PERKHEMAHAN PASUKAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH RENDAH PERINGKAT KEBANGSAAN 2011 MODUL AKTIVITI INTEGRASI KUMPULAN ( PERMAINAN TRADISIONAL

)
TAJUK TEMPAT MASA MATLAMAT : : : : ‘ PERMAINAN TENG-TENG’ Stesen Aktiviti Di Tapak Perkhemahan 2 jam / Slot Aktiviti. Melahirkan peserta perkhemahan yang sentiasa peka dan patuh pada peraturan. 1. 2. 3. Memupuk semangat kerjasama. Melatih peserta mengikut peraturan . Melatih peserta membina keseimbangan diri dari segi fizikal dan mental.

OBJEKTIF

:

. SASARAN PERALATAN : : Aktiviti Antara Kumpulan : Mengikut kumpulan integrasi. Kapur tulis/tepung, kepingan tembikar/ batu leper

Teng-teng
Permainan ini juga dikenali sebagai Ketinting. Kanak-kanak perempuan sering memainkan permainan ini daripada kanak-kanak lelaki. Ini mungkin disebabkan permainan yang tidak begitu lasak serta memerlukan tenaga yang banyak dan ianya memerlukan pemerhatian di gelanggang yang agak kecil sahaja. Di kampong-kampong gelanggang di buat dengan mengoreskan garisan di atas tanah sahaja, tetapi lain keadaannya pula dengan kanak-kanak yang berada di kawasan taman perumahan atau dikawasan pekan yang tiada halaman bertanah. Mereka akan menggunakan kapur tulis tepung atau apa sahaja yang dapat dilukiskan di atas jalan bertar. Teng teng dimainkan oleh sekumpulan kanak-kanak terdiri dari dua hingga empat orang setiap gelanggang, tiada peraturan tetap dengan jumlah pemain bagi setiap gelanggang. Sekiranya melebihi dari empat pemain dalam satu gelanggang, ianya akan mendatangkan kesukaran bagi setiap pemain untuk berteng teng. Gelanggang & Gundu Gelanggang teng teng hanya dilukiskan petak-petak di atas tanah sahaja. Terdapat sembilan petak-petak kosong bagi satu gelanggang. Permainan dijalankan mengikut urutan seperti rajah di bawah.

Tetapi bagi pemain yang baru sahaja memulakan permainan dimana gundu berada di petak pertama. seperti pecahan pinggan. Lai lai li tam plong adalah kaedah bagi menentukan pemain pertama. Setiap pemain tidak dibenarkan memijak petak dimana gundu berada di dalamnya. acara timbang hendaklah dilakukan terlebih dahulu. seandainya pemain terpijak garisan ia dianggap mati dan giliran pemain lain mengambil alih permainan. kecuali di petak sembilan dengan kedua belah kaki. Bagi memulakan permainan. samada kepunyaan sendiri atau pihak lawan. giliran pemain seterusnya mengambil alih permainan. Gundu hendaklah disambut sebelum jatuh ke tanah. jika ini berlaku ia dikira mati. Pemain hendaklah melepasi petak ketujuh tanpa melompat kedalamnya dan terus ke petak lima. Jika gundu tidak masuk ke dalam petak yang ditentukan atau terkeluar ia di anggap mati dan hilang giliran. setibanya di petak kedua dan keempat. Setelah pemain melompat kembali ke garisan permulaan. tanpa memijak di petak kedua. Begitu juga dengan lompatan disetiap petak. gundu adalah juga sebagai perkakasan penting yang dimainkan bersama. begitu juga jika pemain telah berjaya melepasi pusingan pertama. undian dijalankan bagi menentukan pemain yang mana harus memulakan permainan terlebih dahulu. kepingan besi atau batu yang leper. Gundu hendaklah diletakkan di atas kepala dan melompat kedalam setiap petak dengan sebelah kaki kecuali petak kesembilan. maka pemain hendaklah melompat terus ke petak ketiga. kedua. Pemain lain mengambil giliran pula. Gelangang Teng Teng Cara Bermain Sebelum permainan dimulakan. kedua dan seterusnya cara mencampakkan gundu adalah sama. Sambil berdiri menghadap di garisan permulaan petak ketujuh. Membina Rumah Sebelum pemain membina rumah.Selain daripada gelanggang. Pemain dikehendaki melompat kedalam kesemua petak dengan sebelah kaki. Gundu ini adalah sebagai tanda bagi para pemain untuk mengerakkan kedudukan mereka di petak-petak gelangang. pemain dikehendaki menundukkan kepala menjatuhkan gundu. pemain hendaklah mencampakkan gundu ke dalam petak pertama dengan cara membelakangkan petak. pemain hendaklah memijak dengan kaki kanan di petak kedua dan kaki kiri di petak keempat. jika pemain tidak dapat . Gundu atau buah ialah objek berbentuk leper sebesar separuh tapak tangan yang diperbuat daripada apa sahaja. ketiga dan seterusnya. Setelah itu pemain dikehendaki melompat ke petak ketiga pula dengan hanya sebelah kaki dan seterusnya gundu hendaklah dikutip di petak pertama lalu melompat ke petak pertama dan terus ke garisan penamat.

Setiap pemain hendaklah memijak dengan kedua belah kaki di petak rumah dan pemain lain tidak dibenarkan berbuat demikian. Untuk mendapatkan rumah. Pemain terus melompat ke petak pertama dan keluar dari garisan permulaan. Sekiranya pemain lain memijaknya atau tuan rumah lupa memijak dengan kedua belah kakinya ia dikira mati. Sekiranya gundu jatuh terkena gaisan atau terkeluar maka ia dikira mati. pemain dengan berdiri membelakangkan kesemua petak di garisan permulaan dan mencampakkan ke dalam mana-mana petak gelanggang dan disitulah kedudukan rumahnya.menyambutnya ia dikira mati dan acara timbang dilakukan semula setelah giliranya sampai kemudian. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful