Abenei Florin clasa aIX-a E

Sistemul Solar
Sistemul nostru solar cuprinde Soarele, cele opt planete, 162 de sateliti naturali ai acestora, 3 planete pitice si corpuri mici: asteorizi, comete, praf, meteoriti etc. Toate planetele orbiteaza in jurul Soarelui, acesta avand peste 99% din masa totala a sistemului solar. Sistemul solar se afla pe unul din bratele exterioare a Caii Lactee, numit Bratul Orion intro regiune cu o densitate de materie relativ mica. Si sistemul solar, la randul lui, se afla intr-o miscare de revolutie in jurul centrului galaxiei, aflat la o distanta de 25.000-28.000 de ani lumina. Viteza de deplasare a sistemului solar este de aproximativ 220 km/s.

Soarele
Soarele, figura centrala in diverse mitologii, face posibila intreaga viata pe Pamant. Toate planetele, asteroizii, meteoritii, cometele precum si cantitatile enorme de praf interplanetar orbiteaza in jurul Soarelui. Totul se invarte in jurul Soarelui si acesta contine peste 99% din masa intregului sistem solar. In urma cercetarilor s-a stabilit ca varsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani si se afla la jumatatea ciclului principal al evolutiei. In fiecare secunda, peste patru milioane de tone de materie sunt transformate in energie, generandu-se astfel neutrino si radiatie solara. Radiatia solara ajunge si pe Pamant, unde o parte din aceasta este absorbita incalzind aerul, o alta parte este imprastiata de moleculele aerului si in cele din urma, cea mai mare parte, ajunge pe suprafata Pamantului constituind radiatia solara directa. Cerul se vede albastru datorita unei atmosfere curate, unde sunt imprastiate indeosebi radiatii cu lungimi de unda mici. Soarele este compus din 74% hidrogen, 25% heliu, iar restul ocupa cantitatile mici de elemente mai grele. Datorita acestei compozitii si a temperaturilor ridicate, Soarele nu are o crusta solida si nici materie in stare lichida, toata materia solara fiind in intregime in stare de plasma si gazoasa. Soarele are o culoare galbena-portocalie datorita temperaturii ridicate de pe suprafata lui, ajungand la aproximativ 5.700 grade Celsius. Cu cat patrundem mai adanc in interiorul Soarelui, temperatura creste, ajungand pana la 15 milioane de grade Celsius in miezul sau. In timpul eruptiilor solare materia este proiectata in coroana si particulele de atomi sunt accelerate pana la viteze foarte mari, unde sunt expulzate in spatiul interplanetar. Aceste

Fizic.5 ori mai intensa decat pe Pamant. aceste gaze acumulate in atmosfera actioneaza sub efectul razelor Soarelui precum geamurile unei sere. in special deasupra regiunii polului nord. In interiorul sau. Planeta Mercur nu poate fi locuibila datorita temperaturii prea mari. Aici. si in cazul eruptiilor mai puternice. de la vest la est.Abenei Florin clasa aIX-a E fenomene sunt insotite si de o emisie de raze X. Ca dimensiune. In timpul acestei perioade numarul petelor solare inregistreaza un minimum si un maximum. Nu are sateliti naturali si nici atmosfera. Atmosfera este compusa din 96% gaz carbonic si 3. . variaza cu o perioada de aproximativ 11 ani. Aceasta isi parcurge orbita in 225 de zile. este similara in aparenta cu Luna datorita craterelor pe care le prezinta. iar norii provoaca ploi de acid sulfuric. Frecventa si intensitatea eruptiilor solare. insa este total diferita. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera. Uneori aceste particule pot duce si la defectarea retelelor de distribuire a electricitatii. intre 179 grade Celsius si 427. Primele observatii inregistrate dateaza din vremea sumerienilor. Mercur are un nucleu mare de fier care genereaza un camp magnetic de 100 de ori mai slab decat cel al Pamantului. in al treilea mileniu inaintea erei noastre. care a cartografiat doar 40 – 45% din suprafata planetei. este putin mai mica decat Pamantul. particulele creeaza aurorele polare si perturba propagarea undelor radio in jurul globului. unde radio. orbitandu-l o data la fiecare 88 de zile. Singura nava spatiala care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10. protuberantelor si filamentelor cromosferei. Mercur Planeta Mercur este cea mai apropiata de Soare. de lumina vizibila.5% azot. iar rotatia in jurul axei sale dureaza 243 de zile. iar lumina solara pe suprafata planetei este de 6. Venus se roteste in sens invers. intalnim planeta Venus. temperaturile ajung pana la 4600 C. Spre deosebire de celelalte planete din sistemul nostru solar. Mercur nu are atmosfera. Venus La o distanta de 108 milioane kilometri de Soare.

cu o atmosfera subtire aflata la 250 de milioane de kilometri fata de Soare. Planeta Pamant. si cel mai mare canion. Pamant Ne aflam la 150 de milioane de kilometri de Soare. conditiile atmosferice devin similare cu cele de pe Pamant. vantul solar sa le fi spulberat in spatiu. Este singura planeta din Univers cunoscuta ca adapostind viata si este cea mai mare planeta telurica din sistemul solar.Abenei Florin clasa aIX-a E Este posibil ca in trecut Venus sa fi avut o atmosfera asemanatoare cu cea a Pamantului si oceane. tehnologia actuala nu ne permite sa colonizam suprafata planetei Venus cum isi imagineaza iubitorii de science-fiction. vulcani. Suprafata planetei seamana cu cea a Pamantului. Marte Marte. Olympus Mons inalt de 26. avand vai. alaturi de Soare si de celelalte planete ale sistemului solar. numit Valles Marineris. Aici gasim si cel mai intal munte din sistemul solar. insa datorita temperaturilor tot mai mari si un camp magnetic scazut. viata a putut aparea pe Pamant. Planeta noastra a trecut prin numeroase schimbari si procese geologice si biologice. Planeta Pamant s-a format acum aproximativ 4. . Insa la o inaltime de 15 kilometri. fiind numita si sora Pamantului. numita si Terra este a treia ca distanta fata de Soare si a cincea ca marime din sistemul nostru Solar. numita si “planeta rosie”. Diametrul planetei Venus este mai mic cu doar 640 km decat cel al Pamantului. Planeta Venus este asemanatoare cu Pamantul. permitand crearea unor posibile orase plutitoare. Datorita conditiilor atmosferice si distantei optime fata de Soare. iar compozitia este asemanatoare. Datorita conditiilor ostile si neprielnice la suprafata planetei. cel putin nu prea curand.000 metri. este o planeta de tip terestru.67 miliarde de ani in urma din materia norului gazos al Nebuloasei Solare. deserturi si calote glaciare polare. incat conditiile initale nu mai exista.

Numarul lor a crescut. acoperind intreaga planeta. . adica acum 4. Planeta Marte s-a format dupa aproximativ 120 de milioane de ani dupa Pamant. dar care prezicea si existenta unei planete intre Marte si Jupiter.Abenei Florin clasa aIX-a E Planeta Marte este a patra ca distanta fata de Soare si raza planetei reprezinta jumate din cea a Pamantului. prin care estima departarea planetelor de Soare. intalnim centura de asteroizi. datorita descoperirii unor minerale care se formeaza de obicei numai in prezenta apei. Nici planeta Marte nu poate fi locuita datorita tehnologiei actuale.000. Centura de asteroizi Intre Marte si Jupiter. Johnann Bode a publicat o regula in anul 1772. Diverse teorii sustin ca in trecut. presupunandu-se ca acesta era planeta cautata. Atunci s-a inceput cautarea planetei lipsa dintre Marte si Jupiter.5 miliarde de ani. acest lucru provocand cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar. Ceea se s-a descoperit a depasit asteptarile. astazi se estimeaza ca exista peste 30. in 1781 a fost descoperit Uranus si s-a observat ca orbita corespundea Legii lui Bode. La suprafata planetei. insa nu se stie daca a existat vreodata organisme vii pe aceasta planeta. Cand planeta se apropie de Soare temperatura creste ajungand pana la 20 de grade Celsius. planeta a fost mult mai accesibila vietii decat este astazi. In 1801 a fost descoperit asteroidul Ceres. coborand pana la -140 grade Celsius. la 320 de milioane de kilometri de Soare. dar un an mai tarziu a mai fost descoperit inca un asteriod. iar distanta mare fata de Soare face ca anul sa fie de aproape doua ori mai mare decat al planetei noastre. Cativa ani mai tarziu. Anotimpurile sunt de doua ori mai lungi. Cercetarile recente au demonstrat ca in trecutul planetei a existat apa in stare lichida. insa are anotimpuri asemanatoare ca cele de pe Pamant. temperaturile sunt foarte scazute.

continand 32% din masa totala a centurii. . Ceres are un diametru de doar 950 km si este cel mai mare obiect din centura de asteroizi. Gasim aici nori de dimensiuni uriase. Marea Pata Rosie este o structura incredibila. Pe Jupiter gasim hidrogen metalic lichid. In 2006.Abenei Florin clasa aIX-a E Ceres (planeta pitica) La descoperirea ei a fost considerata planeta. cu urme de metan. iar caldura interna a planetei provoaca vanturi ajungand la viteze incredibile. fiind probabil si sursa campului magnetic al planetei. Compozitia sa este foarte aproape de compozitia primordiala din care s-a format intregul sistem solar. La o distanta de 778 milioane de kilometri de Soare intalnim giganta planeta Jupiter. apa si piatra. Este a cincea planeta de la Soare si este cea mai mare dintre toate planetele sistemului nostru solar. Atmosfera planetei este compusa din 86% hidrogen si 14% heliu. cu un volum de 1300 mai mare decat cel al Pamantului. in urma unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale a fost schimbata definitia termenului de planeta. avand intre 12000 si 25000 kilometri. iar apoi a fost reclasificata ca fiind asteroid. Are nu mai putin de 59 de sateliti cunoscuti si patru luni galileene. La 480 milioane kilometri departare de Soare se termina centura de asteroizi. iar Ceres a primit statutul de planeta pitica. Furtuna a fost descoperita acum 168 de ani si n-a incetat nici astazi. suficient cat sa inghita doua Pamanturi. Jupiter Cu cat ne indepartam de Soare. amoniac. cu atat temperatura scade iar conditiile propice dezvoltarii vietii scad.

insa apar furtuni cu caracter ciclic. estimat a avea temperatura de 11. insa sunt intunecate si sunt alcatuite probabil din graunte de material pietros. gheturi si doar 15% hidrogen si putin heliu. Saturn Urmatoarea oprire. si spre deosebire de inelele planetei Saturn. Planeta Uranus este compusa din stanci. zona de ecuator este mai calda decat la poli. Aproape toate planetele se invart pe o axa aproape perpendiculara pe planul eliptic.429. sonda spatiala Galileo orbiteaza in jurul planetei Jupiter. Primul satelit uman trimis in explorarea spatiului care a ajuns la aceasta planeta a fost Pioneer 10 in 1973. planeta Saturn.000 km de Soare si este recunoscuta in special datorita inelelor sale.200 kilometri fata de Soare. campul magnetic al planetei nu este centrat in centrul planetei. In structura interna a planetei se gaseste un miez de fierbinte. aproximativ o data la 30 de ani cand vanturile ajung la peste 1800 kilometri pe ora. iar mai tarziu Pioneer 11. lucru neexplicat pana astazi. Voyager 1.000 km. Aceasta nu este singura ciudatenie. acestea par sa nu contina gheata. Uranus si Neptun. a saptea planeta de la Soare. Fiecare planeta este unica in felul sau si adesea au surprins astronomii datorita caracteristicilor lor.972.400. insa axa lui Uranus este aproape paralela cu elipsa. aflata la 1. In afara de particulele din inelul planetar. Este inconjurat de inele intunecate si 27 sateliti. In prezent.Abenei Florin clasa aIX-a E Jupiter are inele precum Saturn. radiand energie de 2. Saturn este un gigant gazos. ci este inclinat cu aproape 60 de grade fata de axa de rotatie si este generat. La fel ca si Jupiter. polul sud era orientat direct inspre Soare. Datorita atractiei magnetice aceste particule nu vor rezista prea mult. Se afla la o distanta medie de 2. de o miscare la adancimi relativ reduse in interiorul planetei. Saturn are 61 de sateliti cunoscuti ce orbiteaza in jurul ei. Voyager 2 si Ulysses. Atmosfera sa este compusa din aproape 83% hidrogen. 15% heliu si 2% metan.870. . Atmosfera este de obicei calma. este de 5 ori mai mare decat Terra si are un diametru de 52. Desi la trecerea lui Voyager 2. Miezul este inconjurat de un strat gros de hidrogen metalic si un strat gazos exterior.700 grade Celsius. Uranus Uranus.5 ori mai multa decat primeste de la Soare. probabil.

Pe Neptun s-au observat activitati meteorologice produse de cele mai puternice vanturi din Sistemul Solar.1 unitati astronomice. temperatura straturilor superioare ale norilor ajung la -218 grade Celsius. Mantaua planetei este cuprinsa dintr-o regiune intunecata cu temperaturi ridicate ce se condenseaza intr-un lichid cu temperaturi de 2000-5000 K. .79 ani. aproximativ 4. Sonda Voyager a confirmat existenta unor inele. Are o masa de 17 ori mai mare decat cea a Pamantului si orbiteaza Soarele la o distanta de 30. a opta planeta de la Soare. Vanturile ating viteze de cateva sute de kilometri pe ora. La o adancime de 7000 km. sugerate inca din 1968 in urma unor analize. Planeta Neptun a fost descoperita indirect prin calcule matematice. Neptun Ultima planeta din sistemul nostru solar este Neptun. Datorita distantei fata de Soare. iar diferentele de temperatura intre sezoane nu variaza foarte mult datorita distantei mari la care se afla fata de Soare. ci este o lume dinamica avand cei mai luminosi nori din sistemul solar extern. in 1846. Neptun are o structura interna similara cu cea a planetei Uranus. Fluidul are o conductivitate electrica si este numit adeseori “oceanul apa-amoniu”. iar atmosfera sa formeaza aproximativ 5 – 10 % din masa. In 1989 sonda spatiala Voyager 2 a trecut prin vecinatatea planetei. ajungand pana la 2100 km/h.Abenei Florin clasa aIX-a E Uranus nu este atat de plictisitoare precum se credea. datorita perturbarilor gravitationale din orbita lui Uranus.50 miliarde de kilometri facand o rotatie completa in jurul Soarelui in 164.

Acest disc imprasiat contine trei potentiale planete.Abenei Florin clasa aIX-a E exista posibilitatea ca aceasta sa se descompuna in cristale de diamant ce pot ajunge pana spre nucleu. Orbita planetei pitice este excentrica. Triton face o rotatie completa in jurul Soarelui in 560 de ani terestri. Centura Kuiper Centura Kuiper se extinde de la orbita planetei Neptun pana in afara sistemului solar. Pana recent. Charon. astfel incat uneori Pluto ajunge mai aproape de Soare decat Neptun. nickel si silicate. cu o raza de 1195 km. Atmosfera contine 80% hidrogen si 19% heliu si urme de metan. in echilibru cu gheata formata din monoxid de carbon de pe suprafata si cu azotul solid. a fost considerata cea de-a noua planeta din sistemul solar. Atmosfera lui Pluto este formata din monoxid de carbon si axot.8 ani. Datorita distantei mari dintre Pamant si Pluto. care este mai mare decat Pluto si are chiar si o mica luna. In indepartare Soarele este un mic punct. (In stanga in imagine este o reprezentare artistica aratand suprafata planetei Pluto si satelitul sau. Pluto face o rotatie completa in jurul Soarelui in 247. se cunosc putine lucruri despre aceasta planeta pitica. dupa Eris. pe o orbita la distanta de 5. Nucleul lui Neptun contine fier.91 miliarde de kilometri.) . printre care si Triton. Pluto (planeta pitica) Pluton (Pluto) este a doua planeta pitica ca marime. si se afla la 15 miliarde de kilometri de Soare. iar presiunea ajunge la 700 Pascali.

a ajuns la concluzia ca locul de origine al cometelor este acest nor.6 miliarde de ani. si se afla pe raza discului imprastiat. Jan Oort. Dupa aceasta planeta.000 UA. A fost descoperita in 2004 de o echipa condusa de Mike Brown de la Observatorul Palomar din Statele Unite. se termina centura Kuiper. Makemake (planeta pitica) Makemake este a treia planeta pitica ca marime din Sistemul Solar.7 – 7. Este acceptata ipoteza ca norul lui Oort a fost initial mult mai aproape de Soare. facand parte din procesul ce a dus la formarea planetelor si asteroizilor. In jurul ei.9 miliarde de kilometri distanta fata de Soare si efectueaza o orbita completa in 310 ani. Temperatura este extrem de scazuta (-243. iar in 2008 a fost catalogata ca fiind o planeta pitica. Makemake a fost descoperita in 2005 si a fost clasificata ca plutoid in iulie 2008. Norul lui Oort La marginea sistemului Solar intalnim “norul lui Oort”. Hi’iaka si Namaka. avand o treime din masa lui Pluton. Makemake se afla la 5.2 grade Celsius). . aflat la o distanta de fata de Soare de 50. aflat la granita gravitationala a intregului sistem solar.5 miliarde de kilometri de Soare se afla Haumea. Norul lui Oort se presupune ca ar fi ramasitele discului protoplanetar original care s-a format in jurul Soarelui acum 4. Eris (planeta pitica) Eris este cea mai indepartata planeta pitica descoperita pana acum. s-a descoperit orbitand doi sateliti naturali.Abenei Florin clasa aIX-a E Haumea (planeta pitica) La aproximativ 6. iar suprafata sa este acoperita cu metan si alte elemente. aproape un an lumina. Are un diametru de 3000 km si o viteza pe orbita de 3436 km/h.

Peste 3. gasindu-si sfarsitul pe orbite indepartate. Va veni un moment cand umanitatea va trebui sa-si caute o alta casa. probabil pe unul din satelitii inghetati ai planetelor Jupiter si Saturn. iar pe Terra va arata precum Venus. pentru o buna perioada. daca vom fi ocoliti de alte cataclisme cosmice. cand va exploda aruncand cu violenta nucleele elementelor grele sintetizate de reactiile nucleare din interiorul lui.5 miliarde de ani viata pe Pamant nu va mai exista. Soarele va ramane o giganta rosie inca cateva sute de milioane de ani inainte sa se stinga.5 miliarde de ani Soarele va deveni o giganta rosie. iar peste 7. probabil din Norul lui Oort. vor aparea conditii asemanatoare Pamantului astazi.Abenei Florin clasa aIX-a E Cometele au ca origini doua puncte principale in sistemul solar. Sistemul Solar va mai exista inca 2-3 miliarde de ani. provenite probabil din centura Kuiper si cometele ce provin din cele mai indepartate locuri din sistemul solar. Cometele de scurta durata. . Soarele isi va consuma in cele din urma hidrogenul. carbonizand planeta Mercur si aruncand Terra si Marte din sistemul solar. unde.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful