Pablo Picasso

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez a fost pictor, sculptor, ceramist si gravor. S-a născut pe 25 octombrie 1881 în Malaga, Spania şi a decedat pe 8 aprilie 1973 în Mougnis la vârsta de 92 de ani. Debutul carierei artistice

Pregatirea lui Picasso a început la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna. În 1895 se mută cu familia la Barcelona, unde îşi continuă studiile la Şcoala de Arte Frumoase din Barcelona (1896) şi la Academia de Pictura din Madrid (1897-1898). La vârsta de nouăsprezece ani, Pablo Picasso îşi expune pentru prima dată lucrarile în localul Els Quatre Gats (“La Patru Pisici”) din Barcelona, un loc frecventat de artişti şi intelectuali. Din 1901 alege să îsi semneze operele cu numele mamei, Picasso.
Perioadele albastră si roz

Picasso se stabileşte definitiv la Paris în anul 1904, unde este influenţat de operele lui Auguste Renoir si Claude Monet. La început pictează tablouri triste, în tonuri albastre reci ce exprimă singurătatea, suferinţa , sărăcia. Culoarea albastră este culoarea ce predomină operele sale în anii 1901-1903, perioadă denumită şi Perioada Albastră. Mai târziu o cunoaşte pe Fernande Olivier, de care se îndrăgosteşte. Astfel se face trecerea de la perioada albastră la perioada roz, unde nuanţele închise se transformă în nuanţe deschise ce emană fericire si împlinire. Picasso este fascinat de universul arlechinilor, acrobaţilor si clovnilor, aceştia devenind adeseori motive de inspiraţie pentru lucrările sale.
Cubismul

La vârsta de 25 de ani, Picasso îşi schimbă stilul de a picta. Se îndepărtează de stilul clasic, figurativ şi incepe să creeze picturi mult mai geometrice. Cezanne, arta primitivă africană şi sculptura iberică reprezintă sursa de inspiraţie în momentul în care abordează cubismul. Tabloul de lansare a acestui nou stil este Domnişoarele din Avignon (1907). In acelaşi an îl cunoaste pe Georges Braque, dezvoltand impreuna acest curent al cubismului. Braque si Picasso vor adăuga într-o fază ulterioară cubismul “sintetic” folosind diverse materiale (nisip, hârtie, metal, lemn, ţesături, carton, etc.). In felul acesta Picasso reuşeşte să accentueze şi mai mult diferenţa dintre suprafaţa tabloului şi relieful obiectelor reprezentate.
Clasicismul şi suprarealismul

Revenind la arta figurativă şi la portretele de familie realiste, Picasso pictează Nud sezand (1923), Arlechin cu mâinile împreunate (1923). Din anii 1920 picturile lui tind spre suprarealism. În 1925, Picasso participă la prima expoziţie suprarealistă din Paris cu tabloul Trei dansatoare. Pictorita (1933), Nud in mijlocul unui peisaj (1933), Moartea toreadorului (1933) sunt doar câteva picturi realizate in aceasta perioadă.
Cele mai cunoscute picturi ale lui Picasso

Domnişoarele din Avignon (1907), Viaţa (1903), Familie de saltimbanci (1905), Femeie pe fotoliu (1913), Moartea toreadorului (1933), Fata citind la masă (1934), Guernica ( 1937), Femeie cu un carucior de copil (1950).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful