Web-ul social

www.scribd.com

1. Ce este Scribd?
Scribd este cel mai cunoscut site de web social unde se pot publica, citi şi discuta documente şi lucrări originale. În fiecare lună, mai mult de 50 de milioane de persoane publică sau citesc documente de orice tip şi cu orice subiect. În plus, sute de mii de alte site-uri au legături spre documente de pe Scribd.

2. Tehnologie
Scribd are o tehnologie care a trecut de mult barierele publicatului în mod tradiţional şi în acelaşi timp a construit una dintre cele mai mari comunităţi de cititori (”readership”) online din lume. Cu iPaper-ul Scribd oricine poate încărca şi partaja foarte simplu documente şi lucrări originale. Deoarece fiecare cuvânt din document este indexat, pentru o optimizare a motoarelor de căutare, documentele de interes pentru o persoană pot fi regăsite cu uşurinţă.

3. Ce este iPaper?
iPaper este un format de documente pentru web, un instrument foarte puternic. iPaper este construit cu Adobe Flash şi afişează toate documentele în aceeaşi manieră, indiferent de sistemul de operare folosit (Windows, MacOS X sau Linux). Cititorii nu mai trebuie să descarce documentele pentru a le putea citi, ele se deschid automat, într-o fereastră din pagina de pe Scribd deschisă în browser. Tipurile de documente ce pot fi convertite în iPaper:
• • • • • • • • • • •

Adobe PDF (.pdf) Adobe PostScript (.ps) Microsoft Word (.doc, .docx) Microsoft PowerPoint (.ppt, .pps, .pptx) Microsoft Excel (.xls, xlsx) OpenOffice Text Document (.odt, .sxw) OpenOffice Presentation Document (.odp, .sxi) OpenOffice Spreadsheet (.ods, .sxc) Toate formatele OpenDocument Plain text (.txt) Rich text format (.rtf)

4. Ce putem face pe Scribd?
● ●

Fără a avea un cont pe Scribd putem doar citi şi descărca documente; Cu un cont pe Scribd putem şi încărca documente pentru a fi citite de către alţi vizitatori sau utilizatori.

Documentele sunt grupate pe categoriii, astfel că putem citi doar documentele din categoria care ne interesează, dar putem face şi o căutare după un cuvânt anume. Deasemenea putem lăsa comentarii pentru documentele vizualizate.

5. Crearea contului şi managementul profilului
Pentru a ne putea crea un cont pe Scribd trebuie mai întâi să avem cont pe Yahoo, Hotmail, Google, Facebook, Aim sau Clickpass (aşa numitul OpenID). Crearea contului este gratuită. După crearea contului ne putem loga cu ajutorul adresei utilizate la crearea contului sau cu ajutorul contului nou creat. Deasemenea, ne putem edita profilul pentru a oferi informaţii suplimentare despre noi; ne putem face prieteni sau invita persoane să îşi creeze cont pe Scribd. Scribd ne recomandă zilnic cele mai vizualizate documente şi astfel putem întotdeauna şti care sunt cele mai interesante documente şi care merită citite. Având un cont putem primi mesaje din partea celorlalţi membri sau trimite mesaje şi invitaţii de a ne face noi prieteni.

6. Încărcarea şi managementul documentelor
Pentru a putea încărca documente pe trebuie să fim logaţi deoarece Scribd nu mai acceptă publicarea de documente de către anonimi. Odată cu încărcarea documentelor, acestea sunt convertite automat în iPaper pentru a putea fi văzute în fereastra web browserului. Totodată, documentele sunt convertite în diferite formate (PDF, Microsoft Word şi plain text) pentru a putea fi descărcate ulterior. Odată încărcate documentele, putem stabili unele atribute pentru un management mai bun, atât din partea noastră cât şi din partea motoarelor de căutare care găsesc documentul publicat de noi. Astfel putem da un titlu documentului, diferit de numele pe care îl are acesta, putem asocia taguri şi metadate şi îl putem asocia într-o anumită categorie. Un lucru foate important şi care trebuie neapărat ştiut este acela că persoana care publică un anume document trebuie să aibă drepturi sau permisiuni asupra documentului.

7. Unelte
iPaper Viewer este cel mai bun instrument pentru a vedea documentele pe web, fiind compatibil cu majoritatea formatelor pentru documente

iPaper@Scribd.com este adresa la care putem trimite documentele ce dorim a fi publicate. Este una dintre cele mai sigure şi mai uşoare metode de a publica deoarece documentele ataşate sunt convertite şi publicate gratis şi rapid. Bulk Uploader este un program oferit de Scribd pentru a uşura încărcarea documentelor. Astfel putem încărca documentele şi stabili atributele direct de pe calculatorul nostru. Programul este disponibil pentru Windows XP şi Vista şi Mac OS X. Embed Documents with iPaper este o posibilitate simplă şi rapidă de a adăuga documente iPaper direct în paginile noastre web. Cea mai simplă metodă constă în încărcarea pe Scribd a documentului şi apoi copierea codului pe pagina noastră.

8. Grupuri
Ca pe oricare site de web social, şi pe Scribd găsim numeroase grupuri (3062) în care ne putem înscrie, sau putem crea chiar noi un grup nou, pe o anumită temă. În funcţie de cum este construit fiecare grup, se poate înscrie oricine fără a cere permisiune sau trebuie ceară să fie acceptat de către grup.

02.12..2008 Dănilă Petronela-Alina

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful