Balada

* Definitie: Poezia (epice) cu subiect fantastic si legendar (de celebrare a unui erou) * Caracteristici: este o specie a genului epic;totdeauna – in versuri apartine literaturii populare; dar si celei culte; se canta – rareori se recita, se citeste (cantarea are un caracter solemn si dramatic inglobeaza o mare varietate de teme si motive, ampla desfasurare epica. * Clasificare tematica: balade fantastice: Soarele si Luna balade legendare: Manastirea Argesului balade pitoresti: Miorita balade istorice: Cantecul lui Constantin Brancoveanu balade familiale: Ghita Catanuta * Naratiunea: - Este rectilinie(schematica) - fixeaza un singur moment – rareori 2-3 - functie etica-moral(izator)-educativa - orice tulburare a ordinii morale este inlaturata - nu exista gratuitate; totul se face cu un scop - actioneaza asupra constiintelor in mod simbolic * Actiunea: - lupta se da intre inteligenta si forta - haiducia este o forma a luptei de clasa, propunand si un ideal uman - de cele mai multe ori situatiile se rezolva la modul sangeros, prin triumful eroului * Personajele: - intruchipeaza un ideal uman - constituie un element de transfigurare a realitatii - au atribute exceptionale, de basm; - in plan etic, eroul este un invingator - frumusetea fizica presupune si frumusetea morala - voinicul pierde prin tradarea unui apropiat - tradatorii sunt totdeauna pedepsiti si cu metodele pe care ei le pregatisera pentru uciderea voinicului - iubirea glorifica virtutile barbatului Protagonistii se caracterizeaza prin: * intelepciune * apararea valorilor traditionale colective: - adevar - dreptate - sociabilitate, ingaduinta si intelegere fata de semeni - calm, echilibru - curaj, vitejie, eroism * recurg la anumite stratageme: - se travestesc pentru atingerea unui scop - distrag atentia adversarului - se prefac ca au murit - cer sa li se elibereze o mana - obtin permisiunea de a canta dintr-un instrument - tarie morala - veselie si generozitate - ficelitate fata de sine si de lumea exterioara

frumusetea fizica presupune si frumusetea morala . prin triumful eroului * Personajele: .se prefac ca au murit . ampla desfasurare epica. * Clasificare tematica: balade fantastice: Soarele si Luna balade legendare: Manastirea Argesului balade pitoresti: Miorita balade istorice: Cantecul lui Constantin Brancoveanu balade familiale: Ghita Catanuta * Naratiunea: .sociabilitate.actioneaza asupra constiintelor in mod simbolic * Actiunea: .voinicul pierde prin tradarea unui apropiat .tradatorii sunt totdeauna pedepsiti si cu metodele pe care ei le pregatisera pentru uciderea voinicului .intruchipeaza un ideal uman .orice tulburare a ordinii morale este inlaturata . totul se face cu un scop . .functie etica-moral(izator)-educativa .raman neschimbati .constituie un element de transfigurare a realitatii .curaj.haiducia este o forma a luptei de clasa. se citeste (cantarea are un caracter solemn si dramatic inglobeaza o mare varietate de teme si motive.calm.totdeauna – in versuri apartine literaturii populare.primesc ajutor de la natura. eroism * recurg la anumite stratageme: . in special de la animalele credincioase * Definitie: Poezia (epice) cu subiect fantastic si legendar (de celebrare a unui erou) * Caracteristici: este o specie a genului epic.veselie si generozitate .adevar .ficelitate fata de sine si de lumea exterioara .primesc ajutor de la natura. de basm.. se canta – rareori se recita.raman neschimbati .nu exista gratuitate. dar si celei culte.au atribute exceptionale.distrag atentia adversarului . eroul este un invingator . ingaduinta si intelegere fata de semeni . vitejie.fixeaza un singur moment – rareori 2-3 .se travestesc pentru atingerea unui scop . propunand si un ideal uman .Este rectilinie(schematica) .iubirea glorifica virtutile barbatului Protagonistii se caracterizeaza prin: * intelepciune * apararea valorilor traditionale colective: .in plan etic. echilibru .dreptate .tarie morala . in special de la animalele credincioase .obtin permisiunea de a canta dintr-un instrument .lupta se da intre inteligenta si forta .cer sa li se elibereze o mana .de cele mai multe ori situatiile se rezolva la modul sangeros.

«Radu Calomfirescu» etc. specia este multimilenar şi bogat reprezentată atât în sfera oralităţii – Pe-o Gură de Rai / Mioriţa (cu peste 1600 de variante. având protagonişti. încă din orizontul cultural / civilizatoriu al anului 3400 î. Ion Pachia Tatomirescu. / ş. fie din timpuri istorice.a. (5) balade legendare («Meşterul Manole»). în general. (4) balade fantastice («Soarele şi Luna»). Constantin Brâncoveanu. «Crăişor cu mult dor». H. cele din Crişana – Ieste-un munte cu oi multe.). Ghiţă Cătănuţă) etc. «Fata de maior». se proiectează un eveniment eroic. Balada neîncolţită de Nichita Stănescu. Sântu-şi trei păcurăraşi etc. Nunta Zamfirei de George Coşbuc. după raportul narator-subiect în: (1) balade istorice («Constantin Brâncoveanu». unde. din orizontul anului 4950 î. Rică de Miron Radu Paraschivescu. ballade) este o specie a genului epic înfăţişându-se ca un amplu poem narativ. (3) balade haiduceşti («Iancu Jianu». Toma Alimoş . pe filieră provensală. Mistreţul cu colţi de argint de Ştefan Augustin Doinaş. . cf. sau dacoromânesc. Pintea de Şt O. 222). I. vol. «Codreanu» etc. Iancu Jianu. «Gruia lui Novac». (2) balade eroice («Toma Alimoş». Ghiţă Cătănuţă etc. fără a exclude şi unele accente lirice. Moartea căprioarei de Nicolae Labiş. –. fie din realitatea imediată. «Pintea Viteazul» etc. mitice. Editura Aethicus. al jertfei zidirii. Istoria religiilor. – au conservat elementele de ceremonial / ritual eroic-funerar ce de-aproape şase milenii se datează în spaţiul Daciei / Dacoromâniei – arheologic şi cu C14 –. 2001. Corbea. de-aproape şapte milenii. p. Soarele şi Luna. Clasificarea baladelor Baladele sunt clasificate de folclorişti sau naratologi. Jiana de Ion Pachia Tatomirescu.). Balada trupului care s-a frânt pe roată de Radu Gyr. mai exact.SURSA 03 Balada (lat. În literatura română. H. Iosif. (6) balade păstoreşti («Pe-o Gură de Rai» / «Mioriţa». Radu Calomfirescu. Balada lui Ion de Octavian Blaga etc. sau fantastice.). atestat arheologic în Dacia / Dacoromânia. – cf. «Corbea». Pintea Viteazul. Meşterul Manole (conservând mitul fundamental pelasgo-thraco-dacic. Timişoara. fie din vremuri legendare.). ballada – „dans“ / „cântec“. «Iovan Iorgovan» etc. cât şi în sfera cultă – Andrii Popa de Vasile Alecsandri. fr.). (7) balade familiale («Brumărelul». ballare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful