You are on page 1of 2

LLEGENDA

DE

SANT

MARTí

Martí va néixer a un poblet d’Hongria. Es va fer soldat de l’exèrcit romà i anava a lluitar pels diferents països on hi havia guerra.

Conta la versió catalana que un dia de novembre, muntat en el seu cavall, va trobar un pobre captaire estirat al carrer tremolant de fred i mort de gana. Per ajudar-lo, Martí es va tallar mitja capa i la hi va donar per abrigar-se.

S’explica que quan va donar la capa al captaire va fer-ho en nom de Jesús, i que en aquell moment, el cel es va obrir, el Sol va brillar esplendorós i es va formar un gran arc de colors (l’arc de St. Martí) que va fondre la neu, va enretirar el fred, ajudant d’aquesta manera al vagabund.

Aquest fet extraordinari va marcar tant a en Martí que decidir deixar de ser soldat romà i dedicar-se a ajudar la gent.

Per això es coneix com l’estiuet de St. Martí un període de bonança que normalment sol haver-hi a mitjans de novembre.

També es representa sempre a St. Martí com a guerrer que, damunt d’un cavall blanc i una espasa a la mà, dóna un tros de la seva capa a un captaire. Trobem aquesta escultura sobre la porta principal de l’església de Cassà, dedicada al sant.

Cortadellas, Xavier, i Llenas, Albert : El Poble dels Cent Focs. Llegendes de les Gavarres. L’Agulla,nº5. Edicions El Mèdol. Juny 1995.

Col·lecció

de les Gavarres. L’Agulla,nº5. Edicions El Mèdol. Juny 1995. Col·lecció LLEGENDES de CASSÀ i de les
LLEGENDES de CASSÀ i de les GAVARRES.
LLEGENDES
de CASSÀ i de les GAVARRES.
LLEGENDES de CASSÀ i de les GAVARRES.
LLEGENDES de CASSÀ i de les GAVARRES.
LLEGENDES de CASSÀ i de les GAVARRES.

LLEGENDES

de CASSÀ i de les GAVARRES.