Dok se naši političari prepiru oko nekih gluposti u Rumuniji se bave pravim problemima.

Rumunski zastupnici prihvatili su, u vrlo burnom okruženju, zakon kojim se dopušta usmrćivanje uličnih pasa lutalica. Naravno, to je izazvalo oštre kritike udruženja za zaštitu životinja. Za nacrt je glasalo 168 zastupnika, 111 je bilo protiv, a 14 se suzdržalo. Više desetina posmatrača na galeriji polukružne dvorane dovikivali su zastupnicima koji su bili za prijedlog da su "ubice". Zakon je usvojen nakon višekratnih odgoda zbog protivljenja socijaldemokratske i liberalne opozicije, a prema njemu, odrasli psi u prihvatilištima koje vlasnici ne preuzmu i koji se ne udome u roku od 30 dana, moraju se "usmrtiti ili zadržati u azilu".

Žena na svu sreću nije zadobila nikakve povrede, a na istom mjestu su jutros napadnute još tri osobe. Ovo je još jedan od nemilih događaja koji ukazuje na to da je potrebno što hitnije rješavanje ovog gorućeg problema. Pasa lutalica u Sarajevu je svakim danom sve više, gladni su, žedni, nemaju sklonište.

Prihvatilište u Rakovici spremno za prve pse
Prihvatilište i higijenski centar za pse lutalice, čija je gradnja započela u sklopu Zemljoradničke zadruge u Rakovici, bit će do kraja iduće sedmice spremni za prihvat životinja. Kako je kazao Almir Džanković, direktor Zadruge, nakon dogovora s načelnikom općine Ilidža, izgradili su bokseva i u potpunosti su spremni za prihvat i smještaj pasa. Već smo spremni prihvatiti od 40 do 50 pasa, a treba još definirati ko će i na koji način dovoditi životinje ovamo, jer taj dio nije u našoj ingerenciji. Očekujemo pomoć udruženja za zaštitu životinja kako bi prihvaćeni psi što brže bili udomljeni - rekao je Džanković. Istaknuo je da postoji mogućnost da prihvatilište bude neka vrsta servisa za azil u Prači, u smislu da će psi u Rakovici proći kroz higijenski centar i onda ići ili na udomljavanje ili u Praču. Kapacitet prihvatilišta je 120 pasa i za početak je planiran smještaj životinja sa područja općine Ilidža. Par riječi o udruženju AV-MAU AV MAU je udruženje za zaštitu životinja u Sarajevu.Imaju svoju Facebook stranicu gdje svaki dan postavljaju slike napuštenih životinja kojima je potreban dom.Većinom su to psi lutalice koji su jedan od većih problema u Sarajevu.Također stavljaju apele za pomoć o psima lutalicama kojima su ljudi svojom nemarnošću nanjeli zlo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful