CHIRURGIE GENERALA CURS 3

TRATAMENT GENERAL IN CANGRENA GAZOASA A) Tratarea starii de soc toxico-septic: - echilibrarea electrolitica,hematologica metabolic – seruri glucozate 5% , 10%, 20% -la nevoie se indica protejarea respiratorie B)oxigenoterapie C) serotipia antigangrenoasa D) antibioterapia Dintre antibioticele mai des folosite mentionam: - Penicilina G - Cloranfenicol - Metronidazol – comprimate si perfuzabil

 

ERIZIPELUL = este o infectie a pielii care are un caracter cu totul deosebit fata de infectiile prezentate anterior. Infectia intreseaza dermul de aceea se mai numeste si DERMITA ELIZIPELATOASA.Germenele care produce boala este streptococul. Infectia este extrem de contagioasa CAUZA Erizipelul este rezultatul inocularii in piele a streptococului fiind de cele mai multe ori urmarea suprainfectarii unei plagi mai mari neglijate sau alteori urmarea chiar a unor mici zgarieturi.Microbii provin de obicei de pe pielea bolnavului care poarta pe suprafata ei multi streptococi dar poate proveni si de pe instrumentele sau compresele cu care se face un pansament in cazul in care nu s-au luat masurile necesare de asepsie si antiasepsie. SIMPTOMATOLOGIE La scurt timp dupa contaminare infectia se manifesta astfel : temp urca brusc 39⁰ - 41⁰ pulsul este slab sau rapid in acelasi timp sau ,uneori,dupa 1-2 zile apar fenomene locale.

-

Pielea din jurul plagii sau a portii de intrare a infectiei devine ≥ rosie ≥ calda ≥ tumefiata ≥ dureroasa Marginile erizipelului sunt proeminente (inalte) fapt care il deosebeste de oricare alta infectie,abces, flegmon, dand zonei afectate un aspect de placard.De la nivelul placardului erizipelatos spre colectoarele limfatice iar ganglionii regionali sunt mariti si durerosi. Dupa acest debut urmeaza o peroada de stare,in care temperatura este ridicata, starea generala se altereaza din ce in ce mai mult.Bolnavul urineaza rar, urinele sunt concentrate.Placardul erizipelatos are tendinta la extindere.Starea toxica se accentueaza iar bolnavul poate muri in stare toxico-septica.Daca se adm. un tratam. corect si la timp erizipelul paleste, dispar si celelalte forme de inflamatie ,starea generala se imbunatateste ,urinile devin numeroase si in cantitati mari.

TRATAMENTUL LOCAL SI GENERAL Local se indica pansamente umede cu solutii antiseptice – rivanol, cloramina ,schimbate de mai multe ori pe zi. In erizipelul membrelor sunt recomandate badijonari repetate cu tinctura de iod. 1

← Dupa terminarea tratamentului cu penicilina G se va administra o penicilina retard (moldamin)un flacon I. nedureros de culoare alba si de consistenta gelatinoasa.000 – 10. → flaconul de penicilina cu 4ml ser – se introduce in flacon se extrage 1 ml se solutie cu 9ml de ser .se inmultesc si elibereaza o toxina extreme de puternica : EXOTOXINA TETANICA. timp de 3-4 saptamani.Se manifesta prin :  dureru de cap  greata  lipsa poftei de mancare  somnolenta marcanta 2 .Ea se datoreste nerespectarii regurilor de asepsie in sectionarea si panasarea cordonului ombilical .000 unitati timp de 7-10 zile. Toate aceste forme se pot complica cu septicemia carbunoasa .Ceea ce il deosebeste de celelalte infectii este faptul ca nu necesita interventii chirurgicale.Aceasta se raspandeste in tot organismul producand o intoxicatie grava urmata de moarte.se schimba acul si se face I.M.este necesara incizia si evacuarea colectiei purulente. brate .Cei mai expusi la aceasta boala sunt taranii . Germenii pot produce boala la cei cu plagi care s-au murdarit cu pamant sau care sunt tratate cu instrumente si materiale nesterile. Deosebit de grav este tetanosul nou-nascutilor care este mortal. pe saptm.Ea este insotita de un edem perilezionar important.oi).cu inelul marginal cu vezicule.Numai in formele complicate in care infectia a depasit dermul trecand in tesutul celular subcutanat si a dat un erizipel flegmonos .D.Se gaseste pe pamant si in praf la o adancime de circa 30 cm.Un alt mijloc de infectare a omului este pielea animalelor moarte de antrax .I. Aceasta se poate produce si dupa o simpla intepatura la un deget sau la alte mici accidente. EVOLUTIA BOLII SI SEMNELE CLINICE Bacili teteanici o data patrunsi in organism se cantoneaza la poarta de intrare .In acest interval nici un fenomen nu lasa sa se intrevada o infectie asa de grava. Perioada de incubatie este in general de 15 zile. ANTRAXUL = este o boala care se datoreste infectarii cu bacilul carbunos. Daca animalul mort nu este infectat germenii se raspandesc pe pamant.La om infectia apare sub forma carbunelui cutanat. SIMPTOMATOLOGIE -Pustula carbunoasa.Dozele variaza intre 6. zona necrotica centrala de culoare neagra . -Se recunoaste dupa caracterul indolor .000.Infectia se va declansa insa foarte brusc dupa acest interval.apoi se sporuleaza devenind foarte rezistenti . meningoencefalita purulenta si hemoragica.gradinarii.unica sau multipla este localizata mai ales pe maini.Sursa de infectie este animalul infectat (bovine.gat . TETANOSUL = este o boala infectioasa acuta determinate de bacilul tetanic care este un bacil anaerob.000. Tratamentul parenteral (general ) cu penicilina G reprezinta terapia etiologica a afectiunii .fata si pleoape.

urca brusc la 41⁰ . pulsul se accelereaza. 3 .42⁰.Nu se va inchide plaga decat atunci cand exista asigurarea ca este perfect curate. SEMNUL TIPIC AL TETANOSULUI din aceasta perioada este CONTRACTURA MUSCULARA care este permanenta. uneori acuza dureri la cea mai mica atingere a corpului.retentive de urina.Este asa-zisul RAS SARDONIC. ◊ Cu toate aceste simptome starea generala a bolnavului nu este prea alterata.39⁰ .Bolnavul pare ca rade fortat sau rautacios. Temp.nu se va inchide o plaga veche de 8-10 ore. creste la 38⁰ . Moartea survine prin asfixie din cauza contracturii muschilor respiratorii si a spazului glosei.In cazuri cu totul exceptionale se mai poate vindeca. PERIOADA TERMINALA Boala ajunsa in acest stadiu se termina de obicei cu moartea.sfincterele se contracta . Atunci cand contractura muschilor a cuprins toate masele musculare corpul ia aspecte tipice : bolnavul sta in hiperextensie intins pe pat. Bacilul titanic mai poate fi introdus in corpul bolnavului si de catre personalul medico-sanitar prin utilizarea de instrumente si comprese nesterile.mai ales a plagilor murdarite de pamant. SEMNUL CARACTERISTIC AL GENERALIZARII este CONTRACTURA MASETERILOR care da un trismus (Constrictie a maxilarelor cauzata de contractura involuntara a muschilor masticatori.Aceasta incepe de obicei la grupele muscular din jurul portii de intrare a infectiei apoi se generalizeaza. ◊ Pulsul poate devein mai rapid. TRATAMENTUL Este estential profilactic pentru ca o data boala declansata mortalitatea precoce este foarte mare . Tratamentul local – se face toaleta fibroasa a oricarei plagiaccidentale. Masuri preventive permanente : imunizarea active cu anatonina tetanica ce ofera o imunitate solida si de lunga durata.◊ Bolnavul este extreme de sensibil.Se va spala abundent cu apa oxigenata.Bolnavul descrie un semicerc sprijinindu-se de pat numai cu ceafa si calcaiele.in jur de 40% chiar daca masurile terapeutice sunt corect aplicate.In aceasta perioada apar si fenomene nervoase – are fotofobie accentuata.Nu dupa mult timp -5zilese instaleaza tetanosul sub aspectul sau caracteristic. ◊ Uneori temp.) tipic de tetanos.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful