You are on page 1of 18

Pfsense

Installatie Download het juiste installatiebestand. Er zijn verschillende versies USB live CD Compact Flash Voor een 64 bit installatie: pfSense-2.0.1-RELEASE-amd64.iso.gz Voor de 32-bit: pfSense-2.0.1-RELEASE-i386.iso.gz Dit gz-bestand kan je uitpakken met winrar. Je bekomt dan een iso-bestand dat je eventueel op CD kan branden. Deze CD kan je dan gebruiken als live-CD of om pfsense te installeren op een HD.

Gebruiken als Virtueel toestel in VMware / ESXI: Maak een nieuwe virtuele machine aan in VMware. Kies voor Custom en voor Install later. Het type besturingssysteem vind je bij other, FreeBSD64-bit. Geef je virtuele machine een naam en wijs geheugen en schijfruimte toe. Kies voor minstens 1024 MB geheugen en een HD (SCS I - LSIlogic) van 4 GB. Kijk bij de settings de instellingen na. (Floppy weg) en gebruik minstens 2 netwerkkaarten, n om te verbinden met het internet(bridged), en n voor de lan(VMnetX). Laad de iso-file en start de virtuele machine. Halverwege kan je kiezen voor installatie op de HD. ( I typen) Geen vlans, maar geef de netwerkkaarten een naam. Em0 wordt WAN en em1 wordt LAN. Je kan later altijd netwerkkaarten toevoegen, zoals een WIFI-kaart. Na de installatie controleren of de WAN een IP verkregen heeft via DHCP (maakt deel uit van een netwerk en krijgt een IP adres) en stel een IP-adres in voor de LAN. Daarna kan je de configuratie verderzetten via de web interface.( gebruiker admin wachtwoord pfsense) Via Google Chrome lukken de aanpassingen beter. Kies bij een WIFI-kaart ook voor een vast IP. Bij de instellingen voor de WIFI interface een vinkje zetten bij block private networks. Om internet te kunnen gebruiken moet je over een priv netwerk (waarvan pfsense ook deel van uitmaakt) naar buiten.

Leerlingennetwerk: Pfsense heeft een HD van 10 GB en 2GB geheugen. Er zijn voor pfsense 3 netwerkkaarten in gebruik. em0 WAN telenetmodem netwerkpoort 2 (DELL T710) em1 LAN vast IP 192.168.0.15 leerlingennetwerk (virtuele switch) em2 WIFI vast IP 176.16.1.1 netwerkpoort 3 (DELL T710) De WIFI nic is verbonden met een 3Com 100Mb switch, waarop al de accespoints of draadloze routers kunnen worden op aangesloten.

Instellingen Na de standaard installatie moet pfsense werken en internetverkeer doorlaten. Via System packages kan Squid en Lightsquid genstalleerd worden. Onderstaande instellingen zijn van toepassing op het huidige leerlingennetwerk.