BM!

Tema Novel ini bertemakan cabaran dan tanggungjawab seorang pelajar dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas

. Tema ini dijelmakan melalui watak utama, Badri yang menempuh pelbagai cabaran sepanjang menjalankan tugas sebagai pengawas sekolah yang belum pernah disandang sejak zaman persekolahannya. Persoalan i. Ibu bapa yang mementingkan kerjaya menyebabkan anak-anak terlibat dalam gejala sosial. Contoh: Shahrul yang kurang mendapat perhatian daripada ibu bapanya telah terlibat dalam masalah disiplin sekolah dan bercampur dengan kumpulan motor. ii. Kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anak. Contoh: Encik Tan memohon kepada pengetua supaya Meng Kong ditempatkan di asrama sekolah supaya anaknya berdisiplin dan berjaya dalam peperiksaan. iii. Hasad dengki dalam persahabatan. Contoh: Shahrul mengarahkan Kumar memasukkan dua kotak rokok ke dalam beg sekolah Meng Kong supaya Meng Kong dibuang dari asrama. iv. Tanggungjawab terhadap tugas. Contoh: Badri sebagai seorang pengawas terus merujuk Cikgu Jailani sekiranya pelajar terlibat dalam kes disiplin walaupun melibatkan kawannya sendiri Jamil. v. Semangat kerjasama dalam menyelesaikan masalah. Contoh: Siew Mei memberikan maklumat kepada Badri tentang penglibatan Shahrul dan rakanrakannya dalam penjualan telefon bimbit secara ansuran kepada pelajar di sekolahnya. vi. Sikap gigih golongan pelajar untuk mendapatkan kejayaan dalam peperiksaan. Contoh: Badri, Siew Mei dan Taufik mengadakan belajar berkumpulan dan akhirnya berjaya memperoleh keputusan 9A dan 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia. vii. Buruk sangka dalam kalangan pelajar. Contoh: Shahrul, Kumar, Jamil dan Meng Kong bersangka buruk terhadap Badri sehingga menyimbahkan air ketika Badri berada di dalam tandas sekolah. viii. Gejala lumba haram dalam kalangan remaja. Contoh: Shahrul dan Aziz terlibat dalam perlumbaan haram sehingga hampir ditangkap oleh pihak polis. ix. Berdikari untuk mendapatkan pengalaman bekerja. Contoh: Badri dan Taufik bekerja sambilan di resort bapa saudara Badri sementara menunggu keputusan SPM. x. Perpaduan kaum. Contoh: Badri, Siew Mei,Taufik dan Kumar belajar bersama-sama walaupun mereka berlainan agama dan bangsa.

Shahrul dan rakan-rakan lumba haram telah diserbu oleh pihak polis ketika Shahrul keluar dengan Nadira. Hubungan Badri dengan Jamil semakin renggang kerana Jamil merahsiakan tentang kegiatan penjualan telefon bimbit kepada Badri. Siew Mei. Perkembangan Peristiwa Badri disiram air ketika berada di dalam tandas tidak melemahkan semangatnya untuk berusaha mencari pelakunya dan akhirnya pelajar yang terbabit dapat ditangkap dan diserahkan kepada guru disiplin. Masalah kecurian telefon bimbit telah dapat dikesan melalui CCTV yang dipasang di kedai dan di stor milik Encik Tan oleh abang Siew Mei iaitu Ah Meng. Badri yang baru menyandang jawatan pengawas sekolah. abang kepada Jamil diberhentikan kerja oleh Encik Tan kerana Meng Kong menuduh Idham mencuri telefon bimbit di kedai bapanya. Encik Tan meminta maaf kerana anaknya telah menyusahkan murid-murid dan guru-guru di sekolah tersebut. Encik Tan. Encik Tan juga meminta anaknya. Jamil menghilangkan diri tanpa dapat dijejaki oleh Badri kerana keluarga Jamil merahsiakan keberadaan Jamil. Badri dan Siew Mei mendapat 9A manakala Taufik memperoleh 7A dalam peperiksaan SPM. Kehadiran seorang pelajar baru Siti Cahaya Nadira menjadi satu perselisihan pendapat tentang personaliti Nadira antara Badri dan Jamil tetapi berakhir dengan perdamaian.   ii. Badri merasakan tanggungjawab menjadi pengawas sekolah merupakan tanggungjawab yang berat yang harus digalasnya. Meng Kong berjaya ditempatkan di asrama dan telah berubah sikap begitu juga dengan Kumar yang telah insaf dengan kesalahan yang dilakukannya. Siew Mei menceritakan kegiatan negatif Meng Kong menjual telefon bimbit dan kad prabayar yang dicuri dari kedai ayah Meng Kong kepada pelajar sekolah. Jamil turut terlibat dalam kegiatan tersebut. Idham.Plot i. Taufik. Pada bahagian ini diperkenalkan watak Jamil yang merupakan rakan baik Badri tetapi mereka berbeza dari segi prinsip hidup. Pada bahagian ini juga diperkenalkan watak Badrul iaitu adik kepada Badri yang cuba mengusik abangnya tentang jawatan pengawas yang baru disandang abangnya. Beliau juga memohon agar anaknya ditempatkan di asrama sekolah agar anaknya berdisiplin dan memberikan tumpuan terhadap pelajaran.   Permulaan Pengarang memperkenalkan watak utama. bapa Meng Kong berjumpa pengetua untuk menyelesaikan masalah telefon bimbit yang telah dirampas oleh pihak sekolah.             . Nadira dan Kumar telah menduduki peperiksaan SPM manakala Sahrul mengambil peperiksaan di hospital akibat kemalangan. Badri. Meng Kong agar memohon maaf kepada pengetua atas kesalahan yang dilakukan.

Peristiwa mengejutkan telah berlaku apabila cikgu Jailani menemui telefon bimbit di dalam beg Badri. Shahrul telah berkahwin dengan Nadira. Shahrul dan Kumar dipanggil ke bilik pengetua dan dikenakan hukuman rotan sebanyak tiga sebatan setiap seorang. .iii. Siew Mei berjaya menjadi seorang doktor gigi. Jamil dan Taufik berkongsi membuka resort di Terengganu.     iv. Shahrul terlibat dalam kemalangan jalan raya mengakibatkan kakinya tempang sebelah. Peleraian Badri melanjutkan pelajaran di Ireland dalam bidang perubatan dan akan bertugas sebagai doktor di Hospital Besar Kuala Lumpur.         Klimaks Meng Kong. Jamil melanjutkan pelajaran dalam bidang hotel dan pelancongan di UiTM. Badri dan rakan-rakannya berjaya merenang gelora dalam kehidupan mereka dan berharap berjaya merenang gelora yang akan mendatang. Nadira berjaya membuka sebuah butik setelah memperoleh kelulusan diploma fesyen di UiTM. Kumar ditangkap oleh Badri dan Taufik ketika cuba memasukkan dua kotak rokok ke dalam beg sekolah Meng Kong. Taufik mendapat ijazah dalam bidang perniagaan. Tujuannya adalah supaya Meng Kong dibuang dari asrama. Shahrul dan Kumar melanjutkan pelajaran di Politeknik dalam jurusan kemahiran memperbaiki kereta sehingga berjaya membuka beberapa cawangan bengkel kereta di Kuala Lumpur.

usik Badrul lagi. Pemerian Contoh: Badri tidak mengendahkan usikan adiknya. Kejutan Contoh: Shahrul dan rakan-rakannya terkejut apabila Badri tiba-tiba muncul di pondok tempat mereka berbincang tentang penjualan telefon bimbit. ii. Imbas Muka Contoh: Kumar mengandaikan sekiranya Meng Kong mengambil stok baharu telefon bimbit dari stor ayahnya pasti dia akan memperoleh keuntungan yang lumayan. abang jangan tangkap”. vi. iii. vii. Saspens Contoh: Kehilangan Jamil di sekolah tidak dapat dijejaki oleh Badri dan rakan-rakannya walaupun telah bertanya kepada ibu bapa Jamil. Imbas kembali Contoh: Jamil menjelaskan kehilangannya dari sekolah kerana telah berpindah ke Sarawak ketika bertemu semula dengan Badri di resort kepunyaan Jamil. Monolog dalaman Contoh: Shahrul mengucapkan terima kasih kepada Badrul dalam hatinya.Teknik Penceritaan i. . Dia menyuap nasi lemak dan mengunyahnya perlahan-lahan. iv. Dialog Contoh: ”Kalau Badrul buat salah. v.

40 pagi Badri tidak pernah terlewat menunggu bas awam untuk pergi ke sekolah. Contoh: Badri berkawan baik dengan Jamil walaupun beliau telah mengetahui bahawa Jamil turut terlibat dalam kes pejualan telefon bimbit di sekolahnya. Contoh: Badri mengajak Siew Mei dan Taufik membentuk kumpulan belajar.dan sengaja melanggar disiplin sekolah. Contoh: Badri seorang yang bertanggungjawab kerana telah berjaya menyelesaikan masalah disiplin seperti penjualan telefon bimbit di sekolah. Contoh: Badri bersikap berani menghadapi cabaran dalam menangani masalah murid yang berlagak ala samseng. Seorang yang berdisiplin. Pengawas sekolah. Seorang yang bertanggungjawab.Watak Utama i. Contoh: pada pukul 6. Mempunyai seorang adik lelaki bernama Badrul. Seorang yang setia dalam persahabatan. Contoh.       . Seorang yang rajin mengulang kaji pelajaran.      Badri Anak sulung kepada Mak Siti. Seorang yang berpendirian teguh. Badri tidak menghiraukan tentang usikan rakan-rakannya mengenai hubungannya dengan Nadira dan Siew Mei. Seorang yang menepati masa. Seorang yang berani menghadapi cabaran. Contoh: Dia tidak pernah melanggar peraturan sekolah sepanjang bergelar pelajar melalui pengetahuan adiknya. Berperawakan kemas dan berwibawa dalam menjalankan tanggungjwab sebagai seorang pengawas.

Contoh: Shahrul bercampur gaul dengan kumpulan budak-budak motor dan melepak di kompleks belibelah. Contoh: Shahrul tidak selesa tinggal di rumah teres kerana selama ini dia tinggal di rumah banglo. Seorang yang buruk sangka. Seorang yang materialistik.      Seorang yang panas baran. Contoh: Shahrul tidak menepati masa dan selalu terlewat ketika berjanji temu dengan Nadira. Contoh: Shahrul sering mengunjungi sebuah restoran barat di pusat beli-belah. Seorang yang tidak menepati masa. Contoh: Shahrul telah terlibat dalam kegiatan penjualan telefon bimbit yang dicuri semata-mata untuk memperoleh wang bagi membeli barangan mewah dan berjenama.  . Contoh: Shahrul mencekak kolar baju Kumar semasa memujuk Kumar mengikut arahannya untuk menjual telefon bimbit secara ansuran. Seorang yang suka berfoya-foya. Contoh: Shahrul menganggap Badri berlagak menjadi pengawas. Contoh: Shahrul berani membawa Nadira keluar bersiar-siar menaiki motosikal. Berasal daripada keluarga berada.Watak Sampingan i. Seorang yang gemar makan makanan barat. Bersahabat baik dengan Kumar dan Meng Kong. Seorang yang ego.      Shahrul Murid dari kelas 5 Cergas. Seorang remaja yang mudah terpikat dengan gadis cantik.

Seorang yang tidak tegas pendirian. Contoh: Meng Kong sanggup mencuri telefon bimbit di kedai ayahnya untuk mendapatkan wang sehingga mencecah hampir dua ribu ringgit. Contoh: Meng Kong sanggup tinggal di asrama sekolah sepertimana yang diarahkan oleh bapanya. Seorang yang suka membazirkan masa. Sahabat kepada Badri. Contoh: Nadira meninggikan suara ketika kakaknya. Nurul Ain menegur tentang pakaiannya yang agak terdedah dan mencolok mata. Contoh: Nadira tidak mendengar nasihat Badri agar tidak terpengaruh dengan Shahrul yang suka menghabiskan masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah serta boleh menjejaskan masa depannya. Seorang yang tidak mendengar nasihat. pemilik kedai telefon bimbit. Merupakan sahabat Badri dan Jamil dalam kelas 5 Bestari. Seorang yang mengalami kejutan budaya. Contoh: Meng Kong mencuri kad prabayar dan telefon bimbit dari kedai ayahnya sendiri lalu dijual kepada murid-murid di sekolahnya.ii.     iii. Meng Kong Anak kepada Encik Tan. Nadira  Seorang pelajar perempuan. Contoh: Setelah berada di Kuala Lumpur dan berkawan dengan Shahrul. Seorang yang tidak menghormati orang lain. Contoh: Setelah bapanya mengetahui perbuatan jahatnya melalui rakaman CCTV dia memohon maaf daripada ayahnya dan berjanji tidak akan melakukan kesalahan itu lagi.    Baru berpindah dari Sekolah Menengah Badrul Shah. Seorang yang patuh dan taat kepada ibu bapa. Contoh: Nadira sering membazirkan masa dengan bersiar-siar menaiki motosikal dan melepak di kompleks beli-belah bersama-sama Shahrul. Kedah ke Kuala Lumpur kerana mengikut ayahnya bertugas di sana.       . Seorang anak yang tidak jujur. Seorang yang telah insaf akan kesalahan yang dilakukan. Nadira memakai jeans ketat dan baju senteng. Seorang yang mata duitan. Contoh: Nadira mudah dipengaruhi oleh Shahrul bahawa Badri turut terlibat dalam masalah disiplin seperti membawa telefon bimbit ke sekolah walaupun sebenarnya Badri telah dianiayai oleh Shahrul.

 Seorang yang tegas. Seorang yang rasional. Contoh: Dia mengarahkan supaya para pengawas mengawasi kawasan sekitar sekolah secara bergilirgilir dalam bentuk berpasukan yang terdiri daripada 3 orang pengawas dalam satu pasukan. Seorang yang bertolak ansur.iv. Contoh: Dia mengambil tindakan tegas kepada pelajar yang terlibat dengan masalah disiplin. Cikgu Jailani  Guru Matematik dan guru disiplin sekolah.  Seorang yang adil.   . Contoh: Walaupun Kumar kerap melakukan kesalahan tetapi setelah Kumar memohon maaf dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapannya. akhirnya Cikgu Jailani tidak menggantung persekolahannya. Contoh: Cikgu Jalani menyelidiki kes Badri disimbah air ketika berada di dalam tandas dan kes telefon bimbit yang dijumpainya di dalam beg sekolah Badri.

dan Ah Meng bekerja sebagai pembantu kedai. Tempat menunggu bas Contoh: Badri dan Badrul menunggu bas untuk ke sekolah. Rumah Badri Contoh: Ibu Badri iaitu Mak Siti menyediakan sarapan. Kompleks beli-belah Contoh: Tempat kegiatan melepak Shahrul. Rumah Pak Alang Contoh: Badri ke rumah Pak Alang untuk mempelajari ilmu persilatan. ii. Kedai telefon bimbit Encik Tan Contoh: Tempat Idham. xi. Kumar dan Meng Kong selepas sesi persekolahan dan pada hujung minggu. viii. vii. Tepi tasik Contoh: Badri berjoging pada waktu pagi. Resort Jamil Contoh: Tempat pertemuan semula antara Badri. Blok C bangunan sekolah Contoh: Tempat Badri bertugas sebagai pengawas sekolah pada hari yang ditetapkan. Jamil dan Taufik selepas masing-masing berjaya menamatkan pelajarannya di universiti dan berjaya dalam kerjaya masing-masing. iv. xii.Latar Latar Tempat i. Pondok kecil Contoh: Shahrul. iii. ix. Tandas sekolah Contoh: Badri disimbah air ketika berada di dalam tandas. vi. v. x. Kumar dan Meng Kong duduk berbincang tentang aktiviti menjual telefon bimbit dan kad prabayar. Stor dan kedai telefon bimbit Encik Tan Contoh: Meng Kong mencuri telefon bimbit dan kad prabayar di kedai Encik Tan iaitu bapanya sendiri. Kelas 5 Bestari Contoh: Kelas Jamil dan Badri belajar bersama-sama. .

Peristiwa itu menjadi heboh di kantin. iaitu Encik Tan. Badri digelar sebagai pelapor. Siti Cahaya Nadira seorang murid baharu yang cantik menjadi rebutan murid-murid lelaki di sekolah tersebut. Jamil merupakan kawan baik kepada Badri. Kumar masih berdendam dengan Badri. Meng Kong anak tauke kedai telefon selalu dikerumuni oleh murid-murid lain. Hal ini kerana kerap berlaku kehilangan kad prabayar dan telefon di kedai Encik Tan. Kumar ditangkap dan dibawa kepada Cikgu Jailani . Pak Alang memperkenalkan Nadira sebagai anak buahnya dari Kedah. Badri dimalukan dengan dijatuhkan apabila dirempuh dengan kuat oleh Bob dan disindir oleh Kumar serta ditertawakan oleh Nadira. Meng Kong dan Shahrul menjual kad prabayar kepada muridmurid di sekolahnya. manakala Shahrul seorang murid yang nakal. Badri dibenarkan balik ke rumah lebih awal kerana keadaan bajunya yang basah dan berbau. Beliau bercerita dan meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap Badri kerana telah ditangkap oleh Badri dan telefonnya dirampas. . Ah Chun dan Selva . Badri pula melakukan sesuatu untuk menyelamatkan Nadira dari terus berkawan dengan Shahrul. Badri telah pergi ke rumah Pak Alang dan agak terkejut kerana terserempat dengan Nadira di sana.Pertemuan Badri berjumpa dengan Jamil dan bertanya adakah dia juga terlibat dalam kegiatan menjual kad prabayar. Nadira menyindirnya. rakan sekelas Badri yang menyuruh Kumar. Semua rahsia itu diceritakan oleh Siew Mei setelah diberitahu oleh abangnya yang bekerja di kedai telefon ayah Meng Kong. Bab 3 – Main Api Badri dapat mengenali murid yang ada di dalam tandas semasa dia disimbah air berdasarkan tanda lahir yang terdapat di leher murid tersebut. Kumar ditangkap kerana turut membawa telefon bimbit. Semasa di dalam bas. Cikgu Jailani menyiasat kes tersebut. Jamil dicabar oleh Badri dan sebaliknya untuk mendapatkan Siti Cahaya Nadira. Nadira memberi amaran agar Badri tidak melaporkan apa-apa kepada Mak Alang. Kemungkinan Shahrul turut terlibat dengan aktiviti tidak bermoral.Sinopsis Bab Bab 1 – Tugas Baharu Badri anak sulong daripada dua orang adik beradik mula bertugas sebagai seorang pengawas sekolah Adiknya bernama Badrul. Bercita-cita ingin menjadi pemimpin pada masa hadapan. Badri telah disimbah air semasa berada di dalam tandas. Kumar telah memberitahu Jamil agar Badri tidak memerhatikan Meng Kong lagi. Mereka berbeza dari segi soal prinsip kehidupan. dia mendapat nota untuk datang ke pasar raya pada petang itu. Bab 5 . Bab 4 – Duri Dalam Daging Kumar bertemu dengan Meng Kong dan Shahrul di pusat boling. Selepas itu Badri pergi ke perpustakaan untuk menenangkan jiwa dan berjalan-jalan tetapi terserempat dengan Shahrul yang menunggang motosikal dengan Nadira. Dia ke pasar raya itu dan bertemu dengan Siew Mei yang belum pernah dikenalinya sebelum ini. Bab 2 – Api Yang Mula Membara Jamil mengajak Badri melepak di Mastika Mall tetapi ditolak. iaitu guru disiplin. Beliau seorang yang tegas dan berdisiplin.

Siew Mei meminta Badri membimbing Nadira . Meng Kong dan Shahrul tentang rancangan mereka untuk terus menjual telefon bimbit dan kad prabayar ketika sedang berjoging di tasik. Tujuannya adalah untuk memisahkan Badri dengan Nadira. Nadira dimarahi kakaknya. Dia masih lagi rindu akan rumah lamanya yang besar dan mewah itu. Shahrul dan Kumar memungut hutang daripada Amir yang membeli telefon tetapi dibayar separuh sahaja kerana emaknya tidak membenarkan dia membelinya dan meminta dipulangkan kembali. Shahrul bertemu dengan rakannya. Taufik kawan sekelas Badri ingin mengetahui masalahnya. Nadira masih berharap Badri tidak masuk campur urusan Meng Kong dan kawan-kawannya. . Nadira tidak senang dengan Aziz iaitu salah seorang kawan dalam kumpulan mat motor Shahrul. Dia telah dipanggil oleh Cikgu Jailani kerana menyerang Badri. namun sebaliknya. iaitu kakaknya kerana berpakaian sendat untuk keluar pada Sabtu pagi. Bab 10 – Semarak Api Shahrul tidak selesa tinggal di rumah teres walaupun sudah tiga tahun mendiaminya. telefon tersebut telah jatuh dan dilihat oleh Cikgu Jailani. Nadira terperangkap kerana ditinggalkan oleh Shahrul. Akhirnya Badri bertanya kepada Siew Mei mengapa dia mengambil berat tentangnya. Amir telah diugut oleh Shahrul dan Kumar agar tidak menceritakan hal sebenar kepada Cikgu Jailani. sebagai balasan hutang Amir akan dihapuskan. Nadira telah ditangkap dan disoal oleh pihak polis. Bab 8 – Mengharung Badai Jamil menceritakan kepada Badri yang dia telah dituduh mencuri telefon bimbit di kedai ayah Meng Kong. Amir dibawa ke bilik guru. Suatu hari. Rakan-rakan Shahrul sering menganggapnya daripada golongan yang berada. Badri dicabar oleh Shahrul. Apabila Amir memulangkan telefon itu kepada Shahrul. Ada kalangan mereka yang terlibat dengan jenayah. mat motor yang selalu berlumba haram. Akhirnya. Nasibnya baik kerana bapa Meng Kong tidak membuat laporan kepada pihak polis dan sekolah. Nadira menunggu Shahrul dalam keadaan marah kerana selalu lewat. hatinya marah dan dia cuba mengungkit rancangan mereka dahulu untuk mengenakan Badri. Dia tidak dapat membela diri. Nadira mengikut Shahrul bersiar-siar dengan menunggang motosikal.Bab 6 – Kemuncak Dunia Nadira dimarahi oleh Nurul Ain. Mereka telah diserbu oleh anggota polis tetapi Shahrul. Hal ini telah diketahui oleh pengetua dan menyebabkan Nadira dipanggil untuk menceritakan situasi sebenar kejadian tersebut. Apabila Shahrul bertemu dengan Badri yang sedang makan bersamasama Nadira. Badri menyembunyikannya dan memarahinya kerana bersikap menjaga tepi kain orang lain. Bab 9 – Rahsia Hampir Terbongkar Badri mengintip perbualan Kumar. Pertemuan dengan Shahrul membuatkan Nadira amat marah kepada Shahrul. Bab 7 – Secantik Sinar Jamil menjauhi diri daripada Badri. Siew Mei mengajak Badri berjumpa di bengkel dan menasihati Badri tentang pergaduhannya dengan Shahrul kerana Nadira. Shahrul menyerang Badri tetapi dapat dielak kerana Badri mahir dalam ilmu persilatan. Nadira marah kepada Badri kerana menegurnya berkawan dengan Shahrul. Nadira menyatakan hasratnya ingin berkawan dengan Badri tetapi Badri serba salah dan malu. Badri bersyukur kerana Jamil sudah insaf atas perbuatannya. Siew hanya menutup mulut dan lari tergesa-gesa kerana malu. Nadira berjumpa dengan badri di perpustakaan untuk meminta maaf atas kesalahannya terhadap Badri. Aziz dan rakan-rakannya dapat melarikan diri. Amir telah berbohong kepada Cikgu Jailani untuk menutup rahsia daripada siapa dia membeli telefon itu agar hutangnya lupus. tetapi Badri masih tekad menyelongkar kebenarannya. Mereka agak risau jika Jamil membongkar kegiatan mereka itu. Nadira ditangkap dan dihantar pulang ke rumahnya oleh pihak polis. Pihak polis menerangkan bahawa Nadira telah berkawan dengan mat rempit yang diburu oleh pihak polis. Taufik memberitahu kejadian yang menimpa Nadira dan Shahrul. tetapi sering terpujuk oleh kata-kata manis Shahrul. Mereka telah disergah oleh Badri.

Badri meminta Taufik memerhatikan Meng Kong. Shahrul tetap memujuk Kumar mengikutnya untuk membalas dendam terhadap Badri. Ayahnya telah menunjukkan rakaman CCTV kepada Meng Kong lalu Meng Kong meminta maaf dan berharap dia dimaafkan tetapi ayahnya telah menghukumnya dengan menyuruhnya tinggal di asrama sekolah serta meminta maaf daripada pengetua sekolah iaitu Encik Baharom. Meng Kong mula belajar dan membuat kerja sekolahnya mengikut masa dan jadual. Meng Kong dan Kumar tertangkap dan dikenakan hukuman tiga sebatan setiap orang. Telefon itu diserahkan kepada Kumar agar tidak dikesan oleh bapanya.Bab 11 – Tertangkap Meng Kong ke kedai ayahnya untuk mendapatkan bekalan telefon di dalam stor tanpa menyedari stor tersebut telah dipasang dengan system CCTV. dia cuba menyesuaikan diri. Nadira berasa cemburu apabila mengetahui hubungan Badri dengan Siew Mei. Badri menelefon Jamil dan berbual-bual melalui telefon. Mereka tidak berpuas hati dengan perubahan Meng Kong yang tidak mahu menjual telefon lagi kerana Meng Kong takut dihantar untuk tinggal dengan datuknya yang garang. Mereka berjanji untuk bertemu keesokan harinya namun apabila Badri pergi mencarinya tetapi dia tiada di rumah. Dia berasa lega kerana tiada orang bertanya sebab dia tinggal di asrama. Badri diusik oleh Badrul yang menyatakan abangnya mempunyai dua orang buah hati kepada emaknya. Shahrul tetap bertegas untuk memastikan Kumar masih mahu menjadi ahli kumpulannya dan tidak membocorkan rahsia mereka apabila Jamil dan Meng Kong tidak lagi terlibat dalam kumpulan mereka. Mereka dirotan atas kesalahan tersebut. Badri akhirnya datang untuk melihat pementasan teater tersebut. Badri menemui Kumar yang sedang memasukkan rokok ke dalam beg Meng Kong atas arahan Shahrul supaya Meng Kong dibuang asrama. Nadira mengelamun semasa pementasan itu dan disedari oleh Badri. Jamil hilang tanpa dapat dikesan walaupun dia telah bertanya kepada ibu bapa Jamil serta Taufik dan Kumar. Berlaku pertengkaran antara mereka dan Badri datang meleraikan pertengkaran tersebut dengan membawa mereka berjumpa Cikgu Jailani. Shahrul dan Kumar masih mengajak Meng Kong meneruskan usahanya. Bab 14 – Di Persimpangan Kumar insaf perbuatannya lalu mengelak diri daripada dihasut oleh Shahrul yang memyebabkan dia terikut-ikut dengan gaya mewah Sahrul. Bab 13 – Jiwa Remaja Badri bersiap-siap dengan kemas untuk keluar berjumpa dengan Nadira. Ah Meng telah memainkan semula rakaman CCTV tersebut dihadapan Encik Tan. Shahrul. tetapi atas keramahan Taufik dan Saiful. Akhirnya. Nadira menelefon Badri dan bertanya tentang kelewatannya. mereka bertiga. Meng Kong ditempatkan di asrama. tetapi Meng Kong tetap menolak. Bab 12 – Suasana Baharu Meng Kong mengikuti rutin jadual di asrama walaupun dia berasa kekok. . Setelah pulang ke rumah Badri dimaklumkan oleh Badrul bahawa Jamil datang mencarinya. Dia menceritakan pengalamannya buat kali pertama dapat menyiapkan kerja rumah kepada Shahrul dan Kumar. Encik Tan telah melihat Meng Kong mengambil empat telefon bimbit dari stor itu. Kumar mengikut sahaja arahan Shahrul kerana takut dikasari oleh Sahrul. Apabila Meng Kong balik dia disuruh berjumpa dengan ayahnya. Dia berpura-pura menunggu Ah Meng.

Pertengkaran antara Shahrul dan Kumar telah dilihat oleh Lokman dan Badri. Berita negatif tersebut masih tersebar walaupun Cikgu Jailani mendapati Badri tidak bersalah. Mereka berbincang tentang sikap Shahrul yang tidak serik dengan kejadian yang telah berlaku kerana ibu bapanya tetap menyokongnya walaupun Cikgu Jailani pernah ke rumah Shahrul memberitahu sikap Shahrul kepadanya. Bab 17 – Mangsa Fitnah Badri banyak menghabiskan masa mengulangkaji pelajaran dengan Kumar. Shahrul ingin membalas dendam terhadap Badri dengan mengupah Din memukul Badrul iaitu adik Badri. Kini Badri sudah berkawan baik dengan Kumar. Shahrul mula merasakan kehilangan rakan-rakannya dan mula bergaul dengan rakan-rakan yang lebih dewasa. Namun begitu Badri kesal dengan sikap Siew Mei yang tidak semesra sebelum ini. Taufik menyatakan Shahrul telah menyuruh Kumar melakukannya. Kumar menyatakan ada perasaan cemburu antara Siew Mei dengan Nadira yang ingin merebut hati Badri. sebaliknya Siew Mei tidak bersetuju dengan pendapat Nadira yang menyatakan Shahrul telah berubah. Bab 18 – Pentas Sandiwara Badri dan Taufik mendengar perbualan Shahrul dan Kumar. Badri diberi semangat oleh Taufik dan Lokman berkenaan fitnah yang ditabur kepadanya. Badri telah difitnah membawa telefon bimbit ke sekolah apabila Cikgu Jailani menemui telefon tersebut di dalam begnya. Badri juga disindir oleh Shahrul. Kumar menceritakan niat sebenar Shahrul melalui maklumat yang diperoleh melalui Din tetapi Nadira curiga dengan kata-kata Kumar. Bab 19 – Cerita Baharu Meng Kong berjumpa dengan Badri. Persahabatan Kumar dengan Badri menyebabkan Siew Mei tidak berpuas hati. Mereka mendapati Shahrul telah mengarahkan Kumar meletakkan telefon bimbit ke dalam beg Badri tetapi Kumar tidak mematuhi arahan tersebut. Semua rakan menjauhkan diri daripadanya kecuali Siew Mei dan Taufik. Apabila melihat Badrul. Badri dikejutkan dengan berita di akhbar yang dibaca oleh Siew Mei tentang kematian Amran iaitu kawan Jamil yang mati ditembak kerana terlibat dengan kes jenayah dan dadah.Bab 15 – Kehilangan Yang Misteri Kehilangan Jamil menjadi misteri. Bab 16 – Tersayat Pedih Shahrul ketakutan mendengar berita kematian Amran dan mengurung diri serta mencari jalan untuk mendekati Nadira semula sebagai sahabat. Walau bagaimanapun. Hal ini menyebabkan Shahrul berasa marah. Badrul dan kawan-kawannya menolong menghantar Shahrul ke hospital. iaitu ketua pengawas. . Badri tidak dapat melupakan sahabatnya itu. Taufik dan Siew Mei di kantin. Mereka dibawa ke bilik pengawas oleh Lokman. Din tidak mahu terlibat dan hal ini menyebabkan Shahrul marah lalu memecut motosikalnya menyebabkan dia terjatuh. Badri risau sekiranya Jamil turut terlibat dalam kes jenayah tersebut. Badri dibawa oleh Cikgu Jailani ke bilik disiplin. Badri menyatakan bahawa Kumar tidak terlibat dalam hal tersebut. Untuk menghindari perasaan tersebut Badri lebih banyak menghabiskan masa mengulangkaji dengan Kumar. Apabila berjumpa Badri. Mereka bersimpati dengan nasib Badri. Badri terkilan kerana Nadira tidak menyokongnya sebaliknya menyalahkannya juga.

Badri telah memohon kemasukan ke universiti. Badri bergegas pergi membeli tiket untuk balik bekerja semula. Badri menyatakan kesalahan Shahrul telah dikesan oleh Cikgu Jailani menyebabkan Shahrul berasa bimbang. . Siew Mei berjaya menjadi seorang doktor gigi. Semasa mengelamun. Mereka mengimbau kembali kenangan lalu. Badri melanjutkan pelajaran di Ireland dalam bidang perubatan dan akan bertugas sebagai doktor di Hospital Besar Kuala Lumpur. Nadira berjaya membuka sebuah butik setelah memperoleh kelulusan diploma fesyen di UiTM. Badri menyatakan cita-citanya untuk berjaya dalam Sijil Pelajaran Malaysia bukan untuk mengejar cinta. Kesan daripada kemalangan tersebut. Taufik mendapat ijazah dalam bidang perniagaan. Bab 22 – Senja Belum Berlabuh Pertemuan semula antara Badri dengan Jamil berlaku di resort milik Jamil setelah masingmasing berjaya dalam kehidupan. Selepas tamat peperiksaan.Bab 20 – Hati Yang Terluka Hubungan Nadira dan Shahrul kembali mesra. Badri dan Siew Mei berjaya mendapat 9A dalam SPM. Badri. mereka sama-sama berbincang tentang cara untuk menghabiskan masa cuti mereka. Hal ini disokong oleh Siew Mei. Doa Badri agar dia ditemukan dengan Nadira untuk mengetahui pandangan Nadira terhadapnya. Taufik akan mengikut Badri berkerja di resort bapa saudara Badri. Bab 21 – Harapan Shahrul terlibat dalam kemalangan selepas balik dari rumah Pak Alang Nadira. Shahrul telah berkahwin dengan Nadira. Badri menyindir sikap Nadira. Shahrul dan Kumar melanjutkan pelajaran di Politeknik dalam jurusan kemahiran memperbaiki kereta sehingga berjaya membuka beberapa cawangan bengkel kereta di Kuala Lumpur. Taufik pula mendapat 7A. Akhirnya dia bertemu dengan Nadira yang ditemani Shahrul di rumah Pak Alangnya. Jamil melanjutkan pelajaran dalam bidang hotel dan pelancongan di UiTM. Badri dan rakan-rakannya berjaya merenang gelora dalam kehidupan mereka dan berharap berjaya merenang gelora yang akan mendatang. Badri tersalah menyebut nama Nadira kepada Siew Mei menyebabkan Siew Mei agak berkecil hati. Jamil dan Taufik berkongsi membuka resort di Terengganu. Badri meminta maaf kepada Siew Mei akan sikapnya tempoh hari. Taufik dan Siew Mei sama-sama belajar untuk menduduki SPM dan berjaya menjawab soalan dengan baik. kaki Shahrul tempang sebelah. Shahrul menduduki SPM di hospital. Hal Ini menimbulkan sedikit rasa cemburu di hati Badri. Selepas mendapat keputusan.

Suzalin .Kolej Tunku Kurshiah FOLIO BAHASA MELAYU NOVEL MERENANG GELORA KARYA RUSLAN NGAH Nama: Arisha binti Rozaidee Kelas: 3K No I/C: 970529-10-6794 Guru Pembimbing: Pn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful