You are on page 1of 10

REVISTA COPIILOR ISTETI ! Este o revista foarte interesanta pentru copii!

Poti afla multe lucruri interesa nte in ea! Acum o sa va scriu niste curiozitati despre.... Lei! Leul este un mamifer din familia Felidae. Leul mascul poate fi recunoscut usor d atorita coamei sale si poate cntari pna la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cntarind pna la 150 kg.Leii traiesc in jur de 20 ani. Leii sunt animale carnivore care traies c n grupuri de familii, consistind n femele nrudite, puii de ambele sexe, si un mascul nenrudit, care se mperecheaza cu femelele adulte.Familia:Leul si protejeaza familia n momentele n care este atacata. De aceea,leul se poate numi si un iubitor de fami lie. Femelele se ocupa cu vnatul, n timp ce masculii apara si mentin frontierele terito riului. Masculii sunt dati afara din grup cnd ajung la maturitate. Cu toate ca este cunos cut ca "regele junglei", leul este un animal care traieste n cmpii deschise, si poate fi gasit prin toata Africa. Chiar si asa, este o specie n pericol, popula?ii semnificative gasindu-se doar n parcuri nationale din Tanzania si Africa de Sud. Ultimul ramas al familiei leului asiatic (Panthera leo persica), care n vechime traia din Grecia pn a n India, traieste n Padurea Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 300 lei traiesc ntr-un sanctuar din statul Gujarat. Leii au disparut din Grecia, ultimul loc n care mai traiau n Europa pna n anul 100 e .n., dar populatii semnificative au ramas n nordul Africii pna la nceputul secolului XX. Leii sunt un simbol care apare des n heraldica familiilor regale ?i cavaleriei. Apar pna si n arta Chinei, desi nu au trait niciodata acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multa atentie n arta si literatura. n Biblie este amintit de 130 de ori . n arta epocii pietrei, n special n picturile rupestre, se ntlnesc frecvent desene reprezentnd lei. Intrebari: 1)Ce este interesant?Tot! Dar "regele junglei" este partea cea mai frumoasa. 2)Din ce familie sunt leii? Din familia Felidae. 3)In ce continente sunt lei?Africa si asia. 4)Care este diferenta dintre lei si leoiace?Leii au coama, iar leoaicele nu. Lectia aceasta este foarte importanta!

ISTETII SUNT CAMPIONI! 1)Un numar este 22, altul e de 4 ori mai mare? Care este suma nr.? 22+(22x4)=22+88=110.

2)Ia sau I-a. 1.Adrian ia/i-a o lamaie. (Ia) 2.Dan, i-a/ia cornul! (Ia) 3.Daniela i-a spus ceva prietenei sale. (I-a) 3)Joculet: E o cifra, daca o inmultesti cu 3 da 6, daca o aduni cu 8 da 10. Cum o aflam? 6:3=2 si 10-8=2 R:2 4)Ce a scris Regele Solomon? a)Pilde CORECT! b)Psalmi c)10 porunci

Lunile anului pe limba engleza: Ianuarie-January Februarie-February Martie-March Aprilie-April Mai-May Iunie-June Iulie-July August-August Septembrie-September Octombrie-October Noiembrie-November Decembrie-December. Numerele de la 1 la 20 pe engleza: Unu-One Doi-Two Trei-Three Patru-Four Cinci-Five Sase-Six Sapte-Seven Opt-Eight Noua-Nine Zece-Ten Unsprezece-Eleven Doisprezece-Twelve Treisprezece-Thirteen Paisprezece-Fourteen Cincisprezece-Fiveteen Saisprezece-Sixteen Saptesprezece-Seventeen Optsprezece-Eighteen Nouasprezece-Nineteen Douazeci-Twenty. ......... O suta-One Hundred

~CURIOZITATI DESPRE ANIMALE~ 1.Cel mai rapid animal pe uscat este cu siguranta ghepardul, care poate atinge o viteza de 110 km la ora. 2.Cele mai rapide animale de pe planeta sunt pasarile. Campionul incontestabil e ste soimul calator , care poate atinge o viteza de 180-200 de km pe ora. 3.Dintre toate animalele lenese, doar ursuletul koala nu are rival caci acest mami fer mic doarme cam 22 de ore pe zi 4. Rechinul alb este unul din cele mai periculoase animale. El are o lungime de 12 metri, cantareste circa 3 tone, are vreo 3000 de dinti extrem de ascutiti, fiecare masu rand peste 7 centimetri. 5.Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari. 6.Cel mai mare mamifer al planetei, balena albastra, cantareste 50 de tone la na stere. La maturitate, ea poate ajunge pana la 150 de tone. 7.Pe parcursul intregii sale vieti, o singura vaca da peste 200.000 de pahare de lapte. 8.Un cimpanzeu poate sa invete sa se recunoasca pe sine intr-o oglinda, insa o m aimuta nu poate fi invatata acest lucru. 9.Ragetul unui leu adult poate fi auzit de la o distanta de 7 kilometri departar e si ii avertizeaza pe intrusi sau aduna membri grupului ce s-au rasfirat. 10. Cu ajutorul limbii sale extrem de lungi si elastice, aproximativ 55 cm, gira fa este capabila sa se curete singura in urechi.

Si mai avem un subiect interesant..... Catei 1. Daca un caine nu intra pana la varsta de 3 luni in contact cu omul, acesta nu va fi niciodata un bun animal de companie. 2. Toti cainii au limba roz, cu exceptia celor din rasa Chow-Chow care au limba albastra. 3. Cainii din rasa Chihuahua parta aceasta denumire datorita localitatii cu acel asi nume, din Mexic, in care au fost descoperiti.

4. Mustatile cainelui sunt foarte sensibile la atingere si sunt situate pe bot, deasupra ochilor si sub maxilar. Cu ajutorul acestora, cainii pot detecta cele mai sensib ile miscari din aer. 5. Cel mai intalnit nume de caine din lume este Max, acesta fiind urmat de Molly , Sam, Zach sau Maggie. (-WOW! Ce interesant!)

Acum voi face niste.... Joculete ! 1. Sunt 5 catei. Pleaca 1, vin 2, dupa raman de 3 ori mai putini catei. Cati cat ei sunt? (5-1+2):3=(4+2):3=6:3=2 2.Acum separ cuvintele: Afaraamvazutuncatelfrumos. R:Afara|am|vazut|un|catel|frumos. 3.

Ce sa faci cand esti la calculator si nu stii ce sa faci? Cauti ceva interesant si educativ.Asa si inveti si nici nu te plictisesti. Te joci un joculet frumos sau te uiti la ceva. Si gata!Nu mai esti plictisit!

Lucruri interesante despre Stiinte Ale Naturii... Ghicitori despre plante: 1.Ce traieste dupa moarte Si-altul vrea ca s-o tot poarte? (floarea) 2.Ce-i mandru la sat Si bun la mancat? (graul) 3.Toamna te nutreste Iarna te-ncalzeste, Poftim de ghiceste. (pomul) 4.Care floare Parca-i soare? (floarea soarelui)

5.Ce-i rosu, mar nu-i; Creste-n pamant, ceapa nu-i? (sfecla)

TOP 10 ANIMALE RARE: 1. Broasca testoasa din insula Pinta - este una din cele cateva specii de testoa se uriase de Galapagos si cel mai rar animal din lume. 2. Delfinul Baiji - din aceasta specie mai exista numai cateva exemplare. 3. O specie de marmota care traieste numai in regiunile muntoase din Vancouver. 4. Liliacul cu coada din Insulele Seychelles. 5. Rinocerul Javan 6. Iepurele din multii Himalaya 7. Wombat, un animal marsupial din Australia 8. Bivolul pitic de apa (tamaraw) 9. Lynxul iberian 10. Lupul roscat

TOP 10 FLORI RARE: 1.ORHIDEEA SHENZHEN 2.ORHIDEEA ROTHSCHILD 3.TITAN ARUM 4.RAFFLESIA ARNOLDII 5.LITHOPS OPTICA 6.TRANDAFIRUL ALBASTRU 7.DICENTRA SPECTABILIS 8.IMPATIENS PSITTACINA 9.FLORI DE COLT 10.GALANTHUS NIVALIS CEL MAI SCUMP BUCHET DIN LUME Pret: 125.000 $ Cel mai scump buchet din lume are o greutate de 1.7 kg, un diametru de 45 cm si o lungime de 90 cm. Contine trandafiri albi, crini albi, orhidee albe, rochita randunicii, radacina unui ficus vechi de 100 de ani, mai multe tipuri de pietre, pene si pietre preti oase, inclusiv un rubin rosu de 92 de carate, un diamant de 91 de carate si inca un ru bin de 21.6 carate. Buchetul a fost creat de DOJI Gems & Trade JSC din Hanoi, Vietnam, iar c ele 100 de pietre pretioase simbolizeaza 100 de ani de fericire pentru cuplu.

5 copaci cum nu ai mai vazut: 1.Baobabul sau Adansonia poate creste aproape 30 de metri inaltime si 11 metri s uprafata a coroanei. Trunchiurile baobabului sunt niste rezervoare imense de apa, putand retine si 12 0.000 de

litri, reusind sa treaca prin conditii de seceta. Copacul baobab este nativ din Madagascar. In sud-vestul Madagascarului, baobabul poate lua forme diferite de la sticle, lingurite sau de cranii. 2."Pinus longaeva", denumit si Methuselah, dupa personajul biblic ce a trait acu m 969 de ani. Il regasim in Muntii Albi din California si se afla la 3.352 metri deasupra nivelului marii. 3.Cine nu a auzit de copacul banian, poate il recunoaste daca spunem ca in acest tip de copac si-a construit Robinson Crusoe adapostul. Radacinile sale exterioare seamana cu niste serpi in sezonul de imperechere. Plantat in anul 288 i.H, el este cel mai batran copac plantat din lume. 4.Daca nu va este familiara aceasta denumire, atunci poate ca numele de Copacul Vietii face lumina. Legendele locale spun ca poti scoate animalele, precum elefantul sau jaguarul, a fara din trunchiul copacului (poate cu ajutorul imaginatiei). De fapt, daca te uiti mai atent la formele si nodurile trunchiului Copacului Vei tii vei observa mult mai multe fete cunoscute, de animale, mai mult sau mai putin infior atoare. Il gasim in Mexic si are o inaltime de 58 metri si un diametru de 11,3 metri. Co pacul este mandria mexicanilor. In 1994, copacul "s-a imbolnavit" si parea ca este aproape de a muri. Dupa ce a fost chemat "doctorul de copaci" acesta a spus cu uimire ca acesta moare de sete. I-a facut imediat o prescriptie pe care scria: "Dati-i cat mai multa apa!". Dupa acest tratament, Copacul vietii si-a revenit spectaculos. 5. Copacul Pando din Utah face parte din colonia copacilor Quaking Aspen. Toti c opacii din padure sunt identici, de par a fi clonati. De fapt, ei toti sunt parte a unui si ngur organism viu cu o enorma si incredibila radacina. Pando inseamna in latina "imprastiat", "copacul" fiind compus din aproape 47.000 de alti copaci intinsi pe o suprafata de pamant de 107 acri. Se estimeaza ca ar cantari 6.600 de tone, devenind cel mai greu organism viu cunoscut. Varsta fiecarui copacel este de 130 de ani, iar varsta "copacului-mama" ar fi de 80.000 de ani. Si:.Gigantul Sequoia (General Sherman) "Giant Sequoias" creste doar in Sierra Nevada, California, SUA, este considerat cel mai mare copac din lume. Cel mai mare "General Sherman" se afla in Sequoia National Park si are o inaltime de 83,8 metri, 1.486 metri cubi in volum si peste 6.000 de tone greutat e. Are peste circa. 2.200 de ani!

Limba Romana: 1.Substantivul: Substantivul este partea de vorbire ce exprima lucruri,fiinte si fenomene ale na turii. Substantive comune:jucarie,televizor,canapea..... Substantive proprii:Scooby-Doo,Adelina,Mos Craciun..... Substantive simple:scoala,elev,Dan..... Substantive compuse:Alba-Ca-Zapada,Scufita Rosie, Marea Neagra.... Nr.singular:pat,fotoliu,birou Nr.plural:paturi,fotolii,birouri. Genul:Masculin-Un,Doi Feminin-O,Doua Neutru-Un,Doua.

2.Adjectivul: Adjectivul este partea de vorbire ce exprima insusirile substantivelor: Exemplu:Ghiozdan colorat Ghiozdan=Substantiv Colorat=Adjectiv. Daca substantivul despre care se spune ca e frumos,mic,mare.... are nr. singular si gen. masclin, si adjectivul are tot acelasi numar si acelasi gen. Exemple:Balon rotund,Minge alba.......

Matematica: 123+(500X10)=5123 123+5000=5123 Adrian are 1200 de lei. El se duce si-si cumpara o bicicleta de 750 lei, dupa is i cumpara role cu 312 lei. Cati lei i-au mai ramas? 1200-(750+312)=138 1200-1062=138 Suma a III nr. consecutive este 27. Care sunt numerele? |---8----|

|---8----|-1--| (9) |---8----|-1--|-1--| (10) 1+2=3 27-3=24(Daca I + II + III ar fi egale) 24:3-8(I) 8+1=9(II) 8+2=10(III) V:8+9+10=27 21+(3x2x2x5)=21+(3x2+3x2+3x5)? 21+(6x10)=21+(6+6+15)? 21+60=21+27 81=48 FALS!

Engleza Matematica: one+one=two one+two=three one+three=four one+four=five one+five=six one+six=seven one+seven=eight one+eight=nine one+nine=ten

Ghicitori Despre Animale: 1.Casa mare-si duce-n spate, Pe talpici adevarate, Iar pe unde trece lasa Fir de-argint si de matase. (melcul) 2.Cine poate sa-l ajunga Pe acest alergator, Care-si poarta puii-n punga ? Il ghiciti foarte usor! (cangurul) 3.E lanos si sta la stana Si pe oi el le aduna (cainele) 4.Nu-i pisica, nici motan E vargat si roscovan! (tigrul) 5.Nu e cal, dar are coama Si-i puternic fara seama, Il ghicesti usor, cand vrei,

Ca e scris pe banii mei! (leul)

Inca un animalut foarte frumos:Canarul! Cel mai sigur indiciu pentru recunoasterea unui mascul este cantecul bine format , ale carui ture le executa cu gusa puternic umflata, cu ciocul aproape inchis si uneori cu penele d e pe crestet infoiate. Fata de infatisarea femelei, cea a masculului se distinge prin marime, vigurozitate si vioiciune. Sanatatea pasarilor tinute i n colivie se asigura prin observarea zilnica a acestora, prin hranirea lor si igiena riguroasa a coliviei si a betelor de sez ut. Excrementele pot constitui un indiciu al starii de sanatate a canarilor. Pasarile sanatoase au excrementele sub forma de mici bastonase cilindrice, cu pete sau portiuni albe la capate. Excrementele moi, apoase, indica sau unele deranjamente stomacale, sau o stare necorespunzatoare. Canarul domestic se tine in apartamente, in colivii de diferite marimi si modele . O hranire echilibrata confera organismului respectiv o stare permanenta de sanatate. Canar ii, fiind pasari care isi petrec intreaga viata in captivitate, au nevoie de o alimentatie care sa le asigure toate substantele nutritive, vitamine, substante minerale etc. Elementele nutritive in dispensabile pentru desfasurarea vietii animalelor sunt: apa, zaharurile, substantele azotoase (prot einele), grasimile, elementele minerale si vitaminele. Nutreturile folosite in alimentatia canarului sunt: seminte si diverse preparate din faina de cereale, nutreturile verzi, fructe sau radacinoase, si oul de gaina fiert. Este necesar c a atmosfera in care sunt tinute pasarile sa fie cat mai sanatoasa, sa se asigure ventilatia aerului, fara sa se produca curenti de aer, foarte periculosi pentru sanatatea canarilor. De asemena, lumina zilei si razele soarelui trebuie sa patrunda din plin in incaperea respectiva, fara insa ca aces tea din urma sa cada direct pe pasari. Curatenia coliviei si a betelor de sezut trebuie sa fie o preo cupare permanenta a crescatorului. Insalubritatea, pe langa altele, favorizeaza formarea si inmultir ea parazitilor la pasari.

Acum am decis sa va scriu un subiect foarte frumos .

Si trecem la.... Sa vorbim despre Romania: GRANITELE ROMANIEI Romania se invecineaza la nord si la est cu Republica Ucraina si, respectiv, cu Republica Moldova, la vest cu Ungaria, la sud-vest cu Serbia, la sud cu Bulgaria si la sud-est cu Mare a Neagra. Doua treimi din frontiera este parcursa de rauri (Dunarea, Prutul, Tisa) si lito ral (Marea Neagra), iar o treime este trasata pe pamant. Dunarea: Al doilea fluviu din Europa ca dimensiuni si ca debit(dupa Volga), avnd 2860 de kilometri, dintre care 1050 km se afla n Romnia.Suprafata bazinului hidrografic este de 817 m ii kilometric patrati. Izvoraste din Muntii Padurea Neagra. Sectorul inferior, de la Bazias la varsare, are 1075 km, dintre care 144 km sunt parcursi printr-un defileu , cu o portiune numita ,, Cazane''. Dunarea este un important drum fluvial international, curgnd prin 10 tari (Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Romn ia, Ucraina, Serbia) si are afluenti n alte sapte tari. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Brat islava, Budapesta si Belgrad. RELIEF:Natura a fost foarte generoasa cu Romnia, tara a carui relief nu este doar variat dar si armonios distribuit. Relieful este aranjat in trei mari etaje, bine diferentiate : cel mai inalt reprezentat de Muntii Carpati, cel de mijloc de Subcarpati si dealuri si podisur i, si cel mai jos reprezentat de cmpii, de vaile rurilor si de Delta Dunarii. Principala caracterist ica a reliefului romnesc este dispunerea sa in forma de amfiteatru.

Si revista s-a terminat! SFARSITUL REVISTEI NR.1!