You are on page 1of 4

Ghid informativ

Sistemul Informatic Naional de Semnalri (SINS) i protecia datelor tale cu caracter personal

Sistemul Informatic Naional de Semnalri (SINS) reprezint sistemul de informaii creat la nivel naional care, la data aderrii Romniei la Convenia de punere n aplicare a Acordului Schengen, va furniza date ctre Sistemul Informatic Schengen (SIS), n conformitate cu reglementrile europene n materie. SINS permite autoritilor competente ca, prin intermediul unei proceduri de cutare automat n sistem, s aib acces la semnalrile cu privire la persoane i bunuri, n scopul ndeplinirii atribuiilor specifice n domeniile controlului trecerii frontierei de stat, al respectrii regimului vamal, al eliberrii vizelor i permiselor de edere, precum i al celorlalte controale i activiti specifice efectuate de organele de poliie sau de ctre alte autoriti, n scopul asigurrii ordinii i siguranei publice. Ministerul Internelor i Reformei Administrative (MIRA) este autoritatea public central care gestioneaz i rspunde de buna funcionare a SINS, de integritatea semnalrilor coninute n acesta, precum i de alimentarea cu semnalri a SIS, conform exigenelor acquis-ului Schengen.
Contact: Piaa Revoluiei nr. 1A, sectorul 1, Bucureti E-mail: petitii@mai.gov.ro

Autoritatea Naional de Supraveghere a Prelucrrii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) este autoritatea naional independent care controleaz legalitatea prelucrrii datelor cu caracter personal coninute n SINS i transmiterea acestor date de pe teritoriul Romniei, inclusiv n ceea ce privete schimbul i prelucrarea ulterioar de informaii suplimentare.
Contact: Str. Olari nr. 32, sectorul 2, Bucureti E-mail: anspdcp@dataprotection.ro

Care sunt persoanele ale cror date se introduc n SINS?

Persoanele care fac obiectul unor proceduri de extrdare sau de predare n baza unui mandat european de arestare; Strinii mpotriva crora s-a dispus msura nepermiterii intrrii/ieirii; Strinii mpotriva crora a fost dispus msura expulzrii, returnrii sau mpotriva crora a fost dispus o msur de ndeprtare de pe teritoriul Romniei; Persoanele disprute sau persoanele care, n interesul propriei protecii sau pentru prevenirea ameninrilor, trebuie plasate n mod provizoriu ntr-un loc sigur, la cererea autoritii competente sau a autoritii judiciare competente; Persoanele citate pentru a se prezenta n faa autoritilor judiciare, n cadrul unei proceduri penale care antreneaz rspunderea cu privire la fapte pentru care au fost urmrite, n scopul comunicrii locului unde i au reedina sau domiciliul; Persoanele crora trebuie s li se comunice o hotrre penal ori o cererea de a se prezenta pentru a executa o pedeaps privativ de libertate, introduse, la cererea autoritilor judiciare competente, n scopul comunicrii locului unde i au reedina sau domiciliul.

Care sunt datele care se introduc n SINS?

Numele i prenumele, pseudonimele care au fost eventual nregistrate separat; Semnele fizice particulare, obiective i inalterabile Data i locul naterii; Sexul; Cetenia; Meniunea c persoanele n cauz sunt narmate, violente sau evadate; Motivul semnalrii; Msura care trebuie luat.

Not! Este interzis prelucrarea datelor cu caracter personal care dezvluie originea rasial sau etnic, opiniile politice, convingerile religioase sau filozofice, apartenena sindical, precum i prelucrarea datelor privind sntatea sau viaa sexual.

Care sunt drepturile tale?

n conformitate cu principiile proteciei datelor, drepturile specifice sunt recunoscute i de Convenia de punere n aplicare a Acordului Schengen tuturor cetenilor, indiferent dac provin sau nu dintr-un stat membru al spaiului Schengen.

Dreptul de acces la datele stocate n SINS (o dat pe an n mod gratuit) poi cere autoritilor competente (poliie, jandarmerie, vmi etc.), n scris, sub semntur i dat, s i comunice informaii cu privire la datele tale personale existente n SINS; autoritile competente pot refuza comunicarea informaiilor solicitate n cazul n care acest lucru este indispensabil pentru executarea unei sarcini legale n legtur cu semnalarea sau pentru protecia drepturilor i libertilor unor teri; autoritatea competent sesizat este obligat s comunice informaiile solicitate n termen de 15 zile de la data primirii cererii.

Dreptul de rectificare i de tergere a datelor inexacte sau stocate ilegal poi cere autoritilor competente rectificarea datelor tale care sunt inexacte, tergerea datelor stocate ilegal i repararea prejudiciului cauzat; autoritatea competent sesizat este obligat s comunice informaiile solicitate n termen de 15 zile de la data primirii cererii.

Dreptul de a te adresa justiiei (gratuit) poi intenta o aciune n faa instanelor competente pentru a avea acces, a rectifica sau a terge date, pentru a solicita informaii ori pentru a obine despgubiri n urma unei semnalri care te privete.