P. 1
Fericirea Este Genetica, Nefericirea Se Trateaza

Fericirea Este Genetica, Nefericirea Se Trateaza

|Views: 33|Likes:
Published by Dan Sava

More info:

Published by: Dan Sava on Mar 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2013

pdf

text

original

Vasile ANDRU

:

“Fericirea este genetică, nefericirea se tratează”

i)

Vasile Andru a lansat recent două cărţi de proză : “Opt chipuri ale singurătăţii” şi “Veacul meu, fiara mea”(Editura Dacia xxi). Două cărţi puternice, în care răzbat şi ecouri din biografia sa bucovineană şi… planetară, ambele lucrând la întărirea unei legende personale. Autorul s-a născut într-o familie de ţărani, în 1942. A avut o copilărie încercată de urgiile istoriei, războiul mondial şi urmările lui. S-a format în mediul fabulous-tradiţional al satului bucovinean şi la tăinuiţii isihaşti din Carpaţi. Apoi s-a format în lume, a avut burse de studii în Occident şi în India. A călătoriit la Muntele Athos, în Micul Tibet,în Oceania, în Lumea Nouă. A publicat peste 30 de cărţi. Vasile Andru este omul-enciclopedie, omul care ştie să vindece sufletul prin credinţă, omul care ştie secretul fericirii. (L.G.) ***

- Domnule Vasile Andru, ştiu că aţi copilărit în satul Muşeniţa, jud.

Suceava. Cum era satul copilăriei Dumneavoastră şi ce vă amintiţi cu plăcere din perioada aceea? - Cred că Muşeniţa era satul ideal. Am numai amintiri mitologice, la concurenţă cu Ion Creangă, aş zice. Imi amintesc că vara era foarte lungă şi superbă, iar iarna era scurtă de tot, şi zăpada era caldă, aşa îmi amintesc acum; ştiu că mă furişam desculţ afară, prin zăpezi, cu picioarele goale, dar mă aduceau părinţii în casă, curmându-mi repede bucuria de a zburda descul ț prin zăpada ! Apoi tata mi-a făcut opinci din piele de viţel. Mă dădeam pe gheaţă pe un lac îngheţat, mă invidiau colegii mici, pentru că doar eu aveam opinci, ei aveau ghete... Toate amintirile din sat sunt solare, luminoase. Chiar păscutul oilor - asta era "ascultarea" mea, zilnic. Și aşa, cu oile, cu vitele, citeam pe rupte, mi-am făcut

sau fac pelerinaje. în mit. l967. Asta am aflat după ce eram deja scriitorul Andru. care a publicat recent primul ei roman. Deşi nu mi-am ales prea bine timpul naşterii (în plin război mondial!). De altfel. parcă trăiam în afara istoriei. deşi m-am născut într-un veac atroce. Ion Popescu Sireteanu a cercetat prin arhive şi a zis că. iar satul natal a fost rupt în două.primle lecturi pe imaş. şi la recitat "Crezul" în biserica satului.. Mai târziu. într-o Bucovină ea toată în afara istoriei. într-adevăr.. şi la viteza de lectură din autorii zilei. ci mă mut un timp în alt spaţiu.. Patru manuale universitare. le-am semnat cu numele Andrucovici. -Aţi călătorit mult. Soră-mea cea mică. tata mă lua în pelerinaje la trei mănăstiri bucovinene. am folosit Andru. De pe la 9 ani. eu nu călătoresc. Povestiţi-ne despre oamenii pe care i-aţi întâlnit. după fructe -precum Ion Creangă. să descopăr că mă înrudesc cu acei oameni din ţară nouă. într-o ţară nouă. din Bucovina.. la esenţial. Despre locurile văzute.Cel mai mult mă impresionează. derivat din Eminovici. Daniel Vlahovici: acesta a slavizat numele tuturor clericilor din Cernăuţi. Nu-i pseudonim..Când am publicat prima proză.. Maria. Simţeam că aşa mă cheamă dintotdeauna. ca nume literar. Ce v-a impresionat cel mai mult? . ci este rădăcina numelui de-acasă. Chiar viaţa este un . Nu cred că m-am luat după modelul Eminescu. Fiica mea Tamara. pe câmpuri.. prin anul 2000. şi a fost slavizat de mitropolitul sârb al Bucovinei. eu am fost ocrotit. -De ce Andru? Când v-a venit ideea să folosiţi un pseudonim? . semnează Andrucovici. pe câmp. numele era în vechime Andru... şi era prigoana bolşevică... Mă strămut acolo. Toată copilăria a fost superbă şi ocrotită.. mă imita. Am revenit la rădăcină. şi la căţărat prin copaci.

semizeii . -Cum aţi compara srisul începuturilor dvs. Primii mă ospătează. s-a ridicat în picioare şi a zis: “Te public . Dezlegări psihiatrice. şi am scris spontan Povestea lui Sarsailă care a zidit o catedrală. paideic şi viguros ca Ion Creangă.. şi camusian. -Despre ce aţi scris în volumul recent apărut “Farmece. Adică de la frumosul literar. Pe oamenii de rând îi simt neamuri străvechi.pelerinaj pe Pămînt.. şi redactorul S. îi simt pe toţi rubedenii de sânge. poate după ani lungi de isihasm. mă promovează în har. cred... I-am îndrăgit spontan şi i-am găsit rubedenii… nu-mi venea să-i mai las! Cât despre oameni. la frumosul duhovnicesc... in proza mea: de la calofilie . zicând: “Te resping. Dar când am debutat cu proză. vessel. cu cel de azi? -Ca disciplină de lucru literar. Dar nu l-am ajuns pe Creangă. ceilalţi. Poate s-a petrecut o fină mutare . . Deşi într-o zi îmi era dor să scriu simplu. dar şi preoţeşti......Steinhardt !). dezlegări”? -Este un volum de etno-psihiatrie. Ziceam: descopăr brusc rudenia. evident. legări. pentru că nu scrii şi tu ca toată lumea!” Atunci am dus aceeaşi proză la România Literară. de exorcizare. Când am dus prima mea proză la revista Luceafărul. la început eram cehovian. eram.. în seva şi duhul prozei mele. Indienii din Sud seamănă cu moldovenii. de atunci. Unii zic: e iadul ! Eu le răspund: este un rai care mai ceva imperfecţiuni. pentru că nu scrii ca toată lumea!” Şi.. am rămas andruian. Este o planetă grozavă. pe oamenii fenomen îi simt semizei. andruian (adjectiv creat de N.. Studii despre magia la români şi modurile de desfermecare. redactoarea Gica Iuteş m-a respins. Damian a citit. mă atrag oamenii fenomen.. O schimbare s-a petrecut . Anul trecut am stat un timp în Japonia.la filocalie.

de dragoste (Progresia Diana). de crimă mioritică (Muntele calvarului). sau Boris Pilniak.. sau devin. Ca să-şi păstreze o bursă. premii”. imediat. -Se poate trăi azi în România numai scriind proză sau poezii? -Nicăieri. Omul amorf are 11000 de trebuinţe pe zi. repetent de profesie. vă cunoaşteti îndeaproape cititorii? . nu doar în România.. de înţelepciune (Terapia destinului). sau Filimon.. de supravieţuire (Păsările cerului).-Care sunt subiectele şi temele pe care le abordaţi cel mai des în lucrările dvs? . roman istoric (Noaptea împăratului). Emil Cioran decidea să rămână repetent mulţi ani.. roman metafizic (Grădinile ascunse). burse. sau Gogol. personaje de carte. ... şi mînca la cantina studenţilor.. sau Sadoveanu. Predica de pe Muntele Fericirilor. ajutoare. sau Yukio Mishima. însă. la Paris. sau Salinger.. la care am mâncat o vreme şi eu ca bursier la Paris.... Omul eliberat are doar două trebuinţe..Da.. precum: Kerouac. sau Galaction. Excepţiile sunt. superbe... dintre marii scriitori? -Nu m-au influenţat nici măcar scriitori pe care-i admir total. era cel mai bătrân student.. Poate m-a influenţat Biblia: Ecleziastul. Ei sunt . sau Yourcenar. sau Tagore. sau Loteanu (ca prozator şi cineast).Roman psihologic (Mirele). -A existat cineva care să vă influenţeze în creaţia literară. Şi cărţi de spiritualitate. Se poate trăi din scris dacă te eliberezi de robia trebuinţelor. tinzând spre zero trebuinţe. Emil Cioran a trăit din Scris? El zicea: “Am trăit toată viaţa din pomană. -V-aţi cunoscut.

aş zice că am trăit din scris.Au fost doar ocultări.. am trăit doar ca scriitor şi ca îndrumător de practici psiho-spirituale. cu latura sa realistă. Cînd văd un scriitor care scrie zilnic la ziar şi nu decedează.. dar de fiecare dată.Eu. şi pun manuscrisul la sertar. Scriu ca să respir. ci capitol de carte. -Unde credeţi că s-ar afla locul scriitorului în societatea românească? -Locul scriitorului este la masa de scris. Nu am practicat niciodată jurnalismul. -Au fost şi momente de cumpănă în viaţa dvs... Adică ei scriu tabletă de ziar cu darul scriitoricesc perfect. Dan Stanca. literară? Ce v-a ajutat să le depăşiţi? . perioade când scriu fără intenţia de a publica. asta e o problemă de destin personal. sponsorizări. Şi zic mereu: Orice câştig este un DAR. şi proza. el îşi găseşte şi o misiune. cu latura poetică? -Jurnalismul este un eroism sau o sinucidere. un cadou şi orice pierdere este o restituire.. în orice societate. Admir însă marii gazetari. Scrisul a devenit precum respiraţia. eu sunt uluit şi fermecat. -Sunteţi colaborator al mai multor publicaţii. n-am publicat articol de ziar. Pentru că nu sunt nici erou . Grigore Cartianu.. iată. invitaţii să conferenţiez în străinătate. pe lângă scris. Dar s-au adăugat multe burse de studiu .. nici sinucigaş. îmi zic: Hai să mai public una din . Dar la un moment dat. Lumea le poate citi ca articole autonome. dar în relitate ele sunt capitole dintr-o carte viitoare. Locul lui este la înmulţit talantul. Cum îmbinaţi jurnalismul.. Eu am fost prezent în multe multe reviste și ziare . Dacă. Cazuri celebre: Tudor Octavian.

-Putem deveni fericiţi... Prima dată în l984. . când scrisul este ca o rugăciune... . dar e foarte greu s-o finalizezi.. Am poposit la mănăstiri. deci exist . Și despre pelerinajul regelui Mihai în satul meu natal Bahrine ști! -Aţi păşit vreodată pe pământurile aflate dincolo de Prut.. De aici se deduce şi secretul ei. Despre ce-i vorba în el ? -Despre venirea mileniului trei.. E uşor de scris o carte.Surâd. de N ori. deci exist.Ce este fericirea? Care este secretul ei? -Fericirea este mintea liniştită.este titlul unui volum pe care l-ați publicat recent. Dar de regulă. să recurgi la o practică de redresare. în Basarabia? -Daaaaa. de conservare şi de reproducere.. scrisul se hrăneşte din cele două instincte bazice. -Ce faceţi când nu scrieţi? .. scriind? -Da.. la Cricova. Nefericirea se tratează.. . Despre a fi român într-un sat multietnic. Am publicat 5 (cinci) cărţi la Chişinău.. Deşi nu-i simplu... Şi mai scot un manuscris din sertare.Surâd. Dacă nu te-ai născut cu gena fericirii. dar şi în depozitul subteran uriaş de vinuri. Mai observ că fericirea este genetică. Iar după 1990..postumele mele..

de Hotin şi de Tighina.. Iar seara. până în Australia. jurnalişti. literaturii basarabene ca să ocupe un loc de vârf în literatura din România? -Lipseşte mediatizarea. şi Valeriu Matei. Revista Natura. . -Ce lipseşte. doamna Marcela Mardare. să adoarmă citind din Biblie. Dacă sunt departe-departe . fără un canibalism al scenei.. am prieteni. la culcare.și Lida Codreanca. şi Galaicu-Păun. de Ulmu. confraţi.şi Nicolae Esinencu. Suntem la discreţia mediatizării. şi Irina Nichit. 2011. şi Serafim Saca. n-ai cum aduce Ursul (Cititorul) la miere (Cartea). Fără o oarecare agresivitate a promovării. de Căpriana. în opinia dvs. şi Nicolae Dabija. ți. fără o seducţie mediatică.. A consemnat Ludmila Gîrjău. şi Nina Josu.-Aveţi prieteni la Chişinău – scriitori. şi Nicolae Popa. să simtă că au extins Romănia până acolo. doamna Raisa Sochircă... Şi editori grozavi: doamna Valentina Buzilă.Vreau să revin pe la sfârşit de august. departe.. -Aveţi un mesaj pentru cititorii români de pretutindeni? -Să-şi facă arborele genealogic . . Chisinău. de Soroca.Să le citească nepoţilor Doina lui Eminescu şi Iubire magică de Vasile Voiculescu. de Bălţi. editori ? Planificaţi vreo vizită în Republica Moldova în viitorul apropiat? -DA. să nu se simtă dezrădăcinaţi. şi Leo Butnaru. şi Mihai Cimpoi. fie şi măcar trei fraze... Că au extins România până în California. Mi-e dor mereu de Chişinău. to şi Arcadie Suceveanu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->