You are on page 1of 24

DEPOZITUL DE DEEURI PERICULOASE

- SLOBOZIA -

Deeuri periculoase industiale (nsoite de determinri de laborator din care s reias caracteristicile lor, cantiti)

Deeuri periculoase colectate selectiv din deeurile de tip urban (recipieni de vopseluri, recipieni de solveni, ambalaje contaminate cu produse petroliere etc.) S.C. VIVANI SALUBRITATE S.A.

Transport

SCHEMA DE PRELUARE, TRANSPORT, TRATARE I DEPOZITARE A DEEURILOR PERICULOASE

MARI

Cantit i de deeuri

MICI Depozitare temporar (pn cnd cantitile depozitate vor justifica un anumit sistem de tratare)

Deeuri periculoase stabilizate

Deeuri cu coninut de azbest

Coincinerare

Tratare

Incinerare

Cenui cu caracteristici periculoase


Depozit de deeuri menajere prevzut cu celule separate Depozit de deeuri periculoase

Amplasare:

cca. 2km, N-NW de municipiul Slobozia spre Amara, pe acelai amplasament cu Depozitul zonal conform pentru deeuri nepericuloase.

Suprafa:

9.822,76 m2;
stocare: 22.500 tone prima celul

Capacitate

Depozitul va fi mprit n final n 5 celule de capaciti egale;

Sectorul aflat n exploatare este acoperit cu o copertin pentru reducerea la maxim a ptrunderii apelor din precipitaii peste recipienii cu deeuri depuse dar i pentru diminuarea emisiilor de pulberi n suspensie de la transportul i depozitarea deeurilor. Dup epuizarea capacitii de stocare a primei celule, aceasta se nchide i copertina va fi deplasat spre al doilea sector.

DEEURI

Nisip Geotextil filtrant Strat de drenaj cu grosimea de 0,50 m/pietri cu granulaia 16/32

Sistemul constructiv de realizare a impermeabilizrii

Conduct de drenaj tub riflat PE =250 mm Geotextil de protecie 2000 g/mp Impermeabilizare cu geomembran HDPE, =2,5mm Sistem electronic de monitorizare a scurgerilor accidentale Impermeabilizare mineral cu argil 0,50 m
Conduct de drenaj tub riflat PE =110 mm (dren control) Geotextil de protecie 2000 g/mp Impermeabilizare cu geomembran HDPE, =2,5mm Impermeabilizare mineral cu argil 6 x 0,25 m; compactare 95%; k 10 -10 m/s. Teren natural (loess-uri argiloase) k =10-7 - 10-6 m/s

Nivel hidrostatic la adncimea de 78 m

Sistemul de drenare i evacuare a apelor posibil contaminate


Sistemul de evacuare a apelor posibil contaminate const n: Conduct de drenaj tub riflat PE =250 mm;

Staie pompare levigat;


Bazin colectare levigat cu volumul de 100 m3.

De jur imprejurul digului de contur (la baza) cu o naltime la coronament de 2 m de la nivelul solului, sunt create rigole de scurgere a apelor pluviale ce vor fi colectate intr-un bazin cu un volum de 100 mc.

De asemenea in zona bazinelor este creata o platforma pentru spalarea autovehiculelor de transport care parasesc depozitul, aceste ape se stocheaza impreuna cu apele posibil contaminate din depozit.

Rigol colectare ape pluviale

Schema procedurii de acceptare a deeurilor la depozitare

Sistemul de monitorizare

Depozitul de deeuri periculoase este dotat cu un sistem foarte eficient de detectie a defectelor din etansarile geomembranei; Defectele etansarii sunt detectate cu ajutorul unui flux de curent electric prin eventualele infiltratii. Aceasta inseamna ca eventualele infiltratii pot fi detectate inaintea producerii unor accidente mari care sa duca la poluarea mediului inconjurator. In timpul constructiei depozitului s-au instalat senzori speciali sub geomembrana care sunt conectati prin cabluri la o cutie de control amplasata lateral fata de depozit. Dupa instalarea completa a sistemului de impermeabilizare - drenaj/ acoperire se activeaza o sursa electrica deasupra acestuia si se inregistreaza orice anomalie care apare, detectndu-se astfel zona in care etansarea este intrerupta. Datele obtinute in teren sunt interpretate printr-un software special care realizeaza grafice tridimensionale si identifica amplasamentele reale ale defectelor. Locatiile acestor puncte de infiltrare sunt transmise cu cateva ore inainte de punerea in functiune, interval care permite depistarea zonelor deteriorate si repararea lor.

Sistemul de monitorizare

Apele subterane vor fi monitorizate prin intermediul a 3 foraje de monitorizare (1 in amonte si 2 in aval), pe directia de curgere a apelor subterane. Din aceste foraje se vor preleva lunar probe de apa ce vor fi analizate in laboratoare acreditate in special la indicatorii chimici ce corespund deseurilor acceptate la depozitare; Se va efectua lunar analiza apelor din bazinul de levigat si bazinul de ape pluviale; Odata la 3 luni se vor efectua analize pe probe de sol prelevate din imediata vecinatate a depozitului (pe amplasament); Zilnic se va inspecta si consemna starea de integritate a depozitului, a copertinei si nu in ultimul rand a containerelor cu deseuri depuse in depozit. Depozitele de pe amplasament au in dotare un sistem de indepartare a pasarilor. Activitatea de depozitare este supravegheat permanent prin camere video.

Monitorizarea mediului
Conform autorizatiei de mediu nr. 112/ 2007
Natura indicatorilor si modul de monitorizare
-

Frecventa Zilnic (inregistrare continua) Lunar Trimestrial Lunar La 6 luni Trimestrial

Date meteorologice

Cant. de precipitatii; temperatura; directia si viteza vantului; umiditate.

- Cantitate levigat Date despre emisii - Compozitie levigat - Posibile emisii de gaz (CH4, CO2, H2S, COV NM) Date despre apa subterana Nivelul apei subterane Compozitia apei subterane - Suprafata ocupata; volum si compozitie; metode de depozitare; capacitate libera de depozitare

Date despre depozit

Anual

Depozitarea deeurilor

n funcie de compoziia deeului i de gradul lui de periculozitate, se vor folosi diferite tipuri de containere pentru stocare.

TIPURI DE CONTAINERE

TIPURI DE RECIPIENI I BIG-BAG-uri

nchiderea depozitului
nchiderea se va realiza conform legislaiei in vigoare (Ordin M.M.G.A. nr. 757 din 2004 Normativ tehnic privind depozitarea deeurilor).

Dup umplerea unei celule, se aplic un sistem de impermeabilizare care va asigura o protecie de durat a masei de deeuri mpotriva ptrunderii apei provenite din precipitaii.
Sistemul este rezistent pe termen lung mpotriva eroziunii, inundrii, influenelor gerului, deteriorrilor de ctre animale i plante (nrdcinare). El asigur, de asemenea, posibilitatea de circulaie pe depozit i posibilitatea controlului i reparaiei suprafeei.

Schia nchiderii depozitului

Foto din timpul construciei


Excavare i decopertare

Foto din timpul construciei


Depunere straturi de argil i compactare

Foto din timpul construciei


Aplicarea geomembranei

Foto din timpul construciei


Execuie copertin

Beneficiar: S.C. VIVANI SALUBRITATE S.A. Slobozia


Proiectant general: - GRION CONSTRUCT S.R.L. Bucuresti Proiectant i consultant de specialitate: - D&V ENVIRONMENT S.R.L. Slobozia Constructori: - ELDAGA S.R.L. Slobozia - RMR STEEL S.R.L. Slobozia - IRIDEX GROUP S.R.L. Bucureti - SENSOR DDS Slovacia
Mulumim Administraiei Fondului pentru Mediu

pentru co-finanarea acestui proiect.

Poate c dup aceast prezentare, dar mai ales dup vizitarea obiectivului, vom deveni mai optimiti i mai ncreztori n capacitatea noastr de a implementa proiecte importante pentru protecia mediului i gestiunea deeurilor, la nivelul cerinelor U.E.

Prezentarea a fost realizata de

pentru