PERMAINAN TRADISIONAL

PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain. Thursday, March 22, 2007 Permainan Batu Seremban Pengenalan

Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.

Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Posted by bib at 6:08 PM 9 comments Permainan Gasing

Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung.Untuk memusingkan gasing. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments Permainan sepak Raga Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. gasing Cina. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. gasing Melayu. Gasing pangkah. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina. . Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain. dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya. Cara Bermain Permainan Gasing Gasing dimainkan dengan dua cara. kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. malah telah dikenali di seluruh.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. gasing piring atau leper. gasing kelamar. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. gasing berembang. tali setebal 1. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. gasing buku benang dan gasing pinang. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. gasing telur.

wau merak. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. wau sewah dan wau barat. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. Kedah dan Perlis.Permainan wau amat digemari oleh pendudukpenduduk kampung. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan. Selain dijadikan bahan permainan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments Permainan Wau Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak .Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. wau jala budi. wau kucing. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Terengganu. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Jika bola itu jatuh. wau lenggang kebayan. wau bayan. wau katak. wau pari.

Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Lubang ini dipanggil "rumah". Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. maka ia mati dalam kerugian. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing.Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah Posted by bib at 6:09 AM 18 comments Home Subscribe to: Posts (Atom) . (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. maka ia boleh meneruskan permainan. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. lubanglubangnya dibuat di atas tanah. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. ia berhak mengambil buah lawannya itu. buah getah. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak. biji saga. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. batu-batu kecil dan sebagainya. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah.

djz.my/ .Masa Itu Emas About Me bib View my complete profile Blog Archive ▼2007 (5) ▼March (5) Congkak Permainan Wau Permainan sepak Raga Permainan Gasing Permainan Batu Seremban Maklumat Lanjut http://malaysiana.org.kelantan.edu.edu.pnm.my/kecheng/malay/budayabudaya.heritage.my/ www.my/culture/gasing www.my www.com.gov.karyanet.my http://ppak.htm www.ppas.

Pautan Dinamani Tamil Daily/ Nanyang Siang Pau New Straits Times Harian Metro Berita Harian Utusan Malaysia Free Graphics HARI INI Free Blog Content Waktu Solat Cuti-Cuti Malaysia Cuti-Cuti Malaysia .

lapangan_layangan Sabung Ayam Permainan 'menyabung ayam' disebut juga sebagai 'berlaga ayam'. Setiap permainan memerlukan sekurang-kurangnya 2 orang. Antara jenis layang-layang ialah Layang-layang Baruk. Bagaimanapun ada juga kana-kanak lelaki yang bermain permainan ini. Berdasarkan pelbagai peristiwa dan cerita yang tertulis di dalam buku-buku hikayat termasuk juga cerita-cerita mulut. Layang-Layang Permainan layang-layang atau wau mengandungi unsur-unsur budaya Melayu asli terutama pada bentuk layang-layang atau wau itu sendiri.Permainan Tradisional Koba Permainan ini amat mudah dilakukan dan ia menggunakan dua jenis alat sahaja iaitu sekeping serpihan batu leper dan kotak rokok. Bilangan pemain yang paling sesuai ialah 3 atau 4 orang. Di antara tempat yang kerap diadakan permainan tersebut adalah . Di Malaysia lazimnya permainan layang-layang dilakukan selepas musim menuai padi atau pada masa nelayan tidak dapat pergi ke laut menangkap ikan. Lazimnya apabila permainan ini diadakan. Layang-layang Burung dan yang terkenal ialah Wau Bulan. Kononnya pertaruhan antara raja-raja di zaman dahulu dalam permainan 'menyabung ayam' ini hingga ke tahap mempertahankan negeri masing-masing. Layang-layang Puyuh. Nama yang lebih tepat ialah biji saga kerana bahan yang dijadikan alat permainan ini adalah biji saga. kononnya 'menyabung ayam' merupakan permainan utama bagi golongan di raja di rantau ini di zaman lampau. rakanrakan sebaya akan duduk berhampiran untuk menyaksikan kecekapan dan kebolehan sesesorang pemain melagakan biji saga yang diselerakkan di atas lantai. Tempat bermain tidak memerlukan kawasan yang luas. Permainan ini sesuai dimainkan oleh kanak-kanak perempuan. Dalam hubungan ini lazimnya kanak-kanak pada masa dahulu suka mencari dan mengumpulkan kotak rokok untuk digunakan dalam permainan ini. Berlaga Kerbau dan Lembu Kegemaran berlaga lembu atau kerbau terdapat di kalangan masyarakat petani khususnya yang berusaha menyerjakan sawah padi. Tempat bermain yang paling sesuai ialah di atas simen. Biji Saga Permainan ini juga dikenali dengan nama 'main buah saga'.

buah getah. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung".Perlis. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. a . Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Papan congkak dan cakak. Tujuan permainan ialah untuk mengumpul dan giliran menapak akhir. Ia merupakan jenis permainan Anjung. Bagaimanapun dalam perkembangannya. Permainan ini memerlukan dua orang pemain. Bilangan pemain ialah seorang sepasukan. Permainan ini juga adalah untuk hiburan. batu-batu kecil dan sebagainya. Tiap Rumah Anak diisi cakak. lubanglubangnya dibuat di atas tanah. Rumah Anak serta 1 Rumah Ibu. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak. Gelanggangnya adalah sebuah papan congkak yang mengandungi sekampong 5. Kedah dan Kelantan. 7. Congkak Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. biji saga.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. 8 atau 9. permainan berlaga lembu dan kerbau telah menimbulkan gelaja kurang sihat dalam masyarakat setempat. Temasya tersebut telah menjadi tempat orang mewujudkan satu jenis perjudian. Menurut keterangan orang tua-tua salah satu tujuan mengadakan permainan ini adalah untuk menggalakkan orang memelihara lembu atau kerbau dengan baik. Lubang ini dipanggil "rumah".

Bilangan pemain ialah dua orang seperlawanan dan satu (1) orang sepasukan. Galah Panjang . Gelanggangnya adalah sebuah papan congkak yang mengandungi sekampong 5. Dam Aji Merupakan jenis permainan Anjung. Tujuan permainan ialah untuk memungut mata timbangan terbanyak. Tiap Rumah Anak diisi cakak. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. Dam Harimau Merupakan jenis permainan Anjung. Bahan-bahan yang dijadikan alat permainan ini ialah tutup botol minuman yang diperbuat daripada timah dan ia dileperkan.a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah Batu Seremban Merupakan jenis permainan Laman. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Lima (5) uncang (3 cm persegi satu butir). Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. ia berhak mengambil buah lawannya itu. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Papan congkak dan cakak. Tujuan permainan ialah untuk mengumpul dan giliran menapak akhir. Satu lagi alat yang digunakan ialah kepingan serpihan batu seperti yang digunakan dalam permainan koba. 8 atau 9. Gelanggangnya adalah Permukaan rata. Ceper Permainan ini hampir sama bentuknya dengan 'main koba' tetapi bahan yang digunakan adalah berbeza. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. 7. Tujuan permainan ialah untuk mengalahkan pihak lawan. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. maka ia mati dalam kerugian. Bilangan pemain ialah seorang sepasukan. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Tir dan Papan Dam. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. Gelanggangnya adalah Permukaan rata. maka ia boleh meneruskan permainan. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Bilangan pemain ialah beberapa pasukan atau satu (1) orang sebelah / sepasukan. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Rumah Anak serta 1 Rumah Ibu.

Bilangan pemain ialah seorang sepasukan. Tujuan permainan ialah untuk merebahkan tangan lawan. Tujuan permainan ialah untuk mengimbang badan ke padan/ paduk.6 – 0. Gasing Permainan gasing merupakan permainan untuk orang lelaki muda dan dewasa. Pemain terdiri daripada regu iaitu tiaptiap regu mestilah mengandungi lima (5) orang pemain ( empat (4) orang pemain dan satu (1) simpanan ). Tempat bermain adalah di atas simen atau lantai papan yang tidak berlubang. biasanya kanak-kanak bermain guli di halaman rumah. Lazimnya 2 jenis guli akan digunakan iaitu guli batu dan guli kapur. Gelanggangnya adalah Satu ( 1 ) permukaan meja dengan lebarnya antara 0. Ia sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki atau perempuan dan biasanya mereka bermain di dalam rumah. Di kampung-kampung.8 meter. Gelanggangnya adalah permukaan yang . Untuk meluangkan masa lapangnya mereka melakukan permainan ini. Guli Permainan guli amat digemari oleh kanak-kanak di merata-rata tempat di Malaysia. Dilukis dua ( 2 ) lengkang dengan garis pusat 0. Bilangan pemain ialah beberapa pasukan atau tiga (3) orang seregu sepasukan. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Meja.1 meter untuk letak siku.Merupakan jenis permainan Laman. Gelanggang Galah panjang di bina di eprmukaan yang rata dan mendatar. Ia tidak memerlukan ruang atau padang yang luas. Permainan ini tidak mempunyai musim tertentu. Jarak antara dua (2) lengkang (diukur pada pusat) ialah antara 30 cm – 40 cm Ketingting Merupakan jenis permainan Laman. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Gundu/ Tagan. Gusti Tangan Merupakan jenis permainan Anjung. daerah dan negeri. Gasing kanakkanak ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu 'gasing Melayu' dan 'gasing Cina'. Pada masa dahulu permainan gasing merupakan sejenis permainan yang mendapat perhatian umum dan ramai peminatnya. Bagaimanapun ada juga jenis gasing keciltetapi bentuknya sama dimainkan oleh golongan kanak-kanak. Tujuan dan matlamat permainan adalah untuk mengalahkan pihak lawan melalui jumlah Bilon yang diperolehi. Permainan ini merupakan permainan masa lapang terutama di musim hujan kerana pada masa itu kanak-kanak terpaksa berada di dalam rumah. Di samping bermain sebagai riadah dan memenuhi masa lapang. Perlawanan di dalam permainan ini adalah berkonsepkan ‘Pertahan’ oleh satu regu dan ‘Penyerang’ oleh satu regu yang lain. Alat permainan ini hanya merupakan benda bulat yang diperbuat daripada batu dan kapur. Getah Permainan ini dinamakan 'main getah' kerana bahan yang digunakan ialah getah halus berbentuk gelang yang digunakan sebagai pengikat bungkusan atau barang-barang kecil. permainan ini dimeriahkan melalui perlawanan antara pasukan di peringkat kampung.

Free Web Tracker and Counter . Sejak 14 November. Bilangan pemain ialah beberapa pasukan atau satu (1) orang sepasukan. Rangkaian bulu ayam itu dicacak serta diikat di atas sekeping kertas tebal atau sekeping getah yang berukuran dua inci garis pusat. Namuin demikian. Ketuk Keli Merupakan jenis permainan Laman. Dua petaklambur. Gelanggangnya adalah Permukaan rata. Di sesetengah tempat ia dipanggil dengan nama 'main ibu' atau 'main induk'. Tujuan permainan ini adalalah untuk mencari pemain-pemain yang menyorokkan diri di sesuatu tempat. Ia lebih sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki. Satu petak – tengah. Alat yang digunakan dalam permainan ini ialah serangkai empat helai bulu ayam yang diperbuat. 2008 StatCounter . Gelanggangnya adalah permukaan rata. Bilangan pemain ialah 3 orang seregu sebelah/ sepasukan. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Ketuk sepanjang 40 sm. Gelanggangnya adalah Kawasan lapang mengandungi Rumah di sudut berukuran 3 sm lebar X 16 sm panjang. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Bola lawi. Alatan yang digunakan di dalam permainan ini ialah Bola raga.5 meter diukur dari sudut. ada juga kumpulan kanak-kanak perempuan yang bermain sorok-sorok sesama mereka. Dua petak – serambi. Sorok-Sorok Permainan ini merupakan permainan masa lapang. Dua (2) watas bersudut tepat (90) dibina dari pangkal sudut rumah. Tujuan permainan ialah untuk mengukur sukat terbanyak. Tujuan permainan ialah untuk menimbang bola. Jarak paduk dengan tangga 5 meter. Watas lengkok papan berjarak 2. dibina lengkang bulatan bergaris pusat tiga (3) meter. Ia sangat digemari oleh kanak-kanak lelaki di peringkat sekolah rendah. Satu petak-kelek.rata. dibina Rumah Ketinting yang mengandungi 9 petak segi empat sama berukuran 40 cm setiap petak iaitu Satu petak – loteng. Bilangan pemain ialah beberapa pasukan atau lima (5) orang seregu sepasukan. Permainan sorok-sorok dilakukan oleh sekurang-kurangnya dua orang dan selebih-lebihnya sepuluh orang. Tujuan permainan ialah untuk menating bola lawi. Tating Lawi Merupakan jenis permainan Laman. Keli sepanjang 15 sm bergaris pusat 2 sm. Sepak Raga Ratus Merupakan jenis permainan Laman. Sepak Bulu Ayam Di beberapa daerah di negeri Johor permainan ini dikenali dengan nama ' sepak yem'. seberapa kali yang dapat tanpa jatuh ke tanah. Dua petak-tangga. Permainan ini ialah menyepak bulu ayam itu ke atas. bergarispusat 2 sm.

PENAFIAN DASAR PRIVASI DASAR KESELAMATAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful