LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827

)
“Muzica trebuie sa fie scanteia ce aprinde focul in spiritul omenesc.”

Semnatura:

URSU OANA, clasa a IX a A

26 martie 1827.Ludwig van Beethoven (n. a 14-a Sonata Lunii. a 5-a a Destinului. a 9-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller. adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene) • 5 concerte pentru pian și orchestră (remarcabile al 4-lea și al 5-lea Imperialul) • Un concert pentru vioară și orchestră • Missa solemnis • 32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a Patetica.d. Beethoven este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii. Viena) a fost un compozitor german. printre care: • 9 simfonii ( a 3-a Eroica. Bonn . El a lăsat posterității opere nemuritoare. recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. a 6-a Pastorala. 16 decembrie 1770. a 23-a Appassionata) • Sonate pentru vioară și pian (mai cunoscută Sonata Kreutzer) • 16 cvartete pentru coarde • Opera Fidelio .

în multe lucrări de referință. de origine flamandă și al Magdalenei Keverich van Beethoven(1744-1787). Oricum această presupunere este încă privită cu rezerve la ora actuală. ritmice si armonice. . BIOGRAFIE Ludwig van Beethoven s-a născut în 1770 la Bonn. Simfonia a VI-a –Pastorala incheiata cu celebra Oda bucuriei. ca fiind data de naștere a lui Beethoven deoarece se știe că el a fost botezat pe 17 decembrie. ori la vremea respectivă copiii erau botezați la o zi după naștere. Simfonia a V-a – A Destinului. precum si al substantei melodice. titanul din Bonn “a redus” numarul simfoniilor la 9. Cele mai cunoscute marelui public raman: Simfonia a III- a – Eroica. Mozart a dus mai departe idealul clasic de reflectare a marilor intrebari ale omului. creand cele 41 de simfonii cunoscute pana in prezent. Până relativ recent ziua de 16 decembrie este considerată. toate prezente in repertoriile de concerte de pe mapamond. Beethoven. echilibrul partilor si al fiecarei miscari. diferite ca atmosfera si problematica.Asa cum am vazut. Germania. Haydn a statornicit structura genului. ca fiu al lui Johann van Beethoven (1740-1792).

cu organistul Christian Gottlob Neefe. asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. 13 "Patetica" . din micul Ludwig un copil-minune. având astfel prilejul să-și îmbogățească cunoștințele muzicale cu operele aflate în circulație în acel timp. În capitala imperiului habsburgic. În această perioadă compune o Cantată cu ocazia morții împăratului Iosif II. fără succes. care îi publică unele compoziții. În martie 1795 apare pentru prima dată în fața publicului vienez executând primul său concert pentru pian și orchestră. sub autoritatea capricioasă a tatălui. începând cu . După primele sonate pentru pian . cu sprijinul Arhiepiscopului din Bonn. În noiembrie 1792.Mediul familial nu îi era tocmai favorabil. un cântăreț de curte mediocru. Grație acestor relații și a contactelor cu casele de editură. alcoolic notoriu. mai târziu și al lui Antonio Salieri. Beethoven deschide. Observând însă talentul muzical precoce al fiului său. În următorii patru ani lucrează cu capela curții și cu orchestra teatrului din Bonn. Beethoven reușește să câștige favorurile aristocrației vieneze prin concerte private. îi facilitează în 1787 o călătorie la Viena.printre care sonata op.. Berlin și Preßburg (Bratislava). Aici ia probabil câteva lecții cu Mozart. în jurul vârstei de 10 ani. Beethoven pleacă pentru a doua oară la Viena. cu care ocazie capătă faima de virtuos pianist și de compozitor. unde devine elevul lui Joseph Haydn. Beethoven a început să ia lecții de muzică. Acesta recunoaște dotarea muzicală excepțională a tânărului Beethoven și. acesta a încercat să facă. Urmează o serie de concerte la Praga. Maximilian Franz. Dresda. din cauza înbolnăvirii și morții mamei sale. dar trebuie să se întoarcă după scurt timp la Bonn.

Beethoven a fost întâmpinat cu cinci salve de aplauze. potrivit etichetei. În ziua de 7 mai1824 a avut loc la Viena prima audiție a Simfoniei a IX-a. 31. La înmormântarea în cimintirul Währinger au luat parte mii de locuitori ai Vienei. putând astfel să-și trăiască triumful. când. unde lumea ridicată în picioare striga și își agita pălăriile.Beethoven. simfoniile a V-a (a "Destinului") și a VI-a ("Pastorala"). compune și prima lui simfonie. în sfârșit. A fost ulterior de două ori exhumat și reîngropat in Cimitirul Central din Viena. Succesul a fost triumfal. înspăimântat de surzenia sa tot mai accentuată. În celebrul "Testament de la Heiligenstadt" (1802) Beethoven se adresează fratelui său. nu percepea nimic din cele ce se petreceau în sală. realizează ultimele sale sonate pentru pian și cvartetele de coarde. în care aceștia scriau în loc să vorbească. care se găsea pe scenă cu fața la orchestră. multă lume plângea. în Do-major. cum sunt cele trei sonate pentru pian op. în 1820 se execută prima versiune a "Missei Solemnis". . Beethoven compune o serie de opere desăvârșite ale stilului clasic de maturitate. Surditatea nu i-a întrerupt însă creația artistică. Prin anul 1818. în1819 compune "Variațiile-Diabelli" pentru pian. Tot mai bolnav. În același timp apar primele semne ale scăderii auzului. însăși familia imperială era salutată la intrarea în sală doar cu trei salve. Simfonia a dezlănțuit un entuziasm delirant. simfonia III-a "Eroica". singura modalitate de a comunica cu interlocutorii erau "caietele de conversații". Una din soliste l-a întors pe Beethoven cu fața la public. cuvântul de adio l-a rostit poetul Franz Grillparzer.anul 1798. apoi sonata pentru pian op. concertul pentru vioară și orchestră. în urma unei boli de ficat. Simfonia a IX-a. ceea ce îl face să se izoleze tot mai mult de societate. s-ar putea spune revoluționar. Beethoven moare la 26 martie 1827. fiind țintuit la pat încă din decembrie 1826. tocmai în acești ani. seria cvartetelor de coarde. 57 "Appassionata". Beethoven devine complet surd. Totuși.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful