You are on page 1of 13

Student

:
Milosević Maja Beograd 2008

.Optičke osobine .Labrador .Fizičke osobine .Upotreba .Galerija .Iridiscencija .Literatura .Opsti pojmovi o plagioklasima .

zuti. Redji su u obliku kristala a obicno su zrnasti i masivni. Prozracni su do providni i staklastog sjaja. Najcesce su zastupljeni u magmatskim stenama i u paragenezi su sa piroksenima i amfibolima.-Plagioklasi su neprekidni cvrsti rastvori izmedju dva konacna minerala albita i anortita. oligoklas. Tvrdina je 6. ruzicasti ili sivoplavi. belosivi. -Plagioklasi kristalisu u triklinicnoj simetriji. retko bezbojni. andezin. Javljaju se blizanci a najcesce su to polisinteticki blizanci. U zavisnosti od anoriticke komponente u njih spadaju albit. -Albit i oligoklas se cesto nazivaju kiseli plagioklasi. -U pogledu boje cesto su zonarni. bitovnit i anortit. pegmatitski i regionalno metamorfno. andezin intermedijarnim a poslednja tri su bazicna. -Mogu postati magmatski. labrador. beli. Takvi nazivi poticu od smanjenja sadrzaja SiO2 u sastavu kao i od pojavljivanja u magmatskim i vulkanskim stenama. . Cepljivosti jasne do savrsene.

Labrador.Otkriven je na ostrvu Svetog Pavla. Kanada 1770 godine .Prema eskimskoj legendi – polarna svetlost je bila zatvorena u stenama duž obale Labradora sve dok nije naisao hrabri eskimski ratnik koji je oslobodio veći deo polarne svetlosti udarcem koplja. posto nije uspeo da oslobodi svu svetlost deo nje se i dalje nalazi u mineralu koji danas nosi naziv Labrador .-Labrador je fascinantan i prelep mineral ali se njegov šarm može prevideti ako ga ne gledamo iz pravog ugla tj. on ima sposobnost da promeni svoju boju u zavisnosti iz kog ugla se posmatra .

plav.Poseduje iridiscenciju . Rumuniji i .Ca (50 -70%) Na(50 – 30%) (Al. belosive.Boja mu se kreće od bezbojne.Tvrdina 6. svetlo zelene do zelene .Providan do prozračan.69g ..Nalazista su Finskoj.Nastaje u magmatskim i metamorfnim stenama a u granitskim stenama je ređi .Silikati.U asocijaciji je sa kvarcom. biotitom i augitom .Cepljivost je savršena po 100. staklastog sjaja . Rusiji.Si)AlSi2O8 . bele. tektosilikati. muskovitom. grupa feldspata . Kanadi.Srednja vrednost specifične gustine iznosi 2.5 – 7 .Kristališe triklinično i čest je u vidu tabličastih kristala a agregati su masivni i zrnasti . jasna po 010 i nesavršena po 110 .

Ugao optičkih osa 2V= 78– 86 .Maksimalna birefrakcija iznosi 0.Ugao cepljivosti je oko 90 stepeni .75 .U preparatima je bezbojan ali na tamnijim zrnima se zapaža polihroizam .010 b .Indeksi prelamanja 1.Optički dvoosan (+) mineral ..Znak izduženosti l (+) a .55 – 1.

.Nastaje zbog položaja lamela unutar kristala . Pri izlasku iz kristala on osciluje u razlicitoj talasnoj dužini što korespondira sa talasnim dužinama različitih boja.zelene do žute ili narandzaste. U zavisnosti od ugla upadne i prelomne svetlosti mogu se zapaziti razne boje ali može ostati i bezbojan.Sposobnost da pokazuje različite boje u zavisnosti od ugla posmatranja . Boje koje se javljaju kreću se od tipične plave preko ljubičaste.Ove lamele nastaju kada hemijski sastav na višim temperaturama postane nekompatibilan sa onim na nižim temperaturama pa dolazi do odvajanja slojeva na faze ..Zrak svetlosti koji ulazi u kristal dolazi do ovih lamela i reflektuje se dublje kroz slojeve prilikom čega se višestruko prelama.

njegova sreća vezana je za astrološke znake kao sto su vaga i lav .Veruje se da deluje smirujuce na čovekov organizam i da donosi sreću .U radnjama se može pronaći ispoliran u tankim listicima .Zbog igre boja koju pokazuje često se koristi u izradi nakita ili kao dekorativni mineral u izradi satova .Našao je primenu i u keramičkoj industriji u izradi pločica i drugih vrsta obloga za zidove ..

.

.

.

.

Optical.www. (2007): Minerals and gemstones.Kirk..www. Aribas (1967): Geologija.html - www./DE.Foa : Kamenje koje leči.udzbenik. Altaba i A.D. Beograd . udzbenik .info/.htm - www.dr D.bwsmigel. London .A.com/minerals/silicate/labradorite. Firenze .htm .com/html/labminfo.com/data/labradorite.C Cook i dr W.webmineral.htm#physpro .www.htm .galleries..Babić (2003): Mineralogija .net/minerals/labrador.geology.mineralminers.L..neab.M.Phenomena.