You are on page 1of 15

budai Egyetem Bnki Dont Gpsz s Biztonsgtechnikai mrnki kar

Veszlyes anyagok szlltsa (trgy kd: BGBVA18NLB)

Kzti Veszlyes ruszllts

Budapest, 2011-11-19

Balla Attila (N.K.: I9VLH9)

Hzi dolgozatomat a veszlyes ruszlltsrl (mind kzti, lgi, vzi s vasti rtelemben) szeretnm rni, de ahhoz, hogy tlthassuk a tmt, kicsit el kell idzni az alapfogalmaknl. A kzlekeds trtnete A kzlekedsben a tvolsg s az id elvlaszthatatlan fogalom. A kett hnyadosa a sebessg, amelynek nvekedse a kzlekeds fejldsnek egyik legfbb jellemzje. A kzlekeds fejldsnek msik jellegzetessge az tvonalak egyre nagyobb srsge. Rajtuk a forgalom nagysga s a kzlekeds sebessge egyre rohamosabban nvekszik. Az emberi lelemnyessg egyre knnyebb s olcsbb teszi a kzlekedsi utak ptsnek problmit s egyre biztonsgosabb teszi azokat A kzlekedsi rendszerek A kzlekedsi rendszerek a kzlekedsi hlzatokbl, azok kiszolgl ltestmnyeibl, illetve a kzlekedsben rszt vevk lakhelyhez vagy telephelyhez val eljutst segt ltestmnyekbl llnak. A kzlekedstudomny a kzlekedsi rendszereket ltalban az utak termszete szerint gazatokra bontja. A vrosok kzlekedsnek specilis szemlyszlltsra val rendszere a tmegkzlekeds. Kzlekedsi gazatok Kzti kzlekeds Kzti kzlekedsre hasznlt sszefgg thlzattal legelszr a perzsa birodalomban tallkozhatunk. E kirlyi utak nem mindenki eltt lltak nyitva, hasznlatukat csak magasabb llamrdekbl engedlyeztk. A legprimitvebb kzlekedsi eszkzk az si szn, a taliga, a szekr, s a csnak voltak. Ezeket az egyszer segteszkzket tkletesteni kellett, hogy alkalmass vljanak a tmeges s rendszeres kzlekedsre. Az egyik legrgebbi kztlelet Babilonban a Marduk fisten templomhoz vezet t egy rvid szakasza. Az aszfalttal bevont tgla alapzaton nyugv klapok pontos elhelyezse igen precz munkt kvnt, mert a rajta halad ldozati szekr megbillense baljslat jelnek szmtott volna.

I. e. 3000 eltt az kor npei kiterjedt kzthlzatokat hoztak ltre, amelyeken a bks letet s a hadviselst szolgl jrmvek egyarnt kzlekedtek. A kzlekedsi eszkzk tovbbi fejldshez azonban szksg volt j anyagokra, ebben a korban a vasra. A vasbl kszlt szerszmok jobbak s olcsbbak voltak, mint a bronz. Sokat lehetett bellk kszteni. A nagymennyisg s jminsg szerszmokkal az utak ptse is gyorsabb, hatkonyabb vlt. A kerekes kocsi Mezopotmiban, Elamban s Szriban terjedt el. A szekr thdtsa azonban nem volt egyenletes, Egyiptomban i. e. 1650-ig nem hasznltak kereket. Az els, burkolattal elltott utakat i. e. 3000 krl ptettk a Kheopsz piramishoz. Az tpts a szrazfldi kzlekeds fejldsnek elengedhetetlen felttele volt. Kezdetben a kerekes jrmveket csak termszetes utakon hasznltk. Az ipar s a kereskedelem fejldshez az j llamok kzigazgatsnak kialakulshoz, katonai vdelmhez a termszetes utak nem feleltek meg. Olyan utak kellettek, ahol a forgalom gyorsan s biztonsgosan haladhatott, nem voltak termszeti akadlyok. Ezrt az tpts, annak kltsgessge miatt, mr a kezdetektl fogva kzssgi (llami) feladat. Lgi kzlekeds A lgi kzlekeds a leszllsra alkalmas plyk, illetve lgikiktk kztt, dnten nagy tvolsgra, s dnten szemlyszlltsra alkalmas. A lgi kzlekedssel nagy tvolsgok rvid id alatt legyzhetk, de ennek kltsgei s krnyezeti krai minden ms kzlekedsi gazatnl nagyobbak. A lgi kzlekeds hlzatai a lgi folyosk, amelyek a lgikiktket gy ktik ssze, hogy minimalizljk a lgi balesetek valsznsgt. Vasti kzlekeds Vasti kzlekeds alatt ktttplys, szemly vagy teherszlltsra szolgl kzlekedsi rendszert rtnk. F rszei a vasti plya (vasti vgny, a vassn), a hozztartoz fldterlettel s szerkezetekkel (al- s felptmny) s a plyt kiegszt vasti infrastruktra (alagt, hd,teresz, zajvdfal tmfal), a vasti zemi infrastruktra (forgalmi plet, vastlloms, utas tjkoztat berendezs) valamint a vasti vontat s a szllt jrmvek (mozdony, motorvonat) illetve a tbbnyire vonatban kzleked vasti jrmvek. A vonat vontatst ltalban mozdony vgzi.

A vasti infrastruktra hlzatba rendezdik, amelynek csompontjaiknt a vastllomsok s plyaudvarok szolglnak. A vast egyarnt alkalmas szemly- s teherszlltsra. A vasti kzlekeds a tbbi kzlekedsi mdhoz kpest elssorban ott versenykpes, ahol sok embert vagy rut kell nagy tvolsgra szlltani, vagy egy sr hlzatban kell hatkonyan ru- vagy szemlyszlltsi feladatokat (tmegkzlekeds) megoldani. Vizi kzlekeds

A vzi kzlekedsnek a klnsen nagymret s a nagy tmeg ruk hosszabb tvolsgra trtn szlltsnl van elnye. Egyrszt mert a rendkvl slyos vagy rendkvl nagymret rakomnyok (pldul hidak alkot elemei) kzton, vaston vagy lgi ton egy darabban nem is szllthatak, ellenben a hajk mrete, illetve hordkpessge sokall nagyobb. Msrszt a vzi kzlekeds a leggazdasgosabb nagy mennyisg szlltsnl (pldul mlesztett ruk, mint a gabona). A vzi kzlekeds a szemlyszlltsban is rszt vesz, elssorban komp szolgltatsknt hddal vagy alagttal nem rendelkez folyszakaszok vagy kisebb tengerek thidalsban. Turizmusban a kisebb stahaj utak s a nagy felszereltsg cenjr hajk a jelentsek.

A kzlekeds s a tudomny kapcsolata A kzlekedsi rendszerek mkdst, hatsait, tervezst a kzlekedstudomny mint alkalmazott tudomny fogja ssze. A kzlekedsi hlzatok (kzutak, vasutak, busz- s vastllomsok, kiktk s lgikiktk) szmtalan ptmnyt, mrnki ltestmnyt ignyelnek, amivel a mrnki tudomny egyes gai foglalkoznak. A kzlekedsi eszkzk fejlesztsben mrnkk s termszettudsok vesznek rszt, a kzlekeds anyagilag hatkony megvalstsn kzgazdszok, szablyozsn jogszok, hatsainak felmrsn pedig trsadalomtudsok is dolgoznak.

Mit neveznk veszlyes runak?

Veszlyes ru azok az anyagok amelyek fizikai, kmiai tulajdonsgaik illetve a szllts kzbeni llapota miatt veszlyt jelenthet a szllts kzben. Tovbb veszlyes runak nevezzk azokat a ruflesgeket (anyagokat s trgyakat), amelyek a szlltsuk sorn tz- s robbansveszlyt, egszsgkrost (fknt mar, mrgez) hatst vagy krnyezetkrost tulajdonsgokat hordoznak, s amelyeket ilyenknt azonost valamely kzlekedsi gazat veszlyes ru szlltsi szablyzata. A veszlyes rukat a szablyzatokban lert mdon valamely UN-szmhoz (magyarul ENSZszm), s a hozz kapcsold helyes szlltsi megnevezshez, illetve ezltal egy ruosztlyba soroljk be, vagyis osztlyozzk. Bizonyos anyagok, trgyak szlltsa fokozott kockzattal jr. Ezen anyagok, trgyak kzl az emberek, az llatok letre, egszsgre, termszeti krnyezetre s az anyagi javakra az elllts, csomagols, rakods, szllts/fuvarozs, raktrozs, felhasznls, stb. sorn rtalmas hatst gyakorl anyagokat veszlyes anyagoknak tekintjk. A kockzat mrtke szerint egyes anyagok bekerlnek a veszlyes ruk szlltst szablyoz nemzetkzi s hazai szablyozs anyagai s trgyai kz, s gy ezeket szoks veszlyes ruknt nevezni. A veszlyes rukat amennyiben azok nem esnek egyik mentessg krbe sem - kizrlag az elrsok szerint szabad szlltani, mivel csak gy biztosthat, hogy a kzlekedsben rsztvev illetve harmadik szemly ne legyen kitve semmifle veszlynek. A veszlyes ruk a kvetkez tipikus tulajdonsgokkal rendelkezhetnek:

Tz- s robbansveszly az letet s az anyagi javakat kzvetlenl veszlyezteti; ahol ghet anyag van, ott a tzveszly mindig fennll.

Egszsgkrost (mrgez, mar) hats az emberi szervezetbe belgzs, lenyels,

test felsznnel val rintkezs tjn kerlhet az anyag, s gy okozhat mrgezst, marst, irritcit, allergis reakcit bdt hatst. Az rtalmak rendszerint nem egyesvel, hanem egyttesen jelentkeznek, s szlssges esetben hallt is okozhatnak. A tbb egyidejleg jelentkez rtalom kztt klnbsget kell tenni: megklnbztetnk f s jrulkos veszlyt.

Krnyezetszennyez hats

A veszlyes anyagok a szabadba jutva nemcsak kzvetlen kzelkben szennyezhetik a krnyezetet, hanem pl. a felszn alatti vizek szennyezdsvel a szabadd vls helytl nagyobb tvolsgokban is elszennyezhetik az emberi krnyezetet, krosthatjk az ember egszsgt s krnyezett. A veszlyes anyagok krnyezetszennyez hatsukat a levegvel keveredve, vagy a vzzel keveredve, illetve a talajba jutva fejthetik ki. A UN szerinti osztlyok jellshez specilis szimblumokat hasznlnak. Ezen kvl maguk az ruk az gynevezett UN-szmmal szerepelnek egy adatbzisban, ahol a veszlyessgi osztly szerint, a mennyisgtl fgg veszlyek s egyb hasonl kritriumok szerint osztlyozzk ket. 7

Veszlyessgi osztlyok

1. osztly

Robbananyagok s robbananyagot tartalmaz trgyak

2.1. osztly Gylkony gzok

2.2. osztly Nem gylkony, nem mrgez gzok

2.3. osztly Mrgez gzok

3. osztly

Gylkony folykony anyagok

4.1. osztly

Gylkony szilrd anyagok, nreaktv anyagok, szilrd rzketlentett robbananyagok

4.2. osztly ngyullad anyagok

4.3. osztly Vzzel gylkony gzokat kpz anyagok

5.1. osztly Gyjt hats (oxidl) anyagok

5.2. osztly Szerves Peroxidok

6.1. osztly Mrgez anyagok

6.2. osztly Fertzveszlyes anyagok

7. osztly

Radioaktv anyagok

8. osztly

Mar (korrozv) anyagok

9. osztly

Klnbz veszlyes anyagok s trgyak

Az IMDG-Kdexben s az ICAO TI-ben (valamint az ENSZ Mintaszablyzatban) a 2 osztlyon bell a kvetkez hrom alosztlyba soroljuk az rukat: - 2.1 alosztly: gylkony gzok; - 2.2 alosztly: nem gylkony, nem ghet gzok; - 2.3 alosztly: mrgez gzok.

Minden egyes kzlekedsi gazatnak meg van a sajt veszlyes ru szlltsi szablyzata. Kzton az ADR, vaston az RID, belvzi kzlekedsben a ADN hivatott mg a tengeri hajzsban az IMDG kdex. Lgi kzlekedsben az ICAO TI s az IATA DGR az irnyad. Az ADR a Veszlyes ruk Nemzetkzi Kzti Szlltsrl szl Eurpai Megllapodst jelenti. Az ADR-t a Megllapods s a hozz csatolt kt mellklet (nevezetesen az ltalnos elrsok s a veszlyes anyagokra s trgyakra vonatkoz elrsok) cm A mellklet, illetve A szllteszkzkre s a szlltsokra vonatkoz elrsok cm B mellklet) alkotja. Az ADR megllapodst 1957-ben Genfben ktttk, s Magyarorszg 1979-ben csatlakozott hozz. Az A s a B Mellklet rendelkezseit ktvenknt igaztjk a tudomnyos, ill. technolgiai fejldshez; a legfrissebb kiadst ADR 2009 nven ismerjk (kihirdetve a 2009. vi LVIII. trvnnyel).

Az ADR eurpai unis hatlybalpst a veszlyes ruk szrazfldi szlltsrl szl, 2008. szeptember 24-i 2008/68/EK eurpai parlamenti s tancsi irnyelv rendelte el. Ez az irnyelv mellkletben tartalmazza, hogy az egyes unis tagllamok milyen belfldi eltrseket rtak el. Az ADR belfldi alkalmazsra a 38/2009.(VIII.7.)KHEM rendelet 2. Mellklete tartalmaz knnytseket. A RID a Veszlyes ruk Nemzetkzi Vasti Fuvarozsrl szl Szablyzat, amelyet a Nemzetkzi Vasti Fuvarozsi Egyezmny (COTIF=Nemzetkzi Vasti Fuvarozsi Egyezmny) C Fggelke r el. Az ADR-rel sszehangolt szvegnek hatlyos vltozatt a RID 2009-et a 2009. vi LIX. trvny hirdette ki. A RID eurpai unis hatlybalpst a veszlyes ruk szrazfldi szlltsrl szl, 2008. szeptember 24-i 2008/68/EK eurpai parlamenti s tancsi irnyelv rendelte el. Ez az irnyelv mellkletben tartalmazza, hogy az egyes unis tagllamok milyen belfldi eltrseket rtak el. A RID belfldi alkalmazst a 39/2009.(VIII.7.)KHEM rendelet rendeli el s teszi knnyebb. Itt kell mg megemlteni, hogy a Zhonytl keletre hatrt lp szlltmnyokra az SZMGSZ (Nemzetkzi Vasti rufuvarozsrl szl Megllapods) sajtos veszlyes rufuvarozsi rendelkezseket is tartalmaz.

Az ADN, a veszlyes ruk nemzetkzi Rajnai szlltsrl szl Eurpai megllapods 1941ben jtt ltre s Nemzetkzi jogforrsknt alkalmazzk. Az Eurpai llamok a belvzi hajzsnl ezt tekintik irnyadnak. Magyarorszgon is az ADNnel van szinkronban a veszlyes ru belvzi szlltsa. Az ADN-t a kvetkez orszgok alkalmazzk: Franciaorszg, Nmetorszg, Olaszorszg, Luxemburg, Bulgria, Horvtorszg, Csehorszg, Hollandia, Szlovkia, Oroszorszg. Az IMDG Kdex, vagyis a Veszlyes ruk Nemzetkzi Tengerszeti Kdexe (angolul: International Dangerous Goods Code, rviden: IMDG Code) az 1978. vi Jegyzknyvvel mdostott letbiztonsg a tengeren trgy 1974. vi Nemzetkzi Egyezmny (rviden: SOLAS 1974/1978) Veszlyes ruk szlltsa cm VII. fejezete A rsznek a kldemnydarabos veszlyes ru szlltsra vonatkoz kdexe.

10

Az IMDG Kdex tengeri krnyezetvdelmi elrsrendszernek jogi alapjait az 1978. vi jegyzknyvvel mdostott A hajk ltal trtn tengerszennyezds megelzsrl szl 1973. vi nemzetkzi egyezmny (rviden: MARPOL 1973/1978) III. mellklete adja. Az ICAO TI a Nemzetkzi Polgri Replsgyi Szervezet Veszlyes ruk Lgi Szlltsnak Biztonsgt szolgl Mszaki Utastsok (International Civil Aviation Organization Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air) irnyelveit tartalmazza, mg az IATA DGR a Nemzetkzi Lgi Fuvarozsi Egyeslet Veszlyes ru Szablyzata (International Air Transport Association Dangerous Goods Regulations. Az ICAO TI az .n. Chicagi Egyezmny 18. Annexe (ejtsd anneksz: szerzds kiegszts), amelyet az 1971. vi 25. tvr. s a 20/1997.(X.21.)KPM rendelet tett kzz. Br az ICAO TI az elsdleges jogforrs, s ebbl kszl az IATA DGR is, mgis a lgitrsasgok az zleti szablyzataik alapjn a IATA DGR betartsa a fontos.

Veszlyes ruk jellsre klnbz cimkk, brck, tblk llnak rendelkezsnkre.

Veszlyes ru brck

Tjkoztat cmkk, -tblk

Veszlyjelek, tblk

GHS jelzsek Ahhoz, hogy elkerljnk a balesetet veszlyes ru szlltsa esetn, fontos odafigyelnnk a megelzsre.

11

Arra, hogy az ru biztonsgosan legyen csomagolva, s biztonsgosan legyen rgztve a rakomny. Meg kell vizsglunk az egyttszllts lehetsgeit is, ne szlltsunk olyan anyagokat, amelyek ha kzti baleset kvetkeztben reakciba lpnek nagy zrt okozzanak. Ha az ru milyensge gy kvnja, akkor alkalmazzunk klnleges szllt eszkzket, illetve hasznlhatunk mg klnleges felszerelseket is. Magyar orszgon a veszlyes rukhoz kapcsold hatsgi feladatokat a Kzlekedsi Felgyelet ltja el. Az honlapukrl mazsolztam egy kicsit a kvetkezk miatt: A veszlyes ruk kzti szlltsa esetn a kzlekeds biztonsgt alapveten befolysolja az is, hogy a veszlyes ruk feladsra val elksztse megfelel e az elrsoknak. A hatsgok s a szlltk rszrl egyarnt kialakult az igny arra, hogy az ellenrzsi gyakorlatot egysges elrsok alapjn sszehangoljk. A folyamathoz hozzjrult az is, hogy az Eurpai Uni bels hatrain megsznt az ellenrzs, ezrt halaszthatatlann vlt az ellenrzsre vonatkoz eljrsok, a vonatkoz elrsok sszehangolsa, a kzssgi jogban is megjelen nemzetkzi elrsokban foglalt biztonsgi kvetelmnyek betartsa s a jrmvek hatkonyabb ellenrzse rdekben. Ezen tlmenen az Eurpai Uni terletn bell egysgesteni kvntk a veszlyes ruk szlltsval sszefgg szablytalansgokat, valamint a szablytalansgokhoz kapcsold szankcikat is. A Tancs megalkotta a veszlyes ruk kzti szlltsa ellenrzsnek egysges eljrsrl szl 95/50/EK irnyelvet, amelyet azta mr mdostott a Tancs 2001/26/EK irnyelve. Ennek megfelelen a biztonsgi elrsoknak a szllts teljes tartalma alatti maradktalan rvnyeslshez nemcsak a szlltsi folyamatot, hanem annak elksztst (csomagols, bes kirakods, trols) is ellenrizni szksges. A veszlyes ru szlltsa sorn feltrhat szablytalansgokat kln jogszablyok tartalmazzk, amelyek meghatrozzk a szablytalansg elkvetse esetben alkalmazand szankcikat s az eljr hatsgokat is. A rendelet az ADR alapjn meghatrozza az alapvet, kifejezetten a veszlyes ru szlltshoz kapcsold szablytalansgokat s azokkal sszefggsben alkalmazhat intzkedst, azaz a jrmvek feltartztatst, ugyanis ezeknl a szablytalansgoknl a krnyezet veszlyeztetse nlkl a szllts tovbbi folytatsa nem megengedhet.

12

A Magyar Kztrsasg terletn sszesen 20 db (19 megyei s 1 db fvrosi) Kzlekedsi Felgyelet vgzi tevkenysgt, hatsgi feladatait. Az ellenrzst a mr emltett ellenrzsi jegyzk alapjn kell elvgezni, annak rtelemszer alkalmazsval kell a kzton vagy a telephelyen a klnbz feltteleket vizsglni. Az ellenrzs folyamn felvett ellenrzsi jegyzkek alapjn ves jelentst kell kszteni, amely tartalmazza az orszgban vgzett ellenrzsek fontosabb sszestett adatait. Ki kell emelni a megllaptott szablytalansgok tpust s a kiszabott bntetsek szmt s fajtjt. Magyarorszgnak az Eurpai Unihoz trtn csatlakozst kveten a jegyzkek alapjn elksztett ves jelentst meg kell kldeni az Eurpai Bizottsg rszre, amely ennek alapjn elkszti sajt jelentst a jogalkalmazs tapasztalatairl s az esetleg szksges jvbeni intzkedsekrl. A jelents ksztje a Kzlekedsi Ffelgyelet, akit a szablysrtsi hatsgnak az eljrs befejezse utn tjkoztatnia kell a kiszabott bntetsrl vagy intzkedsrl. A veszlyes ruk kzti szlltsnak ellenrzst vgz munkatrsai kln kpzsen sajttjk el a szksges specilis ismereteket, az ADR vltozsaihoz igazodva rszkre rendszeres tovbbkpzseket szerveznk. Az ellenrzseink f irnya a gyrtk, forgalmazk, viszonteladk telephelyeinek krnyke, illetve a forgalmi tapasztalatokat figyelembe vve a nagy veszlyes anyag forgalmat lebonyolt tranzit tvonalak ellenrzse.

A veszlyes ruk nemzetkzi szlltsrl szl Eurpai Megllapods (ADR) A mellklete 1.8.3.1 pontja szerint Minden vllalkozsnak, amely veszlyes rut kzton szllt, fuvaroz vagy ahhoz kapcsold csomagolst, berakst, tltst, vagy kirakst vgez, egy vagy tbb veszlyes ru szlltsi biztonsgi tancsadt kell kineveznie, aki azrt felels, hogy segtse megelzni, hogy e tevkenysgek veszlyeztessk az embereket, az anyagi javakat vagy a krnyezetet. Ki kell knyszerteni a biztonsgi tancsad alkalmazst, melyet maga az ADR Eurpai Megllapods s az ide vonatkoz 2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet r el, ezrt a jogszablyokban elrtak vgrehajtsa minden rintett rszre ktelez. A veszlyes ruk szlltsnl minden kzremkd szemly az t rint terleten teljes felelssggel br (felad, szllt, fuvaroz, cmzett, berak, csomagol, tlt, tankkontner vagy mobil tartny zembentart).

13

Vannak olyan anyagok amelyek veszlyesnek minslnek, ennek ellenre mgis menteslnek a szlltsi elrsok all. Ezekrl is szeretnk egy pr szt emlteni. 1. A szllts jellegbl mentessget lveznek: - a magnszemlyek ltal sajt cljaikra - pl. szabadid, sport, stb. - szlltott, nem kereskedelmi mennyisg ru szlltsa; - egyes ptipari szlltsok, kisebb anyagmennyisgeknl; - a krelhrts s ments ltal indokolt szlltsok.

2. A gzszllts elrsai all mentessget lvez: - a szllt jrm meghajtsra szolgl vagy a szllt jrmvn lv brmely htgp, vagy egyb a jrm jellegbl add zemi berendezs mkdtetshez szksges gz; - a jrmvn szlltott msik jrm meghajtst szolgl gz; - egyes fojt (A) s gyjthats (O) gzok.

3. A folykony tzelanyagok szlltsa mentes az elrsok all:

14

- a szlltjrm meghajtsra szolgl folykony tzelanyag esetn, ha azt a gpjrmvn legfeljebb 1500 liter, a ptkocsin legfeljebb 500 liter trfogat rgztett, vagy legfeljebb 60 liter trfogat hordozhat tartlyban (pl. kannkban); - a szlltott jrmvek s szllteszkzk tartlyaiban lv folykony tzelanyag esetn. 4. A korltozott mennyisgben (LQ) csomagolt anyagok mentessge: - az egyes .n. klnleges elrsok rszben vagy teljessggel mentesthetnek a rendelkezsek all (ilyenek az ADR/RID 3.3 fejezetben lvk); - az .n. korltozott mennyisgekben csomagolt mennyisgek szlltsa ugyancsak mentessget lvez (lsd az ADR/RID 3.4 fejezetben lv elrsokat). Az ilyen korltozott mennyisgek csomagolsn a kldemnydarabban lv egyetlen ru UN szmt s az "UN" betket tartalmaz vagy a klnbz egyv csomagolt ruk esetn az UN szmok nlkl az "LQ" rvdtst tartalmaz "korltozott mennyisg" brct kell elhelyezni (elbbi pldjaknt lsd az albbi UN szmos brct).

5. Az res, tiszttatlan csomagoleszkzk mentessge: - a szllts sorn fellp veszlyeket nem rejt res, tiszttatlan csomagoleszkzket nem kell a rendelkezsek szerint szlltani az ADR/RID szerint.

6. Az egy szlltegysgben szlltott mennyisgek mentessgei: - A veszlyes rukat az ADR/RID olyan, "0", "1", "2", "3" s "4" kategrikhoz rendeli, amelyek meghatrozzs mekkora mennyisgk (a kategrik sorrendjben: 0, 20, 333, 1000 liter vagy kg, korltlan) mentesl, pl. egy szlltegysgbe egyetlen veszlyes ruknt berakva,

15

a kldemnydarabos szllts sorn az ADR/RID egyes rendelkezsei all (pl. a jrmvekre vonatkoz egyes mszaki elrsok all).

sszegzs Dolgozatomat a veszlyes ruszlltsrl rtam. Igyekeztem mindvgig kvetni az elejn megllaptott irnyvonalat. Sz volt a kzlekeds trtnetrl (mind kzti, lgi, vzi formban). A veszlyes ruk fogalmrl, krnyezet szennyez hatsukrl, csoportba foglalsukrl (veszlyessgi osztlyok). Bvebben taglaltam a veszlyes rufuvarozs kdexeit: ADR, RID, ADN, ICAO TI, IMDG, IATA DGR. Mellkeltem klnbz szemlltet brkat a veszlyes ruk jellsre hasznlt brckrl s tblkrl. Kitrtem a Kzlekeds Felgyelet szerepre a magyar orszgi veszlyes ruszlltsban. Bemutattam azokat az anyagokat, amelyek a veszlyes ru kategriba sorolunk, ennek ellenre, a szlltsnl nem vonatkoznak rjuk azok a ktelezvnyek, amelyek fel vannak sorolva az egyezmnyekben. Mindvgig kvetkezetesen haladtam a tmk felptsvel/bemutatsval, szerny vlemnyem szerint jl sikerlt.

Felhasznlt irodalom: www.wikipedia.hu (veszlyes ruk szlltsa) www.dgsa.freeweb.hu (klnbz szlltsi mdozatok elrsai) www.kozlekedesfelugyelet.hu (informcik, jogiszablyozs) www.veszelyesaruszallitas.lap.hu (tblk, brck, jellsek)

16