You are on page 1of 4

Recomandări tehnice Vreţi să înfiinţaţi o cultură de cătină?

Iată secretul reuşitei

Cătina albă este cunoscută ca plantă miracol de 3.000 de ani, dar n-a fost extinsă în cultură pe suprafeţe mari, deşi are calităţi ieşite din comun; singurul obstacol în răspândirea ei în cultură l-a constituit recoltarea manuală. În condiţiile luării în cultură cultivatorul trebuie să aibă în vedere că este o plantă mare iubitoare de lumină, cerând ca expoziţia terenului să fie numai cea sudică sau sud-estică, mai rar sud-vestică. Pe baza experienţei proprii de 8 ani, pot prezenta pentru cei dornici să înfiinţeze o cultură de cătină albă un set de reguli obligatorii. Plantarea Fiind o plantă ce-şi asigură singură azotul din aer şi sol, nu este interesată să-şi dezvolte sistemul radicular prea mult. Deci trebuie să-i protejăm firavele rădăcini timp de doi ani de la plantare. Cum procedăm concret: 1. De îndată ce l-am scos din pepinieră, puietul trebuie mocirlit şi aşezat în pachete de 10 bucăţi, pe care le acoperim imediat şi le legăm bine cu folie de polietilenă. 2. Ajunşi acasă, în aceeaşi zi, punem pachetele cu puiet în pivniţă până în ziua următoare, iar a doua zi puieţii vor fi în mod obligatoriu îngropaţi în pământ; păstrarea în această situaţie nu trebuie să dureze mai mult de 3-5 zile, adică până când vor fi plantaţi definitiv în livadă. 3. Gropile se vor efectua în toamnă sau primăvara foarte devreme, având dimensiunile de 60/60 cm şi adâncimea tot de 60 cm. Când le executăm, vom avea grijă ca pământul fertil să fie pus sus, iar cel argilos jos. 4. La plantare, vom face prima dată mocirlirea puieţilor. Mocirla o obţinem din balegă proaspătă de vacă (numai de vacă) şi pământ galben, argilă (50% la 50%), peste care
1

La plantare. în trei ani consecutiv. nefertil. 6. vom avea următoarele griji: coletul – porţiunea dintre rădăcină şi tulpină – să fie pus mai adânc faţă de nivelul solului cu 4-5 cm. Pământul pus în groapă va fi foarte bine călcat de către un muncitor încălţat numai cu cizme de cauciuc. pentru a proteja rădăcinile firave ale puieţilor. dar nu mai mult. 1. Imediat ce am plantat puietul. între 95-100%. 5. 9. acoperim 2 . prinderea este de 50% în cel mai bun caz.2 m în jurul tulpinei puietului. iar în acest scop vom face 4-6 praşile. după ce apa a intrat în pământ. iar când ajungem la 15 cm de suprafaţă adăugăm 300 g de îngrăşământ complex.2 m în stânga. La plantarea puietului punem în gropi numai pământ bun. Experienţa m-a convins că dacă facem toamna plantarea. Ca atare. După plantare. 10. este necesară protejarea acestuia de razele solare. când plantăm puietul nu-l înşirăm la fiecare groapă pentru că îl vede soarele. respectiv între 10-15 martie şi până cel târziu la 20-25 aprilie. apoi îl plantăm imediat. pentru a forma taluzul plantei. cel mai bine e s-o facem primăvara. în mod obligatoriu se va face o farfurie în jurul tulpinii.punem apă până se face o pastă ca smântâna. imediat după topirea zăpezii. pe acesta îl aşezăm la o distanţă de 15-20 cm de tulpina plantei. ci îl scoatem din groapa cu mocirlă numai bucată cu bucată. 8. rămâne pe partea de jos. Pe fundul gropii punem 25 kg de bălegar putred. La manipularea puietului. Cât priveşte perioada de plantare a cătinei. în care se pun 30 de litri de apă. pe această terasă absolut nicio buruiană n-are voie să crească în tot cursul anului. având grijă să acoperim în special rădăcinile. nu mai aproape. pe când primăvara prinderea a ajuns. 7. chiar în condiţii excelente. iar pământul rău. facem o terasă cu latura de 1. definitiv.

Udările se vor executa aşa cum am precizat la regula 10. Toamna executăm din nou legarea plantei cu folie de polietilenă pentru protejarea împotriva rozătoarelor. 19. când începe să rodească planta. În caz contrar. aşa cum am menţionat la punctul 12. În cursul primului an de la plantare se vor efectua cel puţin patru udări a câte 30 de litri apă la fiecare puiet. Lucrarea de căpătâi în întreţinerea plantei în primii ani este combaterea buruienilor. trebuie să facem o udare în cursul lunii august. fără niciun fir de iarbă sau buruiană (5-6 praşile manuale). Terasele vor fi întreţinute exemplar. Ca atare. 3 . iar dacă este ploios.farfuria cu sol uscat şi bogat în humus (pământ negru). în funcţie de timp. 14. 2. neatingându-ne de nicio ramură verde şi. După topirea zăpezii. ca ogor negru. Ţin să subliniez că. momentul crucial al dezvoltării plantei. se va lega fiecare puiet cu folie de polietilenă pentru a nu fi ros de iepuri. lucrările de întreţinere sunt asemănătoare. 13. dacă anul este secetos. 16. Întreţinerea plantei în anul al doilea 15. dar imediat „rănile“ vor fi unse cu mocirlă. Executăm tăieri numai pentru îndepărtarea ramurilor uscate. Întreţinerea plantaţiei în primul an 11. 3 sau chiar 6 praşile. 17. numai în cazuri excepţionale se îndepărtează ramurile uscate. dar mai ales de şoareci. 18. Tăieri în verde în primul an nu e voie să se facă. dezlegăm pomii de folia de polietilenă. 12. plantele vor pieri din cauza umbrei pe care o fac buruienile. locul tăiat se unge automat cu mocirlă. În anii 3-4-5 de la plantare. doar trei udări sau chiar două. se vor face în primul an 1. dacă anul a fost ploios. Toamna.

dintr-o oală din tablă zincată cu diametrul de 50 cm şi înălţimea de 60-70 cm. pentru a pune ecranul pe lângă tulpina plantei şi pe lângă acele firave rădăcini de la baza acesteia. iar boabele vor cădea pe ea. Erbicidarea pe terasa plantei nu o indic în primii ani de la plantare. 3. având o tăietură de sus în jos. Cum procedăm pentru formarea coroanei? De la bun început mergem pe ideea că nu recolta ne interesează deocamdată. atunci punem sub arbustul de cătină o prelată. respectiv în anii 1. Din anul 4 putem să efectuăm erbicidarea. numai şi numai cu un ecran de protecţie. Altminteri. 4 . Dar ce este acest ecran? Un paravan de protecţie a tulpinii şi plantei. Abia după aceea facem stropirile şi numai pe platforma din jurul ecranului. n-avem voie să ne atingem. Până când? Până ce temperaturile din aer coboară sub minus 19°C. dar cu foarte mare atenţie. o deschidere. 2. când avem prima recoltă. folosind Rondoup.20. cosaşii nu observă plăntuţele de cătină şi le taie. O plantă de cătină tăiată cu coasa în primii 3 ani este moartă definitiv. îl scuturăm bine. nu se mai regenerează. Deci. ci coroana. 22. 21. O altă regulă obligatorie: terenul de pe terasele vecine arbuştilor să fie curat ca lacrima înainte de cosirea ierbii din livadă. de ramurile ce formează baza coroanei. de scheletul de bază. tăiem numai şi numai surplusul crengilor pe care sunt boabe de cătină. boabele de pe aceste ramuri rămân nerecoltate. un cilindru fără fund. în anul 3 sau anul 4 ori poate chiar anul 5 de la plantare.