LAPORAN LAB (HYDROCOLLATOR PACK

)

JENIS KECEDERAAN TEKNIK / MODALITI PROSES PENYEMBUHAN OBJEKTIF

: Konkusi (bengkak) dan kontusi (lebam) : Hydrocollator pack : Sub-acute dan chronic : 1. Memanaskan hot-pack. 2. Melancarkan pengaliran darah dalam badan. 3. Membekalkan oksigen yang mencukupi kepada

bahagian yang cedera. 4. Menghantar nutrien kepada bahagian yang tercedera sebagai medium penyembuhan. 5. Membuang toksik dalam badan.

ALATAN PROSEDUR:

: Hydrocollator, Penyepit dan Kain Tuala

1. Keluarkan semua isi kandungan dalam hydrocollator, kemudian letakkan wirerack. 2. Pastikan lubang buangan ditutup sebelum hydrocollator diisi dengan air. 3. Hydrocollator mesti diisi dengan air pada takat ¾.

5. Tutup suiz utamansekiranya ingin mematikan hydrocollator. 50-60 Hz. .4. Soalan 6 : Apakah kesan jika pengunaan hot-pack melebihi 30 minit? Jawapan 6 : Boleh menyebabkan kulit melecur. 8. Soalan 2 : Apakah fungsi hydrocollator? Jawapan 2 : Hydrocollator digunakan untuk memanaskan HotPac. 6. Soalan 5 : Berapakah jangka masa rawatan ini? Jawapan 5 : Jangka masa rawatan ini ialah tidak melebihi 30 minit. Soalan 4 : Berapakah suhu air dalam hydrocollator? Jawapan 4 : Suhu untuk memanaskan air dalam hydrocollator ialah 71ºc. rendam hot-pack selama 20 minit sebelum digunakan untuk rawatan. NOTA : Soalan 1 : Berapa lamakah air di dalam hydrocollator dipanaskan? Jawapan 1 : Air dalam hydrocollator mesti dipanaskan selama dua jam. Masa untuk menjalankan rawatan tidak lebih daripada 30 minit. 7. Untuk menghidupkan hydrocollator. Pastikan bahagian anggota badan yang hendak diletakkan hot pack dilapik atau dialas dengan kain. 69 Hz atau 220 / 240 volt. Soalan 3 : Bagaimana hendak mengekalkan suhu air dalam hydrocollator? Jawapan 3 : Sentiasa menutup bekas hydrocollator supaya suhu air di dalamnya kekal. 9. suiskannya kepada 120 volt. Periksa penggunaan kadar voltan yang terdapat di bahagian belakang hydrocollator. Selepas itu.

3. Mengurangkan kesakitan 4. Memanaskan tangan yang sejuk 6. : Paraffin bath : Sub Acute dan Chronic : 1. Masukkan anggota yang hendak dirawat secara perlahan-lahan. Meningkatkan julat pergerakan ALATAN PROSEDUR : : Paraffin Bath 1. 2. Keluarkan anggota yang telah dirawat dan masukkan kembali paraffin yang telah digunakan ke dalam tangki. Mengurangkan bengkak 7. . Melegakan lenguh dan sengal pada sendi 3. Melancarkan perjalanan darah 2. 5. Lakukan sebanyak 5 hingga 10 kali ulangan. 4. Bersihkan anggota yang hendak dirawat dengan menggunakan sabun anti-bakteria dan air. Mengurangkan kekeringan kulit 5. Keringkan anggota tersebut dengan tuala.LAPORAN LAB (PARAFFIN BATH) JENIS KECEDERAAN TEKNIK / MODALITI PROSES PENYEMBUHAN OBJEKTIF : Arthritis.

Kecederaan di semua bahagian badan boleh dirawat dengan paraffin chips tetapi dengan menggunakan berus yang lembut dengan cara menya paraffin chips di bahagian yang hendak dirawat manakala untuk bahagian muka perlulah menggunakan sejenis mask khas.NOTA : Soalan 1 : Adakah rawatan ini boleh digunakan untuk kecederaan lain selain daripada bahagian tangan. . Jawapan 2 : Apabila bahagian yang cedera dicelup atau disapu dengan paraffin chips mengikut prosedur yan betul. Soalan 2 : Bagaimanakah paraffin chips bertindak terhadap kecederaan yang hendak dirawat. pesakit akan merasa sensasi panas. sakit dan kebas pada tempat yang cedera. siku dan kaki? Jawapan 1 : Boleh.

3.acute dan chronic : 1. . 2. 4. 2. Pastikan mangsa sedang berbaring dalam keadaan terlentang. balut hot pack dan rendamkan dalam air bersuhu sekitar 80OC dalam masa 6 minit pada suhu bilik dan 10 minit sekiranya hot pack baru di keluarkan dari peti ais. ALATAN PROSEDUR : Hot Pack : 1. Mengembangkan salur darah untuk melancarkan peredaran darah. Ambil tuala.LAPORAN LAB (HOT PACK) JENIS KECEDARAAN TEKNIK/MODALITY PROSES PENYEMBUHAN OBJEKTIF : Konkusi dan Bengkak : Thermotherapy : Sub. Mengurangkan ketegangan otot. Mengeluarkan sisa-sisa toksin pada tempat yang cedera 6. Membekalkan darah beroksigen pada bahagian yang cedera 5. Menghantar nutrien pada tempat yang cedera supaya proses pemulihan berlaku dengan cepat. Mengurangkan bengkak pada cedera dan proses releksasi kesakitan dan kekejangan dan .

. 6. basuh tempat yang mengalami alahan tersebut dengan air bersih dengan segera. 5. Ia juga boleh mengelakkan daripada radang kulit atau alahan pada kulit. Sekiranya kulit mengalami alahan atau terkena mata.3. Letakkan hot pack di tempat yang cedera selama 20 minit setiap 4 jam 4. Masa pemulihan di antara 48 hingga 72 jam selepas 48 atau 72 jam menggunakan cold pack. Soalan 1 : Mengapa Healing Proses diperlukan dalam masa 48-72 jam? Jawapan 1: Penggunaan Hot Pack digunakan selepas teknik cryothermatherapy. Dan dapatkan rawantan daripada mereka yang pakar.-bagi mengelakkan radang kulit atau alahan kulit. Dalam masa ini darah yang mengandungi oksigen dan nutrien amat diperlukan untuk memperbaiki kawasan yang cedera. Balutkan hot pack sebelum diletakkan pada tempat yang cedera. Pesakit berada dalam keadaan relak. NOTA : Hot pack diletak terus dengan kulit tanpa dibalut dengan tuala boleh menyebabkan kulit melecur. Selain berbuang sisa-sisa toksin yang ada pada kawasan yang cedera. Penggunaan hot pack bertujuan untuk mengembangkan salur darah bagi melancarkan peredaran darah ke kawasan yang cedera.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.