‘ Learning To Say No ’

Tajuk Nama Tingkatan Nama Penilai Markah Gred

: : : : : :

Vandalisme Sufian Hakim 1A4 Puan Fadzilah Abdul Hamid .......... ..........

Learning To Say No ? Good idea !

Isi Kandungan M/S 1 2 3 4 5 6 7 Isi Kandungan Pengenalan Punca .gambar Sumber rujukan ... Langkah – langkah menangani vandalisme Komen/Cadangan/Rumusan Gambar ...Punca Kesan kepada .

Pengaruh rakan sebaya boleh menyebabkan vandalisme. nilai dan tingkah laku remaja. penubuhan pemerintahan yang begitu satu lagi atau kumpulan sulit mempunyai bidang kuasa lebih. Pengaruh rakan sebaya akan mencorakkan sikap. 1 . Golongan remaja biasanya lebih mudah meniru dan terpengaruh dengan rakan sebaya. yang adalah mengapa ia adalah dilarang oleh undang-undang. Kebiasaannya. Sama ada cara. lebih-lebih lagi remaja yang tercicir dan menghadapi masalah keluarga. Borang bagi vandalisme boleh jadi kedua-dua satu tindakan pernyataan artistik atau penghinaan pada pemilik atau badan pentadbiran. Mereka tidak mempunyai tujuan dan apabila berkumpul timbullah pelbagai idea termasuklah menconteng harta benda awam dan merosakkannya. ia adalah biadab dan memusnahkan untuk swasta atau harta benda awam. golongan remaja yang melakukan vandalisme merupakan remaja dalam kumpulan.Pengenalan Vandalisme adalah satu jenayah yang melibatkan pengudungan atau kemusnahan satu struktur atau pemisahan daripada jasad satu simbol.

Selain itu. Perlakuan ini berlaku mungkin juga kerana mereka ingin melepaskan perasaan marah mereka dengan merosakkan harta benda awam.ia juga desebabkan oleh kekurangan didikan oleh ibu bapa mereka.kita seharusnya tidak meluahkan perasaan marah kita dengan merosakkan harta benda awam.Oleh itu.Punca – punca Antara punca – punca tindakan vandalisme ialah terpengaruh dengan rakan – rakan yang jahat.Kita mestilah berjaga – jaga dengan rakan kita agar kita tidak terpengaruh dengan cakapan dan perbuatan mereka.Kita seharusnya berbincang atau menyelesaikan masalah tersebut secara periadi.Oleh sebab itu.ibu bapa haruslah memberi didikan yang secukupnya kepada anak mereka. 2 .

....Kesan kepada . Diri sendiri : Masa depan kita akan gelap  Tidak berwawasan  Merugikan diri sendiri kerana tidak mendapat menggunakan lagi harta benda awam yang kita telah rosakkan Masyarakat : Masyarakat tidak lagi dapat menggunakan kemudahan yang telah dirosakkan  Masyarakat perlu mengeluarkan wang untuk membaiki harta benda awam yang telah rosak  Masyarakat akan pandang rendah kepada kita Keluarga : Berasa malu kepada masyarakat  Keluarga tersebut perlu bertanggungjawab kerosakkan harta benda awam  Dapat memburukkan nama keluarga atas 3 .

Pihak kerajaan juga perlu menguatkan undang – undang bagi menangani masalah vandalisme ini. 4 .Selain itu.Ibu bapa juga haruslah selalu mengawasi dan mendidik anak mereka supaya tidak melakukan perbuatan vandalisme.Langkah .langkah untuk menangani vandalisme Antara Langkah .masyarakat juga perlu perihatin seperti melaporkan sesuatu kejadian vandalisme di sesuatu tempat.langkah untuk menangani vandalisme ialah dengan mengadakan kempen menangani vandalisme. Selain itu juga.

Komen/Cadangan/Rumusan Vandalisme ialah suatu perbuatan yang merosakkan harta benda awam.Kita seharusnya menjaga harta benda awam dengan baik agar masyarakat dapat menggunkan kemudahan atau harta benda awam yang telah disediakan. 5 .

Gambar – gambar 6 .

scribd.google.com 7 .yahoo.com Keluarga : Ayah  Kakak  Ibu  Abang Menterjemahkan bahasa : www.Sumber rujukan Internet :   www.com www.citcat.com www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful