELANGOR DARUL EHSAN Tarikh 19hb OGOS 2010 “Ke Arah Keselamatan. Rujukan : MBPJ/040100/T/P23/ PJU 6A 5796/2010 ) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dengan segala hormatnya. MUKIM PEKAN KAYU ARA. DAERAH PETALING. MUKIM PEKAN KAYU ARA. DAERAH PETALING SELANGOR DARUL EHSAN Kepada Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya Dato’ Hj Mohammad Roslan Bin Sakiman Disediakan oleh : JAWATANKUASA BERTINDAK BANTAHAN PEMBINAAN PEMBINAAN 1 BLOK SERVIS APRTMENT 19 TINGKAT & 1 BLOK PEJABAT 10 TINGKAT DIATAS PT1. H.S(D) 13596. Ketenteraman dan Kesejahteraan Seluruh Penduduk Kampung Sg Kayu Ara” Yang Berbahagia Datuk BANTAHAN TERHADAP CADANGAN PEMBANGUNAN GLOMAC KRISTAL SDN BHD DIATAS PT1. pihak kerajaan telah . SELANGOR D. MUKIM PEKAN KAYU ARA.

Tapak cadangan berada ditengahtengah kawasan yang disekelilingi oleh Masjid. Malahan semua tepi jalan telah dijadikan 7) b) c) .memberikan geran tanah sementara pada 372 pemilik-pemilik tanah berkenaan. Ini akan mengakibatkan kebanjiran pendatang asing yang tidak terkawal di kawasan kampung tradisional kami. Daerah Petaling. 2) Walaubagaimanapun masih terdapat sebahagian tanah milikan kerajaan negeri di mana tanah berkaitan telah sedikit demi sedikit dimajukan oleh pemaju. Contohnya Motif Bakti Sdn Bhd telah mendirikan rumah kos murah dan serdahana dan beberapa unit rumah-kedai. “Service Apartment” bukanlah kediaman yang tetap hanya sebagai tempat kediaman persinggahan sementara dengan kelengkapan perabut dan dapur. Mukim Pekan Kayu Ara. 6) Pihak kami telah mengadakan perjumpaan secara “adhoc” pada 13hb Ogos 2010 bersama-sama seluruh lapisan masyarakat setempat dan dengan sebulat suara ingin mengemukakan BANTAHAN terhadap cadangan pembangunan diats tapak berkaitan. Sekolah Rendah Agama serta tanah lot-lot milikan persendirian. Begitu juga dengan Blok Pejabat yang akan mengundang kesesakan lalulintas yang tersangat kritikal. pihak kami telah menerima Notis Cadangan membina 1 Blok Servis Apartment 19 Tingkat (Blok A) Dan 1 Blok Pejabat 10 3) 4) 5) Tingkat (Blok B) di atas 2 Tingkat Podium Ruang Perniagaan Berserta 2 Aras Basement Tempat Letak Kereta diatas PT 1. ada pihak yang ingin menukarkan status Kampung tetapi mendapat bantahan dari Penduduk tempatan yang ingin mengekalkan status kampung. Diantara alasan-alasan yang ingin di kemukakan :a) Penduduk tempatan tidak selesa dengan adanya “Service Apartment” dan Blok Pejabat. Jalan Teratai PJU 6A. Keadaan lalulintas pada masa kini pun dah terlalu sesak. Pada satu ketika pihak pemaju Puncak Dana Development telah mendapat kelulusan daripada pihak MBPJ untuk mendirikan projek pembangunan di tapak yang dicadangkan akan tetapi projek berkenaan telah terbengkalai selama 5 tahun mengakibatkan tapak tersebut menjadi hutan belantara (mini zoo). Selangor Darul Ehsan yang akan di majukan oleh Glomac Kristal Sdn Bhd. Pada 11hb Ogos 2010. tempat pembiakan nyamuk denggi serta kawasan di cerobohi oleh pendatang asing. Dengan adanya pembangunan di kampung ini.

Menyediakan tambahan tempat letak kereta bukan hanya mengikut quota yang diperuntukan bagi projek berkenaan. berdebu dengan deretan lori-lori yang keluar masuk ketapak pembinaan. Ketidak keselesaan bunyi bising dan habuk semasa projek dijalankan akan menganggu ketenteraman penduduk di sekitar kawasan tapak termasuk jemaah dimasjid dan akan menyebabkan proses pembelajran murid-murid sekolah rendah agama terbantut. Kebajikan penduduk sering terabai apabila tiada kemudahan yang lebih selesa disediakan oleh pihak kerajaan negeri saperti dewan orang ramai. Disamping itu.tempat letak kereta. e) 8) Penduduk tempatan memerlukan tempat beriadah / kawasan lapang dan pihak kami juga ingin menuntut janji bina Dewan Serbaguna yang memuatkan dua buah badminton court untuk kegunaan orang ramai. Jalan dua hala telah menjadi satu hala sahaja. pelan susunatur atau “blue print” dan status tanah dari PTD Petaling. balai komuniti. Kami pendudukKg Sg Kayu Ara amatlah mengharapkan agar YB Datuk serta para delegasi turun padang bagi melihat dan menyelesaikan masalah berbangkit. menambahkan kesulitan pada semua pemandu2 kereta. kawasan beriadah. Apatah lagi dengan bertambahnya cadangan pembangunan ini. Dicadangan Servis Apartment 19 tingkat di kurangkan menjadi 10 tingkat sahaja. klinik kesihatan. jalan akan menjadi terlalu sempit. Mengadakan jalan-jalan alternative bagi mengelakkan bertambahnya kesesakan lalulintas dan melebarkan jalan yang sediaada. . maka bertambah-tambah lah kebimbangan keselamatan dan igauan mereka. kotor. d) Keadaan lalulintas sekarang pun dah menjadi igauan kepada penduduk setempat dan juga pada jemaah yang ingin beribadah di Masjid serta anak-anak yang bersekolah di Sekolah Rendah Agama dimana bahaya kemalangan sentiasa menanti mereka. Segala perhatian dan perihatin serta sokongan YB Datuk didalam mengatasi masalah ini amat di hargai dan kami dahului dengan ucapan jutaan terima kasih. 9) 10) 11) 11) Pihak kami memohon jasa baik YB Datuk untuk membantu kami mendapatkan laporan penuh projek yang dimaksudkan termasuk kajian laluan trafik. Kami juga meminta agar pihak pemaju menyediakan rumah “mampu milik” bagi orang-orang tempatan Kayu Ara.

. kad Pengenalan 610824-10-5779 Alamat Lorong Melur KSKA ……………………………………. AJK (1) Encik Sivam No.... Lorong Masjid. Bangsa Dan Negara” Yang Benar RAMLI BIN HJ DAUD Pengerusi Jawatankuasa Bertindak merangkap Pengerusi JKKK / Ketua Kampung Kg Sg Kayu Ara Senarai Jawatankuasa Bertindak yang telah terpilih bagi mewakili seluruh penduduk Kampung Sungai Kayu Ara bagi menyatakan bantahan terhadap projek Pembangunan Glomac Kristal Sdn Bhd Diatas Pt1.... Jalan Teratai PJU6A. H. Kad Pengenalan 700815-08-5699 Alamat Lot 904.“Berkhidmat Untuk Agama.. Pen. Setiausaha Muhammad Suhaini Bin Ahmad No..S(D) 13596... Mukim Pekan Kayu Ara... Kad Pengenalan 770611-10-5217 Alamat Kelab Belia India Malaysia ……………………………………. KSKA ……….. ... Pengerusi Tuan Haji Suhaimi Bin Samiun No.. Kad Pengenalan 580611-04-5403 Alamat Lot 868............. Jalan Mawar KSKA ……………………………………....... AJK (2) Ustaz Hamzah Bin Abu Seman No.. Kg Sg Kayu Ara Tandatangan Pengerusi Encik Ramli Bin Hj Daud No. Kad Pengenalan 700310-08-5909 Alamat Pangsapuri Pelangi Ara KSKA …………………………………….

Ara. AJK (7) Puan Zaharah Binti Ismail No. kad Pengenalan Alamat Pangsapuri Pelangi Ara KSKA ……………………………………. 879. kad Pengenalan 650701-10-7797 Alamat Lot. kad Pengenalan 64 Alamat Lot.. Rumah Pangsa Kayu ……………………………………. AJK (5) Encik Theah Choon Eng No.AJK (3) Encik Nur Saawaludin Bin Mohd Nor No. KSKA ……………………………………. Kad Pengenalan 740723-04-5119 Alamat B-5-16. Kad Pengenalan 560915-08-6865 Alamat G-09. KSKA …………………………………….. KSKA ……………………………………. AJK (8) Encik Md johari Bin Shahrani No. kad Pengenalan 580504-08-5583 Alamat Lot 866. Pangsapuri Sri Ara. Jalan Jenjarom KSKA ……………………………………. Kad Pengenalan 461024-08-5742 Alamat Lot 866. Kad Pengenalan 381111-07-6380 Alamat Pangsapuri Pelangi Ara ……………………………………. KSKA ……………………………………. AJK (4) Tuan Haji Osman bin Bidin No.. AJK (6) Encik Md Jaafar bin Bahaman No. AJK (10) Tuan Hj Zulkifli Bin ahmad No. 1074. AJK (9) Encik Veeramohan No. KSKA .