Teknik Belajar

Manusia ada 2 bhgn otak : i -otak kanan - otak sastera, kreatif, inevatif. ii -otak kiri - otak sains,sistematik,logik & rasional. ~M'gunakan k'dua-dua bhgn otaknya semasa belajar. (2)Pelajar yg cemerlang m'rangsang k'semua deria yg digunakan dlm proses p'belajaran.Cthnya kajian menunjukkan bhw,kita ingat cuma 10% apa yg kita baca, jadi kalau ada pelajar yg rajin baca buku 3-4 jam s'hari s'mlm,dia baca,dia buat nota,dia underline2,dia artlinekan.Okaylah tu,baguslah tu.Tapi,kita cuma dpt ingat 10% aje apa yg kita baca.Jadi,tdk efisen,tak b'kesan.....penat belajar.Dan ikut kajian,kita ingat 20% apa yg kita dengar.Jadi,kalau kita m'dengar cikgu ajar dgn teliti,kita mungkin ingat s'hingga 20%.That's not bad,tapi masih tak efisien,kita ingat 50% drpd apa yg kita dengar & kita lihat.Jadi,kalau apa yg cikgu ajar,tengok apa yg dia tulis & kita catat apa yg cikgu tulis atas papan tulis.Kita mungkin ingat s'hingga 50%.Kita ingat 70% dr apa yg kita sebut atau yg kita cakap s'cara jahal.Jadi,ini satu p'dekatan yg penting.Everytime,kita nak belajar,kita kena sebut balik apa yg tlh kita faham,apa yg tlh kita ingat.Dan kita transfer dlm kepala kita.Kena sebut kuat-kuat.Ini yg sedang digunakan utk m'rangsang memori,utk m'rangsang pemikiran kita.Kita sebut nama org2 & kita akan ingatkan.Dan kajian juga menunjukkan bhw,kita ingat s'hingga 90% perkara2 yg tlh kita amalkan atau kita praktikkan.Dan ini b'maksud kalau kita study waktu mlm,kita buat nota,kita buat peta minda & s'baiknya,kita mesti jawab soalan.Soalan diakhir bab,soalan peperiksaan yg lepas,contoh2 soalan,soalan ramalan & s'bagainya.Ini kita kena lakukan tiap2 mlm.S'bagai s'bhgn drpd kaedah kita m'ulangkaji.Barulah kita dpt kesan yg maksimum.Ini namanya p'belajaran yg m'gunakan kaedah output learning.Bknnya input.Input learning tu,baca buku & buat nota.Kaedah output,kita kena belajar.....faham,buat nota,buat peta minda,and then,kita jawab soalan.Kita jawab soalan tu,utk m'uji setakat mana kita faham.Dan kaedah ini,akan m'bantu kita utk ingat s'hingga 90% drpd apa yg tlh kita pelajari.Makin byk kita gunakan deria,lagi byk kita m'dpt ingat.INGAT !!!ini kaedah utk menyerlahkan k'hebatan kita,k'cemerlangan kita.Therefor,serlahkanlah k'hebatanda,k'cemerlangan anda dgn belajar,dgn m'gunakan kaedah mempraktikkan,m'amalkan apa yg tlh dipelajari. (3)Pelajar yg cemerlang,dia tak belajar.....duduk,tengok,dia pakai mata aje m'baca.Ini pelajar yg pasif.Pelajar yg cemerlang,belajar s'cara aktif.Dia m'baca dgn m'gunakan jari telunjuk.Dia gunakan jari telunjuk

kita buat homework dgn rapi.kalau ada org yg belajar matematik.ertinya gunakan kipas.p'ingatan2.Belajar dgn penuh semangat.geografi. iv)Kurangkan gangguan bising.kuning campur hijau pun okay ! ii)Pastikan cahaya ataupun lampu yg kita gunakan itu terang.dgn ceria. iii)Elok hangat sikit.minum air masak.Lampu terang agar mata kita tdk t'paksa m'baca dlm keadaan yg suram ataupun yg tdk jelas.tak lah hangat mana.Ulama' kata "sesipa yg belajar diiringi muzik.Lampu putih itu lebih baik drpd warna2 lain.fizikal mereka.tak lah gunakan air-cond yg sejuk. i)Byk warna hijau &.dgn sempurna.mata tengok buku ataupun maklumat.Belajar kat sini.jari2nya utk menunjuk.dia tak mengantuk.Petang.Ubah suai tmpt duduk.kerusi kita & meja kita.yg selesa.8:30 p.5 belajar antara 2 1/2 hingga 3 jam s'kurang-kurangnya lah.lakar peta minda.3.Dia garis dgn jarinya utk m'bantu konsentrasi (tumpuan).dia sebenarnya sekadar m'baca buku bknnya belajar.fizik. v)Jgn belajar diiringi muzik.akaun sambil dengar muzik.kita dgn tenang & ikut sistem belajar yg betul selama kurang.tak t'masuk kerjarumah.sains.STOP DID NOW !!!!!!! vi)Cuba tampal poster yg mengandungi slogan..dgn steady.buat nota.Waktu belajar yg safisien.emosi amat selesa dgn p'sekitaran & bi'ah yg digunakan.Mata.agar dpt menghadap ke kiblat.ilmu yg masuk kpd kita tak berkat ".4.lebih 3 jam atau 20 hingga 21 jam.mental.seronok utk tidur okeylah.Artline-kan dgn warna2 t'tentu.Belajar sket.Tdk ada proses p'belajaran yg berlaku.apa yg dibaca..optima utk m'capai k'cemerlangan.byk warna kuning.Tmpt kita gunakan itu.m sampai 11:30 mlm atau 12:00.dgn teliti.Warna hijau sahaja pun boleh.s'minggu.yg serasi dgn jiwa.Kalau pelajar ting.poster2.Kata2 hikmat.utk m'bantu k'fahaman & jugak p'ingatan.Mlm.tak per. (5)Cuba belajar di dlm persekitaran yg betul2 kondusif. .habis baca kita terus buat peta minda.apabila telinga dengar muzik.m'cukupi.Ertinya.khat2 yg cantik yg patut m'rangsang anda.Pegang pensel kat tgn.ayat2 alQuran.Lagipun. (4)Belajar byk jam tiap2 hari.Dan pegang pen gunakan tgnnya. kata2 hikmat utk m'rangsang diri kita.otak kita confius & tdk akan dpt m'rangsang proses p'belajaran yg efisien.conteng.Lebih pun.Dengar cakap cikgu.

fakta2 yg byk.Wangikan badan.kita boleh lakar peta minda seperti yg diajar oleh guru2 dgn m'gunakan rajah2.kita akan mudah patah semangat.apa yg aku baca tadi.takut2 k'berkatan dr kelas itu akan hilang.cuba ingat balik. iv)SEMAK : Semak ini.JGN PONTENG KELAS.secara k'seluruhan ) : i)Baca buku m'gunakan jari telunjuk.dah cukup tak maklumat.colour yg b'bagai-bagai utk m'rangsang otak kanan & otak kiri serentak.& sebagainya mungkin kena tulis nota itulah atau formula2.Kalau matematik.Output learning dpt dilakukan dgn cara ( huraian bg 2 cara itu. ii)Tutup buku atau nota.tlh dpt dipindahkan ke dlm sel2 memory atau sel2 pengingat atau ingatan dlm otak kita.Bila kita ingat.Cthnya :ingat balik..guru pun menyampah.takut2 guru2 yg b'kenaan kecil hati & guru lain simpati. Output learning dpt dilakukan dgn cara : i)Baca bukulah.Tapi.ertinya maklumat yg t'simpan dlm buku atau nota.kalau mata pelajaran yg ada maklumat yg byk.jgn tengok buku.INGAT !!!!!!! iii)Lakar peta minda atau tulis nota yg b'kaitan.kita akan m'rangsang otak kiri. 6)Tdk ponteng kelas dgn sengaja.minta maaf & kita dptkan nota2 yg b'kaitan.itu kalau budak pandai tu.Ponteng lebih dr 4 kali.INGAT kalau ponteng kelas lebih dr 3 ayau 4 kali.pejam mata.minta ampun.jumpa guru berkenaan.detail atau tak detail.Habis satu sek.Kita semak apa yg kita lakar.tepat tak tepat.akaun.gunakan jari telunjuk utk m'baca buku atau nota.So.Bila kita dpt ingat apa yg kita baca.. .vii)Pakai wangi-wangian kat bdn.Kalau kita ponteng kelas.Dptkan nota dr kawan.design2.besar k'mungkinan susah nak dpt A.jgn tengok nota. ii)Ingat balik dlm kepala kita.JGN LUPA utk senyum semasa belajar.kita semak & kita masukkanlah pembetulan yg .ertinya kita tlh pindahkan maklumat dr buku masuk ke otak.pakai bedak ke apa ke.ilmu yg diajar x berkat.Ada harapanlah dpt B..Macam mana nak dpt A ?JGN PONTENG KELAS !!!!!!!plZ ! (7)Sentiasa m'ulangkaji m'gunakan kaedah output learning.ilmu yg kita belajar tak berkat.lengkap tak lengkap.So. fed-up kat kita.

saya yakin saya pandai.org yg sentiasa b'fikir baik...kata2 p'rangsang." "Aku tlh b'doa utk kekal ingatan.poster2.dlm peta minda."Kalau itu yg kita doakan..buku2 motivasi...jadikan aku org yg positive..Jadi.output learning..kat bilik kita..Kita nak test otak kita.Ini penting sgt..bila belajar mudah ingat..Sebenarnya.bila kita pesan kat kawan jadi positive.seminar. ii)Org yg cemerlang ni..Ini dia satu sikap..buangkan sifat2 mazmumah(sifat2 yg keji.kalau kita tulis.potensi besar.Org yg b'motivasi.kita sembahyang 5 kali s'hari utk kekalkan iman..." "Aku juga tlh m'doakan mak bapa.Dia tak rangsang diri dia..tiap2 mlm akan m'rangsang motivasi kita.baik)dlm diriku..satu sifat yg acap kali.dlm buku catatan kita.guru2ku..Kita tulis apa benda baik yg kita buat.Sebenarnya..Tapi.pelajar yg cemerlang.Tiap2 hari sebelum tidur.Dah habis semak dgn sempurna.Ini dia."Aku tlh belajar hari ini.pd TUHAN.dia nampak.kem.kalau belajar mudah seronok.kita doa & doa.nak motivasi macam mana ??? i)Tulis dlm diari kita.Tutup pula peta minda.Jadi.cthnya.INSYA-ALLAH.Bila kita memesan-mesan utk k'baikan..of course-lah .menurun semangatnya.cuba kita pandang ke siling ataupun pejam mata..Org yg b'motivasi.Kita doa pd ALLAH.murni.& sebagainya.s'wajarnya.Dia tak dorong diri dia..sedangkan iman pun turun naik.bila belajar.tiap2 yg kita t'ingat.maka kita akan b'motivasi & akhirnya kita akan dpt menyerlahkan k'hebatan kita s'cara hakiki.& doa utk dpt m'dorong diri kita.dia ." Apa benda2 positive ini.kalau kat kelaslah...dia punya kesan2 positive kpd p'belajarannya & dia belajar dgn seronok& b'semangat.maka diapun jadi lebih hebat.Kata2 hikmat. (9)Pelajar yg cemerlang..apa yg tlh aku lakar tadi.dah elok dah kita punya peta minda.b. iv)And then.utk m'buktikan kita taat pd.ALLAH akan jadikan kita org yg positive..maka motivasi pun turun naik.." "Aku maafkan semua guru2ku.selama 3 jam dgn baik.sentiasa awal & m'dahului.Dia pergi kursus.dia akan patah semangat balik.Org yg b'motivasi.So.super kem.".kita pun jadi baik. dilupai oleh ramai pelajar.dia rangsang org lain utk hebat. "YA..org yg b'semangat. ALLAH.dia tak rangsang motivasinya dr semasa ke semasa."Oooooo.. (8)Tahu teknik m'rangsang & m'motivasikan dirinya ke arah k'cemerlangan.ALLAH..tiap2 selepas solat.INSYA-ALLAH.tampal poster2 kat rumah kita.saya pandai menyerlahkan diri.org yg cemerlang.....buruk)& biarku bentuk sifat2 mahmudah(sifat2 yg mulia.....5 minitlah kita ambil diari kita.sebut apa yg tlh kita lakar kat peta minda dgn tak m'rujuk pd peta minda.samer kem.Maklumlah manusia.perkara2 positive yg tlh kita lakukan s'tiap hari."Aku ingat tak.dia m'ingatkan kawannya.

cemerlang dunia & akhirat..Insya-ALLAH.atau baca Al-Quran (2 'AIN) tiap2 mlm sblm study.tengok apa jadi pd hati kita.yg paling baik..Feb..bila cikgu sayang.mlm nih kita tengok & baca.yg tekun.tiap2 cikgu mula nak mengajar."Org lain dengar kali pertama.itu boring.Sama ada. 10)Baca buku sebelum cikgu ajar.dpt D tak per.Nanti.bila cikgu ajar..paling kurang.walaupun anda tak .s'tiap kali nak mula kelas.ni yg aku baca mlm tadi.Digalakkan pd anda.Hati akan b'tambah tenang.mudah m'beri tumpuan.Mlm ni.biasanya dpt gred A atau gred yg baik dlm ujian2.itu tension.tapi kita baca sikit.Supaya bila esok cikgu ajar.ni ujian awal dpt C." Jadi.anda di Sek. S'tiap kali selepas sembahyang.dia akan m'ulangkaji atau belajar dlm sesi2 yg pendek.Belajar lagi 20 minit.Kalau esok belajar matematik.30 minit..."Ooooohhhh.& mudah kita faham..Dan biasanya.Mlm tadi."NO !!! NO !!! NO !!! Itu penat..Bila cikgu masuk jer. (12)Pelajar yg cemerlang juga.org yg buat persediaan awal ertinya dr bln Jan.yg aku tak faham.. & cikgu selalu pandang.sblm m'hadapi peperiksaan.kpd Saidina Ali iaitu Surah AL-INSYIRAH.akan dpt tmpt itu.pd otak kita.Itu cth doa penerang hati.STOP nih naper ??? Minum air masak..ilmu yg cikgu ajar lebih berkat & kita mudah jadi pandai sebab dpt k'berkatan ilmu yg guru ajar..dia ni pelajar yg gigih.cepat2 masuk kelas di awal2 thnkan.utk dpt duduk di dpn. Men.Baca doa itu.bila nak ambil peperiksaan.jgn kata "tak per.PERSEDIAAN AWAL AMAT PENTING & ini akan m'beri tanggapan yg positive kpd guru2..kita baca bab yg mungkin diajar oleh cikgu esok.sblm m'ulangkaji..Biasanya.kat IPT..ambil nafas pjg...gerakan badan walaupun anda tak mengantuk.bila masa kita m'baca buku.Stop 2-3 minit.sblm m'ulangkaji.."Oooooooohhhhhhh..sebab org yg duduk di dpn atau s'kurang-kurangnya org yg barisan tengah itulah org yg paling byk dpt manfaat.Elok kita belajar selama 20 hingga 30 minit.Walau tak faham tak per.malahan pelajar yg cemerlang akan baca doa penerang hati. (11)Pelajar yg cemerlang.Katalah.aku skor lah hujung2 thn..budak2 yg pandai akan duduk baris depan atau baris tengah. kita sudah dpt ilmu tu kali ke-2.Sek.Berhenti 2 atau 3 minit.Jadi..tiap2 mlm.Mac dia dah mula belajar. anda m'dengar utk kali kedua.tiap2 nak study.budak ini pelajar yg baik.kita sedikit ke dpn dr org lain.esok nak ada pelajaran geografi. sentiasa m'baca doa penerang hati.Kalau org yg awal..Ini prinsip org yg cemerlang & awal & m'dahului.mereka akan mengekalkan prestasi di peperiksaan2 yg seterusnya.yg Nabi Muhammad ajar kpd sahabat2nya khususnya.baca YAASIN s'kurang2nya. rendah.Itu sebabnya.Dan bila pelajar.tapi.exercise sikit2.kita kita baca tak faham tak per.terus baca [ Surah ALAM NASYHRAH ]. biasanya.

mlm nanti kita ulangkaji 4 subjek yg sama.kita akan ingat 20% sahaja. ..Kita akan lupa hampir semua yg kita belajar selepas 48 jam..kita boleh belajar 3 atau 4 jam dgn tak penat.mlm tu.s'elok2nya sblm sempat 24 jam.So.Pelajar yg cemerlang..kalaulah pagi sampai tengahari ni.And then..dia m'ulangkaji s'cepat mungkin.Belum sempat nak boring.walaupun anda tak letih.So.Selepas 24 jam.Jadi..kita rehat.Berhenti selepas 20 hingga 30 minit.keadaan kita belajar.kita belajar 4 subjek..sambung balik..kita akan lupa hampir semua yg cikgu ajar kalau tak ulangkaji.Kalau macam ni.Selepas 2 hari 2 mlm.kita m'ulangkaji pd hari yg sama.kita kena adjust atau ubahsuai timetable kita supaya kita m'ulangkaji subjek2 yg kita belajar pd hari b'kenaan.masih segar dlm ingatan & mudah dia m'ulangkaji.m'ulangkaji sertamerta utk memastikan apa yg cikgu ajar pd hari itu. (13)Pelajar yg cemerlang.kita ingat.boring.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful