KOMUNIKASI

maklumat dan perasaan. gerak. dengan tujuan untuk memberi dan bertukar-tukar maklumat atau mengubah keadaan fizikal atau mental mereka.   Proses dimana manusia menghantar dan menerima mesej. Proses interaksi antara manusia . Proses dimana manusia berkongsi atau bertukar-tukar idea. isyarat atau simbol. dimana orang ramai bertutur dan bertukar-tukar pendapat. .

.

Mesej yang disampaikan difahami dengan tepat dan jelas oleh penerima KOMUNIKASI BERKESAN Mesej yang disampaikan mempunyai unsur kosefektif Makna mesej difahami dan dikongsi bersama oleh penghantar dan penerima .

KEMAHIRAN TINGKAH LAKU  Komunikasi mata  Kedudukan tubuh dan pergerakan  Mimik muka dan air mata  Ketrampilan  Suara .

KEMAHIRAN MENIMBULKAN MINAT ATLIT  Libatkan pendengar  Menghiburkan  Mengenalpasti keistemewaan orang lain  Membawa topik perbualan yang anda mahir .

KEMAHIRAN MEMBERI PERHATIAN  Tumpu sepenuh perhatian dengan eye contact terhadap pendengar  Duduk ke hadapan sedikit menghadap orang yang bercakap  Memberi maklumbalas lisan/bukan lisan yang positif  Bertanya soalan untuk penjelasan .

KEMAHIRAN MENDENGAR  Beri peluang orang lain bercakap  Sentiasa sabar  Tidak menyampuk  Berfikiran terbuka  Dorong mereka untuk bercakap  Sensitif kepada mesej bukan lisan  Tangkap dan ingat isi utama perbualan  Jangan berikan kesimpulan awal  Catat jika perlu  Dapatkan perasaan di sebalik mesej  Selami perasaan (empati) .

KEMAHIRAN PEMERHATIAN  Mengesan maklumat bukan lisan  Gambaran perasaan dari suara dan nada suara  Gaya duduk atau berdiri .

. selain daripada yang telah anda pelajari daripada orang lain.KONFLIK  Konflik adalah perkara yang tidak dapat dielakkan kerana melibatkan ramai orang. Anda mungkin terdorong untuk terlibat dengan konflik walau apa cara sekalipun yang datang kepada anda.

. penyu akan memasukkan kepalanya ke dalam cengkerang. Dengan cara ini.Penyu(Menarik diri): Apabila berhadapan dengan konflik. dia mengorbankan matlamat dan memusnahkan perhubungan. Penyu takut untuk berhadapan dan berpendapat bahawa adalah sia-sia dalam menyelesaikan masalah dan ada baiknya menarik diri.

Jerung (Menyerang): Jerung mencuba berhadapan dengan konflik untuk mendapatkan jalan walau dengan apa cara sekalipun. dan mereka merancang untuk menang melalui serangan dan kuasa jika perlu. Mereka fokus untuk mencapai kejayaan matlamat mereka dan tidak risau tentang keperluan dan perasaan orang lain. . Jerung menganggap bahawa konflik ialah permainan yang hanya ada seorang pemenang dan pihak lagi satu sebagai pengalah.

Beruang sangat bagus dalam memastikan pasukan bersama tetapi memberi apa yang orang lain mahukan dengan membelanjakan keperluan dan minat mereka sendiri. . mereka mengelak daripada menjejaskan perhubungan dengan mengorbankan matlamat peribadi. Mereka percaya konflik merosakkan perhubungan dan kerana mereka sangat memerlukan penerimaan dan kesukaan.Beruang(Melancarkan): Beruang percaya bahawa konflik sepatutnya dielakkan dengan cara yang harmoni.

Burung Hantu(Bekerjasama): Burung hantu meletakkan nilai yang tinggi diantara matlamat mereka sendiri dan perhubungan antara mereka. Mereka melihat konflik sebagai satu isu yang harus diselesaikan dan hanya berpuas hati apabila mereka mencapai matlamat mereka dan juga membantu orang lain mencapai apa yang mereka mahukan. Burung hantu mempercayai bahawa konflik berpotensi untuk menguatkan lagi perhubungan dan tidak melibatkan perasaan negatif yang akan mengakibatkan situasi menang-menang antara kedua-dua pihak. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful