Pentru o floricică cu petale vișinii

Antoine de Saint Exupery

Micul Print

Cu desenele autorului In romaneste de Benedict Corlaciu ©2005

Pentru o floricică cu petale vișinii

Dedicatie
Lui Leon Werth Copiilor le cer iertare ca am inchinat aceasta carte unui om mare. Am un motiv serios: acest om mare e cel mai bun prieten, din cati am eu pe lume. Mai am un motiv: acest om mare poate sa priceapa totul, chiar si cartile pentru copiii. Am si al treilea motiv: acest om mare traieste in Franta, unde sufera de foame si de frig. Are multa nevoie de mangaiere. Daca toate motivele infatisate nu sunt de ajuns, tin ca aceasta carte s-o inchin atunci copilului de odinioara, caci si acest om mare a fost candva copil. Toti oamenii mari au fost candva copii. ( Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte. ) Asa ca fac aceasta indreptare:

Lui Leon Werth, pe cand era el baietel

Pentru o floricică cu petale vișinii

Capitolul I
Odata, pe vremea cand aveam eu 6 ani, am dat peste o poza minunata, intr-o carte despre padurile virgine, numita "Intamplari traite". Infatisa un sarpe boa, care inghitea o fiara salbatica. Iata copia acelui desen.

In cartea, aceea se spunea: "Serpii boa isi inghit prada dintr-o data, fara s-o mai mestece. Pe urma, nu mai sunt in stare sa se miste si dorm intr-una, timp de sase luni, cat tine mistuitul". M-am gandit atunci indelung la peripetiile din jungla si am izbutit sa fac la randu-mi, cu un creion colorat, primul meu desen. Desenul meu numarul 1. Era asa :

Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie. Ei mi-au raspuns: - De ce sa te sperii de-o palarie? Desenul meu nu infatisa o palarie. Infatisa un sarpe boa care mistuia un elefant. Am desenat atunci sarpele boa pe dinauntru, pentru ca astfel sa poata pricepe si oamenii mari.Ei au intotdeauna nevoie de lamuriri. Desenul meu numarul 2 era asa:

Oamenii mari m-au sfatuit sa le las incolo de desene cu serpi boa, fie intregi, fie spintecati, si sa-mi vad mai degraba de geografie, istorie, de aritmetica si de gramatica. Asa s-a facut ca am parasit, la varsta de 6 ani, o stralucita cariera de pictor. Nereusita cu desenul meu numarul 1 si cu desenul meu numarul 2 imi taiase orice curaj. Oamenii mari nu pricep singuri nimic, niciodata, si e obositor pentru copii sa le tot dea intr-una lamuriri. Astfel ca a trebuit sa-mi aleg alta meserie si am invatat sa conduc avioane. Am zburat mai pretutindeni in lume. Iar geografia, ce e drept, mi-a fost de mare ajtor. Puteam, dintr-o data, sa deosebesc China de Arizona. Lucru foarte folositor, daca te-ai ratacit in timpul noptii. Asa ca eu, de-a lungul vietii mele, am avut o sumedenie de legaturi cu o sumedenie de oameni seriosi. Mi-am petrecut multa vreme printre oamenii mari. I-am cunoscut foarte indeaproape. Ceea ce nu mi-a prea imbunatatit parerea despre ei. Cand intalneam pe cate cineva, care-mi parea mai dezghetat la minte, il puneam la incercare cu ajutorul desenului meu numarul 1, de care niciodata nu m-am despartit. Voiam sa stiu daca avea o minte intr-adevar patrunzatoare. Numai ca raspunsul era mereu acelasi: "E o palarie". Atunci eu nui mai pomeneam nimic de serpii boa, nici de padurile virgine, nici de stele. Cautam sa fiu pe intelesul lui. Stateam cu el de vorba despre bridge, despre golf, despre politica si despre cravate. Iar el era incantat ca facuse cunostinta cu un om atat de asezat.

nici mort de foame. Nu e vina mea. La mine-acasa este loc atat de putin. nici nu mai cutezi sa te impotrivesti. Cel cu sarpele boa intreg. Prin urmare. Si cum nu luasem cu mine nici un mecanic.. Eu de-o oaie am nevoie.Deseneaza-mi o oaie . Cum eu nu mai desenasem o oaie. incetisor. Desenul meu e insa. stingher.Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul II Asa am trait eu. la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca. Or.. am izbutit sa i-l fac. Am privit cu luare-aminte. ma facusera sa-mi pierd orice incredere in cariera mea de pictor si. Mi se stricase ceva la motor. auzind ca omuletul imi spune: -Nu! Nu! Nu vreau un elefant in pantecele unui sarpe boa! Un sarpe boa e foarte primejdios. Nu avea de loc infatisarea unui copil pierdut in inima pustiului. ca lovit de trasnet.. si cu toata primejdia de moarte in care ma aflam. Nu uitati ca ma uflam la mii de leghe departare de orice taram locuit. Si-am vazut un omulet cu totul nemaipomenit. Deseneaza-mi o oaie . Cand. o chestiune de viata si de moarte. ma pregateam sa-ncerc de unul singur sa duc la bun sfarsit o reparatie anevoioasa. am fost in stare sa vorbesc. Era. pe cand aveam sase ani. Apa de baut. Eram mai singur chiar decat e naufragiatul pe o pluta.Te rog . El mi-a raspuns : . nici mort de sete. in mijlocul oceanului. singurele de care ma stiam in stare. m-am pomenit ca ma trezeste un glascior ciudat. pentru mine.. l-am intrebat: _ Bine. odata. aritmetica si gramatica si i-am spus omuletului aceluia (cam posomorandu-ma) ca nu ma pricepeam sa desenez.. Deseneaza-mi o oaie! Asa incat am desenat: . pe nisip. mult mai putin fermecator decat modelul.. istoria. abia mai aveam pentru opt zile. am ramas in pana in pustiul Saharei. pana cand. in revarsat de zori. fara a avea cu cine sta intr-adevar de vorba.. priveam cu ochi mari de uimire la aratarea aceea. Asa ca va inchipuiti uimirea mea. ce cauti tu aici? Iar el rosti atunci din nou. Si-am incremenit. deseneaza-mi o oaie! .Te rog . Oricat de nefiresc mi se parea mie lucrul acesta acolo. bineinteles. nici mort de oboseala. M-am frecat bine la ochi. i-am facut unul dintre desenele acelea doua. dar . nici mort de frica. cind.. omuletul meu nu parea a fi nici ratacit. acum 6 ani. Iata cel mai bun portret pe care... la mii de leghe departare de orice taram locuit. mai tarziu. deci. Oamenii mari. nici calatori.. cerandu-mi parca un lucru foarte insemnat: . Am sarit in picioare. iar un elefant te incurca foarte mult. desenaza-mi o oaie! In fata unei taine prea coplesitoare.Nu-i nimic . in afara de serpi boa intregi si de serpi boa spintecati. la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca. in sfarsit.. In prima noapte. care ma scruta cu gravitate. Insa mi-am adus aminte ca studiasem indeosebi geografia.Cum?! . Rostea: . am dormit acolo. mi-am scos din buzunar stiloul si o foaie de hartie. nu mai invatasem sa desenez nimic altceva. deodata.

Ia te uita! A adormit .. cum chipul micului meu judecator se lumineaza: .Pentru o floricică cu petale vișinii El s-a uitat cu luare-aminte.. desenul din nou.De ce ma-ntrebi? . pierzandu-mi rabdarea. vezi si tu . El insa mi l-a dat inapoi...Aceasta este lada! Oaia care-ti trebuie tie se afla inauntru.Chiar asa mi-o si doream! Crezi ca oaia aceasta are nevoie de multa iarba? . Fa-mi alta ! Am desenat alta: Prietenul meu a zambit....Aceasta-i prea batrana.Nu chiar asa de mititica .. . apoi: . cu uimire.. are coarne . e berbec.Negresit ii va ajunge. intr-o doara: . .. cu dragalasenie si ingaduinta: .Pentru ca la mine-acasa este loc atat de putin . Eu vreau o oaie care sa traiasca mult. Insa am vazut. ca si pe cele de mai inainte: . Atunci.Nu! Aceasta este foarte bolnava. Am facut prin urmare. i-am facut la repezeala desenul urmator: Si i-am spus. Ti-am dat o oaie mititica. aceasta nu e oaie. Si iata cum l-am cunoscut pe micul print. El s-a aplecat asupra desenului: ... deoarece ma zoream sa ma apuc de demontatul motorului.Numai ca .

Sa o leg? Ce idee nastrusnica! . Micul print rosti atunci cu multa seriozitate: . e un desen mult prea greu pentru mine).Si unde-ai vrea tu sa se duca? . .. dupa cate mi se paru.Stiam bine ca inafara de marile planete.Micul print. prichindelule? Unde e "acasa la tine"? Unde vrei tu sa-mi duci oaia? El mi-a raspuns. Si multa vreme se pierdu intr-o visare.Sigur ca da. M-am straduit.. astfel va avea si ea o casa peste noapte. carora li s-a dat cate un nume. sa aflu mai departe: . el ii zice: "Asteroidul 3251".Cum! Ai cazut din cer? . Si micul print izbucni intr-un dragalas hohot de ras.Da! . de pilda. in 1909. care pe mine ma supara destul de mult. m-a intrebat: . il mira pe micul print: .Ce bazaconie mai e si asta? . l-am intrebat numaidecat: Va sa zica.E bine ca mi-ai dat si-o lada. Drept inainte .facui eu. am sa-ti dau si-o funie. ca s-o legi in timpul zilei. Marte. parea ca niciodata nu le aude pe-ale mele.. cuprins de-o usoara melancolie. Apoi.. Am temeinice motive sa cred ca planeta de pe care venea micul print era asteroidul B-612. incat numai anevoie le poti zari cu telescopul. Si-un tarus. Asa. care imi punea o multime de intrebari. Apoi isi scoase oaia din buzunar si se cufunda in contemplarea comorii sale. cand a dat cu ochii de avionul meu (avionul nu vi-l desenez. de catre un astronom turc. dupa o tacere ingandurata: El mi-a raspuns. ii da..Nici o bazaconie. in loc de nume. ca eu zbor.Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul III Mi-a trebuit un timp indelungat pana sa pot pricepe dincotro venea.Drept inainte nu poti merge prea departe . daca nu o legi. cu mandrie. Asta zboara. Si daca esti cuminte. dupa o tacere ingandurata: .. La mine-acasa e atat de putin loc! Si. Jupiter. Si i-am adus la cunostinta.Pai. uitandu-se la avionul meu: Ce e drept. un numar. de aceea. Propunerea aceasta.O! asta-i buna! . tu vii de pe o planeta? El insa nu mi-a dat nici un raspuns.Dincotro vii tu. cu telescopul. Si din nou prietenul meu izbucni intr-un hohot de ras: . ca : Pamantul.Nu-i nimic. de pilda. pe lume se mai afla o puzderie de alte planete. . Capitolul IV Aflasem inca un lucru foarte insemnat: anume ca planeta lui de bastina abia de intrecea marimea unei case! Ceea ce nu prea avea cum sa ma mire. cu modestie. uneori atat de mici.. Cand un astronom descopera vreuna dintre ele.. .Atunci si tu vii tot din cer! De pe ce planeta esti? Intrezarind pe loc o licarire in taina care il invaluia. Acest asteroid nu a fost zarit decat o singura data. Nu m-am lamurit deplin. Avionul meu. adauga: . E un avion. Va inchipuiti cat de mult m-a putut nedumeri crampeiul lui de marturisire in legatura cu "celelalte planete". Venus.. A clatinat incet din cap. Atunci el a strigat: . se duce cine stie unde si se pierde ..Oriunde. cu asta nici nu poti sa vii prea de departe . decat incetul cu incetul si asta datorita doar unor cuvinte pe care le rostea intamplator. adauga: . Mie numi place sa rada nimeni de nenorocirile mele. Asa.

celor care stim ce-nseamna viata putin ne pasa de cifre! Mi-ar fi placut si mie sa incep aceasta povestire-n felul basmelor. sa se imbrace ca europenii. din pricina hainelor pe care le purta... e o marturie ca exista". Nu oricine a avut un prieten. in 1920. Daca v-am povestit aceste amanunte cu privire la asteroidul B-612 si daca v-am destainuit numarul lui. Tot asa.. sa te apuci de desenat. Oamenilor mari le plac cifrele. Asa ca iata inca un motiv pentru care mi-am cumparat o cutie cu vopsele si creioane. atunci va vor crede si va vor lasa in pace cu intrebarile lor. din caramizi trandafirii. a plecat. Nimeni insa nu i-a dat crezare. imbracat de asta data intr-un frac foarte elegant. totul le-ar fi aparut cu mult mai plin de adevar. care costa o suta de mii de franci". Daca incerc sa-l zugravesc aici. ei nu sunt in stare sa-si inchipuie cum arata o asemenea casa. Copiii se cuvine sa fie ingaduitori cu oamenii mari. luandu-si oaia. daca le spuneti: "Drept marturie ca micul print a existat intr-adevar sta faptul ca el era o fiinta incantatoare. cu prilejul unui Congres International de Astronomie. ei niciodata nu va pun intrebari asupra lucrurilor cu adevarat insemnate. O mare amaraciune ma cuprinde. E un lucru trist sa uiti un prieten. acuma. Din fericire pentru faima asteroidului B-612. in timp ce povestesc aceste amintiri. care nu se mai gandesc decat la cifre. a fost de aceeasi parere cu el. Nu va intreaba niciodata. care traia pe o planeta doar cu putin mai mare decat el si care avea nevoie de un prieten . ca radea si ca-si dorea o oaie. e pentru ca nu vreau sa-l uit. Astronomul a mai facut o demonstratie." Astfel. ei vor ridica din umeri si vor socoti ca nu santeti decat niste copii! Dar daca le spuneti: "Planeta de pe care venea el e asteroidul B-612". Mi-ar fi placut sa spun asa: "A fost odata un mic print. Fireste insa ca noua. am facut-o din pricina oamenilor mari. Daca le spuneti oamenilor mari: "Am vazut o casa frumoasa. Asa sunt ei. Si s-ar putea sa ajung asemeni oamenilor mari. un dictator turc porunci poporului sau. acelora care stiu ce-nseamna viata. Caci mie nu-mi place sa-mi citeasca nimeni cartea in chip usuratic.. "Ce frumoasa e!" vor exclama atunci. "Ce sunet are glasul lui?" Ce jocuri ii plac lui mai mult? Face el colectie de fluturi?" Ci intreaba: "Cati ani are? Cati frati are? Cate kilograme cantareste? Cat castiga tatal lui?" Numai atunci cred ei ca il cunosc. Cand cineva isi doreste o oaie. cand niciodata n-ai mai incercat .. Asa sunt oamenii mari. Nu trebuie sa le-o luati in nume de rau.Cand le vorbiti despre un nou prieten. o mare demonstratie a descoperirii sale.Pentru o floricică cu petale vișinii El a facut atunci. Lor trebuie sa le spuneti: "Am vazut o casa. Si toata lumea. Sunt sase ani de cand prietenul meu. sub pedeapsa cu moartea. E greu. la varsta mea. cu muscate la ferestre si cu porumbei pe acoperis" .

Atunci inseamna ca mananca si baobabi? I-am explicat micului print ca baobabii nu sunt copacei. . mai treaca . Mai gresesc cate putin si cand e vorba de inaltime. ci niste arbori cat bisericile de mari si ca. in altul nu mai seamana de fel. Poate sunt intrucatva asemeni oamenilor mari. daca ar lua cu el chiar si o intreaga turma de elefanti. Sovai. turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab. E adevarat. ca-i seman. incerc altminteri. Insa de indata zise. cand mai rau. Astfel am ajuns. Capitolul V Descopeream in fiecare zi cate ceva in legatura cu planeta. Trebuie sa fi imbatranit si eu. seminte bune si seminte rele de ierburi rele. A fost tot datorita oii.Da. cu plecarea si calatoria lui. in cea de-a treia zi.Chiar asa! Dar de ce vrei tu ca oile sa manace puieti de baobabi? El mi-a raspuns: "Pai dar! Vezi bine!" ca si cand ar fi fost vorba despre un lucru foarte limpede. Prietenul meu nu dadea niciodata lamuriri. Cate un desen. sa aflu de napasta baobabilor. Eu insa. inafara de un sarpe boa intreg si de un sarpe boa spintecat.Baobabii. si ierburi bune si ierburi rele. cand mai bine. intr-adevar. cu intelepciune: . pe masura ce-i scapa intamplator cate un gand. nu-i asa.. aici.Aha! Imi pare bine. cand ajung la culoarea vesmintelor sale. mai intai cu sfiiciune. in privinta anumitor amanunte mai de seama. incep prin a fi mici. de asemeni. Lucrul acesta se petrecea incetul cu incetul. .E adevarat. poate. Incerc atunci asa. prea mic. apoi. Ele dorm in tainita pamantului. Credea. inainte de a creste mari. ca pe toate planetele. Si. pana cand i se nazare cate uneia sa se trezeasca. Ideea cu turma de elefanti il facu pe micul print sa rada : . Prin urmare..Pentru o floricică cu petale vișinii sa desenezi nimic. este prea mare. ca oile mananca copacei? .mearga. Dincoace. Atunci incepe sa se intinda si scoate la soare.Ar trebui pusi unii peste altii . Dar micul print adauga: . Voi mai gresi. un firicel plin de farmec si nevatamator. Dar asta trebuie sa mi-o iertati. la varsta de sase ani! Nu sunt insa tocmai sigur ca voi izbuti. cuprins parca de o mare indoiala: . . Si a trebuit sa-mi pun mintea la grea incercare pentru ca sa aflu singur dezlegarea. Nu intelegeam de ce era atat de important ca oile sa manance copacei. pe planeta micului print se gaseau. din nefericire. nu sunt in stare sa deslusesc oile prin scandura lazilor. caci deodata micul print m-a intrebat. Numai ca semintele n-ai cum sa le vezi. Micul print.

nu te mai poti descotorosi niciodata. de indata ce-i deosebesti de copaceii de trandafir. Poate va veti pune intrebarea: "Oare de ce in cartea aceasta nu se gasesc si alte desene. Or. Uneori.s-ar putea sa le fie de folos. daca prinzi de veste prea tarziu. nu prea imi place sa fac pe moralistul. intotdeauna se intampla o groaznica nenorocire. nu-i nici o paguba. intr-una din zile. si daca planeta este prea mica.. fara sa-si dea seama. Insa primejdia baobabilor e atat de putin cunoscuta si neajunsurile care il pandesc pe acela ce s-ar rataci pe un asteroid sunt atat de mari. ca si mine. m-a povatuit sa-mi dau silinta si sa fac un desen frumos. o fac sa sara-n aer. ca sa le dau de veste prietenilor mei ca-i paste o primejdie pe langa care trec de multa vreme. . Si spun: "Copii! Fiti atenti la baobabi!" Doar de aceea m-am trudit atata cu acest desen. Or. de un baobab. seminte de baobab.. de lasi o treaba pentru mai tarziu. Stiam undeva o planeta. Dar daca e vorba despre o planta rea. locuita de un trandav. trebuie sa dichisesti cu grija si planeta. O strapunge cu radacinile. Cand insa este vorba despre baobabi. cu ajutorul caruia lucrul acesta sa le intre bine in cap copiilor de pe meleagurile mele. la fel de marete. pe planeta micului print se aflau niste seminte ingrozitoare . ca desenul cu baobabii?" raspunsul este foarte simplu: Am incercat. Mie. il poti lasa sa creasca-n voia lui. Povata merita aceasta osteneala.. dar foarte usoara. chiar din clipa in care ai descoperit-o. am desenat aceasta planeta. Nu luase seama la trei copacei .E ceva ce tine de disciplina. Pamantul planetei era plin de ele. unuia. dar nu . incat de asta data. Napadeste intreaga planeta. Dupa ce te-ai dichisit de dimineata. ma abat de la tacerea mea. si daca baobabii sunt prea multi. Trebuie sa te straduiesti sa smulgi intotdeauna baobabii." Iar eu sub indrumarile micului print. cand sunt foarte tineri. trebuie sa smulgi numaidecat aceasta planta. cu care se aseamana mult..Pentru o floricică cu petale vișinii Daca e vorba de un fir de ridiche sau de un trandafir. E o treaba plicticoasa. mi-a spus mai apoi micul print. "Daca vor calatori candva . Si.imi spunea el .

Eram. . Si. cu un fel de dusmanie parca: . Chiar si florile cu spini.Stii .Erai deci trist in ziua celor patruzeci si trei de asfintituri? Dar micul print nu mi-a raspuns. cand mi-ai spus: . Capitolul VII In cea de-a cincea zi. Necajit din pricina bulonului. .. ca sa privesti apusul soarelui.. spinii la ce folosesc? Nu stiam. dac-ai putea sa mergi intr-un minut in Franta. Cand am desenat baobabii. Timp indelungat tu n-avusesesi. un proaspat amanunt. iti place sa privesti apusul soarelui . priveai apusul soarelui . i-am spus si eu ce mi-a trecut prin minte: .Tare mult imi plac apusurile soarelui. apoi ai ras de tine insuti. Se cred grozave cu spinii lor . daca mananca copaceii. descopeream asa. mananca si florile? . Haidem sa vedem un apus de soare . dupa o tacere.Atunci.Da. Din nefericire.. atunci. Insa tu. in clipa aceea foarte ocupat cu motorul meu.Nu te cred! Florile-s plapande. .Dar trebuie sa asteptam . pe care l-am aflat in cea de-a patra zi. Ma cuprinsese ingrijorarea. nu renunta niciodata la ea.Si mi-ai spus: . rod al unor ganduri multa vreme framantate in tacere: ..Pentru o floricică cu petale vișinii am izbutit. o stie toata lumea. Cand in Statele Unite e amiaza. tot datorita oii.Sa asteptam ca soarele s-apuna.Intr-o zi.. taina micii si insinguratei tale vieti. Sunt o curata rautate din partea florilor! .Mereu ma cred la mine-acasa! Intr-adevar. n-aveai decat sa te muti doar cativa pasi cu scaunul. el mi-a pus o intrebare.. caci pana se dovedea deosebit de grava. de dimineata. Capitolul VI O! print micut. Sunt nestiutoare. ..Ce sa asteptam? . putin dupa aceea: . . iar apa de baut.. fara nici o pregatire.. am fost insufletit de simtamantul ca nu e nici o clipa de pierdut.O oaie mananca tot ce nimereste.O oaie.Chiar si florile cu spini? . Deodata. La inceput ai fost nedumerit. Ar fi de-ajuns. cand esti trist. soarele.. putin cate putin.Spinii. . de vreme ce punea o intrebare. am vazut cum asfinteste soarele de patruzeci si trei de ori! Si ai adaugat. . Isi fac si ele curaj cum pot. Franta-i prea departe. mi se dezvalui si aceasta taina din viata micului print.. . ma facea sa ma tem de tot ce poate fi mai rau. pe atat de micuta ta planeta. ca sa te desfeti. decat farmecul apusurilor de soare.Vai! Insa. ori de cate ori doreai. imputinandu-se mereu. mi-a strigat. apune peste Franta.. ma cazneam cu desurubatul unui bulon din cale-afara de intepenit.Spinii nu folosesc la nimic. la ce folosesc? Micul print.

. Cu toate acestea. e o ciuperca! . dintr-o lovitura. florile-si fauresc spini. Am sa-ti desenez o botnita pentru oaia ta . totdeauna.. El insa. . Pamantul. Si oare nu e un lucru serios. ii dau una cu ciocanul. Si toata ziua spune. N-a iubit pe nimeni niciodata. asa. . am vorbit cu el: . fara sa-si dea seama de ceea ce face. e undeva. de milioane de ani. intr-adevar.. Acela insa nu e om." Dar daca oaia ii mananca floarea.O ciuperca! Micul print se facuse palid de manie. ca si tine: "Eu sunt un om serios! Eu sunt un om serios!" si nu mai poate de trufie. pentru el atunci e ca si cum. unul. Florii am sa-i desenez o armura . dintr-o data. pe o planeta. Putin imi mai pasa acuma de ciocan..Toate le incurci ... El n-a mirosit niciodata o floare. L-am leganat. nici acesta nu-i un lucru important? Se imbujora-n obraji. L-am luat in brate. care trebuia alinat. foarte suparat. toate stelele s-ar stinge! Si nici asta nu e important! N-a mai putut rosti nici un cuvant. undeva.. "Floarea mea. se afla un print micut. de sete si de moarte.Si tu crezi ca florile .Ba de loc! Ba de loc! Nu cred nimic! Ti-am spus ce mi-a trecut prin minte! Eu. toate le amesteci! Era. pe planeta mea. acolo . ma indeletnicesc cu treburi serioase! El s-a uitat incremenit la mine: . Eu imi lasasem sculele deoparte. cu ciocanul in mana si cu degetele negre de ulei. oile.. decat socoteli. eu stiu o floare care-n lume n-are seaman si care nu traieste-n alta parte decat numai pe planeta mea. pe care se afla un Domn roscovan..Stiu undeva o planeta. . cand vrei sa intelegi de ce-si dau ele atata osteneala sa-si faureasca niste spini care nu le folosesc la nimic? Nu e importanta batalia dintre oi si flori? Nu e ea mai serioasa si mai importanta decat socotelile unui Domn gras si roscovan? Si daca.. Am sa . de-l faram!" Micul print din nou ma turbura din gandurile mele: .. adauga: . A izbucnit in hohote de plans. N-a facut nimic altceva. privindu-le sa fie fericit.Cand cineva a indragit o floare cum numai una singura se afla in milioanele si milioanele de stele.Vorbesti intocmai ca oamenii mari! Cuvintele acestea ma facura sa ma rusinez putin.Pentru o floricică cu petale vișinii Nu i-am raspuns nimic.Floarea pe care ai indragit-o nu e in nici o primejdie . pe urma spuse mai departe: ..Cu treburi serioase! Ma vedea asa. Pe o stea. mananca florile. isi spune el.O ce? . si daca intr-o buna dimineata o oaie mititica e in stare sa o nimiceasca. de bulon. . In clipa aceea.. neindurator. lucrul acesta e de-ajuns pentru ca el.. aplecat asupra unui lucru care lui i se parea foarte urat. N-a privit niciodata o stea.De milioane de ani. tocmai imi spuneam: "Daca bulonul asta se mai incapataneaza mult. Suvitele-i de aur tremurau in vant: . Se asternuse noaptea.

Intr-atat de tainic e taramul lacrimii.i-a spus micul print . Ma simteam tare neindemanatic." .Nu-i asa? i-a raspuns cu gingasie floarea. bine. insa era atat de tulburatoare! .Vai! abia m-am trezit . cu ghearele lor! .. a cascat si-a zis: . Asa. Si micul print. nici o pricopseala pentru o planta . Te rog sa ma ierti . fastacit. cu vanitatea ei nitel banuitoare. Astfel ajunsese ea sa-l chinuiasca. Se putea sa fie un nou soi de baobab! Copacelul insa. ducandu-se in cautarea unei stropitori de apa proaspata.... impodobite doar cu o singura cununa de petale.Pentru o floricică cu petale vișinii Nu prea stiam ce sa-i spun.s-apoi tigrii nu mananca iarba. i-a spus micului print: . se stingeau.Sa ma acoperi. Si iata dupa aceea ca.. la putin vreme. . se opri din crestere si prinse-a fauri o floare. Se imbraca pe indelete. la dumneata. Si tocmai ea. s-a ivit si dumneaei. potrivindu-si petalele una cate una. chiar la rasaritul soarelui. Ei.. . ospatase floarea. in curand. la adapostul incaperii sale verzi.. si care nu suparau pe nimeni. printre ierburi si pe urma. intr-o dimineata.... si care se multumeau cu foarte putin loc. cum sa-i mai intru in voie . Isi alegea culorile cu grija. Nu voia sa se infatiseze mototolita. esti rau asezat. Rasareau de dimineata. simtea ca trebuie sa se iveasca dinlauntru o minune de faptura. Acolo. seara. Capitolul VIII Aveam in scurta vreme sa cunosc aceasta floare mai in amanunt. de pilda... da! era foarte cocheta! Gateala ei cea tainica tinuse astfel zile si zile de-a randul.. care nu se asemuia intru nimic cu celelalte mladite.. N-ai avea cumva un paravan? "Groaza de curent .i-a raspuns cu gingasie floarea. Nu voia sa se arate decat in deplina stralucire a frumusetii sale.Eu nu sunt o iarba .. Floarea aceasta e tare sucita . cu un clopot de sticla.N-am nici o frica de tigri. insa floarea. E foarte frig aici. dar mi-e groaza de curent. de unde vin eu . care atat de mult se trudise. Si m-am nascut o data cu soarele ..Te rog sa ma ierti . Micul print atunci nu-si mai putu stapani admiratia: . Nu stiam cum sa-l impac.N-au decat sa pofteasca tigrii.. intr-o zi. . ca macii. Micul print descoperi ca floarea aceasta nu prea stia ce-i modestia. dornica de a fi cat mai frumoasa nu mai ispravea. Aceasta insa incoltise intr-o zi dintr-o samanta adusa de nu se stie unde.Cat sunteti de frumoasa! . Pe planeta micului print crescusera dintotdeauna flori ca toate florile. iar micul print luase foarte indeaproape seama la cresterea mladitei celei noi. N-am apucat nici sa ma pieptan . cu pregatirile..Pe planeta mea nu-s tigrii .s-a gandit micul print.. pe cand ii vorbea despre cei patru spini ai sai. vazand bobocul urias ce se implinea sub ochii lui.. seara. Micul print.de-ai avea bunatatea sa te gandesti si la mine .adaugase ea numaidecat .Mi se pare ca e ora micului dejun . .

Regele sedea.mi-a marturisit el intr-o zi. Avea doi vulcani incinsi.? . Mi-a mai marturisit: . Si micul print se intreba: . Lasa clopotul de sticla-n pace. cu nevinovatie. cei de pe Pamant. . suntem mult prea marunti pentru a ne curata vulcanii. insa eu n-am stiut sa ma bucur de lucrul acesta. Nu avea de unde sa stie cum era pe alte taramuri. a tusit de cateva ori. Ea insa nu-i raspunse.. ai sa fii departe . Altminteri.. Micul print. Cauta de fii fericit . dar vorbeai cu mine! Ea atunci isi inteti tusea. .. Cauta de fii fericit. cei patru spini ai sai.A! Iata un supus! striga regele. ca sa-si caute de lucru pe acolo si ca sa se mai instruiasca. Nu trebuie sa-ti pui niciodata mintea cu florile. . pe un tron lipsit de orisice podoaba. Asta n-are nici o importanta. Atat era de mandra floarea .Ramai cu bine .Si paravanul . El se mira ca nu-l mai dojeneste. Ea venise in chip de samanta. dar fiarele . Astfel micul print. Cat despre fiare... dar si tu ai fost la fel de prost ca mine. daca niciodata nu m-a mai vazut? . Trebuie doar sa le privesti si sa le mirosi. Povestea aceea cu ghearele. Aerul proaspat al noptii are sa-mi priasca. Vulcanii. nu dupa vorbe.M-as fi dus sa-l caut. Iti cer iertare. 327.Am fost o proasta . Du-te! Caci nu voia ca el s-o vada plangand. cand il zari pe micul print.. 329 si 330. e plicticos! Te-ai hotarat sa pleci. dar vantul . Apoi adauga: .Nu sunt chiar atat de racita . daca sunt bine curatati. Floarea mea inmiresma planeta. cine sa mai treaca pe la mine? Tu.. Tu n-ai stiut nimic. .N-am fost in stare sa pricep nimic pe-atunci! trebuia sa o judec dupa fapte. 328. s-a slujit de pribegirea unor pasari calatoare.. Nu stia ce sa mai creada despre aceasta blandete. Am ghearele mele. ard domol si linistit. Mai avea si un vulcan stins.invesmantat in purpura si in hermina. Ramase locului. cand a fugit de-acasa.. noi. Florile sunt atat de ciudate! Dar eram prea tanar.. . a facut mare randuiala pe planeta. Toate aceste obisnuite treburi i se parura insa. Insa. sa-i presimt duiosia. ca sa stiu cum s-o iubesc. . El credea ca nu se va intoarce niciodata. Floarea tusi. .ii spuse florii. te iubesc . 326. Capitolul X Se afla prin partile asteroizilor 325. N-ar fi trebuit sa fug de-acasa niciodata! Trebuia ca. De buna seama. A curatat cu grija hornurile vulcanilor incinsi.. si se pregatea sa o puna la adapost sub clopotu-i de sticla..zise floarea.ii zise ea in cele din urma. n-am nici o frica. Capitolul IX Cred ca el.Bine.Ramai cu bine .. se pomeni ca-i vine-a plange. unul.Ei bine.Pentru o floricică cu petale vișinii Aici insa s-a oprit. Iar pe cand stropea. asa incat se apuca sa-i viziteze. . cuprins de-o usoara tristete. fara eruptii. In dimineata plecarii.Trebuie totusi sa rabd vreo doua-trei omizi. dupa cum spunea: "Nu se stie niciodata!" Asa incat a curatat deopotriva si vulcanul stins. Pusese pret pe niste vorbe fara de insemnatate si ajunsese foarte nefericit.... e vina mea. De aceea ne si pricinuiesc o multime de neajunsuri. dar in acelasi timp maret. floarea.Rusinata ca se daduse de gol cu o minciuna urzita atat de stangaci. ca sa arunce vina asupra micului print: .. Eu sunt o floare . dar nu din pricina racelii.Cum poate oare sa ma recunoasca.. Si-i arata. pentru ca el sa se simta totusi cuprins de remuscari. Nu mai am nevoie de el . spre a-si incalzi gustarea de dimineata. care m-a necajit atat de mult. Mireasma ei ma imbata si ma insenina.spuse el din nou. cu clopotul de sticla in mana. daca vreau sa aflu cum arata fluturii. Pe cel dintai asteroid traia un rege. descumpanit. isi pierduse curand increderea in ea. trebuia sa ma induioseze . pentru cea din urma oara.Nu trebuia sa-mi pun mintea cu ea . Tocmai potriviti. nespus de dragi. Pare-se c-ar fi ceva nespus de frumos. in dimineata aceea. . dincolo de bietele ei siretlicuri.. in ciuda bunavointei si-a iubirii sale.Nu mai taragana atata.. . smulse apoi si ultimii puieti de baobab. Eruptiile vulcanice sunt ca focurile care rabufnesc pe horn.Bine. da.

nu dadea decat porunci chibzuite.ii spuse monarhul. . Numaidecat m-asculta. .. iti . cuteza a-i cere regelui sa-i faca un hatar: .. Caci el nu era numai un monarh absolut.zise regele. in picioare si. ar fi putut sa priveasca.Peste tot? Regele.zise el .Maria ta .. rosind. Se cam balbaia. toti.As vrea sa vad un asfintit de soare . Oamenii sunt. intr-o singura zi..Maria ta . Fiind insa foarte cumsecade. sau chiar o suta..Pentru o floricică cu petale vișinii El nu stia ca lumea. nu doar patruzeci si patru. El nu ingaduia nesupunerea.Si stelele te-asculta? . atunci. celelalte planete si stelele. ba sa . cu sfiala. Ramase. . sau chiar doua sute de apusuri de soare... . nu mai pot . era si un monarh universal.Daca e asa ..raspunse micul print fastacit. . .ii spuse regele.. ii arata planeta lui.. si parea ca-i foarte suparat. . pentru regi. .rosti micul print. obosit cum era. cu un semn usor. Micul print avea insa.De buna seama . Vin de la drum lung si sunt nedormit .. cu aerul cel mai firesc. Asemenea atotputernicie il minuna pe micul print.raspunse regele. Planeta era mica de tot. sa te vad mai bine ..Hm! Hm! facu regele.Iti poruncesc sa te asezi! raspunse regele.iti poruncesc sa casti! De ani de zile n-am mai vazut pe nimeni cascand. Porunceste-i soarelui sa asfinteasca .Peste acestea toate! raspunse regele.daca eu i-as porunci unui general sa se prefaca intr-o pasare de mare si daca generalul nu s-ar supune.Vino mai aproape. . e un lucru foarte simplu. .Datina la curte nu ingaduie sa casti cand e regele de fata . Cer iertare ca intreb . fara a mai fi nevoit sa-si mute scaunul din loc! si fiindca la amintirea micii lui planete parasite il cam incerca tristetea. .zise regele .. E o porunca. n-ar fi vina generalului... ci saptezeci si doua. Caci regele tinea cu strasnicie ca nimeni sa nu-i incalce autoritatea. ca sa se aseze. Eu nu ingadui nesupunerea.Mi-e rusine .. tragand cu maretie o pulpana a hlamidei sale de hermina. o nedumerire." . Nu-ti dau voie sa casti.Nu ma pot opri .Peste toate acestea? zise micul print. dar falnica hlamida de hermina incurca intreaga planeta. .. Daca e asa. niste supusi. Ar fi vina mea... de aceea.Iti poruncesc sa intrebi! se grabi sa spuna regele. Era un monarh absolut.avea obiceiul sa spuna . peste cine domnea regele. .. deosebit de mandru ca e rege pentru cineva. Fa-mi aceasta placere . Cascatul e o raritate pentru mine. Daca si el ar fi avut-o.. "Daca eu i-as porunci . . Haide! mai casca. poruncesc ba sa casti. incepu sa caste.As putea sa ma asez? cauta sa afle. .Peste tot .. . Micul print cauta cu privirea un loc. peste cine domnesti? . micul print.

Sa-l gratiezi insa de fiecare data. Caci.zise regele . am dreptul de a cere supunere.spuse mai departe regele. Ai putea sa-l judeci pe acest batran guzgan. . Inca nu mi-am strabatut regatul tot. pe tine insuti .Daca eu i-as cere unui general sa zboare din floare in floare.Hm! Hm! raspunse regele.Ei! Dar am vazut chiar eu . care.Eu . Capitolul XI Pe cea de a doua planeta traia un vanitos: . Si apoi. Insa micul print. loc pentru caleasca n-am. .Al .. oamenii ceilalti nu sunt decat niste admiratori. da?! facu micul print. daca-i poruncesti poporului tau sa se azvarle in mare. mi-ar putea da o porunca inteleapta. cinear fi de vina? El sau eu? .Nu! zise regele.raspunse micul print . . pentru ca poruncile mele sunt intelepte..Si asta cam pe cand va fi? vru sa afle micul print. va fi asta-seara. Autoritatea se bizuie. . Mi-ar putea porunci. pe ratiune.Hm! Hm! . Nu e decat unul.ii spuse regelui.A. el se va razvrati. vine un admirator! striga inca de departe vanitosul.Daca maria ta ar dori sa ma supun numaidecat. ori sa scrie o tragedie. Micul print isi lovi palmele una de alta.as putea sa ma judec pe mine insumi oriunde m-as afla.zise micul print.. se si cam plictisea.zise micul print. incheind cu pregatirile de plecare. . inainte de orice. . ... Era plin de maretie si de autoritate.Nu pleca . nu voi sa-l mahneasca de fel pe batranul monarh: . .Aha! Aha! Iata. "Ciudati mai sunt oamenii mari!" isi spuse micul print.zise regele.Dar n-am pe cine judeca aici! .zise regele..Loveste-ti palmele una de alta . . . pentru vanitosi. Nu pleca.Pentru o floricică cu petale vișinii .. Mi se pare ca imprejurarile sunt prielnice . de pilda. .. asemeni unui fluture. apoi. de vreme ce punea o intrebare. si ostenesc daca umblu pe jos. de indata ce-l zari pe micul print.Pentru salut .il sfatui atunci vanitosul. Cum regele nu-i dadu nici un raspuns. Nostima palarie mai aveti.nu-mi place sa condamn la moarte..spuse regele. Salut cu ea. Il vei condamna din cand in cand la moarte. Din nefericire pe aici nu trece nimeni niciodata. atunci. A te judeca pe tine insuti e mult mai greu decat a-l judeca pe altul. sa plec intr-un minut. aplecandu-se. continuandu-si calatoria. si daca generalul nu mi-ar indeplini porunca. . pe la . eu sunt foarte batran. care nu intelegea. cu un oftat. cand ma aclama. porni la drum. E lucrul cel mai greu.Maria ta ar fi .Mie . Cunoscand insa legile ocarmuirii.zise cu hotarare micul print. vanitosul saluta cu modestie..Nu se stie .Intocmai. Am sa plec mai departe! . mai intai micul print sovai. care era nespus de mandru ca are un supus.raspunse vanitosul. Nu-i nevoie sa raman aici. al justitiei! .. Trebuie sa ceri de la fiecare numai ceea ce poate fiecare sa dea .Si asfintitul meu de soare? ii aminti micul print. . .Vei avea si-un asfintit de soare.Buna ziua . pe la ora sapte si patruzeci de minute! Si vei vedea cat sunt de ascultat. Il aud noaptea. si cred ca am sa plec. Voi da aceasta porunca. . . Ii parea rau dupa apusul de soare. te fac ministru! . Astfel.Nu mai am nici o treaba pe-aici . .cred ca pe planeta mea se afla undeva un guzgan batran. Daca ajungi sa te judeci cum trebuie.. ridicandu-si palaria.zise micul print . ca sa-l ai mereu.Ce fel de ministru? . Micul print incepu sa caste. voi astepta pana cand imprejurarile vor fi prielnice. Hm! Va fi pe la . care incepu sa caute intr-un calendar gros. inseamna ca esti intr-adevar un intelept.Te vei judeca. viata lui va atarna de felul in care tu vei imparti dreptatea . nu uiat niciodata de ea.Te fac ambasadorul meu! se grabi atunci sa strige regele. Nici acolo nu e nimeni . ca sa mai arunce o privire de partea cealalta a planetei. ori sa se prefaca intr-o pasare de mare. .

Te admir .A admira inseamna a recunoaste ca eu sunt omul cel mai frumos. pe care il gasi sezand tacut in fata unei gramezi de sticle goale si a unei gramezi de sticle pline. Capitolul XII Pe planeta urmatoare traia un betiv. pentru ca palaria sa cada la loc . cel mai bogat si cel mai inteligent de pe planeta. ridicand usor din umeri . Vizita fu aici foarte scurta.raspunse betivul. .dar la ce iti poate folosi lucrul acesta? Si micul print pleca. . Dupa ce trecura astfel cinci minute. . "Oamenii mari. insa il cufunda pe micul print intr-o adanca amaraciune.Si. cu un aer jalnic. ridicandu-si palaria.Ce inseamna "a admira"? . Si iarasi incepu sa-si loveasca palmele una de alta.Fa-mi aceasta placere. de ce bei? il intreba micul print.Beau . ce-ar fi de facut? Vanitosul insa nu-l auzi. . . Vanitosii nu aud niciodata decat laudele. . Vanitosul iarasi incepe sa salute.isi spuse el cu nevinovatie. de buna seama. .Dar tu esti singur pe planeta ta! . Admira-ma totusi! . cel mai bine imbracat.isi zise micul print.Si.zise micul print. sunt tare ciudati" .Pentru o floricică cu petale vișinii "E mai cu haz aici decat la rege" . continuandu-si calatoria.Ma admiri intr-adevar atat de mult? il intreba el pe micul print.intreba el. . pe micul print il obosi monotonia jocului.Ce faci acolo? ii spuse betivului.

naucit. nu mai stiu . cand a picat. din .. sapte sute treizeci si una.. Rusine ca beau .marturisi betivul. Douazeci si doi si cu sase. de buna seama.Buna ziua .incheie betivul. . acum unsprezece ani.. un carabus.Cinci sute de milioane de ce? starui micul print. Ce sa uiti? il cerceta micul print. cincisprezece. foarte ciudati" . Vi s-a stins tigara. Si micul print se duse. sase sute douazeci si doua de mii.Pentru o floricică cu petale vișinii - Ca sa uit . care se fereca pe totdeauna in tacerea lui. sunt foarte. Prima oara. Capitolul XIII Cea de-a patra planeta era a unui businessman.. N-am timp s-o aprind. incat nici macar nu-si inalta capul cand sosi micul print. n-am fost deranjat decat in trei randuri. Cinci si cu sapte.. nu ma tin de baliverne! Doi si cu cinci. Si de ce ti-i rusine? intreba micul print. . Doisprezece si cu trei. acum douazeci si doi de ani. Buna ziua. doisprezece. A doua oara. Uff! Face.Hai? Tot aicea esti? Cinci sute de milioane de . o data ce-o pusese.Trei si cu doi fac cinci. . douazeci si doi.raspunse betivul. . sapte .Cinci sute de milioane de ce? . omul acesta era atat de ocupat. lasandu-si capul in jos. Businessmanul isi inalta capul: . Am atata treaba! Eu sunt un om serios. Dumnezeu stie de unde. cinci sute unu milioane. douazeci si opt. Ca sa uit ca mi-i rusine .isi spunea el. care in viata lui nu renuntase la o intrebare. Facea un zgomot ingrozitor si am gresit de patru ori la o adunare. Douazeci si sase si cu cinci. dorind sa-i vina in intr-ajutor. caruia i se si facuse mila de el. "Oamenii mari. Cincisprezece si cu sapte.spuse micul print.In cincizeci si patru de ani.. treizeci si unu. de cand traiesc pe planeta asta. continuandu-si calatoria. deci.

de buna seama. . Marunte. care . Sunt un om serios! A treia oara .. continuandu-si calatoria. .mai zise el .Atunci sunt ale mele. Ei "domnesc".Le administrez. Asa ca eu sunt stapanul stelelor..Nimic.. pe care-i curat in fiecare saptamana. care nu-i a nimanui. Le socotesc si iar le socotesc . pot s-o culeg si s-o iau cu mine.. e a ta. . . Stele. Le stapanesc. . pentru ca nimeni.gandeste cam ca betivanul meu". Businessmanul deschise gura. . Nu-i deloc usor. .Eu .zise micul print. din faptul ca eu sunt stapanul lor. cu nevinovatie.Chiar asa. Si ce faci cu ele? . Si pe urma. inaintea mea. e destul de poetic. . . Nu se stie niciodata. Eu insa sunt un om serios! Nu am timp de visuri.Si ce faci cu cinci sute de milioane de stele? .Ba nu. Cand gasesti un diamant. dar pot sa le depun la banca.Pentru o floricică cu petale vișinii pricina unei crize de reumatism.zise businessmanul.Cum poate cineva sa stapaneasca stelele? .Ce fac cu ele? ." Cu privire la lucrurile serioase.Si la ce-ti foloseste daca esti bogat? . Ale nimanui... cinci sute de milioane .Cinci sute unu milioane sase sute douazeci si doua de mii sapte sute treizeci si una. . Am trei vulcani. Ii mai puse totusi cateva intrebari: .Nu stiu. nu s-a gandit vreodata sa le stapaneasca. o brevetezi: e a ta..Imi foloseste ca sa fiu bogat. cand cineva le descopera. . dar nu gasi nici un raspuns. .Asta asa e .Muste? . . nu e insa prea serios.Dar abia am cunoscut un rege.Milioane de lucruri din acelea marunte. are un folos si floarea mea.se gandi micul print. .. Cand gasesti o insula. iaca-t-o! Cum ziceam. sunt nemaipomenit de ciudati" . aurii si care-i fac pe alde pierde-vara sa viseze. Caci il curat si pe cel stins. micul print avea parerile lui.Ba nu.Si asta-i tot? . e al tau.Aha! Stele. un om precis. .isi spunea el.Milioane de ce? Businessmanul intelese ca nu era nici o nadejde sa fie lasat in pace: .Asta cum adica? . Eu sunt un om serios.Esti stapanul stelelor? . care se vad cateodata pe cer. Tu insa nu le esti de folos stelelor . . Nu am timp de hoinareala. . "Oamenii mari.Si la ce-ti foloseste daca esti stapanul stelelor? .Da. daca am un fular.Nu. marunte si care stralucesc.E de-ajuns! "Are haz . care nu-i al nimanui.Si ce faci cu stelele acestea? . Eu insa sunt un om serios! Micul print nu se multumi cu atat. .Eu. Daca am o floare.Ca sa cumpar alte stele.Albine? . . Vulcanii mei au un folos.am o floare. pot sa-l pun la gat si sa-l iau cu mine.isi zise micul print . iar micul print pleca. Tu insa nu poti culege stelele.adica scriu pe o bucata de hartie cate stele am. pe care o stropesc in fiecare zi. hartia aceasta o incui intr-un sertar.Ale cui sunt ele? raspunse morocanos businessmanul.Da.Regii nu stapanesc.Bineinteles. Eu nu fac miscare. foarte deosebite de parerile oamenilor mari.Si-i de-ajuns? . deoarece eu m-am gandit cel dintai la lucrul acesta. . . E cu totul altceva. Cand ai cel dintai o idee. . . "Asta .

De ce stinsesi felinarul? . Vru sa-si ajute prietenul: ..zise micul print. pe cer.O luna? .zise lampagiul. Micul print nu izbutea sa inteleaga la ce puteau fi de folos un felinar si-un lampagiu..Dar de ce l-ai aprins iar? . E totusi mai putin nerod decat regele.raspunse lampagiul. Consemnul e consemn..Si pe urma s-a schimbat consemnul? . in vreme ce-ai urma calatoria mai departe . Buna dimineata! Apoi isi stinse felinarul. Era cea mai mica dintre toate. Treizeci de minute. N-ai decat sa umbli mai incet. . Si iar aprinse felinarul. il saluta cuviincios pe lampagiu: . Munca lui macar are o noima.pe acesta l-ar dispretui toti ceilalti: regele. . Micul print se uita la el si-i era drag de lampagiul acesta atat de credincios consemnului. undeva.Consemnul . A si trecut o luna de cand stam de vorba. Cuprindea numai atata loc. .raspunse lampagiul.. pe o planeta fara case si fara de locuitori. Caci poti sa fii si credincios si lenes totodata.Nu e chip . in cautarea carora el insusi se ducea odinioara. ai inconjurat-o.Si-atunci? zise micul print. . Cu toate acestea. Cand ajunse pe planeta. Nu e loc pentru doi insi . Traia pe ea un Domn batran.Asta nu-mi ajuta mare lucru . Buna seara.Asta-i nostim! La tine zilele tin un minut! ...Adica sa-mi sting felinarul. Buna dimineata. Candva.Si-atunci.Consemnul nu s-a schimbat . iar seara aprindeam. planeta sa invartit din ce in ce mai repede. cunosc eu un mijloc prin care sa te odihnesti ori de cate ori vei vrea . "Pe acesta . decat businessmanul si decat betivul. avea si ea o chibzuiala. ceea ce imi place mie in viata e sa dorm. ca sa dorm . Cand ai sa vrei sa te odihnesti.Ba nu e nostim deloc . Isi aduse aminte de apusurile de soare.zise lampagiul.zise lampagiul. cat sa incapa pe ea un felinar si un lampagiu. .Nu e chip . Si iar il aprinse. Cu toate acestea.Da. Aprind si sting o data pe minut! . decat vanitosul. isi adoarme floarea sau steaua. Planeta lui e insa intr-adevar prea mica. si restul noptii.. betivul si businessmanul. de vreme ce-i frumoasa. ca sa ma odihnesc.Adica cum consemnul? . Treizeci de zile! Buna seara. pe care micul print nu indraznea a si-l marturisi nici siesi.. vanitosul. . eu nu mai am nici o clipa de odihna. Lucrul. Cand isi stinge felinarul.Consemnul .Eu vreau mereu . iar consemnul nu s-a schimbat! .Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul XIV Cea de a cincea planeta era cu totul neobisnuita. incat de faci trei salturi.zise lampagiul. dimineata stingeam. . Tocmai asta e nenorocirea! De la an la an. cand il zari pe micul print. iar ziua are sa tina cat ai sa vrei tu. Buna dimineata. care scria niste carti uriase. Si stinse felinarul. . isi spuse: .Stii . astfel incat sa fii mereu in soare. Cand isi aprinde felinarul. era ca lui ii parea rau dupa aceasta binecuvantata planeta..Ia te uita! vine un explorator! striga el. .Am o meserie cumplita. mai cu seama din pricina celor o mie patru sute patruzeci de apusuri de soare in douazeci si patru de ore! Capitolul XV Cea de a sasea planeta era o planeta de zece ori mai mare.. .Planeta ta este atat de mica. Imi ramanea restul zilei.zise lampagiul. Cu adevarat folositoare.Se prea poate ca omul acesta sa fie un nerod. e singurul care nu mi se pare caraghios. . mutandu-se cu scaunul din loc. Micul print adauga: . deoarece acum se invarteste o data pe minut. Apoi isi sterse fruntea cu o batista cu patratele rosii. Poate fiindca se ingrijeste de altceva decat de sine insusi. umbla . .isi zise micul print. O indeletnicire foarte frumoasa." Ofta cu parere de rau si isi mai spuse: .Buna ziua.E singurul din care puteam sa-mi fac un prieten. e ca si cum ar face sa se mai nasca o stea sau o floare.

. E prea multa bataie de cap. I se cere insa exploratorului sa aduca probe. in cartile de geografie s-ar produce catastrofe. de asemeni.Ce inseamna "efemer"? . zise micul print.Cum asa? intreba micul print.E tare frumoasa planeta dumneavoastra! Se gasesc si oceane pe-aici? .) Dar munti? . Insa nu se stie niciodata.N-as putea sa stiu . se trece la cercetari in legatura cu descoperirea lui. ci vin exploratorii la el. .Nu se stie niciodata .Si geograful. .E un savant.zise geograful. .N-as putea sa stiu . ca sa mai rasufle putin. Duc mare lipsa de exploratori. Si. muntii si pustiurile.Cum asa?! E tot ce poate fi mai frumos! . ar insemna doi munti. a marilor. Calatorise pana acum atat de mult! . e loc putin de tot! Am trei vulcani. a fluviilor. fluviile. .zise geograful.Nici asta n-as putea sa stiu .Oh! (Micul print era dezamagit. daca un explorator ar bea prea mult. In sfarsit. acolo unde de fapt nu se afla decat unul singur. .zise micul print . Spre a fi insemnate cu cerneala.Pentru ca betivii vad dublu. o meserie adevarata! Si arunca o privire. .zise Domnul cel batran.Pentru ca daca un explorator ar minti.Dincolo vii? il intreba Domnul cel batran.Asta pentru ce? . i se cere sa aduca niste pietre mari.zise geograful. .zise geograful. . . geograful se turbura: . isi ascuti creionul. Geograful e un om prea important. e vorba despre descoperirea unui munte mare.nu prea ai ce vedea. Geograful. de jur imprejur. . . dar tu vii de departe! Tu esti un explorator! Fa-mi o descriere a planetei tale! .Dar orase si fluvii si pustiuri? .Pentru o floricică cu petale vișinii Micul print se aseza la masa. de pilda. Doi vulcani incinsi si un vulcan stins. .Foarte interesant . Povestirile exploratorilor sunt insemnate mai intai cu creionul.Pentru ca florile sunt efemere.Stiu pe cineva .Se poate.Intocmai . geograful pune sa se faca cercetari cu privire la moralitatea exploratorului. .zise micul print . ca sa umble el hoinar.care ar fi un prost explorator. pe planeta geografului. El nu-si paraseste biroul. Nu geograful e acela care face numaratoarea oraselor. a oceanelor si a pustiurilor.Ce este un geograf? . a muntilor. . dupa ce isi deschise registrul. . Daca.Noi nu insemnam florile .O! la mine .Ce-i cartea asta groasa. . care stie unde se afla marile. ca sa vada? . Deodata.numai ca eu nu sunt explorator. se asteapta pana cand exploratorul vine cu probele.Se duce cineva acolo. daca moralitatea exploratorului pare multumitoare. orasele.Dar dumneavoastra sunteti geograf! .zise geograful .zise micul print. Le pune intrebari si isi face insemnari dupa amintirile lor. atunci.zise geograful.Ei. Iar daca amintirile vreunuia i se par demne de luat in seama. . Cum ziceam. Ce faceti dumneavoastra aici? . Nu mai vazuse niciodata o planeta atat de mareata.Nu.Asadar? intreba geograful.Eu sunt geograf . . .Mai am si o floare.

am sa va spun ca. Apoi ei se furisau pe nesimtite in culise. ei ar incapea cu usurinta intr-o piata publica de douazeci de mile lungime. Atunci venea randul lampagiilor din Rusia si din Indii. inainte de nascocirea luminii electrice. sapte milioane si jumatate de betivi. Apoi. la opera.Inseamna "ceva amenintat sa piara curand".isi zise micul print . gandindu-se la floarea lui. Aveti incredere in mine.il intrerupse micul print. . se intampla sa mai si minti cate putin. Foarte rar un ocean se goleste de apa. ca sa se apere de lume! Iar eu am lasat-o singura acasa!" Aceasta a fost cea dintai tresarire a caintei sale. pe Pamant ocupa foarte putin loc. asadar. Se socotesc grozavi. Intrau atunci in dans. ca baobabii.raspunse geograful. . adica vreo doua miliarde de oameni mari. . la randul lor. trebuia intretinuta caolo. Insemnatate pentru noi are numai muntele. Ei nu mai pot de dragul cifrelor: lucrul acesta le va fi pe plac. Isi regasi insa cumpatul: . sa-si faca o parere gresita despre planeta noastra. Voi insa nu va pierdeti vremea cu astfel de pedepse scolaresti. noua sute de mii de businessmani. pe intreg cuprinsul celor sase continente ale sale.Pentru o floricică cu petale vișinii . nitel inghesuiti.zise geograful . Ce inseamna "efemer"? . care n-o cunosc. . . Ele nu se invechesc niciodata. duceau un trai de trandavie si de nepasare: lucrau de doua ori pe an. Apoi. de buna seama. N-am fost nici eu prea cinstit. Pamantul nu e o planeta oarecare! Poti numara pe el o suta unsprezece regi (fara a-i uita. Omenirea ar putea fi ingramadita pe cea mai marunta insulita din Pacific. Si niciodata nu stricau randuiala intrarii lor in scena. Apoi. Oamenii.si nu are decat patru spini. Capitolul XVI Cea de a saptea planeta a fost. prin urmare. o data ce-o pusese.Dar vulcanii stinsi se pot trezi . Isi inchipuie ca ocupa mult loc. Pamantul.Geografiile . ar sta in picioare. Ca sa va puteti face o parere despre intinderea Pamantului. acestia plecau la culcare.Floarea mea e amenintata sa piara curand? . cand un inel de culoarea lunei se misca pe nisip. pe douazeci de mile latime.sunt cartile cele mai de pret dintre toate cartile. aveai in fata ochilor o priveliste incantatoare. dupa ce-si aprindeau felinarele.. trei sute unsprezece milioane de vanitosi. al celor din Africa si Europa. care in viata lui nu renuntase la o intrebare. cand ajunse pe Pamant. E de prisos. Micul print. El nu e schimbator. al celor din America de Nord. pe regii negri). Miscarile acestei armate erau diriguite ca acelea ale unui balet. Daca cei doua miliarde de locuitori care impanzesc Pamantul. Noi scriem despre lucruri eterne.dar ce inseamna "efemer"? starui micul print. asa ca sfatuiti-i sa calculeze singuri. ca la un miting. Si micul print pleca. cand v-am vorbit de lampagii. sapte mii de geografi. Era maret! Numai lampagiul singurului felinar de la Polul Nord si confratele sau. lampagii din China si din Siberia.Pe planeta Pamant . Apoi. nu va vor crede. Are o faima buna . Ma tem ca nu cumva aceia. Capitolul XVII Cand vrei sa faci o gluma.zise geograful. bineinteles.Bineinteles! "Floarea mea e efemera . Se intampla foarte rar ca un munte sa-si schimbe locul.Pe unde ma sfatuiti sa mai merg? intreba el.. Daca te uitai la el ceva mai de departe. se mira foarte mult ca nu vedea pe nimeni. Venea mai intai randul lampagiilor din Noua Zeelanda si Australia. . o adevarata armata de patru sute saizeci si doua de mii cinci sute unsprezece lampagii. Oamenii mari. cel cu singurul felinar de la Polul Sud.Noua ni-i totuna daca vulcanii sunt stinsi sau daca sunt treji . al celor din America de Sud. Tocmai incepuse a se teme ca nu cumva sa fi gresit planeta.

..Am niste necazuri cu o floare .Sunt insa mai puternic decat degetul unui rege .dar de ce vorbesti mereu in enigme? ....Ma intreb . Si tacura amandoi. as putea . daca-ti pare prea rau dupa planeta ta.zise sarpele.daca nu cumva stelele sunt luminoase numai pentru ca astfel fiecare. dar cat e de departe! . Ce cauti tu pe-aici? . esti atat de plapand pe Pamantul acesta de granit! As putea sa te ajut intr-o zi.. . Te simti cam singur in pustiu . pe care-l ating. .. .zise sarpele.Buna seara .ii spuse el intr-un tarziu..Oh! Am inteles prea bine . . n-ai nici macar labe . eu il redau pamantului din care a iesit . Micul print nu raspunse nimic. in Africa .Buna seara . rosti micul print .zise sarpele.Singur te simti si printre oameni ..mai zise. Se incolaci.zise sarpele.zise el ..As putea sa te duc mai departe decat o corabie .Mi-e mila de tine. candva... . . E chiar deasupra noastra . Micul print il privi indelung.raspunse sarpele. .Pentru o floricică cu petale vișinii .zise sarpele. subtire ca un deget .. Si tacura amadoi.. . . Micul print se aseza pe o piatra si-si inalta ochii catre cer: . sa o poata regasi pe-a lui... . Priveste la planeta mea. In pustiuri nu e nimeni. Va sa zica nu se afla nimeni pe Pamant? . nici macar nu poti calatori .Pe acela.Esti un animal ciudat .. Micul print zambi: -Prea puternic nu esti tu .zise micul print. .E frumoasa .Unde sunt oamenii? vorbi in cele din urma micul print..rosti sarpele. ca o bratara de aur. Tu insa esti neprihanit si vii de pe o stea .zise sarpele.Eu pe toate le dezleg . .Pe ce planeta am cazut? intreba micul print.Aha! facu sarpele. Pamantul e mare . .rosti micul print.Pe Pamant.. intr-un noroc.Aici e pustiul.Aha! . pe glezna micului print: ..

care se intoarse. Ii poarta vantul..o pofti micul print. iar oamenii n-au nici un pic de fantezie. Buna ziua .. . Esti tare frumoasa . O floare doar cu trei petale.Buna ziua ..Buna ziua .am sa vad dintr-o privire toata planeta si toti oamenii .. eu aveam o floare: vorbea intotdeauna ea intai ..zise vulpea." Capitolul XX Iata insa veni si clipa cand. . insa nu vazu pe nimeni.Unde sunt oamenii? intreba cuviincios micul print. cred. . . dupa ce umbla o vreme-ndelungata prin nisip. "Ce planeta caraghioasa! se gandi el atunci.zise floarea. intr-un sfarsit. .rosti micul print..zise micul print intr-un noroc. cine sunteti voi ..Sunt o vulpe . . .. toti erau aidoma cu floarea lui.. Ooamenii? Sa tot fie.Buna ziua .Cine sunteti voi? intreba el. Floarea. Capitolul XIX Micul print se urca pe un munte inalt.zisera trandafirii. Acasa. Nu se stie insa niciodata unde-i poti gasi.Noi suntem trandafirii ." Insa nu zari decat colturi de stanca. foarte ascutite. .Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul XVIII Micul print strabatu pustiul si nu intalni decat o floare. Cu ani in urma..zise vulpea. sunt singur . .zise el. Buna ziua .... . Iar drumurile. duc spre oameni..zise el. descoperi un drum. . o floare de nimic. Nu fac altceva decat sa-ngane ceea ce le spui ..Buna ziua .Te du cu bine .zisera trandafirii. sunt singur ..Cine sunteti voi . care-i ajungeau doar pana la genunchi.Buna ziua ..Buna ziua .isi zise el atunci ..Buna ziua .Vai! facu micul print .zise glasul sub mar . Iar de vulcanul stins se folosea ca de un scaunel.. micul print. i-am zarit o data . .Sunt aici . vreo sase-sapte.. Numai uscaciune.Cine esti tu? zise micul print. .. Micul print ii privi. . . . .... pe stanci si prin zapezi..zise micul print.raspunse ecoul. erau cei trei vulcani ai lui.raspunse ecoul.Ramai cu bine . numai stanca colturoasa. .Fiti prietenii mei.raspunse cuviincios micul print. toate.Vino sa te joci cu mine . cine sunteti voi . .. "De pe un munte cat acesta de inalt . Singurii munti. Se afla intr-o gradina de trandafiri infloriti. vazuse trecand o caravana. .. candva.Buna ziua . Capitolul XXI Chiar atunci sosi si vulpea: . .. ..Cine sunteti voi? zise micul print. sunt singur . .... . Ei nu au radacini si asta-i stinghereste mult.raspunse ecoul.zise floarea. . Sunt atat de trist. numai sare. inmarmurit. pe care ii vazuse el vreodata.Sunt singur .

Dar daca tu ma imblanzesti.. Si-mi va fi nespus de draga murmurarea vantului prin grau . ..Interesant! Dar gaini? . Voi cunoaste sunetul unor pasi deosebiti de-al tuturora. Iar eu am nevoie de tine.E un lucru care prea e dat uitarii .Da. Vulpea insa se intorse la gandurile sale: .zise vulpea .zise vulpea . Cauti gaini? .Se prea poate . Vulpea tacu si se uita indelung la micul print: .au pusti si vaneaza. Tu vei fi.Nimic nu e desavarsit . Si-apoi. E foarte neplacut! Mai cresc si gaini.zise vulpea. Eu voi fi. viata mi se va insenina. Ce inseamna "a imblanzi"? . Vulpea se arata foarte nedumerita: .Viata mea e vesnic aceeasi.suspina vulpea. .zise vulpea.A! iarta-ma .. pentru tine.Nu. Insa. . si toti oamenii se aseamana intre ei. Pe Pamant intalnesti tot soiul de lucruri. pe mine ma vaneaza oamenii. priveste! Vezi tu.zise micul print. de aceea.rosti micul print. Eu vanez gainile. lanurile de grau? Eu nu-mi aduc aminte de nimic.Oamenii . Si asta-i trist! Tu ai insa parul de culoarea aurului. Si nici tu n-ai nevoie de mine. . adauga: . Ce inseamna "a imblanzi"? . fara seaman pe lume.. aidoma cu o suta de mii de alti baietasi.Nici. vom avea nevoie unul de altul..zise vulpea.Nu .Pentru o floricică cu petale vișinii . acolo.Incep sa inteleg . Asa ca ma cam plictisesc.. Caut prieteni. dupa un rastimp de gandire. E undeva o floare ..Nu pot sa ma joc cu tine . fara seaman pe lume . Al tau ma va chema din vizuina. pentru mine.Caut oamenii . . cand tu ma vei fi imblanzit! Graul. . Nu sunt imblanzita.zise vulpea.zise micul print. Inseamna "a-ti crea legaturi" . Dar daca tu ma imblanzesti. .O! Dar nu e pe Pamant . Eu nu sunt pentru tine decat o vulpe. Tu nu esti inca pentru mine decat un baietas..Desigur . . aidoma cu o suta de mii de alte vulpi.. E sigurul folos de pe urma lor. Toate gainile se aseamana intre ele. mi se pare ca m-a imblanzit . minunat..Nu esti de prin partile locului . imi va aminti de tine. ca o melodie.Pe alta planeta? .Pe planeta aceea sunt vanatori? . Pasii altora ma fac sa intru sub pamant.A-ti crea legaturi? . Va fi.Ce inseamna "a imblanzi"? .ce cauti pe-aici? .zise micul print.zise micul print. auriu si el.

Bucuros as vrea . Ei cumpara lucruri de gata.zise vulpea. . Am de cautat prieteni si o multime de lucruri de cunoscut. ea insa. iar tu nu vei rosti nici un cuvant. fiindca pe ea am udat-o eu cu stropitoarea. imblanzeste-ma .spuse dupa dansa micul print. La inceput.. pana la vie. Ochii nu pot sa patrunda-n miezul lucrurilor. Daca vanatorii s-ar duce la joc la voia intamplarii. e o zi minunata! Ma plimb si eu. Si se duse inapoi. e mai de pret decat voi toate la un laolalta. . sa te asezi din ce in ce mai aproape de mine . Fiindca pe ea am ascultat-o eu cum se plangea. Vei descoperi ca floarea ta nu are-n lume seaman. micul print veni din nou. . Pe masura ce ora va trece. Graiul e izvor de neintelegeri.Asa e . daca veneai si astazi la aceeasi ora .Pentru o floricică cu petale vișinii .Numai timpul cheltuit cu floarea ta face ca floarea ta sa fie atat de pretioasa. . La ora patru. spre pilda. un trecator de rand ar crede ca-i asemeni voua.zise vulpea.le mai spuse el.. . .Te du cu bine . Au un rit. fiindca pe ea am ocrotit-o eu cu paravanul. Eu insa mi-am facut din ea un prieten. pe zi ce trece.zise vulpea. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. de celelalte ore.Voi nu semanati intru nimic cu floarea mea. joia. ca sa tina minte. iar eu iti voi darui o taina.. la vulpe.Vai! zise vulpea . vanatorii mei. Apoi adauga: .. de la negutatori. Micul print se duse sa mai vada o data trandafirii: .Te rog .Mult mai frumos era. eu niciodata nu voi sti la care ceas sa-mi impodobec sufletul.Din vina ta . voi inca nu sunteti nimic .zise apoi. Fiindca pentru ea am ucis eu omizile (in afara doar de cateva. . oamenii nu mai au prieteni. A doua zi. uite-asa. Am sa plang .datorita culorii graului. Cum insa nu exista negutatori de prieteni. prin urmare.zise vulpea . Astfel micul print imblanzi vulpea.. . .numai ca nu prea am timp. dar sunteti desarte .le spuse el. .Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim . vii la ora patru dupa-amiaza. Ne trebuie rituri. Nu era decat o vulpe. eu inca de la trei voi incepe sa fiu fericita..raspunse micul print . spre a-ti lua ramas bun. . atunci. iar ea acum nu are-n lume seaman. o suta de mii. . ci ai vrut sa te-mblanzesc . precum nici voi n-ati imblanzit pe nimeni. si mai fericita ma voi simti. .raspunse vulpea. Joia. Daca de pilda. imblanzeste-ma! . iar eu n-as mai avea vacanta niciodata..Asa e .Dar ai sa plangi! zise micul print.. Fiindca ea e floarea mea... E ceea ce face ca o zi sa se deosebeasca de celelalte zile. Se duc sa joace.zise el . Iata care-i taina mea. Iar cand ora despartirii fu aproape: .. cu fetele din sat. ori cum se lauda. Eu te voi privi cu coada ochiului.Trebuie sa ai foarte multa rabdare . Pe voi nimeni nu v-a imblanzit.Atunci nu dobandesti nimic din asta! . aidoma cu altele. toate zilele ar fi la fel.Ce-i acela rit? zise micul print. Nimeni n-ar avea de ce sa moara pentru voi. . ori cateodata chiar si cum tacea.eu nicidecum nu-ti voiam raul.zise vulpea. Daca vrei sa ai un prieten.zise vulpea. Sunteti precum era si vulpea mea. Insa vei putea. Intoarce-te apoi la mine. fireste.. singura.Ochii nu pot sa patrunda-n miezul lucrurilor . o ora. pentru fluturi).Ramai cu bine . Si florile se rusinara.E si el ceva cu totul dat uitarii . in iarba. te vei aseza ceva mai departe de mine.Ba dobandesc .Ce trebuie sa fac? zise micul print.Du-te sa mai vezi o data trandafirii.Voi sunteti frumoase. Floarea mea.zise vulpea. E foarte simpla: limpede nu vezi decat cu inima. ma vor cuprinde un freamat si o neliniste: voi descoperi cat pretuieste fericirea! Dar daca vii la voia intamplarii. .zise micul print . . .

spuse dupa dansa micul print. Numai copiii isi turtesc nasul de geamuri. si s-ar preface chiar ca moare.Eu sunt raspunzator de floarea mea . Cu asta numai si cu cei trei vulcani.zise acarul. incep sa planga . care potolesc setea. ca sa ma indurereze si pe mine. . . Capitolul XXIII .Face fiecare ce vrea . nu prea sunt un mare print . inauntru. in partea cealalta. cutremura cabina acelor.zise negutatorul.Numai timpul cheltuit cu floarea mea .zise acarul.Oamenii au dat uitarii adevarul acesta . pentru ca altminteri. . . facu micul print.rosti micul print. Floarea lui ii povestise ca ea era.zise vulpea.. Iar eu as fi desigur nevoit sa ma prefac c-o ingrijesc.. Tu esti raspunzator de floarea ta. Si se simti foarte nefericit. . .Se si intorc? intreba micul print. Si iata ca se mai aflau cinci mii. .daca ar vedea una ca asta ..zise acarul. si iaca ca n-am decat o floare de rand. .Aduc o mare economie de timp .Nu sunt aceeasi . bubuind ca tunetul. .zise micul print." Si.Triez calatorii in pachete de cate o mie .Ei au noroc .zise micul print. .zise acarul. Economisesti cincizeci si trei de minute pe saptamana." Apoi isi zise mai departe: "Ma credeam inavutit cu o floare fara seaman. planse. .Nu urmaresc nimic .. . .. Ei isi cheltuiesc timpul cu o papusa de carpa si ea devine astfel foarte pretioasa si daca cineva le-o ia.Acestia au pornit in urmarirea calatorilor dintai? intreba micul print.Buna ziua . . singura in felul ei. . . s-ar lasa sa moara cu adevarat .Buna ziua .zise acarul. Si al doilea rapid straluminat trecu.Pentru ce le vinzi? zise micul print. ca sa scape de rusine.Buna ziua . Devii raspunzator de-a pururi pentru ceea ce ai imblanzit..Erau nemultumiti acolo unde se aflau? .isi zise el . in univers. Era un negutator de hapuri perfectionate.zise negutarorul.Numai copiii stiu ce cauta . bubuind.Sunt tare grabiti . .Pentru o floricică cu petale vișinii . culcat in iarba. ca sa tina minte. Si bubui tunetul celui de al treilea rapid straluminat. Dorm acolo.. . Ce anume cauta? ..zise acarul. Si un rapid straluminat..zise acarul.Ce faci aici? zise micul print.. Capitolul XXII . Inghiti cate unul pe saptamana si nu mai simti nevoia sa bei.... ca sa tina minte.Si ce poti face cu aceste cincizeci si trei de minute? .Nici chiar omul de la locomotiva nu stie . Tu insa nu trebuie sa-l uiti. nu s-ar mai opri din tuse. care-mi vin doar pana la genunchi si dintre care unul e poate stins pe vesnicie. intr-o singura gradina! "Tare s-ar mai socoti jignita .Buna ziua . Dau drumul trenurilor.Niciodata nu esti multumit unde te afli .zise micul print. Acestia vin in locul celorlalti. care-i poarta cand la dreapta. Expertii au facut un calcul. cand la stanga. ori poate stau si acasa.. toate semanand cu ea.

Lui niciodata nu-i e foame si nici sete. ceva straluceste in linistea lui .. Si. Ma incerca o moleseala: n-are nici un rost sa cauti o fantana. Cum micul print adormi.daca as avea de irosit cincizeci si trei de minute. Trebuie sa ocrotim cu grija lampile: orice boare e in stare sa le stinga.. Te asezi pe o duna de nisip. Mi se parea ca port o gingasa comoara.. in lumina lunei..ca esti de aceeasi parere cu vulpea mea. . dar nu mai stiu nici ei ce cauta.se infunda in trenurile lor rapide. sunt tare bucuros ca m-am imprietenit cu o vulpe.. . tacuti. ca flacara-ntr-o lampa.zise el . la undele nisipului batut de luna.. in adancul inimii ei. unul.Stelele sunt frumoase. Capitolul XXV .. caci. . de-as putea porni in liniste spre o fantana! . am dat. .. Ma uitam. Si era adevarat. porniram la drum. Cuvintele micului print imi jucau in minte: .Si mie mi-i sete .. e icoana unei flori ce straluceste inlauntrui. chiar si atunci cand doarme . m-am gandit: "Ceea ce ma induioseaza atat de mult la acest mic print e credinta lui fata de-o floare. sorbisem si cel din urma strop al proviziei mele de apa.. la fruntea-i palida. . de cand ramasesem in pana prin pustiu si. Eu. . Si merseram astfel ore de-a randul.fie ca e vorba despre o casa. nu mai am nimic de baut si as fi la randu-mi fericit. Cu toate acestea. mi-a mai spus. fara sa mai spun nimic." Capitolul XXIV Ne gaseam in cea de-a opta zi. locuiam intr-o casa straveche si spunea legenda ca acolo s-ar afla ascunsa o comoara. chiar la ceea ce gandeam: ... M-am asezat si eu alaturi. Pe vremea cand eram copil. Intotdeauna mi-a fost drag pustiul. Nu vezi nimic.i-am spus micului print .Pentru o floricică cu petale vișinii "Eu . dupa o tacere.Ma bucur . . poate ca nici n-a cautat-o nimeni.. dar eu inca nu mi-am reparat avionul. si m-am uitat.. Si tot mergand asa.zise el. vulpea . imi raspunse: .zise micul print . Se aseza. Lucrul cel mai pretios ramane nevazut ." El se uita la mine si-mi raspunse.isi spuse micul print . peste fantana. Mi se parea chiar ca niciodata pe pamant nu se aflase ceva mai gingas.. Nimic nu se aude. Eu le zaream ca printr-un vis. . undeva." Cum un suras usor aluneca pe buzele-i intredeschise. Ma uimi ca inteleg deodata aceasta tainica stralucire a nisipului.. fie despre stele sau pustiu.Prietena mea...Pentru ca avem sa murim de sete ... Asa ca se framanta si se sucesc de colo-colo . . Si cu toate acestea.. nu mai e vorba de vulpe! .Cum asa? .fiindca. Casa mea.Apa mai poate fi buna si pentru suflet. datorita unei flori pe care nimeni nu o vede .Oamenii . dar tacui .. din pricina setei. Nu intelegeam ce vrea sa spuna. pana cand se lasa noaptea si incepura sa se-aprinda stelele. El nu ma intelese. in revarsatul zorilor.adauga el.E frumos pustiul . Eu i-am raspuns: "De buna seama".. il luai in brate si pornii din nou la drum. El insa nu mi-a dat raspuns la intrebare.De aceea e frumos pustiul . Bineinteles ca nimeni nu i-a dat de urma niciodata.i-am spus micului print .zise micul print .. ascundea o taina . Stiam prea bine ca nu trebuia sa-i pun intrebari. sa cautam o fantana . in timp ce ascultam cu negutatorul. Ea insa fermeca intreaga casa. as porni in liniste spre o fantana .E bine sa ai un prieten.Dragul meu baiat. la ochii lui inchisi. Pentru el e de ajuns un strop de soare . chiar daca e sa mori. Atat a zis: . ceea ce le da lor frumusete ramane nevazut. prin pustiul fara de sfarsit. "Nu-si da seama de primejdie .Da .... el ascunde o fantana.. ii priveam suvitele de par ce-i tremurau in vant si ma gandeam: "Ceea ce vad eu aici nu e decat o coaja. . Ostenise. la voia intamplarii.Vai! .Adica si tie ti-i sete? l-am intrebat. Si banuiam in el o gingasie si mai mare.sunt foarte frumoase amintirile tale.mi-am spus. Eram induiosat. ma cuprinsese o usoara fierbinteala.

Si micul print adauga: .copiii stiu. ma facea de asemeni fericit.. . Fantanile sahariene sunt niste simple gropi sapate in nisip. eu sunt raspunzator de floarea aceea! Am scos schitele desenelor din buzunar. din cantecul scripetelui. .. Nu voiam ca el sa se trudeasca. incet. . Tot asa.Nu merita atata osteneala ...Oamenii de pe meleagurile tale .. Si scripetele gemu.imi spuse cu blandete micul print.I-auzi .. ciutura si funia .Ce fagaduinta? . Cantecul scripetelui imi dainuia in urechi. iar in apa care tot mai tremura vedeam cum tremura soarele.Trebuie sa-ti tii fagaduinta ..Baobabii tai seamana cu niste verze ... . Cu inima trebuie sa cauti! Bausem si eu..i-am raspuns eu..cresc cinci mii de trandafiri intr-o singura gradina ..Vai! Si eu. Am tras afara ciutura.. care din nou se asezase langa mine. .sunt toate gata pregatite: scripetele. pana-n dreptul ghizdului..ii spusei micului print . si sunt si prea lungi! Si iarasi rase.Stii tu .Lasa-ma pe mine . Era precum un dar de buna pentru suflet.Ochii insa sunt orbi.Vulpea era . . . asa cum geme o morisca veche. Fantana.De buna seama .. si tot nu gasesc ceea ce cauta . simtii cum mi se frange inima. . El rase. baietas.zise micul print .. Si dandu-i-o. De ce mai trebuia sa fiu nelinistit .noi trezim fantana si ea canta . am inteles ce cautase! I-am dus ciutura la gura. in revarsatul zorilor. Rasuflam usurat.Si totusi ceea ce cauta ei ar putea fi gasit intr-o singura floare sau strop de apa .i-am raspuns eu. melodia liturghiei de la miezul noptii si duiosia zambetelor alcatuiau intreaga stralucire a darului pe care il primeam. pe vremea cand eram copil. ca de miere.Esti nedrept. .zise micul print . nu semana deloc cu fantanile sahariene.A... Apa aceasta era cu totul altceva decat o hrana oarecare... .. pe care o descoperisem noi.Nu gasesc . cumpanind-o bine.da-mi sa beau . da! merge si-asa .. Culoarea aceea. . razand: . o botnita pentru oaia mea .zise micul print . lumina pomului de Craciun.. Era dulce ca o sarbatoare. El inchise ochii si bau.Ciudat . apuca de funie si puse scripetele in miscare. Micul print le zari si zise.Pentru o floricică cu petale vișinii Si adauga: . Asa ca desenai o botnita. Nisipul. . Prin partile acelea insa nu se afla nici un sat.. e de culoarea mierei.. Iar eu. dupa ce vantul a dormit o vreme-ndelungata. Se nascuse din drumul strabatut sub stele. cam seamana cu niste coarne . iar mie mi se parea ca visez.pentru tine e prea greu.. . Am asezat-o acolo.Mi-e sete de apa aceasta . din truda bratelor mele... . care eram atat de mandru de baobabii mei! . atunci. A noastra era aidoma unei fantani de tara.am rostit eu . . urechile .Nu inteleg ce ai de gand.zise el . eu nu ma pricepeam sa desenez nimic altceva in afara de serpi boa intregi si de serpi boa spintecati.

l-am zarit de departe pe micul meu print. Si se imbujora. Vedeam acolo.. cautandu-ma prin buzunar. se aflau ruinele unui vechi zid de piatra. maine e un an de-atunci . se lasa . Si iarasi.... am inceput sa alerg. Insa el imi spuse: .. dar locul nu-i aici . Eu te astept aici. Nu-i nicidecum aici! Fara indoiala. i-a raspuns un glas.. A doua zi spre seara. Capitolul XXVI In preajma acelei fantani.Acuma du-te .Am cazut pe-aici.Pentru o floricică cu petale vișinii El insa nu-mi raspunse. cu inima stransa. micul print vorbi din nou: . de unul singur. N-ai decat sa ma astepti acolo. .. asadar. Inca nu vedeam. care sta acolo. pe cand ma inapoiam de la treburile mele. nu-mi trecu nelinistea.. nu-i asa? . Iar eu adaugai. dupa o tacere: . Micul print din nou se-mbujora. ma incerca o amaraciune ciudata...Nu din intamplare.mi-i teama . un sarpe din aceia galbeni.Poate fiindca maine se implineste anul? . bineinteles.am rostit eu . cand am cazut eu pe Pamant . la temelia zidului si m-am smuls din loc. de undeva. fara sa-nteleg de ce. daca te-ai lasat imblanzit . In mine. dar daca te imbujorezi inseamna 'da'.. Rosti: . Imi aminteam de vulpe. Ma aflam la douazeci de metri departare de zid si inca nu vedeam nimic. caci el din nou s-a-mpotrivit: ..Stii. la zgomotul pe care-l faceam. insa sarpele. Micul print mai spuse. acum opt zile. totusi se isca on intrebare: .. Mie.Cum adica.. .. pe-aproape . Am mers mai departe. Vino inapoi maine seara .. el niciodata nu raspundea la intrebari.. dar tot nu pricepeam nimic.vreau sa cobor! M-am uitat atunci in jos..Vai! .Ai un venin bun? Esti sigur ca n-ai sa ma faci sa sufar multa vreme? M-am oprit.. nici n-auzeam pe nimeni. sovaitor: . Am sa viu la noapte. ca sa-mi scot revolverul. Trebuie sa te intorci la masina ta. Apoi. inaltat spre micul print. cu picioarele atarnande. care te rapun in treizeci de secunde. adauga: . cu toate acestea. e primejdie sa mai si plangi putin. in dimineata cand te-am cunoscut. la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca! Te intorceai la locul caderii? Micul print se-mbujora din nou. dupa o tacere. spre zid..Ba da! Ba da! Ziua e aceasta.Acuma trebuie sa lucrezi. Si l-am auzit vorbind: . nu-ti aduci aminte? zicea el.zise el . Ai sa vezi de unde incep urmele mele pe nisip.. sus. te plimbai asa. insa.

El insa n-a raspuns la intrebare. cand ai impuscat-o. Fireste ca-i fusese frica! dar a ras incetisor: .......Ma bucur ca ai descoperit ce-i trebuia masinii tale. abia in clipa cand sa-l prind in brate pe prostutul meu de print micut.Stelele nu sunt la fel pentru toti oamenii.. ci adauga: .. rasul lui era ca o fantana in pustiu.. .. puisor. imi place cand aud rasul acesta! . mai vreau sa te aud razand . Din nou mi-a dat fiori de gheata simatamantul ca avea sa se intample ceva de neinlaturat.. incetul cu incetul. Pentru tine.. .. Insa toate stelele acestea nu au grai . scurgandu-se ca o fantana tasnitoare care moare si fara sa se grabeasca. izbutisem sa-mi repar avionul! Nu-mi dadu nici un raspuns la intrebare. va fi asa cum e cu apa . ca sa-ti arat unde se afla steaua mea. Si lada pentru oaie. E mai bine asa. asemeni unei pasari care moare. cu toate astea. Pentru businessmanul meu.. .Nu-i asa.Ti-a fost frica. Si apoi.. ti-aduci aminte . privindu-ma cu ochi patrunzator. Simteam cum se inviora. Savantii vad in ele doar probleme.. .Le fel e si cu apa. .era buna...Tu de unde stii? Voisem sa-l instiintez ca. Numai pentru tine stelele vor fi ca pentru nimeni altul .Te vei uita la stele.. Imi vorbi: . Si nu ma mai incumetam sa-i pun nici o intrebare.. in ciuda tuturor asteptarilor. noaptea.. Pentru altii. .. sunt numai niste luminite...E mult mai departe . ca aluneca in jos. as vrea sa-ti fac un dar . Apa din care mi-ai dat tu sa beau era asemeni unei melodii.Desigur . Simteam cum ii bate inima. .. . . sa te uiti pe cer.. Pentru mine.Chiar el va fi darul meu .. Eu asteptai asa. Daca te-ai indragostit de-o floare care se gaseste pe o stea. ca pe un copilas. Din nou a ras. Pe urma.Ce vrei sa spui? . oricare dintre stele va fi steaua mea. ti-i drag.. Pentru unii.Diseara o sa-mi fie si mai frica .Pentru o floricică cu petale vișinii usor la vale. Imi dadeam seama ca se intampla ceva cu totul neobisnuit. ca nu-i decat un vis urat povestea ta cu sarpele si cu intalnirea si cu steaua .......Desigur .Ce nazbatie mai e si asta? Acuma-mi stai de vorba si cu serpii! I-am desfacut nelipsitul fular de aur. ganditor: . Vei putea sa te intorci acasa . erau bucati de aur. ... puisor. . asa incat te vei uita cu drag la toate stelele. Toate vor fi prietene cu tine. . Toate stelele sunt inflorite. Avea o privire adanca. Si-am inteles atunci ca niciodata n-as putea sa ma impac cu gandul n-am sa-l mai aud razand. e mult mai greu .Puisor.. isi petrecu bratele pe dupa gatul meu.. un timp indelungat. puisor . stelele sunt calauze.La noapte e un an. si-mi parea. ca-ntr-o genune si nu puteam sa fac nimic ca sa-l opresc.Ah! puisor. Am ajuns la zid. noaptea.La fel e si cu floarea. Il strangeam in brate. pe nisip. El. Si botnita . L-am udat cu apa pe la tample si i-am dat sa bea.. cu un fosnet marunt si metalic.. care se facuse alb ca zapada.. pierduta-n departari: . cei care calatoresc.Am cu mine oaia. Dar el mi-a spus: . se furisa printre pietre. .Desigur .. . La mine-acasa e prea mic. datorita scripetelui si funiei .. Steaua mea se va afla atunci chiar deasupra locului unde-am cazut anul trecut . Si surase cu tristete. ci mi-a spus: .Lucrul cel mai pretios ramane nevazut .Astazi ma intorc si eu acasa .

va fi placut.. ca sa se apere de lume .. A fugit pe nesimtite. Tu singur vei avea. Eu am tacut. A mai rostit: . .Va fi atat de frumos! Tu vei avea cinci sute de milioane de clopotei. M-am asezat si eu.Ti se va parea ca sufar . deoarece plangea .Stii. Si-a ras din nou. Va insemna ca ti-am jucat un renghi grozav . eu sunt raspunzator de ea.Intelegi. . atunci va fi pentru tine ca si cand ar rade toate stelele.. Asa se-ntampla. Toate stelele-mi vor da sa beau ... stele care stiu sa rada! Si-a ras din nou... Insa ceva il linisti: ...Pentru o floricică cu petale vișinii .Am ajuns. Vom fi de-a pururi prieteni..Va fi intocmai ca si cand. Atunci. ... tu le vei spune: "Da.. Eu am tacut. Eu insumi voi privi la stele.. Si m-a luat de mana. Si-a ras din nou.E drept ca pentru a doua muscatura. tu sa nu vii. Totusi. Apoi din nou s-a turburat: .. Si vei deschide uneori fereastra. fiindca eu voi locui pe una dintre ele...Noaptea..Stii ... Iar prietenii tai se vor mira. asa.. floarea mea . stii . Eu am tacut. Ceva ce poate sa te muste numai din placere . fiindca pe una dintre ele eu voi rade. E prea greu. dar nu va fi adevarat . Si a tacut si el. intotdeauna stelele ma fac sa rad!" Iar ei te vor crede nebun. Lui ii cam pieri curajul. Toate stelele vor fi niste fantani. Pe urma iarasi se facu serios: . Dar el era cuprins de-ngrijorare: . vei fi fericit ca m-ai cunoscut.Daca-ti spun aceste lucruri . El a zis: . Asta e tot . numai de drag . In noaptea aceea nu l-am vazut cand a plecat. Iti va fi dor sa radem impreuna. eu voi avea cinci sute de milioane de fantani ... se mai osteni sa-mi spuna: .. . nu merita .N-am sa ma despart de tine. Nu e bine sa te muste . Si e atat de plapanda! Si atat de nestiutoare! Nu are decat patru spini. Eu am tacut.Iata . in loc de stele. Te va indurera.Iar dupa ce-ti va fi trecut durerea (durerea-ntotdeauna trece). e si din pricina sarpelui. Lasa-ma sa fac un pas numai eu singur! Si s-a asezat. Serpii sunt ceva rautacios. Iti va parea ca am murit..A! esti aici.. . Cand am izbutit sa-i dau de urma. Nu veni sa vezi. Nu mi-a spus decat: .. mergea intins. nitel se va parea ca mor. E prea departe.La noapte .. . nu mai au venin . vazandu-te ca razi de cate ori te uiti la cer.. ..N-am sa ma despart de tine.. o nimica toata.. ti-as fi daruit o sumedenie de clopotei ce stiu sa rada . cu pas grabit... .. O coaja veche nu e ceva trist .. . cu cate un scripet ruginit.N-am sa ma despart de tine.. cand te vei uita pe cer. Nu pot sa car cu mine trupul acesta... caci nu ma mai tineau picioarele.Rau ai facut. deoarece i se facuse frica.. tu singur.Va fi insa ca o coaja veche si parasita. ..Ce vrei sa spui? . ..

deoarece. Eram indurerat.. N-o fi putut s-o puna niciodata la botul oii sale. noaptea. daca undeva. ori poate oaia. n-a mai fost nimic. pe care n-o cunoastem. un trandafir . E ca si cum cinci sute de milioane de clopotei .Pentru o floricică cu petale vișinii A mai sovait putin." Atunci toti clopoteii se preschimba-n lacrimi! . acolo.. din pricina nisipului. S-a prabusit incet. Numai ca. in revarsatul zorilor.. a mancat... Pentru voi. N-a tipat. Intamplarea aceasta n-am ma povestit-o nimanui.. acolo. Capitolul XXVI Iar de-atunci au si trecut." Uneori imi spun: "De buna seama. dar lor le-am spus: "Sunt ostenit" . am uitat sa-i adaug legatoare de piele.. cand m-au vazut. nu chiar de tot.. A facut un pas.. iata. da sau nu. nu i-am mai gasit trupul. desigur. Totul. nimic in univers nu mai ramane cum a fost.. e invaluit intr-o adanca taina. isi inchide floarea sub clopotu-i de sticla. se petrece un lucru nemaipomenit.. sa ascult stelele. precum se prabuseste un copac. Atunci ma-ntreb: "Oare ce s-a petrecut acolo. peste noapte. pe planeta lui. Acum mi-a mai trecut putin. Adica . Si mi-i drag. Pe urma. Eu n-am putut sa ma clintesc din loc. au fost nespus de bucurosi ca mai traiam. Camarazii mei. in fiecare noapte. Botnitei pe care i-am desenat-o micului print.. A ramas o clipa nemiscat.. decat o fulgerare galbena pe langa glezna lui.. . Nu era un trup atat de greu ... ca si pentru mine. sase ani . Stiu insa bine ca el s-a-ntors acasa.. a iesit din lada ei pe nesimtite . nu! Micul print. pe planeta lui? Se prea poate ca oaia sa fi mancat floarea . care de asemeni il iubiti pe micul print. Si nici un zgomot nu s-a auzit.. o oaie. nu se stie unde. apoi s-a ridicat.

Si daca veti ajunge sa treceti pe acolo. nu va pricepe niciodata ca lucrul acesta e atat de pretios! Aceasta este. dar eu am mai desenat-o inca o data. va rog din suflet. Fiti buni. da sau nu? Si veti vedea cum totul se preschimba . Atunci. in pustiu. daca nu raspunde cand e intrebat. Si va-ntrebati: oaia. atunci! Nu ma lasati sa fiu atat de trist: scrieti-mi de indata ca s-a-ntors . dintre oamenii mari. daca intr-o zi veti calatori prin Africa.. cea mai frumoasa si cea mai trista priveliste din lume. uitati-va cu luare-aminte la privelistea aceasta. daca vine la voi un copil.Pentru o floricică cu petale vișinii Uitati-va la cer. zaboviti putin in dreptul stelei. pentru mine.. . pentru ca sa vi-o arat mai bine.. astfel incat sa fiti siguri ca o veti recunoaste.. daca rade. Si nimeni. veti ghici desigur cine e. nu va grabiti. daca are par de aur. E aceeasi priveliste pe care o vedeti si cu o pagina mai inainte. a mancat ea floarea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful