You are on page 1of 19

Colegiul Naional Gheorghe Lazr

MATERII PRIME PENTRU FABRICAREA PRODUSELOR CERAMICE I A CIMENTULUI

NUME PRENUME Clasa a IX-a

Bucureti

mai-iunie, 2003

Cuprins

STAREA NATURAL A SILICAILOR.........................................................................................................4 TALCUL.............................................................................................................................................................5 MICA...................................................................................................................................................................6 ARGILA..............................................................................................................................................................8 CAOLINUL.........................................................................................................................................................9 PRODUSELE CERAMICE..............................................................................................................................11 CIMENTUL.......................................................................................................................................................12 GLOSAR...........................................................................................................................................................17 BIBLIOGRAFIE...............................................................................................................................................19

STAREA NATURAL A SILICAILOR


Prin extraordinara lor rspndire, silicaii ocup un loc de frunte printre celelalte clase de minerale. Scoara pmntului este compus, n cea mai mare parte, din silicai i din silice, dup cum se poate vedea din urmtorul tabel: Feldspai de sodiu i calciu (plagioclasi) Cuar Feldspai de potasiu (ortoclasi) Silicai de magneziu fier (olivin, amfiboli, piroxeni) Mic Minereuri de fier Celelalte minerale 44,5% 15% 14% 13,9% 10,2% 1,7% 0,7%

Silicaii provin din magma topit. La solidificarea acesteia s-au separat mai nti silicaii mai sraci n dioxid de siliciu (SiO 2), cum sunt ortosilicaii, apoi s-au depus silicaii cu un coninut mai mare de dioxid de siliciu (feldspaii i mica) i, n sfrit, a rmas bioxidul de siliciu pur sau cuarul. Silicaii nu au culoare caracteristic. Muli sunt transpareni sau translucizi, duri sau greu fuzibili, cu luciu sticlos i un aspect pietros, prin care se disting de alte minerale. Analiza chimic arat c, n afar de siliciu i de oxigen, elementul cel mai frecvent din silicaii naturali este aluminiul, dup care urmeaz: magneziu, fier, calciu, sodiu, potasiu i altele mai rar ntlnite. Nu lipsete nici hidrogenul sub form de grupe OH sau H 2O. Formulele chimice ale silicailor, aa cum rezult din analize, nu pot fi interpretate n mod simplu. De multe ori nu se disting la prima vedere anioni i cationi, ca n srurile celorlali acizi anorganici sau n srurile duble de felul alaunilor. Se presupunea nc de mult c silicaii deriv de la acizii polisilicici cu structur complicat, dar aceast structur nu s-a putut stabili prin metode clasice, pentru c acizii polisilicici nu se pot obine n stare liber i nici ionii lor nu exist n soluie, silicaii fiind insolubili; prin descompunere cu acizi se obine numai bioxid de siliciu hidratat. Reelele complicate ale silicailor nu pot exista dect n stare solid.
4

Stabilirea structurii silicailor a devenit posibil numai prin metoda razelor X i reprezint un succes spectaculos al acestei metode. Astfel s-a recunoscut c silicaii pot fi considerai ca fiind alctuii din cationi i anioni, la fel cu toate srurile. Anionii au n multe cazuri structuri complicate, de cele mai multe ori macromoleculare.

TALCUL
Talcul este un silicat hidratat de magneziu: Mg 3Si 4O 10(OH) 2 sau H 2Mg 3(SiO 3) 4. Mai poate conine, procentual: FeO 1.8%, MnO 1.5% i ZnO 6.0%. Este lamelar, solzos moale i cu luciu gras. Are diverse culori: alb, alb-argintiu, gri, verde-deschis, maroniu. Cristalizeaz n sistem monoclinic, mai rar ortorombic. Are o duritate de 1-1.5 pe scara Mohs, o densitate relativ de 2.7-2.8 i cliveaz foarte uor. Talcul este un mineral foarte comun i se gsete n isturi cristaline mpreun cu serpentinita, dolomita etc. Se gsete i n roci metamorfice, n forme granulare sau foliare, ca steatita, piatra de spun etc. Datorit rezistenei la temperatur, talcul a fost folosit din cele mai vechi timpuri la producerea ceramicii i porelanului a fost numit i piatr de porelan. Astzi este folosit la fabricarea spunului, lubrifianilor, coloranilor, cretei de croitorie, n cosmetic i dermatologie. Aspectul talcului privit la microscop este redat n figura 1.a i 1.b; structura sa cristalin este prezentat n figura 1.c.

a)

b)

c)

Figura 1. Talcul
5

MICA
Mica este un termen cu care sunt denumite un grup de minerale care formeaz cristale n sistem monoclinic, fiind caracterizate printr-un clivaj perfect care permite separarea ei n foi foarte subiri i, uneori, elastice. Mica este format din silicai compleci de aluminiu, cu o culoare divers, n funcie de impuriti. Mica are o duritatea ntre 2 i 4 pe scara Mohs i o densitate relativ ntre 2.7 i 3.2. Diferitele varieti de mic (peste 100 cercetate cu raze X) se deosebesc de silicaii din grupa talcului, prin aceea c un sfert in atomii de siliciu sunt nlocuii statistic prin aluminiu. Formele cele mai importante de mic sunt: muscovitul sau mica potasic KAl 2[(HO,F) 2(AlSi 3O 10)], biotitul sau mica de fiermagneziu K(Mg,Fe) 3[(HO,F) 2(AlSi 3O 10)], lepidolitul i flogopitul KMg 3AlSi 3O 10(F,OH) 2. Alte variante de mic, mai rar ntlnite sunt: hendricksita, anandita (Ba,K,)(Fe,Mg) 3(Si,Al,Fe) 4O 10(Cl,OH,F) 2, clintonita, margherita etc. Muscovitul, denumit i mic alb sau mic obinuit, conine potasiu i aluminiu. Este transparent n foi subiri i translucid n blocuri groase. Este colorat n tonuri deschise de galben, maro, verde sau rou. Figura 2.a) i b) prezint aspectul a dou mostre de mic muscovit. Figura 2.c) este o fotografie a unei folii de mic n lumin polarizat. Figura 2.d) arat microporii existeni n cristalul de mic, imagine realizat cu microscopul electronic. n figura 2.e) este schematizat structura cristalului de muscovit.

a)

c)

b)

d)

e)

Figura 2. Muscovitul Flogopitul conine potasiu, magneziu i aluminiu. Este transparent n foi subiri i sticlos sau perlat n blocuri groase. Are culori maro-aurii, verzui sau este alb (figura 3).

Figura 3. Flogopitul Lepidolitul, sau mica cu litiu, conine potasiu, litiu i aluminiu. Culoarea obinuit este liliachie sau portocalie. Biotitul conine potasiu, magneziu, fier i aluminiu. Are un luciu deosebit i este verde nchis, maro sau negru (figura 4).

Figura 4. Biotitul Muscovitul i flogopitul sunt folosii ca material izolant n aparatele electrice care lucreaz la temperaturi mari. Deeurile (solzii) de mic sunt folosite ca materiale ignifuge, n construcii sau, amestecate cu uleiuri, ca lubrifiani.

ARGILA
Argila este un grup de minerale pmntoase, granulare, care devin plastice dac sunt amestecate cu puin ap sau devin tari i casante dac sunt arse. Granularitatea argilelor presupune existena unor particule de la 0.02 mm la 0.04 mm. Argila este format din silicai de aluminiu hidratai, la care se adaug o cantitate apreciabil de alte elemente: magneziu, fier, calciu i potasiu. Dup cum arat i analizele chimice, argilele sunt similare din punct de vedere structural, fiind alctuite din cristale minuscule care tind s formeze pelicule subiri. Deoarece cristalele argilei sunt att de mici nu se pot distinge la o analiz cu microscopul. Astfel pentru a se identifica cu precizie tipul de mineral se folosesc razele X. Argila are o duritate de 2-3 pe scara Mohs. Argilele sunt de origine sedimentar. Ele s-au format prin: aciunea apelor de suprafa asupra rocilor feldspatice (granitice, gneissuri .a.); aciunea apelor din mlatini asupra rocilor din substrat; aciunea fluidelor hidrotermale (CO 2, H 2SO 4, H 2S, F, .a.) asupra rocilor silicatice. Se gsesc n depozite primare situate chiar la locul de genez i n depozite secundare rezultate din transportul i depunerea argilelor n zone diferite de cele de formare. Dup mineralele predominante argilele pot fi: 1. Alofonice, coninnd peste 60% Al 2O 3 i care prezint rezisten sczut n stare uscat; 2. Caolinitice, care se clasific le rndul lor n: caolinuri constituite din cristale de caolinit mari (mai mari de 10 m) i argile refractare cu cristale de caolinit mici;
8

3. Montmorillonitice numite i bentonite, prezentnd suprafaa specific pn la 900 m 2/g, cretere de volum la umezire de peste 200% (figura 5);

Figura 5. Structura cristalin a montmorillonitului 4. Ilitice cu plasticitate ridicat; 5. Sepiolitice, care prezint suprafaa specific pn la 150 m 2/g, iar dup activare n soluii acide diluate constituie pmntul decolorant. Dup puritate (raportul de minerale argiloase i minerale accesorii) argilele pot fi: 1. fuzibile (comune) care sunt puternic impurificate, avnd temperatur de topire sczut (sub 1150C), constituind materiile prime pentru ceramica de construcii poroas; 2. vitrifiabile, cu impuriti mai puine, temperatur de topire pn la 1580C i care pot fi arse la vitrifiere (la 1200-1350C), utilizate pentru ceramica vitrifiat; 3. refractare, ce conin foarte puini oxizi impuriti (alcalini, alcalino-pmntoi i de fier), avnd de aceea temperatura de topire de peste 1580C, folosite la obinerea produselor refractare silico-aluminoase.

CAOLINUL
Caolinitul este o varietate de argil. El are formula chimic Al 4Si 4O 10(OH) 2. Numele lui deriv de la chinezescul kau ling (creast mare), o referin a dealului Jauchau Fu, unde a fost gsit prima dat.

Caolinul este format prin degradarea feldspailor. El este compus n cea mai mare parte din caolinit (alturi de dickit i nacrit), toate cu structur microcristalin Caolinul are o densitate relativ de 2.6 i o duritate de numai 2-2.6 pe scara Mohs. Caolinul este alb n stare pur, ns, adesea, este maroniu, roiatic sau gri din cauza impuritilor. El are un luciu sidefiu i este translucid. Caolinul este cel mai important mineral dintr-un grup care mai include: dickita, nacrita i halozita. Toate acestea difer de caolin i ntre ele, prin modul de aranjare al straturilor de silicai. Cele mai importante zcminte se gsesc n Statele Unite, Marea Britanie, Cehia, China, Germania, Italia, Spania, Frana etc. Caolinul este un produs mult utilizat n industrie. Formele pure sunt folosite pentru porelanuri fine. Varietile mai puin pure sunt folosite pentru crmizi, ceramic sau ca material de umplutur n industria coloranilor i a hrtiei. De asemenea, caolinul este o materie prim important pentru obinerea aluminei (Al 2O 3) i a aluminiului. Aspectul unei mostre de caolin, precum i structura sa cristalin (microfotografiat i schematizat) sunt prezentate n figura 5.

Figura 5. Caolinul

10

PRODUSELE CERAMICE
Cuvntul ceramic provine din grecescul keramos care semnific vas din lut sau argil. Industria ceramic se ocup cu producerea articolelor din materiale pmntoase moi, care se ntresc prin expunere la temperatur ridicat. Ceramica a fost folosit de ctre om din cele mai vechi timpuri. Iniial, argila a fost folosit pentru confecionarea unor vase; odat cu descoperirea focului, s-a observat c argila se ntrete dac este ars. Ulterior modificnd compoziia argilei folosite (de exemplu, adugnd nisip) s-au obinut i produse ceramice impermeabile. Materialele ceramice sunt compui anorganici, nemetalici. Ele sunt folosite pentru producere: porelanurilor, crmizilor (arse sau nearse - chirpici), evilor de canalizare, vaselor de lut (figura 6) i unor tipuri de igle.

Figura 6. Prelucrarea tradiional a argilei Ceramicile folosite n industrie cum ar fi nitrurile de siliciu i alumina sunt destul de rezistente pentru a fi folosite ca supori mecanici pentru dispozitive electronice i electrotehnice: substrat pentru echipamente de microunde (alumin), microelectronic, supraconductori la temperaturi ridicate (ceramic pe baz de oxizi de cupru), izolatori de nalt tensiune, tuburi speciale etc.

11

Produsele ceramice variaz la nesfrit prin materia prim utilizat i prin calitile lor. Unele produse ceramice au sprtur poroas i sunt permeabile pentru ap, altele au sprtur compact sau sticloas i sunt impermeabile. Din prima categorie fac parte crmizile, olanele pentru acoperiuri, teracota, oalele obinuite etc. Materialele din cea de-a doua categorie se obin la temperatur mai ridicat, aa nct are loc un nceput de reacie chimic ducnd la o sticl, prin care particulele solide ale amestecului sunt strns legate ntre ele. Rezult astfel o mas cu duritatea mai mare ca a oelului Sub form de cermet (ceramic metalic), aceste produse au o larg utilizare n industria spaial: scuturi termice, ajutaje, palete de turbin i chiar n aplicaii relativ obinuite: motoare ceramice care nu necesit sistem de ungere i de rcire.

CIMENTUL
Cimentul este cunoscut din antichitate sub denumirea de mortar roman. Dup destrmarea imperiului reeta a fost pierdut fiind redescoperit dup 1500 de ani, de britanicul Joseph Aspdin, la nceputul secolului XIX. Prima fabric de ciment a fost realizat n Marea Britanie n anul 1845. Termenul ciment este adesea utilizat ca sinonim pentru clei sau adeziv; n construcii desemneaz un material care se ntrete i ader dup ce a fost amestecat cu apa. Cimentul se obine prin arderea unor amestecuri de argil i piatr de var la 1400C, n cuptoare rotative lungi de zeci de metri, cu flacr n interior, care folosesc gazul sau pcura drept combustibil. Materialul granular rezultat este clincherul. El se macin fin, rezultnd cimentul portland. Cuptoarele folosesc aproximativ 450g de crbune pentru a produce 900g de ciment portland. ntr-un cuptor modern, din 40 kg de materie prim se formeaz 27-30 kg de ciment. Scderea masei este efectul eliminrii apei i dioxidului de carbon. Compoziia cimentului portland este urmtoarea:
12

SiO 2 Al 2O 3 Fe 2O 3 CaO MgO Na 2O, K 2O SO 3 CO 2+H 2O

18-26% 4-12% 2-5% 58-66% 1-5% 0-2% 0.5-2.5% (pierderi la calcinare) 0.5-5%

Dup prepararea cimentului acesta este supus unei verificri a calitii. Astfel se amestec o parte ciment cu trei pri nisip i se msoar duritatea betonului dup o sptmn, n aer i n ap. Un ciment bun rezist la o presiune de 194N/cm 2. Cimentul se fabric n cantiti uriae i este utilizat n construcii. Amestecat cu nisip, pietri i ap, face priz rezultnd betonul (armat dac este turnat pe un schelet de oel), un material foarte rezistent i foarte dur. Cimentul se ntrete prin evaporarea lichidului de amestec (care poate fi ap, alcool sau petrol), reacii chimice interioare, hidratare, reacia cu oxigenul sau dioxidul de carbon din atmosfer. Modificnd concentraia componentelor cimentului portland, se pot obine cimenturi cu caracteristici diferite: 1. Cimentul alb este ciment portland de culoare alb datorit coninutului redus de oxid de fier (Fe2O3<0.8%). Se utilizeaz n construcii pentru obinerea de efecte decorative. Tehnologia fabricrii cimentului alb este similar cu a cimentului portland, cu deosebirea c materiile prime conin fier n cantiti sub 1%. Diminuarea coninutului de oxid de fier, care acioneaz ca fondant, ar antrena creterea temperaturii de clincherizare peste 1450C i de aceea ea se compenseaz prin introducerea de ali fondani: fluorosilicai de sodiu sau magneziu, fluorur de calciu .a. 2. Cimentul aluminos este cimentul cu coninut predominant de aluminat de calciu, trialuminat pentacalcic sau dialuminat de calciu. Cimentul aluminos este o pulbere de culoare cenuie sau brun de finee de 7-15% rest pe sit de 0,1 mm, densitate circa 3000 kg/m 3, nceputul prizei dup 30 minute
13

iar sfritul dup 3-6 ore. Rezistena la compresiune msurat dup 3 zile de ntrire, pe mortar vrtos este mai mare de 30 N/mm 2. Piatra de ciment aluminos este rezistent la aciunea apelor sulfatice. Cimentul aluminos se utilizeaz pentru realizarea anumitor construcii hidrotehnice, n regiuni cu clim rece, pentru construcii supuse aciunii coroziunii chimice produse de ape sulfatice. Tehnologia pentru fabricarea cimentului aluminos utilizeaz urmtoarele materii prime: calcarul, bauxita, lamul rou rezultat la fabricarea aluminei sau zgurile aluminoase. 3. Cimentul antiacid este cimentul cu coninut ridicat de SiO 2 activ i inert, care se ntrete dup umezirea cu soluie de silicat de sodiu. Cimentul antiacid prezint rezisten chimic ridicat fa de soluiile acide, utilizndu-se pentru etanri i protecii anticorozive n construcii i utilaje supuse agenilor agresivi acizi. Tehnologia de obinere a acestui ciment folosete nisip de cuar sub 0.1 mm, n proporie de 90%, silice activ (diatomit) splat cu acid sulfuric de concentraie 10%. Soluia de silicat de sodiu se adaug n proporie de 13-22 pri la 77-85 pri ciment i 1.5-3 pri fluorosilicat de sodiu. Priza are nceput la peste 30 de minute i sfritul dup maxim 6 ore. 4. Cimentul colorat este ciment portland colorat prin adaos de oxid i compui ai metalelor de tranziie (negruoxid de cupru, galben i rouoxid de fier, albastruoxid de cobalt, verdeoxid de crom). Se utilizeaz n construcii pentru scopuri decorative. Fabricarea cimentului colorat este similar celei a cimentului portland. Introducerea oxizilor colorani se realizeaz n dou moduri: fie introducnd colorantul n materiile prime pentru fabricarea clincherului, obinndu-se clincher colorat, care prin mcinare duce la obinerea cimentului colorat, fie prin amestecarea oxizilor sau pigmenilor cu clincherul i mcinarea acestora. 5. Cimentul de anhidrit este cimentul cu coninut preponderent de anhidrit (CaSO 4). Posed rezisten la compresiune dup 7 zile, pe mortar (1 parte ciment i 3 pri nisip) 500-2000
14

N/cm 2. Se utilizeaz la prepararea mortarelor pentru zidrie i finisaj, precum i pentru obinerea prefabricatelor i betoanelor termoizolante. Tehnologia de obinere a cimentului de anhidrit se efectueaz dup dou fluxuri: din anhidrit natural i din gips. a) Obinerea cimentului de anhidrit din anhidrit natural. Roca este concasat i mcinat, mpreun cu activatorii: var, cenu de termocentral, sulfat de sodiu (neutru sau acid), sulfat de fier. Produsul se depoziteaz n siloz. b) Obinerea cimentului de anhidrit din gips. Gipsul este concasat la mrimea de 3-4 cm pentru arderea n cuptorul rotativ sau la 3-10 cm pentru arderea n cuptorul vertical. Arderea se efectueaz la temperaturi de 600-700C, timp de 3-4 ore, eliminndu-se apa de cristalizare a ghipsului. Anhidritul obinut este mcinat cu activatorii (de regul sulfat de sodiu i de fier n proporie de 1-3%). 6. Cimentul de zgur este cimentul care are n compoziie 2090% zgur de furnal granulat restul fiind adaosuri cu capacitate liant proprie sau activatoare pentru ntrirea zgurii: ciment portland, var, sulfai de calciu .a. Principalele tipuri de ciment de zgur sunt: a) Ciment de zgur i clincher portland: Ciment metalurgic cu 20-30% zgur; Ciment de furnal cu 30-70% zgur; b) Ciment de zgur cu var. Conine 60-75% zgur, diferena reprezentnd-o varul ntr-o proporie de 7.5%. c) Ciment de zgur sulfatat. El cuprinde 75-90% zgur, restul fiind ghips, ipsos, clincher portland .a. Tehnologia cimentului de zgur cuprinde uscarea zgurii de furnal n usctorul rotativ i mcinarea ei mpreun cu adaosurile. 7. Cimentul de sonde este ciment portland cu procent maxim 3-8% de CaO Al2O3 i CaO SiO2 pentru sondele de peste 2500 m adncime i cu procent maxim de 13% CaO Al2O3 pentru sondele sub 3200 m adncime. Se utilizeaz la cimentarea tuburilor de
15

foraj ale sondelor. Tehnologia acestor cimentri este similar cu a cimentului portland. 8. Cimentul expansiv este tipul de ciment care prezint dilatare de 1-2% la ntrire n aer. Este amestec de 70-90% liant (ciment portland sau aluminos) cu adaus expansiv (ipsos, hidraluminai de calciu, caolin calcinat, var .a.). Se utilizeaz la colmatarea rosturilor elementelor de construcii pentru a se realiza etanarea lor. Tehnologia cuprinde mcinarea materiilor prime i amestecarea lor, n dozajul prescris. 9. Cimentul cu ntrire rapid este produs prin creterea procentului de silicai de calciu sau prin mcinarea mai fin, astfel nct diametrul particulelor s fie mai mic de 2.5m. Acest ciment se ntrete de aproximativ treizeci de ori mai repede dect cimentul portland. 10. Cimentul refractar este ciment portland sau aluminos cu rezisten ridicat la temperatur nalt. Cimenturile refractare sunt: a) Cimenturi portland cu microadaosuri stabilizatoare de silice amorf, amot, zgur de furnal, roci .a. Rolul microadausurilor este de a mpiedica micorarea rezistenei betoanelor, datorit deshidratrii hidrocompuilor, la temperatur ridicat, acionnd prin formarea de compui stabili la nclzire; b) Cimenturi aluminoase; 11. Cimentul cu nclzire redus are o proporie mai mare de bisilicat de calciu. El este folosit pentru turnarea a mari cantiti de beton n structuri de rezisten: n caz contrar, cldura produce crpturi ale structurii. 12. n locurile unde betonul trebuie expus n mediu bazic, care atac betonul fcut din ciment portland, trebuie folosit ciment special, cu un coninut mic de aluminiu. Cimentul pentru utilizare n ap srat conine peste 5% oxid de fier, iar cel utilizat pentru a rezista aciunii sulfailor din apa de mare are un procentaj de peste 40% de oxid de aluminiu.

16

GLOSAR
Cermet material sintetic din ceramic, cu proprieti asemntoare metalelor (CERamic METalic). Clincher produs intermediar obinut la fabricarea cimentului prin nclzirea materiei prime pn aproape de temperatura de vitrifiere i prin transformarea ei ntr-o mas compact i dur. Clivaj proprietate a unor minerale i roci de a se desface prin lovire n foi sau plci cu suprafee plane, corespunztoare celor ale structurii reticulare a cristalelor sau orientrii mineralelor n roc. Cristal corp solid, omogen, cu o structur intern regulat i, uneori, cu o form exterioar regulat, de poliedru. Cuptor rotativ cuptor construit dintr-o tob cilindric, rotitoare n jurul axei sale folosit pentru producerea clincherului. Difracie cu radiaii X metod de analiz a structurii cristaline care se bazeaz pe propagarea undelor electromagnetice n spatele obstacolelor care au dimensiuni comparabile cu lungimea de und. Granulaie caracteristic a unui material referitoare la mrimea particulelor componente. Mineral substan chimic natural, mai mult sau mai puin omogen, component a rocilor i a minereurilor. Monoclinic cristal n form de prism, cu dou axe perpendiculare ntre ele, a treia ax fiind nclinat la un anumit unghi fa de planul format de primele dou. Refractar care rezist la temperaturi nalte fr s-i schimbe structura, compoziia i caracteristicile. Romboedric cristal care prezint un ax de simetrie de ordinul trei; cele trei axe de simetrie sunt reciproc perpendiculare. Scara Mohs msoar duritatea materialelor i are valori ntre 1 (talcul) i 10 (diamantul). Silicai naturali combinaii ale acidului silicic cu diverse metale (Al,Ca,Mg) care alctuiesc una dintre cele mai importante clase de minerale, reprezentnd 75% din scoara terestr. Supraconductor element de circuit electric care are rezistivitatea nul; se obine prin rcirea metalelor sau unor aliaje la temperaturi foarte sczute; ultimele materiale obinute, ceramicile supraconduc17

toare, prezint acest efect la temperaturi relativ ridicate (aproximativ -50C). Zgur deeu rezultat n procesul de obinere a metalelor din minereuri i la topirea metalelor, constituit din oxizi formai n procesul tehnologic i componente pmntoase din ncrctur;

18

BIBLIOGRAFIE 1. Neniescu C.D., Chimie general, Editura didactic i pedagogic, Bucureti, 1979, pag. 842-846, 853-854. 2. Balaban A.T., Balaban C. (coordonatori), Mic enciclopedie de tehnologie chimic, Editura Zecasin, Bucureti, 1999, pag 99-100, 136, 189-193. 3. Strjescu M. i Cosma M, Compendiu de chimie anorganic pentru elevi i absolveni de licee, Editura Dacia, Cluj, 1975, pag. 358, 361. 4. Dunn P.J., Comprehensive scientific study of the minerals, New Jersey, 1995, versiune on-line: simplethinking.com 5. Iler R.K., The Chemistry of Silica, 1979, versiune online: www.wileyeurope.com 6. Anthony J.W., Handbook of Mineralogy: Silicates, 1997, versiune on-line: www.minsocam.org 7. Enciclopedia Encarta 2002 8. Enciclopedia Encarta 2003 9. Imaginile au fost preluate de pe site-urile: www.jhu.edu www.vislab.usyd.edu.au www.mineral-n-more.com www.exquisitecrystals.com www.d.umn.edu southwest.library.arizona.edu svc403.bne025u.server-web.com/timerock/library

19