You are on page 1of 3

Drept Cmpia de Vest este denumit sectorul romnesc al cmpiei Panonice.

Se ntinde pe o lungime de peste 375 km i este delimitat de: grania de stat cu Serbia i Ungaria (n vest), Dealurile de Vest i Carpaii Occidentali (n est), rul Tur (n nord) i grania cu Serbia (n sud).

Limitele

spre N, E Dealurile de Vest spre V grania cu Ungaria spre S Depresiunea Zrand i Depresiunea Highi-Drocea

Relieful
Relieful este alctuit din dou trepte:

-cmpie nalt: de peste 100 m, mai veche (din Pleistocen) i n general situat spre deal -cmpie joas: n care rurile au tendin de nmltinire

Clima
Temperaturile medii anuale se ncadreaz n intervalul 10-12C. Se observ diferene ntre partea nordic (9-10C) i partea sudic (10-11C). Precipitaiile medii anuale sunt ntre 550-600 mm.

Vegetaia
Vegetaia natural s-a pstrat doar pe areale extrem de restrnse. Solurile sunt din clasa molisolurilor (cernoziomuri) i solurilor intrazonale (hidromorfe, halomorfe, psamosoluri n Cmpia Careiului).

Hidrografia
Dreneaz aceleai ruri ca Dealurile de Vest. Rurilie care strbat cmpia au o direcie E-V cu excepia celor din Banat care se orienteaz NE-SV sau chiar N-S. n partea de cmpie joas au albii abia schiate i tendine de nmltinire i revrsare. Canalele de mare importan: -Canalul Criurilor: -Canalul Morilor S-au amenajat importante bazine piscicole: Cefa, Tmada, Ineu.

Cmpia Romn este o cmpie din sud-estul Europei, pe cursul inferior al Dunrii, cea mai mare parte a ei (cca 80%) situndu-se pe teritoriul Romniei. Denumirea ei provine de la fostul principat ara Romneasc, iar strinii o numesc Cmpia Valah (dup Valahia). Cmpia are extensii n Serbia i Bulgaria, unde este numit Cmpia Dunrii.

Subdiviziuni
n sectorul romnesc, aceast cmpie este subdivizat n 6 sectoare, crora li se adaug lunca Dunrii. Fiecare sector este la rndul su alctuit din mai multe cmpuri sau cmpii.

A. Cmpia Olteniei (denumit dup provincia istoric Oltenia n sudul creia se afl) este alctuit din urmtoarele cmpii: o Cmpia Blahniei o Cmpia Biletilor o Cmpia Romanailor B. Sectorul Olt-Arge, delimitat de rul Olt n vest i de Arge n est, cuprinde: o Cmpia Pitetiului o Cmpia Boianului o Cmpia Gvanu Burdea o Cmpia Burnazului C. Cmpia Bucuretilor o Cmpia Trgovitei o Cmpia Ploietilor o Cmpia Mizil o Cmpia Titu o Cmpia Gherghiei o Cmpia Vlsiei o Cmpia Clnului D. Cmpia Brganului (amplasat la sud de rul Clmui) o Brganul Clmuiului o Brganul Ialomiei o Cmpia Clnului o Cmpia Mostitei E. Sectorul de Est (amplasat la nord de rul Clmui) o Cmpia Rmnicului o Cmpia Buzului o Cmpia Brilei o Cmpia Siretului Inferior o Cmpia Tecuciului o Cmpia Covurlui Lunca Dunrii o Lunca propriu-zis o Insulele mltinoase: Insula Mare a Brilei sau Balta Brilei

Balta Ialomiei

Geologie
Din punct de vedere tectonic, Cmpia Romn face parte din Platforma Moesic. Soclul platformei este de origine hercinic, iar sedimentele superioare sunt de origine carpatic. Sedimentele dateaz din mezozoic i din pleistocen. n lunci, acestea sunt foarte recente, datnd din holocen. Stratele din jurassic i cretacic conin zcminte de petrol. Cuvertura de loess acoper ndeosebi cmpiile tabulare, ajungnd pe alocuri s aib o grosime de 40 m. Pe alocuri ntlnim dune de nisip.

Soluri
Predomin soluri negre i cu un coninut bogat de humus. De-a lungul rurilor solurile sunt de lunc. n trecut, Cmpia Romn a fost deseori numit grnarul Europei.

Clima
Clima est temperat-continental. n vest se resimt influene mediteraneene, n timp ce n est amprenta continental este mai accentuat. ndeosebi estul este caracterizat de veri fierbini i ierni geroase. Crivul, un vnt rece i uscat vine iarna dinspre nord-est. Temperatura medie multianual este de 8-11C, media lunii este de 18-23C, a lunii ianuarie variaz ntre -3 -> -5C n est i -1 -> -3C n vest. Valoarea medie multianual a precipitaiilor este de sub 500 mm n est i de 500-700 mm n vest.

Relief
Este mrginit la sud si est de Dunre, iar la nord de Podiul Getic, Subcarpaii si podiul Moldovei. ntre aceste limite, Cmpia Romn apare ca o depresiune - in sens geologic puternic sedimentata. Partea cea mai joas (10-20 m altitudine) se afl pe lunca Siretului Inferior, unde, pe un teritoriu de lent scufundare, s-a format o mare zon de confluene, spre care se recurbeaz rurile in evantai. Altitudinea maxima este de 300 m, la Pitesti. Relieful Campiei Romane se caracterizeaza prin vai largi si interfluvii netede, numite popular campuri, cu mici depresiuni formate prin tasare si sufoziune (crovuri). Prezenta nisipurilor determina aparitia unui relief de dune, ca in sudul Olteniei, in estul Campiei Romane (de-a lungul Ialomitei, Calmatuiului) si Campia Tecuciului (la Hanu Conachi).