SISTEM LIMFATIK DAN IMUNITI

Komponen Sistem Limfa

1. Limfa 2. Tisu Limfa 3. Salur Limfa 4. Timus 5. Bone Marrow (sum-sum tulang) 6. Spleen

Fungsi Sistem Limfa

1. Sebagai satu sistem yang mengembalikan semula cecair interstis ke dalam sistem peredaran darah dalam bentuk limfa. 2. Mengangkut asid lemak dan gliserol. Bahan tersebut diangkut ke dalam salur toraks dan seterusnya ke dalam sistem peredaran darah melalui vena subklavikel kiri. 3. Bertindak sebagai sistem pertahanan badan dengan penghasilan limfosit di nodus (satu bengkak kecil) limfa.

...Peredaran Limfa Kapilari limfa .> Salur Limfa . Duktus limfa kanan 3.> Duktus/salur pengumpul... Vena subklavikel kanan dan kiri 5.> Vena subklavikel Tisu Limpoid Merupakan sejenis tisu penghubung yang mempunyai banyak limfosit.. Tisu ini terdapat di :Tonsil. titisan air semasa bernafas dan sentuhan kulit. Spleen 2...> Nodus limfa . Tisu ini disusun dalam kuantiti kecil yang dipanggil nodus limfa dan nodul limfa.. Patogen boleh memasuki badan melalui makanan/minuman yang tercemar. Duktus toraks Patogen Sejenis bakteria/virus/kulat/parasit yang boleh menyebabkan penyakit kepada kita.> Salur besar limfa. Duktus limfa kiri 4... Mekanisma Pertahanan Tidak Khusus (Pertahanan Pertama) .... Kelenjar Thymus dan Spleen (limfa) Organ Limpoid 1..

mulut. . (b) Perut . .Lapisan kulit yang mati juga sentiasa disingkirkan.Tindakan mekanisma pembekuan darah.pH kulit (3-5) berasid menghalang percambahan mikrob.Pertahanan luar yang menghalang mikroorganisma masuk ke dalam badan.Air mata mengandungi enzim lisozim (protein antimikrob) yang menguraikan dan membunuh sesetengah jenis patogen yang memasuki mata. .Sebum yang mengandungi asid laktik yang tinggi boleh menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat.Membran mukus (peluh. mata dan mekanisma pembekuan darah.Asid hidroklorik dalam perut dan jus gaster (berasid) membunuh patogen dalam makanan yang kita makan (mencerna) dan menghalang percambahan mikrob. sebum. . asid perut) . (a) Kulit . sistem ini bertindak melalui kulit.Organ kulit (hidung. salur respirasi) . Aksi Sistem Pertahanan Pertama Bila patogen masuk.enzim lisozim dalam peluh dan sebum di permukaan peluh dapat membunuh mikrob. (c) Mata . Terdiri daripada : . perut.tebal menghalang patogen masuk .

Bila luka mekanisma bertindak dengan mengumpalkan darah pada tempat luka.(d) Mekanisma pembekuan darah . . .Keruping (kudis) tersebut bertindak sebagai pengganti kepada kulit (benteng pertama) serta menghalang patogen masuk ke badan. arah membeku dan mengeras dan membentuk keruping .Antibodi dalam serum dapat membunuh bakteria yang masuk melalui luka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful