P. 1
Maksud Etika

Maksud Etika

|Views: 17|Likes:
Published by Cikgu Sivik

More info:

Published by: Cikgu Sivik on Mar 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2012

pdf

text

original

Maksud Etika 2.

Satu sistem dasar akhlak, adat atau tingkah laku atau kesusilaan (Dewan Bahasa & Pustaka, 1995) 3. Prinsip moral atau set prinsip moral (Kamus Oxford, 1994). 4. Tanggungjawab dan akibat tingkah laku seseorang atau profesion terhadap masyarakat. 5. Dari persepktif Islam, etika merujuk kepada tingkah laku betul berasaskan Al-Quran dan ketakwaan kepada Allah.

Maksud Etika Profesional Semua garis panduan yang bertujuan meningkatkan tahap kualiti, produktiviti dan disiplin dalam perkhidmatan dengan memberi penekanan terhadap semua aspek yang berkaitan dengan peraturan dan peradaban, peranan nilai, serta tingkah laku profesion dalam masyarakat.

Skop Etika Profesional 2. Mencakupi sebahagian besar kehidupan ahli profesional kecuali halhal yang benar-benar peribadi seperti mencuci kereta, menanam bunga dll. 3. Dalam Islam, etika ialah akhlak yang diamalkan oleh manusia yang bertakwa dalam keseluruhan hidupnya.

Kod etika dianggap penting kerana: 2. pelajar. http://dukeamienerev.com Dragonizer Thu Nov 24. – Guru lebih faham dan jelas tentang tanggungjawab mereka.Etika Perguruan Bermaksud satu set tingkah laku atau tanggungjawab guru terhadap masyarakat dan negara.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. – Sesuai untuk dirujuk dan diamalkan oleh guru. 2005 12:08 am Post #2 Administrator/Anggota SPTians Posts: 2. Kandungan yang dinyatakan dalam Kod Etika Perguruan di negara ini menunjukkan perbezaan tertentu berbanding kod etika di negara lain. Kod etika menyediakan garis panduan bagaimana bertingkah laku dalam profesion perguruan.blogspot. 3. rakan sejawat dan ibu bapa pelajar. 4. – Guru dapat melihat keunikan etika yang diamalkan sama ada di negara ini ataupun di . 2004 Kepentingan Etika Guru Guru perlu memiliki kod etikanya sendiri demi memartabatkan profesion perguruan. Kod Etika Perguruan menyatakan dengan jelas tentang tanggungjawab guru terhadap pemegang amanah dalam bidang pendidikan.

– Membuka mata masyarakat untuk menghayati tanggungjawab guru yang luas dan berat dan menyokong guru dalam mencapai matlamat pendidikan dan negara. usaha untuk menyemak semula kod ini dapat dilakukan. serta memupuk tanggungjawab bersama dan mengeratkan perhubungan atnara ahli dalam organisasi (INTAN. menanam bunga dll.negara lain. Dari persepktif Islam. Menerusi kod etika. . Satu sistem dasar akhlak. produktiviti dan disiplin dalam perkhidmatan dengan memberi penekanan terhadap semua aspek yang berkaitan dengan peraturan dan peradaban. 5. Skop Etika Profesional 2. dan memelihara kepercayaan yang diberi dalam menjalankan tugas. peranan nilai. serta tingkah laku profesion dalam masyarakat. – Pengamalan etika dapat mengekal. 6. – Kecemerlangan sesuatu profesion boleh dilihat menerusi sejauh mana kod etikanya boleh dipertahankan dan dikuatkuasakan. Prinsip moral atau set prinsip moral (Kamus Oxford. 1995) 3. 1991). Maksud Etika Profesional Semua garis panduan yang bertujuan meningkatkan tahap kualiti. Maksud Etika 2. 1994). 4. Tanggungjawab dan akibat tingkah laku seseorang atau profesion terhadap masyarakat. etika merujuk kepada tingkah laku betul berasaskan AlQuran dan ketakwaan kepada Allah. guru dapat meningkatkan lagi imej profesion perguruan secara hitam putih dan rasmi. adat atau tingkah laku atau kesusilaan (Dewan Bahasa & Pustaka. 7. Mencakupi sebahagian besar kehidupan ahli profesional kecuali hal-hal yang benar-benar peribadi seperti mencuci kereta. 5. Kod Etika dalam bentuk dokumen. Etika kerja merupakan nilai-nilai yang penting dalam sesebuah organisasi.

pelajar. Etika Perguruan Bermaksud satu set tingkah laku atau tanggungjawab guru terhadap masyarakat dan negara. Menerusi kod etika. guru dapat meningkatkan lagi imej profesion perguruan secara hitam putih dan rasmi. – Sesuai untuk dirujuk dan diamalkan oleh guru. – Pengamalan etika dapat mengekal. dan memelihara kepercayaan yang diberi dalam menjalankan tugas. Kod Etika Perguruan menyatakan dengan jelas tentang tanggungjawab guru terhadap pemegang amanah dalam bidang pendidikan. 5. 7. usaha untuk menyemak semula kod ini dapat dilakukan. Kandungan yang dinyatakan dalam Kod Etika Perguruan di negara ini menunjukkan perbezaan tertentu berbanding kod etika di negara lain. – Membuka mata masyarakat untuk menghayati tanggungjawab guru yang luas dan berat dan menyokong guru dalam mencapai matlamat pendidikan dan negara. rakan sejawat dan ibu bapa pelajar Kepentingan Etika Guru Guru perlu memiliki kod etikanya sendiri demi memartabatkan profesion perguruan. Etika kerja merupakan nilai-nilai yang penting dalam sesebuah organisasi. Kod etika menyediakan garis panduan bagaimana bertingkah laku dalam profesion perguruan. 4. – Guru dapat melihat keunikan etika yang diamalkan sama ada di negara ini ataupun di negara lain. 3.3. etika ialah akhlak yang diamalkan oleh manusia yang bertakwa dalam keseluruhan hidupnya. 6. – Guru lebih faham dan jelas tentang tanggungjawab mereka. Dalam Islam. Kod Etika dalam bentuk dokumen. serta memupuk tanggungjawab bersama dan mengeratkan perhubungan atnara ahli dalam organisasi (INTAN. . 1991). Kod etika dianggap penting kerana: 2. – Kecemerlangan sesuatu profesion boleh dilihat menerusi sejauh mana kod etikanya boleh dipertahankan dan dikuatkuasakan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->