Keris Mas – Kamaluddin Mohamad

Latar belakang
Kamaluddin Muhamad atau lebih dikenali dengan nama Keris Mas merupakan anak kelahiran Bentong, Pahang. Beliau yang dianugerahkan dengan tokoh sastera negara pertama, telah menerima gelaran „Sasterawan Negara‟ pada tanggal 26 April 1981 bertempat di Dewan Bankuet, Bangunan Parlimen. Keris Mas dilahirkan pada 10 Jun 1922 dan telah menghembuskan nafas terakhir pada 9 Mac 1992. Sepanjang hayatnya beliau banyak menghasilkan karya-karya yang bermutu sama ada di dalam novel mahupun cerpen. Selain itu beliau juga turut menulis esei/kritikan,memoir dan wawancara. Pemilihan beliau sebagai penerima anugerah sastera negara telah dibuat oleh panel anugerah sastera negara sendiri berdasarkan kewibawaan dan bakat yang dimiliki beliau dalam bidang kesusasteraan tanah air terutama dalam penulisan cerpen.

Pendidikan
Keris Mas mendapat pendidikan awal di sekolah Melayu Bentong sehingga darjah 5. Oleh kerana beliau mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan, beliau layak melanjutkan pelajaran ke Maktab Melayu Kuala Kangsar. Bagaimanapun, beliau tidak mendapat peluang itu kerana pada waktu itu pemilihan dibuat oleh pihak berkuasa. Maka Keris Mas dihantar keluarganya ke Sumatera untuk melanjutkan pelajaran di Tawalib School iaitu sebuah sekolah menengah yang mengunakan bahasa Indonesia dan bahasa Arab sebagai bahasa pengantar. Tamat sekolah menengah, beliau melanjutkan pelajaranya di Kolej Kuliahtul Mualimin Al-Islamiah iaitu sebuah Maktab Perguruan Islam dengan mengambil diploma perguruan. Di kolej tersebut juga bahasa Indonesia dan bahasa Arab menjadi bahasa pengantaraan. Bahasa Belanda juga adalah mata pelajaran wajib disamping bahasa Inggeris sebagai mata pelajaran tambahan. Keris Mas telah menghampakan harapan keluarganya untuk menjadi guru agama kerana beliau telah lulus Ilmu Umum dan bukannya jurusan agama. Pada tahun 1940, Keris Mas telah kembali ke Tanah Melayu seterusnya mendaftarkan diri ke Pitman College, di Singapura bagi menduduki peperiksaan matrikulasi Universiti London. Cita-citanya terhalang

Beliau bertanggungjawab sebagai Ketua Pengrang majalah-majalah Dewan Bahasa dan Dewan Sastera. Pada tahun 1953. Keris Mas kemudiannya ditawarkan kenaikan pangkat selaku Ketua Bahagian Pembinaan dan Pengembangan Sastera mulai Julai 1971 sehingga bersara pada Jun 1977. Kerjaya Selepas tamat perang dunia kedua. Sumbangan Ketika Keris Mas memimpin ASAS 50 yang mendukung kuat “Seni untuk Masyarakat” turut memberi isi dan arah seperti dalam Memorandum ASAS 50 yang menceritakan tentang cita-cita dan perjuangan . Tawaran tersebut telah diterima oleh beliau dan pada awalnya beliau berkhidmat sebagai Pengarang Umum bermula 1 Disember 1956 hingga 31 Oktober 1962 dan kemudiannya dilantik menjadi Ketua Pengarang. Keris Mas berangkat pula ke Pulau Pinang dan bekerja dengan Warta Negara sehingga tahun 1955. Pada 1 Julai 1966 beliau mendapat kenaikan pangkat menjadi Ketua Bahagian Pengarang. Tidak lama kemudian. Ungku Aziz selaku Pengarahnya telah mempelawa beliau berkhidmat di sana yang ketika itu berpusat di Johor Bharu. Keris Mas telah kembali bertugas di Utusan Melayu sebagai sidang pengarang. Keris Mas diterima bertugas sebagai pegawai penerangan dalam Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) cawangan Pahang. Selepas bersara.apabila meletusnya Perang Dunia Kedua.wartawan dan guru-guru Melayu yang memperjuangkan perkembangan bahasa Melayu sejak sebelum merdeka lagi. Sebagai Ketua Bahagian. Perkhidmatannya di situ tidak begitu lama kerana pada bulan September 1953. Antara sumbangan yang diberikan ialah memesatkan lagi pengeluaran majalah Mastika walaupun ketika itu kurang mendapat sambutan. Akhir tahun 1955. Apabila Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ditubuhkan pada tahun 1956. Pada penghujung tahun 1947. kemudian bertugas sebagai Pengarang di Utusan Melayu Singapura. Keris Mas juga merupakan anggota atif ASAS 50 iaitu terdiri daripada penulis. Keris Mas bertukar kerja ke Melayu Raya. beliau masih giat menulis apabila Universiti Malaya dan DBP memilih Keris Mas sebagai „Penulis Tamu‟. Keris Mas mengundurkan diri daripada PKMM. Keris Mas turut hadir. ketika PKMM mengadakan kongres tergemparnya di Singapura.

Korea. Selepas itu bahagian tersebut terus berkembang pada tahun 1976. Pencapaian Dalam menghasilkan penulisan yang baik. Cerpen Keris Mas telah mendapat pengiktirafan tinggi sehingga ada karyanya yang turut diterjemahkan ke dalam bahasa-bahasa lain seperti Cina. Hal yang sama dilakukan oleh Keris Mas. 3 dari cerpennya pula diterjemah dalam bahasa Inggeris seperti “They Do Not Understand” (Mereka Tidak Mengerti) dan “The Approach of Independence” (Menjelang Merdeka dalam Tenggara). Inggeris dan Rusia. Karya Keris Mas berbentuk cerpen mengemukakan berbagai-bagai persoalan antaranya soal cinta. cita-cita beliau untuk memberikan seluruh perhatian kepada perkembangan sastera Melayu telah tercapai apabila Bahagian Perkembangan Sastera ditubuhkan pada 1971. Kisah-kisah yang tertulis di dalam cerpen itu dibuat berdasarkan pengalaman dan pemerhatian beliau sejak 1940-an sehingga Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. 11 cerpennya telah diterjemah dalam bahasa Cina melalui penerbitan Mingguan Petir. Keris Mas turut dikenali ramai sebagai . Oleh kerana pembacaannya yang meluas. Cerpen karya Keris Mas ternyata menjadi tumpuan ramai kerana mampu menghidupkan imaginasi. Beliau sendiri berpendapat bahawa bakat seorang penulis boleh dilihat melalui tekniknya. Nanyang Evening. seseorang itu perlu banyak membaca bagi menimba ilmu.pertubuhan tersebut. Kepintarannya dalam menguasai teknik dan menarik pemikiran pembaca terhadap masalah sosial ketika itu menjadi kunci setiap kejayaannya. Nanyang Siang Pau. menjadi Bahagian Pembinaan dan Pengembangan Sastera. kepincangan masyarakat. Pemuda Pemudi Universiti dan Nanyang Siang Wen Che. darurat sehingga ke soal sosial-politik selepas merdeka. Ketika bertugas di DBP. Penulisan dengan menggunakan bahasa yang mudah dan jelas menguatkan lagi penghasilan karyanya yang bermutu. perjuangan anak bangsa. kesempurnaan dan kematangan sesebuah penulisan itu bergantung pada kesanggupannya memberi buah fikiran serta pengalaman dalam kata-kata. ayat dan keseluruhan pengolahan karangannya. Nanyang Evening Post. beliau berjaya melontarkan idea-idea melalui perbuatan mahupun penulisan.

Rimba Harapan. Karya Novel .. Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara.Saudagar Besar dari Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. sasterawan dan pengkritik. .. 118 hlm.. beliau sekali lagi berjaya menulis sebuah novel yang berjudul Rimba Harapan. Awal tahun 1980-an. 1959.. (cetakan pertama 1962). 265 hlm.Korban Kesuciannya. 1977. Antaranya beliau aktif dalam pembangunan dan pengembangan sastera Melayu dengan tugas yang pernah disandang iaitu sebagai wartawan. Berkat kebolehan dan rasa tanggungjawab beliau juga. Kuala Lumpur: Penerbit Fajar Bakti Sdn. 365 hlm. .. 1946. Cerpen ..000 telah dianugerahkan kepada Keris Mas oleh Perdana Menteri.Patah Tumbuh. 446 hlm.Koleksi Cerpen-cerpen Malaysia (antologi bersama).. beliau masih giat menulis apabila diberikan penghormatan menjadi Penulis Tamu DBP selama setahun dari Julai 1977 hingga September 1978. Singapura: Utusan Melayu Press. . beliau telah selesai menyiapkan sebuah memoir mengenai penglibatannya dalam perkembangan sastera dari tahun 1945 hingga 1977.Anak Titiwangsa.Pahlawan Rimba Malaya. Perdana Menteri telah melantik Keris Mas sebagai Setiausaha Panel Hadiah Karya Sastera (1971-1976) dan salah seorang anggota Panel Anugerah Sastera Negara (1979). Pada tahun 1985. Kuala Lumpur: Oxford University Press. Boleh dikatakan sepanjang hayatnya..Mekar dan Segar (antologi bersama). petah berhujah dan ramah. 168 hlm. 161 hlm. Kuala Lumpur: Penerbitan Universiti Malaya.individu yang tegas. beliau telah menjadi Karyawan Seni dalam membantu pelajar bidang penulisan kreatif sejak awal tahun 1979. Di Universiti Malaya juga. 60 hlm. Tanggal 29 Mei 1976. 1982. . . Kota Bharu: Pustaka Permai. pentadbir sastera. 1973. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 1986. . Walaupun Keris Mas telah bersara. 190 hlm. 1949. 1967. Keris Mas berjaya menghasilkan sebuah novel sosiopolitik yang berjudul Saudagar Besar dari Kuala Lumpur. Anugerah Pejuang Sastera beserta watikah dan wang tunai RM10. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Selama menjadi Penulis Tamu. editor.Dua Zaman (antologi bersama). 109 hlm. beliau tidak pernah terpisah dengan kegiatan sastera. 1963. . Bhd. .

138 hlm. Esei/Kritikan . 216 hlm. Kuala Lumpur: Oxford University Press. 1978. Bhd.Menunggu Ratu Adil (antologi bersama). . 1988.. . Belia dan Sukan. 1985. 1979. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. 433 hlm. Memoir – Memoir Keris Mas : 30 Tahun Sekitar Sastera. .Panduan Menulis Cerpen (antologi bersama).. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka..Memoranda (antologi bersama).. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 279 hlm. 1973. Kuala Lumpur: Penerbitan Utusan Melayu (M) Bhd. Bhd. . 1995.Cerpen-cerpen ASEAN (antologi bersama). Kuala Lumpur: Kementerian Kebudayaan.Kumpulan Cerpen Keris Mas 1946 – 1989.Kursus Penulis (antologi bersama). Kuala Lumpur: Muzium Negara dan Dewan Bahasa dan Pustaka. Kuala Lumpur: Teks Publishing Sdn. 1973. 341 hlm...Nasionalisme dalam Persuratan (antologi bersama). 419 hlm.Wawancara Sastera. . 1964. 1976.Angin Pulau (antologi bersama). 548 hlm.Esei Pilihan Keris Mas (disusun oleh A.Dongeng Merdeka (antologi bersama). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 218 hlm.. 166 hlm.Koleksi Terpilih Keris Mas. . 1961. 1984. 759 hlm. 1984. 1964. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.. . Wawancara . . . 227 hlm. 1992. 367 hlm. Bakar Hamid). 49 hlm.. . . 1985. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka....Utusan Melayu 25 Tahun. 1981. Kuala Lumpur: Penerbitan Adabi Sdn.Asas Kebudayaan Kebangsaan (antologi bersama). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 281 hlm. 226 hlm.. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.. Bhd. Kuala Lumpur: Penerbitan Pustaka Antara.: . 272 hlm.Di Sekitar Pemikiran Kesusasteraan Malaysia 1957-1972 (antologi bersama). .. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 1985.. 339 hlm. . Petaling Jaya: Penerbit Fajar Bakti Sdn.Perbincangan Gaya Bahasa Sastera.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful