Vasile ANDRU

:

“Fericirea este genetică, nefericirea se tratează”

i)

Vasile Andru a lansat recent două cărţi de proză : “Opt chipuri ale singurătăţii” şi “Veacul meu, fiara mea”(Editura Dacia xxi). Două cărţi puternice, în care răzbat şi ecouri din biografia sa bucovineană şi… planetară, ambele lucrând la întărirea unei legende personale. Autorul s-a născut într-o familie de ţărani, în 1942. A avut o copilărie încercată de urgiile istoriei, războiul mondial şi urmările lui. S-a format în mediul fabulous-tradiţional al satului bucovinean şi la tăinuiţii isihaşti din Carpaţi. Apoi s-a format în lume, a avut burse de studii în Occident şi în India. A călătoriit la Muntele Athos, în Micul Tibet,în Oceania, în Lumea Nouă. A publicat peste 30 de cărţi. Vasile Andru este omul-enciclopedie, omul care ştie să vindece sufletul prin credinţă, omul care ştie secretul fericirii. (L.G.) ***

- Domnule Vasile Andru, ştiu că aţi copilărit în satul Muşeniţa, jud.

Suceava. Cum era satul copilăriei Dumneavoastră şi ce vă amintiţi cu plăcere din perioada aceea? - Cred că Muşeniţa era satul ideal. Am numai amintiri mitologice, la concurenţă cu Ion Creangă, aş zice. Imi amintesc că vara era foarte lungă şi superbă, iar iarna era scurtă de tot, şi zăpada era caldă, aşa îmi amintesc acum; ştiu că mă furişam desculţ afară, prin zăpezi, cu picioarele goale, dar mă aduceau părinţii în casă, curmându-mi repede bucuria de a zburda descul ț prin zăpada ! Apoi tata mi-a făcut opinci din piele de viţel. Mă dădeam pe gheaţă pe un lac îngheţat, mă invidiau colegii mici, pentru că doar eu aveam opinci, ei aveau ghete... Toate amintirile din sat sunt solare, luminoase. Chiar păscutul oilor - asta era "ascultarea" mea, zilnic. Și aşa, cu oile, cu vitele, citeam pe rupte, mi-am făcut

Chiar viaţa este un . pe câmp. şi a fost slavizat de mitropolitul sârb al Bucovinei. ci mă mut un timp în alt spaţiu. Daniel Vlahovici: acesta a slavizat numele tuturor clericilor din Cernăuţi.. Am revenit la rădăcină. care a publicat recent primul ei roman. Soră-mea cea mică. prin anul 2000. am folosit Andru. derivat din Eminovici. Ce v-a impresionat cel mai mult? . semnează Andrucovici. şi la recitat "Crezul" în biserica satului. ca nume literar. Ion Popescu Sireteanu a cercetat prin arhive şi a zis că. parcă trăiam în afara istoriei. -Aţi călătorit mult.. Asta am aflat după ce eram deja scriitorul Andru. Maria. Mai târziu. şi era prigoana bolşevică. le-am semnat cu numele Andrucovici.. într-o Bucovină ea toată în afara istoriei. şi la viteza de lectură din autorii zilei.. Povestiţi-ne despre oamenii pe care i-aţi întâlnit... Toată copilăria a fost superbă şi ocrotită. De pe la 9 ani.Când am publicat prima proză.Cel mai mult mă impresionează. să descopăr că mă înrudesc cu acei oameni din ţară nouă. Nu-i pseudonim. şi la căţărat prin copaci. la esenţial. numele era în vechime Andru. eu nu călătoresc. Simţeam că aşa mă cheamă dintotdeauna...primle lecturi pe imaş.. -De ce Andru? Când v-a venit ideea să folosiţi un pseudonim? . în mit. pe câmpuri. Patru manuale universitare. Fiica mea Tamara. eu am fost ocrotit... Despre locurile văzute. Nu cred că m-am luat după modelul Eminescu. într-adevăr.. ci este rădăcina numelui de-acasă. iar satul natal a fost rupt în două. Deşi nu mi-am ales prea bine timpul naşterii (în plin război mondial!). din Bucovina. după fructe -precum Ion Creangă. deşi m-am născut într-un veac atroce. l967. tata mă lua în pelerinaje la trei mănăstiri bucovinene. Mă strămut acolo. mă imita. într-o ţară nouă. sau fac pelerinaje. De altfel.

dezlegări”? -Este un volum de etno-psihiatrie.. Damian a citit. Unii zic: e iadul ! Eu le răspund: este un rai care mai ceva imperfecţiuni. -Cum aţi compara srisul începuturilor dvs. şi camusian. de exorcizare.. la început eram cehovian. .. mă promovează în har. Ziceam: descopăr brusc rudenia. Dezlegări psihiatrice.. îi simt pe toţi rubedenii de sânge. Când am dus prima mea proză la revista Luceafărul. Dar când am debutat cu proză.. zicând: “Te resping. Pe oamenii de rând îi simt neamuri străvechi. Poate s-a petrecut o fină mutare . paideic şi viguros ca Ion Creangă... eram. cu cel de azi? -Ca disciplină de lucru literar. Adică de la frumosul literar.Steinhardt !).. in proza mea: de la calofilie . şi am scris spontan Povestea lui Sarsailă care a zidit o catedrală. evident. Este o planetă grozavă. şi redactorul S.la filocalie. s-a ridicat în picioare şi a zis: “Te public . Dar nu l-am ajuns pe Creangă. O schimbare s-a petrecut .. semizeii . Studii despre magia la români şi modurile de desfermecare... cred. Primii mă ospătează.pelerinaj pe Pămînt.. am rămas andruian. andruian (adjectiv creat de N.. la frumosul duhovnicesc. Deşi într-o zi îmi era dor să scriu simplu... pentru că nu scrii şi tu ca toată lumea!” Atunci am dus aceeaşi proză la România Literară. redactoarea Gica Iuteş m-a respins. vessel. I-am îndrăgit spontan şi i-am găsit rubedenii… nu-mi venea să-i mai las! Cât despre oameni. dar şi preoţeşti. ceilalţi. -Despre ce aţi scris în volumul recent apărut “Farmece. legări. poate după ani lungi de isihasm. pe oamenii fenomen îi simt semizei. pentru că nu scrii ca toată lumea!” Şi. de atunci. Anul trecut am stat un timp în Japonia. în seva şi duhul prozei mele. Indienii din Sud seamănă cu moldovenii. mă atrag oamenii fenomen.

la Paris.. sau Filimon. de supravieţuire (Păsările cerului).. sau Galaction. Emil Cioran decidea să rămână repetent mulţi ani. sau Yukio Mishima. vă cunoaşteti îndeaproape cititorii? . era cel mai bătrân student. sau Salinger. superbe.. tinzând spre zero trebuinţe. însă. Ca să-şi păstreze o bursă. imediat. dintre marii scriitori? -Nu m-au influenţat nici măcar scriitori pe care-i admir total.. Omul amorf are 11000 de trebuinţe pe zi. sau Sadoveanu... Poate m-a influenţat Biblia: Ecleziastul.Roman psihologic (Mirele). sau Boris Pilniak. premii”.. ajutoare. -Se poate trăi azi în România numai scriind proză sau poezii? -Nicăieri. -A existat cineva care să vă influenţeze în creaţia literară. sau Gogol.. sau Tagore. la care am mâncat o vreme şi eu ca bursier la Paris...Da... roman istoric (Noaptea împăratului). şi mînca la cantina studenţilor. Omul eliberat are doar două trebuinţe. Ei sunt . roman metafizic (Grădinile ascunse). precum: Kerouac.. de înţelepciune (Terapia destinului). Şi cărţi de spiritualitate. de dragoste (Progresia Diana). sau Yourcenar.. repetent de profesie. sau devin. personaje de carte.-Care sunt subiectele şi temele pe care le abordaţi cel mai des în lucrările dvs? . de crimă mioritică (Muntele calvarului). nu doar în România. -V-aţi cunoscut. Se poate trăi din scris dacă te eliberezi de robia trebuinţelor. Emil Cioran a trăit din Scris? El zicea: “Am trăit toată viaţa din pomană.. sau Loteanu (ca prozator şi cineast). Excepţiile sunt. burse.. Predica de pe Muntele Fericirilor. .

. -Sunteţi colaborator al mai multor publicaţii.. sponsorizări. n-am publicat articol de ziar.. Lumea le poate citi ca articole autonome. literară? Ce v-a ajutat să le depăşiţi? . Eu am fost prezent în multe multe reviste și ziare . Dar la un moment dat. pe lângă scris. Adică ei scriu tabletă de ziar cu darul scriitoricesc perfect. în orice societate. Dan Stanca. nici sinucigaş. invitaţii să conferenţiez în străinătate. Cazuri celebre: Tudor Octavian. şi pun manuscrisul la sertar. un cadou şi orice pierdere este o restituire. -Unde credeţi că s-ar afla locul scriitorului în societatea românească? -Locul scriitorului este la masa de scris. Scrisul a devenit precum respiraţia.Eu.. aş zice că am trăit din scris.. Nu am practicat niciodată jurnalismul.Au fost doar ocultări. Şi zic mereu: Orice câştig este un DAR. -Au fost şi momente de cumpănă în viaţa dvs. cu latura poetică? -Jurnalismul este un eroism sau o sinucidere.. Dacă.. eu sunt uluit şi fermecat. Scriu ca să respir. dar în relitate ele sunt capitole dintr-o carte viitoare. cu latura sa realistă. iată. el îşi găseşte şi o misiune. îmi zic: Hai să mai public una din . ci capitol de carte. perioade când scriu fără intenţia de a publica. Pentru că nu sunt nici erou . Cînd văd un scriitor care scrie zilnic la ziar şi nu decedează. asta e o problemă de destin personal. Cum îmbinaţi jurnalismul.. am trăit doar ca scriitor şi ca îndrumător de practici psiho-spirituale. şi proza. dar de fiecare dată. Locul lui este la înmulţit talantul. Admir însă marii gazetari. Grigore Cartianu. Dar s-au adăugat multe burse de studiu .

să recurgi la o practică de redresare...este titlul unui volum pe care l-ați publicat recent. Nefericirea se tratează. Și despre pelerinajul regelui Mihai în satul meu natal Bahrine ști! -Aţi păşit vreodată pe pământurile aflate dincolo de Prut.. ... scriind? -Da. dar e foarte greu s-o finalizezi. -Ce faceţi când nu scrieţi? . Şi mai scot un manuscris din sertare. Dar de regulă.Surâd.Surâd.. Despre ce-i vorba în el ? -Despre venirea mileniului trei. deci exist . Am publicat 5 (cinci) cărţi la Chişinău.. De aici se deduce şi secretul ei. de N ori. scrisul se hrăneşte din cele două instincte bazice. Deşi nu-i simplu. Despre a fi român într-un sat multietnic. Iar după 1990. ..... când scrisul este ca o rugăciune. -Putem deveni fericiţi. Dacă nu te-ai născut cu gena fericirii... Prima dată în l984. în Basarabia? -Daaaaa. .... la Cricova. Am poposit la mănăstiri. dar şi în depozitul subteran uriaş de vinuri. E uşor de scris o carte. de conservare şi de reproducere.postumele mele. deci exist.Ce este fericirea? Care este secretul ei? -Fericirea este mintea liniştită. Mai observ că fericirea este genetică.

. Mi-e dor mereu de Chişinău. să simtă că au extins Romănia până acolo. de Ulmu. confraţi. doamna Marcela Mardare. şi Nicolae Dabija.Să le citească nepoţilor Doina lui Eminescu şi Iubire magică de Vasile Voiculescu. A consemnat Ludmila Gîrjău. să nu se simtă dezrădăcinaţi. Dacă sunt departe-departe .. -Aveţi un mesaj pentru cititorii români de pretutindeni? -Să-şi facă arborele genealogic . Iar seara. şi Galaicu-Păun. doamna Raisa Sochircă. până în Australia.. Fără o oarecare agresivitate a promovării. jurnalişti. fără o seducţie mediatică. Chisinău. şi Nicolae Popa. şi Irina Nichit. . to şi Arcadie Suceveanu. şi Serafim Saca. de Bălţi. -Ce lipseşte.. şi Nina Josu. departe. editori ? Planificaţi vreo vizită în Republica Moldova în viitorul apropiat? -DA. Că au extins România până în California.-Aveţi prieteni la Chişinău – scriitori.. în opinia dvs. la culcare. Suntem la discreţia mediatizării.. n-ai cum aduce Ursul (Cititorul) la miere (Cartea). şi Leo Butnaru.și Lida Codreanca.Vreau să revin pe la sfârşit de august. ți.şi Nicolae Esinencu. Şi editori grozavi: doamna Valentina Buzilă. literaturii basarabene ca să ocupe un loc de vârf în literatura din România? -Lipseşte mediatizarea. şi Valeriu Matei. de Hotin şi de Tighina. fără un canibalism al scenei. .. am prieteni. de Căpriana.. Revista Natura. de Soroca. şi Mihai Cimpoi. fie şi măcar trei fraze. să adoarmă citind din Biblie. 2011.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.