You are on page 1of 6

Ce trebuie s cunoatei referitor la prile n procesul civil:

Pn la aceast dat, cu siguran, cunoatei c o persoan, fie fizic, fie juridic, dac are o pretenie mpotriva alteia i pe care nu o poate satisface pe cale amiabil, trebuie s se adreseze unei instane de judecat. Aceste persoane care au un litigiu cu privire la un drept pentru rezolvarea cruia este necesar s se adreseze instanei de judecat se numesc pri. Litigiul dintre cele dou persoane presupune cel puin dou pri cu interese contrarii i anume una care formuleaz pretenii (reclamantul) i alta mpotriva creia se formuleaz pretenia (prtul). Dac persoana care se adreseaz instanei nu are o pretenie fa de alt persoan se spune c aceasta are o cerere care urmeaz s se soluioneze pe cale necontencioas. Denumirea de pri este valabil att pentru faza judecii, ct i pentru faza executrii silite. n cadrul etapelor procesual civile, prile poart denumiri specifice. Astfel, la prima judecat prile se numesc reclamant i prt. n faza de judecat a apelului, prile se numesc apelant i intimat. La judecata n recurs, prile se numesc recurent i intimat. n contestaie n anulare, prile poart denumirea de contestator i intimat. La judecata unei cereri de revizuire, prile se numesc revizuent i intimat. n cazul executrii silite, prile poart denumirea de creditor i debitor. Dac avei o pretenie mpotriva unei alte persoane cu care nu ajungei la o nelegere putei supune acea pretenie judecii.
1

Trebuie ns s avei grij c pentru valorificarea preteniei trebuie s avei un interes nscut i actual, n sensul c dac nu acionai n acel moment suferii un prejudiciu. Mai mult, trebuie s avei un interes personal i direct. Cu alte cuvinte, acionai o persoan n judecat pentru c vei suporta un prejudiciu dumneavoastr i nu altcineva. O aciune o putei porni numai dac ai mplinit vrsta de 18 ani i nu ai fost pus sub interdicie judectoreasc. Femeia care are 16 sau chiar 15 ani, care s-a cstorit, poate formula o aciune n instan cu condiia ca anularea cstoriei s nu aib loc nainte ca femeia s fi mplinit 18 ani. Minorii sub 14 ani i cei pui sub interdicie nu pot sta personal n proces, ci prin reprezentanii lor legali: prini, tutoare sau curator. Dac unul dintre cei artai nu au reprezentant legal i un litigiu care este pe rol trebuie s se soluioneze de urgen, instana numete un curator special care s-l reprezinte pe acesta pn la numirea reprezentantului legal. Minorii care au ntre 14 i 18 ani pot fi citai i pot sta n proces doar asistai, dup caz, de prini sau tutore, care vor semna alturi de minori cererile adresate instanei. Trebuie s tii c n cazul actelor procedurale de dispoziie: cum ar fi vnzarea, donaia, care afecteaz patrimoniul minorului sub 14 ani sau a celui care are ntre 14 i 18 ani este necesar autorizarea special a organului competent, de regul, autoritatea tutelar. n cazul persoanelor juridice nu exist nici o problem, acesta pot sta n judecat nc de la nfiinare i pn la ncetarea lor ca persoan juridic. Asociaiile i societile care nu sunt recunoscute ca persoane juridice pot sta n judecat ca prte dac au organe proprii de conducere. Este important s cunoatei c, dac o persoan nu ndeplinete condiia de a putea formula o cerere n instan, aceasta o va anula.
2

Ministerul Public poate porni o aciune civil ori de cte ori este necesar pentru aprarea drepturilor i intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdicie i ale dispruilor, precum i n alte cazuri expres prevzute de lege.
Coparticiparea procesual. De regul, la judecata n prim instan exist un singur reclamant i un singur prt, la judecata n apel un singur apelant i un singur intimat etc. Sunt i situaii n care ntr-un proces sunt mai muli reclamani i mai muli pri. O asemenea situaie este cunoscut sub denumirea de coparticipare procesual ori tovrie procesual. Coparticiparea procesual asigur evitarea unor hotrri contradictorii, contribuie la economisire de timp i de cheltuieli. De regul, coparticiparea este facultativ. De exemplu, o persoan a nclcat dreptul de coproprietate al unor coindivizari. Sunt situaii cnd coparticiparea este obligatorie. De exemplu, este nul mpreala succesoral la care nu au participat toi motenitorii. Ce drepturi procedurale avei n calitate de parte ntr-un litigiu ? V informm cu privire la cteva drepturi conferite de lege cu privire la activitatea pe care urmeaz s o desfurai n faa instanei de judecat, i anume: - dreptul de a adresa cereri instanei; - dreptul de a cunoate termenul de judecat, precum i locul unde va avea loc judecata; - dreptul de a discuta toate problemele ridicate n cursul procesului; - dreptul de a propune probe pentru susinerea preteniilor i pentru combaterea afirmaiilor adversarului;
3

- dreptul de a cunoate toate piesele dosarului, ceea ce implic dreptul de a vi se comunica actele de procedur ndeplinite de adversar, dreptul de a face copii de pe diversele acte aflate la dosar; - dreptul de a folosi limba matern sau de a recurge la un interpret; - dreptul de a fi asistat i reprezentat de un avocat sau de un mandatar; - dreptul de a recuza pe judectori i procurori, grefieri sau magistrai asisteni, experi, interprei, traductori; - dreptul de a solicita strmutarea pricinilor la alt instan; - dreptul de a renuna la judecat sau la dreptul pretins prin recunoaterea preteniilor reclamantului; - dreptul de a ncheia o tranzacie; - dreptul de a solicita cheltuieli de judecat n cazul ctigrii procesului; - dreptul de a exercita cile de atac prevzute de lege; - dreptul de a cere executarea silit. Ce obligaii avei n calitate de parte ntr-un proces ? n cadrul oricrui proces avei, n principal, obligaia de a v folosi cu bun-credin drepturile procedurale i de a spune adevrul. V putem informa cu privire la unele ndatoriri procesuale: - de a ndeplini obligaiile n ordinea i termenele stabilite de lege sau de judector; - de a urmri desfurarea procesului; - de a v dovedi preteniile i aprrile; - de a comunica attea exemplare cte pri sunt, plus unul pentru instan; - de a avansa cheltuielile pentru deplasarea martorilor, pentru efectuarea expertizei, pentru depunerea unor acte de ctre teri etc. - de a plti cheltuielile de judecat dac ai pierdut procesul etc.

Dac o parte exercit drepturile sale n alt scop dect cel recunoscut de lege, cu rea-credin, aceasta svrete un abuz de drept care se sancioneaz de lege. Dac instana constat c desfurarea normal a procesului este mpiedicat din vina prii prin nendeplinirea obligaiilor prevzute de lege ori stabilite n cursul judecii, poate suspenda judecata, menionnd n ncheiere care anume obligaii nu au fost respectate. La cererea prii, judecata va fi reluat dac obligaiile n raport de care s-a dispus suspendarea, au fost ndeplinite i potrivit legii, aceasta poate continua. Reluarea judecii se va dispune numai dup plata sumelor prevzute de legea taxelor judiciare de timbru i a timbrului judiciar. De asemenea, la cererea prii interesate, cel care, cu intenie sau din culp, a pricinuit amnarea judecrii va putea fi obligat de ctre instan i la plata unei despgubiri pentru paguba cauzat prin amnare. Cu privire la probe trebuie s tii c dac nu le-ai solicitat prin cererea de chemare n judecat, prin ntmpinare sau la prima zi de nfiare nu vor mai putea fi invocate dect atunci cnd: nevoia dovezii ar reiei din dezbateri i nu putea fi prevzut; cnd administrarea dovezii nu pricinuiete amnarea judecii; cnd nu ai solicitat dovada n condiiile legii, din pricina netiinei sau lipsei de pregtire, nefiind asistat sau reprezentat de avocat. n cazurile prevzute la pct.1 i 3, partea advers are dreptul la contraprob numai asupra aceluiai aspect. n cazul n care cauza se amn pentru acest motiv, trebuie s depunei, sub sanciunea decderii, cu cel puin 5 zile nainte de termenul sorocit pentru judecat, copii certificate de pe nscrisurile invocate. Partea care a depus un nscris n copie certificat este datoare s aib asupra sa la edin, originalul nscrisului sau s-l depun naintea termenului de judecat, n pstrarea grefei, sub sanciunea de a nu se ine seama de el. nscrisurile depuse de pri rmn dobndite judecii i nu se mai pot retrage fr nvoirea prii potrivnice. nscrisurile depuse n
5

original nu vor putea fi retrase dect dup ce se vor lsa copii legalizate de grefa instanei respective.