You are on page 1of 8

Boli ale sistemului nervos

Alzheimer

Definitie: Un creier sanatos este format din milioane de celule nervoase
interconectate, numite neuroni. Neuronii comunica constant unul cu celalalt, prin trimiterea de semnale prin conexiuni numite axoni si dendrite. Creierul unui pacient cu boala Alzheimer este foarte diferit. Creierul sanatos are cellule nervoase ordonate si organizate spre deosebire de ccreierul cu boala Alzheimer in care celulele formeaza noduri, prezinta numeroase placi senile si noduri neurofibrilare.Placile si nodurile interfereaza cu activitatea normala dintre neuroni care sunt responsabili de gandirea intelectuala.

Cauze: Rolul exact al geneticii in boala Alzheimer nu este clar.
Cercetatorii au descoperit o legatura a acestei boli cu anumiti cromozomi.

Simptome: Simptomele initiale sint dificultati in a-si aminti evenimentele
recente si in a desfasura activitati obisnuite. In plus, pacientul poate fi

diaree. sa aiba tulburari de comportament. este dezorientat atit in timpul noptii. tardiv (sever). este incapabil de a pronunta corect cuvintele si de a se exprima coerent. de asemenea. teama) si insomnii. halucinatii Boala Alzheimer are mai multe stadii evolutive: precoce (usor). Unii bolnavi pot avea nevoie de medicamente pentru depresie. pot fi observate. varsaturi. Diagnostic: Diagnosticul bolii Alzheimer are la baza un istoric de accentuare a pierderii memoriei in timpul vietii si al altor functii cognitive. intermediar (moderat). personalitate si gindire. se recomanda sa se faca un test. oboseala sau crampe musculare. sufera depresii. de personalitate si de gindire. Tratament: Tratamentul include medicamente. deci. Fiecare din aceste stadii are modalitati comune si diferite de tratament si ingrijire. anxietate (stare emotionala caracterizata prin frica. Schimbarile de comportament. fiind extrem de important sa fie cunoscute de ingrijitori si familie. Consilierea bolnavului si a familiei este benefica. Anumite medicamente pot afecta ficatul. inainte de a fi administrate. Parkinson . Alte medicamente produc greata. insomnii.confuz. cit si al zilei.

Depresia . Boala Parkinson este o degenerare din zona creierului responsabila de miscarile musculare. rigiditate si probleme de echilibru. Distrugerea acestor neuroni duce la o scadere a disponibilitatii dopaminei. nervii din aceasta zona nu pot trimite semnale la alti nervi pentru a directiona miscarile trupului. Manifestarea bolii este data de tremuratul corpului. numite neuroni. a neuronilor pigmentati situati in substanta neagra din creierul mijolciu. acesta apoi se leaga la un receptor de pe un alt neuron. in special.Definitie: Creierul este compus din materie alba si cenusie care contine milioane de celule nervoase. care este un tip de neurotransmitator. circulatia greoaie. Odata ce un neuron este stimulat. comunica prin eliberarea de substante chimice numite neurotransmitatori. transmitand un semnal. un neurotransmitator este lansat de la neuron si traverseaza un gol numit sinapsa. Ca rezultat. Aceste celule nervoase.

neliniste. parere de sine proasta. Cauze: Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. teama puternica. Acestia pot acuza lipsa poftei de mancare si insomnii. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici.Definitie: Spre deosebire de suparare. depresia este o afectiune in care o persoana simte o nefericire coplesitoare si debilitanta. neajutorare Pierderea placerii pentru activitati care-i aduceau bucurie si placere. sau se pot implica excesiv in aceste activitati. Oamenii care sunt deprimati pot avea probleme in a gandi clar si se afla in imposibilitatea de a functiona normal. Persoanele care au o parere proasta despre ei. Persoanele cu depresie pot avea ganduri de suicid. psihologici si factori din mediu. Unele trasaturi psihologice pot creste vulnerabilitatea fata de depresie. inclusiv viata sexuala Tulburari de somn: trezirea matinala cu sentimentul de teama si stupoare. tristete sau chiar durere. imbunatatire usoara a dispozitiei spre seara . trecutul si viitorul sunt vazute in culori intunecate Sentimente de vinovatie. sentimentul de desertaciune Lipsa de speranta. o viziune pesimista asupra lumii sau care sunt expusi la stres au un risc mai mare de a dezvolta o depresie. Simptome: Tristete continua. pesimism.

Cele mai frecvente simptome sint oboseala. Tratamentul farmacologic ramane principala metoda de terapie. . lipsa poftei de mincare. care este resimtita mai puternic pe partile laterale ale capului.tratati corespunzator (cu antidepresive) . ceea ce duce la iritarea fibrelor din peretii vasele de singe. Medicamentele utilizate in tratarea depresiei sunt: antidepresivele triciclice. tratamentul depresiei are cele mai favorabile rezultate. iritabilitate. Cauze: Migrenele sint cauzate de o largire si ingustare rapida a peretilor vaselor de singe in creier si cap. Pentru a avea un efect bun. facand ca vasele sa se adanceasca si apoi sa se ingusteze rapid. Migrene Definitie: Migrena este o durere de cap vasculara severa.sunt complet vindecati. Este o durere continua. dar poate sa apara deasemenea doar intr-o singura parte. Migrenele apar atunci cand aceste vase de sange se dilata si se strang. ceea ce explica nevoia de liniste si de izolare. Vasele de sange de pe cap aprovizioneaza scalpul si creierul cu sange.Tratament: In comparatie cu alte afectiuni mentale. Exista citeva masuri ce pot fi luate pentru a diminua durerea. Aproximativ 80% dintre pacienti . Tratament: Unele persoane au nevoie de medicamentatie. Durerea este unilaterala. modulatori ai recaptarii serotoninei si inhibitori ai metabolizarii serotoninei sau altor mediatori. e important ca medicamentele prescrise de medic sa fie luate la primul semn al crizei. Simptome: Debutul migrenei este brutal.

scaderea de sodiu. Cu toate acestea. Cauze: Exista mai multe tipuri de leziuni ale creierului. Epilepsia Definitie: Atacul epileptic este o tulburare care apare brusc si schimba temporar modul in care functioneaza creierul. Aceste celule comunica constant una cu cealalta. care pot provoca epilepsia si convulsiile. Aplicarea unui prosop inmuiat in apa si incalzit sau a unui tampon duce la o usoara ameliorare a durerii. prin trimiterea de semnale prin intermediul unor conexiuni de tip tentacular numite axoni si dendrite. Creierul sanatos este format din milioane de celule nervoase de interconectare numite neuroni. poate creste sansa de a dezvolta aceasta boala: y y y y y y y y y un accident vascular cerebral traumatisme la cap si la creier anumite medicamente febra tumoare pe creier infectie anumite conditii metabolice (cum ar fi zaharul scazut din sange. nu inseamna ca veti dezvolta epilepsie. Daca aveti una dintre leziunile enumerate mai jos.Unele persoane se calmeaza aplicind o sursa de caldura in zona cea mai dureroasa a capului. sau nivelul scazut de calciu) boli neurodegenerative (cum ar fi Alzheimer sau boala Parkinson) mostenire genetica .

E posibil ca un tratament care amelioreaza un tip de convulsii sa agraveze altele. Aceste produse necesare supravietuirii ajung in creier prin sange care trece prin sistemul circulator. starea de sanatate si stilul de viata sunt alti factori importanti in alegerea tratamentului. Exista mai multe tipuri de convulsii. care include efectele adverse. trebuie ca pacientul sa cantareasca beneficiile unui anumit tratament comparativ cu dezavantajele. Atacul Cerebral Definitie: Precum toate organele din corp. Deciziile de tratament se bazeaza in primul rand pe tipul epilepsiei si tipul convulsiilor. Cu ajutorul medicului. creierul are nevoie de oxigen si nutrienti ca sa poata functiona corespunzator. riscurile si costurile acestui tratament. Varsta. Tratament: Un diagnostic corect este vital pentru administrarea tratamentului eficient. .Simptome: Convulsiile sunt singurul simpotom vizibil al epilepsiei. O convulsie este o schimbare in senzatii indusa de o scurta si brusca dereglare electrica la nivelul creierului.

Un atac cerebral se produce atunci cand apare o lipsa de sange intr-o portiune a creierului. Un atac cerebral poate fi produs de o ruptura a unui vas de sange. In functie de partea creierului care este afectata. ca un anevrism. care este un mic cheag plutitor sau particula blocata in una din artetele creierului si intrerupe circulatia sangelui. care duce la un tesut mort si pierderea functiilor creierului. Popa Nicoleta . paralizie. inconstienta sau chiar decesul. sau un embolism. atacul cerebral poate cauza probleme de vorbire.