You are on page 1of 5

Temesvri Gabriella: Huna meditci A huna tbb ezer ves gyakorlati spiritulis tan, melyet a pszicholgia mly ismerete

s megrzse jellemez. Sz szerinti fordtsban titkos tant jelent, s az egyik legrgebbi s leghatsosabb spiritulis technika rendszert takarja, amit a beavatottak alkalmaztak. A tudat hrom rtege A tudat megrtshez s az n-fejleszt munkhoz hasznltk. Az els fontos tudnival a tudat s annak rtegei. A tudatalatti, a tudatos s a tudatfeletti tudat. Ezeket a kifejezseket a nyugati pszicholgia csak nhny vtizede ismeri. A kahunk mr vezredekkel ezeltt nemcsak ismertk a tudat rtegeit, hanem rtettk is annak egyttes klcsnhatsait. Ezt a hrom rteget az ember hrom elklnlt njnek tekintik. A tudatos tudatrteget kzps nnek nevezik. Ez kpes logikusan gondolkodni, s a gondolatait msok ltal rthet formkban kifejezni. Van beszlkpessge s akaratereje, amellyel befolysolhatja a tudatalattit. Nincsen azonban emlkezete, s ebben teljesen a tudatalattitl fgg. A tudatalatti tudatrteget als nnek nevezik. Ez az a rsznk, amelynek a jelleme organikus, kzel ll az llatokra jellemz sztnkhz. Felels a test fizikai funkciirt, annak nvekedsi, fejldsi folyamatairt, anyagcserjrt, lgzsrt, ntiszttsrt, sztneirt, reflexmozdulatairt, teht a test sszes funkcijrt. m kivtel az izmok tudatos mozgatsa, mely a kzps n hatskrbe tartozik. Az als n az rzelmi letrt is felels logikus gondolkodsi kpessge az llatokhoz hasonlan minimlis s a kvetkeztets kpessgre korltozdik. Az als n risi memriaraktr. Nemcsak azt trolja, ami mr velnk megtrtnt, belertve az elmlt esemnyekhez trsul rzelmeket, hanem az evolci sorn sszegylt ssztudst is. Az als n az rzelmek ltal fejezi ki magt. A kahunk a tudatfelettit fels nnek nevezik. Ez egy mindent fellel tudat, amely a legfejlettebb szint az evolcis folyamatban. Ez az Ember isteni mivolta, mgsem azonostottk Istennel. A fels nnek egyni jelleme van, gy, mint a szikrnak, amely egyfell a Tz rsze, de msfell el van tle klnlve. A fels n csak az emberi lnyekhez tartozik. s neki ksznhetjk transzcendentlis szksgletnket, a vgtelen, rk boldogsg utni vgyat. Ez a mi intucink. Tbb vallsi hagyomny az egynhez tartoz vdszellemknt vagy vdangyalknt ismeri a fels nt. A huna a fels nt kt lny, egy hmnem s egy nnem tkletes egyestsnek formjban brzolta. Ms szval egy fels lnyknt, mely ni s frfi jellemekkel egyarnt br. A fels nnl is magasabb szintek A kahunk ismertk fel a fels nnl is magasabb szinteket, de gyakorlatban nem foglalkoztak azokkal, egyrszt azrt, mert emberi szintjket alkalmatlannak tartottk az ilyen,

mg meg nem tapasztalt energik felfogsra, msrszt azrt, mert minden kvnt eredmnyt el tudtak rni a fels nnel kommuniklva, az egyszerbb technikk segtsgvel. E hrom nt hrom sszefgg, de bizonyos fokig nll lnynek tekintettk. A hrom n legfontosabb jellemzi: Az als n az rzelmek vilga, a test funkciinak felelse s a memriabank, mely kptelen rtelmezni az ott elraktrozott emlkeket. Az als n rgzt s megriz minden minket r hatst, benyomst s megrendlst. A kzps n feladata a logikus gondolkods, az akarater, az izmok tudatos mozgatsa, s az als n feletti kontroll. A kzps nnek nincsen memrija, s e tren szorosan egyttmkdik az als nnel, mely azonnal a rendelkezsre bocstja a szksges emlkeket, Azokat a kzps n gondolatok s fogalmak formjba nti. A kzps nnek nincsenek rzelmei. A fels n az, amit a modern pszicholgia szupertudatnak nevez. a fejldsi folyamatban messze tlhaladja a kt alsbb szintet. Neki van a legnagyobb rtelmezsi kpessge. Ismeri a jvnket, s kpes vltoztatni rajta. A fels n az a hely, ahov a mindennapi letben csak kevesen tudnak eljutni, illetve kommuniklni vele. Az emberek tbbsgnek csak ritka, intuitv pillanatai vagy szrvnyos prftikus lmai nyjtjk a szk betekintst a fels n birodalmba. A szli llek A kahunk a fels nt a teljes bizalomra mlt szli lleknek nevezik. Ebben a kifejezsben kdolva van a teljes meggyzds arrl, hogy a fels n blcsessge kizrlag a mi javunkra hivatott ltezni. Emellett a teljes jin-jang harmnit mutatja be, mivel a szli kifejezs ktnemsgre utal. A hrom n kztti kommunikci s harmnia a huna imatechnikk hatkonysgnak a lnyege. A huna egyik legfontosabb felfedezse az, hogy a kzps n kptelen kzvetlenl kommuniklni a fels nnel. Ez csak az als n kzvettsvel lehetsges. A huna szerint minden ima vagy jkvnsg, fggetlenl attl, hogy kihez van irnytva, csak a fels nhez tallhat, amennyiben az als n feltlti letervel s rzelmi tltssel. E nlkl a szraz, rzelmektl mentes imk nem tallnak meghallgatsra. A huna els alappillre teht, hogy a tudatos n csak a tudatalatti nen keresztl kommuniklhat a tudatfelettivel. A msodik alappillre pedig, hogy az ima hatkonysghoz a fels n szintjn nlklzhetetlen az leter. Ezt a polinz npek mnnak nevezik. A mn sz a szanszkrit prnnak, a knai csinek, a grg pneumnak vagy a hber runak felel meg, s az egyetemes, mindent that letert jelenti.

A HUNA 7 TRVNYE 1. A vilg olyan, amilyennek gondolom. n vagyok sajt vilgom teremtje. Rszt veszek annak megvltoztatsban, kezdve legkzelebbi csaldtagjaimon, bartaimon s kzvetlen krnyezetemen, rajtuk keresztl pedig orszgom s a vilg alkotja vagyok. Csakis rajtam mlik, hogy szpnek s nagyszernek, vagy szomornak, katasztroflisnak s nyomasztnak ltom a vilgot. 2. Lehetsgeimnek nincsenek hatrai - mindent elrhetek, minden hozzfrhet szmomra. Nincs lehetetlen, csak akarni kell. Mi magunk teremtjk korltainkat s hatrainkat, amelyeket aztn flnk tlpni. Pedig egyre gyakrabban tallkozunk azzal, hogy ami tegnap lehetetlen volt, az ma valra vlik. Az ember mindig arrl lmodozott, hogy kpes replni, mint Ikarosz. S tudjuk, hogy vannak emberek, akik megtanultak levitlni. 3. Minden er bennem van - csakis tlem fgg, hogy azz vljak, aki lenni akarok. Senki nem tud tanulni vagy jllakni helyettem. Csak nekem van annyi erm, hogy megvltoztassam az letemet. Csak bennem van meg az az er, amelynek segtsgvel a lehetetlen valsgg lesz. Csak n vagyok kpes meggygytani magamat. Msok tmogathatnak, segthetnek, de minden rajtam mlik. Csak n irnythatom nmagamat, a fejldsemet. 4. A szeretet azrt van, hogy boldog legyek. Szeretem s elfogadom magam. Mindent elkvetek, hogy boldog legyek. Csak akkor tudom s rtem, hogy mit takar ez a kifejezs, ha szeretem magam. Szeretetemet msoknak is tadhatom. Ha minden hibmmal s ernyemmel el tudom fogadni magam, csak akkor tudok msokat is elfogadni olyannak, amilyenek, rzelmeikkel, elnyeikkel s htrnyaikkal, anlkl, hogy megprblnm magamhoz hasonltani ket. 5. Az energia oda folyik, ahov n irnytom. Figyelmemet egy adott szemlyre vagy trgyra irnytva azt rem el, hogy az energia elri rendeltetsi helyt. Sem a tvolsgoknak, sem a terepviszonyoknak nincs jelentsgk. Hegyek, tengerek, kontinensek nem jelentenek akadlyt. Ennek ksznheten a tvolsgot legyzve alkalmazhatjuk a klnbz gygymdokat. Hasonl elv alapjn mkdik a teleptia s a telekinzis. 6. Most van letem egyetlen pillanata. Kr a mr megtrtnt esemnyeken val rgdsra energit pazarolni. Az mr mgttnk van. A mltat sem befolysolni nem tudjuk, sem vltoztatni nem tudunk rajta. A mltbl tanulnunk kell, hogy ne ismteljk meg hibinkat. A jelen pillanatra sszpontostsunk, amely jvnk ptmnynek alappillre. 7. Mindent hatkonyan s jl csinlok. Ha egy feladatot nem tudok tkletesen teljesteni, nem keltek magamban bntudatot (hacsak nem megvetssel vagy figyelmetlenl csinltam). Legkzelebb jobban csinlom; immr a mltkori tapasztalatokkal gazdagabban.

A Huna etikja s erklcse nagyon egyszer: 1. Ne tgy rosszat felebartodnak! 2. Mindenhov vidd el segtsgedet s szeretetedet, ahov csak lehet.

Els gyakorlat - a koncentrci erstse ljnk knyelmesen. Szemmagassgban helyezznk el egy gyertyt. sszpontostsunk a lngra. Engedjnk el minden gondolatot. Egy id utn elrjk azt az llapotot, amibl semmilyen gondolat nem tud kizkkenteni. Ekkor eggy vlunk a lnggal, ami engedelmeskedik akaratunknak - oldalra dnthetjk, megnyjthatjuk, sszezsugorthatjuk, st, el is olthatjuk. 2-3 perces gyakorlssal kezdjk, amelyet fokozatosan megnvelhetnk negyedrra is. A koncentrci gyakorlsa nagyon fontos, mert lehetsget teremt egy trggyal vagy szemllyel val azonosulsra, egyeslsre, s gy informcis forrsul szolgl rluk. Hatodik gyakorlat - jsls kvekkel Ht kre van szksgnk, amelyek a szivrvny szneit kpviselik: - a zld a szeretetet, - a fehr a tudatossgot, - a piros a szabadsgot, - a narancssrga az sszpontostst, - a srga a kitartst, - a kk a bizalmat, - a lila a hajlkonysgot jelenti. Ha dntshelyzetben vagyunk, hrom kvet dobhatunk: fehret, pirosat s zldet . A fehr k a krdez. Ha a kzelbe zld szn k esik, a vlasz igen. Ha piros, akkor nem. Ha tbbet szeretnnk tudni, pldul hogy a fenti jellemvonsok kzl melyikre van szksgnk a megoldshoz, vegynk ki egy kvet a zskocskbl. A szne megmutatja neknk a vlaszt. Hetedik gyakorlat - a jv programozsa A Huna segtsgvel a jv programozhat. Nhny ve frjemmel, Marekkel, mindig beprogramozzuk a kvetkez esztendt. Kvnsgaink 80%-ban valra vlnak. Hogyan csinljuk ezt? Elszr eldntjk, hogy mit szeretnnk valra vltani. Kvnsgainkat mindig jelen idben fejezzk ki, mintha mr megtrtntek volna, pl. "ltezsem minden szintjn teljesen egszsges vagyok", "sajt laksom van". A kvnsgokat lerjuk s ima formjban felkldjk. Az ima felkldse sszpontostssal s pozitv rzelmekkel trtnik. Ennek segtsgvel a sajt tudatfelettinkkel, vagy a "bennnk l Istennel", a "Felsbb nnel"- lpnk kapcsolatba. Ez azrt trtnik gy, mert csak a tudatos n kpes szuggesztven tadni krseinket a tudatalattinknak. A tudatalatti aztn tovbbtja a tudatfelettinek. Ezt a gyakorlatot meghatrozott idn t naponta ismteljk.

Kt dolgot meg kell jegyeznnk: - a kishitsg, a ktsgbeess meglltja a kvnsg beteljeslsnek folyamatt, - a kvnsgot pontosan, egyrtelmen s pozitvan kell megfogalmazni, s csak olyat kvnhatunk, amivel nem okozunk krt magunknak vagy msoknak. A programozs mechanizmusa nagyon egyszer. Kvnsgainknak vilgosnak s a tudatalatti szmra felfoghatnak kell lennik. Tudatalattink a memriabankunk. Az ltala rgztett kpekhez a hozzjuk kapcsold rzelmi llapotok trsulnak. Ha egy konkrt kvnsgot nagyon pontosan el tudunk kpzelni s a beteljeslshez kapcsold rzelmeket fel tudjuk magunkban idzni, akkor ez telepatikus ton a tudatfelettihez, a "Fels nhez" jut. A tudatfeletti n oly mrtkig ismeri a mltat, a jelent s a jvendt, ameddig az konkrt formt kezd lteni. Amikor a kvnsgunk kpe eljut hozz, a szerint kezd cselekedni, az n. Kollektv Tudatot hvva segtsgl. Kvnsgunk elszr gondolati formban valsul meg, majd ksbb, a megfelel idben, a fizikai skon is. A beteljesls gyorsasga kvnsgaink intenzitstl s a gyakorlat rendszeressgtl fgg. Ezrt kldjk fel ima formjban a kvnsgokat az eredmny megjelensig. Vannak olyan smn ritulk, amelyek segtsgvel lakst vagy autt lehet megvdeni a feltrstl, negatv sugrzst lehet semlegesteni, s gy tovbb. Az energia nmagban nem j s nem rossz, de a hozz trsul rzelmek lehetnek pozitvak vagy negatvak. Szolglhatjk teht az emberek javt vagy krt. Kucharczyk Vitold