1

2

PERLU MENDAPAT KELULUSAN Kelulusan perancangan diperlukan untuk penggunaan bangunan sebagai pusat prasekolah, sama ada untuk tadika atau taska.
3

2 Akta 267 (Perancangan) Wilayah Persekutuan 1982 (Seksyen 19).: Sesebuah bangunan yang akan dijadikan pusat prasekolah tidak boleh digunakan serentak sebagai tempat kediaman atau kedai. 4 .

3 Akta Pelajaran 1961 Setiap bangunan yang mempunyai sepuluh atau lebih pelajar dianggap sebagai sekolah 5 .

struktur dan juga keselamatan 6 . reka bentuk. 1993).4 (Halimah Abdul Rahman & Kamariah Ibrahim. Setiap bangunan yang hendak digunakan sebagai pusat prasekolah mestilah sesuai dari segi keselesaan.

7 .

Kamus Dewan Edisi Keempat Pengurusan ber maksud mengurus sesuatu manakala ruang pula ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu 8 .

ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air.Kurikulum Prasekolah Kebangsaan Adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas. 9 .

Elliot (2000)

Interaksi dan keberkesanan pengurusan Bilik darjah mempunyai mempunyai pengaruh yang tinggi kepada guru dan kanak-kanak. Susun atur perabot, peralatan dan alat bantu mengajar agak berbeza dari bilik darjah KBSR dan KBSM.

10

Jenis bangunan prasekolah yang ada pada hari ini.

11

12

12 SKOP UTAMA BANGUNAN PRASEKOLAH/TADIKA 13 .

Guna bahan yang sesuai Mudah dibersihkan Jubin tidak licin (anti slip) Tidak menakung air Cat anti anai-anai dan vanish (jika lantai papan) 14 .1. 2. 4. 3. 5.

1. Dinding papan – guna cat kilat. 3. 15 . Bersih 2. Cat rintangan cuaca untuk bahagian luar bangunan.

2. 6. Tidak melebihi had kelengkapan tangga bomba(bandaraya 40M.1. 3. Mempunyai tangga utama dan tangga kecemasan. Guna jubin perlu pasang jubin anti slip Pemegang tangga dipasang ikut sesuai ketinggian kanak-kanak.bandar kecil10 M) 16 . 4. 5. Tangga kayu tukarkan ke tangga konkrit.

1. Cat warna cerah 2. Siling gantung tidak dibenarkan 3. Tidak mudah rosak jika terkena air.

17

1. Mesti diperbuat dari bahan 2. yang diluluskan. 3. Kapasiti air: 4. - 200 gelen: dalam bangunan 5. - 400 gelen : luar bangunan

18

1. Perlu selamat dan sesuai 2. Jenis asbestos tidak boleh digunakan.

19

Jeriji yang dipasang di ruang bertingkat boleh dibuka untuk tujuan keselamatan.1. 2. Semua pintu dan tingkap hendaklah dibuka dari bahagian dalam. 20 . Tingkap berbilah dan casement tidak dibenarkan. 3. Semua pintu dan tingkap perlu berjeriji 4.

2. 3. Kabinet simpanan barang perlu sistem udara yang sesuai. 21 . Perlu pencahayaan yang cukup. Udara bebas 10% daripada lega lantai. 4.1. Perlu 20% daripada keluasan lega lantai.

Premis hendaklah mendapat sumber pencahayaan yang cukup untuk proses P&P.1. Pencahayaan semulajadi hendaklah 20% daripada keluasan lega lantai.pengendalian makanan dan lain-lain aktiviti 2. 22 .

6.5. 23 . Susunan alat permainan luar tidak menghalang laluan. Digalakkan gotong royong dijalankan semasa cuti sekolah dan sebelum sekolah di buka. 80% kawasan persekitaran adalah hijau (rumput) 7.

Rumput dipotong mengikut jadual 3. Tiada bahan buangan yang menakung air seperti botol. 2. Pastikan pokok yang ditanam tidak dari pokok berduri dan beracun.bersih dan kondusif. Perlu dalam keadaan kemas.tin.1.tayar 4. 24 .

Susun atur perabot yang mesra pengguna. Penggunaan warna dan perhiasan yang sesuai. 2.1. 25 .

1. Longkang perlu bertutup. Pili bomba . Alat pemadam api di dapur dan ruang P&P. 3. 26 . 4. 5. Point socket yang rendah hendaklah ditutup dengan kemas. Pembakaran terbuka adalah dilarang. 2.

27 .

Pagar sentiasa berkunci sepanjang persekolahan 28 .

Kawasan taman permainan yang berpagar 29 .

Taman permainan di alas dengan karpet yang diperbuat daripada bahan fiber 30 .

31 .

32 .

Pusat permainan air mestilah bersih dan kosong jika tidak digunakan 33 .

Tingkap dan pintu dipasang jeriji besi 34 .

Guru memantau ketika murid sedang bermain 35 .

36 .

1 Alatan permainan yang rosak masih tidak diperbaiki 37 .5.

2 Alatan permainan yang sudah berkarat dan rosak 38 .5.

5.3 Taman permainan berhampiran dengan kawasan pembakaran sampah 39 .

5.4 Kedudukan bangku yang berhampiran dengan longkang 40 .

5.5 Prasekolah terletak bersebelahan dengan stor sekolah 41 .

Kawasan sekitar hendaklah bebas daripada risiko elektrik dan bahan-bahan buangan seperti kaca.6 KONKLUSI Kawasan persekitaran Memastikan peralatan permainan luar dalam keadaan baik. tidak patah dan berkarat untuk elakkan kecederaan dan keracunan. Kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun belum berupaya berfikir matang dan mereka bertindak mengikut naluri dan perasaan ingin tahu. 42 .5. Memastikan susun atur pasu bunga tidak menghalang pergerakan kanak-kanak kerana kanak-kanaksuka berlari walau dalam apa jua keadaan dan larangan. Lantai yang basah boleh menyebabkan kanak-kanak tergelincir dan cedera. sampah dan sebagainya. Pasu bunga hendaklah berlapik untuk mengelakkan air siraman yang melelah di atas permukaan. membalut tiang atau bucu yang tajam menggunakan span bagi mengurangkan risiko kecederaan teruk kepada kanak-kanak. batu.

Peralatan permainan luar hendaklah sesuai dengan umur dan saiz kanak-kanak bagi menggelakkan kecederaan. buaian yang rendah dan sebagainya. Memastikan kawasan rata dan tidak licin untuk menggelakkan kemalangan. Jika terdapat kawasan yang tanahnya berlubang.5. Kawasan prasekolah hendak berpagar untuk menggelakkan orang yang tidak dikenali memasuki kawasan prasekolah dan menghindarkan kanak-kanak keluar tanpa disedari. Papan gelungsur tidak terlalu tinggi. 43 . Longkang yang tidak tertutup boleh menyebabkan kanak-kanak terjatuh ke dalamnya. ia perlu ditimbus dengan segera atau dibuat tanda kawasan larangan.7 KONKLUSI Kawasan persekitaran Longkang di kawasan luar bangunan hendaklah ditutup.

44 .

6.1 Ruang dalam bilik darjah Ruang penyediaan makanan Ruang bilik air Ruang luar bilik darjah 45 .

2 • Memudahkan guru merancang pelbagai aktiviti • Mewujudkan pusat pembelajaran • Membolehkan murid menjalankan aktiviti pembelajaran 46 .6.

kemas dan kondusif • Merangsang minat murid untuk datang dan bersedia untuk belajar …..• Mewujudkan iklim bilik darjah yang teratur. sambungan • Membantu menceriakan persekitaran sekolah 47 .

3 Keselesaan Mudah alih Pelbagai guna Selamat Ceria Bermakna 48 .6.

49 .

Merupakan ruang pembelajaran dan pengajaran bagi muridmurid prasekolah. 50 .

dibahagikan kepada pusat pembelajaran tertentu di mana murid nampak lebih jelas pilihan ruang bagi menjalankan aktiviti tertentu (PEMBELAJARAN) 51 .Rohani Abdullah (2003).

Halimah Abdul Rahman dan Kamariah Ibrahim (1993). 52 . Ruang-ruang kawasan sekolah atau bilik darjah mempunyai fokus tertentu atau mempunyai peluang-peluang tertentu untuk pembelajaran.

53 .

2. Ruang pembelajaran diwujudkan di dalam dan di luar kelas. 54 .1. 3. Sentiasa bersih. Susun atur peralatan memudahkan pergerakan kanak-kanak. ceria. menarik dan selamat.

Semua peralatan elektrik diletakkan pada tempat yang selamat dan tersusun rapi. Terdapat peti pertolongan cemas yang lengkap dan baru. 5.. 55 . 6. 4. Semua perabot berbucu bulat yang lebih selamat.

mendapat cahaya yang cukup dan peredaran udara yang baik. Selesa. 9.8.Pintu utama dipasangkan jeriji agar kanakkanak tidak keluar sewenang-wenangnya. 56 .Peralatan merbahaya disimpan ditempat selamat. Ruang dan susun atur boleh diubah mengikut situasi dan aktiviti pembelajaran. 10.. 11.

57 .

 Susun atur bahan-bahan pembelajaran 58 .

 Jenis-jenis peralatan yang diguna pakai 59 .

 Pencahayaan yang secukupnya 60 .

MENYUMBANG KEPADA MINAT MEMBACA DIKALANGAN MURID-MURID.SUSUNAN BUKU YANG KEMAS AKAN MELIHATKAN BUKU-BUKU YANG DIPAMERKAN MENARIK. 61 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 62 .

BBB KREATIVITI DAN ESTETIKA 63 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 64 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 65 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 66 .

BBB GENDERANG BBB PERKEMBANGAN FIZIKAL 67 .

BERBEZA MENGIKUT TAHUN KELUARANNYA 68 .RAK KASUT PRASEKOLAH….

 Kemas dan menarik  Meja beralas 69 .

70 . Susun atur meja yang fleksibel membantu pelbagai aktiviti dilakukan mengikut tema dan kesesuaian masa.

71 .

bersih dan memiliki tarikan deria seperti warna. iaitu ia tidak bertoksid. Bahan-bahan perlu juga memenuhi keperluan dan minat kanak-kanak.8.3 KONKLUSI Peralatan (bbm) Sebagai guru sebuah prasekolah. perlu mempunyai kemahiran memilih peralatan dan bahan-bahan untuk digunakan di kelas prasekolah. 72 . Keselamatan alat-alat tersebut perlu difikirkan kerana kanakkanak berinteraksi dengan alat-alat sebagaimana juga mereka berinteraksi dengan guru-guru dan rakan sebaya. sedap disentuh atau dipegang serta teguh. Bahan-bahan pembelajaran perlu juga selamat digunakan. tekstur dan bau yang menarik. Bahan-bahan yang dianggap berkualiti dipandang menarik.

Kelengkapan-kelengkapan di dalam kelasa perlu menyokong aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Meja yang terlalu besar dan memuatkan ramai kanak-kanak tidak menggalakkan pembelajaran.8. Peralatan (mainan) Peralatan mainan hendaklah dipastikan. disimpan semula di tempatnya. Berbanding dengan plastik dan besi (metal). Barang permainan yang kecil boleh menyebabkan kanak-kanak tercekik sekiranya tertelan. meja dan rak tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. Oleh itu perlu dipastikan disimpan ditempat yang bertutup dan tidak mudah diambil kanak-kanak. Elakkan barang permainan berselerak sebelum memulakan sesuatu aktiviti pembelajaran.4 KONKLUSI Peralatan (perabot) Susun atur kerusi. 73 . Bangku-bangku dan kerusi perlu sesuai dengan saiz kanak-kanak. adalah lebih baik menggunakan perabot dan kelengkapan daripada kayu atau fiber glass.

74 .

Ruang adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas.Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat. 75 . Merujuk kepada Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KSPK) pula. Ruang ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu. ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air.

2.1 :penyediaan memasak 2. 76 . Penyediaan makanan pula mempunyai dua kaedah iaitu: 2. Ruang dapur bagi sesebuah taska mestilah dengan keluasan minima (10’X10’). 1.Mengikut buku Garis Panduan Penyediaan Kemudahan Fizikal oleh PERMATA NEGARA.2 :penyediaan makanan oleh pembekal.

Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina.Sinki berkembar dengan 2 paip air. 5.Rangka pintu kabinet bawah hendaklah 6 inci dari paras lantai.1. Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori. 2.Kabinet pasang siap atas berpara dan berpintu cermin. Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. 77 . 3. 4. 6.

Kanak-kanak diberikan pinggan mangkuk yang tidak mudah pecah dan berkarat. Dapur adalah di dalam keadaan yang bersih dan kemas 78 . 3. Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke dapur kecuali dengan kebenaran guru atau pembantu.1. 2.

2009). 79 .Ruang makan merupakan ruang perkhidmatan sokongan yang perlu ada di setiap pusat prasekolah. (Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan.

80 . . ii.Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi (Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan. 2009).i.RUANG MAKAN DALAM BANGUNAN: -kedudukannya bersebelahan dapur -ada dua buah sinki kanak-kanak dengan ketinggian tiga kaki dari lantai.RUANG MAKAN DI LUAR BANGUNAN: -ruang makan khusus tidak dapat disediakan -Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan.

Susunan peralatan dapur bersesuaian 2. Ruang pengaliran udara seperti tingkap dibuka 3. Alat Pemadam Api bersaiz kecil ( 1 kg ) 81 .1. Tabung gas dan salur getah gas diselenggara bagi mengelakkan kebocoran. 4. Pastikan peralatan letrik berada dalam keadaan selamat 5.

mangkuk dan cawan murid dibersihkan selepas digunakan 3. 2. Lantai dan tingkap sentiasa dicuci/dilap dengan menggunakan cecair pencuci anti bakteria 4. Peralatan memasak dibersihkan selepas digunakan. Pinggan. Tong sampah yang bertudung dan hendaklah sentiasa bersih 82 .1.

5. Sisi tepi kaunter hendaklah dilapik dengan sejenis getah atau plastic pvc 8. Penyimpanan bahan kering dan basah di tempat yang bersesuaian 6. Rak penyimpanan makanan. 83 . dapur dan peti sejuk mesti dalam keadaan bersih. Lantai ruang penyediaan makanan hendaklah dilap setiap hari dengan cecair anti kuman 7.

A 1 3 C D E 2 A B A A 4 C RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) F A A 5G G 6 A A 8 D C A 7 TP TL RUANG DAPUR J J M N N M 84 .

A H A 2 1 B A D A E C A 3 F A RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) A 5 G G A 4 J C C J A A RUANG DAPUR 6 A A 7 H 8 A A 7 Q Q C 2 C 3 A Q Q A 4 Q Q A A 5 F A RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) G 6 A E D G C A B A 1 8 A A 85 .

= Sinki berkembar tetapi TIADA dua (2) paip air. 86 . Sinki berkembar dengan 2 paip air.

 = tiada “hood” 87 . Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina.

*Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. 88 . *Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori.

 Alas makan disediakan.Material seperti ini mudah memerangkap habuk.  = alas makan kurang sesuai kerana alas makan tersebut diperbuat daripada kain yang bersusun.-ruang makan bersebelahan dengan ruang dapur.  89 .

 *makan di meja  * alas meja beralas cerah  * perlu pastikan ketinggian kerusi dan meja untuk keselesaan dan keselamatan murid 90 .

- - Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan. Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi 91 .

mangkuk.9. garpu. dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik. Penggunaan pinggan mangkuk plastik dapat mengelakkan kecederaan terluka jika kanak-kanak terjatuh ketika membawa atau menggunakannya.7 KONKLUSI Peralatan (dapur) Pastikan semua peralatan di dapur seperti sudu. Kecuaian akan menyebabkan kemalangan kerana kanak-kanak akan meniru gaya ibu mereka di dapur jika tidak diawasi. 92 . Perlu disimpan ditempat di mana kanak-kanak tidak nampak dan mudah dicapai.

93 .

sinki dan pam tandas berfungsi dengan baik. 2. 3. 94 .1. 4. Tiada bahan-bahan pencuci bertoksik yang disimpan di dalam tandas. Guru dan pembantu sentiasa memastikan paip air. Lantai di dalam tandas adalah bersih dan kering. Kanak-kanak disediakan alas kaki yang sesuai untuk ke tandas agar kanak-kanak tidak jatuh ketika di tandas.

1. 2. 95 . Mengamalkan amalan kesihatan yang baik. Menguruskan diri murid dengan cara yang baik.

5. 7. 3. Sabun.1. 8. Sinki. 2. Selipar Pewangi dan pencuci Gayung/baldi 96 . 4. Tandas berasingan. Penyidai tuala. 6. Cermin.

 Sistem pengaliran air di tandas 97 .

98 .Tandas lelaki dan perempuan.

99 .

Peti kecemasan Tandas Sinki membasuh tangan Ruang rehat ketika sakit 10 0 .

10 1 .

KERANA : 11. 10 2 . Ia berpunca daripada orang dewasa dan kanak-kanak sendiri.1 Kemalangan dikalangan kanak-kanak sering berlaku di mana sahaja mereka berada.

Kanak-kanak letih. Mereka mudah terjatuh dan hilang tumpuan. meneroka dan meniru. Kanak-kanak belum biasa dan tidak mengetahui keadaan dan tempat yang merbahaya. Kemalangan boleh berlaku apabila… Penjaga sibuk dengan urusan mereka dan mengabaikan kanakkanak. lapar dan tidak sihat.2 Peralatan dan susun atur perabot yang berbahaya dan boleh mendatangkan kecederaan.11. 10 3 . Sifat kanak-kanak yang suka mencuba.

10 4 .11.3 Luar bangunan  Kawasan luar seperti taman permainan dan kawasan persekitaran boleh mendatangkan bahaya kepada kanakkanak  Kanak-kanak perlu pengawasan daripada oang dewasa sekiranya berada di tempat tersebut.

10 5 .

yang teratur. yang mengambilkira keperluan perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak akan merangsangkan lagi perolehan kemahiran dan pengalaman . 4.1. Sesungguhnya penempatan dan susun atur peralatan serta perabot perlu diberi perhatian serius kerana persekitaran… 2. 10 6 . yang selamat akan dapat menghindarkan kemalangan yang tidak diingini berlaku. 3. kemas dan ceria menimbulkan suasana yang kondusif untuk aktiviti pembelajaran dan pengajaran .

MD SAID 820920-07-5296 ROHANA BT. HARUN 700225085744 NORADILAH BT HAJI NAIN 730308-08-6416 NORRIZAN BT. YOB 800205-075776 10 7 .NOORUL DALILAH BT.

10 8 .

Early childhood special education. Columbus. http://ppdsegamat. Ohill. 2002. Second Edition. Bowe. Early childhood curriculum a creative –play model. 1998 Flo Enterprise Petaling Jaya. Frank G. Pemikiran dalam pendidikan ke arah memperkasakan pendidikan menurut acuan Malaysia 2003. Pengenalan kreatif dan pendidikan. Falkulti Pendidikan . Kertas kerja Seminar Pendidikan Awal Kanak-kanak Universiti Sains Malaysia. Mohd. Pulau Pinang. Catron & Jan Allen.php?option=com_phocadownload&view=category&id=8:kitprogram-transisi&download=51:modul-3-persediaan-persekitaran-kelas-tahun-satu&Itemid=1. Perkembangan kanak-kanak dan pembelajaran. Daud Hamzah. UKM Salmah Ayob. Kurikulum pendidikan dan pengajaran awal : satu pendekatan holistik. Delmar Thomson Learning Khadijah. New Jersey.BIBLIOGRAFI Carol E. Birth to five. Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors. Zurida & fatimah. Merrill. 1994.my/2010/index. 1989. 10 9 .edu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful