You are on page 1of 2

Kako je nastala Vegeta?

Bogata povijest Vegete započela je davne 1958. godine u istraživačkom laboratoriju Podravke pod vodstvom profesorice Zlate Bartl. Vegeta 40, kako se Vegeta u svojim počecima zvala, danas prepoznatljiva po svojoj plavoj boji i šarmantnom kuharu s omota, univerzalni je dodatak jelima koji poboljšava i upotpunjuje njihovu aromu.

Već 1959. godine Vegeta je lansirana na tržište i kako će se kasnije pokazati, nezaustavljivo je krenula putem uspjeha. Osam godina kasnije, 1967. godine Vegeta potpisuje prve prodajne ugovore sa stranim partnerima i kreće u pohod na svjetska tržišta dodataka jelima. Prve inozemne zemlje koje su imale priliku uživati u Vegeti jesu MaĎarska i Rusija. Vegeta 40 tijekom 1971. godine mijenja naziv u Vegetu, a rast potražnje za Vegetom rezultira širenjem njenog tržišta na Austriju, Švedsku, Zapadnu Njemačku i Čehoslovačku. Vegeta putuje i tisućama kilometara daleko od sjedišta poduzeća, osvaja udaljenu Australiju. Godine 1974. počinje s emitiranjem Vegetina TV uspješnica, serijal "Male tajne velikih majstora kuhinje". Serijal je kulinarskim vještinama i receptima educirao i obilježio prostore bivše Jugoslavije. U to vrijeme posve inovativnim pristupom prezentaciji prehrambenog proizvoda, kroz primjenu u kuhanju i savjete poznatog kuhara, Vegeta se približila korisnicima i učvrstila se na svojoj poziciji svevremenskog i svepopularnog univerzalnog dodatka jelima. "... i jedna žlica Vegete", dobro poznata rečenica iz kulinarskog serijala i danas živi u svijestima Vegetinih vjernih potrošača. Godine 1994. Vegeta je na iznenaĎenje vjernih korisnika i onih koji će to tek postati odjenula novu, moderniju ambalažu, u skladu s trendovima. Uveden je novi element na Vegetinu ambalažu - povrće.

češnjaka. kima i komadića paprike. Vegeta je na vodećoj poziciji meĎu najjačim brandovima regije. a otvorena je i tvornica Vegete u MaĎarskoj. Godine 2000. origana. počinju pakirati u bočice s posipačem. Inovacije iz Vegetine kuće slijede i novi proizvodi u 2006. g. g. Vegeta pikant na bazi čilija. Godine 2001. Prema rezultatima istraživanja agencije Prizma s kraja 2005. je za Vegetu posebno dinamična. koji te iste godine bilježi proboj na čak 6 svjetskih tržišta.Dio Vegetina uspjeha je i u konstantnoj modernizaciji i osluškivanju najnovijih trendova. a iste je godine proglašena "Superbrandom" na tržištu MaĎarske i Rusije. na tržištu Poljske popraćen priznanjem "Superbrand". Tu godinu obilježava i kreacija prva četiri specijalna dodatka Vegete Twist te lansiranje Vegete za posipavanje u bočici. Danas u 2007. Prva polovica godine donosi osvježenje u vizualnom identitetu . Krajem godine na domaće i inozemno tržište plasira 2 nova univerzalna dodatka: Vegetu mediteran s mediteranskim začinima i lagani univerzalni dodatak Vegetu light.redizajn ambalaže Vegete. g. Vegeta Twistevi se 2003. Dugogodišnji Vegetin uspjeh je 2004. tradicionalnim recepturama i prepoznatljivošću diferencira se na tržištu dodataka jelima. Vegeta pokreće novu robotiziranu tvornicu u svom srcu Koprivnici. juha i praškastih proizvoda u Poljskoj. otvorena je Tvornica Vegete. . U svoj proizvodni program Vegeta stalno unosi inovacije. a svojom kvalitetom. g. Vegeta je svoju kvalitetu na tržištu Slovačke pod okriljem marke Podravka potvrdila nagradom "Superbrand" 2006. Vegeta se prodaje čak u 40 zemalja svijeta i na svih 5 kontinenata. g. crvene začinske paprike. Vegeta osvaja srca svojih korisnika i osluškujući njihove prehrambene potrebe i preferencije prilagoĎava se zahtjevima pojedinih nacionalnih kuhinja i prati najnovije nutricionističke trendove. Godina 2005. g.