You are on page 1of 26

SER POLICIA I CUIDAR-SE DE LA SEGURETAT.

Autor/a: Laia Garra Roig Data lliurament: 18 de febrer 2011 Matria: Projecte de Recerca Curs: 4t ESO Grup: D Professor/a: Carme Olivart

ndex
ndice de contenido
ndex..........................................................................................................................1 Introducci ( Format Titol 1)....................................................................................2 Antecedents ( Format Titol 1)..................................................................................3 Cos del treball ( Format Titol 1)...............................................................................4 Marc teric (format ttol 2)........................................................................................13 Conclusi ( Format Titol 1)....................................................................................19 Bibliografia ( Format Titol 1)..................................................................................21 Llibres i monografies (format ttol 2).......................................................................21 Articles de pgines i llocs Web (format ttol 2)........................................................21 Annex......................................................................................................................22 .............................................................................................................................22 Fotografies (format ttol 2).......................................................................................23

Introducci ( Format Titol 1)


He escollit aquest treball per qu sempre magradat aquesta feina, i desde ben petita he volgut dedicar-me a aix. Per aix aquest treball mha servit de ajuda, per poder informarme de tot el que necessito, per poder-ho fer. El meu objectiu es informar-me del que necessito per poder dedicar-me en aquest ofici, estudis, i lo preparada que he destar tamb. Per poder trobar aquesta informaci, he fet diferents entrevistes, i sobretot majudat un llibre que mha deixat una noia, que esta estudiant per ser mossa desquadra. He escollit aquest ttol, per qu crec que s el mes adequat, Ser Policia i mhe inspirat amb el llibre que mhe llegit. El treball lhe dividit en diferents cpitols, en els quals parlo de diferentes coses, de com poder accedir a lacademia, de com es distribueixen dins lacademia, i dins les centrals. De les diferents categries i unitats que hi ha dins del cos dels mossos. Crec que lhe distribuit amb les parts que calia, i que despres desforarme buscant informaci a diferents llocs, ha quedat bastant b.

Antecedents ( Format Titol 1)


El cos de la policia dels Mossos dEsquadra es va crear a principis del segle XVIII, al principi noms eren escamots que es cuidaven de perseguir els bandolers. Van ser abolits lany 1868 i restablerts el 1876. Durant la segona repblica van estar sempre al costat de la Generalitat de Catalunya, per aix la dictadura franquista els va abolir de nou lany 1939. Per lany 1950 la Diputaci de Barcelona va crear un cos de policia semblant adscrit al rgim. Desprs cap al retorn de la democrcia, la Generalitat i els Mossos tornaren a les ordres de les institucions de catalanes, van ser reconvertits en una policia democrtica que desde 1994 fins ara, sha anat ampliant.

Cos del treball ( Format Titol 1)


Estudi de la Professi
Definici de la professi:
Els mossos desquadra sn la Policia de la Generalitat de Catalunya, desde la Llei 19/1983. Aquest cos de policia, socupa de les funcions de seguretat ciutadana, policia administrativa, policia judicial, intervencin i policia de proximitat.

Espais on es desenvolupen les activitats professionals:

Actualment el cos dels Mossos dEsquadra t 16.654 mossos i mosses, que es distribueixen en diferentes centrals i territoris. La seva central operativa es lanomenada Complex Central Egara, que es troba a Sabadell, on hi ha el despatx del Subdirector Operatiu de la Policia. Actualment el cos est sota les ordres del Conseller dinterior felip Puig i Godes.

4- Maneres daccedir a la professi


En principi per poder entrar a lacademia dels Mossos dEsquadra, noms necessites la ESO. Per per poder accedir al cos com a professional, tens que passar tres examens: 1-Exmen per escrit: Consisteix en estudiar-te lleis, regles i lhistria del cos de Polica. 2- Proves Fsiques: Hi han 3 proves a realizar Circuit dagilitat, i curs Navette. 3- Exmen psquic: Es la prova mes difcil, et pregunten coses del dia a dia, i depen de la teva reacci, saben com valorar-te. Per poder accedir, tamb necessites unes mides daltura concretes que sn: Homes - 1,65 Dones - 1,60

5- Com pots fer aquests estudis

Llocs on estudiar:
Per poder estudiar la teoria, que necessites per examinar-te per escrit es a lacademia de Mossos dEsquadra situada a Sabadell, on concretamente a Mollet,on estas intern. All tens la biblioteca on pots estudiar pel teu compte tranquilament, i tamb pots anar a les aules, on reps les classes.

Durada dels estudis:


La durada dels estudis es variable, ja qu, tu tens el temps que vulguis per estudiar-te i preparar-te b per lexament escrit, fsic o psquic. I desprs hi ha un temps per poder-te apuntar per fer els examens, si estas preparat et tens que apuntar. Per tant, tens el temps que vulguis que durada, depent de la facilitat que hi tinguis.

Prctiques obligatries: Les prctiques obligatories son les 3 bsiques que he explicat en un dels apartats anteriors.

6- Les diferents especialitats que hi ha dins de la professi


El cos de la policia esta distribuit de la segent manera:

Primer que tot els mossos estan dirigits per la Direcci General de la Policia, la persona que sen encarrega no acostuma a ser crrec policial, sin mes aviat poltic, aquest sencarrega de dictar les instruccions i circulars pertinents entre altres coses, en lactualitat el director general del cos de policia es en Manel Prat.
El crrec mes important del cos policial es la Subdirecci Operativa de la Policia, que es la que esta dirigida pel major es a dir el policia amb major rang del cos, per actualmente no nhi ha cap, per aix el Subdirector Operatiu de la Policia es en Josep Miln. Dell en depent tres de les quatre grans Comissaries Generals, que totes elles estan comandades per un policia amb el rang de Comissari. Que es distribueix aix:

Comissaria General Territorial: Que es la que dirigeix la tasca general de la seguretat ciutadana. Comissaria General de Recursos Operatius:

Dirigeix els especialistes policials ( mitjans aeris, artificiers, gossos ensinistrats, grups dassalt, etc..) Comissaria General dInvestigaci Criminal: Dirigeix les tasques dinvestigaci de les activitats criminals.

Comissaria General de Planificaci i Organitzaci: Sencarrega davaluar el cos i assessorar la Direcci General de la Policia. Aquests sn els grans grups, en com es divideixen en general, pero ara veurem que dins daquests hi ha altres grups, en els que estan distribuits tots els mossos i mosses, en total son 19 mbits, pero 10 divisions. Divisi dAfers Interns: Sencarrega dinvestigar el propi cos per tal de controlar els agents, per tal que no cometin activitats illegals. Divisi dInformaci: Sencarrega dinvestigar i perseguir aquelles organitzacions criminals que tenen objectius ideolgics i no lucratius. Divisi de Sistemes dInformaci Policial: Sencarrega de vetllar pels sistemas informtics interns, les bases de dades i les telecomunicacions internes del cos. Els dissenya, en fa el seguiment, els avalua i en vigila la seguretat. Tamb proveeix els rgans de la policia de dades estadstiques.

Divisi de Planificaci, Qualitat i Ordenaci Professional: Sencarrega de definir els criteris de selecci de les persones que volen esdevenir a ser mossos desquadra, defineix els criteris de promoci ascens, avalua la tasca policial, estableix els recursos de dotaci de cada unitat del cos, gestiona larmament, i gestiona les credencials policials.

Divisi de Transit: Sencarregar daplicar sobre les carreteres les indicacions tcniques i operatives del Servei Catal de Trnsit, investiga els accidents mes importants, aix com tamb planifica i dirigeix els dispositius de trnsit mes importants del pas. Elabora estudis i estadstiques del trnsit de Catalunya. Per no sencarrega de la gesti de trnsit habitual ja que aquesta es feina es la que desenvolupa cada Regi Policial. Divisi Tcnica de Seguretat Ciutadana: Sencarrega dun amplia llista amplia de tasques: -Investigaci dIllcis administratius -Investigaci de delictes contra el medi ambient -Protecci de menors -Avaluaci i establiment dels criteris de latenci ciutadana dels mossos -Seguiment del programa contra la violncia masclista Divisi Dintervenci: Sencarrega de donar suport especialitzat a la resta dunitats policials en matria dordre pblic, o en situacions de risc de violncia armada. Divisi de Suport Operatiu:

Sencarrega de donar suport especialitzat a la resta dunitats policials en matria dartefactes explosius, actuacions en entorns difcils (aeris,subterranis,subaqutics.) s de gossos ensinistrats, o custdia de presos. Divisi de Policia Cientfica: Sencarrega de la comprovaci de proves i identificacions a travs de mtodes cientfics.

Hi ha deu especialitats: - Documentoscpia - Antropologia - Biologia - Qumica - Fotografia - Audiovisuals - Balstica i traces instrumentals - Informtica forense - Lofoscpia - Dactiloscpia - Sistema automtic de reconeixement dempremptes. Divisi dInvestigaci Criminal: Sencarrega de la investigaci i persecuci dels casos de delincuencia criminal amb finalitat econmica. Alguns dels seus mbits dactuaci: - Robatoris - Homicidis

- Crims organitzats

Graus Policials
Els rangs es componen de la segent manera:
Superior - Major ( Subdirecci Operativa de la Policia ) - Comissari ( Comissaries Generals, Divisions/Regions) - Intendent ( Divisions/Regions, rees ) Executiva - Inspector ( rees )

Intermdia - Sotsinspector (rees, Unitats)

- Sergent ( Unitats, Grups ) Bsica - Caporal (Grups) - Mosso

7- Perfil professional que sadapta a la professi


El perfil professional que sadapta ms per entrar com a Mosso dEsquadra, jo crec que s se una persona: Responsable, molt segura de si mateixa, amb voluntat, molt valenta, agradable, respectuosa, no ha de ser gens prepotent.

Marc teric (format ttol 2)

MARC TERIC

ENTREVISTA A UN PROFESSIONAL
Nom i Cognoms: Montse ( no pot donar els seus cognoms ) Professi: Mossa desquadra Categoria laboral: Agent Lloc de lentrevista: Comissaria dels Mossos dEsquadra de Les Borges. Entrevistador: Laia Garra Roig

Desenvolupament de lentrevista: Te lloc a la Comissaria, amb una Agent que sencarrega de casos daquests, aquesta entrevista em servir per tenir informacin nova, sobre la professi i lambient amb el que es treballa. Preguntes de lentrevista: Qu et va fer decidir-te per aquesta professi? -La seguretat laboral, i que dins de la polcia hi ha moltes variants a les quals dedicar-te. Quant de temps fa que ti dediques? -Exactament 11 anys i mig. Qu tagrada ms de la teva feina? En aquesta feina el que ms sha de fer es tenir contacte amb la gent, i per tant es el que magrada ms.

Quins sn els aspectes ms importants de la teva feina? - El ms important es que et dediques a una feina en la que estas al servei de la ciutadania. Quins sn els futurs projectes a nivell personal? - Continua tal i com estic, i fer la feina el millor possible. Quins sn els projectes ms importants daquesta feina? - Davant de tot la seguretat i el servei a la ciutadania. Quins son els desavantatges del mossos desquadra? - Doncs el contacte amb la gent en moments molt difcils, en moments complicats. Hi ha possibilitats de millora professional? - Si, pots canviar de categoria i canviar de unitats. Creus que es un treball ben remunerat tenint en compte la relaci dores de treball que hi dedica? - Jo crec que si. s una feina que et proporciona satisfacci personal?

Si, sobretot desprs dajudar a alg.

s una feina que requereix relaci social i tracte amb el pblic? - Si constanment. s una feina que demana constant reciclatge i posar-se al dia? - Sempre, perqu les lleis van canviant, i durant els anys que vas treballan, vas fent cursos, i proves de tir. s una professi amb seguretat a locupaci? - Si Durant la teva vida, has fet molts canvis de destinaci, es a dir de comissaria? -Si, he canviat de destinaci bastants cops, he estat a Lleida, Granollers, Igualada i ara a Les Borges. s una feina amb una disponibilitat de temps lliure? - Si, quan acabes el torn, de mat, tarda o nit, fas la teva vida normal. Te necessitat de viajar en aquesta professi? No, ja que els mossos noms hi sn a Catalunya. Es una feina amb molta diversitat o sempre es el mateix?

Es una feina amb molta diversitat.

Hi ha diferents especialitas dins la professi? Quina li agrada ms? - Si, i la que magrade ms es a la que estic ara: Grup dAtenci a la Victima i Oficina de relacions amb la comunitat. Quin es lambient de treball dins de la feina? - No en tinc queixa, i estic molt agust, Es una feina desfor fsic? No, normalmente no. Es una feina desfor intellectual? -Si una mica, has de saber donar resposta als diferents duotes de la gent. Es una professi on es important el coneixement didiomes? A totes les professions es important, en aquesta nes bastant. Quin creus que es el perfil ideal de la persona que fa aquesta professi? El perfil ideal ,s tenir ganes de fer les coses, i fer-les b.

Caracterstiques del centre visitat


Nom: Comissaria de les Borges. Adrea: Carretera de Tarragona. Persones que i treballen: Mossos desquadra. Persona que ha fet la visita: Laia Garra Data de la visita: 17-01-2012

Caraterstiques: All si situa loficina datenci al ciutad i els despatxos privats. Aspectes a Observar: Persones que i treballen: 43 mossos. Com estan distributs: En aquesta comissaria hi ha els escamots que sn els que patrullen per la comarca, i els agents de les unitats especials. Qui sn els encarregats: Aqu hi ha Sotsinspector ( Cap de comissaria ) Sargent (Sotscap de comissaria ) Els Planols del centre no el podien ensenyar, son privats.

Conclusi ( Format Titol 1)


Amb aquest treball he intentat informar-me ms sobre l'ofici que sempre he volgut fer. He intentat demostrar que no es una feina fcil, i que requereix molt estudi, encara que no necessitis una carrera per poder accedir-hi. Aquest treball demostra el sentiment de cada mosso desquadra que ha decidit dedicar-se a aix, demostra que no et pots fer mosso desquadra noms per portar una arma, sin que fer-se policia es voler dedicar la seva vida a la ciutadania, a ajudar a la gent que et necessita en qualsevol moment, a voler el millor per la ciudadana que ens rodeja. A cada entrevista, que he fet, sa donat a veure tot el que he dit anteriorment, sha de tenir les idees molt clares per poder dedicar-se a aix i no noms tenir un cos en forma, i carcter, aix es el que creu molta gent. Per poder ser un policia com cal, sha de tenir una mentalitat molt adulta i preparada per poder superar molts dels obstacles viscuts al llarg de la feina, per qu els policies passen per moments molt complicats, molt sovint, per aix sa de ser fort, saber oblidar i superar aquests moments. En aquest treball he explicat les diverses categories dels Mossos dEsquadra, i a que es dediquen cada una de les unitats que hi ha dins, tamb com selaboren els estudis per poder accedir dins el cos, i cada pas per poder fer-ho. Cada regla que hi ha per les oposicions, es a dir, laltura que ha de fer un home i una dona, les proves fsiques, les psicolgiques..,en que consistixen cada una de les proves etc. Que es fa al passar les proves, al entrar a lacademia, les classes que es donen, i les coses que es viuen dins, la dificultat de les classes, i sobretot lo exigents que sn amb tot, dintre lacademia, en exigents em

refereixo a els controls que tenen, per exemple hi ha policies infiltrats com a alumnes per controlar el que fan, i el que comenten entre ells.

Tenint en compte totes aquestes coses de les qual me informat, preguntan a gent i tamb llegint-me un llibre escrit per un mosso, he aprs i mhe informat de tot el que volia saber. Amb aquest treball he descobert que et tens que esforar al mxim per aconseguir ser Policia de la Generalitat, si de veritat vols ser-ho, en sortirs, sempre que vulguis fer les coses b i sense pressa, i dedicanthi el mxim temps possible. Perque un mosso dEsquadra a de saber que esta a disposici les vinti-quatre hores del dia, i els 365 dies de lany, per qualsevol cosa que el necessitin ha de saber que ell ha destar preparat, i ha de saber reaccionar en casos molt perillosos. No s un ofici en el qual pots badar, i tampoc es una feina rutinaria, sempre trobes casos i moments diferents, mai res es repeteix, aix tambe es un dels avantatges daquesta feina per la gent que no els hi agrada fer cada dia el mateix, i vol variar. Tamb es un ofici que requereix seguir diferents cursos mentres ets dins del cos, com per exemple exercicis de tir, i tamb renovar lleis, perque sempre canvien. Grcies a aquest treball, encara estic ms convensuda del que vull fer i al que vull dedicar-me ms endavant, i crec que en aix consistia el treball de recerca, mha servit de molt.

Bibliografia ( Format Titol 1)

Llibres i monografies (format ttol 2)


MIQUEL CAPELL,Joan. Ser Policia. Barcelona.Plataforma Testimonio. ''No hi ha llibertat sense seguretat''

Articles de pgines i llocs Web (format ttol 2)


Www.wikipedia.com/mossosdesquadra www.gencat.cat

Annex

ANNEX

Fotografies (format ttol 2)

FIGURA 1: Escut dels Mossos d'Esquadra. Aquest escut es el que porten al uniforme, de cada dia.

FIGURA 2: ''Tirada de Gorres'' Es el dia ms important per l'histria de un mosso el dia en el que per fi, tens el nom de Mosso d'Esquadra i ets un d'ells.