DEZVOLTAREA DURABILA

Aspecte generale legate de conceptul de sustenabilitate.

concept • Termenul de “dezvoltare durabila” (DD) este utilizat in diferite modalitati. exemple: .in contextul protectiei padurilor inseamna recoltarea copacilor si a altor produse forestiere intr-o proportie care nu depaseste capacitatea padurii de a se auto-regenera. • Care sunt contextele in care ati gasit/auzit utilizat termenul de dezvoltare durabila? . .in contextul planificarii urbane: managementul cresterii urbane in cadrul capacitatii infrastructurii care deserveste populatia.in contextul promovarii sanatatii: un ritm si tip de activitate economica care nu pune in pericol bunastarea populatiei.Dezvoltarea durabila . .

însemnătate. a completa cu idei noi. forță. • Concluzie: se refera la un proces care scoate in evidenta potentialuri noi. o idee). ducand la realizarea unei stari mai bune / superioare. o teorie. a amplifica în mod creator (o doctrină. a se extinde dobândind proporții. . a crește. a se mări. de pe o treaptă inferioară la alta superioară.Ce este dezvoltarea? • DEX: a trece de la o stare calitativă veche la alta nouă. de la simplu la complex. un proces care face disponibile sau utilizabile noi resurse. un proces prin care ceva este exploatat sau convertit intr-o functiune noua sau cu o valoare crescuta.

implica urmarirea simultana a prosperitatii economice. 1995) • “. Ottawa: Projet de societe.. sociale si economice si le conecteaza cu alegerile din prezent si cu consecintele din viitor”..Diferite definitii pentru dezv. durabila • “…proces socio-ecologic caracterizat de satisfacerea nevoilor umane.. o unitate de masura comuna care unifica valorile de mediu. (A Guide to Sustainability. mentinand calitatea mediului natural pentru o perioada nelimitata de timp”.. • “. from Canadian Choices for Transitions to Sustainability. calitatii mediului si echitatii sociale ” . Mai.

capacitatea de a face acest lucru pe o planeta finita / limitata..Diferite definitii… • “. Conferinta ONU pentru Mediu si Dezvoltare. Ei au dreptul la o viata sanatoasa si productiva in armonie cu natura ” (Declaratia de la Rio. satisfacerea nevoilor tuturor oamenilor. Santa Barbara South Coast Community Indicators) • “Oamenii se afla in centrul preocuparilor pentru dezvoltare durabila. asigurand un oarecare grad de deschidere si flexibilitate pentru adaptare la circumstante schimbatoare” (Jerry Sturmer.. pentru generatiile viitoare in aceeasi masura. 1992) .

dezvoltarea durabila se refera la conditiile pe termen lung pentru bunastarea multi-dimensionala a umanitatii” (well-being . global) pentru a promova / atinge .Diferite definitii… • “Intr-o analiza finala. Beyond Economic Growth.Lipsa unei ghidari clare despre ce / cum se poate aborda diferit la orice nivel (local. The World Bank. regional. 2004 ) Ce definitie preferati? De ce? Critici ale diferitelor abordari teoretice ale conceptului? . national.Soubbotina.

.pentru realizarea dezvoltării durabile.Raportul Comisiei Bruntland .Declaratia de la Rio . 1992.Evolutia conceptului 1987 . protecţia mediului trebuie să constituie parte integrantă a oricărui proces de dezvoltare şi nu poate fi considerată în mod izolat de acestea.Dezvoltarea este durabila daca “sunt intrunite nevoile prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi” (Adunarea Generala a ONU).

2007. solidaritatea între generații si protecția drepturilor copilului. Aceasta promovează coeziunea economică. Aceasta promovează progresul stiințific si tehnic. pe o economie socială de piață cu grad ridicat de competitivitate. precum si solidaritatea între statele membre. Aceasta acționează pentru dezvoltarea durabilă a Europei. Uniunea instituie o piață internă. socială si teritorială. Uniunea respectă bogăția diversității sale culturale si lingvistice si veghează la protejarea si dezvoltarea patrimoniului cultural . art 3(3). precum si pe un nivel înalt de protecție si de îmbunătățire a calității mediului. TUE. egalitatea între femei si bărbați. care tinde spre ocuparea deplină a forței de muncă si spre progres social. Uniunea combate excluziunea socială si discriminările si promovează justiția si protecția sociala. întemeiată pe o crestere economică echilibrată si pe stabilitatea prețurilor.Evolutia conceptului Uniunea Europeana.

Tratatul de la Amsterdam. o coeziune sociala mai mare precum si un mediu inconjurator mai bun.Scopul: sa permita Uniunii sa atinga crestere economica. . 6: “Cerintele vizand protectia mediului inconjurator trebuie integrate in definirea si implementarea politicilor si activitatilor Comunitatii (…) in special luand in considerare promovarea dezvoltarii durabile”.Axe prioritare: schimbari climatice. . art. saracie si excluziune sociala.1997. sanatate publica. imbatranirea poulatiei. Strategia Uniunii pentru Dezvoltarea Durabila (SDD) – 2001.Evolutia conceptului Uniunea Europeana. .

cresterea calitatii vietii.Dimensiunea externa / internationala.2006 – revizuire: schimbarea treptata a consumului si productiei. . folosirea potentialului de inovare al .Evolutia conceptului Strategia Uniunii pentru Dezvoltarea Durabila (SDD) – 2001.Componente: adoptarea unui nou mecanism de abordare si implementare a politicilor publice care sa permita armonizarea si potentarea politicilor in domeniile economic. . .Dimensiunea privind mediul inconjurator – Strategia de la Lisabona. comunitati sustenabile. social si de mediu (Comisia – evaluarea impactului politicilor) .

demografie si migratie Saracie la nivel mondial Educatie Cercetare si dezvoltare Instrument fianciar Comunicare si monitorizare a strategiei Arii orizontale: .Evolutia conceptului Strategia Uniunii pentru Dezvoltarea Durabila (SDD) – 2001. Domenii majore de actiune: Schimbari de clima si energie bio Transport durabil Consum si productie sustenabile Conservarea si managementul resurselor naturale Sanatate publica Incluziune sociala.

. este mai competitiva si promoveaza metode verzi / eco.Evolutia conceptului Strategia Europa 2020 . care sa ofere coeziune sociala si teritoriala.2010 Trei prioritati tematice a) Dezvoltarea inteligenta -dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovatie. c) Dezvoltarea inclusiva: promovarea unei economii care favorizeaza rate inalte de ocupare a fortei de munca. b) Dezvoltarea durabila – incurajarea unei economii care utilizeaza resursele eficient.

Tinta 20/20/20 . . .Reducerea cu 20 mil.Imbunatatirea cu 20% a gradului de eficienta energetica . .Evolutia conceptului Strategia Europa 2020 Cele cinci tinte majore stabilite sunt: .Cresterea nivelului de educatie (reducerea abandonului scolar la sub10% si cresterea cu 40% a ponderii populatiei cu varsta intre 3034 ani care a absolvit o forma de invatamant tertiar).75% din populatia cu varste intre 20-64 de ani ar trebui sa fie cuprinsa in campul muncii. raportat la nivelul anului 1990. . .Atingerea unei ponderi de 20% energie regenerabila .3% din PIB-ul UE ar trebui sa fie investit in activitati de cercetare si dezvoltare.O reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera. a populatiei cu risc de saracie si excludere.

Intrebari? .