Teks Ucapan Penuh Dato Seri Zaharin Di Parlimen...

Ucapan Penuh YB Bayan Baru di Parlimen pada 18 Mac 2010

Dato Yang Di Pertua,

Semalam saya telah mendedahkan suatu kebenaran yang terpendam begitu lama. Memang berhadapan dengan kebenaran itu sesuatu yang menyakitkan, 'the truth hurts'. Sebab itulah kita dapat melihat reaksi yang bagaikan chimpanzee didalam sarkis semalam. kerana kebenaran itu menusuk kalbu mereka.

Nasihat saya kepada mereka, terimalah kebenaran dengan hati terbuka. kalau saudara memilih untuk terus hidup dibawah sindrom penafian 'denial syndrome' itu adalah ahak saudara. Tapi suatu ingatan daripada saya, kalau saudara memilih untuk hidup dibawah sindrom penafian kepada konspirasi pembohongan ini, kebenaran itu akan datang menghantui saudara dan menjadi suatu mimpingeri buat saudara kemudian hari nanti.

Sebenarnya saya memilih untuk membuat pendededahan ini kerana mereka memilih untuk memalukan dan mengaibkan saya serta keluarga. 'They hit below the belt' Mereka memilih untuk memfitnah dan membawa cerita palsu dengan niat untuk membunuh karektor dan peribadi saya. Timbalan Presiden PKR Syed Husin Ali meneruskan fitnah dengan membuat kenyataan dua hari lepas bahawa proses pembersihan telah selesai dan PKR kini sebuah Parti yang bersih dari daki dan najis.

Saya ingin menegaskan bahawa memang Tuhan telah melakukan proses pembersihan didalam PKR. memang kami yang bersih dan suci sudah dikeluarkan daripada PKR, yang tinggal didalam PKR sekarang hanyalah mereka yang berdaki dan najis sahaja. saya nasihatkan Syed Husin supaya membaca buku SHIT tulisan sasterawan negara Professor Emeritus Dato Shahnon Ahmad. Memetik kata-kata Dato Shahnon Ahmad, apa yang tinggal didalam PKR hari ini hanyalah SHIT sahaja. Dan Hari ini, di dewan yang mulia ini, saya ingin mendedahkan SHIT tersebut supaya rakyat tahu dan tidak terus terpedaya dengan mainan politik silap mata PKR ini.

Pada 12 Februari 2010, saya terpaksa mengambil langkah berani berhijrah daripada PKR menjadi Ahli Parlimen Bebas tanpa ikatan kepada mana-mana Parti. asas kepada penghijrahan ini adalah kerana keyakinan saya kepada perjuangan PKR dan Pakatan Rakyat sudah diselubungi keraguan.

merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang. Malahan yang Di Pertuan Agong dikatakan sudah berkenan dan merestui YB Permatang Pauh sebagai PM ke 6. Slogan bertukar kulit. Saya masih teringat pada masa itu kami Ahli parlimen pakatan Rakyat diperkudakan. dahulu slogannya ' malaysian Malaysia tetapi apabila slogan itu menjadi propaganda bankrap yang ditolak rakyat. makin hari makin terserlah sikap diktatorial. Kami dibohongi kononnya jumlah Ahli Parlimen BN yang akan melompat sudah lebih daripada mencukupi. saya masih ingat anrata nama-nama yang disebut adalah seperti YB Kalabakan.Keraguan saya adalah berdasarkan kepada landasan perjuangan Paktan Rakyat yang berteraskan reformasi dan pengubahan sudah menjadi agenda peribadi. diperalatkan dan dipermainkan. Malahan nombor plate kereta pun sudah ditukar menjadi WMK 6! kami disogok cerita kononnya Panglima ATM dan ATM juga memberikan sokongan pembentukan Kerajaan Peesekutuan oleh PR. YB Bukit Lanjan. YB Machang dan lain-lain ke taiwan membontoti Ahli Parlimen Barisan Nasional demi melaksanakan agenda sempit mereka. kami Ahli-Ahli Parlimen PR khususnya PKR pada masa itu diarah berada didalam kawasan Parlimen untuk mengambil alih kuasa tersebut yang dikatakan akan berlaku bila-bila masa. agenda jahatnya tetap sama! . kami dibohongi kononnya salah seorang Timbalan Speaker akan mempengerusikan usul undi tidak percaya yang akan dikemukakan terhadap Kerajaan Persekutuan dan menyokong PR mengambil alih Kerajaan Persekutuan. slogan baru Middle malaysia pula dikompangkan. YB Sepanggar. keyakinan saya terhadap perjuangan PR hancur berkecai apabila melihat amalan politik sempit yang ditunjukkan oleh kepimpinan YB Bagan. ini terbukti apabila pembohongan dan putar belit agenda 16 September terbongkar. sehingga terpaksa merempat ke negeri lain. YB Batu Pahat termasuk YB Jerantut dan YB Gua Musang dan lain-lain. Malahan salah seorang Timbalan Speaker dikatakan akan sama melompat ke PKR. agenda merampas Putrajaya 'at all cost' keghairahan mereka terhegeh-hegeh menghantar deligasi sandiwara dianggotai oleh YB Batu. yang Di Pertuan Agong dikatakan sedang menunggu di Istana untuk mendapat pengesahan jumlah MP BN yang akan melompat dan memberi perkenan Tuanku untuk PR membentuk Kerajaan Persekutuan. ekstremis. chauvinis. Begitulah sandiwara pembohongan 16 September yang menyebabkan akhirnya keraguan mengatasi keyakinan saya terhadapa perjuangan PKR. YB Kinabatangan. anti islam dan berfikiran ala komunis beliau. ( YB Kota Melaka tentu tahu kisah ini ). Pada masa itu. 'doubt has overtaken my faith'. YB Tawau. YB Kimanis. iaitu Pulau Pinang. YB Bagan ini adalah pemimpin DAP yang sama yang dihambat dan ditendang keluar oleh DAP Melaka.

bukan sahaja golongan bawahan dan marhaen teraniaya. Dan sikap YB Permatang Pauh ini telah mengembalikan ingatan saya kepada lipatan sejarah yang lalu. Murshidul Am PAS sebagai ulama terompah! Inilah orangnya yang menjadi Hang Tuah membinasakan Institusi Raja-Raja Melayu apabila kekebalan Raja-Raja Melayu berbangkit tahun 1980an. bagaimana roda keadilan berputar. Kini saya menyedari bahawa kita. anti Islam dan ala komunis YB Bagan mendapat sokongan daripada YB Permatang Pauh. kini beliau pula mendendangkan lagu dizalimi oleh institusi yang beliau zalimi. Tun Saleh Abas pada tahun 1988 yang membawa kepada kehancuran badan kehakiman. Nasib bangsa Melayu dan umat Islam terpinggir dan semakin teraniaya. dahulu beliau bertindak menzalimi badan kehakiman. kononnya terlibat didalam tender Kelab Golf Bukit Jambul melalui syarikat bermodal RM2 yang anak saya kononnya mempunyai kepentingan. Bukan sahaja institusi seperti Pusat Zakat menjadi mangsa politik chauvinis mereka. dan jangan lah kita lupa inilah orangnya yang semasa berkuasa dahulu menggelar sahibul fadilah Tok Guru Nik Aziz. ekstremis. Juara Keadilan dan juara segala juara. dan hari ini mendabik dada kononnya dia mahu memperkasa Institusi Islam. malahan cubaan membatalkan sambutan perarakan maulidurasul membuktikan sikap anti Islam yang menebal dibawah kepimpinan YB Bagan. Ini juga watak yang sama yang menyokong pemecatan mantan ketua Hakim Negara. Kita tidak lupa inilah juga wataknya yang membiarkan Almarhum Datuk Mufti Selangor Dato Ishak baharom dipecat. Saya telah pun mengarahkan peguam saya supaya mengambil tindakan undang-undang terhadap dia. rakyat dan negara ini berdepan dengan manusia yang bertopeng pelbagai watak raksaksa pelbagai wajah. namun YB Bagan bukan sahaja gagal menjawab teguran dan kritikan saya. dan yang paling malang.Slogan baru ini jelas membuktikan agenda perkauman sempit yang dibawa oleh YB Bagan. Dan hari ini kononnya mahu mempertahankan Institusi Raja-Raja Melayu. malahan institusi Islam juga dipermainkan. Alngkah Ironisnya. . sebaliknya memilih untuk melemparkan fitnah dan tomahan yang jahat terhadap saya dan ahli keluarga. tindak tanduk diktatorial. Dan inilah badan kehakiman yang mempertikaikan kewibawaannya oleh YB Permatang Pauh hari ini. chauvivis. seorang pemimpin Melayu yang kononnya menjadi juara Islam.

Ini termasuk lawatan ke Kongres. Saya menyaksikan sendiri bagaimana perbuatan politik bertopeng pelbagai wajah ini memperkudakan media portal untuk agenda jahat mereka. Putrajaya sudah menjadi seperti milik mutlaknya. bangsa dan agama saya. pembohongan dan putar belit fakta terutamanya dalam media baru termasuk media portal. Dato Yang DiPertua. Political expediency at all cost. dan sejarah akan membuktikan bahawa kita sedang berdepan dengan seorang manusia yang sanggup berbuat apa sahaja untuk mencapai matlamatnya. baru-baru ini saya telah terpilih mengikuti rombongan lawatan kerja deligasi Parlimen Malaysia ke Washington DC untuk memperkukuhkan hubungan dua hala Malaysia . Namun senario ini berubah dengan usaha gigih YB Rompin merangkap Duta Besar yang baru Ke Amerika dan YB padang Rengas Menteri di JPM. Saya sangat terkejut apabila penganjur daripada CSIS memaklumkan kepada kami bahawa ada menerima panggilan dari seorang pembantu khas YB Permatang Pauh bernama Aasil kazi Ahmad yang meminta pihak penganjur CSIS membatalkan forum tersebut. Usaha ini telah berjaya memecahkan topeng politik mereka.Amerika termasuk menambah baik hubungan dagangan Malaysia-Amerika. Yang Di Pertuan Agong dalam titah ucapan baginda melahirkan kedukacitaan tentang perbuatan fitnah. saya menyokong penuh titah Tuanku ini dan ingin menegaskan bahawa titah Tuanku itu sebenarnya ada kaitan dengan sikap political expediency at all cost ini yang tidak terhenti kepada politikus-politikus bertopeng ini. Ini adalah kerana selama ini YB Permatang Pauh telah memonopoli sebarang pertemuan dengan pihak Amerika dan menentukan apa jenis maklumat yang boleh disampaikan kepada pihak pentadbiran Amerika.Sejarah tidak berbohong. Senat dan US Trade Representative dan menghadiri forum tertutup yang dianjurkan oleh CSIS ( Centre For Strategic & International Studies ) Amerika Syarikat. . saya cukup yakin keputusan saya meninggalkan PKR dan berhijrah adalah tepat dan benar. tetapi saya yakin Putrajaya akan berubah menjadi mimpi ngeri beliau. saya tidak mahu generasi akan datang melihat saya sebagai sebahagian daripada gerombolan yang menjahanamkan dan merosakkan negara. Saya tidak mahu sejarah menghukum saya kerana tidak berbuat apa-apa dalam keadaan ini. malahan menular ke mouthpiece mereka iaitu media portal MalaysiaKini.

laporan awal mengenai forum tersebut tidak pula dilaporkan dalam MalaysiaKini. saya yakin dengan teguran Tuanku tepat pada masanya. terutamanya samaada mereka menerima pembiayaan kewangan daripada politikus-politikus bertopeng ini. Apakah dia mempunyai permit bekerja dalam negara ini. setahu saya Aasil ini adalah salah seorang pembantu khas YB Permatang Pauh yang bekerja di Pejabat Ketua Umum PKR di Ibu Pejabat PKR. pembohongan dan putarbelit fakta. hanya wakil media dari MalaysiaKini yang datang dari san Francisco dibenarkan oleh penganjur hadir membuat liputan. Beliau juga adalah salah seorang 'spin doctor' bagi mereka khususnya bagi perhubungan luar dan antarabangsa mereka. Ternyata laporan awal wakil MalaysiaKini disalurkan kepada Raja Petra untuk dicanaikan dahulu! Dan laporan mengenai forum berkenaan. Saya mendesak supaya KDN mengambil tindakan tegas dengan menghalau watak pengkhianat seperti ini. . saya mendesak Suruhanjaya Multimedia dan pihak berkuasa untuk melakukan siasatan menyeluruh dan mendalam terhadap kedua-dua laman portal MalaysiaKini dan Raja Petra. yang disiar dilaman portal milik Raja Petra tersebut sarat dengan fitnah. dan saya menyokong penuh. bagi saya. seorang warganegara asing yang pada saya adalah pengkhianat bagi negara ini. selanjutnya semasa forum tertutup tersebut. Ini adalah laman web yang sering dipergunakan oleh pimpinan PR untuk melempar fitnah terhadap sesiapa yang menjadi sasaran mereka. tetapi tanpa fitnah. Malaysia tidak memerlukan pengkhianat asing seperti ini. Saya mendesak KDN untuk menyiasat watak bernama Aasil ini.Dato Yang DiPertua. Sehari dua selepas itu. Apa yang mengejutkan saya. lamanweb malaysiaKini pula menyiarkan laporan mengenai forum tersebut dengan memetik daripada laman web milik Raja Petra tersebut. Ini jelas membuktikan MalaysiaKini dan Raja Petra bersekongkol 'hand in glove' dengan pemimpin PR untuk melakukan putarbelit laporan dan character assassination terhadap sesiapa juga yang menjadi batu openghalang kepada impian mereka merampas Putrajaya at all cost. seorang fugitive yang bankrap yang kini didalam pelarian. pembohongan dan putarbelit fakta. Saya mengesaki Aasil adalah warga Amerika keturunan Pakistan. terutamanya yang tidak sehaluan dan tidak menyokong mereka secara membabi buta. sebaliknya muncul dilaman portal kononnya dimiliki oleh Raja Petra. dan sama ada beliau sebenarnya antara dalang-dalang antarabangsa yang memainkan peranan menggugat kestabilan negara.

Dato Yang Di Pertua. Saya ingin menyatakan bahawa saya kenal pasti salah seorang penulis MalaysiaKini iaitu Terence Netto adalah penulis upahan mereka yang menjadi spin doctor kepada politikus bertopeng ini. Beliau ini hanyalah bertindak sebagai ghost writer. percayalah bahawa budaya fitnah memfitnah akan tumbuh subur dan mekar dalam negara tercinta ini. dasar matlamat menghalalkan cara yang akan menyebabkan pengasas fahaman 'Machiavelli' boleh mati terkedu. penulis berhantu sahaja. dan janganlah kita menyesali kelak apabila budaya ini menjadi lumrah dalam masyarakat kita. Dato Yang Di Pertua. Dato Yang Dipertua. Penulis hantu sebenarnya adalah mereka yang menjadi mercenary writer. Dan saya tahu Raja Petra kini dilindungi disebuah kediaman mewah di London milik pemimpin kanan PKR. Sebaliknya para politikus bertopeng ini menyalahgunakan dasar tersebut untuk mencapai agenda sempit kepentingan manfaat peribadi mereka. Ini adalah golongan yang mengamal politik jijik dan kotor. tetapi saya yakin tiada rumusan lain yang akan dapat dibuat melainkan bahawa Malaysiakini. saya yakin itulah petanda kepada kehancuran tamadun dan peradaban negara Malaysia yang tercinta ini. Sekiranya budaya ini berterusa. saya mengingatkan diri saya dan rakyat negara ini bahawa jika tiada sebarang tindakan serius diambil terhadap mereka ini. Negara ini tidak memerlukan manusia bertopeng seperti ini. Ini kerana Machiavelli merumus dasar matlamat menghalalkan cara untuk kepentingan dan kebajikan rakyat. saya mendesak supaya Suruhanjaya Multimedia dan SPRM untuk menyiasat penulis upahan Terence Netto dan dalang-dalang dibelakang beliau.penulis-penulis upahan yang dibayar oleh mereka. Saya melihat keupayaan pimpinan PR menjalankan kegiatan memburukkan dan menghasut negara asing supaya . teguran YDP Agong hendaklah diambil dengan serius.saya ingin mendedahkan bahawa sebenarnya Raja Petra ini hanyalah barua politikus-politikus bertopeng ini. Raja petra. saya menjemput Dato dan mereka yang berminat untuk membaca semua tulisan Terence Netto ini dan membuat penilaian sendiri. InsyaAllah tiba masa yang sesuai saya akan dedahkan siapa dalang yang membiayai penulispenulis hantu ini. terence Netto adalah barua-barua dan penulis hantu kepada politikus-politikus bertopeng ini. saya mengambil kesempatan ini menegur pimpinan Kerajaan BN.

saya mengalu-alukan titah diraja YB TS Speaker. saya melihat perwakilan Malaysia diluar negara seperti Duta dan Diplomat gagal menjalankan peranan untuk membuat program penerangan yang jelas dan berkesan. Sekian. Saya percaya ramai para duta dan diplomat yang agak profesional dan pakar dalam tugasan mereka. Akhirnya YB Tan Sri Speaker. saya mengalu-alukan titah diraja Yang Di Pertuan Agong yang pada saya memberi suatu garis panduan dan halatuju yang positif untuk dijadikan sebagai wadah untuk kerajaan melaksanakan dasarnya demi kebaikan dan kebajikan rakyat dan negara ini. saya mencadangkan agar kerajaan melantik ahli politik berpengalaman sebagai Duta malaysia ke negara-negara kritikal ini. Terutamanya ke negara-negara kritikal seperti Britain. saya melihat bagaimana keputusan melantik YB Rompin sebagai Duta Besar Malaysia Ke Amerika Syarikat membawa kesan yang positif dalam menangani masaalah ini. Namun begitu kekadang mereka 'overlook' kepentingan politik dan impak sesuatu isu kepada negara. Turki. habis waktu pejabat habislah tugas mereka. Indonesia.membenci negara kita adalah kerana kelemahan dan kegagalan kerajaan untuk menangani masaalah tersebut dengan serius dan terancang. Australia. Ada yang mengambil sikap tugasan mereka sekadar satu kerja mencari makan. seorang Duta yang mempunyai pendedahan dinamik dunia politik tempatan khususnya akan dapat memainkan peranan lebih efektif. Jadi saya mencadangkan kepada Kerajaan supaya menilai semula strategi dan kaedah lantikan para duta dan perwakilan Malaysia ke luar negara. Nama seperti Tan Sri Razali Ismail adalah contoh yang pernah mengharumkan nama negara dipersada antarabangsa. Saya tidak bermaksud untuk memperkecilkan para Diplomat kita. India dan negara Timur tengah. Contohnya. Saya sedar dan insaf ramai dikalangan mereka telah berjaya mengukir nama sebagai Diplomat yang hebat dan profesional. Namun saya berpendapat bahawa di negara-negara kritikal ini. Terima Kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful