T’estimaré sempre petitó

T’estimaré sempre petitó Debi Gliori.2005. T’estimaré sempre,petitó. Timun Mas, Editorial Planeta, S.A. Barcelona. Autores d’aquesta guia: Cristina Chala, Vanessa Cortecero i Maribel Cervilla. Per l’assignatura de Pràctiques de tercer de magisteri Educació Infantil a la UAB. Tutora: Teresa Creus. Experimentació a l’escola Barrufets de Sants. Justificació El llibre ha estat seleccionat perquè els infants entre 4 i 6 anys es poden identificar amb el nostre protagonista tot i ésser una guineu i descobrir mitjançant el conte que cada persona és com és però que tothom som iguals d’importants davant dels ulls de les persones que ens estimen. També s’aprecia que l’amor és incondicional, una característica que els infants van copsant a poc a poc. ANÀLISI DELS CONTINGUTS QUE ENS OFEREIX EL CONTE.

· La vida familiar.Estructura narrativa: El conte és narrat en tercera persona i explica la història d’un fill i d’una mare. · Els comportaments dels fills quan estan enfadats. . La seva casa és el primer lloc de relacions socials que el nen o la nena té i aquest indret pot apropar encara més als infants a la història. · La immensitat del cel: que hi deu haver? SENTIMENTS · Decepció: el cueta pensa que la seva mare no l’estima. · Reflexionar sobre els hàbits de lectura abans de dormir. No obstant això. el nus i el desenllaç. però que el protagonista fa quan es plantejar el problema. · Comprendre l’amor incondicional. El cueta (el protagonista) es qüestiona l’amor de la seva mare. Per tant és interessant parlar amb els infants d’aquests fets i del final. La situació succeeix en un lloc molt proper als infants. · Ràbia: el cueta ho llença tot perquè esta enfadat. És en aquest moment on es pot destacar els signes de puntuació i l’estil directe que fa servir el conte per apropar-nos més als nostres protagonistes. Una estructura interessant és l’ús del condicional. però a mida que es relata la història al final comprèn que l’amor de la seva mare és incondicional. · La possibilitat d’una família monoparental: on deu ser el seu pare? · Importància de l’amor de la mare vers el fill. Amb aquesta successió de fets destaquem que en aquesta història pren importància la introducció. VALORS PSICOLÒGICS DEL CONTE · Pensar: una activitat que no es veu. més capficats en la història podem observar com aquesta narració en tercera persona a vegades es converteix en primera quan la mare o el fill li vol dir alguna cosa a l’altre. la casa.

el tema de l’amor incondicional de les mares és un aspecte que als infants els preocupa molt sobre tot quan es porten malament. sempre. destrossar.. reflexa molt bé el contingut de la narració i per tant els infants es poden anticipar a l’acció. · Títol: T’estimaré sempre petitó. voler. coll. llesta. com les estrelles. somriure. rebentar. prou!. esclafar. llançar. temps. petit. guineu. encara. · Personatges: els dos protagonistes del conte són una mare i un fill. desaparèixer. · Tristesa: pel sentiment de soledat i falta d’afecte. brillants. Les imatges també els ajuden a intuir el tema. abraçar. Ai. lluna. agafar. ASPECTES LINGÜÍSTICS Noms: Cueta. Tot i ésser guineus. un conte amb molta sensibilitat i encant. convertir. mai no s’acaba CONCEPTES REFERITS A LA LITERATURA · Conte: és un conte molt bonic que té molta cura de les seves il·lustracions i del que transmet als infants. estrelles. estimar. malcarat. Expressions: I ara! . enganxar. Ús d’ interrogacions i exclamacions. desenganxar. insistir. arreglar. gris. cel. xisclar. Adverbis: gens. És clar . · Amor: la mare estimarà sempre al Cueta. Punts suspensius Ús de moltes descripcions: Sóc un.. Verbs: estar. · Esperança: L’amor de la mare serà gran com la immensitat del cel. La seva forma i els seus relleus fan d’aquest conte. preguntar. Adjectius: trist. aquests protagonistes són fàcilment identificables amb la vida quotidiana dels nostres . Ús de comparacions: Doncs l’amor . · Preocupació: el fill pensa que no mereix ser estimat per ningú a causa del seu comportament. Et portaria a dormir cada nit . fora. aixafar. A més a més. nit. cridar.· Paciència: la mare no s’enfada li pregunta què li passa. trencar. insecte. picar. Però que et passa? . Ús del condicional en estructures sintàctiques completes Ús dels signes de puntuació propis de l’estil directe. dolent. estels. jugar. acabar. brillar. cocodril. contestar. continuar. tirar. lluminoses. ós.

. · Estratègies per trobar resposta als nostres neguits. · Comprendre la idea que quan els pares s’enfaden no ens deixen d’estimar. · Respecte pels materials i pels objectes. La ficció i la realitat es poden treballar a partir d’aquesta obra. · Recollir les joguines que desendrecem. Sabent la immensitat del cel. ACTITUDS: · Reflexió personal. editorial. poden comprendre una mica millor l’amor de llurs mares. · Final: el final és feliç i esperançador. Les il. · Documentació del coneixement: Els estels que no existeixen són un fet real. llegir llibres. de l’amor de la seva mare. · Escolta i estima.lustracions mostren detalls dels animals i dels insectes que estan observats de la realitat (ales. antenes) encara que d’altres detalls són inventats (les potes acabades amb mans). rentar-nos les dents.. · Adquisició d’hàbits: menjar.infants que. portada. PROPOSTA METODOLOGIA DE TREBALL OBJECTIUS DE LES CLASSES ENTRE 4 i 6 ANYS · Comprendre la idea de l’amor incondicional de les persones que ens estimen. · Autor/a. En podem parlar amb la lectura de la portada PROCEDIMENTS · Fer reflexions sobre allò que ens preocupa. parar taula. . amb un exemple molt clar. · Empatia de la mare. · Paciència de la mare envers els problemes que li planteja el seu fill. · Entendre i identificar el sentiment d’amor. el fill pot estar segur. ben documentat científicament. tot llegint la narració.

Abans de començar. diaris. Qui són aquests personatges? De què deu anar aquesta història? Tot seguit llegirem el títol i farem deduccions de la narració que podem trobar. · Poder expressar els nostres sentiments quan tenim problemes semblants a casa. . Entre la mestra i els infants aniran descobrint la història. carícia.· Donar importància a l’adquisició d’hàbits a casa. EXPLICACIÓ DEL CONTE Lectura de les imatges Durant l’explicació del conte els infants podran anar intervenint exposant els seus neguits i les seves preguntes. Tot seguit. en seleccionar i retallar 2 o 3 imatges per grup on vegin expressat el sentiment d’amor. doncs. Deixarem una estona als infants perquè cada grup pugui mirar i manipular el material tranquil·lament. començarem amb l’activitat proposada.. petó. L’activitat consistirà.. farem grups de 5 o 6 infants. · Intentar anticipar-se a la història amb l’ajuda del títol. . discuteixin entre ells quins imatges escolliran i arribin a un acord. Nº Portada TEXT Observarem la imatge del Cueta i la seva mare i en les expressions de les seves cares. ACTIVITAT A FER AMB ELS INFANTS Després de l’explicació del conte: T’estimaré sempre. cada grup haurà d’ensenyar a la resta de la classe les imatges que ha triat i explicar els seus motius. A cadascun dels grups li proporcionarem diversos materials il·lustrats: revistes. El Cueta està enfadat perquè la mare parla Parlarem de l’actitud del fill davant aquesta . · Saber paraules i vocabulari relacionat amb el sentiment de l’amor: estar enamorat. petitó farem una conversa en grup on els infants i la mestra reflexionaran sobre els temes tractats al conte.. abraçada.. Finalment.

En què s’ha convertit aquest cop el cocodril i li pregunta si sempre l’estimarà. La mare diu que sí.. Parlarem de la importància que té respectar els límits dels pares tot i que ells El Cueta ho llença tot i la mare s’estranya. la mare si l’estima. És l’adequada? La mare que li diu? Creieu que sempre l’estimarà? I si es converteix en un altre animal? En quins animals més es pot convertir el Cueta? (farem deduccions) El Cueta es converteix a la banyera en Doncs. Com sabeu que li diu que l’estima. igualment se’ls estimen. que trobem (podem trobar diferents opcions) parlarem de la manera de menjar d’aquest. Després de saber que és un ós parlarem de l’amor incondicional de la mare.per telèfon. El Cueta es converteix en insecte i li Després de fer deduccions sobre l’animal pregunta a la mare si sempre l’estimarà. com es comporta ella? Està enfadada? Perquè? El Cueta es converteix en ós i li pregunta a Preguntarem als infants quin animal apareix. Els infants s’han sentit algun cop igual que el Cueta? Quan? Perquè creuen que ho fan? Observarem com ha deixat l’habitació. La mare sempre l’estimarà igualment. què està fent ella? El Cueta li pregunta a la mare si l’amor es Després d’observar el Cueta. Penseu que ha fet el correcte? Podria haver fet alguna cosa millor? Reflexionarem sobre les actituds dels pares quan ells fan trapelleries. Cueta? Què està fent? Vosaltres quan us banyeu? Ho feu cada dia abans d’anar a dormir? La mare li diu que l’abraçaria igualment i Què creieu que li contesta la seva mare? el portaria a dormir. La mare li consola i li diu que sempre Parlarem dels sentiments del Cueta: com se l’estimarà.. situació. sent? L’actitud de la mare és molt important per consolar al seu fill. preguntarem: gasta i ella li respon que no ho sap però que Com està el protagonista? Perquè segueix .

Què penseu del final? Us ha agradat? Penseu que el Cueta ja està content? Perquè? . La mare ensenya les estels al seu fill i li diu Mireu les estels a la nit? Des de casa es que algunes han desaparegut. Pensarem entre tots diferents exemples que la mare li posarà al Cueta per demostrar-li el seu amor. Caldrà estar preparats per decidir si volem parlar de la mort o preferim deixar-los interpretar que ha marxat fora de casa. L’amor igual que les estels no s’acaba mai. igualment se l’estimarà? El concepte de “no ser-hi” no és fàcil per als infants de 4 a 6 anys. poden veure? Podem reflexionar una mica sobre la contaminació de les ciutats.sempre l’estimaria. trist? El Cueta insisteix i vol saber si l’estimarà Penseu que quan la mare no hi sigui ella quan ella ja no hi sigui.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful