P. 1
Bahan Dan Peralatan Yang Digunakan

Bahan Dan Peralatan Yang Digunakan

Ratings:
(0)
|Views: 24|Likes:
Published by Erlley Vjoyl

More info:

Published by: Erlley Vjoyl on Mar 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

Bahan dan peralatan yang digunakan

1.0 bahan
1.1 MDF (Medium Density Fibre)

1. Dibuat daripzada serat kayu lembap dan bahan kayu terbuang yang dimampatkan serta diglukan. 2. Dijual dalam saiz 4'X dengan pelbagai ketebalan. 3. MDF biasanya disadurkan dengan bahan kemasan untuk mendapatkan permukaan yang berwarna atau bercorak ira kayu. 4. Kegunaan MDF biasanya adalah untuk pembuatan perabot moden dan perumahan.

Set ini akan menyediakan ruang untuk menyimpan makanan seperti kanji. Kayu yang berketumpatan tinggi lebih kuat daripada berketumpatan rendah. 3. 2. struktur ira kayu.1. 6. kecacatan kayu modulus keanjalan kayu. Dinyatakan dalam bentuk tegasan. 4. Kekuatan tegangan selari dengan ira jauh lebih tinggi daripada kekuatan tegangan tegak dengan ira iaitu 40 kali ganda pada keadaan kering udara. gula garam dan resin. . Sifat rintangan kayu terhadap daya yang cuba menarik kayu ini. kandungan lembapan . 2. 3. 5. Dinding set yang tumpat akan menghasilkan kayu yang kuat. Ketahanlasakkan kayu bergantung pada kandungan lembapan. la bergantung kepada ketumpatan. Kayu yang mempunyai lembapan yang tinggi menyebabkan pertumbuhan kulat dan menarik minat serangga perosak.2 KAYU SIFAT-SIFAT KAYU  Kekuatan 1.  Kekuatan Tegangan 1.

Kekuatan mampatan tegak kepada iranya mempunyai kaftan rapat dengan kekerasan kayu. 3. . la bergantung kepada kekuatan. Apabila paku diketuk masuk ke dalam kayu. Kekuatan mampatan selari dengan ira untuk kayu lampung adalah lebih kurang 1/2hingga 1/3 kekuatan tegangan selari dengan iranya. kekutuban dab lekitan sel kayu. Rekahan adalah gerak balas kopakan kayu yang berlaku jika suatu tindakan baji dikenakan kepadanva. Kekerasan juga adalah ketahanan terhadap hausan. 4. Kekuatan Mampatan 1. Kekerasan kayu mempunyai kaitan yang rapat dengan kekuatan mampatan tegak kepada iranya. suatu tindakan baji diwujuudkan terhadap iranya. Adalah rintangan kepada daya yang cuba melekukkannya.  Rintangan Terhadap Hentaman Dan Rekahan 1. 3.  Kekerasan Kayu 1. akibatnya sebahagian daripada serat kayunya terpisah menyebabkan sentuhan antara kayu dan paku. bergantung kepada ketumpatan. Rintangan terhadap hentaman adalah keupayaan bahan kayu menyerap tenaga daripada hentaman dan kejutan tanpa mengalami kerosakan. 2. Diperhatikan dalam selari dan tegak kepada ira. 2. 2. Dinyatakan dalam bentuk tegasan. 3. keanjalan dan keplastikan.

Teknik pembinaan adalah kerja-kerja yang melibatkan beberapa proses: MENGUKUR KEMASAN MENANDA MEMOTONG MEMBENTUK MENCANTUM .0 alatan Alatan yang akan digunakan bergantung kepada teknik pembinaan yang akan dilakukan.2.

1. -mengukur dan memindahkan 2.2. -membina garisan lurus pada permukaan 3.1 Pembaris Keluli  Kegunaan alat ini ialah :- 1. -menguji kerataan permukaan .1 Alat mengukur 2.

tepat dan kerataan permukaan kayu 3.1. Menguji Kerataan kayu 2. Menguji sesuatu permukaan bersudut 2. Memindahkan ukuran . Menguju kepersegian kayu 4. Menguji tepi yang bertsudut tepat 5. Mengukur jarak yang pendek serta panjang 2.1.2.3 Pita Pengukur  Kegunaan: 1.2 Sesiku L  Kegunaan Sesiku L 1.

2 alatan menanda 2. .2.4 Pensil Tukang  Kegunaan: 1. Merancang tanda. Menanda 2.1.

Semasa mencanai matanya mestilah bersudut 20° hingga 25°.3.3 Alat Membentuk 2.1 Pahat Pelubang atau Pahat Kukuh  Kegunaan: 1. 2. Pahat Pelubang dibuat dengan matanya yang tebal supaya tahan diketuk dengan gandin semasa membuat lubang atau kerja-kerja kasar. Sudut menajamkan mata menggunakan batu asah pula antara 30° hingga 35°.Lihat rajah di sebelah . 3.2.

Sudut menajamkan mata pahat ini ialah 25°. Pahat peraut sesuai untuk kerja-kerja meraut seperti mengemaskan tanggam dan acuan yang mempunyai pelbagai bentuk kumai.2. Memahat dan memasang atau menanggalkan tanggam .2 Pahat Peraut atau Pahat Tepi Serong  kegunaan 1. 4.3. Gandin diperlukan semasa mengetuk pahat ini.3 Gandin  Kegunaan: 1.Manakala untuk menajamkan menggunakan mesin pencanai pula ialah 20°.3. 3. 2. Lebar matanya antara 3 mm hingga 50 mm 2.

.4.1 Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) 1.6 kg 3. Saiz lazimnya antara 0.4 Alat mencantum 2. Saiznya ditentukan mengikut berat kepala biasanya antara 260 g hingga 1.2.5 kg hingga 0. Tukul ini digunakan untuk mengetuk dan mencabut paku.2 kg. 2.

2 Nail air gun  Kegunaan 1. Paku terdapt dalam 2 saiz. 3.4. Mencamtumkan kayu dengan menggunakan tekanan angin.2. Boleh merosakkan permukaan kayu jika kayu itu lembut. 2. .

Menebuk kayu.3 Mesin Gerudi lantai  Kegunaan: 1.2. keluli. tembok bata dan struktur .4.

1 Gergaji Puting  Kegunaan: 1.5. .5 ALAT MEMOTONG Alat-alat dalam bahagian ini ialah untuk menyediakan kayu kepada saiz dan bentuk yang dikehendaki. Alatan yang saya gunakan ialah: 2. Mengerat secara lurus untuk membuat tanggam seperti membuat puting dan lain-lain.2.

2. Memotong kayu atau papan dalam keadaan lurus atau serong 2. .5. Memotong kayu atau papan berbentuk rencong 2. Untuk memotong dengan sudut tertentu 3..3 Mesin Gergaji Lengan  Kegunaan: 1.2 Gergaji Bulat Rencong  Kegunaan: 1. Memotong 45º atau 90º 2. Membuat tetingkap atau parit.5.

 Salah satu tepi kikir ini tiada gigi dan tepi ini digelar tepi selamat. kasar.  Pada permukaan kikir.Kikir Pipih Tirus  Kikir pipih tirus digunakan dalam kerja-kerja am yang melibatkan berbagaibagai jenis kerja yang berlainan. halus dan sangat halus.  Bentuk giginya lurus dan bersilang.  Gigi pada permukaan yang melengkung berbentuk silang.  Kikir jenis ini perlu digunakan untuk kerja-kerja penyudahan. Kikir Belah Rotan  Kikir ini digunakan untuk kerja-kerja penyudah bahagian yang telah  siap.  Gigi pada permukaan rata berbentuk wajik.  Tepi selamat digunakan semasa mengikir tepi penjuru dalam.  Kikir ini digunakan untuk membesarkan lubang yang berbentuk bulat dan lubang melengkung . giginya dipotong silang intan dan terdapat gigi lurus pada kedua-dua belah tepi.  Kikir ini digred dari pada kasar hingga gred halus. Kikir Pipih Kasar  Gred kiki pipih kasar terdiri daripada gred kasar hingga sangat halus. dua pertiga panjangnya berbentuk selari dan satu pertiga panjang hujungnya berbentuk tirus. Kikir Bulat  Kikir ini juga dikenali sebagai kikir ekor tirus.  Gigi kikir beperanan kepada pengkelasan dred iaitu sederhana.

Kegunaan:  Menebuk kayu. tembok bata dan struktur . keluli.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Tharani Kanappan added this note
very helpful notes... TQ... :)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->