HANDMADE

LECŢIE DEMONSTRATIVĂ

1

D EM

HANDMADE

LECŢIE DEMONSTRATIVĂ

VĂ IE ATI CŢ R LE NST O

INTRODUCERE

Vă place să confecţionaţi diverse lucruri şi să vă decoraţi propria casă cu obiecte realizate manual? Profitaţi acum de şansa de a vă relaxa aflând mai multe despre hobby-ul dumneavoastră, dar şi de a începe o posibilă afacere într-un domeniu mereu actual! Cursul EUROCOR de Handmade vă ajută să îmbinaţi utilul cu plăcutul şi vă poate aduce, în acelaşi timp, venituri suplimentare. Cursul EUROCOR de Handmade vă oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a excela în acest domeniu! • Veţi învăţa cum să realizaţi produse armonioase, folosind materiale şi tehnici variate. • Veţi afla cum să creaţi, printre altele, bijuterii, accesorii vestimentare, obiecte decorative, felicitări şi invitaţii, cadouri personalizate. • Veţi înţelege cum funcţionează o afacere în acest domeniu, cum puteţi să vă începeţi afacerea şi să prosperaţi. Învăţaţi comod! Primiţi acasă, la cel mai apropiat oficiu poştal sau direct la birou pachetele de curs, pe care le parcurgeţi când vreţi! Studiaţi fără stres, în confortul propriului cămin, în fotoliu sau pe terasă, după program sau în weekenduri, vara sau iarna... când şi unde doriţi! Vă veţi bucura de o atenţie deosebită! Beneficiaţi de sprijinul unui profesor personal, un specialist cu experienţă, care poate fi contactat prin corespondenţă poştală sau online. Cursul de Handmade este un ghid util în fascinanta călătorie pe care o parcurg toţi cei cărora le plac obiectele lucrate manual. Mult succes! LECŢIA DEMONSTRATIVĂ vă ajută să vă familiarizaţi cu materialele şi metoda de studiu EUROCOR. Din punctul de vedere al numărului de pagini, aceasta reprezintă mai puţin de jumătate din conţinutul unui caiet de curs. Vă prezentăm câteva secţiuni teoretice, exemple, exerciţii şi un model de temă, selectate din diverse lecţii, pentru a vedea exact cum sunt structurate caietele.
2

temele pentru acasă şi colaborarea cu profesorul personal vă oferă o evaluare obiectivă a gradului de însuşire a noţiunilor noi. la cutia poştală (Cutia poştală trebuie să aibă dimensiunile de minimum 22x30x1 cm.  Exerciţiile. Aici găsiţi informaţii despre stadiul trimiterii pachetelor de curs sau plăţile efectuate şi înregistrate.ro. La oficiul poştal de care aparţineţi (Adresa declarată la înscriere trebuie să fie cea din buletin).LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE  STRUCTURA LECŢIILOR Studiul eficient al cursului nostru este garantat de structura unitară a celor 16 module. veţi primi şi testul de evaluare finală.).  reuşi să realizaţi într-un timp scurt variate obiecte handmade cu ajutorul Veţi exemplelor explicate pe paşi şi al imaginilor sugestive care le însoţesc. datorită semnelor grafice şi cuvintelor-cheie special concepute pentru a marca diverse componente ale lecţiilor. Odată promovat acest test. 3 . Acasă. cât şi cele artistice.  Metoda graduală de învăţare.  Informaţiile noi sunt prezentate într-un mod atractiv. ABSOLVIREA Odată cu expedierea ultimului pachet de curs prin corespondenţă. bine şi insuficient (în funcţie de punctajul realizat). Din contul de cursant se pot accesa şi aplicaţiile TemeOnline sau PlataOnline. La serviciu. 3. ce alegeţi? 1. veţi obţine Certificatul de absolvire Eurocor. astfel încât procesul de memorare devine simplu şi rapid!  Caietele se parcurg uşor. de la simplu la complex. pentru a vă dezvolta atât abilităţile tehnice. @ CONTUL DE CURSANT Fiecare cursant are propriul cont pe site-ul www. într-un mod relaxat. Calificativele obţinute pot fi: foarte bine. cursanţii aleg unde să primească pachetul de curs! Dvs.  Aveţi la dispoziţie un conţinut bogat în informaţii. 2.  PRIMIREA CURSULUI La Eurocor. vă ajută să deveniţi un adevărat profesionist în domeniul handmade.eurocor.

Transformarea obiectelor de zi cu zi în decoraţiuni specifice sărbătorilor Modul 3: Handmade în casă Modul 9: Vintage – realizarea obiectelor şi Obiecte decorative de interior – proiecte simple accesoriilor de inspiraţie Vintage şi de efect. Spaţiul de lucru – miniatelierul. Petrecerile private – cum realizăm o fişă de comandă Crearea de ştampile pentru decorarea textilelor. Lucrul cu materiale Vintage – cum le procurăm şi cum le punem în valoare Modul 4: Petrecerile – obiecte. Cartonul ondulat. Copiii şi lucrul de mână Modul 5: Bijuteriile – lucrul cu diferite Modul 11: Cadourile handmade – concept. tipuri de mărgele ambalare. idei de proiecte. Tehnici de creare a bijuteriilor – de la cercei şi coliere la inele şi broşe. Transpunerea stilului personal în obiectele create Papier mache – proiecte şi metode de realizare. Realizarea de cutii. Trucuri pentru minimalizarea costurilor şi folosirea inteligentă a resurselor Modul 8: Handmade pentru Sărbători Decoraţiuni pentru Crăciun. Decorarea: broderii din mărgele. metode de realizare şi stiluri de lucru. Patchwork – procurarea materialelor. Realizarea de jocuri şi concursuri cu premii handmade. hârtia creponată – utilizări inedite şi de efect. Cine poate crea obiecte handmade? Să ne descoperim înclinaţiile. Hobby sau afacere? Resorturi pentru începerea unei afaceri. De la joaca cu elemente naturale până la crearea de obiecte unicat. Înţelegerea tendinţelor Transformarea obiectelor comune în cadouri personalizate. decupaje şi alegerea temelor. a perdelelor şi a obiectelor de iluminat. sărbătorile Pascale şi Mărţişoare. jocuri şi Modul 10: Ştampilele lucrate manual şi aranjamente Patchwork-ul – arta obiectelor unicat Idei inedite pentru masă. Embosarea – instrumente şi crearea de efecte speciale. Origami – tehnici şi întrebuinţări Modul 2: Lucrul cu metrajele Alegerea metrajelor potrivite fiecărui proiect. Bucătăria – de la capace de borcane la mănuşi şi accesorii. Fascinaţia Vintage-ului – cum transformăm o tendinţă într-un punct de pornire pentru o afacere. texturi şi culori de inspiraţie Vintage. Sfaturi pentru promovarea şi vânzarea obiectelor realizate pentru sărbători.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Programa cursului HANDMADE Modulul 1: Handmade – hobby şi Modul 7: Cum lucrăm cu hârtia afacere Felicitări – embosare. De la idee la obiect final – paşii pentru onorarea unei comenzi 4 . Materiale şi tehnici de realizare. Piese convertibile – diferitele întrebuinţări ale lucrurilor care ne înconjoară Ce înseamnă Vintage? Forme. a pereţilor şi a obiectelor de mobilier. Decorarea pereţilor. ambalaje şi accesorii pentru cadouri. prezentare Materiale necesare. nasturi şi paiete. decorarea încăperii – materiale şi tehnici. Despre obiectul unicat şi valoarea lui comercială.

mărturii. nasturi şi diferite elemente Decoraţiuni şi accesorii pentru camerele copiilor în metalice funcţie de categorii de vârstă şi personalităţi. Cum armonizăm cadrul în care are loc evenimentul cu diferitele decoraţiuni Modul 13: Bijuterii – lucrul cu fimo. aranjamente pentru sală – materiale şi idei. O idee de afacere sigură: mini-plan de afacere Tehnici de lucru cu lutul – materiale şi crearea de efecte. aprovizionare. Costume Alegerea materialelor şi înţelegerea diferitelor tehnici.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modul 6: Accesoriile vestimentare Materiale necesare. dar diferite Modul 12: Nunta şi botezul Realizarea de invitaţii. Tehnica decupajului – materiale şi întrebuinţări. Tehnici de realizare – de la genţi la şaluri şi gulere. Idei de transformare. Cum combinăm stilurile pentru a realiza unicate? Bijuterii pentru evenimente – asortarea bijuteriilor la diferite piese vestimentare şi măşti pentru serbări şi sărbători. timpi de lucru 5 . Mireasa şi accesoriile sale – de la voaletă la ace de păr. armonizarea materialelor. Modul 15: Handmade pentru copii paiete. Lucrul în serie mică – la fel. Realizarea unui proiect de anvergură – planificare. Jucării şi jocuri – îndrumări privind alegerea materialelor şi idei pentru stimularea imaginaţiei Modul 14: A doua viaţă: cum dăm Modul 16: Alte tehnici şi aplicaţii practice obiectelor vechi un aer contemporan – proiecte avansate Târgurile şi magazinele de antichităţi: sursă de aprovizionare şi de inspiraţie. realizarea tiparelor. Realizarea unui miniproiect cu ajutorul celui mic.

în consecinţă. Oricare dintre dumneavoastră îşi poate transforma hobby-ul într-o afacere prin exersarea îndemânării şi perseverenţă. Faptul că cineva a lucrat un număr de ore pentru a realiza un obiect îi conferă articolului respectiv plus-valoare în faţa obiectului realizat într-o fabrică. Realizarea manuală a diferitelor piese face ca fiecare dintre ele să fie unicat. îndemânarea şi talentul au revenit la statutul de calităţi apreciate şi. imaginaţia şi flerul celui care a realizat respectivul obiect. Consumatorul de handmade este cel care nu caută în primul rând funcţionalul. ci cumpără ideea. Totuşi. Obiectul handmade se poate defini astfel în opoziţie cu obiectul fabricat. obiectele handmade au început să se bucure de o popularitate din ce în ce mai mare. Folosirea mâinilor în acest proces este esenţială şi reprezintă primul punct câştigat în faţa unui potenţial cumpărător. obiectele realizate manual şi-au câştigat un public numeros şi fidel. Odată cu apariţia acestui curent. deoarece omul (spre deosebire de maşini) nu poate realiza două produse identice plecând de la un anumit model. În decursul ultimilor ani. pagina 7) 6 . Fie că este vorba despre o tendinţă dictată de dorinţa de a deţine lucruri care au fost lucrate în serie mică sau chiar unicate ori despre nevoia de personalizare a accesoriilor sau a spaţiilor. Lucrul realizat manual reprezintă un obiect estetic în sine tocmai pentru că trece prin filiera umanului. în serie. până la accesorii realizate pe comandă. trebuie să reţinem că nu întotdeauna un element realizat manual are întâietate în ochii cumpărătorului. cei care organizează un eveniment sau propria nuntă şi îşi doresc să realizeze ceva inedit şi memorabil apelează la artiştii handmade pentru a pune la punct detaliile care fac diferenţa. căutate şi plătite la un nivel decent.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ MODULUL 1 Handmade – hobby şi afacere Fiecare modul începe cu o introducere în care sunt prezentate principalele aspecte ce vor fi studiate. Handmade 7 (selecţie din Modulul 1. oricine îşi pune creativitatea şi imaginaţia la încercare poate realiza mici opere de artă. de către diverse maşini. Din ce în ce mai des. De la invitaţii şi mici obiecte decorative.

fie că am dăruit o felicitare sau un cadou lucrat de noi. vom vorbi în cele ce urmează. Ştim că poate fi copleşitor să selectaţi proiectele care merită timpul dumneavoastră. funcţional. dacă doriţi. de accesorii. să poată deveni o afacere. Pe parcursul acestui curs vom trece în revistă majoritatea ramificaţiilor acestui vast domeniu. Fie că am tăiat una dintre rochiile mamei încercând să realizăm o eşarfă unicat. pe măsură ce vom realiza proiecte dintre cele mai variate. un anumit segment asupra căruia să vă concentraţi şi care. pas cu pas. alegând. Vom parcurge acest drum împreună. pagina 8) 7 . Astfel. să realizeze un obiect personalizat. Chiar dacă obiectul pe care încercaţi să îl realizaţi nu iese cum v-aţi fi imaginat. cu toţii am creat diverse obiecte. pas cu pas. având de optat între atâtea posibile faţete ale handmade-ului. Cu siguranţă că. nu renunţaţi. să înţelegeţi resorturile unei eventuale afaceri în acest domeniu şi să faceţi un mini-plan de dezvoltare. într-o oarecare măsură. pot deveni o sursă de inspiraţie şi o lecţie pentru temele viitoare. în timp. să vă oferim o imagine asupra lucrurilor pe care le veţi putea realiza urmând acest curs. să învăţaţi să transpuneţi propriul stil în obiectele pe care le creaţi. Să ne descoperim înclinaţiile Fiecare dintre noi a încercat. la un moment dat. să vă familiarizaţi cu mediul de lucru. şi veţi descoperi. ne propunem atingerea următoarelor obiective: Obiectivele pe care trebuie să le atingeţi prin parcurgerea fiecărui modul vă ajută să vă ghidaţi mai bine învăţarea. Aveţi. să vă creaţi un spaţiu care să vă inspire şi care să devină. proiectele imperfecte spun cea mai frumoasă poveste şi sunt cele mai admirate. să înţelegeţi că tot ceea ce ne înconjoară poate fi obiectul unui proiect handmade şi să căutaţi resurse în natură. cu scopul de a vă ajuta să luaţi o decizie informată. până acum. De multe ori. desigur. atelierul dumneavoastră. Ð Ð Ð Ð Ð Ð să realizaţi care vă sunt înclinaţiile şi să vă exploraţi latura artistică. În plus. în timp. Handmade 8 (selecţie din Modulul 1. şi vandabil. insuflându-le astfel nota personală. prin parcurgerea modulului 1. drumul pe care doriţi să îl urmaţi. de jucării sau poate de obiecte cu rol decorativ). realizarea cărora dintre ele vă face o plăcere mai mare. multe idei şi cunoaşteţi. v-aţi descoperit înclinaţia predominantă (poate realizarea de bijuterii.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 1 Handmade – hobby şi afacere Despre cum putem transforma o idee într-un obiect estetic.

realizând o serie de mărgele din hârtie care pot avea nenumărate culori. ne sunt necesare o linie sau un raportor. pentru a putea fi manipulată cu uşurinţă şi pentru a-şi păstra forma. Există o varietate foarte mare de astfel de baze pentru inel. hârtia. dimensiuni şi funcţionalităţi. Ele se comercializează la bucată (dacă sunt din argint sau cupru) sau la set de câteva bucăţi. lipi sau agăţa diferite mărgele pentru a decora inelul după cum dorim. la o altă categorie de mărgele pe care le putem realiza singuri. poate proveni din reciclarea unor ambalaje pentru cadouri. reviste etc. de cele mai multe ori reglabilă. foarfecă pentru hârtie şi lipici. Exemplu Aceasta va fi baza următoarei tehnici pe care o vom dezvolta împreună. în culori. Exerciţiul 3 Ce alte bijuterii aţi crea folosind aceste mărgele din lână pe care le-am modelat împreună? Ce combinaţii de culori aţi alege? Ce alte elemente le-aţi mai alătura? Descrieţi pe scurt câteva proiecte de acest tip.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele Definiţiile şi noţiunile noi au fost marcate special pentru a facilita înţelegerea lor. inclusiv cupru sau argint. dacă sunt construite din metal comun. Este recomandat să nu fie foarte groasă. de cele mai multe ori găsindu-se însă în varianta metalului comun. Iată cum procedăm: 1 Pasul 1: Materia primă. Handmade 13 (selecţie din Modulul 5. Cu siguranţă veţi avea de unde alege una potrivită oricărui buget şi concept. de care este ataşat un element metalic de diferite forme. cârţi vechi. aducem în prim-plan cel mai ieftin şi maleabil material: hârtia. Mărgele din hârtie Trecând mai departe. pagina 13) 8 . Baza pentru inel o reprezintă veriga propriu-zisă a inelului. Baza pentru inel poate fi realizată din diverse metale. În plus. pe care se pot coase. grosimi şi materiale diverse. un creion.

pe lângă sfoara decorativă.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele Şi acestea se supun aproximativ aceloraşi reguli ca mărgelele realizate din pietre semipreţioase. perlele de cultură sunt create prin introducerea în scoică a unui element străin. Perlele astfel create pot fi de apă dulce sau sărată. pe sârmă pentru a realiza bijuterii „îmbrăcate” în mărgele. Acest tip de mărgele se foloseşte cu precădere în combinaţie cu pielea şi sârma cuprată. de mici dimensiuni. alcătuiesc un tip de bijuterii potrivite atât pentru femei. mărgelele din coral în nuanţe care trec de la roz. Handmade 1 34 (selecţie din Modulul 5. dar cu un efect foarte frumos. mărgele de nisip şi din plastic Mărgelele din os. Cuvintele – cheie marchează ideile principale ale materialului. cât şi al micilor obiecte decorative pentru casă. Perlele de cultură sunt create de acelaşi organism ca şi perlele care se găsesc în mod natural. colorate (de preferat cele care se vând la şirag) şi sârmă subţire pentru bijuterii. cât şi pentru bărbaţi. în interiorul scoicilor. în funcţie de preferinţe. Exemplu Vom continua seria exemplelor cu o tehnică simplu de realizat. creând astfel bijuterii cu tentă tribală. fiind piese centrale în bijuteriile care le cuprind. nu doar clientelor. Despre mărgelele de nisip am mai discutat şi cu alte ocazii. peste care se vor aşeza multiple straturi de sidef. putând fi sculptate cu diferite modele sau vopsite. alături de mărgelele mici din plastic sau lemn. aplicabil în multe creaţii. dar care sunt foarte rare. Astfel. acoperind astfel o piaţă puţin exploatată deocamdată în ţara noastră. din categoria celor care pot fi brodate sau înşirate în număr foarte mare. puteţi oferi şi clienţilor dumneavoastră. pentru a da naştere unui ansamblu cu inspiraţie oceanică. Mărgelele din os sunt prelucrate prin spălarea. ele făcând parte. Pasul 1: Vom crea acest efect folosind ca bază o bucată de sfoară decorativă şi transformând apoi întregul ansamblu într-un colier sau într-o brăţară. alternative de accesorizare. Astfel. vor mai fi necesare mărgele mici. Astfel. simbolică. Cele mai accesibile sunt perlele de apă dulce. pe fir din piele. pot fi utilizate cu succes alături de perlele de cultură albe sau crem. degresarea şi sterilizarea oaselor care provin în special de la vaci. pagina 38) 9 . care se pot cumpăra şi din magazinele noastre. nefinisată. simple sau în combinaţie cu diverse accesorii metalice. Ele sunt prelucrate apoi. atât în cadrul bijuteriilor şi al accesoriilor. cărămiziu spre roşu intens. pot avea diverse forme şi suprafeţe. Astfel.

Va rezista foarte mult timp şi va fi o gură de aer proaspăt pentru locuinţa dumneavoastră. Încercaţi să găsiţi un echilibru între partea stângă şi cea dreaptă. pentru armonizare. nuci. Exemplele vă ajută să puneţi în practică ceea ce aţi învăţat. Pasul 1: Astfel. de crenguţele culese. sfoară. alta mai jos). 1 Atunci când aveţi ca materie primă natura. Lucrătura nu trebuie să fie una perfectă şi simetrică (de exemplu.). ghinde.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 1 Handmade – hobby şi afacere Exemplu Unul dintre cele mai uşoare proiecte handmade are la bază elemente naturale. frunze şi chiar bucăţi de muşchi. acul cu gămălie. culegeţi câteva elemente naturale: crenguţe rupte de vânt. ghinde sau orice alt element v-a rămas nefolosit. arhitectural etc. 2a 2b Pasul 3: Aranjaţi crenguţele astfel 3 decorate în vasul pregătit. Handmade 10 (selecţie din Modulul 1. pagina 10) 10 . Folosiţi-vă imaginaţia! Acest aranjament îl realizaţi în primul rând pentru dumneavoastră. realizând pas cu pas un anumit obiect. asemenea esteticii pe care încercaţi să o realizaţi atunci când aşezaţi florile în vază. o ghindă este legată mai sus. castanele. încercaţi să folosiţi materiale de lucru de origine naturală (sfoară din cânepă sau bumbac. eventual. poate şi câteva frunze. la următoarea plimbare în parc sau cu ocazia următoarei excursii. Veţi mai avea nevoie de o foarfecă. tot ceea ce rămâne de făcut este să le strângem şi să le oferim un context în care să se afirme. Aşezaţi aranjamentul într-o sursă de lumină naturală. castane. legaţi ghindele (care pot fi în perechi pentru a vă uşura munca). Cum natura a creat deja obiecte armonioase (din punct de vedere coloristic. în loc de fibre din material plastic). ac cu gămălie mare şi un vas mai înalt sau o vază. Ornaţi şi baza vasului cu câteva frunze. nodurile pot fi înlocuite de funde. Pasul 2: Folosind sfoara şi.

În timp veţi învăţa să faceţi astfel de asocieri care. pentru a le fixa. Pasul 3: Unim cele patru bucle şi trecem prin toate un inel de legătură. în plus. mai precis 4 sau mai multe: mărgele din hârtie. 2 3 Handmade 16 (selecţie din Modulul 5. ace. 1a 1b Pasul 2: Procedăm ca în cazul cerceilor. nefinisate. Fiecare dintre ele se va închide cu o buclă. două fire groase. Pasul 1: Materialele necesare sunt aceleaşi ca în cazul cerceilor. în culori diferite. ca să vă ajute să realizaţi corect obiectele handmade. ne încântă de fiecare dată prin rezultatul final. paiete şi. Exemplele sunt ilustrate cu imagini relevante pentru fiecare pas. doar că vom avea nevoie de un număr mai mare din fiecare.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele Adăugând elemente ca paietele într-o culoare tare accesoriilor naturale. pagina 16 11 . deşi par a fi nepotrivite. din bumbac. înşirând pe toate cele patru ace elementele în ordinea stabilită. Diferă doar numărul acelor decorate şi felul în care le unim. conferim obiectului un farmec aparte. Exerciţiul 4 Puteţi exemplifica câteva astfel de asocieri pe care le-aţi face în construcţia bijuteriilor? Ce materiale contrastante aţi alege? Exemplu Colierul care are ca piesă centrală o compoziţie realizată din mărgele de hârtie este realizat folosind aceeaşi tehnică de mai sus.

eventual să se completeze reciproc. hârtie. Realizaţi două astfel de desene şi decupaţi-le la fel ca în imagine (sau folosiţi hârtia îndoită şi desenaţi o singură dată). de această dată. montată însă în mod diferit. Este bine să reţinem însă faptul că. Astfel aţi obţinut baza de lucru pentru acest mini-proiect. Realizarea lui necesită o muncă mai laborioasă şi puţin exerciţiu. Handmade 2 17 (selecţie din Modulul 5. deci. Exemplu În continuare. Pentru a ajunge la acest nivel conceptual. foarfecă şi un obiect sau un dispozitiv special care să ne ajute să trasăm două cercuri.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele Pasul 4: Tăiem două bucăţi de aceeaşi lungime din şnurul de bumbac şi le trecem pe amândouă prin inelul compoziţiei create. creion. cu atât accesoriul creat va fi mai bogat. Încă o dată. subliniem importanţa ascocierii culorilor şi a texturilor pentru obţinerea unui obiect final îndrăzneţ ca design şi concept. au avut la bază aceeaşi structură. bumbac sau amestec (noi am ales mai multe nuanţe. vorbim despre un accesoriu amuzant. atunci când concepem astfel de obiecte care se pot vinde împreună (fie că este vorba despre inel şi colier sau cercei şi broşă etc. se poate agăţa de tortiţele unor cercei sau poate fi 1 folosit simplu.). Pasul 2: Trasaţi cu ajutorul obiectului ales (noi am folosit un flacon cu medicamente) două cercuri concentrice. El se poate coase pe baza unui inel. poate înlocui mărgelele clasice într-un şirag. trebuie să avem în primul rând curajul să realizăm anumite asocieri şi să ne dăm frâu imaginaţiei. dar rezultatul este unul pe măsură. mare. din lână. 4 Iată. care poate întregi multe dintre proiectele dumneavoastră: un ciucure rotund. ne sunt necesare fire din lână. Cu cât cercul din interior este mai mare. Putem gândi un concept care să le cuprindă pe amândouă. cu timpul. Pasul 1: Pentru a obţine acest ciucure decorativ. pagina 17) 12 . ele nu trebuie neapărat să aibă la bază aceeaşi structură. ca accesoriu pentru chei. Puteţi închide cu un nod sau ataşând un dispozitiv specific de închidere. dar echilibrat estetic. pentru a crea un accesoriu mai colorat). un exemplu de set de bijuterii care. veţi căpăta experienţa şi intuiţia necesare realizării unor astfel de obiecte. Nu vă lăsaţi constrânşi de tipare şi.

pagina 9) 13 . în set de 4 sau 6 bucăţi. Se pot lucra astfel seturi tematice. având grijă să nu supraaglomeraţi compoziţia. evidenţiate printr-un semn aparte. suporturi pentru pahare etc. dacă aplicaţi cusătura pe mijlocul inimioarelor şi o strângeţi puţin. Puteţi realiza o cusătură normală sau puteţi alege să procedaţi ca noi. pentru un plus de originalitate. Cusătura este una simplă. Astfel. dacă sunt realizate din lână). cu aplicaţii din nasturi sau din dantelă. orientate spre exterior. în relief. puteţi realiza seturi de 4 şervete care se pot comercializa ca atare sau împreună cu alte creaţii handmade. care evidenţiază culoarea decupajelor şi care dă un aspect rustic ansamblului. Sunt uşor de realizat şi de personalizat. de cele mai multe ori. Şervetele handmade sunt şi o idee foarte frumoasă pentru un cadou. sau seturi personalizate. de exemplu. inele pentru şervete. astfel încât să obţineţi modelul din imagine. Acest tip de obiecte handmade poate constitui şi parte a unei mici afaceri. pentru a obţine un efect tridimensional. pentru Crăciun. realizat anterior. fiind un model cu o utilizare mai restrânsă decât cel cu aplicaţia cu motiv floral. Şervetele tematice pot fi atracţia fiecărei petreceri şi sunt o modalitate la îndemână de a crea un cadru deosebit. Puteţi crea modele diverse. de poveste. Astfel.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 4 Petrecerile – obiecte. realizând o cusătură uşor mai strânsă. le puteţi da formă dreptunghiulară sau rotundă. jocuri şi aranjamente 2a 2b 3 Pasul 3: Se cos inimoarele în centrul şervetului. Acest tip de şervet este potrivit mai ales pentru petrecerile în familie sau pentru a sărbători Sfântul Valentin. în funcţie de modul în care sunt lucrate obiectele respective (unele broderii pot cere spălare manuală sau în apă rece. folosiţi materiale de calitate cu proprietăţi absorbante şi uşor de folosit (bumbacul sau inul sunt cele mai indicate) şi oferiţi instrucţiuni de curăţare. Handmade Veţi găsi numeroase recomandări pentru realizarea obiectelor. cum ar fi: feţe de masă. cu broderii executate manual. fiind oferite. Încercaţi să vă imaginaţi alăturări surprinzătoare de elemente şi de culori. 9 (selecţie din Modulul 4. Dacă alegeţi să abordaţi această ramură a handmade-ului în mica dumneavoastră afacere. Paşte etc. acestea se vor curba frumos şi veţi obţine acest efect ondulat. una lângă cealaltă.

pas cu pas. efecte interesante şi noi dimensiuni şi perspective accesoriilor clasice. la alegere. fularul clasic un dreptunghi lung. Dar. Exerciţiile reflectă situaţii concrete din activitatea unui creator de obiecte handmade. pagina 7) 14 . Şalul poate fi dublat sau nu. convertibile. de fiecare dată. vom desena împreună tiparul unei genţi clasice. Unul dintre ele reprezintă un şal care poate fi strâns cu ajutorul unor inele. pentru a se transforma în port-bebe. iar fularul-guler (cel cusut) – un dreptunghi mai scurt.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 6 Accesoriile vestimentare Astfel. stilizate şi accesorizate după preferinţe. Astfel. dacă este realizat dintr-un jerse mai gros. care ne demonstrează felul în care putem să ne jucăm cu formele. fiind piese statement sau piese utile. Un fular simplu. cu un efort cât mai mic. cum ne putem juca cu materialele de care dispunem pentru a crea. După cum puteţi observa. Exerciţiul 1 Iată câteva exemple de şaluri şi eşarfe cu un design interesant.com Exemplu Trecând mai departe către proiecte mai complexe. realizat din stofă de lână brodată. Sursa: Etsy. Acestea sunt formele de bază cu care ne vom juca. Îşi va păstra forma. dacă este mai lung. va oferi un aspect modern şi nonconformist ţinutei. În capitolul următor vom avea ocazia să construim. fiecare dintre ele pot fi îmbunătăţite. Încercaţi să realizaţi tiparul pentru una dintre piesele din imagine. spre exemplu. cu dublură şi buzunare. dreptunghiulare. şalul clasic este un triunghi. Acest ultim exemplu ne arată cum putem improviza. el poate fi introdus pe cap şi înfăşurat de două ori. Mai departe. dreptunghiular poate căpăta o nouă dimensiune atunci când îi coasem laturile scurte. Poate cel mai interesant exemplu îl constituie fularul cusut. o astfel de geantă. aceste accesorii pot fi accente pentru ţinutele dumneavoastră. fularul poate fi îndoit şi apoi cusut pentru a fi mai plin sau tăiat şi purtat ca atare. se pleacă din acest punct. Handmade 7 (selecţie din Modulul 6.

..... 3 4 Dacă doriţi să creaţi diferite variaţiuni ale acestui tip de floare... putem acum prinde fiecare dintre straturile adăugate unele peste celelalte.... într-o nuanţă mai deschisă....... este de ajuns să decupaţi materialul ales cu ajutorul unei foarfeci care oferă o tăiere decorativă sau să suprapuneţi peste fâşia de stofă una de organza............ Handmade 17 (selecţie din Modulul 6....... pagina 17) 15 .. Există foarte multe modalităţi de a diversifica aspectul final al acestui obiect........... Pasul 4: Coaseţi şi frunzele alese şi aţi obţinut un boboc perfect pentru a împodobi o pălăriuţă sau un palton gros.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 6 Accesoriile vestimentare 2a 2b Pasul 3: Ajunşi la capătul materialului... Pentru eşarfă aş utiliza .. pentru un plus de siguranţă...... pentru fiecare dintre obiectele ilustrate în imaginile alăturate? Specificaţi culorile şi ţesăturile care vă inspiră.................. dar şi în funcţie de imaginaţia dumneavoastră! Încercaţi să improvizaţi! Exerciţiul 5 Care dintre florile detaliate în paginile anterioare (sau. ca accent......... între ele.... Pentru centură aş folosi ….... puteţi sugera propriile modele) se potrivesc.... dacă doriţi.... Săculeţilor li s-ar potrivi ….. şi apoi să realizaţi structura de melc. în funcţie de necesităţi...

decorată cu elemente florale. Handmade 45 (selecţie din Modulul 6. Pentru eşarfă aş utiliza floarea din stofă. pentru a oferi conceptului o unitate. din stofă groasă. cu un sistem de închidere ingenios. Exerciţiul 5 Pentru centură aş folosi floarea realizată în plan vertical. avem posibilitatea să optăm între nasturi. în culori diferite. Exemplul 2: Pentru o geantă mică. din denim. piele artificială sau catifea. agrafe sau chiar frunze realizate dintr-un metru de croitorie. Exerciţiul 4 Putem realiza o broşă din două bucăţi de fermoar suprapuse. cu ajutorul răspunsurilor la exerciţii. Exerciţiul 2 Asamblare cusătură decorativă Coasem panglica pe marginea interioară a gulerului Închidem cu fundă Exerciţiul 3 Exemplul 1: Pentru o geantă dreptunghiulară din in. pentru a oferii o nouă dimensiune acestor accesorii. din stofă groasă. pentru a atrage atenţia asupra designului şi a materialului ales. Ca accesorizare. din lemn natur sau pictat manual. pentru talie. Exemplul 3: Pentru o curea lată. aş alege ca element de închidere un nasture mare.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 6 Accesoriile vestimentare RĂSPUNSURI LA EXERCIŢII Exerciţiul 1 Vă autoevaluaţi rapid. aş ataşa o capsă ascunsă. aş opta pentru o cataramă metalică fină. pagina 45) 16 . creată asemenea unui melc. prin plierea fâşiilor subţiri de stofă.

În plus. în ceea ce priveşte handmade-ul? 2. atât în privinţa materialelor cu care alegeţi să lucraţi. cât şi în privinţa stilului personal.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele Întrebări de verificare Întrebările de verificare vă ajută să vă sintetizaţi cunoştinţele. În ce fel influenţează schimbarea sezoanelor culorile şi materialele pe care le folosim în realizarea obiectelor handmade? 4. Mult succes! Handmade 41 (selecţie din Modulul 5. Cum putem crea obiecte care să se încadreze în tendinţa Eco? 3. Care putem spune că este curentul cu cea mai importantă influenţă la nivel mondial şi. 1. Care este tendinţa care se va menţine indiferent de sezon şi de trecerea anilor? * * * Aici încheiem primul nostru modul dedicat bijuteriilor. în particular. cât şi de crearea de bijuterii din materiale procurate din magazinele specializate. micul ghid cu privire la înţelegerea tendinţelor are rolul de a vă orienta şi de a vă ajuta să faceţi anumite alegeri. sperând că v-am ajutat să vă faceţi o imagine de ansamblu asupra materialelor şi a unei părţi din tehnicile care ţin atât de realizarea propriilor mărgele. pagina 41) 17 .

fiind atât cea mai des întâlnită alegere a artiştilor handmade. detalii.9 5. ele nu trebuie neapărat să aibă la bază aceeaşi structură. Utilizând materii prime pe care până acum le-am folosit în cadrul altor tipuri de proiecte.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele REZUMATUL MODULULUI 5 5.6 5. fiind gândite. putând personaliza şi mai frumos creaţiile noastre şi insuflându-le şi mai mult din creativitatea noastră. Rezumatele prezintă aspectele cele mai importante din fiecare lecţie. eventual să se completeze reciproc. atunci când concepem obiecte care se pot vinde împreună (fie că este vorba despre inel şi colier sau cercei şi broşă etc. iniţial. modelăm propriile mărgele. pagina 42) 18 . dar echilibrat estetic. puteţi crea. finisaje. mare parte din piaţa creaţiilor handmade. ele au început să reprezinte o categorie în sine. lemnul.).4 5.2 5. Iată câteva dintre motivele pentru care să alegem crearea de bijuterii folosind mărgele şi accesorii handmade: costuri mai scăzute. în prezent. Iată câteva argumente pentru alegerea mărgelelor fabricate în serie în cadrul proiectelor dumneavoastră: diversitatea materialelor. Handmade 42 (selecţie din Modulul 5. puteţi alege metode alternative de promovare.8 5. surprindere prin inovaţie. 5. Nu ignoraţi importanţa asocierii culorilor şi a texturilor pentru obţinerea unui obiect final îndrăzneţ ca design şi concept. mărgelele din plastic încearcă să imite. prin culori.5 5. mai multă experimentare şi exersare. căutată tocmai pentru accesibilitatea şi diversitatea ei. Este bine să reţinem faptul că. cu scopul de a sublinia sau de a scoate în evidenţă). timp de lucru mai scurt. cât şi cele mai cerute de către public. plus de originalitate.7 5. a formelor şi a culorilor disponibile. în special când doriţi să realizaţi bijuterii urbane.3 5. osul sau chiar perlele. practic. este recomandat ca toate elementele metalice folosite să aibă aceeaşi nuanţă şi aceeaşi grosime (excepţie face cazul în care doriţi să realizaţi un obiect-statement sau în care nuanţele diferite folosite intră în componenţa ideii originale. ca o variantă mai ieftină a celor din urmă. Putem gândi un concept care să le cuprindă pe amândouă. Un alt punct care merită subliniat în acest context este faptul că. Încercaţi să apelaţi la mijloace de promovare neconvenţionale: în loc să apelaţi la site-urile specializate sau la magazinele de profil. În timp.10 De multe ori. din câteva materiale de bază.1 Bijuteriile ocupă. toate elementele necesare realizării de bijuterii. Pentru a conferi un aspect echilibrat obiectului final.

pe care se pot coase. După modelare se depozitează într-o încăpere bine aerisită şi se usucă în totalitate în câteva zile. având un farmec aparte şi constituind varianta mai ieftină a acestora – o reprezintă veriga propriu-zisă a inelului. cât şi diverse figurine. atunci când cumpăraţi componente pentru bijuterii realizate din acest material. din care putem realiza atât mărgele şi accesorii. spre exemplu).LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele DICŢIONAR DE SPECIALITATE argintul tibetan – este realizat dintr-un aliaj care coţine cupru. deci puteţi transmite mai departe această informaţie clienţilor. iar cele mai micuţe. în funcţie de necesităţi. dacă sunt construite din metal comun. fiind gata pentru şlefuire (netezire) dacă este cazul şi. de care este ataşat un element metalic de diferite forme. pentru a nu se crea confuzii. Bijuteriile urbane sunt simboluri ale acestei culturi şi. din cupru sunt folosite în lucrul cu mărgele din lemn sau lână. lipi sau agăţa diferite mărgele pentru a decora inelul după cum dorim. deci. fiind mai ales obiecte statement – sunt folosite pentru ataşarea diferitelor elemente de suporturile lor (mărgelele de cercei sau diferite elemente metalice de lanţul unui colier. Ele se comercializează la bucată (dacă sunt din argint sau cupru) sau la set de câteva bucăţi. dar nu conţine argint (sau conţine într-o proporţie foarte mică). nu este prezentă în reviste sau în emisiunile tv de gen. de multe ori. Baza pentru inel poate fi realizată din diferite metale. realizate din pietre semipreţioase sau perle – este un lut moale şi uşor de manevrat. Există o varietate foarte mare de astfel de baze pentru inel. bijuteriile urbane inelele de legătură (zalele) lutul polimeric cu uscare la aer 47 (selecţie din Modulul 5. cu siguranţă veţi avea de unde alege una potrivită oricărui buget şi concept – reprezintă manifestarea tendinţelor străzii. exprimă diverse probleme sau frământări sociale. aflate în spaţii neconvenţionale. de cele mai multe ori găsindu-se însă în varianta metalului comun. pictare şi lăcuire. inclusiv cupru sau argint. lucrările de acest gen fiind mai des expuse în galeriile noi. a unei culturi care. El se poate lucra cu mâna liberă sau folosind instrumente speciale. 250 sau 500 g Handmade baza pentru inel Termenii specifici sunt explicaţi pe larg la finalul modulelor. staniu şi nichel. de cele mai multe ori. păpuşi etc. de grosimi şi diametre diferite. Aceste zale pot fi din materiale diferite (de la argint la cupru). În general. grosimi şi materiale diverse. Accesoriile realizate din acest tip de aliaj seamană cu cele din argint. ele nu conţin ceea ce sugerează numele lor. Se comercializează în pachete de 120. din argint sau aur sunt utilizate în special pentru bijuteriile mai fine. de cele mai multe ori reglabilă. în culori. pagina 47) 19 . eventual. Atenţie. inelele cu diametru mai mare.

materiale simple. 46 (selecţie din Modulul 5. pentru a folosi cât mai mult materialele pe care avem deja la dispoziţie. b. De ce am alege mărgelele fabricate în serie în cadrul proiectelor noastre? a. Pentru a monta pietrele semipreţioase. aflate în spaţii neconvenţionale. dorinţa de a avea la dispoziţie o gamă cât mai largă de obiecte handmade din care să aleagă. Handmade Temele vă ajută să vă fixaţi cunoştinţele dobândite. 2. b. b. dorinţa de a putea alege bijuterii şi accesorii în funcţie de sezon. pentru costurile mai scăzute.HANDMADE LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Modulul 5 Bijuteriile – lucrul cu diferite tipuri de mărgele TEMA PENTRU ACASĂ 5 1. pentru a experimenta şi exersa mai mult. Sârma din argint sau şnurul din piele sunt poate cele mai utilizate şi cele mai indicate accesorii.: b. un aliaj care coţine cupru. fără a mai investi în materiale specializate. pentru timpul de lucru mai scurt. argint în proporţie foarte mare. combinaţii de elemente din material plastic şi metal. b. 5. combinaţii complexe de elemente. c. 7. pentru a lucra bijuteriile în ritmul nostru. 4. în combinaţii diverse. 6. a formelor şi a culorilor disponibile. din argint şi plastic. manifestarea tendinţelor străzii. c. Ce reprezintă bijuteriile urbane? a. c. cu un design nou. dorinţa clienţilor de a putea alege între obiecte mereu surprinzătoare. Accesoriile create din argint tibetan conţin: a. pentru că astfel obţinem costuri mai scăzute. bijuterii realizate din materiale noi. pagina 46) 20 . În ceea ce priveşte aşteptările publicului. Ataşaţi fotografii ale proiectului dumneavoastră. pentru diversitatea materialelor. Din ce motive am alege să realizăm bijuterii folosind mărgele şi accesorii realizate manual? a. tendinţa care se va menţine indiferent de sezon şi de trecerea anilor este: a. naturale. inovator. c. plus de originalitate şi reuşim să surprindem prin inovaţie. bijuterii rare. lucrările de acest gen fiind mai des expuse în galeriile noi. în mare parte argint şi în măsură mai mică alte metale. c. Realizaţi o bijuterie sau un set de bijuterii folosind mărgele sau materii prime create manual. este recomandat să folosim: a. dar nu conţine argint (sau conţine într-o proporţie foarte mică). staniu şi nichel. b. c. cu preţuri ridicate. 3. pentru a utiliza materiale cu un finisaj frumos şi echilibrat.

021 33 225 33 21 EX www.LECŢIE DEMONSTRATIVĂ HANDMADE Cursul Eurocor HANDMADE se adresează oricui doreşte să-şi cultive creativitatea şi îndemânarea practică. Spor la studiu! Tel. De asemenea. PL U .ro EM Temele se pot rezolva pe formularele speciale inserate în caiet (dacă se trimit spre corectare prin poştă) sau online. eurocor.ro. cursul este folositor şi celor care intenţionează să transforme această pasiune într-o afacere pe care să o practice permanent. Un profesor personal vă îndrumă pe toată durata studiului. în contul de cursant de pe site-ul www. indiferent de vârstă sau pregătire profesională.eurocor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful